27/11/2009 08:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ζούμε εποχές ΤρικούπηΜια πιο ήρεμη ανάλυση του κραχ που σημειώθηκε την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο μπορεί να δώσει το στίγμα της πραγματική κατάστασης που επικρατεί και των αιτίων που οδήγησε στη “σφαγή”, κυρίως του τραπεζικού κλάδου. Δυστυχώς, όμως, η λογική ανάλυση βγάζει ακόμη χειρότερα συμπεράσματα για το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Όλες τις προηγούμενες ημέρες σας είχαμε προειδοποιήσει ότι έρχονται πολύ άσχημες ημέρες, ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν θα είναι οδυνηρά για μεγάλο μέρος του πληθυσμού ενώ δύσκολα θα είναι τα πράγματα στο μέτωπο της εργασίας με απολύσεις που δεν έχουμε ξαναδεί. Δεν θέλουμε να είμαστε κινδυνολόγοι, ωστόσο, αυτό που υπάρχει σήμερα ως οικονομικό πρόβλημα δεν έχει καμιά σχέση με τα ισχύοντα ένα χρόνο πριν.

Κατ' αρχάς η -σχεδόν- κατάρρευση της Dudai World δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στην Ελλάδα, παρά μόνο στο επίπεδο της κακής οικονομικής ατμόσφαιρας διεθνώς.

Όμως, μεγάλο μέρος του γενικού ξεπουλήματος στο χρηματιστήριο οφείλεται στο γεγονός ότι τα μεγάλα ξένα funds που ανέβασαν το Χ.Α. κοντά στις 3.000 μονάδες πριν λίγες εβδομάδες, αποφάσισαν να κλείσουν θέσεις στην Ελλάδα. Θέλησαν να ρευστοποιήσουν φοβούμενοι ότι μετά το Dubai θα πουν... bye bye και άλλες μεγάλες επιχειρήσεις. Έτσι, άφησαν το αναξιόπιστο έτσι κι αλλιώς ελληνικό χρηματιστήριο και φυλάνε τα νώτα τους.

Η πτώση λόγω αυτού του γεγονός είναι ένα μέρος από τη σφαγή. Όλο το υπόλοιπο έχει άλλες αιτίες, βαθύτερες και σίγουρα πιο σοβαρές από την κατάρρευση ενός κολοσσού στο Ντουμπάι. Ο απόηχος των δηλώσεων Προβόπουλου για το χάλι της οικονομίας, η έκθεση της Ντόιτσε Μπανκ για πιθανή επιτήρηση από το ΔΝΤ και Ισλανδία του Αιγαίου αλλά και το άρθρο των FT δημιούργησαν ένα πολύ κακό κλίμα. Το τελειωτικό χτύπημα φαίνεται να προέρχεται από τους κοινοτικούς αξιωματούχους που έκαναν φύλλο και φτερό τα στοιχεία του ελληνικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν προτίθεται να επιστρέψει ως απαράδεκτο (ο χαρακτηρισμός δικός μας) και ανεπαρκή τον προϋπολογισμό του κ. Παπακωνσταντίνου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στις 1 και 2 Δεκεμβρίου σε Ευρωγκρουπ και Εκοφίν οι κοινοτικοί θα κολλήσουν στον τοίχο τον Έλληνα υπουργό και την κυβέρνηση λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός δεν λαμβάνει αναγκαία μέτρα, κυρίως στο κομμάτι της περιστολής των δαπανών.

Φέρεται να ζητούν ακόμη μεγαλύτερο ψαλίδι σε δημόσιες δαπάνες, επομένως, περικοπές σε όλα, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να μειωθεί το δημόσιο, να κοπούν χρήματα και από Παιδεία, Υγεία που έχουν εξαιρεθεί, να απολυθούν κι άλλοι συμβασιούχοι, να κοπούν οι κρατικές συμμετοχές σε μεγάλα έργα (άρα να μη γίνουν αυτά).

Από τα μέτρα που θα πρέπει να επανεξεταστούν θα είναι και το ψαλίδι στο πακέτο κοινωνικής αλληλεγγύης άνω των 2,5 δισ. που επιμένει να προωθήσει η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση θα ζητηθούν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα και όχι έκτακτες εισφορές, άρα η αύξηση της φορολογίας ακινήτων, ειδικών φόρων σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, αυξημένοι συντελεστές και νέες κλίμακες φορολόγησης θα είναι σίγουρα στους σχεδιασμούς της Κομισιόν.

Άλλωστε τα στοιχεία δείχνουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό: Δαπάνες +15%, αρνητικοί ρυθμοί στην είσπραξη εσόδων και ΦΠΑ.

Και για να κάνουμε και λίγο μπλακ χιούμορ: “Η αλλάζετε ή βουλιάζετε” θα πει η Κομισιόν στον Γ. Παπανδρέου θυμίζοντάς του το προεκλογικό του σύνθημα.

