26/10/2008 18:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ζημιές άνω των 5 δισ. ευρώ στα Ταμεία

Ζημιές άνω των 5 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι έχει προκαλέσει η κρίση στην περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, εξαιτίας κυρίως των απωλειών από τις μετοχές των τραπεζών που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και τις οποίες σφυροκόπησαν αλύπητα τα hedge funds την προηγούμενη εβδομάδα. Μπορεί οι ζημίες αυτές να είναι λογιστικές, αλλά προκαλούν σοβαρά προβλήματα στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς σε τέτοιες αποτιμήσεις δεν μπορούν πλέον να ρευστοποιήσουν για να καλύψουν τις διογκούμενες ταμειακές τους ανάγκες.

Ξαναρωτάμε: Που βρίσκονται οι ανακρίσεις για το μέγιστο σκάνδαλο των ομολόγων; Πόσοι πρόεδροι Ταμείων έχουν κληθεί να εξετασθούν; Έχει προφυλακισθεί κανείς; Ο κ. Καπράνος τι κάνει;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Factorx avatar
  Factorx 26/10/2008 18:14:26

  Δύο από τα τρία μέτρα του πακέτου θωράκισης των ελληνικών τραπεζών, συνολικού ύψους 23 δισ. ευρώ, έχουν στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας του συστήματος. Το τρίτο αφορά την κεφαλαιακή ενίσχυση. Την εποχή που οι κεφαλαιαγορές ανθούσαν οι ελληνικές τράπεζες κατέφευγαν σε αυτές και για να ενισχύσουν τα εποπτικά τους κεφάλαια, δηλαδή τα κεφάλαια που πρέπει να έχει στην άκρη κάθε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σύμφωνα με τις απαιτήσεις των κεντρικών τραπεζών. Εξέδιδαν ομόλογα τα οποία πωλούσαν σε θεσμικούς ή ιδιώτες επενδυτές.
  Οι τίτλοι που έχουν εκδώσει στο παρελθόν οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες αρχίζουν να λήγουν σταδιακά από το 2009 και ως το 2031! Οι τράπεζες λοιπόν πρέπει να ανανεώσουν τα ομόλογά τους τον επόμενο χρόνο. Τα ποσά κυμαίνονται από 5,5 δισ. ευρώ για τη Eurobank ως 1,8 δισ. ευρώ για την Εθνική. Ορισμένοι θεωρούν ότι, αν δεν υπήρχε το κυβερνητικό πακέτο στήριξης, αρκετές από τις μεγάλες τράπεζες θα αντιμετώπιζαν πρόβλημα στην ανανέωση των ομολόγων. Και τότε τα deals θα ήταν ευκολότερη υπόθεση. Τώρα εκτιμάται ότι τα μέτρα στήριξης απομακρύνουν τα τραπεζικά deals. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών έχουν υποχωρήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

 2. δημοσθενης avatar
  δημοσθενης 26/10/2008 22:00:56

  αχ factorx -η κυρια Φανη Κλανη πετρες και εμας μας βαζεις τετοια ωρα εξησοσεις 15 βαθμου .Που να τα καταλαβη και ο Αντωναρος τωρα μερα χαρας με τον ΚΚ στα χαρεμια της χαρας .

 3. koinos_nous avatar
  koinos_nous 27/10/2008 09:12:37

  @factora
  Επίσης κάνουν "Τούρκο" τον Βγενόπουλο που ήλπιζε στην αναμπουμπούλα να αγοράσει κάτι, τώρα;

 4. koinos_nous avatar
  koinos_nous 27/10/2008 11:29:14

  Επίσης στο ΦΕΚ διάβασα τον κυρ Σταύρο και τον Καπράλο να λένε να αγοράσουν τα Ταμεία μετοχές Τραπεζών.
  Με τι ρε μακάκες;Τους έχει μείνει καθόλου ρευστό;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.