#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/11/2010 00:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Αμερική ακολουθεί το δεξιό μονοπάτι που χάραξε η ΕυρώπηΤα αποτελέσματα των αμερικανικών ενδιάμεσων εκλογών δεν προκάλεσαν μεγάλη έκπληξη. Η καθαρή νίκη των Ρεπουμπλικάνων σημαίνει πως οι ΗΠΑ, όπως και πολλά ευρωπαϊκά κράτη, βλέπουν μια σημαντική άνοδο της δεξιάς.

Η απώλεια εδρών του κόμματος του εκάστοτε προέδρου, είναι κάτι το συνηθισμένο για τις εκλογές του κογκρέσου. Αυτό που είναι σχετικά ασυνήθιστο είναι ότι η άνοδος της αμερικανικής δεξιάς αντανακλά την άνοδο κάποιων δεξιών κομμάτων της Ευρώπης, που σημειώθηκε λίγο νωρίτερα φέτος. Την ώρα που οι απλοί ψηφοφόροι αναμένουν εναγωνίως την οικονομική ανάκαμψη που τους υπόσχονται οι πολιτικοί τους, αυτό που τους ενώνει, από το κίνημα του Tea Party στην Αμερική, έως τα ξενοφοβικά συλλαλητήρια της Ευρώπης, είναι η προσμονή της οικονομικής ασφάλειας.

Στην Ευρώπη βλέπουμε τα εκλογικά κέρδη αντί-μεταναστευτικών κομμάτων στην Ουγγαρία, την Ολλανδία, και τη Σουηδία. Στην Αμερική βλέπουμε το κίνημα «του τσαγιού», οι οπαδοί του οποίου θεωρούν ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση το παρακάνει, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, και ξοδεύει απερίσκεπτα, διευρύνοντας το κράτος. Και στις δυο περιπτώσεις, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: η πολιτική ισχύς κλίνει προς τη μεριά αυτών που επιθυμούν μείωση του μεγέθους του κράτους, κάτι δηλαδή που οι ψηφοφόροι θεωρούν ως απαραίτητο βήμα για να επέλθει η οικονομική σταθερότητα.

Πριν λίγο καιρό στην Ουγγαρία, μια νεαρή ψηφοφόρος, οπαδός του κόμματος Jobbik, που είναι εναντίον των τσιγγάνων, εξήγησε την επιλογή της με οικονομικούς όρους: «Οι αθίγγανοι είναι το πραγματικό μας πρόβλημα. Δεν εργάζονται, δεν ψηφίζουν. Το κόμμα μου έχει ένα πρόγραμμα για αυτό το ζήτημα. Το κράτος δεν θα πρέπει να τους δίνει οποιαδήποτε οικονομική στήριξη, αν δεν πιάσουν δουλειά».

Όταν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις προσμονές των πολιτών, αυτοί εξεγείρονται. Στις ισχυρές δημοκρατίες της Ευρώπης και των ΗΠΑ, η εξέγερση αυτή έχει πάρει τη μορφή αλλαγής της κυβέρνησης.

Στην Ευρώπη, οι νέες κυβερνήσεις άρχισαν ήδη να εφαρμόζουν τα προγράμματα τους για αλλαγή. Στη Βρετανία, η νέα συντηρητική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρωτοφανείς περικοπές. Στην Ολλανδία, ο νέος πρωθυπουργός Mark Rutte εξήγγειλε μια εποχή λιτότητας. Στην Αμερική, όπου η Βουλή των Αντιπροσώπων άλλαξε χέρια, αλλά η Προεδρία και η Γερουσία παραμένουν στους Δημοκρατικούς, θα μπορέσει άραγε η κυβέρνηση να συμφωνήσει σε αλλαγές;

Πολλοί από τους νεοεκλεγέντες Ρεπουμπλικανούς, κέρδισαν τις έδρες τους καταδικάζοντας τις κρατικές δαπάνες και υποσχόμενοι να αναλάβουν δράση επ` αυτού. Όπως είπε ένας από αυτούς «Ήρθαμε για να ξαναπάρουμε τη κυβέρνηση στα χέρια μας. Υπάρχει ένα κύμα από πλευράς Tea Party, και στέλνουμε το μήνυμα στο κογκρέσο… Βρισκόμαστε εν μέσω κρίσης χρεών, και ο λαός θέλει να μάθει για ποιο λόγο πρέπει να ισοσκελίσουμε τον προϋπολογισμό μας …».

Οι Αμερικάνοι θεωρούν πως η κυβέρνηση σπαταλά τα χρήματά τους, όπως και οι Ευρωπαίοι θεωρούν πως οι μετανάστες κλέβουν τις δουλειές τους. Όσοι συντηρητικοί πολιτικοί βρίσκονται στην εξουσία, έχουν ξεκινήσει να διασφαλίζουν την οικονομία, με μέτρα που απευθύνονται κυρίως στην ακροδεξιά.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Nicolas Sarkozy πέρασε το χρόνο του πολεμώντας την ισλαμική μπούρκα, και προσπαθώντας να επιβάλλει μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Στη Γερμανία, η καγκελάριος Merkel ανέβασε το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης και ανακοίνωσε επίσημα πως η πολυπολιτισμικότητα απεβίωσε για τα καλά.

