#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/01/2013 13:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η ΑΟΖ και το «εχθρικό τρίγωνο» Αλβανίας, Λιβύης και ΤουρκίαςΕίναι σε κάθε περίπτωση δεδομένο και αντιληπτό, πως το ξετύλιγμα του μίτου της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, δεν θα είναι μία εύκολη υπόθεση.

Η σχέση μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, επηρεάζεται, εκτός από τη σταθερή μεταβλητή της ισχύος –που θα λέγαμε και στις διεθνείς σχέσεις- προφανώς και από την υπάρχουσα οικονομική κρίση στην χώρα μας.

Όταν λοιπόν ο Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της ΔΕΘ έθεσε ως μία από τις σημαντικές πολιτικές προτεραιότητες την οριοθέτηση της ΑΟΖ, πολλοί έκαναν λόγο, για ένα ακόμα προεκλογικό πυροτέχνημα, ή για μία δέσμευση της αντιπολίτευσης που δεν έχει ρίσκο.

Πολλοί  «πρόθυμοι εντός και εκτός τειχών».

Αυτοί οι πρόθυμοι προφανώς, δεν πόνταραν στο γεγονός πως ο Πρωθυπουργός κατέχει καλά τη σχέση Οικονομίας και Εξωτερικής Πολιτικής.

Και προφανώς δεν περίμεναν να ξεδιπλώσει και ως κυβέρνηση την αναγκαιότητα της οριοθέτησης και χάραξης της ΑΟΖ.

Έτσι λοιπόν ο Σαμαράς εκπλήρωσε δύο σημαντικές προϋποθέσεις:

Kέρδισε το στοίχημα της παραμονής της χώρας στην Ευρώπη και πήρε τη δόση.

Με αυτόν τον τρόπο έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει στην σοβαρή επεξεργασία όλων των δεδομένων, στην δημιουργία ενός λεπτομερούς οδικού χάρτη και κυρίως το που θα γίνει η ΑΟΖ και πώς θα αντιμετωπιστούν οι εξ ανατολών απειλές.

Τι κάνουν όμως οι πρόθυμοι εκτός τειχών;

Αν ρίξουμε μία ματιά στην ξένη ειδησεογραφία φαίνεται πως σχηματίζεται ένα εχθρικό «τρίγωνο» μεταξύ Αλβανίας, Λιβύης και Τουρκίας με αφορμή τη χάραξη της ελληνικής ΑΟΖ.  Οι τρεις αυτές χώρες, η καθεμία για τον δικό της λόγο, επιχειρούν να μπλοκάρουν τις συζητήσεις  της ελληνικής κυβέρνησης, στο πρώιμο αυτό στάδιο. Αποκορύφωμα ήταν οι απειλές που εκτόξευσαν δύο από τους κορυφαίους υπουργούς της Τουρκίας απέναντι στις προθέσεις της ελληνικής πλευράς.

Η Τουρκική ηγεσία, έχοντας ήδη καταγράψει μία οδυνηρή για το γόητρό τους , διπλωματική ήττα από την Κυπριακή Δημοκρατία, θέλουν τώρα να αποφύγουν μία δεύτερη και πιο σημαντική,

Γι’ αυτό και επιστράτευσαν τόσο τον υπουργό Εξωτερικών και μέντορα της εξωτερικής πολιτικής της Γείτονος Αχμέτ Νταβούτογλου όσο και τον υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ.

Ο κ. Νταβούτογλου απείλησε ευθέως την Ελλάδα να μην προχωρήσει σε ανακήρυξη της ΑΟΖ, υπενθυμίζοντας πως υπάρχει ήδη ψηφισμένο casus belli της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, ενώ δεν δίστασε να κάνει λόγο για πιθανή απάντηση της Αγκύρας, σε μία τέτοια ενδεχόμενη πρόκληση.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Σμύρνη ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων: «Πιστεύουμε ότι σε τέτοιες κρίσιμες περιόδους πρέπει να αποφεύγονται μονομερή βήματα, διότι υπάρχει θετική ατμόσφαιρα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας. Έχουμε βρει πολλά κοινά σημεία επαφής σε σχέση με την ατζέντα τους προσεχούς Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας τον επόμενο Μάρτιο. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί. Ο καθένας γνωρίζει την εθνική του θέση.

Σε μια τέτοια περίπτωση (σ.σ. που η Ελλάδα προβεί στην οριοθέτηση της ΑΟΖ) και η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχα βήματα. Αλλά ελπίζω να μη χρειαστεί. Υπάρχει ήδη ένας υπό λειτουργία μηχανισμός με την Ελλάδα. Έχουμε διαύλους συνομιλιών με την Ελλάδα. Κατά την πρόσφατη συνάντησή μας με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών συζητήσαμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ αναφέρθηκε σε «αμφισβητούμενες περιοχές» και εμμέσως απείλησε την Ελλάδα να μην τολμήσει να κάνει εργασίες σε περιοχές του Αιγαίου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Αγκυρας, υπενθυμίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ελλάδα...

«Δεν νομίζω ότι η γειτονική χώρα, που ασχολείται με τόσες οικονομικές δυσκολίες, θα εγκαινιάσει νέα πεδία αντιδικίας» επισήμανε ο κ. Γιλντίζ.

Είναι προφανές πως ο επίσημος θεσμικός διάλογος της χώρας με την απέναντι πλευρά, δεν επαρκεί.

Τα χαμόγελα και τα χτυπήματα στην πλάτη δεν πρόκειται να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αν η χώρα δεν προβεί άμεσα σε στρατηγικές συμμαχίες  με χώρες που βρίσκονται στην ΝΑ λεκάνη της Μεσογείου και αν δεν έρθει σε επαφή με μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Κυρίως όμως ερωτηματικά και σκέψεις προκαλεί και η στάση της Λιβύης.

Μία χώρα με παραδοσιακά καλές σχέσεις με την Ελλάδα και με την Κύπρο.

«Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οριστική απόφαση για το θέμα της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών. Διότι το θέμα αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και τη Λιβύη...», έχει δηλώσει  ο υπουργός Διεθνούς Συνεργασίας της Λιβύης και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Αμπντέλ Αζίζ.

Στην πρόσφατη επίσκεψη του ΥΠΕΞ. Δ. Αβραμόπουλου μόνο κλίμα φιλικό δεν υπήρξε.

Ευθυγραμμισμένη με τις τουρκικές θέσεις, οι Λίβυοι όχι μόνο απέκλεισαν διμερείς διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα για τον καθορισμό της ΑΟΖ, αλλά κάλεσαν και για πολυμερείς διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό της, κάτι που πρακτικά συνεπάγεται πολυετείς καθυστερήσεις που θα είχαν σοβαρό αντίκτυπο στα προσδοκώμενα ελληνικά έσοδα από τους υδρογονάνθρακες που θα μπορούσαν να βγάλουν τη χώρα από το σημερινό τέλμα.
 Υπενθυμίζουμε πως ο Δ. Αβραμόπουλος δεν έγινε δεκτός καν από τον ομόλογό του

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι εμπλοκή υπάρχει και με την Αλβανία, καθώς η ακύρωση της συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας μπορεί να οδηγήσει τη χώρα μας σε μονομερή ανακήρυξή της βασιζόμενη στη συμφωνία του 2009.

Ίσως αυτό κρύβεται πίσω από τις απανωτές προκλήσεις των Τιράνων τον τελευταίο καιρό, όπως αυτή του χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας.

Θ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ρηνα avatar
  Ρηνα 11/01/2013 13:48:20

  Να προσεξει ο Σαμαρας μην τον συρουν σε παγιδα....
  Και επειδη ξερω οτι εχει σεβασμο για αυτον που ειπε το παρακατω, το υπενθυμιζω:-Θα γινει κατι και θα φανει πως φταιει η Ελλαδα και αυτο θα το εκμεταλλευτουν....(γεροντας Παϊσιος).......
  Ολα τα ματια του πλανητη ειναι στραμενα επανω μας και οτιδηποτε αποφασισουμε πρεπει να ειναι οχι στη καταλληλη στιγμη αλλα στη χρυση στιγμη, γιατι μετα οι συνεπειες μπορει να κανουν τη σημερινη κατασταση να φαινεται Παραδεισος....

  • Nick avatar
   Nick @ Ρηνα 11/01/2013 13:55:06

   Πιθανόν να αναφερόταν στη Θράκη, όχι στην "αιγιαλίτιδα ζώνη".

   Βέβαια αν το εκμεταλλευτούν οι Τούρκοι όπως νομίζουν, θα υποστούν τις συνέπειες του "διεθνούς δικαίου" (=πνευματικός νόμος). ;)

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Nick 11/01/2013 17:36:20

    Τα κόλυββα στο ζωνάρι...

  • Re, ti ginetai! avatar
   Re, ti ginetai! @ Ρηνα 11/01/2013 15:48:50

   @Θα γινει κατι και θα φανει πως φταιει η Ελλαδα και αυτο θα το εκμεταλλευτουν….(γεροντας Παϊσιος)…….

   ΔΕΝ έλεγε τέτοιες λαλακίες ο Γέροντας.
   Αυτά τα διακινούν μικρονοϊκοί φανατικοί προς ίδιον όφελος, αφότου πέθανε ο Γέροντας.
   ΝΤΡΟΠΗ να σπιλώνεται η μνήμη του με τέτοιες γελοίες... προφητείες κλπ μυθεύματα.

 2. Δ.Λ. avatar
  Δ.Λ. 11/01/2013 14:36:45

  Οι Τούρκοι βγαίνουν μπροστά όταν τους αφήνουν το λουρί οι Η.Π.Α...Έχει αποδειχθεί σε πολλές περιπτώσεις και με τα wikileaks...Όταν πάμε να κάνουμε κάτι με τους Ρώσους πάντα γίνεται κάτι!Εν προκειμένω η πώληση της ΔΕΠΑ...

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Δ.Λ. 11/01/2013 17:36:38

   Ακριβώς!

