29/04/2009 23:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

ΗΠΑ: Πάρτε αέριο από το Ιράν!

Μόνο αυτό δεν είχαμε ακούσει από τους αμερικάνους. Το είπαν όμως κι αυτό. Αν και ο ελληνικός Τύπος ελάχιστα, και μέσα σε πλήρη άγνοια, «φώτισε» το θέμα της πρόσφατης ενεργειακής συνόδου στη Σόφια, εκεί ειπώθηκαν πολύ σημαντικά πράγματα και εκδηλώθηκαν σοβαρές κινήσεις. Μεταξύ των άλλων λοιπόν, ο Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, ειδικός απεσταλμένος της Χίλαρι Κλίντον για τα ενεργειακά στην περιοχή μας, τον Καύκασο, την Κεντρική Ασία και άλλες πρώην σοβιετικές περιοχές, είπε στη σύνοδο ότι πιθανή πηγή προμήθειας του αμερικανικού σχεδίου Nabucco, είναι το αέριο από το Ιράν.

Ως γνωστόν, ο Nabucco θα είναι σύστημα αγωγών που θα μεταφέρει αέριο, αρχικώς από το Αζερμπαϊτζάν, μέσω Τουρκίας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας στην Ευρώπη. Δεδομένου όμως, ότι πρέπει να είναι και οικονομικά συμφέρων, χρειάζεται να διαθέτει και τις απαραίτητες ποσότητες. Οι αμερικανοί λοιπόν, δεν αποκλείουν τον Ιράν, τη δεύτερη μετά τη Ρωσία παγκόσμια δύναμη σε αποθέματα φυσικού αερίου.

Η τοποθέτηση Μόρνινγκσταρ δείχνει αφενός μεν τη διαφοροποίηση της ηγεσίας Ομπάμα, σε σχέση με αυτή του Μπούς, απέναντι στο Ιράν, αφετέρου έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις του γνωστού στην Ελλάδα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μπράϊζα, ο οποίος προ μηνός «διαβεβαίωνε» ότι δεν υπάρχει θέμα συμμετοχής του Ιράν στον Nabucco. Τον κ. Μόρνινγκσταρ, πάντως, θα πρέπει να τον μάθουμε, δεδομένου ότι, στο εξής, θα τον δούμε πολλές φορές και στην Ελλάδα για τα ενεργειακά. Ο διπλωμάτης καριέρας ήταν παλαιότερα ειδικός απεσταλμένος του Κλίντον, πρέσβης των ΗΠΑ στην ΕΕ και αρμόδιος για θέματα πρώην ΕΣΣΔ. Είναι ένας από τους φανατικούς οπαδούς του αμερικανόπνευστου πετρελαιαγωγού Μπακού-Τσεϊχάν (Αζερμπαϊτζάν-Γεωργία-Τουρκία). Ακόμα και την περίοδο που άπαντες έλεγαν ότι πρόκειται για αντιοικονομικό σχέδιο, αυτός το υπερασπιζόταν και το προώθησε.

Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, οι πολιτικές των ΗΠΑ και συνέχεια και συνέπεια έχουν, ανεξαρτήτως των προσώπων που βρίσκονται στο Λευκό Οίκο.   

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 30/04/2009 00:33:55

  Φυγόκεντρους να πάρουμε/.

  Εαν εναι να γίνει ολοκληρωμένη η δουλειά μπας και η Ελλάδα αποκ΄τησει πυρηνικά.

  Δυστυχώς αυτά που έγραφα σε προηγούμενο ποστ, επιβεβαιώνονται με τραγικό τρόπο. Οι τριτοκοσμικοί και όλα τα οπισθοδρομικά καθεστώτα προωθούνται σε βάρος της Δύσης από την ίδια τη Δύση, Και με το καλό τις Μπούργκες θα φορεθούν πολύ τα επόμενα χρόνια.

 2. Le canard avatar
  Le canard 30/04/2009 00:37:40

  Dubai Expatriate Says: Και με το καλό τις Μπούργκες θα φορεθούν πολύ τα επόμενα χρόνια.

