#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/09/2010 06:29
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ηχηρές ανατροπέςΑνατροπές και σοβαρές εκπλήξεις δείχνει η πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» (τηλεφωνική έρευνα από 20 έως 24 Σεπτέμβρη, σε σταθμισμένο δείγμα 2.005 συνεντεύξεων).

Ουσιαστικά για πρώτη φορά μετά τις περσινές εκλογές, τόσο η κυβέρνηση όσο και προσωπικά ο Γ. Παπανδρέου δέχονται απ’ τον λαό όχι απλώς ηχηρά μηνύματα, αλλά ηχηρά ραπίσματα. Και χάνουν σοβαρά πολιτικά πλεονεκτήματα, που σημαίνουν και πολιτική υπεροχή.

Φαίνεται ότι, αργά μεν αλλά σταθερά, αυτή η λαϊκή οργή εναντίον της κυβέρνησης για τα σκληρά οικονομικά μέτρα που έχει λάβει στα πλαίσια του Μνημονίου μετασχηματίζεται σε αποδοκιμασία και σε επίπεδο ψήφου. Και αυτό αναμένεται να εκφραστεί και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοέμβρη.

Ανατροπή λοιπόν προκύπτει απ’ την έρευνα στο ότι στη σύγκριση μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά για τις πρόσφατες εμφανίσεις τους στη Θεσσαλονίκη ο αρχηγός της ΝΔ κέρδισε τις εντυπώσεις και μάλιστα με διαφορά 14 μονάδων απ’ τον πρωθυπουργό!

Ανατροπή στο ότι και στα άλλα ποιοτικά στοιχεία υπερέχει ο Αντ. Σαμαράς (ποιος ήταν πιο πειστικός, ποιος φάνηκε να είναι πιο κοντά στα προβλήματα των πολιτών). Ο Γ. Παπανδρέου υπερέχει μόνο στο ποιος ήταν πιο ειλικρινής.

Ανατροπή στο ότι για πρώτη φορά η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (64,3% έναντι του 35%) απαντά πως δεν πείθεται απ’ το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έχει τη βασική ευθύνη για τη σημερινή τραγική κατάσταση της οικονομίας.

Ανατροπή στο ότι το 67,4% (έναντι του 30,6%) αποδέχεται το επιχείρημα του Αντ. Σαμαρά περί πολιτικής εξαπάτησης του λαού απ’ τον Γ. Παπανδρέου σε σχέση με τα όσα έλεγε προεκλογικά.

Ανατροπή στο ότι το 54,1% πιστεύει ότι το Μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος και υπήρχε και άλλη λύση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Ανατροπή στο ότι το 64,9% εκφράζει φόβο για την πορεία της χώρας, ενώ το 76,2% λέει όχι σε νέες θυσίες, έναντι του 23% που τις αποδέχεται.

Ανατροπή στο ότι για πρώτη φορά μετά τις περσινές εκλογές η ΝΔ είναι κερδισμένη στο

ισοζύγιο διαρροών, αφού έχει διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ 2,3%, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει 4,2% διαρροές προς τη ΝΔ.

Βέβαια στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να προηγείται με διαφορά 5,8 μονάδων έναντι της ΝΔ, έναντι 6,2 μονάδων στην προηγούμενη έρευνα της RASS, στις αρχές Σεπτέμβρη.

Συγκεκριμένα :

• Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 28,4%.

• Η ΝΔ 22,6%.

• Το ΚΚΕ που είναι ανεβασμένο συγκεντρώνει 7,7%.

• Ο ΛΑΟΣ 4,6%.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ 3,1%.

• Οι Οικολόγοι Πράσινοι 3%.

• Η Δημοκρατική Αριστερά 2%.

• Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 23,2%.

Σαμαράς: Νίκη στη... Θεσσαλονίκη

Όπως προαναφέραμε, διαπιστώνεται εντυπωσιακή υπεροχή του Αντ. Σαμαρά έναντι του Γ. Παπανδρέου, στην αποτίμηση των εμφανίσεών τους πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα στο ερώτημα ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις (ΠΙΝΑΚΕΣ 4 και 5), ο Αντ. Σαμαράς συγκεντρώνει το 42,4%, έναντι του 28,2% που συγκεντρώνει ο Γ. Παπανδρέου, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι υπέρ του αρχηγού της ΝΔ εκφράζεται και το 16,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Ότι ήταν πιο ειλικρινής ο Γ. Παπανδρέου απάντησε το 37,3%, έναντι του 34,3% που συγκεντρώνει ο Αντ. Σαμαράς.

