#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/12/2011 10:35
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εφοριακοί: αν φορολογούσαν το Κεφάλαιο με 12% δεν θα είχαμε ανάγκη το Μνημόνιο!Χρόνια τώρα ακούγονται πολλά κατά των εφοριακών και των εφοριών που κατηγορούνται ως εστίες διαφθοράς στο ελληνικό κράτος. Αν και οι γενικεύσεις κάνουν πάντα κακό, πολλές από τις κατηγορίες είναι ορθές και κάποιος πρέπει να τους μαζέψει τους εφοριακούς. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν το έκανε το ΠΑΣΟΚ διότι οι περισσότεροι εφοριακοί ήταν βγαλμένοι από τα σπλάχνα του.

Αυτό είναι άλλο θέμα κι άλλο οι καταγγελίες που έκαναν χθες οι εφοριακοί, επειδή χρήζουν τόσο δικαστικής όσο και πολιτικής έρευνας.

Οι εφοριακοί εξαπέλυσαν βολές κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης λέγοντας ότι τα μέτρα που ελήφθησαν δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα και τα φορολογικά έσοδα θα μειωθούν το 2012. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΠΟΕ ΔΟΥ Χαράλαμπος Νικολακόπουλος για την κατάρρευση των φορολογικών εσόδων δεν ευθύνεται ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση αλλά η ύφεση και τα «λουκέτα».

Ανέφερε, για παράδειγμα, τη μείωση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης κατά 40% λόγω της οικονομικής ύφεσης και της αύξησης της τιμής του λόγω της αυξημένης φορολογίας.

Ζήτησαν επίσης αυτό που ζητούν όλοι οι σοβαροί πολίτες. Αλλαγή της οικονομικής πολιτικής με περιορισμό δαπανών και όχι με τη λήψη άλλων εισπρακτικών μέτρων.

Σοβαρές ήταν οι καταγγελίες και για τις επιχειρήσεις και την σημαντική επιβάρυνση που φέρνει το φορολογικό πιστοποιητικό. Πρόκειται για πιστοποιητικό που πρέπει να εκδοθεί υποχρεωτικά για τις ΑΕ και ΕΠΕ μετά από φορολογικό έλεγχο που διενεργούν οι εταιρείες ορκωτών λογιστών.

Οι εφοριακοί κατήγγειλαν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις ζητήθηκε από τις επιχειρήσεις ως αμοιβή των ελεγκτών για να διενεργήσουν τον έλεγχο και να εκδώσουν το πιστοποιητικό ποσό έως και 35.000 ευρώ. Μήπως γι' αυτό πρέπει να υπάρξει εισαγγελική έρευνα;

Υποστήριξαν επίσης ότι το προσωπικό έχει μειωθεί δραματικά καθώς οι οργανικές θέσεις έχουν ελαττωθεί την τελευταία πενταετία κατά 5.500 χιλιάδες, ενώ μόνο το 2011 αποχώρησαν από τις υπηρεσίες 1.800 εφοριακοί. Αρα πώς να γίνουν έλεγχοι;

Τέλος, προανήγγειλαν μηνύσεις κατά του Δ. Σπινέλη για τις καταγγελίες σχετικά με τη διαφθορά στο φορολογικό μηχανισμό. Ο Σπινέλλης είχε πει ότι από τα 100 ευρώ προστίμου που επιβάλλοντα για φοροδιαφυγή, τα 40 γλιτώνει ο ελεγχόμενος, τα 40 τσεπώνει ο ελεγκτής και μόνο τα 20 πηγαίνουν στο δημόσιο ταμείο.

Αλλά ακόμη πιο ενδιαφέρον είχε η ανακοίνωση των εφοριακών μετά τη συνάντηση με τον Ευ. Βενιζέλο. Όπως αναφέρουν, στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται ούτε 1 ευρώ από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής το 2011 και το 2012, ενώ σημειώνουν πως στην Ελλάδα φοροδιαφεύγει κατά κύριο λόγο το κεφάλαιο το οποίο (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ) φορολογείται με πραγματικό συντελεστή 6%, όταν ο μέσος πραγματικός φορολογικός συντελεστής των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 12%. Μάλιστα, αναφέρουν πως αν τα τελευταία 10 χρόνια φορολογούνταν το κεφάλαιο με 12%, τότε θα συγκεντρώνονταν ποσό 110-120 δις ευρώ, ποσό μεγαλύτερο από το αρχικό μνημονιακό δάνειο.

Παράλληλα, οι εργαζόμενοι στις εφορίες καταγγέλλουν “την φορολογική ασυλία και τα μερίσματα των πολυεθνικών, τον μηδενικό φόρο πετρελαίου ναυτιλίας, των σκαφάτων και των εφοπλιστών, το φορολογικό καθεστώς των ενδοομιλικών συναλλαγών και τις ρυθμίσεις που επιτρέπουν στος μεγαλοφοροφυγάδες και στους μεγαλοοφειλέτες να κυκλοφορούν ελεύθεροι κι ας χρωστάνε εκατομμύρια στο Δημόσιο.

Αναφερόμενοι στους μεγαλοφοροφυγάδες που “φυγάδεψαν” τα κλοπιμαία τους στην Ελβετία τους φωτογραφίζουν λέγοντας πως:

- Είναι αυτοί που έφτιαξαν τους ελληνικούς δρόμους με κόστος επταπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

- Είναι αυτοί που πουλούσαν φάρμακα στα ελληνικά νοσοκομεία 1.000% και 2.000%, πάνω από την πραγματική τους τιμή.

- Είναι αυτοί που θησαύριζαν και θησαυρίζουν, από τα υπερτιμημένα εξοπλιστικά προγράμματα.

- Είναι αυτοί που καταλήστευσαν τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. nikos avatar
  nikos 29/12/2011 11:10:31

  ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ ΓΛΥΚΙΑ!!!

