09/09/2008 02:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ζήτω ο Keynes - η είδηση της δεκαετίας

Ζήτω ο κρατικός παρεμβατισμός! Αυτό θα μπορούσε να είναι το σύνθημα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου είναι διάχυτη η επενδυτική ευφορία από την κίνηση της Ουάσιγκτον να «εθνικοποιήσει» τους δυο κρατικούς πρωταθλητές της αμερικανικής αγοράς στεγαστικών δανείων, Fannie Mae και Freddie Mac.

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά φέτος, που η αμερικανική κυβέρνηση παρεμβαίνει και σπαταλά δημόσιο χρήμα για να διασώσει χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που έχουν πέσει θύματα της κρίσης που προκάλεσε η κατάρρευση της αγοράς στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου (subprime). Η πρώτη ήταν τον περασμένο Μάρτιο, όταν παρενέβη για να αποτρέψει την ολική κατάρρευση της επενδυτικής τράπεζας Bear Stearns. Συμπτωματικά (;) οι διεθνείς αγορές είχαν υποχωρήσει σε χαμηλά έτους και η αποφασιστική αυτή κίνηση πυροδότησε ένα ράλι που διήρκεσε μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το σενάριο αυτό ενδέχεται να επαναληφθεί με την Wall Street να ανακάμπτει βραχυπρόθεσμα. Όπως επισημαίνουν, η Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε εκ νέου την άποψη ότι ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα είναι πολύ μεγάλα για να τους επιτραπεί να καταρρεύσουν.

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13903&subid=2&tag=9424&pubid=3107105

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/09/2008 06:26:00

  δεν είμαι υπέρ του παρεμβατισμού, και πρέπει να αναφέρω ότι για την Bear Stearns υπήρξαν αρνητικές αντιδράσεις. Ωστόσο και η FNMA και η FHMLC ενώ ανήκουν σε ιδιώτες, σποσνσοράρονται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Υπάρχουν για την δημιουργία ρευστότητας στην δευτερογενή αγορά ενυπόθηκων δανείων (απαραίτητη για την ύπαρξη πρωτογενούς αγοράς). Έχουν κάτι τρισ σε δάνεια και η ιδέα προβλήματος ρευστότητας θα επανέφερε μνήμες του 1929. Μπορεί να είμαι κατά του παρεμβατισμού, αλλά μου είπαν οι παπππούδες ότι το 1929 δεν ήταν καθόλου ωραίο!

  Και άλλες φορές παρενέβη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εν μέσω ήπιων ή λιγότερο ήπιων αντιδράσεων. Το 1970 ή 71(?) ο Spiro Agnew έριξε την καθοριστική ψήφο για να πάρει η Lockheed εγγυημένο δάνειο. Η Chrysler πήρε εγγυημένα δάνεια το 81. Και οι δύο εταιρίες επέζησαν (η μια λίγο καλύτερα από την άλλη)

  Για σκεφτείτε άν η Τάδε Χρηματιστηριακή ή η Δείνα Τράπεζα είχαν προβλήματα ρευστότητας στην Ελλάδα! Θα έτρεχε η Εθνική να τις εξαγοράσει, με θριαμβολογίες των Αρμοδίων, αν και έχουν γίνει πολλές πισώπορτες διασώσεις τα τελευταία 15-20 χρόνια. Μήπως ο Γερμανός, ας πούμε, για υποθετικό παράδειγμα, είχε πρόβλημα ρευστότητας όταν αγοράστηκε από τον ΟΤΕ?

 2. Nick avatar
  Nick 09/09/2008 09:19:17

  Μ΄νο που τότε αγαπητέ δεν υπήρχε το ελικόπτερο...

  Κακώς κάκιστα τη κρατικοποίησαν επειδή είναι πολύ μεγάλες για να καταρρεύσουν. Αντί να πέσουν οι τιμές των κατοικιών έτσι ώστε να υπάρχει δυνατότητα να μπουν νέοι αγοραστές (πληρώνοντας ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ), αυτοί πολύ απλά όχι μόνο προσπαθούν να τις κρατήσουν τεχνητά ψηλά, αλλά δίνουν και παραπάνω πίστωση έτσι ώστε να κρατηθεί η κατανάλωση σε υψηλά επίπεδα. Ο Hank Paulson, που έλεγε ότι η κρίση έφτασε στο τέλος της ή ότι δεν θα χρησιμοποιήσει το bazooka του, σε λίγο θα μας πει ότι οι ΗΠΑ μπορούν να αποπληρώσουν τα χρεή τους!!!

