06/11/2009 19:15
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Η Άγκυρα ζητά διάλογο κορυφής, η ΝΔ ενημέρωση και η Κύπρος παρακολουθεί με επιφυλάξειςΤη σύσταση Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, με τη συμμετοχή των δύο πρωθυπουργών και των αρμόδιων κατά περίπτωση υπουργών, για την επίλυση των «διμερών» -όπως τα χαρακτήρισε- προβλημάτων πρότεινε με την επιστολή του ο Τ. Ερντογάν στον Γ. Παπανδρέου, όπως αποκάλυψε ο επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η Άγκυρα πρόκειται να ανακοινώσει την έναρξη νέου γύρου συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την υπογραφή συμφωνίας επανεισδοχής των παράνομων μεταναστών.

Συγκεκριμένα, στην ομιλία του με θέμα «Η ένταξη της Τουρκίας για μια ισχυρότερη ΕΕ», την οποία διοργάνωσε χθες το Διεθνές Κέντρο Μελετών του Ευξείνου Πόντου (ΔΙΚΕΜΕΠ) σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, ο κ. Μπαγίς ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας πρότεινε τη σύσταση Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου ως θεσμού συζήτησης, διάγνωσης και επίλυσης προβλημάτων στις σχέσεις των δύο χωρών, κατά το πρότυπο αντίστοιχων Συμβουλίων Συνεργασίας της Τουρκίας με τη Συρία και την Ισπανία. Στο Συμβούλιο θα συμμετέχουν οι δύο πρωθυπουργοί και αναλόγως με το θέμα οι υπουργοί με τα αντίστοιχα χαρτοφυλάκια.

Ακόμη, για το ακανθώδες πρόβλημα των παράνομων μεταναστών στις Ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ο Εγκεμέν Μπαγίς διευκρίνισε ότι οι συνομιλίες στην Άγκυρα του Ευρωπαίου επιτρόπου για θέματα Δικαιοσύνης, Ελευθερίας και Ασφάλειας Ζακ Μπαρό με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της γείτονος οδηγούν την κυβέρνηση Ερντογάν στη διεξαγωγή συνομιλιών με τις Βρυξέλλες για την υπογραφή συμφωνίας επανεισδοχής, στη βάση της από κοινού ανάληψης του οικονομικού φόρτου. Επέμεινε, παράλληλα, ότι οι διαστάσεις του εν λόγω προβλήματος υπερβαίνουν τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις και ότι η Τουρκία επιθυμεί να είναι μέρος της επίλυσής του σε διεθνές, ευρωπαϊκό επίπεδο.

Αναφερόμενος στις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι η Άγκυρα θα στηρίξει κάθε λύση που θα προκύψει από τις συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ και θα έχει τον σεβασμό των κοινωνιών τους. «Όπως ανέφερα σήμερα στον κ. Παπανδρέου, η Άγκυρα ελπίζει ότι θα συνεχίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός να στηρίζει τον κ. Χριστόφια όσο εμείς υποστηρίζουμε τον κ. Ταλάτ στις προσπάθειές τους για εξεύρεση λύσης», σημείωσε.

Σχετικά με το θέμα του ανοίγματος των τουρκικών λιμένων και αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη επανέλαβε, ωστόσο, τη θέση που διατύπωσε αναχωρώντας από την Κωνσταντινούπολη για την Αθήνα, συνδέοντάς το με την άρση των υφιστάμενων εμπάργκο -όπως είπε- εις βάρος των Τουρκοκυπρίων.

Επιπλέον, έκανε λόγο για ανάγκη εξέτασης ενδεχόμενης χαλάρωσης του ισχύοντος καθεστώτος σχετικά με τις αιτήσεις για χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα.

Ο Τούρκος υπουργός εξέφρασε αισιοδοξία για τις προοπτικές στις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας, κάνοντας λόγο για έναρξη «νέας εποχής». «Έχουμε νέα ηγεσία στην Αθήνα που έχει αποδείξει τη βούλησή της να εκμεταλλευτεί αυτό το τεράστιο δυναμικό. Άγγιξε πολλές καρδιές στην Τουρκία η επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στον τάφο του φίλου του Ισμαήλ Τζεμ», επισήμανε ο κ. Μπαγίς.

Οι δυο λαοί «μοιραστήκαμε κοινή μοίρα και θα διαμορφώσουμε το κοινό μέλλον. Τα οφέλη από την επίλυση των διαφορών μας είναι πολύ μεγαλύτερα από το να τις διατηρήσουμε» τόνισε ο Τούρκος υπουργός.