 2. ΝΙΚ ΤΗΕ GREEK avatar
  ΝΙΚ ΤΗΕ GREEK 29/12/2011 11:42:32

  Το πρωτο που επρεπε να ζητησουν ηταν να γινει ενας πληρης ελεγχος των ιδιων και των οικογενειων τους για τα τελευταια 30 χρονια ,τα υπολοιπα ολα ειναι προφασεις εν αμαρτιαις.Οι καταγγελειες Σπινελη θα πρεπει να ερευνηθουν σε βαθος δικαστικα.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ ΝΙΚ ΤΗΕ GREEK 29/12/2011 14:57:41

   Γιατί αυτό που λες μου θυμίζει το "φωνάζει ο κλέφτης" που υιοθετεί μονίμως η κόρη του δράκουλα εναντίον των συνδικαλιστών; Οι συνδικαλιστές δεν ψήφισαν νόμους, δεν έθεσαν υποθέσεις σκανδάλων στο αρχείο, δεν έχουν ασυλία και νόμο περί (μη) ευθύνης, δεν χρηματοδοτούνται από μαύρες πηγές (φαίνονται και γι αυτό σωστά φωνάζουμε κάποιες φορές), δεν πρόδωσαν και δεν παρέδωσαν τη χώρα σε ξένες δυνάμεις, δεν έβγαλαν αθωωτικά βουλεύματα για εγκληματίες και ξένους πράκτορες. Και επειδή ξέρουμε ποιοι έκαναν τα προαναφερόμενα, "τα του Καίσαρος τω Καίσαρι"! Και να ξέρετε πως αρκετοί εφοριακοί έχουν μπει φυλακή και έχουν απολυθεί για υποθέσεις υπηρεσιακές και παράβαση καθηκόντων. Μόνο που για να γίνει αυτό πρέπει να το καταγγείλει το λαμόγιο που τα δίνει το χρήμα για να γλιτώσει τα πολύ περισσότερα που χρωστάει. Άρα υπάρχει και ηθικός αυτουργός που βρίσκεται πάντα δυστυχώς το απυρόβλητο. Στη Βουλή για αυτά που γίνονται όμως δεν υπάρχει καμία ηθική αυτουργία στο 70% των περιπτώσεων των σκανδάλων, και αν υπάρχει είναι οι μίζες των πολυεθνικών και όχι ο απλός λαός.

  • perastikos avatar
   perastikos @ ΝΙΚ ΤΗΕ GREEK 29/12/2011 21:55:52

   @ ΝΙΚ ΤΗΕ GREEK
   αυτο που λες δεν απαλάσσει όλους αυτούς που οι εφοριακοί φωτογραφίζουν ως πρώτους φοροφυγάδες. Σωστά?

 3. george avatar
  george 29/12/2011 12:17:58

  Πές τα χρυσόστομε ! (ε.. φάκτορα ήθελα να πώ)
  Είναι εύκολο να υπολογίσει κανείς οτι τα τελευταία 20 χρόνια το δημόσιο εισέπραξε λιγότερα από όσα του οφείλονταν με βάση την κείμενη νομοθεσία (με την οποία φορολογούμαστε εμείς τα "συνήθη υποζύγια") πάνω από 1 τρις ευρώ.
  Κάθε χρόνο εισπράτει περίπου 55 δις και αφήνει να διαφεύγουν άλλα περίπου 65 δις.
  Επομένως το πρόβλημα της χώρας μας δεν είναι πρόβλημα χρέους αλλά ανικανότητας ή/και διαφθοράς και κακοδιοίκησης που μας έχουν οδηγήσει στον αφανισμό και επομένως υπό τις σημερινές συνθήκες ισοδυναμούν με εσχάτη προδοσία.
  Είθε να ξυπνήσουμε ...

  • tamam avatar
   tamam @ george 29/12/2011 12:39:26

   φιλε μου μη τσιμπας.
   65 δις, δεν υπαρχουν. Δεν βγαινουν απο πουθενα.
   Το ποσο ειναι υπερογκο.

   • george avatar
    george @ tamam 29/12/2011 14:14:40

    Φίλε tamam το νούμερο 65δις αν τα βάλεις κάτω πχ εισφοροδιαφυγή πρόσφατα "επίσημα χείλη" ανέφεραν 11δις τον χρόνο (και μάλιστα με ανάλυση σε 5,5δις εισφοροδιαφυγή και 5,5δις από αδήλωτη εργασία), πρόσφατα επίσης ο βουλευτής Βαλυράκης ανέφερε οτι η διαφθορά του πολιτικού συστήματος ανέρχεται στο 8% του ΑΕΠ δηλαδή περίπου 16δις ετησίως. Μέχρι τώρα έχουμε 16+11 = 27δις ετησίως. Πρόσθεσε τώρα την αποφυγή απόδοσης του ΦΠΑ, την φοροδιαφυγή, το πλαστό " έλλειμα ισοζυγίου πληρωμών (βλέπε υποτιμολόγηση εξαγωγών και υπερτιμολόγηση εξαγωγών), το λαθρεμπόριο, το παραεμπόριο, την κακοδιοίκηση και πολλά άλλα φθάνεις σε ένα ποσό συγκρίσιμο με όσα εισπράτει το κράτος.

