24/04/2009 13:36
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ημέρα μνήμης για την σφαγή των Αρμενίων

Την 24 Απριλίου του 1915 η τότε νεόκοπη κυβέρνηση των Νεότουρκων με επικεφαλή τον Κεμάλ Ατατούρκ έθεσε σε εφαρμογή ένα καλά μελετημένο σχέδιο εξόντωσης του αρμενικού πληθυσμού που διέμενε στην τότε οθωμανική αυτοκρατορία. Η επιχείρηση άρχισε με τη σύλληψη και φυλάκιση της πνευματικής και πολιτικής ηγεσίας του αρμενικού λαού και συνεχίστηκε με γενικευμένη και μαζική σφαγή των Αρμενίων σε ολόκληρη την οθωμανική επικράτεια.

Ο απολογισμός των θυμάτων της απάνθρωπης αυτής σφαγής ήταν περίπου 1.500.000 άνθρωποι. Οι δε επιζώντες διασκορπίστηκαν σε ολόκληρο το κόσμο.

Η Ελληνική Βουλή την 26/4/1996 καθιέρωσε την 24η Απριλίου ως ημέρα μνήμης, τιμώντας έτσι τα θύματα της Τουρκικής θηριωδίας.

Έκανε πίσω ο Ομπάμα

Σήμερα, εξάλλου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ζήτησε τη «δίκαιη παραδοχή των γεγονότων» όσον αφορά τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων το 1915, επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας απέφυγε ωστόσο να τη χαρακτηρίσει «γενοκτονία», μολονότι είχε χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, το 2008. Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέδωσε την ετήσια προεδρική δήλωσή του για την 94η επέτειο από την έναρξη των διωγμών σημειώνοντας ότι οι απόψεις του από την εποχή της προεκλογικής εκστρατείας του δεν έχουν αλλάξει. «Έχω κατ' επανάληψη αναφέρει την άποψή μου για το τι συνέβη το 1915 και η άποψή μου δεν έχει αλλάξει. Στόχος μου παραμένει η επίτευξη της πλήρους, ειλικρινούς και δίκαιης παραδοχής των γεγονότων», τονίζει.

Ο Ομπάμα πιέζεται από την αρμενική κοινότητα των ΗΠΑ να τηρήσει την υπόσχεση που είχε δώσει προεκλογικά και να χαρακτηρίσει «γενοκτονία» τα γεγονότα του 1915. Ωστόσο η Τουρκία αντιδρά έντονα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και έχει προειδοποιήσει ότι κάτι τέτοιο θα έχει σοβαρές συνέπειες για τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 24/04/2009 13:59:07

  Η γνωστή αρμένισα ιστορικός Ρεπουσιάν, προσπαθώντας να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια, στο βιβλίο της αναφέρει ότι δεν επροκειτο περι σφαγής αλλά οι θάνατοι οφείλοταν σε συνωστισμό.

 2. anon avatar
  anon 24/04/2009 15:15:01

  Συμφωνώ με τον εναςάσχετος.

  Επίσης φρονώ πως όροι όπως "γενοκτονία" και "Αρμενίων" δυσχεραίνουν τη φιλία των λαών και οξύνουν τα εθνικιστικά αντανακλαστικά.

  Ό,τι έγινε έγινε, βρε παιδιά, ας κοιτάξουμε το μέλλον μαζί κι αδερφωμένοι, ε;

 3. Προφήτης avatar
  Προφήτης 24/04/2009 16:06:11

  Για τη Σφαγή και τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μ. Ασίας και της Κωνσταντινούπολης θα φωνάξουμε ποτέ;

  Οι σφαγές Ελλήνων και Αρμενίων προγραμματίστηκαν και εκετελέστηκαν μεθοδικά από τον κύκλο των Νεοτούρκων ντονμέδων (εξισλαμισμένων Εβραίων) με Αρχηγό τον Κεμαλ Ατατουρκ, με τη επικουρία Γερμανών στρατιωτικών συμβούλων.