Όσον αφορά στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, ο κ. Μπαγίς αναφέρθηκε εκτενώς στα οφέλη που έχει να αποκομίσει η ΕΕ από την ένταξη της Τουρκίας, διασκέδασε τις ανησυχίες σχετικά με αλλαγή του άξονα προσανατολισμού της γείτονος στις διεθνείς σχέσεις της και υπογράμμισε ότι η επιλογή της «προνομιακής σχέσης» με την ΕΕ δεν υφίσταται για την Αγκυρα.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η απάντηση του Γ. Παπανδρέου στην επιστολή Ερντογάν, στην οποία τονίζεται η ετοιμότητα της Τουρκίας να εξετάσει τα «διμερή προβλήματα» και προτείνει Συμβούλιο Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, με τη συμμετοχή των δύο πρωθυπουργών και των αρμόδιων κατά περίπτωση υπουργών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, πριν τη συνάντησή του με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει την ελληνική πρωτοβουλία για το δίαυλο άμεσης επικοινωνίας μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών.

Επεσήμανε, μάλιστα πως «χρειάζεται υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές», γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά «όποιος βιάζεται σκοντάφτει».

«Χρειάζεται καλή προετοιμασία ώστε να μην σπαταλήσουμε χάριν της επικοινωνίας την ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά μας».

Όπως ανέφερε ο κ.Δρούτσας, κατά τη χτεσινή συνάντησή τους, ο υπουργός Επικρατείας της Τουρκίας και διαπραγματευτής της ενταξιακής διαδικασίας με την ΕΕ, Εγκεμένα Μπαγίς, τον ενημέρωσε για την επιθυμία του Τούρκου πρωθυπουργού να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Γ.Παπανδρέου.

Όπως τόνισε ο κ. Δρούτσας, η συνάντηση υπήρξε χρήσιμη ενόψει του Δεκεμβρίου, καθώς, όπως σημείωσε, «μας περιμένουν κρίσιμες αποφάσεις για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας».

«Είναι ζωτικής σημασίας να μιλάμε μεταξύ μας με αμεσότητα και ειλικρίνεια. Η Ελλάδα υποστηρίζει ξεκάθαρα την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Το ίδιο ξεκάθαρα τονίζει ότι στην αξιολόγηση της Τουρκίας δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις».

Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «η κυβέρνηση διακήρυξε από την πρώτη στιγμή ότι θέλει να γυρίσει σελίδα στον τρόπο που ασκείται η εξωτερική πολιτική. Θέλουμε επιθετική διπλωματία, δραστήρια πολιτική πρωτοβουλιών, χωρίς αυτό να αλλάξει τους βασικούς στόχους που επιδιώκουμε, τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες που υπηρετούμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ενημέρωση ζητά η ΝΔ

Tη σύγκληση της επιτροπής Aμυνας και Εξωτερικών της Βουλής, αλλά και του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, ζήτησε η ΝΔ, προκειμένου να ενημερωθεί για τις προθέσεις και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης επί εθνικών θεμάτων.

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, ζήτησε τη σύγκληση των οργάνων το συντομότερο δυνατό, για «να ξεκαθαρίσει το τοπίο», αλλά και να υπάρξει η απαραίτητη συναίνεση όλων των πολιτικών κομμάτων, εν όψει της κρίσιμης περιόδου που ακολουθεί.

Ο κ. Κουμουτσάκος κάλεσε την κυβέρνηση «να ξεκαθαρίσει τι σημαίνει ο διμερής ελληνοτουρκικός διάλογος, που φαίνεται να εγκαινιάζεται» και «αν υπάρχει πρόθεση να συζητηθούν ως διμερή θέματα, θέματα μειονοτήτων και Αιγαίου».

Επιφυλάξεις στη Λευκωσία

«Η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί με επιφύλαξη τα όσα συμβαίνουν και περιμένει από την Αγκυρα όχι μόνο λεκτικές αναφορές, αλλά και έμπρακτα παραδείγματα στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκος Κυπριανού.

Κληθείς να σχολιάσει την εξαγγελία των επισκέψεων Ερντογάν και Νταβούτογλου στην Αθήνα στις αρχές Δεκεμβρίου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «αυτό που πρέπει να δούμε είναι το περιεχόμενο των όσων αποφασίστηκαν στην Άγκυρα, αφού επί της ουσίας δεν έχουμε δει τίποτε ακόμα».

Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι στις απευθείας συνομιλίες η τουρκική πλευρά δεν τηρεί επικοδομητική στάση και ότι η Λευκωσία μελετά όλα τα σενάρια σε ό,τι αφορα τις τουρκικές κινήσεις, αλλά και εν όψει Δεκεμβρίου

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.