18/02/2011 06:41
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εως και 20 χρόνια φυλάκιση για φοροδιαφυγή

Την συμβιβαστική φόρμουλα για να μη ναυαγήσει η ιδέα του αυτοφώρου παρουσίασε το οικονομικό επιτελείο, λόγω των αντιδράσεων που είχαν προκληθεί και στο εσωτερικό της κυβέρνησης, μπροστά στο ενδεχόμενο να γεμίσουν τα κρατητήρια από μικρομεσαίους που δεν πληρώνουν τα χρέη τους στην εφορία...

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έβαλε "νερό στο κρασί του" ως προς το θέμα του αυτοφώρου, αλλά πέτυχε ως αντάλλαγμα το διπλασιασμό των ποινών για όσους τελικά καταδικάζονται.

Όπως είχε αποκαλύψει το protothema.gr, το αυτόφωρο θα εφαρμόζεται αν η σύλληψη της παράβασης  συντελεστεί κατά το πρώτο τρίτο της περιόδου από την τέλεσή του έως την οριστική παραγραφή. Συγκεκριμένα:

για μη απόδοση φόρου έως  75.000 ευρώ, που θεωρείται πλημμέλημα και παραγράφεται κανονικά σε 5 χρόνια, θα μπορεί να γίνεται  σύλληψη του υπόχρεου με την  διαδικασία του αυτοφώρου μέσα  σε διάστηµα 20 µηνών από την  τέλεση του αδικήματος.
για μη απόδοση φόρου άνω των 75.000 ευρώ, τότε πρόκειται για κακούργημα, παραγράφεται στην 15ετία  και το αυτόφωρο θα κινείται αν η σύλληψη γίνει σε διάστηµα 5 ετών από την παράβαση.

Είτε  με αυτόφωρο, είτε χωρίς, ο παραβάτης θα αντιμετωπίζει βαριές ποινές κάθειρξης. Συγκεκριμένα:

Αυξάνονται οι πλημμεληματικές ποινές της μη καταβολής βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.
Αυξάνονται οι κακουργηματικές ποινές που σχετίζονται με φοροδιαφυγή (πλην των ληξιπροθέσμων) από κάθειρξη μέχρι δέκα ετών, σε κάθειρξη μέχρι είκοσι έτη.
Η ποινική δίωξη δεν αρχίζει για καμία από τις περιπτώσεις των αδικημάτων αυτών, αν αυτός κατά του οποίου πρόκειται να ασκηθεί η ποινική δίωξη έχει βέβαιη και εκκαθαρισμένη απαίτηση, κατά του Δημοσίου, ποσού ίσου ή μεγαλύτερου από αυτό για το οποίο διώκεται.
Στα πλημμελήματα της φοροδιαφυγής, προβλέπεται, ότι δεν χωράει μετατροπή ή αναστολή εκτέλεσης της ποινής σε περίπτωση δεύτερης και κάθε περαιτέρω υποτροπής στα πλημμελήματα αυτά. Η μετατροπή της ποινής, στην περίπτωση αυτή, προβλέπεται να γίνεται με ελάχιστο ποσό ανά ημέρα εξαγοράς τα 20 ευρώ, αντί των 3 ευρώ που ισχύει σήμερα, ανώτατο δε ποσό εξαγοράς ορίζονται τα 100 ευρώ.
Αύξηση του ποσοστού προβεβαίωσης από 25% στο 50%. Όταν δεν επιτευχθεί διοικητική επίλυση της διαφοράς και ασκείται προσφυγή στα δικαστήρια για φορολογικές διαφορές αυξάνεται το ποσοστό προβεβαίωσης από 25% στο 50% του αμφισβητούμενου κύριου φόρου, πρόσθετου φόρου και λοιπών συμβεβαιουμένων με αυτόν φόρων και τελών. Στα πρόστιμα παραμένει στο 25% αφού υπάρχει βασική διάταξη για συμβιβασμό στο 1/3.

Καθιερώνεται τελικά και ο θεσμός του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος.

To Ενημερωτικό για το φορολογικό νομοσχέδιο εδώ

http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=106798

ΣΧΟΛΙΑ

 1. The Saint avatar
  The Saint 18/02/2011 07:03:39

  Μάλιστα!
  Το δημόσιο ποσα χρόνια πρέπει να "φάει" γιά τα λεφτά που χρώστάει σε ιδιώτες η γιά πληρωμές σε διάφορα έργα που αναθέτει με διαγωνισμούς, που κάνει όποτε του "καπνίσει"?
  Ισχύουν οι νόμοι της ΕΕ εδώ ή όχι?

  Τα δικά τους δικά τους, και τα δικά μας δικά τους...
  Ρε δεν πάνε να....

 2. tsilivithras avatar
  tsilivithras 18/02/2011 09:49:42

  Ξέρουν πάρα πολύ καλά ότι η όλη ιστορία "ανυπακοή" θα μεγαλώσει κι άλλο και θα επεκταθεί και στους φόρους...ο πολίτης αγανακτισμένος θα αντιληφθεί ότι χωρίς φόρους το κράτος είναι ένα απόλυτο ΜΗΔΕΝ οπότε βάζουν μπροστά το μόνο σχέδιο που ξέρει ο ΑΠΑΤΕΩΝΑΣ για να φοβερίζει και να απειλεί τους υπόλοιπους.
  Κράτος ληστών και "μπράβων".
  Το κράτος αυτό έχει ληστέψει συστηματικά για δεκαετίες τον κόπο του πολίτη με φόρους και λοιπά τεχνάσματα αφήνοντας ΠΑΝΤΑ απέξω τους μεγαλο-καρχαρίες φοροφυγάδες και τσεπώνοντας τα φράγκα αυτοί και οι τοκογλύφοι/εργολάβοι φιλαράκια τους.

 3. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 18/02/2011 10:06:57

  Το σκέφτηκαν καλά.
  Με την ψήφιση οι ομολογήσαντες 1 εκατομμ μάρκα ,χορηγία 25ο.οοο κλπ
  όλοι στη χάψη.Επίσης οι ληξιπρόθεσμοι των 32 δις ΟΛΟΙ στη χάψη.Ο αοιδός μετά της υποχρέου συζύγου για τα 5.5 εκατομμύρια στη χάψη και κάποιοι
  καναλάρχες μαζί.
  Μόνο να φροντίσουνε τις φυλακές γιατί θα είναι μαζί με αφρικανούς και κινέζους λαθροπωλητές στα ίδια κελιά.

 4. zame avatar
  zame 18/02/2011 22:38:20

  θυμαμαι το περιφημο.. "ανταποδοτική φορολογία".. & σκέπτομαι..όταν η ανταπόδοση δεν ....τότε τι ? θα παει φυλακη και αυτη ?

 5. Αργοναύτης avatar
  Αργοναύτης 19/02/2011 10:58:19

  Ρε δεν αφήνετε το παραμύθι. Δεν πρόκειται να πάει κανείς στη Χούψη. Αν έχετε "δίδυμα" να το κάνετε με αναδρομική ισχύ τουλάχιστον 20 χρόνια. Που να τα βρείτε όμως.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.