  Ωπα. Αναδεικνύουν τις ματάρες της γυναίκας, μεγάλε!

 3. Le canard avatar
  Le canard 30/04/2009 01:04:09

  Πρέσβης στην ΕΕ ο "πρωϊνός αστήρ", πρέσβης στο ΝΑΤΟ ο σημερινός αμερικάνος πρέσβης στην Αθήνα. Βρυξελιώτες κι οι δύο, τα πουλάκια μου. Αν λάβω υπόψιν μου επίσης, ότι ο σούπερ σύμβουλος της Χίλαρι στα εξωτερικά, είναι η "φιλέλλην" Ολμπράϊτ και ο Χόλπρουκ (ο μαλάκας το μόνο που θυμάται απο τους σκοτωμούς στα Βαλκάνια ήταν το κομπινεζός της Μιμής όταν είχε πάει να δεί τον Αντρέα. Ε, Αλεξ μου, συ που στα'χε πεί στη συνέντευξη που σου δωσε;), προσθέσω και τους δύο Βρυξελιώτες, κακά μαντάτα μου'ρχεται να κάνω για μας. Εν πάση περιπτώσει, ας περιμένουμε λιγουλάκι.

 4. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 30/04/2009 07:40:57

  Με συγχωρείτε, αλλά το ακριβώς αντίθετο αποδεικνύεται απ' αυτό που καταλήγεις: Ότι η αμερικανική πολιτική έχει τεράστιες ασυνέχειες. Κι ότι η θεωρία περί "σιδερένιας και αναλλοίωτης" εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ είναι ΜΥΘΟΣ.
  Επί Κλίντον όντως ενέτασσαν το Ιράν στους μακροχρόνιους ενεργειακούς σχεδιασμούς τους. Επί Μπούς υιού απέκλεισαν το Ιράν, το οποίο άρχισαν να "περισφίγγουν", αυτή τη φορά μάλιστα μαζί με τους Ευρωπαίους και με βασικό πρόβλημα το πυρηνικό του πρόβλημα. Τώρα πάλι ξανακάνουν άνοιγμα στο Ιράν παρότι δεν έχει λυθεί το πρόβλημα του πυρηνικού προγραμματος.
  Υπ' όψιν μάλιστα, ότι την μεγαλύτερη αντίρρηση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν δεν την έχουν οι ΗΠΑ, την έχουν κυρίως, το Ισραήλ ΚΑΙ όλες οι (Σουνιτικές) Αραβικές χώρες του Κόλπου (για πολλούς και ποικίλους λόγους), Στο Θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν ΣΥΜΠΙΠΤΟΥΝ (αθόρυβα και διακριτικά) το Ισραήλ με τους Σουνίτες Άραβες του Κόλπου.
  Και οι Αμερικανοί υποστηρίζουν άλλοτε τον αποκλεισμό και την "χειρουργική επίθεση" κατά του Ιράν (για να σταματήσει το πρόγραμμά του) κι άλλοτε την "συνεννόηση" μαζί του (προκειμένου να παρακάμψουν τις ενεργειακές πηγές της Ρωσίας).

  Ο ίδιος το λές πιο πάνω ότι άλλαξε η πολιτική των ΗΠΑ. Κι ύστερα "αποδεικνύεις" πόσο αναλλοίωτη είναι η πολιτική των ΗΠΑ!

  Οι πληροφορίες που έχεις στο post είναι σοβαρές και πολύτιμες. Προσοχή, όμως, μη "τσιμπάς" σε γνωστό, τετριμμένα και εξαιρετικά αποπροσανατολιστικά στερεότυπα περί "αδιατάρακτης συνέχειας" της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής.
  Αυτό πρώτον ΔΕΝ είναι ακριβές (αν διαβάσεις τη ΔΙΠΛΩΜΑΤΪΑ του Kissinger θα βρείς δεκάδες παραδείγματα που μαρτυρούν θεαματικές αλλαγές διεθνούς πολιτικής μόνο μέσα στον 20ο αιώνα), δεύτερον είναι αποπροσανατολιστικό, διότι αν πιστεύουμε ότι κάτι απέναντί μας δεν αλλάζει παύουμε να κάνουμε ΠΟΛΙΤΙΚΗ μαζί του κι αρχίζουμε να το ξορκίζουμε.
  Τρίτον δεν υπάρχει τίποτε στη ζωή ή στον Πολιτική αναλλοίωτο. "Τα πάντα ρεί" που έλεγε και ο Ηράκλειτος (και επαναλάμβαναν, σωστά, οι παληοί Μαρξιστές)