   • Ο Ιθαγενής avatar
    Ο Ιθαγενής @ tamam 29/12/2011 22:04:01

    -Φίλε tamam όταν το 2009 τα έσοδα από τα παράβολα των μεταναστών ήταν περισσότερα από τα έσοδα από τη φορολόγηση των εφοπλιστών
    -όταν μεγάλος όμιλος τραπεζικός φορολογείται με 6%
    -όταν πάλι σήμερα απόφαση του Υ Συμβουλίου είναι κατά ένα έτος αναστολή επιβολής φόρους 20% επί των διαφημίσεων στα τηλεοπτικά κανάλια, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράστηκε η άποψη ότι ο συγκεκριμένος νόμος πρέπει να καταργηθεί
    -όταν άλλοι μιλάνε για το 4-4-2 ή τα καύσιμα

    κλπ κλπ κλπ

    Εμείς και οι εφοριακοί (επειδή τώρα κόπηκαν τα ΔΙΒΕΤ) ανακαλύπτουμε όλοι πάλι τον τροχό.

    Είχα ανεβάσει πίνακες πόσο θα ήταν τα έσοδα του Κράτους αν από το 2000 - 2010 η φορολόγηση ήταν ανάλογη με την φορολόγηση των μισθωτών.

    Ομως στη χώρα που θα έπρεπε να είναι στο δρόμο οι πολίτες διαδηλώνοντας για τους εισαγγελείς που παραιτήθηκαν ενώ ασχολούμαστε με τον Εφραιμ, που θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί κόσμος και να είχαν πάει φυλακή για τη Proton λύση είναι οι κεφαλικοί φόροι τα χαράτσια και η υπερ φορολόγηση.

    Εχουμε ότι μας αξίζει και ότι για εμάς έχουν σχεδιάσει και οι σκοπιμότητες επιβάλλουν.
    Μόνο μια καθολική ρήξη και μια συλλογική αφύπνιση μπορεί να δώσει ελπίδα στη χώρα

    ΥΓ

    ...ας κάνουμε μια ακόμα υπόθεση εργασίας: στα δις που ακούμε να βγήκαν έξω πόσοι έλεγχοι έγιναν πόθεν και έσχες από ΤτΕ και για μαύρο χρήμα;

    Αν και είναι ρατσιστική η ισοπέδωση αδιαφορώ για τους εφοριακούς...αν στη χώρα οι ΔΟΥ και η Δικαιοσύνη λειτουργούσαν σωστά δεν θα είμαστε εδώ που είμαστε.

    • Geros avatar
     Geros @ Ο Ιθαγενής 30/12/2011 07:40:30

     Αγαπητέ ιθαγενή μην πέφτεις στην παγίδα των υπεραπλουστεύσεων του Τσίπρα.
     Το αντικείμενο του εφοπλισμού δεν έχει σχέση με καμία χώρα , ένα πλοίο που φτιάχνεται στην Κίνα και ταξιδεύει μετά ανά τον κόσμο μπορεί να διοικείται από ένα γραφείο οπουδήποτε στον κόσμο. Από το να είναι η έδρα του στην Ελλάδα μονο οφέλη έχεις . Το σύνολο των εργαζομενων στην Ελλάδα που η εργασία τους εξαρτάται από το ότι όλοι αυτοί οι εφοπλιστές έχουν κρατήσει σημαντικό κομμάτι του στόλου τους στην Ελληνική σημαία είναι 150 χιλιάδες. Η εισροή ναυτιλιακού συναλλάγματος την τελευταία δεκαετία ήταν γύρο στα 150 δισεκατομμύρια euro. Εσύ θες να σφάξουμε την κότα που κάνει τα χρυσά αυγά για να ικανοποιήσουμε την ιδεοληψία του Τσίπρα ? Και μετά αυτοί οι χιλιάδες άνθρωποι που θα μείνουν άνεργοι από ποιον να πάνε να ζητήσουν δουλειά ? Από εσένα ?
     Μπορεί ο φόρος πλοίων να φαίνεται μικρός αλλα επιβάλλεται σε κάποιους που δεν είχαν ανάγκη ούτε αυτόν τον φόρο να πληρώσουν. Την δουλειά τους κάλλιστα θα μπορούσαν να την κάνουν από κάπου αλλου με φτηνότερη σημαία και με χίλιες δυο άλλες διευκολύνσεις που στην Ελλάδα δεν έχουν.
     Είναι η πιο απλή αρχή των διαπραγματεύσεων , αυτούς που τους έχεις ανάγκη και δεν σε έχουν ανάγκη τους παίρνεις με το καλο.

 4. Ιωάννης33 avatar
  Ιωάννης33 29/12/2011 12:27:25

  Και τόσα χρόνια γιατί δεν τα λέτε αυτά;Τόσα χρόνια γιατί δεν κάνατε καμιά διαμαρτυρία στη Βουλή για να αποκαλύψετε αυτά που δεν ξέρει ο λαός;Τώρα έγιναν όλοι οι δρόμοι;Τώρα αγοράσαμε φάρμακα/όπλα σε τέτοια τιμή;Τώρα άρχισαν να έρχονται και να τρώγονται οι κοινοτικοί πόροι;...Απλώς μέχρι τώρα τρώγατε και εσείς,Δεν σας άγγιζε κανείς.Δεν τολμούσε να σας αγγίξει.Και φυσικά αυτός που τρώει δεν έχει χρόνο και διάθεση να ψωνάξει υπέρ αυτού που δεν τρώει!Σωστή,πολύ σωστή η ανακοίνωση σας,αλλά λείπει μια παράγραφος στο τέλος.Αυτή για τα δικά σας λάθη,για τις δικές σας ευθύνες και για τα δικά σας φαγοπότια.

 5. tamam avatar
  tamam 29/12/2011 12:29:17

  Ανακαλυπτεται και παλι ο τροχος στην χωρα μας...................

 6. ΣΤΕΛΙΟΣ avatar
  ΣΤΕΛΙΟΣ 29/12/2011 12:33:04

  Ωραίες αυτές οι θεωρίες, αλλά ποιοι μηχανισμοί θα εξασφάλιζαν την είσπραξη αυτών των φόρων?

  «…Ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπ. Οικονομικών, Διομήδης Σπινέλλης, μίλησε για τη διαφθορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τον κανόνα του 4-4-2 (ή 40%-40%-20%)….»