 3. Απορών avatar
  Απορών 11/01/2013 15:36:35

  Αν η Ελλάδα ανακηρύξει ΑΟΖ η Τουρκία γνωρίζει ότι χάνει πάρα πολλά διαπραγματευτικά χαρτιά (στην υφαλοκρηπίδα θεωρούν πως έχουν κάποια γεωλογικά ερείσματα) και για αυτό έχει σκυλιάσει. Αλλά τί κάνει; Απλά γαυγίζει: η μεγαλύτερη απειλή τους είναι ότι θα κάνουν το ίδιο, δηλαδή θα ανακηρύξουν και αυτοί ΑΟΖ: "Σε μια τέτοια περίπτωση (σ.σ. που η Ελλάδα προβεί στην οριοθέτηση της ΑΟΖ) και η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχα βήματα. Αλλά ελπίζω να μη χρειαστεί" και προφανώς ελπίζει αυτό να μη συμβεί γιατί για να ανακηρύξουν ΑΟΖ θα πρέπει ΠΡΩΤΑ να υπογράψουν τη συνθήκη του 1982 αυτό ακριβώς που θέλουμε δηλαδή!

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ Απορών 11/01/2013 16:13:31

   Απορών.
   Συντάσσομαι μέ τήν άποψή σου.
   «Τόπιασες» πολύ σωστά τό θέμα.

   Έχει γίνει δέ καί η δέουσα προεργασία από ελληνικής πλευράς, χωρίς να γίνει βούκινο στίς εφημερίδες γιά πολιτική εκμετάλευση.

   Ιαπετός είπε:
   08/01/2013 στις 7:48 pm

   Της Δώρας Aντωνίου
   Κινούμενη προσεκτικά και αθόρυβα η Αθήνα ήδη από τον περασμένο Μάιο προχώρησε σε κατάθεση στα Ηνωμένα Εθνη των θέσεών της ως προς τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, θωρακίζοντας με αυτόν τον τρόπο την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματά της στον θαλάσσιο χώρο. Ουσιαστικά, η ελληνική πλευρά, με το παράρτημα (ΑΝΝΕΧ) που κατέθεσε στον διεθνή οργανισμό, ενημερώνει για την ενσωμάτωση στη νομοθεσία της των προβλέψεων της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας στον νόμο 4001/2011, που ορίζει το καθεστώς ερευνών για κοιτάσματα υδρογονανθράκων και καθιστά τη διεθνή κοινότητα ενήμερη για τις θέσεις της όσον αφορά τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών. Στο παράρτημα γίνεται αναφορά στο δικαίωμα για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων «στην ξηρά, σε λίμνες και υποθαλάσσιες περιοχές επί των οποίων η Ελληνική Δημοκρατία ασκεί κυριαρχία ή κυριαρχικά δικαιώματα σε συνάφεια με τις πρόνοιες της Σύμβασης του 1982, των Ηνωμένων Εθνών, για το Δίκαιο της Θάλασσας». Ακολούθως, γίνεται αναλυτική περιγραφή του πώς νοείται πλέον για την ελληνική πλευρά ο όρος «υποθαλάσσιες περιοχές»: Πρόκειται για «τον βυθό και το υπέδαφος των εσωτερικών υδάτων, των χωρικών υδάτων, της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (μόλις ανακηρυχθεί), σε μια απόσταση 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης, από τις οποίες μετριέται το εύρος των χωρικών υδάτων. Ελλείψει συμφωνίας καθορισμού με τα γειτονικά κράτη, των οποίων οι ακτές είναι έναντι ή παρακείμενες των ακτών της Ελληνικής Δημοκρατίας, το εξωτερικό όριο της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (μόλις ανακηρυχθεί) είναι η μέση γραμμή, κάθε σημείο της οποίας ισαπέχει από τα πλησιέστερα σημεία των γραμμών βάσης (ηπειρωτικών και νησιωτικών) από τα οποία μετριέται το εύρος των χωρικών υδάτων».

   Καθημερινή

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ Απορών 11/01/2013 17:22:32

   Μήν παραβλέπουμε τό θέμα τοῦ Καστελλόριζου,πού οἱ Τούρκοι σκόπιμα τό θεωροῦν τουρκικό ἔδαφος καί πατοῦν σ' αὐτό,γιά τήν ἀνακήρυξη τῆς δικῆς τους ΑΟΖ..

   • Απορών avatar
    Απορών @ Κυθήριος 11/01/2013 19:39:48

    Ακριβώς επειδή οι αιτιάσεις αυτές της Τουρκίας βασίζονται στη γεωλογία, δηλαδή στην έννοια της υφαλοκρηπίδας, μας συμφέρει να πάμε στην ΑΟΖ και για αυτό σκυλιάζουν οι Τούρκοι... Από εκεί και πέρα επαναλαμβάνω: η ανακήρυξη δεν σημαίνει τίποτα απέναντι στην Τουρκία εφόσον δεν πρόκειται για οριοθέτηση. Δεν μπορεί να προκαλέσει τίποτα άλλο πέρα από την υπογραφή της σύμβασης του Μοντέγκο Μπέι και από την Τουρκία και ανακήρυξη ΑΟΖ και από αυτή ώστε στη συνέχεια να πάμε σε οριοθέτηση (και εκεί μόνο αν το επιθυμούν και τα δύο μέρη).

    • Κυθήριος avatar
     Κυθήριος @ Απορών 11/01/2013 22:01:45

     Ἀγαπητέ Ἀπορῶν,μιά ἐρώτηση πού ἤθελα νά στήν κάνω καί εἶδα ὅτι τήν κάνει καί ὁ Νίκος παρακάτω,τί διαφορά ἔχει ἡ ὀριοθέτηση ἀπό τήν ἴση ἀπόσταση μεταξύ τῶν χερσαίων συνόρων δύο κρατῶν; Εἶναι ἀναγκαία ἐκτός ἀπό τήν ἀνακήρυξη ΑΟΖ,καί ἡ ὀριοθέτηση; Ἑάν μία χῶρα δέν ἀποδεχθεῖ ὀριοθέτηση,εἶναι ἀνίσχυρη ἡ ἀνακήρυξη;
     Καί γιά νά ἐπανέλθω στό θέμα τοῦ Καστελλόριζου,ἄν ἡ Τουρκία δέν ἀποδεχθεῖ ὀριοθέτηση μέ ἐμᾶς,ἀφοῦ τό θεωρεῖ γκρίζα ζώνη,αὐτό δέν ἐπηρεάζει τούς συσχετισμούς ΑΟΖ μεταξύ ἡμῶν καί τῆς Κύπρου ποπύ εἶναι τό συμφέρον μας;
     Παρεμπιπτόντως,μελετῶ ὅλα σου τά σχόλια πού εἶναι πολύ κατατοπιστικά.Εὐχαριστῶ!