  Οι Νεότουρκοι έβλεπαν ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία καταρρέει και ήθελαν να κρατήσουν όσα εδάφη ήταν δυνατόν, δημιουργώντας ένα "εθνικό" Τουρκικό κράτος.
  Εξαιρετικά δύσκολο εθνοτικά, δεδομένου ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία αποτελείτο από πανσπερμία εθνικών ομάδων, οι δε Τούρκοι ήταν περίπου το 10% και οι πιο άθλιοι του πληθυσμού.

  Οι Γερμανοί σύμβουλοι τους προέτρεψαν να εκκαθαρίσουν Έλληνες και Αρμένιους, γιατί διαφορετικά δεν θα αποκτούσαν ποτέ τον έλεγχο σε Οικονομία και Εμπόριο, συνακόλουθα και στην κοινωνία του νεοσύστατου κράτους.

  Οι Γερμανοί είχαν τεχνογνωσία στις γενοκτονίες, τις είχαν εφαρμόσει, όπως και οι Άγγλοι, στις αφρικανικές αποικίες στις αρχές του 20ου Αιώνα.
  Μην θεωρείται ότι η "Τελική Λύση" προέκυψε από το πουθενά : Ο Χίτλερ, για να την δικαιολογήσει επικαλέστηκε την Αρμενική Γενοκτονία του 1915 : "ποιος τη θυμάται σήμερα (τότε, 1941)".

  Η συμπάθεια στους φίλους Αρμενίους να μην είναι, όπως συνήθως, βλακωδώς μονομερής :
  οι Αρμένιοι έχουν επανειλημμένα επιχειρήσει με βιαοπραγίες να μάς "αρπάξουν" το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τα προνόμιά του.

 4. theokost avatar
  theokost 24/04/2009 16:25:30

  Δυστυχώς το δίκαιο είναι με το μέρος του ισχυρού,και τα συμφέροντα (οικονομικά-πολιτικά) υπερισχύουν πάντοτε του δικαίου.Οι ψευτοδημοκράτες και οι ψευτοανθρωπιστές μας το θυμίζουν πάντοτε και ευτυχώς, για να ξέρουμε με ποιούς έχουμε να κάνουμε. Η πολιτική και η πνευ-ματική μας ηγεσία είναι τόσο ευνουχισμένη ώστε να επιτρέπουν σε κάθε είδους καραγκιόζηδες (δεν μας φταίει σε τίποτε ο συμπαθής κατα τα άλλα καραγκιόζης)να γράφουν για ''συνωστισμούς''σε σχολικά βιβλία και για ''γενοκτονίες'' σε πανεπιστημιακά συγγράμματα.Βρε ούσττττττττττ!!!!!!

 5. anon avatar
  anon 24/04/2009 16:50:56

  Είμαι ο anon#2

  @ Προφήτης 3

  Γράφεις:

  "Για τη Σφαγή και τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μ. Ασίας και της Κωνσταντινούπολης θα φωνάξουμε ποτέ;"

  Θα σε μαλώσω!
  Είσαι εθνικιστής και εργάζεσαι κόντρα στη διεθνιστική φιλία των λαών.

  Οι Έλληνες της Μ.Ασίας και της Κωνσταντινούπολης:

  α) δεν ήταν Έλληνες! Το λέει και η κ. ρεπούση, κι ο κ. λιάκος... είχαν ελληνικά διαβατήρια; είχαν αφμ; έβλεπαν πετρούλα στο σταρ; πώς τότε λες ότι ήταν Έλληνες, αφού είναι γνωστόν ότι το λεμετώρα ελληνικό έθνος δημιουργήθηκε στις 21 Μαΐου 2005, σύμφωνα με έγκυρη μελέτη τής κ. κουλούρη, όταν η Έλενα Παπαρίζου κέρδισε τη Eurovision. Φήμες θέλουν το όνομα τού λεμετώρα ελληνικού έθνους να είναι παραφθορά του ονόματος της τραγουδίστριας.

