#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/12/2009 21:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Αγγλία ακολουθεί στα χνάρια της Ελλάδας

Οι ελπίδες πως η Βρετανία θα ακολουθούσε τα υπόλοιπα κράτη μέλη του G20 στην έξοδο από την οικονομική κρίση, αποδείχθηκαν φρούδες, καθώς το νόμισμα της χώρας  καταρρέει, και οι οίκος Fitch προειδοποίησε για μια ακόμη φορά, πως η αδυναμία της Βρετανίας να αντιμετωπίσει το δημοσιονομικό της πρόβλημα, θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Η απαισιόδοξη αυτή εικόνα της Βρετανίας στο κατώφλι του 2010, αποδεικνύει πως η τρέχουσα οικονομική ύφεση είναι πολύ βαθύτερη από την αντίστοιχη του 1980,  και πολύ μεγαλύτερης διάρκειας από αυτήν της δεκαετίας του 1930.

Χθες βράδυ, ο Terry Smith της χρηματιστηριακής εταιρίας Tullett Prebon, είπε στο Sky News: «Θα έχουμε μια κρίση εμπιστοσύνης στη πιστωτική ικανότητα του Ην.  Βασιλείου και θα αυξηθούν τα επιτόκια δανεισμού. Μπορεί μάλιστα ο κόσμος να αρχίσει να αποφεύγει το νόμισμά μας και να δούμε μια κρίση της στερλίνας…». Ο οίκος Fitch ανέφερε πως η Βρετανία δεν είναι η μόνη που χρειάζεται «…να ορίσει αξιόπιστες και ισχυρές προτάσεις ώστε να στηρίξει την εμπιστοσύνη στα δημοσιονομικά της». Η Γαλλία και η Ισπανία είναι σε παρόμοια θέση. Διάφοροι αναλυτές διευκρινίζουν πως, τα ισχυρά οικονομικά χαρτιά της Βρετανίας στη δεκαετία που κλείνει, όπως οι καταναλωτικές δαπάνες, τα ακίνητα, οι  χρηματιστηριακές υπηρεσίες κλπ, έχουν πλέον καταλήξει να είναι δυσβάσταχτα βάρη. Ο οικονομολόγος James Knightley της ING, χαρακτηρίζει τη σημερινή κατάσταση ως «ένα μεγάλο hangover, μετά τη πιστωτική έκρηξη…».

Εν τω μεταξύ, η Standard & Poor προχώρησε στην υποβάθμιση  της συλλογικής βαθμολογίας των τραπεζών της Βρετανίας.  Τονίζοντας το μεγάλο χρεωστικό τους άνοιγμα, η εταιρία τοποθετεί το τραπεζικό σύστημα της χώρας στο ίδιο επίπεδο με αυτά της Αυστρίας, της Πορτογαλίας και της Χιλής. Όπως αναφέρει  σε ανακοίνωσή της : «Δεν θεωρούμε πλέον το Ηνωμένο Βασίλειο να βρίσκεται ανάμεσα στα πιο σταθερά  και με χαμηλούς κινδύνους τραπεζικά συστήματα του κόσμου, λόγω του ασθενούς οικονομικού περιβάλλοντος, τη ζημιά στο γόητρο της βιομηχανίας, και την όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση από κρατικά προγράμματα στήριξης».

Οι ειδήσεις αυτές αποτελούν ένα ακόμη χτύπημα στον Gordon Brown. Όπως όλα δείχνουν, τα μέτρα ανάκαμψης που παρουσίασαν οι Εργατικοί, όχι μόνο δεν έβγαλαν τη χώρα από την ύφεση, αλλά προκάλεσαν απόλυτο χάος στα δημοσιονομικά της. Χθες μάλιστα, η αγγλική στερλίνα έπεσε έναντι του δολαρίου στο $1.60, το χαμηλότερο μέγεθος εδώ και δυο μήνες. Αυτό που προκαλεί μια ελάχιστη παρηγοριά είναι ότι οι απώλειες του βρετανικού ΑΕΠ είναι αμυδρά μικρότερες από ότι αναμένονταν. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, η απόδοση του Η.Β. έχει πέσει κατά 6.03% από την αρχή της ύφεσης του 2008,  ελαφρώς   δηλαδή χειρότερα από τη κρίση του 1979-81.  Αντιθέτως, η αμερικανική οικονομία επεκτάθηκε 0.6% στο τελευταίο τρίμηνο. Όπως λέει ο οικονομολόγος Jonathan Loynes, της Capital Economics «…η Βρετανία μοιάζει πλέον πολύ αδύναμη σε σχέση με τους κύριους ανταγωνιστές της».

First Post

ΣΧΟΛΙΑ

 1. «Κασσάνδρα» avatar
  «Κασσάνδρα» 23/12/2009 21:09:21

  Είπαμε ο κόσμος έφαγε τα σκατά του κρατισμού τώρα θα φάει και τα σκατά του νεοφιλελευθερισμού!!! :(

  • «Κασσάνδρα» avatar
   «Κασσάνδρα» @ «Κασσάνδρα» 23/12/2009 23:29:23

   Δεν κοίταξαν την δική τους καμπούρα και αυτοί κοιτάζουν της Ελλάδας για να μετριάσουν το χάλι τους.

