#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/01/2008 17:25
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ημέρες 1989

 H περιδίνηση της πολιτικής ζωής για έναν ολόκληρο μήνα, ο αφρός από τα λύματα των συναλλαγών, των εκβιασμών, των οικονομικών δοσοληψιών και της πορνογραφικής φιλολογίας έχει ζαλίσει όλους μας. Όμως το σκηνικό είναι οικείο. Mας πάει μια εικοσαετία πίσω, την εποχή του κοσκωτικού άγους, τότε που ένας απατεώνας του κοινού ποινικού δικαίου, έγινε ο περιούσιος της ελληνικής κοινωνίας, συνομιλητής του πρωθυπουργού, προστάτης παλαιών πολιτικών και νέων τζακιών. Γιατί άραγε ξεσηκώθηκε τότε όλος εκείνος ο θόρυβος και γιατί έφτασε κοτζάμ πρωθυπουργός να συναλλάσσεται μαζί του; «Bρώμικο ‘89» το βάφτισαν οι πασόκοι αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι ήταν βρώμικο και το ‘87 και το ‘88 και το ‘89 και μάλιστα χωρίς εισαγωγικά.
Oι παράγοντες του Tύπου και οι μεγαλοεκδότες τρόμαξαν μετά την εντολή του Aνδρέα Παπανδρέου πρώτα στον Πόπωτα και στη συνέχεια στο Kοσκωτά να δημιουργήσουν ένα αντίπαλο δέος στο Συγκρότημα Λαμπράκη, στο Έθνος, στην Eλευθεροτυπία. O Γ. Kοσκωτάς προχώρησε με όλη την ατσαλιά του και τα έκανε μούσκεμα. Aποτέλεσμα να βραχούν και ο Aνδρέας και ο Tσοβόλας και διάφοροι μικρομέγαλοι δημοσιογράφοι. Tο σύστημα εξισορρόπησε, οι τριβές λείαναν τις γωνίες, ο Kοσκωτάς φυλακίστηκε για ένα διάστημα και το παιχνίδι άρχισε πάλι από την αρχή. Mήπως έχουν συμβεί διαφορετικά τα πράγματα; Ξέρω, ξέρω όλοι θα αρχίσετε να μιλάτε πάλι για σκευωρίες, για πλεκτάνες κλπ, κλπ. Λες και ο πανέξυπνος Aνδρέας Παπανδρέου δεν είχε μεθοδεύσει εν γνώσει του και με ανορθόδοξα μέσα «την άλωση του Tύπου». Mόλις έπεσε ο κουρνιαχτός, όλοι, μα όλοι οι μεγιστάνες του Tύπου το’ στριψαν. Mήπως θυμάστε τη μετάλλαξη των Λαμπράκη, Mπόμπολα, Tεγόπουλου στο Eιδικό Δικαστήριο; Θυμάστε που οι όλες ενέργειες του απατεώνα Kοσκωτά με τη συνεργεία των υψηλόβαθμων του ΠAΣOK μετονομάστηκαν σε «παρασκηνιακά κυκλώματα» και τα όμοια; Τώρα μας λένε ότι ετοιμάζονται νέες διώξεις εκδοτών που μπήκαν από την κλειδαρότρυπα στα ενδότερα της εξουσίας. Εκείνοι όμως που τις ετοιμάζουν δεν διαθέτουν το ανάστημα εκείνων που κονταροχτυπήθηκαν στην ένδοξη εποχή του 1989. Η ιστορία δεν μπορεί να επαναληφθεί στην περίπτωσή τους. Δεν θα υπάρξει ούτε δικαίωση, ούτε αναγέννηση, αυτή τη φορά. Μόνο η λήθη της ιστορίας. Κι αυτό θα είναι ίσως το πιο σκληρό απ΄ όλα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Leftfoot avatar
  Leftfoot 16/01/2008 23:01:51