     • Απορών avatar
      Απορών @ Κυθήριος 12/01/2013 09:07:00

      1. Η μέση απόσταση δεν είναι τίποτα άλλο από την πιο συνήθη μέθοδο οριοθέτησης, αυτή η οποία προτείνεται από τη συνθήκη του 1982 και σχεδόν όλοι ακολουθούν εκτός και αν κάποιο από τα ενδιαφερόμενα μέρη διαφωνεί. Άρα υπάρχει ανακήρυξη με μέση απόσταση και οριοθέτηση, υπάρχει μονομερής (πάντα) ανακήρυξη ΑΟΖ χωρίς οποιονδήποτε προσδιορισμό με νομική ισχύ των ορίων και στη συνέχεια οριοθέτηση είτε με τη μέση γραμμή είτε με άλλον τρόπο μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών.
      2. Χωρίς οριοθέτηση η ανακήρυξη δεν έχει καμμία νομική ισχύ όσον αφορά σε εκμετάλλευση τουλάχιστον στα αμφισβητούμενα σημεία. Π.χ. τώρα που κάνουμε έρευνες Νοτίως της Κρήτης μπορεί να έρθει η Λιβυή και να μας ζητήσει το λογαριασμό (το ενδιαφέρον βέβαια είναι ότι δεν το κάνει!). Ακόμη και αν είχαμε ανακηρύξει ΑΟΖ η Λιβυή θα μπορούσε να μας ζητήσει το λογαριασμό επειδή εφόσον δεν κάναμε οριοθέτηση μαζί της η ανακήρυξη δεν σημαίνει τίποτα από μόνη της.
      3. Για να "ενεργοποιηθεί" η ΑΟΖ, να μπορείς δηλαδή να την εκμεταλλευτείς, αρκεί η οριοθέτηση με ένα μόνο ενδιαφερόμενο μέρος: δηλαδή αν οριοθετήσουμε με την Ιταλία για παράδειγμα μπορούμε να κάνουμε γεωτρήσεις στο τμήμα της ΑΟΖ που διμερώς μας ενδιαφέρει και δεν πέφτει σε κανέναν άλλο λόγος.
      4. Η Τουρκία θεωρεί ότι το Καστελλόριζο επικάθειται επί της δικής της υφαλοκρηπίδας γεωλογικά, τουλάχιστον παλαιότερα αυτό έλεγε. Δεν το θεωρεί γκρίζα ζώνη με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο θεωρεί γκρίζες ζώνες κάποιες βραχονησίδες (ότι δηλαδή δεν αναφέρονται σε συνθήκες ονομαστικά). Με την ΑΟΖ ξεπερνάται αυτό το πρόβλημα επειδή δεν είναι γεωλογική αλλά καθαρά γεωμετρική έννοια. Για αυτό και για τα άλλα νησία η Τουρκία δεν υπογράφει τη συνθήκη του 1982 (από τις ελάχιστες χώρες).
      5. Δεν μας ενδιαφέρει τόσο πολύ το τί θα κάνει η Τουρκία και αν θα οριοθετήσουμε μαζί της. Αν όλοι οι υπόλοιποι οριοθετήσουν με τη μέση γραμμή, οι θέσεις της Τουρκίας σταδιακά θα αδυνατίζουν γιατί ΚΑΙ Η ΙΔΙΑ έχει οριοθετήσει στη Μαύρη Θάλασσα με τη μέση γραμμή! Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο Αιγαίο φαίνεται πως δεν υπάρχουν πολλά κοιτάσματα δεν καιγόμαστε να οριοθετήσουμε με την Τουρκία. Ας μην οριοθετήσουμε ποτέ: σταδιακά θα αδυνατίζουν οι θέσεις της και κάποια στιγμή θεωρώ πως η ίδια θα μας παρακαλάει να οριοθετήσουμε (10-15 έτη).
      6. Στην ΑΟΖ τα κράτη δεν ασκούν εθνική κυριαρχία με την έννοια των εθνικών υδάτων. Τα ύδατα παραμένουν διεθνή. Άρα ακόμα και αν δεν έχουμε κοινή ΑΟΖ με την Κύπρο κανείς δεν μπορεί να μας απαγορέψει να περάσουμε καλώδια ή αγωγό, απλά μπορεί να ζητήσει κάποια ελάχιστα (ανάλογα της απόστασης) διόδια υποθέτω ΜΟΝΟ ΚΙ ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΑΟΖ κάτι που δεν γίνεται χωρίς τη συμφωνία μας. Αποκλείται η Τουρκία να απαγορέψει σε Ελλάδα, Κύπρο, ΙΣΡΑΗΛ και πρακτικά ΗΠΑ και ΕΕ να περάσουν αγωγό από διεθνή ύδατα (ή ακόμα και από μικρό τμήμα της δικής της ΑΟΖ γιατί στην ΑΟΖ όπως είπα δεν ασκείς εθνική κυριαρχία απλά έχεις το δικαίωμα της αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης).
      7. Κανείς δεν μπορεί να κάνει ανακήρυξη διμερώς (δεν προβλέπεται) αλλά μόνο μονομερώς, κανείς δεν μπορεί να κάνει οριοθέτηση μονομερώς (δεν προβλέπεται) αλλά μόνο διμερώς. Άρα ότι άλλο ακούγεται περί αποφυγής μονομερών ενεργειών είναι αστειο.
      8. Με τη ανακήρυξη της ΑΟΖ απλά θα βάλουμε την Τουρκία σε μια διαδικασία σταδιακά να πάψει να είναι παράλογη γιατί πλέον χάνει τα περισσότερα επιχειρήματά της: τα γεωλογικά για την υφαλοκρηπίδα, το CASUS BELLI για τα 12 νμ (αφού όπως είπα με την ΑΟΖ τα ύδατα παραμένουν διεθνή) και οτιδήποτε άλλο έχει σκαρφιστεί όλα αυτά τα χρόνια.
      8. Προσωπικά εκτιμώ ότι δεν υπάρχει κανένας σοβαρός κίνδυνος, αρκεί βέβαια να προσέξουμε την επικίνδυνη κατά τη γνώμη μου εθνικιστική έξαρση του λαού μας, η οποία πάντα παρουσιάζεται σε όλους τους λαούς σε περιόδους κρίσης (όπως κάθε είδους λαϊκισμός), επειδή αν δούμε την ιστορία μας ποτέ δεν μας οδήγησε σε καλό. Βέβαια, ίσως είναι δικαιολογημένη εν μέρει μετά από τόσα χρόνια ισοπέδωσης κάθε αξίας, αλλά παρόλα αυτά το θυμικό δεν είναι καλός σύμβουλος. Ωστόσο, η ανακήρυξη της ΑΟΖ δεν αποτελεί επιθετική πράξη ούτε καταπατά κανένα δικαίωμα τρίτου, ούτε περιορίζει καν κάτι όπως πχ τα 12νμ θα περιόριζαν τη ναυσιπλοΐα, άρα δεν υπάρχει όχι μόνο κίνδυνος αλλά ούτε αφορμή δεν δίνουμε. Το κρίσιμο σημείο θα είναι στην οριοθέτηση με την Τουρκία την οποία όπως είπα ΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ κάνουμε, αν όχι απλά δεν την κάνουμε.
      Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Να πω απλά ότι δεν είμαι ειδικός στο θέμα, απλά το παρακολουθώ εδώ και 1-2 έτη αρκετά και αυτά που λέω είναι ότι έχω καταλάβει έως τώρα.

 4. Re, ti ginetai! avatar
  Re, ti ginetai! 11/01/2013 15:56:00

  Η Ελλάδα, όπως ΚΑΙ η Κύπρος, είναι ΣΥΝ_ΜΑΧΟΣ, πλέον, κι εδώ και δυο+ χρόνια, με ΗΠΑ, Ισραήλ, Γαλλία, Αγγλία. Ποιος να κουνηθεί απέναντι σε αυτή την συμμαχία; Η ...Λιβύη; ΧΑ! Η ...Αλβανία; ΧΑ, ΧΑ!! Η ...Τουρκία; Χα, ΧΑ, ΧΑ!!!

  ΥΓ. Τα πάντα όλα γίνονται για τους υδρογονάθρακες της ΝΑ Μεσογείου. Και η Κρίση (βρετανικό δίκαιο για το χρέος μας, πλέον, ε;) και η Αραβική Άνοιξη.

  • Ανώνυμος avatar
   Ανώνυμος @ Re, ti ginetai! 12/01/2013 00:16:41

   Τα πάντα όλα γίνονται για τη γεωπολιτική κυριαρχία στη ΝΑ Μεσόγειο. Οι υδρογονάνθρακες είναι παρεπόμενο

 5. punisher avatar
  punisher 11/01/2013 16:24:54

  καταρχην δεν υπαρχει χωρα λιβυη ειναι μια αποικια των τεξανων πλεον για μενα η οριοθετηση αοζ με την κυβερνηση να εχει εντονη φιλογερμανικη σταση και να προσπαθει να βαλει και ρωσους στα ενεργειακα θα ειναι ολεθριο λαθος η αντιδραση θα ειναι πολυ δυναμικη απο τους απεναντι και μην ακουτε για βοηθεια απο ισραηλ βλακειες το ισραηλ λειτουργει σαν θυγατρικη των ηπα σε ολους τους τομεις αν δεν παρει το οκ απο απεναντι δεν κουνιουνται καθολου

  • Απορών avatar
   Απορών @ punisher 11/01/2013 16:38:38

   Δηλαδή τί θα γίνει, θα επιτεθεί χώρα του ΝΑΤΟ σε χώρα της ΕΕ; Η χώρα του ΝΑΤΟ σε άλλη ΧΩΡΑ του ΝΑΤΟ; Αυτό δεν έχει γίνει ποτέ, σήμερα θα γίνει; Νομίζω ότι αρχίσαμε να φοβόμαστε και τη σκιά μας. ΑΟΖ είπαμε να ανακηρύξουμε, ούτε να οριοθετήσουμε την Τουρκία είπαμε, ούτε τσαμπουκάδες να κάνουμε, ούτε να προκαλέσουμε σε οτιδήποτε είπαμε, ούτε να κάνουμε μονομερείς ενέργειες κάνοντας γεωτρήσεις σε περιοχές χωρίς οριοθέτηση.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Απορών 11/01/2013 17:39:31

    Δεν κατάλαβα; Τα Ίμια όταν έγιναν σύμμαχοι δεν ήμασταν υποτίθεται; Η Κύπρος όταν διχοτομήθηκε και το Νάτο βοήθησε -και με τον πράκτορά του Κίσσινγκερ Ιωαννίδη- τους Τούρκους να σφάξουν τα αδέλφια μας;

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ punisher 12/01/2013 21:20:32

   Δε θέλω ούτε θα έχω βοήθεια από Ισραήλ. Ο κοντός θα τους τακτοποιήσει μόνος του. Σε συνεννόηση με τον ψηλό εννοείται. Και το Μάρτιο έρχεται για επίσημη επίσκεψη ο νέος Υπ. Άμυνας της Ρωσίας για υπογραφές που έπρεπε να είχαν πέσει επί ΚΚ αν δε τον έριχναν.

 6. Απορών avatar
  Απορών 11/01/2013 16:35:38

  Οι περισσότερες χώρες αγγλικό δίκαιο έχουν για τα ομολογά τους. Ελπίζω να μην θεωρείτε ότι και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θέλανε να μπούνε σε μνημόνιο για να αποσπάσουν την προσοχή του κόσμου από τη μεγάλη κλοπή των υδρογονανθράκων που συμβαίνει στην ΝΑ Μεσόγειο... Εγώ ξέρω ότι ευτυχώς που μας έτυχε τώρα το μνημόνιο και επιτέλους για πρώτη φορά από το '81 φτιάχνουμε ξανά την Ελλάδα (έστω και όχι ακριβώς όπως θα ήθελα) ώστε στη συνέχεια να απογειωθούμε με τους υδρογονάνθρακες. Ευτυχώς που δεν τους βγάλαμε όσο είμασταν μπάχαλο γιατί απλά θα μας δίνανε τη δυνατότητα να πάρουμε ακόμα πιο μεγάλα δάνεια φορτωνοντάς τα στα παιδιά μας...

  • Re, ti ginetai! avatar
   Re, ti ginetai! @ Απορών 11/01/2013 17:35:16

   Εννοούσα, φίλε, ότι θέλει μεγάλη προσοχή από δω και πέρα, γιατί θα παίρνουν τα έσοδα οι δανειστές μας, αν δεν ξεχρεώνουμε τις δόσεις, ενώ, πριν, δεν υπήρχε τέτοια πρόβλεψη. Δεν μίλησα, δε, για κλοπή.
   Κατά τα άλλα συμφωνούμε, μόνο που θα έλεγα από το... '21 και όχι, μόνο, το 81!

   • Απορών avatar
    Απορών @ Re, ti ginetai! 11/01/2013 17:51:21

    Θα συμφωνούσα με το '21 αλλά τουλάχιστον από το '55 έως το '81 είμασταν η χώρα με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη, το λεγόμενο ελληνικό οικονομικό θαύμα. Ας μην μεμψιμοιρούμε συνεχώς... Οι επιλογές μας φταίνε πολύ περισσότερο από κάθε εξωτερικό εχθρό. Και όσο για τα δάνεια και τις δόσεις, αυτό πάντα συνέβαινε, πάντα ο δανειζόμενος πληρώνει. Αν δεν το κάνει έστω και μια φορά αυτό σημαίνει στάση πληρωμών, άρα δεν σημαίνει και πολλά ότι πρώτα θα πρέπει να ξεπληρώνουμε το χρέος (περικεκομμένο κατά πολλές εκατοντάδες δις σημειωτέον και αναμένεται και άλλο κούρεμα) και μετά όλα τα υπόλοιπα: πάντα αυτό συνέβαινε όσο δεν δηλώναμε χρεωκοπία.