   Εδώ ταιριάζει αυτό που λέμε είπε ο γάιδαρος τον πετεινό κεφάλα.

 2. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 23/12/2009 21:19:21

  να το δω από άλλη οπτική γωνία; είμαστε σε παγκόσμια κρίση, σε μερικά σημεία πολύ βαθύτερη και επικίνδυνη από αυτήν του 1929. Τότε, το "λάθος" στον χειρισμό, ήταν ότι δεν τυπώθηκε αρκετό χρήμα. Τώρα τπυώθηκαν κάτι τρις. Αν η αιτία της κρισης είναι ότι ζήσαμε καλύτερα από ότι μας έπαιρνε, μαντέψτε ποιά θα έιναι η έκβαση. Μόνο όσοι ζούσαν σαν σκυλιά δεν θα περάσουν "έντονα φαινόμενα". Η παγκόσμια κρίση είναι μπροστά μας, και τα περί παγκόσμιας ανάκαμψης τα ακούω λίγο βερεσέ. Αυτοί που πλήρωσαν τον λογαριασμό, αν μπορούν να περιχαρακωθούν, ίσως την σκαπουλάρουν. Ίσως.

  • man8os avatar
   man8os @ archaeopteryx 24/12/2009 12:46:33

   Οι ΗΠΑ λες να τον πληρωσαν?

   • Sic transit gloria mundi avatar
    Sic transit gloria mundi @ man8os 24/12/2009 12:54:31

    Έχουν ακόμα δρόμο! Όταν και η τελευταία βίλλα στο Λάς Βέγκας βγεί σε πλειστηριασμό από την τελευταία στεγαστική τράπεζα (που την επόμενη μέρα θα χρεωκοπήσει), τότε θα έχουν πιάσει πάτο.
    Τελικά οι Φίτσηδες δεν είναι ανθέλληνες ούτε αντι-ΕΥΡΩ!
    Αφού την πέφτουν και στους Λόρδους!

    • man8os avatar
     man8os @ Sic transit gloria mundi 24/12/2009 12:59:40

     Αλλα ο Ομπαμα εχει δωσει εναν σωρο λεφτα! Θα περιμενε κανεις οτι με τοσα χρηματα θα τα καταφερναν...
     Τωρα που το σκεφτομαι... εδωσε το χρεος της Ελλαδας 5 φορες!!!

    • Sic transit gloria mundi avatar
     Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 24/12/2009 13:02:51

     Θέλει πολύ χαρτονόμισμα για να γεμίσεις το απόλυτο κενό σε βαρέλι δίχως πάτο. Και χρόνο.
     Η στεγαστική φούσκα μάλλον ήταν η μητέρα όλων των φουσκών. Χρηματοπιστωτικής κλπ.

 3. Στέργιος avatar
  Στέργιος 24/12/2009 12:31:32

  Τό'χω ξαναγράψει...
  Μόνο και μόνο που γίνεται σύγκριση ανάμεσα στην Ψωροκώσταινα και στην πάλαι ποτέ Αυτοκρατορία πάνω στην οποία δεν έδυε ποτέ ο ήλιος κλπ, αποτελεί την απόλυτη ξεφτίλα για την Αγγλία.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Στέργιος 24/12/2009 12:55:14

   Sic transit gloria mundi!

  • Λάκωνας avatar
   Λάκωνας @ Στέργιος 26/12/2009 12:19:45

   ξεφτίλα είναι κ για εμάς το ότι φτάσαμε στο σημείο να μας συγκρίνουν με κάποιους κ 'εμείς' οι ίδιοι να λέμε οτι αυτό είναι ξεφτίλα για αυτούς που τους σύγκριναν μαζί μας

   κ πολλές άλλες ξεφτίλες που με ενοχλούν τραγικά πολύ απο την απάντηση που ανάρτησες αλλά υποθέτω πως δεν είναι του παρόντος... χρονιάρες μέρες

   καλές γιορτές

   • Στέργιος avatar
    Στέργιος @ Λάκωνας 26/12/2009 19:14:02

    Είμαι απλώς ρεαλιστής...

    Περιττό να σου πω ότι δεν ένιωσα ρίγη εθνικής υπερηφάνιας ούτε με τους Ολυμπιακούς, ούτε με τη νίκη στη Γιουροβίζιον.

    Από το 1980-κάτι που θυμάμαι τον εαυτό μου ως "πολιτικό ζώον", μια ζωή καραξεφτιλισμένοι είμαστε ως χώρα.

    • Λάκωνας avatar
     Λάκωνας @ Στέργιος 26/12/2009 20:19:16

     στην δική μου πραγματικότητα δεν χωράνε τέτοιοι παραληρισμοί
     σίγουρα δεν 'περνάμε' την καλύτερη δυνατή περίοδο ως έθνος αλλά με οδηγό την ιστορία πρέπει να λέμε ...πάλι καλά κ να προετοιμαζόμαστε για τα καλύτερα

     υγ. μπορεί όντως να είναι κάτι για τα οποία δεν είναι λογικό ο έλληνας να νιώσει υπερηφάνια,αλλά σκέψου το διαφορετικά.

     ακόμα κ σε πεδία που τα έχουν δημιουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε διαρκώς να είναι αυτοί στο επίκεντρό τους, τους εκτοπίσαμε

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.