#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
29/09/2011 20:57
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εφεδρεία ή συλλογική τιμωρία;
Το ότι ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι εμφανώς υπερτροφικός, δεν είναι σπουδαία ανακάλυψη.  Το ξέραμε από τη δεκαετία του ’80 και το νιώθουμε καθημερινά στο πετσί μας.  Το ότι οι κρατικοί υπάλληλοι στην πλειοψηφία τους είναι καλοπληρωμένοι και καλοβολεμένοι, φαίνεται από τις αιτήσεις για το ΑΣΕΠ.  Κάθε σώφρων άνθρωπος θα έπρεπε λογικά να επευφημεί την κυβέρνηση και την τρόικα για τις επικείμενες απολύσεις.  Λιγότερο κράτος, μικρότερα ελλείμματα, θα σκεφτεί.  Μα τότε, γιατί διαφωνεί η Ν.Δ.;  Ψαρεύει πελατεία;

Ο A. Σαμαράς ποτέ δε διαφωνούσε με το συμμάζεμα του κράτους.  Εδώ όμως έχουμε μια περίπλοκη συγκυρία. Το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι, αν αρχίσεις να απολύεις μέσα στην ύφεση, αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στα έσοδα.  Στέλνοντας χιλιάδες υπαλλήλους στην ανεργία, μειώνεις τη φορολογική σου βάση εσκεμμένα, χωρίς να έχεις αντίστοιχα οφέλη.  Η αναφορά περί μη απολύσεων δεν αποτελεί προεκλογικό χάδι, όπως θέλουν να το παρουσιάζουν οι μνημονοδίαιτοι δημοσιογράφοι, αλλά πραγματιστική αντιμετώπιση μιας δυσάρεστης κατάστασης.

Η φοροδοτική ικανότητα της βάσης κλονίζεται ταυτόχρονα από δύο παραμέτρους:

1.       Την αλόγιστη υπερφορολόγηση και

2.       την αύξηση της ανεργίας.

Ο Σαμαράς πιστεύει ότι η συνταγή αυτή είναι λάθος και θέλει να την αλλάξει, πρωτίστως σταθεροποιώντας τη φοροδοτική βάση (για να είναι αξιόπιστοι και οι στόχοι που θέτει).  Κτυπώντας στη ρίζα του το πρόβλημα, δηλαδή αποφορολογώντας και αναχαιτίζοντας την ανεργία, μπορείς να ελπίζεις σε μια σταθερή φορολογική βάση η οποία δυνητικά θα σου αποδώσει τα προσδοκώμενα έσοδα.  Κάτι που σήμερα παραδέχεται δημοσίως ακόμα και ο κ. Βενιζέλος είναι αυτή η έλλειψη αξιοπιστίας, αυτή η παροιμιώδης ανικανότητα της κυβέρνησης να πιάσει τους στόχους που η ίδια έχει συμφωνήσει.

Για παράδειγμα, η κυβέρνηση αποφασίζει την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο και υπολογίζει ανακριβώς, ότι αυτή θα επιφέρει 2 δις ευρώ αύξηση στα έσοδα. Εγώ όμως βλέπω δίπλα μου ότι όλοι αλλάζουν τους καυστήρες σε φυσικό αέριο ή πέλετ και προβλέπω μείωση των εσόδων κατά 0,5δις. Ποιός άραγε θα επαληθευτεί;

Αντίστοιχα η κυβέρνηση ελπίζει ότι φορολογώντας τους λογαριασμούς της ΔΕΗ θα εισπράξει ακόμα 5 δις.  Εγώ βλέπω δίπλα μου ανθρώπους που τρέχουν να διακόψουν τη σύνδεση ή άλλους που δεν πρόκειται να πληρώσουν τίποτα.  Βλέπω επίσης κάτι πολύ απλό:

Όταν για κάποιο λόγο έχεις ξεμείνει με ελάχιστα χρήματα, πρέπει εκ των πραγμάτων να καλύψεις μερικές μόνο από τις υποχρεώσεις σου.  Αν υποθέσουμε ότι έχεις διαθέσιμα 500 ευρώ και πρέπει να επιλέξεις ανάμεσα:

1.              Στη δόση του στεγαστικού σου δανείου (520 ευρώ)

2.              Στο λογαριασμό της ΔΕΗ (800 ευρώ)

3.              Στις μηνιαίες ανάγκες σίτισης της οικογένειάς σου (500 ευρώ)

Είναι προφανές ότι θα επιλέξεις το τελευταίο.  Δυστυχώς οι απόφοιτοι των κολεγίων και των πανεπιστημίων της αλλοδαπής που ουδέποτε εργάστηκαν και που κατά πλειοψηφία αποτελούν την αφρόκρεμα της κυβέρνησης, δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν στο ελάχιστο την ελληνική πραγματικότητα και για το λόγο αυτό πέφτουν και θα πέφτουν από γκάφα σε γκάφα και θα διασύρουν μόνιμα τη χώρα, για όσο καιρό βρίσκονται στην εξουσία.

Εγώ ο ταπεινός Κακοφωνίξ, που επιβίωσα στην Αλάνα και που συνάντησα τον δικό μου Σόιμπλε κατάματα στον νταή της αυλής του δημόσιου σχολείου, έχω μόνο να θυμίσω μερικές μόνο από τις αστοχίες αυτών των υπουργών από το εξωτερικό:

1. Η υπερφορολόγηση των αυτοκινήτων οδήγησε σε χιλιάδες δηλώσεις ακινησίας των οχημάτων, συνεπώς σε μείωση φορολογικής βάσης, απόκλιση στόχων, διόγκωση ελλείμματος, κατάρρευση κλάδου, αύξηση ανεργίας, πίεση ασφαλιστικών ταμείων, πίεση τραπεζικού συστήματος

2. Η υπερφορολόγηση των καυσίμων οδήγησε σε χιλιάδες ανακατασκευές συστημάτων τροφοδοσίας (αλλαγή σε αέριο) με ανάλογες συνέπειες

3.Η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων οδήγησε χιλιάδες επιχειρήσεις στη Βουλγαρία και την Κύπρο, με ανάλογες συνέπειες

Χτες βράδυ πίναμε φίλος που ξέρει από αυτά  μου εκμυστηρεύθηκε τα εξής:

 

1. Δε θα μείνει καυστήρας για καυστήρας που να καίει πετρέλαιο και αντί για αύξηση εσόδων θα έχουμε μείωση

2.Από αυτά που υπολογίζουνε από τη ΔΕΗ δεν θα πάρουνε ούτε τα μισά

3.Οι απειλές σχετικά με τις καταθέσεις, τα πόθεν έσχες, τις αποδείξεις και γενικότερα όλο αυτό το μαφιόζικο στυλάκι του αποτυχημένου υπουργού, θα διώξει ασμένως όσα κεφάλαια έχουν απομείνει στις δόλιες τράπεζες, οδηγώντας τες μια ώρα αρχύτερα στην αγκαλιά του κράτους

4. Τα αυξημένα τεκμήρια και τα δήθεν ‘’αντικειμενικά’’ κριτήρια φορολόγησης, θα οδηγήσουν σε μη αναστρέψιμη κατάρρευση της κατανάλωσης, βυθίζοντας την οικονομία σε μεγαλύτερη ύφεση.

Όταν η χώρα χρεοκοπήσει επίσημα, θα πουν ότι έφταιγε η φοροδιαφυγή, το διεφθαρμένο κράτος και ο Σαμαράς που δε συναινούσε.

Κακοφωνίξ

 

Οι θέσεις της ΝΔ για την εργασιακή εφεδρεία


ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 29/09/2011 21:06:07

  Το συναινετικό σεξ επιτρέπεται ο βιασμός απαγορεύεται. Κι εδώ πρόκειται για βιασμό της κοινωνίας.

 2. ierofantis avatar
  ierofantis 29/09/2011 21:15:46

  Long time, no see..., που λέμε και στο χωριό, φίλε Κακοφωνίξ.