 7. Απορών avatar
  Απορών 11/01/2013 16:42:13

  Πολύ σωστά! Τα σημαντικά στοιχεία:
  1. Πάμε με μέση γραμμή και όποιος θέλει έρχεται και οριοθετεί μαζί μας, αλλιώς οκ δεν τρέχει τίποτα (εκτός και αν ΕΜΕΙΣ αποφασίσουμε αλλιώς).
  2. Από τα παραπάνω ο καθένας καταλαβαίνει ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα μονομερούς ενέργειας (πέρα από την ανακήρυξη η οποία μόνο μονομερής μπορεί να είναι).
  3. Το πιο σημαντικό: ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ!!!
  Αρχίζω να είμαι αισιοδόξος για την Ελλάδα Ιαπετέ... και το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι ο κόσμος βλέπω πως αρχίζει να ωριμάζει πλέον! Μακάρι να πάνε όλα κατ' ευχήν και να τα βρούμε τελικά και με την Τουρκία (όσο περιέργο και αν ακούγεται αυτό σήμερα).

 8. Re, ti ginetai! avatar
  Re, ti ginetai! 11/01/2013 18:23:17

  @"Οι επιλογές μας φταίνε πολύ περισσότερο από κάθε εξωτερικό εχθρό".
  +1000...
  Πάντως, δεν νομίζω ότι μεμψιμοιρώ. Δεν είδες τους συμμάχους μας; Δεν πρόσεξες τα τρια "ΧΑ" για την Τουρκία; Απλά, όπως λες, κανόνες πρέπει να μπουν και να υπάρξει διαρκής ΕΛΕΓΧΟΣ, επειγόντως!

  Το ότι είχαμε ανάπτυξη, πάντως, δεν σημαίνει ότι δεν γινόταν πλιάτσικο. Και ο Καραμανλής και τ' αδέρφια του (για να περιοριστούμε, ενδεικτικά, σε αυτούς) έκαναν τεράστιες περιουσίες από το πουθενά, και επί Χούντας τα θαλασσοδάνεια "έδιναν κι έπαιρναν" και όποιος ήταν ένστολος έκτιζε όπου και όπως ήθελε.

  Όσον αφορά, δε, το Βρετανικό δίκαιο, εντάξει, αλλά, αν δεν υπάρχει καμία διαφορά με τα πριν, τότε, γιατί επέμεναν να μπει;
  Υπάρχει διαφορά, Απορών. Είναι οι εμπράγματες υποθήκες, πλέον.

  Χαιρετώ!

  • Απορών avatar
   Απορών @ Re, ti ginetai! 11/01/2013 20:11:52

   Ε καλά στα υπόλοιπα συμφωνούμε η ανάπτυξη δεν σημαίνει ότι δεν είμασταν μπάχαλο... όντως. Για τις εμπράγματες υποθήκες: κι εγώ είχα φρικάρει αρχικά, αλλά στην πορεία συνειδητοποίησα ότι άλλο πράγμα είναι η εμπράγματη υποθήκη ενός προσώπου και άλλο ενός κράτους: στην δεύτερη περίπτωση δεν σημαίνει και τόσα πολλά και αυτό φάνηκε από το ότι τόσες φορές (2 ή 3;) δεν βγήκε το πρόγραμμα και αντί να μας τα πάρουν όλα μας κούρεψαν και το χρέος...

 9. punisher avatar
  punisher 11/01/2013 18:44:20

  ακριβως Γιωργο Τ. αν οι αμερικανοι νιωσουν οτι κινδυνευουν οι γεωπολιτικες τους φιλοδοξιες στην μεσογειο θα μας ετοιμασουν νεα και χειροτερα ιμια εδω ο σαμαρας πρεπει να κινηθει αστραπιαια και με πολυ ισχυρες συμμαχιες για να βγει αλωβητος μακαρι να τα καταφερει αλλα μπαινει σε επικινδυνα μονοπατια

 10. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 11/01/2013 19:20:36

  Απορών και Ιαπετέ, συμφωνώ με την συλλογιστική σας αλλά πρέπει να πω ότι ακόμα και αν η Ελλάδα κάνει την ανακύρηξη "πηγαίνοντας" με τη μέση γραμμή είναι πολύ πιο σημαντικό το ΄τι θα πράξει αν η Τουρκία μπει μέσα στην ΑΟΖ μας και ξεκινήσει γεωτρήσεις ή κάποια άλλη κίνηση. Η μέχρι τούδε πρακτική κατευνασμού έχει υποσκάψει βαθιά την αξιοπιστία μας σαν κράτος που πράττει κατά το συμφέρον του και κυρίως έχει αποδυναμώσει την αποτρεπτική ικανότητά μας. Παρ' όλα ταύτα, η Τουρκία ξέρει πως η Ελλάδα έχει και τα δόντια και την θέληση να επιβάλλει το σεβασμό στα συμφέροντά της.

 11. Απορών avatar
  Απορών 11/01/2013 19:32:49

  Το ότι δηλώνουμε ότι "πάμε" με τη μέση γραμμή δεν σημαίνει ότι ισχύει κάποια οριοθέτηση: πρόσκληση είναι στα ενδιαφερόμενα μέρη να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις τις οποίες ΑΝ θέλουμε κάνουμε. Μέχρι να γίνουν οι διαπραγματεύσεις και να γίνει η οριοθέτηση η μέση γραμμή δεν σημαίνει τίποτα και κανείς δεν μπορεί να κάνει γεώτρηση, ούτε εμείς ούτε αυτοί. Άρα δεν ισχύουν οι φόβοι που εκφράζονται.

  • Νίκος Αργεάδης avatar
   Νίκος Αργεάδης @ Απορών 11/01/2013 21:26:49

   Αγαπητέ Απορώντα, αφελής ερώτηση αλλά πρεέπι να τη ρωτήσω, εφ' όσον η μέση γραμμή ορίζεται ως αυτή που ισαπέχει γιατι δεν ερμηνεύεται αυτο σαν οριοθέτηση; Θεωρητικά, η Τουρκία θα διαφωνεί ΠΑΝΤΑ διότι ο υπερτατος στόχος της είναι η υφαρπαγή γεωσπολιτκού χώρου.

   • Απορών avatar
    Απορών @ Νίκος Αργεάδης 11/01/2013 22:34:06

    Απλούστατα επειδή όπως η ανακήρυξη γίνεται μονομερώς έτσι και η οριοθέτηση γίνεται διμερώς, δεν νοείται δηλαδή μονομερής οριοθέτηση και πολυμερής ανακήρυξη βάσει της συνθήκης του Μοντεγκο Μπει.
    Με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο η Τουρκία έβγαλε οικόπεδα κάτω από το Καστελόριζο και δεν πήγε καμμία εταιρία επειδή απλούστατα δεν είχε κάνει οριοθέτηση έτσι και η δήλωση αυτή της Ελλάδας δεν σημαίνει τίποτα και δεν έχει καμμία νομική ισχύ μέχρι να γίνει ανακήρυξη της ΑΟΖ και οριοθετήσεις με κάθε χώρα.
    Το ότι η Τουρκία θα διαφωνεί πάντα είναι ένα ενδεχόμενο για το οποίο όμως δεν θα πρέπει να είμαστε και τόσο σίγουροι: καταρχήν δεν μας ενδιαφέρει άμεσα γιατί αλλού βρίσκονται τα μεγαλύτερα κοιτάσματα και κατά δεύτερον αν υπάρχει ένα κοίτασμα το οποίο θα λιγουρεύται η Τουρκία, αυτό θα μπορούμε να το συνεκμεταλλευτούμε μόνο εφόσον συμφωνήσουμε σε οριοθέτηση. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε υπόψιν ότι έστω π.χ. ένα κοίτασμα το οποίο είναι κατά 1% σε τουρκική και κατά 99% σε ελληνική ΑΟΖ, τότε η εκμετάλλευση γίνεται 50% / 50% άρα σε κανέναν δεν θα συμφέρει να μη γίνει οριοθέτηση. Επιπλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις με την Τουρκία, ακόμα και σε 1/3 να πάμε και όχι σε μέση γραμμή, τα κοιτάσματα (έστω και μικρά) 50% / 50% θα μοιραστούν. Οπότε... εγώ βλέπω ότι η Τουρκία θα φωνάξει, θα κράξει, θα γαυγίσει αλλά στο τέλος κάπου θα τα βρούμε, ιδιαίτερα όταν ξεκαθαρίσει και το τοπίο με τις έρευνες. Με την ΑΟΖ θεωρώ πως όπως και να γίνει η οριοθέτηση δεν έχει μεγάλη σημασία γιατί οι διαφορές κόστους / οφέλους δεν θα είναι τόσο μεγάλες όσο μας φαίνεται...
    Αυτά έχω καταλάβει τουλάχιστον έως τώρα χωρίς να είμαι ειδικός στο θέμα...