  Μαθαίνω οτι ο Δημήτρης Τσοβόλας ανέλαβε την υπεράσπιση του Θέμου Αναστασιάδη. Λέςτε να στήνεται σιγά σιγά σκηνικό για νέο Ειδικό Δικαστήριο;

 2. Observer avatar
  Observer 16/01/2008 23:13:55

  ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ Η ΕΣΗΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

  Με αφορμή τις εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση Ζαχόπουλου, το ροζ DVD του αποπροσανατολισμού, καθώς και τις έντονες παρενέργειες και κλονισμούς που προκαλούν συνολικά στην πολιτική και κοινωνική ζωή, αλλά και τον τομέα της Ενημέρωσης, το Δ.Σ. της Ένωσης οφείλει να επισημάνει προς πάσα κατεύθυνση ότι:

  1. Καταδικάζει την τακτική συσκότισης, τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, την συστηματική παραπληροφόρηση, διαρροές από μέρους του κυβερνητικού εκπροσώπου και την επιχείρηση μετακύλισης του προβλήματος στον δημοσιογραφικό κλάδο στο σύνολό του.

  2. Καταγγέλλει την ενεργό συμμετοχή, στο μείζον αυτό πολιτικό θέμα, εργολάβων της ενημέρωσης, εκδοτικών συμφερόντων και ημετέρων τους, τους οποίους η δημοσιογραφική κοινότητα και η κοινή γνώμη οφείλουν να απομονώσουν, επειδή δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την υπόθεση της Ενημέρωσης και της δημοσιογραφικής λειτουργίας.

  3. Επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής, ώστε να συνεχίζονται τα φαινόμενα αυτά τα οποία έχουν την αφετηρία τους στην ανυπαρξία πολιτικής που να κάνει διακριτό τον ρόλο των ΜΜΕ, των κανόνων λειτουργίας και της πραγματικής ιδιοκτησίας τους, μέσα σε μια ευνομούμενη Πολιτεία, όπου η ποιότητα της ενημέρωσης οφείλει να αποτελεί δημόσιο αγαθό. Η πάλη ενάντια στα φαινόμενα διαπλοκής πολιτικής, οικονομικής ή άλλης εξουσίας με τα ΜΜΕ, παραμένει επίκαιρη και αναδεικνύεται σε υπόθεση όλων των δημοκρατικών και δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας μας .

  4. Η ΕΣΗΕΑ για άλλη μια φορά καταγγέλλει με αποτροπιασμό τα φαινόμενα κανιβαλισμού, κιτρινισμού και παραπλανητικής σεναριολογίας που εκτρέπουν τον ρόλο των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων από την αποστολή τους. Η δημοσίευση, π.χ. φωτογραφιών, βιντεοσκοπημένων ή μαγνητοφωνημένων προϊόντων υποκλοπής από την προσωπική ζωή προσώπων, τα οποία μάλιστα βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, παραβιάζει βασικές αρχές του Δικαίου, της Ηθικής και βεβαίως της δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και το τεκμήριο Αθωότητας.

  5. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ απαιτεί από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί με σαφήνεια στην όλη υπόθεση Ζαχόπουλου υιοθετώντας τις θεμελιώδεις αρχές λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, δηλαδή την ειλικρίνεια και τη διαφάνεια.

  6. Τέλος, για τις δραματικές εξελίξεις στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», το Δ.Σ. καλεί τους συναδέλφους συσπειρωμένους στο σωματείο τους, να σταθούν απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια συμμετοχής ή ανάμειξής τους στην εργοδοτική διένεξη, να δείξουν εμπιστοσύνη στην συλλογική τους στάση διεκδικώντας τη δουλειά τους, την επαγγελματική τους αξιοπρέπεια, την ανεξαρτησία τους από κάθε λογής συγκρουόμενα συμφέροντα, παραμένοντας πιστοί στις δεοντολογικές αρχές και την κοινωνική ευθύνη του δημοσιογράφου, αξιοποιώντας το δικό τους Κεφάλαιο που είναι η Εργασία τους και η Αλληλεγγύη.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.