  β) ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι ήταν Έλληνες, δεν ήταν προκλητικό από μέρους τους να πάνε και να εγκατασταθούν στα μέρη των Τούρκων; Το ότι εγκαταστάθηκαν εκεί μέχρι και 3.000 χρόνια πριν εμφανιστεί στη Μικρασία ο πρώτος Τούρκος δείχνει ακόμη εντονότερα πόσο προκλητική ήταν αυτή η ενέργεια και πόσο προσχεδιασμένη. Αντί να τους κάνουν χώρο να ξαποστάσουν, έτσι όπως ήταν και κουρασμένοι οι καημένοι οι Τούρκοι, τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα πεζοπορία από τα Αλτάια μέχρι εδώ, οι λεμετώρα Έλληνες πάτησαν και πόδι! Αυτά είναι ανεπίτρέπτα πράματα.

 6. Orestios avatar
  Orestios 24/04/2009 17:40:29

  Η Τουρκική Ιστορία είναι γεμάτη από "ατυχή περιστατικά".

 7. Προφήτης avatar
  Προφήτης 24/04/2009 18:03:32

  @6
  Ρήσεις

  "Τούρκο φίλευε και κ..λο φύλαγε"
  Η γιαγιά μου

  "Η ελληνοτουρκική φιλία είναι σαν το Θεό : πιστεύω ότι υπάρχει αλλά δεν θα τη δω ποτέ"
  Νεοκλής Σαρρής

  Και κάτι πολύ σκληρό, που ταιριάζει ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για ΜΕΡΙΚΟΥΣ απέναντι
  "Καλός Ινδιάνος είναι ο νεκρός Ινδιάνος"
  Τζων Γουαίην

  Καλός Τούρκος είναι ο εξουδετερωμένος (στρατιωτικά & πολιτικά) Τούρκος

 8. babis lazarou avatar
  babis lazarou 24/04/2009 19:31:22

  ΤΖΑΜΠΑ ΟΙ ΚΟΥΜΠΑΡΙΕΣ, ΧΑΡΑΜΙ ΤΑ ΖΕΜΠΕΚΙΚΑ, ΑΧΑΡΙΣΤΟΣ ΛΑΟΣ! ΟΙ ΗΓΕΣΙΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΚΟΠΙΑΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΑΣ ΦΟΡΕΣΟΥΝ ΦΕΣΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΡΥΩΝΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΜΙΑ ΖΩΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΣ.ΝΑ ΘΥΜΑΤΕ ΤΟΝ ΣΥΝΟΣΤΙΣΜΟ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ. ΑΛΗΘΕΙΑ Ο ΤΖΕΦΡΥ ΤΣΑΝΤ ΜΙΝΕΙΚΟ ΟΤΑΝ ΥΠΕΓΡΑΦΕ ΟΤΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΖΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΤΙ ΕΝΟΟΥΣΕ Ο ΠΟΙΗΤΗΣ? ΤΩΡΑ ΦΩΝΑΖΕΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ? ΚΑΛΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΤΣΕΣ? ΜΟΝΟ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΣΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΣΩΣΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ .

 9. AnonymOs avatar
  AnonymOs 24/04/2009 21:26:11

  Έχω βεβαιωθεί πλέον, ότι, οι κεφαλές τών μίζερων, κλαψιάρηδων, καλοπερασάκηδων, πονηρούληδων λαών...
  ΕΛΚΟΥΝ ΤΑ ΓΙΑΤΑΓΑΝΙΑ...

  Όποιος δέν θέλει νά τόν σφαγιάσουν καί νά τόν γενοκτείνουν, ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ καταλλήλως.
  Εάν ήταν αναγκαίο νά επιλέξω, θά προτιμούσα νά ανήκω σ' έναν λαό πού κατέσφαξε, παρά σ' έναν λαό πού συστηματικά κατασφάζεται, μονίμως.
  Αλλά, όταν στήν Σμύρνη, π.χ., μέσα στά καφέ Αμάν Αμάν, τό φύσα τόνε-ρούφα τόνε, πήγαινε ντουμάνι, κι' όταν, ο Αρμένης πού γνωρίζω, είναι ο Αγκόπ τών ταινιών τού Βέγγου, τότε.....
  Τότε, είναι ιστορικώς βέβαιον, ότι κάποια μέρα, θά παραχωρήσω τόν λαιμό μου σ' έναν βάρβαρο σφαγέα πού θάρθη από απέναντι καί οι απόγονοί μου θά κλαψουρίζουν γιά νά αναγνωρισθή η ...γενοκτονία μου.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.