  Σώπα καλέ!

  Πώς θα αντιδρούσαν οι εφοριακοί όταν το «Κεφάλαιο» τους έκλεινε πονηρά το μάτι? Aς θυμηθούμε, έτσι σκόρπια από τον Τύπο:

  «…Πιάστηκε συνδικαλιστής εφοριακός επ΄αυτοφόρω στην Κέρκυρα να λαδώνεται για να μη δει πισίνες...»

  «…Συνελήφθη ο εφοριακός που φέρεται να καταχράστηκε δύο εκατομμύρια ευρώ…»

  «…Πρέβεζα: Σύλληψη εφοριακού για χρηματισμό…»

  «…ο εφοριακός ******** έχει κι αυτός 300.000 ευρώ στην Εθνική…»


  Να δεχθώ πως αυτοί ήταν μεμονωμένες περιπτώσεις διεφθαρμένων… (και όχι μεμονωμένες περιπτώσεις…απρόσεκτων που είχαν τα λεφτά στον δικούς τους λογαριασμούς , αντί στον λογαριασμό της θείας της γυναίκας τους!).

  Αλλα ,θα ήθελα ,έτσι για πληροφόρηση, να ρωτήσω τους Συνδικαλιστές (και όχι μόνο του Υπ. Οικονομικών): Σε πόσες περιπτώσεις , μέσα στα προηγούμενα χρόνια, ή και δεκαετίες, τα Συνδικαλιστικά Σωματεία παρέστησαν στις δίκες αυτών των διεφθαρμένων ,που ντροπιάζουν την πλειοψηφία των έντιμων Δ.Υ ,σαν ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ;;;

  Μήπως…σε καμία;

  Και σε πόσες δίκες παρουσιάστηκαν σαν ΜΑΡΤΥΡΕΣ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ;

  Μήπως…σε όλες;

  Αντε λοιπόν παιδιά ,κάντε το ωραίο τετραημεράκι σας τώρα ,και μη μας περνάτε για τελείως μακάκες... Οχι ότι έχετε και άδικο βέβαια!

  • george avatar
   george @ ΣΤΕΛΙΟΣ 29/12/2011 12:50:49

   Στέλιο λες "Ωραίες αυτές οι θεωρίες, αλλά ποιοι μηχανισμοί θα εξασφάλιζαν την είσπραξη αυτών των φόρων?"
   Εγώ ξέρω οτι αν θέλουν να λύσουν το πρόβλημα υπάρχουν τα μέσα.
   Ενα απο αυτά μπορεί να είναι να αντιμετωπιστεί το οικονομικό έγκλημα κατά του δημοσίου ως έγκλημα κατά του πολιτεύματος και να επισύρει ανάλογη ποινή δηλαδή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων δήμευση της περιουσίας και έλεγχο πόθεν έσχες στους συγγενείς.
   Αυτό και μόνο ως φόβητρο θα αποδώσει χωρίς καμμία οικονομική επιβάρυνση της πολιτείας.
   Ακραίο ; Ναί αλλά έχουμε φθάσει πλέον σε ακραίες καταστάσεις επιβίωσης.

 7. hdgr avatar
  hdgr 29/12/2011 13:22:47

  Σωστά το άρθρο διαχωρίζει το θέμα της διαφθοράς , ευρείας κατά την γνώμη μου τουλάχιστον μέχρι πρότινος , στο χώρο των εφοριακών από τις καταγγελίες που έκανε ο εκπρόσωπος τους.
  Οι ευσυνείδητοι εφοριακοί λόγω της θέσης τους και της εμπειρίας τους γνωρίζουν που πάσχει το σύστημα και πως μπορεί να διορθωθεί.

  Να δώσετε ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ , πέραν των άλλων,στο θέμα της φορολόγησης του μεγάλου κεφαλαίου.

  Όποιος ΨΑΞΕΙ στην νεοσυσταθείσα εφορία μεγάλων επιχειρήσεων θα βγάλει ΠΟΛΛΑ ΛΑΒΡΑΚΙΑ.

  Τα πράγματα δείχνουν αυτό που ξέρουμε όλοι , ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ .

  Εδώ δεν φταίνε οι διεφθαρμένοι εφοριακοί αλλά οι διεφθαρμένες κυβερνήσεις που τελικά άγονται και σύρονται από τα μεγάλα συμφέροντα , επομένως πως θα τα ακουμπήσουν;

 8. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 29/12/2011 14:03:52

  ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΣΕΚΟΥΡΙ.-

 9. Ραβινος avatar
  Ραβινος 29/12/2011 15:03:23

  Καμια μα καμια επιεικεια για τους τελωνες και τωρα φαρισαιους πασοκοεφοριακους!Στο πυρ το εξωτερο!Οι αλαζονες τις φρομπηκτικης γραφειοκρατιας βγηκαν στο κλαρι επειδη η τροικα {Οχι ο αξιοθρηνητος Βενιζελος ο οποιος ειναι σαρξ εξ σαρκος τους } τους κουρεψε τα επιδοματα της ταξεως του 50 % του συνολικου μισθους τους !Που ησαν αυτοι οταν οι συνταξιουχοι ,οι μισθωτοι ,οι επαγγελματιες στεναζαν στα γκισε των εφοριων και ειχαν και εχουν απεναντι μια απανθρωπη συμπεριφορα τους ? Ποια η ευαισθησια τους που τους μιλας και κοιτουν αλλου λες και βλεπουν καμια κατσαριδα ? Τι τους πειραξε η ερευνα του ποθεν εσχες τους το οποιο πρεπει να επεκταθει και στους λογιστες και τα λογιστικα γραφεια που διεπεραιωνουν τις υποθεσεις στις εφοριες !Ουε υμιν τους υποκριτες !Ολα εδω πληρωνονται! Δεν παν να κανουν 300 απεργιες το μοναστηρι ναναι καλα {οι ιδιωτικες εταιρειες εισπραξης -διεκπεραιωσης των φορολογικων εσοδων βρισκονται αντε πορτας!}