Αλλά ο Αντ. Σαμαράς υπερέχει με 32,4% στο ερώτημα ποιος ήταν πιο πειστικός, έναντι του 32,1% που συγκεντρώνει ο Γ. Παπανδρέου και του εντυπωσιακού 35,1% που απαντά «κανένας».

Επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ υπερέχει του πρωθυπουργού με 33,7% στην απάντηση στο ερώτημα ποιος ήταν πιο κοντά στα προβλήματα των πολιτών, έναντι του 30,7% που συγκεντρώνει ο πρωθυπουργός και του επίσης εντυπωσιακού 34,2% που απαντά «κανένας».

Ενδεικτική αφενός της ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού και αφετέρου της ένδειξης ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια εναντίον της κυβέρνησης αρχίζει να εκφράζεται ουσιαστικά είναι και η απάντηση στο ερώτημα αν συμφωνούν οι ερωτηθέντες με το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η κυβέρνηση Καραμανλή έχει την κύρια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας. Aυτό το κυβερνητικό επιχείρημα το αποδέχεται το 35% των ερωτηθέντων, ενώ το απορρίπτει το 64,3%.

Αντίθετα, οι ερωτηθέντες αποδέχονται με συντριπτικά ποσοστά το βασικό επιχείρημα του Αντ. Σαμαρά, ότι δηλαδή ο Γ. Παπανδρέου εξαπάτησε τον λαό με τα όσα έλεγε προεκλογικά σε σχέση με τα όσα πράττει ως πρωθυπουργός Το 67,4% απαντά ότι συμφωνεί με αυτό το επιχείρημα, έναντι του 30,6% που διαφωνεί. Είναι δε εντυπωσιακό ότι μεταξύ αυτών που συμφωνούν είναι και το 38,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ!

Η πλειοψηφία φαίνεται πως αποδέχεται κι ένα άλλο βασικό επιχείρημα του Σαμαρά, ότι δηλαδή η προσφυγή στο Μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος, αλλά υπήρχε και άλλη λύση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Με αυτό το επιχείρημα (ΠΙΝΑΚΕΣ 12 και 13) συμφωνεί το 54,1% και διαφωνεί το 34,5%. Μεταξύ όσων συμφωνούν είναι και το 30% των οπαδών του ΠΑΣΟΚ!

Ωστόσο, και παρά την εντυπωσιακή υπεροχή του Αντ. Σαμαρά στα προαναφερθέντα, ο αρχηγός της ΝΔ και το κόμμα του πάσχουν ακόμα σε αξιοπιστία. Έτσι (ΠΙΝΑΚΑΣ 14) το 43,8% των ερωτηθέντων δηλώνει πως η λύση που προτείνει η ΝΔ για την έξοδο απ’ την κρίση δεν είναι ρεαλιστική, ενώ το αντίθετο πιστεύει το 37,4%.

Φόβος και αισιοδοξία

Ενδεικτικές των προαναφερθέντων είναι και οι απαντήσεις σε ορισμένα άλλα βασικά ερωτήματα.

Έτσι:

– Το 47,4% απαντά ότι μετά την εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη αισθάνεται λιγότερη αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε.

– Περισσότερη αισιοδοξία για έξοδο απ’ το τούνελ εκφράζει μόνο το 21%.

– Ούτε περισσότερη, ούτε λιγότερη αισιοδοξία εκφράζει το 18,4%.

Ακόμα χειρότερα η μεγάλη πλειοψηφία του λαού εκφράζει φόβο όταν καλείται να περιγράψει με μία λέξη τα συναισθήματά της για την πορεία της χώρας (ΠΙΝΑΚΕΣ 16 και 17). Φόβο ότι με τους κυβερνητικούς χειρισμούς και τα μέτρα του Μνημονίου δεν θα ξεπεραστεί η κρίση εκφράζει το 64,9%, ενώ μόλις το 31,7% εκφράζει ελπίδα. Μεταξύ δε όσων εκφράζουν φόβο είναι και το 41,8% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ!

Με βάση τα παραπάνω, δεν είναι έκπληξη η απάντηση στο ερώτημα για το αν οι ερωτηθέντες είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε επιπλέον προσωπικές θυσίες, αν απαιτηθούν περισσότερα μέτρα για την έξοδο απ’ την κρίση (ΠΙΝΑΚΑΣ 18). ΟΧΙ απαντά το 76,2% των ερωτηθέντων, ΝΑΙ μόλις το 23%!

