#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/12/2011 11:44
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ζούμε το τέλος του ΠΑΣΟΚΣε «νεκρό χρόνο» (σε debate που οργάνωσε η Intelligence Squared Greece) ο Αντιπρόεδρος πασών των Κυβερνήσεων Θ. Πάγκαλος, μίλησε για την ευεργετική για τη χώρα δράση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ από το 1981 μέχρι τις εκλογές του 1985. Για τις οποίες δήλωσε χαρακτηριστικά: “Κερδίσαμε τις εκλογές χάρη στην πόλωση με την επιλογή Σαρτζετάκη και χάρη σε ένα πρωτοφανές όργιο παροχών και διορισμών. Κερδίσαμε τις εκλογές του ‘85 γιατί αναγνωρίσαμε την φαυλοκρατία που ήταν ενδημικό χαρακτηριστικό της κοινωνίας μας”.

Τότε επίσης είχε αναφερθεί  στα πολλά άρθρα και τις συνεντεύξεις που έδωσε σε παρόμοιο ύφος και κλίμα, χωρίς όμως να δώσει κανείς σημασία στα λεγόμενα του. “Ουδείς έδωσε δεκάρα τσακιστή. Τι έκανα άραγε και σήμερα έχω το προνόμιο να βλέπω τη ματαιοδοξία μου να ικανοποιείται βλέποντας ότι διαλέξατε 4 λέξεις μου που έγιναν το κύριο θέμα συζήτησης για μεγάλο χρονικό διάστημα σε όλη τη χώρα;”

Σου λέει ο Αντιπρόεδρος, τόση προσφορά στο δημόσιο βίο και θα μείνω στην ιστορία για το «όλοι μαζί τα φάγαμε»;

Ήταν αναμφίβολα μια εύστοχα κυνική εσωκομματική ομολογία. Ήταν μια προειδοποίηση προς όλα τα «συστήματα ΠΑΣΟΚ» να σιωπήσουν, γιατί είχαν πάρει το μεζέ τους. Πολλοί και σακούλες για το σπίτι, ή καλύτερα, τα (πολλά) σπίτια.

Για τα οποία ο κύριος Αντιπρόεδρος δεν είχε να πληρώσει και καλούσε τον Βενιζέλο να τον συλλάβει. Τελικά βρέθηκε με πολλά λεφτά και μεγάλη τρύπα στις καταθέσεις, τις οποίες είτε έχει στο μαξιλάρι για προσκέφαλο, είτε τις «μετανάστευσε» γιατί δεν άντεχαν τα ελληνικά μελτέμια.

Η δύναμη των λέξεων είναι σχετική, συγκυριακή αλλά και εκπληκτική ορισμένες φορές. Αντιλαμβάνομαι όμως, σε προσωπικό επίπεδο, πλήρως το δράμα του Αντιπροέδρου: γράφουμε «παπάδες» δύο χρόνια τώρα από βουλκανιζατέρ, φαρμακεία και Πατριδογνωσία μέχρι οικονομικοκοινωνική ανάλυση με ποδοσφαιρικές και σεξουαλικές προεκτάσεις και έρχεται ο Φαήλος πέρυσι τέτοιες μέρες και ξηγιέται πέντε λέξεις, «ο λεπρός και ο κρετίνος» και γίνεται της μουρλής...

Έτσι, με τα κλασικά εικονογραφημένα πασοκικά κόλπα,  έμεινε δύο χρόνια ο ΓΑΠ στην εξουσία μέχρι να «αυτοκτονήσει» πολιτικά με το «τρομακτικό» δημοψήφισμα .

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επαναλάβει τη συνταγή του 1985: Πόλωση και υποψήφιο με την επιλογή του Καρχιμάκη.

Έχουν διαψευσθεί τόσες φορές, όσοι προαναγγέλλουν το τέλος του δικομματισμού, αλλά μυαλό δεν βάζουν. Ο δικομματισμός έχει πολύ βαθιές ρίζες, σχεδόν εκατονταετίας. Έστω κι αν αναπτύχθηκε πελατειακά, έχει σαφές και στέρεο  ιδεολογικό υπόβαθρο. Με τη ΝΔ στο 30% και βάλε, δεν υπάρχει κανένα τέλος του δικομματισμού. Και η κεντροαριστερά θα ανασυνταχθεί. Με άλλον αρχηγό, με άλλον κομματικό σχηματισμό, με συνεργασίες ενδεχομένως, με διάλυση του πάλαι ποτέ ΔυΝαΤού κόμματος του ΠΑΣΟΚ, όπως και να γίνει θα επανέλθει.