 5. ataktos avatar
  ataktos 30/04/2009 10:19:00

  αυτό το περίφημο ενεργειακό μνημόνιο της Σόφιας που έχει δημοσιευθεί ????

 6. Le canard avatar
  Le canard 30/04/2009 11:31:23

  Θ.Κ. Says:Επί Κλίντον όντως ενέτασσαν το Ιράν στους μακροχρόνιους ενεργειακούς σχεδιασμούς τους. Επί Μπούς υιού απέκλεισαν το Ιράν.

  Κάνεις μεγάλο λάθος. Επί Κλίντον άρχισε το σχέδιο Μπακού-Τσεϊχάν. Επί Κλίντον κηρύχθηκε επανειλημμένως το εμπάργκο κατά του Ιράν. Μνημειώδεις είναι οι διαφωνίες που είχαν εκφράσει "μεγάλες αδελφές", πετρελαϊκές των ΗΠΑ, που δραστηριοποιούντο στην πρώην ΕΣΣΔ και κυρίως στην Κ.Ασία, για αυτή την πολιτική Κλίντον (μπορούμε να κάνουμε ένα φόλοου απ, όταν δοθεί ευκαιρία). Ο Μπούς υιός, προτού γίνει πρόεδρος ήταν υπερ αυτών των πετρελαϊκών και κατά του πετρελαιαγωγού Μπακού-Τσεϊχάν. Οταν έγινε πρόεδρος, άλλαξε ρότα. Κυρίως λόγω Τσέϊνυ (αντιπρόεδρος), ο οποίος όχι μόνον τάχθηκε υπέρ του αζεροτουρκικού αγωγού, αλλά ήταν και βασικός πυρήνας του "αζερικού λόμπυ" στις ΗΠΑ. Ναι, και συνέχεια και συνέπεια έχουν τα αμερικανάκια. Τακτικές και πρόσωπα αλλάζουν. Οι στρατηγικοί στόχοι μένουν οι ίδιοι.

 7. Le canard avatar
  Le canard 30/04/2009 11:32:59

  ...ο κ.Μόρνινγκσταρ είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει αυτή τη διαπίστωση.

 8. Θ.Κ. avatar
  Θ.Κ. 30/04/2009 21:20:31

  Παρακαλώ να είστε προσεκτικοί, όπως προσεκτικός είμαι κι εγώ. Ανέφερε ότι το Ιράν ανήκε στους ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟΥΣ ενεργειακούς συνδυασμούς των ΗΠΑ επί Κλίντον.
  Μακροχρόνιος ορίζοντας, όταν πρόκειται για ενέργεια αφορά πολλές δεκαετίες. Όσο διακρεί η απόσβεση των σχετικών εγκαταστάσεων.

  Μεσοπρόθεσμα οι ΗΠΑ σχεδίαζαν τότε - επί Κλίντον -αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν. Γι αυτό και ενέτειναν το εμπάργκο κατά του Ιράν τότε. Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αναδείχθηκε ως αιτία ή πρόσχημα αρκετά αργότερα.
  Επειδή ακριβώς σκόπευαν να εντάξουν το Ιράν στους ενεργειακούς σχεδιασμούς "αποκλεισμού" των ρωσικών πηγών (ή περιορισμού της επιρροής της Ρωσίας στην ενεργειακή αγορά) γι' αυτό και επιδίωκαν ΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟΤΕ την ανατροπή του φονταμενταλιστικού καθεστώτος της Τεχεράνης. Όπως ομολόγησε αργότερα η ίδια η Χίλαρυ Κλίντον...