 10. Geros avatar
  Geros 29/12/2011 15:04:30

  Προσπάθησα να βρω τις πηγες για τα στοιχεια που αναφέρουν οι εφοριακοί στην δήλωση τους . Μου έκανε εντύπωση γιατί όλα αυτά που αναφέρουν δεν θυμίζουν ΟΟΣΑ , μάλλον επειδή δεν έβγαζαν κανένα νόημα ενώ τα στοιχεια του ΟΟΣΑ έχουν το συνήθειο να βγάζουν νόημα. Μετά από αρκετή προσπάθεια βρήκα την πηγή των εφοριακών.
  Είναι ο πινακας "Tax on income as percentage of GDP".
  Τρεις λαλούν και δυο χορεύουν δηλαδή . Ο ΟΟΣΑ μιλάει για τον φόρο εισοδήματος γενικά και όχι για το κεφάλαιο και τους σκαφάτους , επίσης δεν υπάρχει ... πραγματικός συντελεστής φορολόγησης 6% αλλά τα κρατικά έσοδα από τον φόρο εισοδήματος εκφρασμένα ως ποσοστό του ΑΕΠ.
  Το μονο που αποδεικνύει αυτός ο πινακας κατά την γνώμη μου είναι το ποσο άσχημα και διεφθαρμένα κάναν την δουλειά τους οι εφοριακοί όλα αυτά τα χρονια. Οι συντελεστές της φορολόγησης μια χαρά ήταν (45% για τα μεγάλα εισοδήματα , από τους υψηλότερους στον κόσμο ) , ο πίνακας μας λέει πόσα τελικά έμπαιναν στα ταμεία , δηλαδή αν κάποιου πράγματος είναι συντελεστής τότε είναι συντελεστής αποδοτικότητας των εφοριακών και τίποτα περισσότερο.

  Δυο πράγματα μπορούν να συμβαίνουν , ή οι εφοριακοί είναι παντελώς άσχετοι και δεν έχουν την επιστημονική πληρότητα να διαβάσουν τα στοιχεία ή οι εφοριακοί όπως όλοι οι απεργούντες εσκεμμένα πέταξαν μια αρλούμπα για να πείσουν το πόπολο που στριμώχνεται στις ουρές των εφοριών πως δεν φταίνε αυτοί αλλα το κεφάλαιο.
  Ότι από τα δυο και να συμβαίνει πάντως οι εφοριακοί απέδειξαν ότι είναι επικίνδυνοι για την Ελληνική οικονομία.

 11. Κ avatar
  Κ 29/12/2011 15:14:31

  ΑΣ ΑΚΟΥΣΤΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΟΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ. ΒΕΒΑΙΑ ΟΙ ΕΦΟΡΙΑΚΟΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΠΡΙΝ. ΑΛΛΑ ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ. ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΞΥΠΝΗΣΑΝ.

 12. pan avatar
  pan 29/12/2011 15:34:57

  οταν ολη η δημασια διοικηση και περισσοτερο οι εφοριες ειναι 30 χρονια εμμισθοι υπαλληλοι του ΠΑΣΟΚ , τι περιμενει κανεις ? αυτοι κυβερνουν και θα κυβερνουν

 13. panos avatar
  panos 29/12/2011 15:38:06

  ο Σπινελης τους πειραξε το συστημα που ειναι διατρητο εδω και 30 χρονια και διοικει η ΠΑΣΚΕ εφοριακων δεν τα λενε

 14. k avatar
  k 29/12/2011 16:01:26

  ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΠΟΙΟΣ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΕ ΚΛΠΚΛΠΚΛΠ. ΑΛΛΙΩΣ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ.

 15. ΕΛΛΗΝ avatar
  ΕΛΛΗΝ 29/12/2011 16:03:44

  ''...........το κεφάλαιο το οποίο (σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ) φορολογείται με πραγματικό συντελεστή 6%, όταν ο μέσος πραγματικός φορολογικός συντελεστής των χωρών του ΟΟΣΑ είναι 12%. ..........''

  και τί είπαμε οτι θα εφαρμόσουμε εμείς ??????

  περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών για το κεφάλαιο (χωρίς όρους & προυποθέσεις) και μείωση ασφαλιστικών εισφορών???????

  Και έπειτα απορούμε γιατί δεν πείθουμε.

  Μετά απο τόσο χαλασμό έπρεπε τα ποσοστά μας να είναι σε επίπεδα Κιμ Γιονγκ Ιλ.............

 16. Nik avatar
  Nik 29/12/2011 16:49:15

  Ενα σύστημα που κάνει την πισίνα τεκμήριο αλλά δεν φορολογεί χρηματιστιριακά κέρδη είναι ζαβό.

  Ποια ευμάρεια αποδεικνύει η κατοχή πισίνας; Το κτίσιμο της επέσυρε ΦΠΑ κλπ. Η κατοχή της κοστίζει μηδέν μπροοστά στη συντήρηση του υπόλοιπου ακίνητου. Η φορολόγηση πισίνας είναι ένδειξη του παραλογισμού που μας δέρνει. Πισίνα, και σκάφος, είναι σύμβολα της "πλουτοκρατίας", όπως ήταν κάποτε τα κινητά τηλέφωνα για τον Σπράο (΄"δείχνουν ευμάρεια").

  Σκάφος στην Ελλάδα με τις 16000 χιλιόμετρα ακτής είναι σαν τα σκι στην Αυστρία όπου όλοι έχουν σκι αλλά κανείς δεν τα φορολογεί.