  Καθήστε αναπαυτικά και θα δείτε κρατικοποιήσεις πολλών άλλων ιδρυμάτων. Μη πάθετε ίλιγγο όταν μάθετε το χρέος των ΗΠΑ να έχει εκτοξευθεί στα 12 τρισ. δολάρια. Όπως επίσης μην εκπλαγείτε με τον υπερπληθωρισμό που θα περάσουν.

  Οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να επαναπροσδιορίσουν το μοντέλο ανάπτυξης τους. Δυστυχώς με τον χειρότερο τρόπο...

  "Too big to fail". Τι λέτε μωρε!!

 3. mesas avatar
  mesas 09/09/2008 09:48:51

  archaeopteryx

  κι εγώ δεν είμαι τρελά υπέρ του παρεμβατισμού
  αλλά το άλλο άκρο (Μίλτον Φρ.) μιλάει για κράτος που έχει μόνο στρατό-δικαστική εξουσία και (ίσως) βοήθεια προς τους πολύ φτωχούς...
  οι αλήθειες συνήθως είναι κάπου στη μέση καθώς πάντοτε υπάρχει η ανθρώπινη απληστία

  στα τωρινά ότι και να πει κάποιος το συμπέρασμα είναι το ίδιο:
  τα κέρδη στις τσέπες μας
  οι ζημιές στις τσέπες των φορολογούμενων
  και ειδικά για τη BS που η FED δάνεισε τη JP για να την αγοράσει... μιλάμε για πρωτόγνωρα πράγματα

  ενώ οι συνέπειες - για τις ηπα - αρχίζουν να διαφαίνονται:
  αλλαγή του τρόπου ζωής, βασισμένου στη κατανάλωση μέσω πίστωσης, και υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου
  σε μεγάλη εικόνα, τα ίδια και για τη χώρα τους, καθώς ορισμένοι δανειστές - όπως οι εχθροί κινέζοι - δεν είναι διατεθιμένοι να περιμένουν μόνο τους τόκους
  δες
  http://online.wsj.com/article/SB122037859304991457.html
  Chinese Banks Cut Fannie, Freddie Debt

  ο κλάδος που οδεύει στο ίδιο μονοπάτι είναι οι αμερικάνικες αυτοκινητοβιομηχανίες

  και βέβαια οι συνέπειες για τη παγκόσμια οικονομία έχουν φανεί εδώ και πολλούς μήνες

 4. αθανασιος Ι avatar
  αθανασιος Ι 09/09/2008 10:16:59

  Αυτοί (οι αμερικανοί) και Ομπαμα θα ψηφήσουν μόνο και μόνο να μην χάσουν την Αφρική από τους Κινέζους

 5. minister avatar
  minister 09/09/2008 12:48:07

  Γιά managed economy από τον Keynes έχω διαβάσει για τέτοιου είδους σαρθρό παρεμβατισμό όχι. Θυμιίζει επόχες Αντρέα που κάναμε κοινωνική πολιτική με δανεικά και τα πληρώνουμε ακόμα...

  Απλά δίνει λίγο οξυγόνο στις τράπεζες τους - η κρατικοποίηση συμφωνήθηκε οτι θεωρείται credit event οπότε κάτι 8α έχουν να λάβουν απο τις ασφάλειες...

  Πάντως σε τελική ανάλυση αυτά δυο πράγματα μπορεί να σημαίνουν:
  1. Τα πράγματα ειναί πολύ χειρότερα από ότι μας λένε καί ήδη έχουν χάσει τη μπάλα - βάλτε τις ζώνες σας
  2. Πάμε me McCain στη προεδρία και βόμβες στο Ιράν ...save the mighty dollar...!

 6. Nick avatar
  Nick 09/09/2008 13:11:05

  Σωστός ο minister!

  Αλλά αλήθεια, θα γίνουν εκλογές ή θα επιβληθεί στρατιωτικός νόμος;

  Ναι είναι σαφώς χειρότερα τα πράγματα. Όλοι το ήξεραν, απλά δεν θα ήταν ωραίο να πεις ότι θα υπάρξει "hyperinlfationary depression".