  Εκείνο που τόνισα πιο πάνω είναι ότι η αμερικανική πολιτική αλλάζει κατά καιρούς και ενίοτε αλλάζει δραστικά. Στην περίπτωση της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας έχει αλλάξει πολλές φορές. Για παράδειγμα, μόλις το 1996 οι ΗΠΑ βοήθησαν τους Ταλιμπάν να καταλάβουν πλήρως την εξουσία στο Αφγανιστάν! Για να μην θυμίσω της παλαιότερες σχέσεις όχι μόνο των ΗΠΑ αλλά και ολόκληρης της Δύσης (αλλά και της ΕΣΣΔ) με το Σαντάμ Χουσεϊν.
  Σήμερα γίνεται προσπάθεια προσέγγιυσης του Ιράν, αφού μεσολάβησαν κάμποσα χρόνια όπου απειλούσαν το Ιράν με χειρουργικό χτύπημα. Και μιλάμε για "συνέχεια πολιτικής"!!!
  Το Ισραήλ ακόμα απειλεί το Ιράν. Και ξέρετε ποιές χώρες συγκοντάρουν (τις απειλές του Ισραήλ); Οι Σουνιτικές Αραβικές χώρες του Κόλπου. Που φοβούνται το Ιράν πολύ περισσότερο απ' ότι το Ισραήλ.
  Στην κινούμενη άμμο της Μέσης Ανατολής, η Όυάσιγκτων πηγαίνει ψάχνοντας. Κι άκρη δεν έχει βρεί. Μόνο σταθερότητα πολιτικής δεν τη χαρακτηρίζει...
  Εμμονές ναι. Αλλά η Πολιτική είναι κάτι πολύ-πολύ διαφορετικό από τις εμμονές...

 9. Hellenic avatar
  Hellenic 30/04/2009 21:59:01

  Ποιος ο λογος να εμπλακει η Αμερικη οταν το ιδιο το Ισραηλ στην πρωτη ευκαιρια θα αποφασισει να επιτεθει στο Ιραν για να καταστρεψει τις πυρηνικες εγκαταστασεις εαν πιστευει οτι ειναι ετοιμη η χωρα αυτη να κατασκευασει πυρηνικα οπλα. Το θεμα ειναι οτι αυτη η κατασταση, εαν εξελιχθει ετσι, θα εχει απροβλεπτες συνεπειες για την ευρυτερη περιοχη αλλα και παγκοσμια.

 10. Le canard avatar
  Le canard 01/05/2009 02:16:38

  @ΘΚ8

  Θ.Κ. Says:Παρακαλώ να είστε προσεκτικοί, όπως προσεκτικός είμαι κι εγώ. Ανέφερε ότι το Ιράν ανήκε στους ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΟΥΣ ενεργειακούς συνδυασμούς των ΗΠΑ επί Κλίντον.

  Εμείς είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Εσείς προφανώς δεν είστε. Αυτό που λέτε, λέμε; Για ξαναδιαβάστε τι έγραψε ο ΦακτορΧ: "Η τοποθέτηση Μόρνινγκσταρ δείχνει αφενός μεν τη διαφοροποίηση της ηγεσίας Ομπάμα, σε σχέση με αυτή του Μπούς, απέναντι στο Ιράν, αφετέρου έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις του γνωστού στην Ελλάδα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μπράϊζα, ο οποίος προ μηνός «διαβεβαίωνε» ότι δεν υπάρχει θέμα συμμετοχής του Ιράν στον Nabucco".

  Γράφτηκε δηλαδή το αντίθετο από αυτό που λές. Μην αγορεύουμε για να λέμε κάτι. Ας γράφουμε όταν έχουμε κάτι για να διορθώσουμε ή να διαφωνήσουμε επί της ουσίας.