  Αφήστε τις ψυχώσεις και ασχοληθείτε με την πραγματικότητα. Δεν έχετε βαρεθεί το κλίμα της υπανάπτυξης ποια; Θέλτε κι' άλλο;

 17. πετρος avatar
  πετρος 29/12/2011 19:57:49

  Ολοι μιλάμε για τους αλλους,κανενας ομως δεν κοιταζει τον εαυτο του που χρονια τωρα να φοροδιεφευγε με τον ενα η τον αλλο τροπο.Με τους αλλους ημαστε αυστηροι και νομοταγεις ,με τους εαυτους μας.......Ασ κοιταχτουμε στο καθρεφτη και ας κανουμε αυτοκριτικη ο καθενας απο ολους μας.Αν φυσικα μπορουμε και αντεχουμε

 18. foros avatar
  foros 29/12/2011 22:47:27

  Οι δηλώσεις του κου. Σπινέλη είναι για γέλια όπως και οι πράξεις του στην ΓΓΠΣ όποιος ασχολείται επαγγελματικά με τα φορολογικά θα καταλάβει τι εννοώ πχ. αντί να τρέξει στο σύστημα τους φορολογητέους έτρεξε πρώτα τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στην συνέχεια το άνοιξε για όλους με αποτέλεσμα να καταρρεύσει. Τα λάθη του βέβαια έχουν και συνέχεια, αλλά δεν είναι του παρόντος. Δεν μας είπαν οι συνδικαλιστές των εφοριακών όλοι οι ελεγκταράδες των μεγάλων ΔΟΥ ήταν ή δεν ήταν συνδικαλιστές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, επιλέγονταν κατόπιν υπηρεσιακών συμβουλίων με έγκριση από τον υπουργό προσωπικά ή είναι λάθος. Αληθεύει ότι ενώ το 65% του κλάδου προέρχεται από γραπτούς διαγωνισμούς ΠΕ και ΤΕ εξακολουθείται να χρησιμοποιείται στους ελέγχους οι μεταταγέντες (ΟΣΕ, ΔΙΟΔΙΑ,ΕΛΤΑ,ΞΕΝΙΑ) και στο ΣΔΟΕ η παλιά σειρά είναι μόνο μεταταγέντες. Τι πειράζει τους συνδικαλιστές ότι πλέον οι μετακινήσεις εφοριακών θα γίνονται κατόπιν βιογραφικών και προσωπικής αξιολόγησης ; Δεν τους πειράζει τους συνδικαλιστές που αντί οι εφοριακοί να κάνουν την δουλειά τους (έλεγχο και είσπραξη) εκδίδουν πιστοποιητικά για οτιδήποτε. Και τελικά γιατί θα πρέπει όλοι να παίρνουν τα ίδια αφού δεν εργάζονται όλοι το ίδιο, αυτή η σοβιετική λογική και η κρατικοποίηση του δημοσίου κατέστρεψε τον Δημόσιο Τομέα. Ακομά και τώρα την ύστατη στιγμή αξιολόγηση για όλους. Δεν πειράζει ας καταστραφούμε μήπως και χτίσουμε την χώρα από μηδενική βάση μόνο με τους άξιους και όχι με τα λαμόγια και τους γλείφτες

 19. sceptical avatar
  sceptical 29/12/2011 23:39:45

  Σαν εφοριακός με πολλά χρόνια υπηρεσίας, επιβεβαιώνω ότι τα φαινόμενα διαφθοράς στον κλάδο -όπως εξίσου και σε άλλους- είναι πολλά. Ομως μου προκαλεί τουλάχιστον αηδία να καταγγέλλονται από τους εκάστοτε πολιτικούς μας προϊσταμένους. Υποκρισία, φαρισαϊσμός κλπ.. Η απλή λογική μου λέει ότι λειτουργεί με βολικό τρόπο ένα δίκτυο αλληλεξάρτησης, αλληλοκάλυψης και αμοιβαίων εξυπηρετήσεων.
  Κι επειδή έχουμε μιά ευκολία να μπλέκουμε όλα τα πράγματα, θα κάνω μερικές παρατηρήσεις. Φαινόμενα διαφθοράς δημοσίων λειτουργών η φοροδιαφυγής υπάρχουν παντού. Υπάρχουν και κανόνες. Αλλού εφαρμόζονται απόλυτα, αλλού μερικώς, αλλού καθόλου. Ας αναρωτηθούμε από ποιά η ποιές εξουσίες εξαρτάται αυτό.
  Οσον αφορά τους συνδικαλιστές, τις συντεχνίες και το πόσο μεγάλη πληγή είναι γιά τον τόπο, παρόλο που είναι επίσης τουλάχιστον γελοίο να το ακούμε από πολιτικούς της παράταξης που τους δημιούργησε, τους εξέθρεψε και τους χρησιμοποίησε ως κομματικό στρατό, είναι ωστόσο μιά πραγματικότητα. Ομως αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρχει συνδικαλισμός? Ας προσέξουμε ιδιαίτερα τον κίνδυνο που υποβόσκει εδώ, τώρα που χάνονται ταχύτατα κοινωνικά δικαιώματα σχεδόν αιώνα...
  Ας προσέξουμε όλους αυτούς που καθημερινά μας διαμοιράζουν ευθύνες, φόβο και ανασφάλεια. Ας προσπαθήσουμε να απομονώσουμε, ο καθένας στο χώρο του την ανικανότητα και τη διαφθορά.
  Αλλά ας μην ξεχνάμε πάνω απ'όλα ότι σε κανέναν λαό δεν αξίζει τέτοια μοίρα και σε καμία ανεξάρτητη χώρα τέτοια οικονομική και πολιτική υποδούλωση.