 7. ataktos avatar
  ataktos 09/09/2008 14:35:45

  nick -Πόσα ξέρεις εσύ και δεν τα ομολογείς .

 8. Nick avatar
  Nick 09/09/2008 15:11:05

  Πόσα ξέρω εγώ; Πολλά. Αν θες δες στους παρακάτω συνδέσμους:

  shadowstats (.) com
  economyincrisis (.) com
  europac (.) net

 9. Nick avatar
  Nick 09/09/2008 15:21:18

  Και για να δείτε πόσο ηλίθια ήταν αυτή η κίνηση κρατικοποίησης, λένε δεξια-αριστερά ότι οι υποχρεώσεις είναι ΜΟΛΙΣ 200 δισ. δολάρια, ενώ αυ΄το το νούμερο είναι το ΕΛΑΧΙΣΤΟ.

  Σχεδόν το 40% των δανείων που κατέχουν αυτές οι δυό εταιρείες είναι "άρρωστα". Κοινώς, μη-εισπραξιμα. Και μιλάμε για ποσό γύρω στα 5 τρισ. (5.000.000.000.000) δολάρια.

  Τις κρατικοποίησαν όχι μόνο γιατί είναι υποταγμένοι στους τραπεζίτες (η FED είναι ΙΔΙΩΤΙΚΗ, με σχεδόν ελάχιστο έλεγχο από τη κυβέρνηση των ΗΠΑ), αλλά γιατί τυχόν κατάρρευση τους θα κάνει τη Κεντρική Τράπεζα της Κίνας να πουλήσω όλο το ενεργητικό της που είναι σε δολάρια. Κοινώς, τσουνάμι δολαρίων-> υπερπληθωρισμός-> κατάρρευση-> κοινωνική έκρηξη.

  Μιλάνε όλα τα παπαγαλάκια για ύφεση. Κουβέντα όμως για Μεγάλη Ύφεση. Σιγά μη σας πούνε "αποθηκέυστε φαγητό για το χειμώνα". Και το φυσικό αέριο αυ΄το το χειμώνα θα είναι πανάκριβο.

 10. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 09/09/2008 16:57:53

  McCain +2.9% (μέσος όρος, realclearpolitics.com)

  συγνώμη αλλά δεν βλέπω στρατιωτικό νόμο...

  Όλοι έχετε δίκιο για τις δυσκολίες της Αμερικανικής οικονομίας, αλλά παρ' όλα αυτά είναι ζωντανή, ευέλικτη και αρκετά αμείλικτη.

  Βεβαίως και οι Ασιάτες έχουν δολλάρια και μπορούν να τα πουλήσουν. Και σε ποιον θα πουλάνε φτηνα καλά ρούχα, παπούτσια, PC, αυτοκίνητα κλπ.? Στην προστατευόμενη Ευρώπη? Χα. Η Ευρωρωσία θα ζεί από το Ρώσικο αέριο, καλά να είναι οι άνθρωποι, και οι Αμεροασιάτες στον κόσμο τους.

 11. Nick avatar
  Nick 09/09/2008 17:08:56

  Αυτό που ξέρω είναι ότι αυτά που δεν θα καταναλώσουν οι ΗΠΑ θα τα καταναλώσει η Ασία.

  Και πλέον στις ΗΠΑ ακόμη και τα ρούχα και τα φαγητά ακρίβυναν λόγω υποτίμησης του δολαρίου.

  Δεν το βλέπεις, αλλά έρχεται...

 12. Nick avatar
  Nick 09/09/2008 17:20:08

  Και μόνο ευέλικτη δεν είναι. Αν ήταν όντως εύλικτη, θα είχε αφήσει αυοτύς τους οργανισμούς και τη Bear Stearns να καταρρεύσουν.

  Αλλά όταν η Κίνα, η Ρωσία, η Ιαπωνία και ο ΟΠΕΚ σου έχουν δανείσει τα λεφτά τους για να κάνει 2 πολέμους, όπως επίσης σου δάνεισαν λεφτά για να καταναλώνουν τα λεφτά σου, πολύ απλά κάτι πρέπει να κάνιες για να περιορίσεις τις απώλειες τον ομολογιών σου.

  Αυτά παθαίνεις όταν καταναλώνεις με δανεικά και η παραγωγική σου βάση έχει διαλυθεί. Κοινώς, η εθνική σου κυριαρχία εξαρτάται από τα χρέη σου.