  Για τα οικονομικά δεδομένα που παραθέτεις και τις σκέψεις που εκφράζεις θα με βρεις σύμφωνο.

  Έχω μόνο μια επιφύλαξη ως προς την Εργασιακή Εφεδρεία.

  Όχι τόσ για την high level σύλληψη του εγχειρήματος, αλλά για την δουλειά που πρέπει να έχει γίνει πριν την υλοποίησή της.

  Αντιγράφω από σχόλιό μου σε άλλη ανάρτηση:

  "Πρώτον, από τις τρεις κατηγορίες (50+, 40 – 50 και 30 – 40) δεν γίνεται ξεκάθαρο με ποιον τρόπο θα γίνεται η επιλογή. Με κριτήρια ποιοτικά, με βάση ποιοι είναι του ΑΣΕΠ και ποιοι όχι, με κλήρωση;

  Δεύτερον, δεν γίνεται ξεκάθαρο ποιους αφορά. Τους Οργανικούς Δημοσίους Υπαλλήλους, τους με αορίστου χρόνου, τους με ορισμένου χρόνου, τους με σύμβαση έργου ή τους εργαζομένους με άλλη συμβατική σχέση πχ σύμβαση εντολής.

  Τρίτον, για ποιους υπαλλήλους μιλάμε. Για υπαλλήλους του Στενού Δημοσίου, για υπαλλήλους ΟΤΑ και Περιφερειών, για υπαλλήλους εισηγμένων ή μη ΔΕΚΟ ή άλλους υπαλλήλους του ευρύτερου Δημοσίου Τομέα;

  Τέταρτον, επειδή δεν έχουν ξεκαθαριστεί τα παραπάνω, δεν ξεκαθαρίζεται και η νομική φόρμουλα που θα επιλεγεί για την υλοποίηση των εξαγελλιών.

  Τα λέω αυτά διότι είναι καλό μεν να έχεις ένα γενικό σχέδιο που λές ότι είναι καλό και που θα το αντιπαραβάλλεις με κάτι άλλο που είναι ήδη στο τραπέζι, αλλά για να μπορέσεις να κερδίσεις λαϊκή υποστήριξη και έξωθεν αξιοπιστία, πρέπει να είσαι σε θέση να απαντήσεις και στις ανωτέρω ενοχλητικές παρατηρήσεις.

  Αλλά αυτό απαιτεί κάτι που ακόμη δεν έχουμε αγγίξει, ούτε ως Κυβέρνηση ούτε ως αντιπολίτευση.

  Πόσοι, ποιοι, σε ποιες ειδικότητες και καθήκοντα, με ποιες εργασιακές σχέσεις, σε ποιο ωράριο, με ποιούς μισθούς και σε ποιες θέσεις Δημοσίους Υπαλλήλους πρέπει να έχει το μελλοντικό ελληνικό Κράτος.

  Για να απαντηθεί το μείζον ερώτημα χρειάζεται ενδελεχής καταγραφή της Δημόσιας Διοίκησης, των Υπηρεσιών της, των Καθηκόντων της, του κόστους της, του εύρους των αρμοδιοτήτων της και πάει λέγοντας.

  Μόνο αν κάνεις τα ανωτέρω μπορείς να δώσεις πειστικές και απολύτως τεκμηριωμένες απαντήσεις για τις Εφεδρείες.

  Είναι όπως στο Στρατό.

  Δεν είναι δυνατό να μην ξέρεις σε όλη της την ανάλυση την ποιότητα και την ποσότητα του τακτικού σου Στρατού, και παρόλα αυτά να σχεδιάζεις ώστε μέρος του, να μεταπέσει σε Εφεδρεία."

  Θα ήθελα την άποψή σου στα ανωτέρω.