Για το τεράστιο πρόβλημα της οικονομίας που θεωρείται δεδομένο ότι ζει εποχές Χ. Τρικούπη και
“δυστυχώς επτωχεύσαμεν”, χύθηκε τόσο αίμα στο Χρηματιστήριο και αναμένεται να ξαναχυθεί.

Οικονομικός

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 27/11/2009 11:09:48

  "Η -σχεδόν- κατάρρευση της Dudai World δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στην Ελλάδα, παρά μόνο στο επίπεδο της κακής οικονομικής ατμόσφαιρας διεθνώς".
  Εδώ γελάνε!
  Τισ συμμετοχές της Dubai στην Ελλάδα - ξέρετε ποιές - ποιός θα τις αγοράσει μόλις μπεί πωλητήριο; Τί λέω, δεν έχει ήδη μπεί;

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 27/11/2009 11:21:08

   "Δεν έχουμε καμία επίσημη πληροφόρηση για τις πλήρεις προθέσεις της 'Dubai Financial Group' περί μερικής ή ολικής αποεπένδυσής της από τις μετοχές της MIG. Αλλοι στρατηγικοί μέτοχοι της MIG έχουν εκφράσει τις κατ' αρχήν προθέσεις τους να αγοράσουν τις μετοχές της 'Dubai Financial Group' σε περίπτωση που αποφασίσει να προχωρήσει σε μερική ή ολική αποεπένδυση. Οι προθέσεις αυτές έχουν ήδη κοινοποιηθεί στην 'Dubai Financial Group' και αναμένεται απάντησή της".
   Από επίσημη ανακοίνωση. Άν αυτό δεν είναι πωλητήριο, τότε τι είναι;

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Sic transit gloria mundi 27/11/2009 11:22:39

    Τόσο το καλύτερο, αν υπάρχουν αγοραστές.

 2. Eastrader avatar
  Eastrader 27/11/2009 12:46:40

  Και το Quiz της ημερας.
  Εχετε δει ποτε σας την αρχαια τραγωδια “Περσες”,του Αισχυλου?Θυμαστε την στιγμη που η Ατοσσα,μητερα του Ξερξη μαθαινει τα νεα της φοβερης καταστροφης και παραλληλα μπαινει με οιμωγες στην σκηνη ο χορος? Στην νεα βερσιον του 2010 ο αγγελιοφορος θα ειναι απο 1)ΕΚΤ? 2)ΔΝΤ?3)Αγιο Δομηνικο?
  Ο ευρων αμοιφθησαι με συνδρομη ενος ετους σε εφημεριδα της επιλογης του σε ενα απο τα γνωστα εκδοτικα συγκροτηματα.

 3. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 27/11/2009 13:33:55

  Ούτε από ΕΚΤ, ούτε από ΔΝΤ, ούτε από Αγιο Δομηνικο.
  Αλλά από Dubai Financial Group.
  Είναι πολλά τα λεφτά Ανδρέα!

 4. najd avatar
  najd 27/11/2009 13:46:04

  Ρηχες προσεγγισιες σε θεματα που δεν γνωριζεται σε βαθος. ποιος ο λογος της αιτησης για περιοδο χαριτος? τον ξερετε? καθαρα πολιτικος και σε αμεση σχεση με τον ανταγωνισμο μεταξυ των δυο πιο ισχυρων εμιρατων.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ najd 27/11/2009 14:11:16

   "Στο Ντουμπάι έγινε περίπου το ίδιο όπως στην αγορά ακινήτων των ΗΠΑ. "Τρομπάρισαν" πολλά από τα χρήματα της κερδοφορίας τους σε ακίνητα, των οποίων οι τιμές ανέβηκαν σε αστρονομικά ύψη. Τώρα έσκασε η φούσκα και δεν βρίσκουν αγοραστές. Όλο το σύστημα της τεράστιας εταιρίας Nakheel - επενδύω, χτίζω, πουλώ - κατέρρευσε. Η εταιρία δεν έχει εισροές, ούτε καν βρίσκει πελάτες να νοικιάσει τα ακίνητα. Ακόμη και για να τελειώσει τα ακίνητα, και θεωρητικά να πουλήσει στη συνέχεια (στους ελάχιστους υποψήφιους), πρέπει να επενδύσει και άλλα μεγάλα ποσά, αλλά δεν διαθέτει καθόλου ρευστό. Μάλλον τα projects στα Palmisland 1 & 2 θα μείνουν για πάντα ατελείωτα επιχειρηματικά ερείπια".
   Stefan Woertz, οικονομικός αναλυτής του Gulf Research Center/Dubai, Die Zeit
   hxxp://www.zeit.de/wirtschaft/geldanlage/2009-11/dubai-interview

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.