 12. Απορών avatar
  Απορών 11/01/2013 19:36:31

  Σαφώς και είμασταν σύμμαχοι και σαφώς παρενέβησαν οι Αμερικάνοι προκειμένου να μην εξελιχθεί σε σύγκρουση, ακριβώς αυτό που είπα δηλαδή. Το πως το χειριστήκαμε εμείς δεδομένου ότι αυτό θα συνέβαινε είναι άλλη υπόθεση. Για την Κύπρο: σαφώς και δεν ήταν μέλος του ΝΑΤΟ αλλά τρίτη χώρα στην οποία ο Μακάριος το έπαιζε Κάστρο και αρχηγός των αδεσμεύτων και εμείς πήγαμε και κάναμε πραξικόπημα σε τρίτη χώρα με εγγυήτρια δύναμη την Τουρκία και νομιμοποιούνταν βάσει δικαιωμάτων που ΕΜΕΙΣ της δώσαμε (και de jure και de facto) [φυσικά αυτό δεν αφορά στην μετέπειτα κατοχή εξ ου και η παρέμβαση χαρακτηρίζεται εισβολή από τον ΟΗΕ]. Προφανώς και δεν είναι καθόλου το ίδιο και όσο δεν παραδεχόμαστε τα λάθη μας και νομίζουμε ότι όλοι μας κατατρέχουν θα φοβόμαστε και τη σκιά μας.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Απορών 12/01/2013 21:16:48

   Δεν έκανε η δημοκρατικά εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση το πραξικόπημα ανατροπής και (αποτυχημένης) δολοφονίας του Αρχ. Μακαρίου όμως! Το έκανε το τσουτσέκι του Χένρυ με σκοπό να αποτρέψει τη συμμαχία Κύπρου-ΕΣΣΔ. Διάβασε τα ντοκουμέντα της εποχής με τα λεγόμενα του Κίσσινγκερ για το Μακάριο και είναι περιττή η συζήτηση. Ψάξε και θα καταλάβεις τι έγινε τότε και τι γίνεται και γιατί τώρα.

   Και όσον αφορά την υπόθεση Ίμια, μόνο τυφλοί ή αγνοούντες τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς δεν καταλαβαίνουν το στημένο παιχνίδι κυβέρνησης-ΗΠΑ-Τούρκων για να γκριζάρει μέρος του Αιγαίου σε πρώτη φάση και στην επόμενη φάση με ΓΑΠ πρωθυπουργό να χωριστεί στον 25ο παράλληλο. Αυτά είχαν συμφωνηθεί και είμαι ευγνώμων ως Έλληνας στο Σαμαρά που έριξε το ΓΑΠ. Γιατί ότι και να λέμε αυτός τον έριξε. Ο λαός στην Πλατεία μόνο ξύλο έφαγε δυστυχώς...

   • Απορών avatar
    Απορών @ Γεώργιος Τ. 14/01/2013 18:28:01

    Το αν ήταν δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση ή όχι είναι αδιάφορο για τους "έξω", προφανώς δεν θα έλεγε η Τουρκία "α εφόσον είναι χούντα δεν πειράζει παραιτούμαστε από εγγυήτρια δύναμη κάντε ό,τι θέλετε". Για τα υπόλοιπα δεν μπορώ να πω ότι διαφωνώ... είναι ευτύχημα το ότι πήρε πόδι ο ΓΑΠ για πάρα πολλούς λόγους (και μόνο η παρέμβαση στις διαπραγματεύσεις Κύπρου - Αιγύπτου για την ΑΟΖ τους ώστε να μην ληφθεί υπόψιν το Καστελλόριζο αρκεί...).

 13. Πέτρόπουλος avatar
  Πέτρόπουλος 11/01/2013 21:17:30

  Ποιος έκανε τη χάραξη που φαίνεται στη φωτογραφία;
  Μόνο το Καστελόριζο φτάνει την Ελληνική ΑΟΖ μέχρι την ΑΟΖ της Κύπρου και αποκλείει όλα τα παράλια της Τουρκίας από τη Ρόδο μέχρι την Κύπρο να έχουν κοινά σύνορα με την αντίστοιχη της Αιγύπτου;
  Μακάρι να είναι έτσι αλλά η Τουρκία δεν πρόκειται να το δεχτεί.
  Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε τις αντίστοιχες προτάσεις της Τουρκίας που πιστεύω θα φτάνουν μέχρι την Εύβοια και θα έχουν όλο το νότιο κομμάτι της Κρήτης λόγω Γαύδου!!!!

  • Re, ti ginetai! avatar
   Re, ti ginetai! @ Πέτρόπουλος 11/01/2013 21:46:26

   @Ποιος έκανε τη χάραξη που φαίνεται στη φωτογραφία;

   Το Δίκαιο της Θάλασσας.

   ΥΓ. Θυμάσαι από πού έκανε το διάγγελμα για την αποδοχή του Μνημονίου ο ΓΑΠ; Χμμμμ...............

  • Απορών avatar
   Απορών @ Πέτρόπουλος 11/01/2013 22:36:57

   Η παραπάνω χάραξη είναι με τη μέση γραμμή συμπεριλαμβανομένου του συμπλέγματος του Καστελορίζου, δηλαδή μαζί και με τη βραχονησίδα Στρογγύλη Μεγίστης χωρίς την οποία δεν θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε κοινή ΑΟΖ με την Κύπρο. Για αυτό διατηρούμε και στρατό εκεί πέρα.

 14. ΝΕΣΤΩΡ avatar
  ΝΕΣΤΩΡ 11/01/2013 21:43:07

  Όσον αφορά την Κύπρο, που τόσο πολύ την έχουμε για παράδειγμα. Η Κυπριακή Κυβέρνηση ΄΄περιώρισε΄΄ την Κυπριακή ΑΟΖ στα 13 οικόπεδα στα νότια της Κύπρου. Η ΑΟΖ της Κύπρου όμως είναι κατά πολύ μεγαλύτερη της έκτασης που καταλαμβάνουν τα 13 οικόπεδα και εκτείνεται στα δυτικά της Κύπρου μέχρι το Καστελόριζο και στα ανατολικά μέχρι τα όρια με την Συρία. Μέσα σ΄ αυτά τα ΄΄αδιαχώρητα΄΄ οικόπεδα της Κύπρου, η Τουρκία πραγματοποιεί έρευνες από το 2008 και απαγορεύει αντίστοιχες έρευνες στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σ΄αυτά τα οικόπεδα, η έκταση των οποίων καταλαμβάνει το 50% περίπου της Κυπριακής ΑΟΖ η Τουρκία ασκεί κατοχή όπως ασκεί και στο 37% του εδάφους. Με την έξοδο της Τουρκίας στη Μεσόγειο, διασπάται το ενιαίο του αμυντικού, του οικονομικού, του πολιτιστικού και εμπορικού χώρου μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος, στοιχεία που κράτησαν αιώνες ζωντανό τον Ελληνισμό σ΄αυτήν την γωνιά της Μεσογείου. Η Κύπρος, με το τουρκικό ψευδοκράτος να γιγαντώνεται, με ένα Τουρκικό Σώμα Στρατού στο έδαφός της και αποκλεισμένη πλέον από την Τουρκία και από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντος δεν έχει κανένα μέλλον . Μήπως έτσι είναι τα πράγματα ?
  Επίσης θα ήθελα να πω ότι ο μεγάλος ιστορικός και πατέρας της Στρατηγικής Θουκυδίδης έλεγε ότι ο δυνατός προχωρεί μέχρις εκεί που του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύνατος υποχωρεί μέχρις εκεί που του επιτρέπει η αδυναμία του. Μέτρησε η Ελλάδα την δύναμή της(διπλωματική, στρατιωτική, κτλ) και βρήκε ότι της επιτρέπει να εκμεταλλευθεί, κάτω από τις παρούσες συνθήκες της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, τις υποθαλάσσιες πηγές αερίου και πετρελαίου στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο ή μήπως το θέμα αυτό θα γίνει αιτία να θρηνήσουμε τον χαμό κυριαρχικών δικαιωμάτων ?

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ ΝΕΣΤΩΡ 11/01/2013 22:31:48

   Τήν πρότασή σου δέν καταλαβαίνω αγαπητά Νέστωρα.
   Η Τουρκία γράφει στά παλαιότερα τών υποδημάτων της τό διεθνές δίκαιο, τό οποίο είναι τό δίκαιο τών ισχυρών τού πλανήτη καί οι οποίοι έχουν κάποιο συμφέρον νά λειτουργεί, αλλιώς άντε νά επιβάλλεις μέ πολεμικές ενέργειες καινούργιο δίκαιο. Πολύ κόστος καί ανώφελο.
   Σέ αυτό τό πλαίσιο πρέπει οπωσδήποτε νά κινηθούμε κάνοντας καί μιά ανάλυση τών διεθνών ισορροπιών καί αυτών πού πρόκειται νά διαμορφωθούν στό μέλλον από τίς σημερινές διεργασίες.
   Η Ελλάδα είναι μέλος τής ΕΕ, τής ευρωζώνης, τού ΝΑΤΟ καί διατηρεί φιλικές σχέσεις καί μέ Ρωσία. Τό μέγεθός της δέ είναι σέ πλαίσια πού δέν δημιουργούν ανησυχία για διεθνή αταξία. Οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν ένα καινούργιο επαναπροσδιορισμό τής σχέσης μας μέ συμμάχους καί χώρες πού έχουν συμφέροντα στήν περιοχή. Η άμετρη τουρκοφοβία μάς οδηγεί σέ θέση ασφυξίας καί αυτό χωρίς πραγματική αιτία. Άν η Τουρκία ήταν τόσο παντοδύναμη θά είχε καταλάβει καί τήν υπόλοιπη Κύπρο καί θά είχε εμποδίσει τήν είσοδό της στήν ΕΕ. Εξ' άλλου γιά πιά κυριαρχικά δικαιώματα μιλάς; Γιά τήν αμφισβήτηση πολλών νησιών καί νησίδων τού Αιγαίου; τά δώδεκα μίλια; τόν εναέριο χώρο; τήν Γαύδο; τήν υφαλοκρυπίδα; τήν ΑΟΖ; τήν κατοχή τής Κύπρου; Πολύ πιό επικίνδυνο είναι τό φοβικό σύνδρομο καί η συνεχής υπαναχώρηση σέ αυτονόητα κυριαρχικά δικαιώματα. Η φοβία καί η μοιρολατρία οδηγεί σέ τέτοιες καταστάσεις, ώπου χάνεις καί τά τελευταία ψήγματα αξιοπιστίας ακόμα καί έναντι δυνητικών συμμάχων. Τόν καημένο δέν τόν λυπάται κανείς.
   Αυτά πού αναφέρεις πιό πάνω είναι αποτελέσματα τής δικής μας μή αντίδρασης. Δηλαδή, κατά τήν άποψή σου, τί τό χειρότερο πρόκειται νά μάς συμβεί; Η Τουρκία αμφισβητεί τά πάντα, μάς φτύνει καί εμείς προσποιούμαστε ότι βρέχει. Έλεος πιά μέ αυτή τήν ηττοπάθεια.
   Άν η Τουρκία νομίζει ότι πρέπει νά στείλει τό ναυτικό της νά καταλάβει νησιά μας ή τόν στρατό της νά προελάσει στόν Έβρο ή τά αεροπλάνα της νά βομβαρδίσειθ τήν Αθήνα, άς τό κάνει.