Το αν ο πρόεδρος Ομπάμα θα αντιδράσει στα εκλογικά κέρδη των Ρεπουμπλικάνων, και πιο συγκεκριμένα στην αυξημένη πλέον επιρροή του Tea Party, μετακινούμενος προς τα δεξιά, απομένει να το δούμε στη πράξη.
S.A. Global Post

ΣΧΟΛΙΑ

 1. τσώφλι πασατέμπου avatar
  τσώφλι πασατέμπου 05/11/2010 09:19:23

  Έρχεται μπόρα, αδέλφια ! Να δούμε τώρα που το ταβάνι στάζει και έχουν κλείσει πιά το καλοριφέρ (απλήρωτο 35 χρόνια) άν θα ξυπνήσει το παχύδερμο.

  Πάντως, να το σκουντήσει κανείς, δέν ενδιαφέρεται. Και δόσ'του "η Μέρκελ φταίει", και "οι ξένοι μας δημιούργησαν το χρέος", και "να μήν το πληρώσουμε όπως η Λατινική Αμερική" και "να δανειστούμε απο Κίνα, που δίνει φτηνά και θα ξεχρεώσουμε με φουντούκια κι ελιές θρούμπες" κι έτσι το ναρκωμένο κτήνος κοιμάται ακόμα βαθειά. Και δόσ'του το ταίζουν με δανεικά και το ποτίζουν με χρέη και του καθαρίζουν τα κακά του - που όμως περίσεψαν και θα το πνίξουν μ'αυτούς μαζί !

  Ά, ρε Κάμερον ! Τον κοιτάμε κι αυτόν και τον πιτσιρικά Υπουργό του των Οικονομικών, και μας πιάνει μελαγχολία. Πού τέτοια τύχη σε μάς....

  • Misha avatar
   Misha @ τσώφλι πασατέμπου 05/11/2010 09:31:47

   To χρέος υπάρχει μόνο στα μυαλά των εθελόδουλων και στα χαρτιά των κερδοσκόπων .
   Πουθενά αλλού.

  • ο παγωτατζής avatar
   ο παγωτατζής @ τσώφλι πασατέμπου 05/11/2010 09:44:27

   ....Κάμερον;;; ρέ τσώφλι επειδή ό Brown ήταν μ@@@@ας , κάνει τόν Κάμερον καλό;;;;
   Εχεις τύχη...στά χέρια σου...πίσω από το παραβάν... επέλεξε!!!

   • τσώφλι πασατέμπου avatar
    τσώφλι πασατέμπου @ ο παγωτατζής 05/11/2010 10:01:44

    Κοινωνικός φιλελευθερισμός χρειάζεται φίλε Παγωτατζή, ή σκούπα ;

    • Αυριανιστής avatar
     Αυριανιστής @ τσώφλι πασατέμπου 05/11/2010 10:04:45

     Πράγματι, σκούπα χρειάζεται. Που θα στείλει στα πολιτικά αζήτητα κάθε νεοφιλελεύθερο απολειφάδι.

     • ΒΙΣ avatar
      ΒΙΣ @ Αυριανιστής 05/11/2010 10:23:37

      Aκριβώς. Και να μην ξεχνάμε ότι η Φιλελεύθερη Αριστερά είναι ο καλύτερος σύμμαχος των νεοφιλελεύθερων. Ενίοτε και η "ριζοσπαστική Αριστερά". Η πιο έντονη διαμαρτυρία για το γιαούρτι του Αλαβάνου ήρθε από τον Πάσχο Μανδραβέλη με άρθρο του στην "Καθημερινή".

     • τσώφλι πασατέμπου avatar
      τσώφλι πασατέμπου @ Αυριανιστής 05/11/2010 14:30:06

      Ναί, βλέπεις ξυπνάει παντού στον κόσμο το όραμα του κοινωνικού κράτους ! Ακόμα κι ο Κάστρο κατάλαβε στα τελευταία του πόσα κοπρόσκυλα τάιζε με δανεικά, κι εμείς, δεξιοί, μιλάμε για κοινωνικό φιλελευθερισμό - στη χώρα που πληρώνει 1,2 δις το χρόνο για δωρεάν περίθαλψη λαθρομεταναστών.

      Χρωστάτε (με), αδέλφια αριστεροί, πάρτε το χαμπάρι ! Βγάλτε το λιμοκοντόρικο κουστούμι, αφήστε το αποστασιοποιημένο χαμόγελο - η ταμπέλα του χρέους είναι καρφιτσωμένη στο πέτο σας, δέν κρύβεται. Αφήστε το ρόλο της μαντάμ Σουσούς - οι μαγκιές και τα νταηλίκια και οι ψευτουπερηφάνειες περνάνε μόνο εδω μέσα, στους ίδιους ψευτόμαγκες με μάς, τους συμπολίτες μας.

     • Misha avatar
      Misha @ Αυριανιστής 05/11/2010 14:33:06

      Χρωστανε οι τραπεζίτες , όχι εμείς.
      Γκε γκε;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.