 20. sceptical avatar
  sceptical 30/12/2011 00:04:39

  ..Και γιά να γίνουμε πιό πρακτικοί: γνωρίζετε με τι συστήματα λειτουργούν οι φορολογικές υπηρεσίες? Οτι δεν έχουμε πρόσβαση στο internet, δεν μπορούμε να στείλλουμε ένα mail? Τελευταία κάποιες εφορίες δεν έχουν διπλότυπα!!
  Γιά ποιόν έλεγχο μιλάμε όταν γιά παράδειγμα οι Γάλλοι συνάδελφοί μας έχουν στη διάθεσή τους πολλές διαφορετικές ηλεκτρονικές εφαρμογές, συνεργασία και ανταλλαγή στοιχείων με άλλες υπηρεσίες εντός και εκτός της χώρας τους, πρόσβαση σε τραπεζικούς λογαριασμούς κλπ? Και το σημαντικότερο, πριν αναλάβουν υπηρεσία, εκπαιδεύονται στη Σχολή του υπουργείου Οικονομικών από 6 μήνες έως 1 χρόνο, ανάλογα με τη θέση τους, γιατί τα αντικείμενά μας είναι απαιτητικά και περίπλοκα. Και επιμορφώνονται διαρκώς. Εδώ, η σχολή επιμόρφωσης που προσέφερε κάποια υποτυπώδη σεμινάρια, έκλεισε κι αυτή λόγω μνημονίου!
  Ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός ξεχαρβαλώνεται από ανικανότητα η από σκοπιμότητα.

 21. NF avatar
  NF 30/12/2011 10:43:13

  Οι εφοριακοί καλά θα κάνουν να μη μιλούν πολύ, διότι είναι διεφθαρμένοι μέχρι μυελού οστέων.
  Με τον όρο "κεφάλαιο" εννοούν προφανώς τις μεγάλες επιχειρήσεις. Όμως αυτές είναι σχεδόν αδύνατο να φοροδιαφύγουν διότι τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας, μηχανογραφημένο λογιστήριο, διπλογραφικό σύστημα και ελέγχονται από ορκωτούς λογιστές. Τα κέρδη των ανωνύμων εταιρειών φορολογούνται με 20 % , και οι μέτοχοι με 25 % επιπλέον επί των διανεμομένων κερδών, σύνολο 45 %. Το πρόβλημα της φοροδιαφυγής είναι στην πραγματικότητα πρόβλημα μη έκδοσης αποδείξεων . Και αυτοί που δεν εκδίδουν αποδείξεις είναι οι μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Το 80 % των ελευθέρων επαγγελματιών δηλώνουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.000 ευρώ , και είναι μετά βεβαιότητας φοροφυγάδες.
  Έστω ότι έχετε ένα αυτοκίνητο volkswagen, που χρειάζεται επισκευή. Αν το επισκευάσετε στην αντιπροσωπεία της volkswagen, είναι βέβαιο ότι θα σας κόψουν απόδειξη. Αν το επισκευάσετε στο συνεργείο της γειτονιάς σας, είναι εξίσου βέβαιο ότι ΔΕΝ θα σας κόψουν απόδειξη.
  Οι πονηροί εφοριακοί απευθύνονται στα ψυχολογικά συμπλέγματα της ελληνικής κοινωνίας, που οφείλονται στη μεταπολιτευτική ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς στην Ελλάδα.
  Ας εξουσιοδοτήσουν οι αξιότιμοι εφοριακοί την Κυβέρνηση να ανοίξει τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, και ας υποβάλλουν ποθεν έσχες και θα δούμε πόσα απίδια χωράει ο σάκκος.
  Βεβαίως υπάρχουν και πάρα πολλοί έντιμοι εφοριακοί , που δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους διότι εμποδίζονται από τους συναδέλφους τους και από τους πολιτικούς τους προϊσταμένους.....

 22. EFEDRIA avatar
  EFEDRIA 30/12/2011 22:07:45

  Παιδιά, καλό είναι το ΚΑΦΕΝΕΙΟ η ΕΛΛΑΣ, αλλά υπάρχουν και τα ……..καφενειακά ….όρια.
  Βλέπω κρυπτόμενες ‘’λεβεντιές’’ πίσω από Ψευδώνυμα να εμφανίζονται ως τέρατα ηθικής και να τα ‘’ρίχνουν’’ καθημερινά χύμα και τσουβαλάτα όπου μπορούν και κυρίως σε τομείς και κλάδους που αυτοί δεν ανήκουν. Καλό θα ήταν να κοιτάζουν πρώτα τα των οίκων τους.
  Αν κάποιος έχει στοιχεία και αποδείξεις ας βγει επώνυμα, λεβέντικα και παλικαρίσια, να τα ‘’χώσει’’ όπου νομίζει και βέβαια μπορεί να αποταθεί στην Αστυνομία, στη Δικαιοσύνη και σε διάφορες υψηλά ιστάμενες αρχές και εξουσίες.
  Πολλοί επίσης καταγγέλλουν την διαφθορά, όχι γιατί θέλουν να την πατάξουν, αλλά γιατί θέλουν να την ιδιωτικοποιήσουν και να ενταχθούν οι ίδιοι στα συστήματα της (ιδιοτελείς λόγοι).
  Βλέπουμε καθημερινά ποικιλώνυμους ‘’κραγμένους’’ από κάθε πλευρά, να πουλάνε μούρη, ήθος, εντιμότητες και να μιλούν κατά της διαφθοράς. Βλέπουμε φοροφυγάδες να μιλάνε κατά της φοροδιαφυγής. Βλέπουμε προαγωγούς και νταβατζήδες να μιλάνε για ηθική, για πολιτική, για αρχές και αξίες. Βλέπουμε απατεώνες να καταγγέλλουν την διαπλοκή. Ας μην τρελαθούμε κι άλλο παιδιά.