Διότι δεν υπάρχει κανένα φαινόμενο Κουβέλη. Υπάρχουν ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που φεύγουν από το «μαντρί». Και οι οποίοι στην πρώτη πόλωση και με τις πρώτες αλλαγές σε πρόσωπα θα ξαναγυρίσουν.

Μάλλον ζούμε το τέλος του ΠΑΣΟΚ, ως κόμματος και κυρίως ως δεσπόζουσας πολιτικής πρακτικής, παρά το τέλος του δικομματισμού ή του καπιταλισμού.

Η φαυλοκρατία έχοντας οδηγήσει μία ολόκληρη κοινωνία σε οικονομικά και όχι μόνο αδιέξοδα, είναι πλέον «κόκκινο πανί για τους πολίτες. Η ευνοιοκρατία, τα «τζάκια» και η αποθέωση των μετριοτήτων  θα  στηλιτευτούν άγρια σε κάθε επίπεδο στις επόμενες εκλογές. Αυτά είναι όμως χαρακτηριστικά της «καθημερινότητας» των κομματικών επιλογών, όχι κατ’ ανάγκη  του δικομματισμού…

Η τόσο «πιασάρικη» ατάκα «όλοι μαζί τα φάγαμε» θα χαρακτηρίζει και θα θυμίζει τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ 2009-2011. Ενδεχομένως και μια ολόκληρη εποχή, του «τέλους της Μεταπολίτευσης».   Από την «αλλαγή» και «τις ακόμη καλύτερες μέρες», μέσω του πειράματος του «εκσυγχρονισμού» και της άλωσης των λαϊκών εισοδημάτων μέσω του Χρηματιστηρίου, στο αμίμητο «λεφτά υπάρχουν» που όπως θα αποδείξει στο πόνημα που ετοιμάζει και θα εκδώσει ο Αντιπρόεδρος «όλοι μαζί τα φάγαμε». Και πρέπει να βιαστεί γιατί ήδη ξεπεράστηκε από άλλο  σλόγκαν: «ομορφαααάντρα μου»...

Μ.Ο.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εnzo avatar
  Εnzo 28/12/2011 12:04:58

  εχω το στεφανι ετοιμο για την κηδεια.

 2. End Game avatar
  End Game 28/12/2011 12:15:06

  Το τέλος του Πα-ΣοΚ και του ελληνικού σοσια-λη(στρι)σμού επήλθε, όλως τυχαίως, με το τέλος των «τσάμπα» δανεικών.

 3. μητσος καρδιτσα avatar
  μητσος καρδιτσα 28/12/2011 12:35:08

  το τελος του πασοκ? καλα υπαρχουν πολλοι παστοκοι σε αυτη τη χωρα , πολλοι μα παρα πολλοι για να τελειωσει το πασοκ. με μια κινηση οπως γραψατε και στο αρθρο σας πισω στο μαντρι. οι παστοκοι μαζεβονται ευκολα , οι νεοδημοκρατες να δουμε πως θα μαζευτουν. δυσκολα τα πραγματα.

 4. μεταρρυθμιστής avatar
  μεταρρυθμιστής 28/12/2011 13:08:31

  Το ζήτημα είναι πότε θα τελειώσει η "νοοτροπία ΠΑΣΟΚ" που διαπερνά σε πολύ μεγάλο βαθμό πλέον όλα τα κοινωνικά στρώματα και τις πολιτικές παρατάξεις της χώρας.

  • ΒΙΣ avatar
   ΒΙΣ @ μεταρρυθμιστής 28/12/2011 14:03:56

   Οταν σου λένε δεξιοί-δεξιότατοι καθηγητές ΜΕ ότι είναι κατά της επέμβασης του εισαγγελέα σε περιπτώσεις καταλήψεων σχολείων, καταλαβαίνουμε πόσο πολύ έχει προχωρήσει η σήψη.