 13. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 09/09/2008 18:05:09

  Nick-Πες το επιτέλους
  «Για ποιον χτυπά η καμπάνα»
  μη μας σκας .

 14. Nick avatar
  Nick 09/09/2008 18:27:30

  Για όλο το κόσμο.

  3ος Παγκόσμιος εν όψει.

 15. ΑΤΑΚΤΟΣ avatar
  ΑΤΑΚΤΟΣ 09/09/2008 19:00:02

  Nick- ότι ο τρίτος έχει ξεκινήσει μετά τον δεύτερο είναι γνωστό .Βεβαία εμείς εδω στην Ελλάδα ποτέ δεν ασχοληθήκαμε ούτε στα σχολειά ούτε πουθενά σοβαρά με την ανάλυση ούτε όμως και της επιπτώσεις (ήμασταν πάντα με τους νικητές ) δες τα βιβλία μας και τα «έργα τέχνης» ,όμως η Ευρώπη μέχρι σήμερα και διδάσκεται και προχωρεί σιγά είναι γεγονός 1 βήμα μπρος 2 πίσω .Έτσι είναι η ζωή τη να κάνουμε .Και εγώ προσωπικά έλεγα ότι η διαλύσει της Σοβιετικής Ενώσεις θα είναι 3 παγκόσμιος πόλεμος .Έπεσα έξω .Όχι ότι δεν είχαμε την Γιουγκοσλαβία ,Ρουμανία –ακραίες περιπτώσεις .Όμως θέλω να πιστέψω ότι κάτι η Ευρώπη έχει μέσα της .Αργεί –είναι γεγονός .Ας είμαστε αισιόδοξη τουλάχιστον για την νέα γενιά .

 16. Αρχιτέκτονας avatar
  Αρχιτέκτονας 09/09/2008 19:04:10

  Οι τιμές ακινήτων στις ΗΠΑ έχουν πέσει γύρω στο 30 - 35 % μέσα σε 2 χρόνια, αλλά η bear market έχει ακόμα δρόμο. Οι πτωτικοί και ανοδικοί κύκλοι στην αγορά ακινήτων είναι συνήθως πολύ μακροπερίοδοι.
  Το πρόβλημα δεν είναι μόνον τα δάνεια subprime (κατά το σλόγκαν "για όλα φταίνε οι φτωχοί"). Τα ακίνητα σε "καλές" περιοχές (βλ.Φλόριντα, Λας Βέγκας) πέφτουν πιό πολύ.
  Oι υπό τον έλεγχο του Κογκρέσσου Fanny και Freddy κρατικοποιήθηκαν για να σωθούν οι εμπορικές τράπεζες (που έχουν αγοράσει τα χαρτιά τους), όχι για να σταθεροποιηθεί η αγορά κατοικίας. Φυσικά θα επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι, το δολλάριο και το Δημόσιο ισοζύγιο.
  Στην πραγματικότητα, η συνταγή του ακραιφνούς καπιταλισμού (εδώ τον λένε συνήθως νεοφιλελεύθερο)δεν είναι το "όχι στον κρατικό παρεμβατισμό". Αυτό ισχύει μόνον για τις ανοδικές φάσεις, ώστε να επωφελούνται από τα κέρδη οι "έχοντες". Στις πτωτικές φάσεις γίνονται κρατικοποιήσεις για να μεταφερθεί η χασούρα στους πολλούς και μή έχοντες. Μονά κερδίζω, ζυγά χάνεις. Ο νεοφιλελευθερισμός των εγχειριδίων είναι bon pour l' Orient, καλός και για την Παραγουάη.
  Άλλωστε όλη η ιστορία του Ιράκ τι άλλο είναι από πολεμικός Κευνσιανισμός;
  Πέρα από τις φιλελεύθερες οικονομικές ουτοπίες και το ακκορντεόν - τρόμπα του Κέυνς, υπάρχει και η υβριδική κοινωνική οικονομία της αγοράς. Έτσι βλέπουμε τις Σκανδιναυικές και τη μεταπολεμική Γερμανική οικονομία να είναι οι πιό σταθερές του κόσμου, βρέξει χιονίσει, μέ άνοδο ή πτώση. Τουλάχιστον αποφεύγουν μερικές από τις φούσκες και τις πιό εξοργιστικές ανισότητες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.