ΣΧΟΛΙΑ

 1. aengus avatar
  aengus 27/09/2010 08:11:50

  Παρακολουθώ τις δημοσκοπήσεις που παρουσιάζει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» από πολύ καιρό και τις θεωρώ τις μόνες σοβαρές.

  • Lewnidas avatar
   Lewnidas @ aengus 27/09/2010 09:03:48

   δεν ξερω αν ειναι οι ποιο σοβαρες παντως το δειγμα που χρησιμοποιουν ειναι το διπλασιο (2.000+) απο οτι οι υπολοιπες (1000+).

   • aengus avatar
    aengus @ Lewnidas 27/09/2010 09:25:47

    Ακριβώς! Ένα σοβαρό στοιχείο που ενισχύει την αξιοπιστία.

  • Ανώνυμος avatar
   Ανώνυμος @ aengus 27/09/2010 12:52:36

   Το Δείγμα που χρησιμοποιείται εξάγεται επιστημονικά και δεν είναι ουτε 1000 ουτε 2000 είναι κατι γυρω στο 1300. Ομως περισσότερο από το δείγμα έχει σημασία η σύνθεση του δείγματος. Δηλαδή αν πραγματικά αντιπροσωπεύει την μέση κοινωνία των ψηφοφόρων (επαγγελμα, ηλικία, φύλο, μέρος κατοικίας).
   Ενα άλλο τεράστιο μειονέκτημα είναι ότι για λόγους οικονομίας οι εταιρίες δημοσκοπήσεων έχουν αντικαταστήσει τις συνεντεύξεις κάλπης με τηλεφωνικές πραγμα που εγείρει αμφιβολίες εάν έγιναν τα τηλέφωνα που επικαλείται η δημοσκόπιση η οχι αλλά και το τι απάντησαν οι συνεντευξιαζόμενοι

 2. Νίκος Θ. avatar
  Νίκος Θ. 27/09/2010 08:16:03

  Η συγκεκριμένη δημοσκόπηση δεν συγκρίνεται με την πραγματική που σείει θεμέλια.

  • aengus avatar
   aengus @ Νίκος Θ. 27/09/2010 09:27:31

   Η πραγματική (των εκλογών), όντως θα σείσει θεμέλια…

 3. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 27/09/2010 08:59:15

  Πιο ειλικρινής ο Παπανδρέου... Αν είναι αληθινή η δημοσκόπηση, η βλακεία αυτού του λαού δεν έχει όρια...

  • aengus avatar
   aengus @ Επώνυμος 27/09/2010 09:29:09

   Το κλιμα όμως αλλάζει ραγδαία

  • Ψυλλιασμένος avatar
   Ψυλλιασμένος @ Επώνυμος 27/09/2010 11:16:17

   Ναι, από τη μια είναι απατεώνας γιατί τους εξαπάτησε προεκλογικά, και από την άλλη είναι ειλικρινής γιατί τώρα λέει την αλήθεια. Χωρίς σχόλια...
   Πιο σωστό θα ήταν αν υπήρχε το εξής ερώτημα, για τον συγκεκριμένο πρωθυπουργό:
   Θεωρείτε ότι ο Πρωθυπουργός Γ. Α, Παπανδρέου
   α. Εχει καλή γνώση των θεμάτων της αρμοδιότητάς του
   β. Γνωρίζει μέτρια τα θέματα της αρμοδιότητάς του.
   γ. Είναι αδαής και απλά επαναλαμβάνει ό,τι "σαβουρώνει" από το Διαδίκτυο.

  • Ανώνυμος avatar
   Ανώνυμος @ Επώνυμος 27/09/2010 12:54:53

   Τον ακούσατε στους Δελφούς δεν ήξερε τι έλεγε, ούτε ειρμός φτηνα επιχειρήματα κλπ.

 4. DARK-BLUE avatar
  DARK-BLUE 27/09/2010 09:58:05

  Αυτό το διήμερο του Αντώνη στη Θεσσαλονίκη, θα μείνει στην πολιτική σύγχρονη ιστορία σαν το διήμερο που άλλαξε την ψυχολογία του Έλληνα και τον σήκωσε όρθιο από εκεί που τον πατούσε η μπότα του ΔυΝάσΤη!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.