 5. nk avatar
  nk 28/12/2011 13:29:52

  Συμφωνώ απόλυτα σε όλα όσα γράφεις, επέτρεψέ μου όμως βάσει της λογικής σου να επεκταθώ και να παραθέσω κάποιες επιπλέον σκέψεις και απόψεις. Το θέμα για μένα λοιπόν είναι ότι και η ΝΔ κόλλησε και "εργάστηκε" πάνω σε αυτή την λογική... δυστυχώς. Νομίζω ότι ο δικομματισμός στην Ελλάδα όντως δεν πρόκειται να σπάσει άμεσα, αλλά μήπως επίσης για τον λόγο ότι αυτοί που πρεσβεύουν τα άλλα κόμματα στην ουσία είναι προϊόντα του δικομματισμού και ο λαός δεν βρίσκει τίποτα το διαφορετικό σε αυτούς; Τι θα γίνει όμως εάν με την πάροδο του χρόνου εμφανιστούν άτομα που ουδεμία σχέση έχουν με το σημερινό κομματικό σύστημα; Ο κόσμος νομίζω ότι θέλει κάτι τέτοιο...φάνηκε στην αρχή της θητείας του Παπαδήμου. Είδες όμως και πόσο γρήγορα άλλαξε στάση.. Θα μου πεις, τα υπάρχοντα κόμματα και το σύστημα δεν θα επιτρέψουν την εμφάνιση νέων μη επαγγελματιών της πολιτικής... συμφωνώ. Αυτή η ερώτηση όμως για εμένα έστω και θεωρητικά μένει στο τραπέζι και πρέπει να απαντηθεί ΣΗΜΕΡΑ από την ηγεσία της ΝΔ η οποία νομίζω ότι πρέπει πραγματικά να πάρει μαθήματα από τα σφάλματα του ΠΑΣΟΚ και να σταματήσει τους κομματικούς στρατούς, να μην φοβηθεί και να ανοιχτεί στα υγιή κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας τα οποία το λιγότερο έχουν αποστασιοποιηθεί. Αυτό μπορεί όμως να γίνει με τομές, με καθαρό λόγο, με ανθρώπους οι οποίοι έχουν όραμα... Εκτός του αρχηγού και κάποιων άλλων, βλέπεις κανέναν τέτοιο; Εγώ όχι. Διαχείριση πολιτικής κάνουν, δεν έχουν όραμα, προτάσεις, πράξεις... Εάν αυτά δεν αλλάξουν τότε πραγματικά ο δικομματισμός θα καταρρεύσει.. Χρειάζεται ελπίδα και όχι εμπόριο ελπίδας... χρειάζεται ευθύνη και όχι πολιτική ευθύνη... Ο λαός πλέον, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους ο καθένας, θα αλλάξει, μπορεί σιγά σιγά, μπορεί απότομα... Είδομεν.

 6. George avatar
  George 28/12/2011 13:31:32

  Βλέπετε χειραψία που δίνει ο ΓΑΠ στον πατερούλη του ; ξυπνήστε ορέ Έλληνες !!!!!!!!!!

 7. mhtsos karditsa avatar
  mhtsos karditsa 28/12/2011 13:35:59

  η χειραψια ενα εβραικου τυπου. ετσι χαιρετιουνται οι εβραιοι

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ mhtsos karditsa 28/12/2011 17:31:20

   Θα ξεχάστηκαν...

 8. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 28/12/2011 17:30:46

  ''..η αποθέωση των μετριοτήτων'', εκπληκτικό....
  ΥΓ:...Όνειρο ζω μη με ξυπνάτε!!!!!

 9. AZ avatar
  AZ 28/12/2011 18:38:21

  REKBIEM (Mozart)

  • ΕΥΑ avatar
   ΕΥΑ @ AZ 28/12/2011 19:07:09

   http://www.youtube.com/watch?v=cao6WyF-61s&feature=BFa&list=PL5C025FB4F13A6253&lf=results_video
   Berlioz...''Νύχτες με τον εχθρό μου''...από το 3:23 ανατριχιαστικό...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.