 11. Le canard avatar
  Le canard 01/05/2009 02:38:09

  @ΘΚ8
  Πάμε πάρα κάτω. Τι γράφτηκε ακόμα; Οτι η αμερικάνικη πολιτική έχει και συνέχεια και συνέπεια, ανεξάρτητα ποιός είναι στο Λευκό Οίκο. Η επισήμανση αυτή έγινε με αφορμή τόσο ότι τοποθετήθηκε στα κρίσιμα ενεργειακά ζητήματα στην ευρύτερη επριοχή μας ένας εκ των αρχιτεκτόνων του αζερο-τουρκικού και γεωργιανού αγωγού, όσο και στο ότι οι ΗΠΑ επιμένουν, προκειμένου να παρακάμψουν τη Ρωσία και να στριμώξουν το Ιράν, τον Μπακού-Τσεϊχάν. Ετσι; Που υπάρχει αντίρρηση; Και γιατί αυτή η κάψα για να πείσουμε ότι ο Ομπάμα διαφέρει απο τις προηγούμενες ηγεσίες σε αυτό τον τομέα; Τακτικές κινήσεις μπορεί να αλλάξουν.Οχι ο στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ, που τον αναφέραμε πριν.
  Ναι λοιπόν το Μπουσέϊκο όσο ήταν εκτός Λευκού Οίκου ήταν κατά του Μπακού-Τσεϊχάν, διότι εκτός των άλλων, αυτό ήθελαν δύι μεγάλες αμερικάνικες πετρελαϊκές αδελφές. Κατόπιν, και εξαιτίας του Τσέϊνυ, καθώς και άλλων γεωπολιτικών παραγόντων (η συνέχεια και συνέπεια που λέγαμε) στήριξε το σχέδιο.
  Πληροφορικά να αναφέρουμε: Nτίκ Tσέϊνι (αντιπρόεδρος HΠA): Hταν πρόεδρος της εταιρείας Halliburton, η οποία έχει αναπτύξει μεγάλη δραστηριότητα για τα πετρέλαια του Aζερμπαϊτζάν.

  Le quotidien de L'Expansion (εγκυρότατο οικονομικό γαλλικό περιοδικό).
  03/02/2004

  De même, Halliburton s'est imposé dans le bassin de la Caspienne, notamment en Azerbaïdjan et au Kazakhstan. Sa division B&R fournit des services d'ingénierie et d'achat à l'énorme champ offshore azéri, Guneshi Chirag, en accord avec la Compagnie d'opération internationale d'Azerbaïdjan. Halliburton détient également des contrats au Turkménistan pour le forage en mer Caspienne, ainsi qu'au Kazakhstan.

  Εχεις ακόμα καμμιά αμφιβολία ΘΚ; Ανοικτοί να μας στείλεις τις πηγές σου που ανατρέπουν τα παραπάνω.

 12. Le canard avatar
  Le canard 01/05/2009 02:39:30

  @ΘΚ8
  Θ.Κ. Says: Εκείνο που τόνισα πιο πάνω είναι ότι η αμερικανική πολιτική αλλάζει κατά καιρούς και ενίοτε αλλάζει δραστικά. Στην περίπτωση της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας έχει αλλάξει πολλές φορές. Για παράδειγμα, μόλις το 1996 οι ΗΠΑ βοήθησαν τους Ταλιμπάν να καταλάβουν πλήρως την εξουσία στο Αφγανιστάν!
  Εν πάση περιπτώσει, τι να σχολιάσει κανείς εδώ. Αυτό ακριβώς μας επιβεβαιώνει, όταν λέμε ότι οι τακτικές αλλάζουν, αλλά όχι οι στρατηγικοί στόχοι των ΗΠΑ. Στην περίπτωση του Αφγανιστάν, οι ΗΠΑ, προκειμένου να διώξουν τους σοβαιετικούς και να εδραιώσουν την κυριαρχία τους στην Κ.Ασία, συνεργάστηκαν ακόμα και με το διάβολο. Κατόπιν, όταν δεν τους χρειάζονταν, έκαναν εισβολή. Ο στρατηγικός στόχος είναι η κυριαρχία στην Κ.Ασία.. Ο τακτικός, είναι οι εφήμερες συμμαχίες που έκλεισαν και συνεχίζουν να κάνουν.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.