   • Απορών avatar
    Απορών @ Ιαπετός 11/01/2013 22:41:09

    Σωστά!
    1. Πόλεμος για την ΑΟΖ δεν έχει γίνει ποτέ και πουθενά ενώ την έχουν ανακηρύξη πάνω από 100 κράτη.
    2. Πόλεμος ανάμεσα σε χώρες μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχει γίνει επίσης ΠΟΤΕ.
    3. Καμμία χώρα δεν τόλμησε ΠΟΤΕ να επιτεθεί σε χώρα μέλος της ΕΕ.
    Μα πού νομίζουμε επιτέλους ότι ζούμε; Στο 1453; Τελικά το τραύμα της Κύπρου είναι πολύ βαθύ ακόμα... και θα παραμείνει όσο δεν συνειδητοποιούμε ότι η Ελλάδα φέρει την κύρια ευθύνη για αυτό που έγινε (για την επέμβαση δηλαδή) χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εφόσον ο τουρκικός στρατός παραμένει στην Κύπρο δεν πρόκειται όντως για εισβολή και κατοχή (για να μην παρεξηγηθώ).

  • Απορών avatar
   Απορών @ ΝΕΣΤΩΡ 12/01/2013 20:54:12

   Επιπλέον, να προσθέσω ότι η Κύπρος δεν "περιόρισε" καμμία ΑΟΖ της. Την ανακήρυξε και έβγαλε οικόπεδα μόνο εκεί όπου την οριοθέτησε. Με την Τουρκία δεν την οριοθέτησε για τους γνωστούς λόγους άρα δεν δικαιούνταν να βγάλει οικόπεδα. Και η Τουρκία ενώ υποτίθεται ότι οριοθέτησε με το ψευδοκράτος δεν τολμάει να κάνει γεωτρήσεις παρόλο που τις εξήγγειλε, προφανώς επειδή δεν θα βρει εταιρίες να τις κάνουν.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Απορών 13/01/2013 11:02:49

    Σωστός και με βάση αυτά και άλλα πιο σημαντικά καλά κάνει η κυβέρνηση και προχωράει.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΝΕΣΤΩΡ 13/01/2013 11:01:34

   Όσο υποχωρείς κινδυνεύεις να χάσεις κι άλλα. Και εμείς μέχρι σήμερα φερθήκαμε σαν κότες και πήγε ο ΓΑΠ να μοιράσει το Αιγαίο στη μέση σχεδόν. Πρέπει κάποτε να φερθούμε ως Έλληνες που εφαρμόζουμε τα δικαιώματά μας στον τόπο μας. Τέλος ο φόβος και οι υποχωρήσεις. Πολύ καιρό είμασταν φοβικοί και δε μας πάει καθόλου!

 15. Nik avatar
  Nik 11/01/2013 23:55:21

  Οι έρευνες που προτείνονται είναι στην δυτική Ελλάδα και νότια της Κρήτης. Οι Τούρκοι γαβγίζουν για Αιγαίο, εκεί που ΔΕΝ θα γίνουν έρευνες. Με τι σκοπό; Ισως για να πουλήσουν μούρη στο κοινό τους ότι δεν τολμήσαμε να ερευνήσουμε στο Αιγαίο.

  Οι αποστάσεις από την Λιβύη, λιγότερα από τα 200 μίλλια, καθιστούν την χρήση του καθεστώτος της υφαλοκρηπίδας χρησιμότερο από αυτό της ΑΟΖ και οι Λίβυοι δεν θα μπορούν να πουν κουβέντα.

  Οτι και να γίνει με το Καστελλόριζο, δεν επηρεάζεται ούτε η διεθνής φύση της θάλασσας, αλλά ούτε και τα δικαιώματα εγκατάστασης αγωγού στον βυθό που θα συνδέει Ισραήλ, Κύπρο και Ελλάδα.

  • Απορών avatar
   Απορών @ Nik 12/01/2013 09:08:30

   Πολύ σωστά!

 16. κανενας avatar
  κανενας 12/01/2013 01:32:10

  Απορων, δεν υπαρχει προηγουμενο στη Χαγη που δικαιωνει περισσοτερο στο θεμα της αοζ τα τουρκικα παραλια(μεγαλη ακτογραμμη) παρα το καστερολιζο?μηπως το γνωριζεις? ο παραπανω χαρτης δεν εκφραζει τις ελληνικες μαξιμαλιστικες θεσεις?

  • Απορών avatar
   Απορών @ κανενας 12/01/2013 09:35:44

   Υπάρχουν προηγούμενα όχι στη Χάγη αλλά στο Διεθνές Δικαστήριο για το Δίκαιο της Θάλασσας - (ITLOS) με έδρα το Αμβούργο (http://www.itlos.org).
   Υπάρχουν δεδικασμένα ύπερ της ακτογραμμής και κατά των νησιών βλ. http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=454189 και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον σε άλλο νήμα έγραψα ότι δεν θα πρέπει να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο με την Τουρκία και ας μην οριοθετήσουμε ΑΟΖ μαζί της, αν και δεν είμαι απόλυτως σε αυτό: σε άλλες υποθέσεις κυρίως όταν οι ακτές ήταν αντικείμενες και όχι παρακείμενες οι οριοθέτησεις έγιναν με 1/3 για τα νησιά, 2/3 για τη μεγάλη ακτογραμμή, πόση διαφορά έχει αν ανάμεσα σε Τουρκία και Καστελλόριζο πάμε σε 1/2 ή 1/3; Σε κάθε περίπτωση με το ΔΔ θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι και να μην οριοθετήσουμε με την Τουρκία δεν τρέχει πραγματικά τίποτα, αλλού είναι το ζουμί. Στο ITLOS προσφεύγουν τα μέρη κατόπιν συμφωνίας. Δεν μας υποχρεώνει κανείς να πάμε αν δεν θέλουμε. Δεν είναι δικαστήριο στο οποίο μας στέλνει κάποιος: ακόμα και ποτέ να μην οριοθετήσουμε με την Τουρκία κανείς δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να πάμε στο δικαστήριο.

   Όπως έγραψα και αλλού έστω ότι ένα κοίτασμα είναι με τη μέση γραμμή μισό στη μια ΑΟΖ μισό στην άλλη, και με 1/3 και 2/3 πάει 1% στη μία και 99% στην άλλη. Από ότι έχω καταλάβει δεν υπάρχει καμμία διαφορά: προκύπτει συνεκμετάλλευση 50%-50% σε κάθε περίπτωση εξ όσων έχω καταλάβει. Και αυτό με κάνει αισιόδοξο ότι τελικά σε βάθος χρόνου θα τα βρούμε και με την Τουρκία όσο παράλογο και αν ακούγεται αυτό σήμερα.

   Σημείωση: όλα τα παραπάνω δεν έχουν καμμία σχέση με την ανακήρυξη της ΑΟΖ. Αυτή αποτελεί μια απλή νομική πράξη. Το μόνο αποτέλεσμα που μπορεί να έχει είναι να υπογράψει και η Τουρκία τη συνθήκη του Μοντέγκο Μπέι (ιδιαίτερα τώρα που πρόκειται να την υπογράψουν και οι ΗΠΑ) και μετά θα συζητάμε με άλλους όρους.

   Ο παραπάνω χάρτης δεν έχει καμμία νομική ισχύ σήμερα, είναι όντως μαξιμαλιστικός αφού για να έχουμε κοινή ΑΟΖ με την Κύπρο λαμβάνεται υπόψιν ακόμα και η βραχονησίδα Στρογγύλη Μεγίστης (στην οποία έχουμε βέβαια στρατό), δηλαδή το Καστελλόριζο αντιμετωπίζεται όχι ως νησί αλλά ως σύμπλεγμα νησιών το οποίο όλο μαζί ως σύμπλεγμα ανήκει στα Δωδεκάνησα. Αλλά όπως είπα, άλλο ΑΟΖ άλλο εθνικά ύδατα άρα και κοινή ΑΟΖ με την Κύπρο να μην έχουμε αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να περάσουμε αγωγούς από διεθνή ύδατα. Ήδη υπάρχει συμφωνία για υποθαλάσσιο καλώδιο σύνδεσης Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ.

   • Απορών avatar
    Απορών @ Απορών 12/01/2013 09:42:16

    Κάποιες ακόμα σημείωσεις παρόλα όσα ακούγονται:
    1. Η Λιβυή δεν αντέδρασε παρόλο που διεξάγουμε έρευνες Νοτίως της Κρήτης βάσει τη μέσης γραμμής. Θα μπορούσε να μας πει ότι δεν έχουμε δικαίωμα να το κάνουμε πριν ανακήρυξη ΑΟΖ και οριοθέτηση μαζί της, αλλά ΔΕΝ το έκανε.
    2. Η Αίγυπτος έβγαλε οικόπεδο με όρια την κυπριακή ΑΟΖ με την οποία έχει οριοθετήσει βάσει της μέσης γραμμής και την ελληνική ΑΟΖ βάσει του "μαξιμαλιστικού" ανωτέρω χάρτη αναγνωρίζοντας τρόπον τίνα de facto πλήρη ΑΟΖ στο Καστελλόριζο ως σύμπλεγμα.
    3. Η Τουρκία έβαλε οικόπεδα νοτίως του Καστελλορίζου χωρίς ΑΟΖ και χωρίς οριοθέτηση μαζί μας και καμμία εταιρία δεν την πήρε στα σοβαρά και δεν ασχολήθηκε μαζί της.