  Τώρα για να ξέρουμε ορισμένα βασικά πράγματα
  1. Μόνο η φοροδιαφυγή –συντηρητικά- αγγίζει το 18% του ΑΕΠ και φτάνει τα 35 με 40 δις € κάθε χρόνο (δηλαδή αν στην περασμένη δεκαετία είχαν πιαστεί τα μισά (170 δις €), η χώρα σήμερα θα ευημερούσε.
  2. Από τους 10.000 συνολικά σήμερα Εφοριακούς (ή 13.000 πριν από τρία χρόνια), το 80% περίπου εργάζεται σε εσωτερικές διαδικασίες, σε εξυπηρέτηση κοινού, σε παραλαβή δηλώσεων, σε παράβολα, σε δικαστικά, σε ταμεία, σε έξοδα και εντάλματα, σε μητρώα και κλειδάριθμους, σε θεωρήσεις βιβλίων, επιμελητές, γραμματείες, πρωτόκολλα και γενικότερα σε ‘’πόστα’’ που δεν έχουν καμία συναλλαγή με επιχειρήσεις και επιχειρηματίες.
  3. Το υπόλοιπο 20% (δηλαδή περίπου 2.000 άτομα) κάνουν καμιά εικοσαριά χιλιάδες ελέγχους το χρόνο, σε όλη την Ελλάδα (σε μεγάλες, μεσαίες, μικρομεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις).
  4. Σε έλεγχο μεγάλης εταιρείας –πέραν του εφοριακού ελεγκτή- εμπλέκονται γύρω στους δέκα ανθρώπους από διαφορετικές θέσεις, απόψεις, ρόλους και συμφέροντα η κάθε πλευρά. Σε πολλές δε περιπτώσεις μπορεί να εμπλακούν και αρκετά περισσότεροι (πέντε εφοριακοί, επιθεωρητές, επιτροπές συμβιβασμών, επιχειρηματίες ή συνέταιροι τους, λογιστές, οικονομικοί διευθυντές, σύμβουλοι και νομικοί αν η υπόθεση καταλήξει σε δικαστήρια). Συνεπώς η εύκολη ‘’λαϊκή’’ αντίληψη είναι μεν κατανοητή, αλλά δεν ευσταθεί και τόσο. Δεν γίνεται δέκα ή δεκαπέντε άνθρωποι να είναι όλοι εν σειρά στο ‘’κόλπο’’. Είναι απίστευτο και αρκετά αστείο.
  5. Σε ελέγχους μικρών εταιρειών ή ατομικών επιχειρήσεων εμπλέκονται έξι με επτά άτομα (οριζοντίως, καθέτως και διαγωνίως). Ούτε εδώ είναι τα πράγματα τόσο εύκολα για ΄΄μιλημένη΄΄ φοροδιαφυγή, που συνεπάγεται διαφθορά.
  6. Αν ανατρέξει κανείς στα δημοσιεύματα του τύπου και των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης τα τελευταία είκοσι χρόνια θα διαπιστώσει ότι εμφανίζονται δύο, τρία ή τέσσερα περιστατικά διαφθοράς εφοριακών κάθε χρόνο, τα οποία μοχλεύονται και αναμοχλεύονται, παίρνοντας διαστάσεις γενικευμένης διαφθοράς (κάτι που βεβαίως δεν ισχύει και φυσικά εξυπηρετεί άλλες γνωστές καταστάσεις, αποπροσανατολισμό κ.λ.π). Να υποθέσουμε –αναπόδεικτα όμως- ότι υπάρχουν και άλλα δέκα έως είκοσι περιπτώσεις κάθε χρόνο, που δεν βλέπουν ποτέ το φως δημοσιότητας;;
  Εντάξει, ως εδώ όμως!!!
  7. Άρα σε τι ποσοστό μπορεί να καταλήξει κάθε νουνεχής άνθρωπος, για την διαφθορά στον κλάδο των εφοριακών (δηλαδή στους 10.000 ανθρώπους);;; 3%, 4%, 5% . Έλεος επί τέλους.
  8. Σε ποιόν κλάδο ή τομέα (μικρό ή μεγάλο) δημόσιο ή ιδιωτικό δεν υπάρχουν τέτοια ποσοστά ή και πολύ μεγαλύτερα;; Ρίξτε μια ματιά στο Transparency International, (http://cpi.transparency.org/cpi2011/results/#CountryResults), για να δείτε ότι η χώρα μας κατατάσσεται στις κορυφαίες θέσεις (80η ) της διαφθορά (με την λιγότερη σε Φιλανδία 3η , Δανία 2η & Ν.Ζηλανδία 1η ). Μη μου πει κάποιος ότι έχουμε αυτή την κατάντια γιατί φταίνε 100 ή 200 διεφθαρμένοι και επίορκοι εφοριακοί ??
  Άρα φίλοι μου καλοί –όσοι μεταξύ τυρού και αχλαδιού ασχολούνται με το σύγχρονο άθλημα της διαφθορολογίας- ας ψάξουν βαθιά αλλού (εκτός και αν αποδεχόμαστε τον αποπροσανατολισμό που μας επιβάλλεται).
  Υπάρχει πεδίο λαμπρό, αλλά με αλήθειες και αντικειμενικότητα και όχι καφενειακά, αν θέλουμε να κάνουμε σαν χώρα μερικά βήματα μπροστά.

 23. pprs avatar
  pprs 31/12/2011 16:52:44

  Ούτε την Αυγή να διάβαζα .... Τελικά, αν ο Σαμαράς πιστεύει αυτά που του αποδίδουν πολλοί σε τούτο τον ιστότοπο, και ενστερνίζεται πολλές από τις σκέψεις και απόψεις που εκφράζονται από τον αυλόγυρο, μάλλον του σύριζα ηγέτης είναι .... Αλλά με 25% αυτοδυναμία yok.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.