 17. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 12/01/2013 12:09:04

  Καλημέρα Ἀπορών,πολύ κατατοπιστικός!!
  Γιά νά πεῖ κάποιος κάποια πράγματα καί νά τά ἐρμηνεύσει,ὅπως ἐσύ στό συγκεκριμένο θέμα,πρέπει νά ἔχει διαβάσει καί μελετήσει ἀρκετά.Εὐχαριστῶ πολύ!

  • Απορών avatar
   Απορών @ Κυθήριος 12/01/2013 14:33:42

   Διόρθωησ: 5η σειρά: "Άρα υπάρχει ανακήρυξη με μέση απόσταση και οριοθέτηση" σε "Άρα ΔΕΝ υπάρχει ανακήρυξη με μέση απόσταση και οριοθέτηση". Συγγνώμη για το λάθος και ευχαριστώ!

 18. occultist avatar
  occultist 12/01/2013 13:57:09

  Οι ΗΠΑ πιέζουν την Τουρκία για το Κουρδικό. Η ανακήρυξη Κουρδικού κράτους θα αφαιρέσει τουρκικό έδαφος. Εάν ήμουν ο Νταβούντογλου θα ζητούσα αναπλήρωση απολεσθέντος εδάφους από τα δυτικά, με ενσωμάτωση "" τουρκικών νήσων που κατέχονται από το Γιουνανιστάν"". Οπότε αντίο ΑΟΖ, αντίο υφαλοκρπίδα, αντιο 12 μίλια, αντίο πετρέλαιο, αντίο φυσικό αέριο. Και στο τέλος αφού θα παραδώσουμε την μερίδα του λέοντος σε αμερικανικά συμφέροντα, θα ""ευχαριστούμε τις ΗΠΑ"" για την συνδρομή τους. Ο Σαμαράς πρέπει να κινηθεί γρήγορα, υπεύθυνα, και με δυνατές συμμαχίες.

  • Κυθήριος avatar
   Κυθήριος @ occultist 12/01/2013 15:07:01

   Πιό εὔκολα αὐτό πού λές θά τό πετύχουν στή Δυτ.Θράκη μας,ἄν δέν ξυπνήσουμε...

   • occultist avatar
    occultist @ Κυθήριος 13/01/2013 01:57:31

    Κυθήριος
    http://www.antinews.gr/2013/01/09/198420/

  • Απορών avatar
   Απορών @ occultist 12/01/2013 20:55:54

   Πότε έγινε αυτό σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ; Πότε έγινε αυτό σε χώρα μέλος της ΕΕ; Νομίζω πως υπερβάλλουμε...

   • occultist avatar
    occultist @ Απορών 13/01/2013 01:47:07

    @Κυθήριος,
    Τι θα τους προσφέρει η Δυτ. Θράκη μπροστά στις προοπτικές που τους ανοίγονται προσαρτώντας μερικά ""σκλαβωμένα"" νησιά και αποκτώντας εκτεταμένη ΑΟΖ. Ηδη φαίνεται έχουμε ξεχάσει με τι καθεστώς είχαν την Ιμβρο και την Τένεδο και πως είναι σήμερα.
    @ Απορών,
    Μα πολύ πρόσφατα αγαπητέ. Θυμάμαι την περιοχή των Ιμίων Ελληνικότατη και που την κατάντησαν γκρίζα ζώνη, θυμάμαι κάποιον αν/δρο της τότε κυβέρνησης να μη τολμά να υψώσει την Ελληνική σημαία στα Ιμια και να λέει οτι την πήρε ο άνεμος, όπως θυμάμαι πολύ καλά για την ξεφτύλα αυτή ο τότε πρωθυπουργός μέσα στο Ελληνικό
    κοι(υ)νοβούλιο ευχαρίστησε τις ΗΠΑ. Ομοίως θυμάμαι τον διάδοχό του να διακηρύσσει -σε έξαρση-αυτοικανοποιήσεως ¨¨ Να παραχωρήσουμε μερικά στρέμματα για να κοιμώμαστε τα βράδυα ήσυχο騨 (Σκασίλα του. Μήπως από την περιουσία του θα τα παραχωρούσε; Γιατί δεν έπερνε μερικά λεξοτανίλ;)
    Και τοτε είμαστε στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε

    • Απορών avatar
     Απορών @ occultist 14/01/2013 18:35:13

     Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα... Έχει και η Τουρκία κάποια επιχειρήματα (π.χ. ότι δεν υπάρχουν σαφή σύνορα, ότι δεν αναφέρονται ονομαστικά οι βραχονησίδες στις συμβάσεις κτλ. κτλ.) έστω και αδύναμα και σε κάθε περίπτωση δεν επήλθε σύγκρουση στο Αιγαίο ακριβώς επειδή είμαστε στο ΝΑΤΟ και πότε δεν έχει γίνει πόλεμος μεταξύ χωρών μελών του ΝΑΤΟ όπως είπα. Όσο για τα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά: αυτή είναι υποχρέωσή μας η οποία προκύπτει από τη συνθήκη των Παρισίων του 1947 με την οποία μας παραχωρήθηκαν τα Δωδεκάνησα και παρόλα αυτά εμείς δεν την τηρούμε...

     • Απορών avatar
      Απορών @ Απορών 14/01/2013 18:37:56

      Σημ.: Δεν εννοώ ότι πρέπει να τηρήσουμε τη συνθήκη και να αποστρατιωτικοποιήσουμε τα Δωδεκάνησα, το γράφω απλά πληροφοριακά για να δείτε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο νομίζουμε... ένα άλλο παράδειγμα είναι ο εθνικός εναέριος μας χώρος ο οποίος εκτείνεται στα 10νμ. ενώ τα εθνικά ύδατα στα 6νμ. πρακτική η οποία δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο (άλλο αν δεν υπάρχει νομικό θέμα) και σε αυτήν την περιοχή των 4νμ. είναι στην οποία λαμβάνουν χώρα οι περισσότερες παραβιάσεις...

 19. ΝΕΣΤΩΡ avatar
  ΝΕΣΤΩΡ 12/01/2013 15:26:36

  Αγαπητέ Ιαπετός, θα μπορούσα να συμφωνήσω με την ανάλυσή σου και να γίνω και εγώ αισιόδοξος και υπερήφανος που ζω σε αυτή την χώρα και ονομάζομε Έλληνας, αλλά δυστυχώς η σημερινή πραγματικότητα είναι διαφορετική και πολύ πικρή και όταν δε αναφέρεσαι σε θέματα διεθνών σχέσεων και ασφάλειας ενός Κράτους τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα με το να είσαι πολύ αισιόδοξος, στηριζόμενος σε συναισθηματικούς παράγοντες και όχι στους πραγματικούς, βάσει των οποίων λειτουργούν στην πραγματικότητα οι Διεθνείς σχέσεις μεταξύ των Κρατών. Αυτό δεν έγινε στο Πόλεμο του 1897 με τους ανεύθυνους εθνοσωτήρες της εποχής και ιδιαίτερα με την διαβόητη Εθνική Εταιρεία, που υποστήριζαν ότι η Κυβέρνηση και ο Βασιλιάς ακολουθούν πολιτική υποτέλειας στην Αγγλία και έσυραν τελικά την Ελλάδα σε αυτό τον καταστροφικό Πόλεμο ? Έπρεπε να γίνει η Επανάσταση στο Γουδί το 1909, να έλθει ο Βενιζέλος(Ηγεσία+Βασιλιάς), να γίνουν οι κατάλληλες στρατιωτικές προετοιμασίες(Στρατιωτική Ισχύς), να προετοιμαστεί ψυχικά και ηθικά ο Λαός(απαραίτητη προϋπόθεση) και μετά να ξεκινήσουν οι ένδοξοι Αγώνες του 1912-13 και ο Ελληνικός Στρατός να φτάσει έξω από την Άγκυρα. Βλέπεται εσείς κάτι τέτοιο να συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα για να είναι κάποιος αισιόδοξος ? Υπάρχει κάτι ανάλογο ? Εάν η Τουρκία προκαλέσει κάποια κρίση και μην μου πείτε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, ποιος θα μας προστατεύσει η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι Σύμμαχοί μας, το Ισραήλ, που εσείς επικαλείσθε ? Όχι βέβαια, γιατί δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα ? Κανένα Κράτος δεν εμπιστεύεται την Ασφάλεια του σε άλλους, αλλοίμονό του, αλλά στις δικές του Ένοπλες Δυνάμεις. Το ερώτημα που ακολουθεί είναι σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, εν καιρώ οικονομικής κρίσης ? δεν θέλω να πω τίποτε παραπάνω σε αυτό το θέμα, πάντως όχι στην καλύτερη κατάσταση, ο κ. Κρανιδιώτης πρόσφατα είχε γράψει για υποβρύχια που δεν έχουν μπαταρίες και αεροσκάφη που δεν έχουν καύσιμα, για χαμηλό ηθικό κλπ. Ο Ελληνικός Λαός έχει ηθικό ? οι άνεργοι νέοι θα πάνε να υπερασπίσουν την Πατρίδα τους, έτσι που την έχουν καταντήσει ? Πόσα χρήματα θα κοστίσει μια κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεών μας για να αντιμετωπισθεί μια κρίση ? Που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα ? Μπορείτε να μου απαντήσετε σε αυτά για να μην είμαι τόσο ΄΄ηττοπαθής΄΄ ? Για την περίπτωση της Κύπρου συμφωνείται με τις απόψεις μου ΝΑΙ ή ΟΧΙ ? Όσον αφορά την κατάσταση στο Αιγαίο, σας είχα κάνει παλαιότερα μια ιστορική αναδρομή, την οποία δεν έχετε λάβει υπόψιν σας.
  Η δική μου πρόταση είναι, ότι σε περίοδο οικονομικής κρίσης και περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας, να κάνουμε υπομονή, να έχουμε εμπιστοσύνη στην εκλεγμένη Κυβέρνησή μας, ώσπου να περάσει η οικονομική κρίση, να περισώσουμε ότι μπορούμε με τις λιγότερες απώλειες, ιδίως στα Εθνικά θέματα και μετά βλέπουμε. Εδώ δεν μπορέσαμε να οριοθετήσουμε την υφαλοκρηπίδα με τους Τούρκους σε περιόδους που η Ελλάδα είχε υποτίθεται δύναμη και ισχυρούς Ηγέτες, όπως ο Κ. Καραμανλής ο Εθνάρχης και θα το κάνουμε σήμερα ?

  • Ιαπετός avatar
   Ιαπετός @ ΝΕΣΤΩΡ 12/01/2013 17:28:46

   Του Νίκου Λυγερού
   Όταν η Τουρκία δηλώνει ότι θα ανακηρύξει και αυτή ΑΟΖ, έχουμε τους δικούς μας φοβικούς που αναρωτιούνται τι θα κάνουμε. Το γελοίο του ερωτήματος προέρχεται από την απλή απάντηση που δίνει όχι η Ελλάδα, αλλά το ίδιο Δίκαιο της Θάλασσας. Ανακήρυξη μπορεί να γίνει από ένα κράτος, το οποίο έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας. Κατά συνέπεια αν η Τουρκία θέλει όντως να θεσπίσει την ΑΟΖ της και είναι όντως δικαίωμά της, και μάλιστα μονομερώς, όπως το προβλέπει η διαδικασία, πρέπει πρώτα να υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας και πιο συγκεκριμένα να κάνει προσάρτηση σε αυτό. Αυτή η κίνηση όχι μόνο δεν θα προκαλέσει κανένα Casus Belli από την Ελλάδα, αλλά θα είμαστε και ευχαριστημένοι, διότι θα είναι μια έμμεση δικαίωση των θέσεων μας. Αυτή λοιπόν η φοβία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Από την άλλη πλευρά όταν η Τουρκία δηλώνει οικόπεδα το 2009 και ξανά το 2012, κανένας δεν αναρωτιέται με ποιο δικαίωμα καταπατά τη δική μας θεωρητική ΑΟΖ. Και η απάντηση είναι πολύ απλή. Διότι η Ελλάδα δεν έχει θεσπίσει ΑΟΖ και δεν δηλώνει ούτε καν διεκδικεί ένα δικαίωμα που προέρχεται απλώς και άμεσα από το Δίκαιο της Θάλασσας. Σε κάθε περίπτωση λοιπόν η απάντηση σε όλα αυτά τα θεωρητικά ερωτήματα είναι απλή και λέγεται: θέσπιση της ελληνικής ΑΟΖ.
   Βέβαια αυτό είναι μόνο και μόνο το πρώτο βήμα της όλης διαδικασίας της αξιοποίησης της ΑΟΖ. Η γεωστρατηγική της ΑΟΖ λειτουργεί ως μια κινητήρια δύναμη σε όλο το πλαίσιο του Ελληνισμού και στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Και θα ήταν καλό να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η Τουρκία ήταν ενάντια στην ΑΟΖ, πριν καν υπάρξει η έννοια της ΑΟΖ, μέσω του Δικαίου της Θάλασσας. Και έκανε τρομερές και μάταιες προσπάθειες για να περάσουν οι ιδέες της. Όταν όμως κατάλαβε ότι δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς δίχως να θεσπίσει την ΑΟΖ της βέβαια, αφού θα έπρεπε να είχε υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο αποφεύγει πάση θυσία, έκανε οριοθετήσεις μέσω της μέσης γραμμής στην Μαύρη θάλασσα και κανένας δεν είπε τίποτα. Ενώ στην ουσία είχε ήδη αποδειχτεί μία διπλωματική ήττα. Το ίδιο γίνεται και τώρα με την Κύπρο που έχει θεσπίσει την ΑΟΖ της από το 2004 δίχως κανένα ουσιαστικό πρόβλημα. Μάλιστα τώρα η Τουρκία φλερτάρει διπλωματικά με μία χώρα που δεν υπάρχει επίσημα για την εθνική της πολιτική, λόγω του μελλοντικού αγωγού φυσικού αερίου που θα περάσει από την Κύπρο, για να τροφοδοτήσει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
   Εν συντομία, ακόμα και η Τουρκία, ακόμα και με λεονταρισμούς για εσωτερική κατανάλωση καταλαβαίνει ότι η ΑΟΖ δεν είναι πια μια ουτοπία, αλλά ένας αληθινός παράγοντας όχι μόνο οικονομικός, αλλά και γεωστρατηγικός που έχει κατά συνέπεια γεωπολιτικές προεκτάσεις. Ακόμα και να μην είχαμε καθόλου υδρογονάνθρακες και μάλιστα με αποδεδειγμένο τρόπο, πάλι θα ήταν σημαντικό να θεσπίσουμε την ΑΟΖ μας και μάλιστα να κάνουμε και όσες περισσότερες οριοθετήσεις γίνονται.
   Συνοπτικά, αν η Τουρκία δεν θέλει να κάνει οριοθέτηση μαζί μας, δεν μας απασχολεί καθόλου, θα το κάνουμε μόνο αν αλλάξει γνώμη. Διότι για την πλευρά της δεν θα αλλάξει τίποτα, κι εμείς θα αξιοποιούμε την ΑΟΖ μας μέσω του Ιονίου και Νότια της Κρήτης, όπου βρίσκονται τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
   Πηγή: Νίκος Λυγερός

   • Re, ti ginetai! avatar
    Re, ti ginetai! @ Ιαπετός 12/01/2013 20:36:29

    Σωστός ο κ. Λυγερός.

    ΑΛΛΆ θα έπρεπε να προσέχει πού παρίσταται και ποιον ενισχύει, για να μην χάνει το κύρος του (κεντρικός ομιλητής με θέμα την ΑΟΖ, στην παρουσίαση- ανακοίνωση του Πατριωτικού Δίκτυου Αφύπνισης- «ΠΑΤΡΙ.Δ.Α.» τού "Ζορό Β. Ελλάδας").

    Επίσης,
    πολύ ύποπτη βρίσκω την ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ, έως και ΑΝΟΗΣΙΑ, -για να μην πω τίποτα χειρότερο και με πουν συνωμοσιολόγο-, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Βενιζέλου, που έβαλε σε εκλόγιμη θέση, (αν δεν συντριβόταν το ΠΑΣΟΚ), τον καθηγητή Θεόδωρο ΚΑΡΥΩΤΗ, ως ειδήμονα της ΑΟΖ. Ήδη, τότε, ο Καρυώτης ήταν πάνω από έναν χρόνο αντιπρόεδρος της END, δηλαδή, όλων αυτών των γελοίων απατεώνων ΕΘΝΙΚΙΣΤΑΡΑΔΩΝ που είχαν... 600 τρισ. ευρώ, λόγω κατοχής μετοχών της Τράπεζας της Ανατολής, (670 δισ. ευρώ εκάστη!!!).

    Σε οποιοδήποτε σοβαρό κράτος, θα είχε εκδιωχθεί κλοτσηδόν, ή, έστω, παραιτηθεί, και όχι να είναι Νο 2 στην ελληνική κυβέρνηση, που θέλει να ανακηρύξει... ΑΟΖ!!!!

    • Απορών avatar
     Απορών @ Re, ti ginetai! 12/01/2013 21:06:09

     Ε άνθρωποι είμαστε, λάθη κάνουμε... και ιδιαίτερα οι ακαδημαϊκοί τυγχάνουν πολλές φορές θύματα εκμετάλλευσης. Όπως και να έχει εγώ είδα θετικά την κίνηση του Βενιζέλου, συγκρινόμενη τουλάχιστον με τη στάση του ΓΑΠ στο θέμα...

   • Απορών avatar
    Απορών @ Ιαπετός 12/01/2013 21:04:32

    Μπράβο Ιαπετέ! Ο κ. Λυγερός έχει προσφέρει πάρα πολλά σε αυτήν την υπόθεση...

  • Απορών avatar
   Απορών @ ΝΕΣΤΩΡ 12/01/2013 21:00:52

   Συμφωνώ απόλυτα με τον πρόλογο (έχω αναφερθεί κι εγώ στα προβλήματα που δημιουργούν οι εθνικιστικές εξάρσεις ακόμα και στο '97) αλλά η ΑΟΖ όπως ανέφερα δεν έχει να κάνει με εδαφική επέκταση. Για business πρόκεται και καλό είναι να τα διαχωρίζουμε αυτά τα δύο. Δεν χρειάζεται να μας προστατέψει κανείς, χρειάζεται να δει συμφέροντα στο να προχωρήσει η ΑΟΖ και αυτά υπάρχουν και για αυτό θα προχωρήσει.

  • Απορών avatar
   Απορών @ ΝΕΣΤΩΡ 12/01/2013 21:08:11

   Για τον Καραμανλή κτλ.:
   1. Καταρχήν επί γέρου Καραμανλή δεν υπήρχε καν η συνθήκη Μοντέγκο Μπέι του 1982 οπότε δεν υπήρχε καν αυτό το πλαίσιο.
   2. Οι περιοχές αυτές ήταν τελείως αδιάφορες γιατί δεν υπήρχε η τεχνολογία υποθαλάσσιων γεωτρήσεων άνω των 200μ. βάθους το 1980, ενώ σήμερα φτάνουμε σε πολλά χιλιόμετρα!

  • Ρηνα avatar
   Ρηνα @ ΝΕΣΤΩΡ 12/01/2013 22:03:46

   Το ονομα Νεστωρ ανηκε σ εναν σωφρονα και φρονιμο βασιλια της αρχαιοτητος και συ κατα τον ιδιο τροπο μιλησες......

 20. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 13/01/2013 12:12:58

  occultist,τά νησιά μας τά ἔχουν σχεδόν ''σκλαβώσει'',ἀφοῦ ἔχουν πετύχει νά εἶναι ''μερικῶς'' ἀποστρατικοποιημένα..
  Φαντάσου τῶρα Δυτ.Θράκη ὑπό κατοχή,Καστελλόριζο καί μισή Κύπρο..Ἔτσι πάει καί τό μισό Αἰγαῖο...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.