  • kakofonix avatar
   kakofonix @ ierofantis 30/09/2011 20:02:59

   Συμφωνώ με όσα αναφέρεις. Μάλιστα άργησα να ενημερωθώ αναφορικά με τα νομικά προβλήματα που έχουν ανακύψει καθότι σκράπας στα νομικά. Έγκυρος νομικός μου απέδειξε ότι δεν μπορεί κανένας να αγγίξει τις αορίστου χρόνου. Το πιο ισχυρό του επιχείρημα ήταν ότι ο υπάλληλος που θα διωχθεί έχει το απόλυτο δικαίωμα να παραμείνει στην εργασία του μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του! Άρα το πόνημα είναι ελλιπές ως προς τις δίκαιες παρατηρήσεις σου.

   Οφείλω όμως να πω ότι πάγια θέση της Ν.Δ. είναι η εκπόνηση του σχεδίου που αναφέρεις, πριν γίνει οτιδήποτε. Και νομίζω πως έχουν δίκιο, γιατί έχω την εντύπωση ότι με μετατάξεις και συνταξιοδοτήσεις λύνεις το πρόβλημα χωρίς απολύσεις (με μειώσεις αποδοχών, φυσικά).

   Γι αυτό και ο τίτλος αναρωτιέται για συλλογική τιμωρία.

 3. BellaDonna avatar
  BellaDonna 29/09/2011 21:20:27

  Απο το site του Μπένυ :

  "....Κάθε ενδιαφερόμενος –πέραν των φορέων που λαμβάνουν επίσημα μέρος στο διάλογο- ο οποίος επιθυμεί να καταθέσει τις προτάσεις ή σκέψεις του, σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος μπορεί να το κάνει, στέλνοντας ένα e-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση: forologikosdialogos@minfin.gr ...... "

  Έχουμε τίποτα επίσημες προτάσεις?

 4. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 29/09/2011 21:45:59

  Εξαιρετική ανάρτηση. Έτσι ακριβώς είναι.
  Και για πω κάτι ακραίο (ίσως), προσωπική μου αποψη είναι πως σε περιόδους βαθιάς ύφεσης όπως η σημερινή, θα έπρεπε να δίνονται αυξήσεις σε μισθούς, και να αυξάνονται επίσης οι δημόσιες δαπάνες σε έργα, κατασκευές κλπ.
  Χρειάζεται να πάρει μπρος η οικονομία, έστω τεχνητά, και όχι να την αποτελείωσουμε, όπως κάνουν οι φωστήρες του Πασόκ με τις μεθόδους απόλυτης λιτότητας και τις φοροληστρικές πολιτικές που ακολουθούν.
  Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Απλά πράγματα.
  Θυμάμαι χαρακτηριστικά κάτι που διάβασα κάποτε, ότι στη διάρκεια του Νιου Ντιλ, πληρωνόντουσαν εργάτες για να σκάβουν χαντάκια και μετά να τα σκεπάζουν. Αρκεί να υπήρχε απασχόληση.

  • τάσος avatar
   τάσος @ Strange Attractor 29/09/2011 22:27:10

   φαγώθηκες με τα χαντάκια.

   • TopGunZ avatar
    TopGunZ @ τάσος 29/09/2011 22:29:18

    Κοίτα, στη σημερινή κατάσταση θα είχανε και σοβαρότατη χρήση, έχουμε πολύ μπάζο υπό τη μορφή υπανθρώπινης πασοκικής σάρκας να πετάξουμε μέσα (οι αντιπρόεδροι μόνο θα δίνανε δουλειά σε ένα μικρό χωριό για κανά μήνα)...

   • Strange Attractor avatar
    Strange Attractor @ τάσος 29/09/2011 22:59:32

    Φαγώθηκα με τα χαντάκια διότι αποτελούν εύγλωττο παράδειγμα για αυτό που χρειαζόμαστε στη συγκεκριμένη συγκυρία.
    Τόνωση της οικονομιας, αύξηση (έστω και τεχνητή) της απασχόλησης, κυκλοφορία του χρήματος, και άρα ανάπτυξη.
    Δεν θα ανακαλύψουμε τον τροχό εμείς.
    Υπάρχουν ιστορικά προηγούμενα.
    Η άλλη λύση είναι ο πόλεμος.
    Ιστορικά, εκεί κατέληξαν όλες οι παρόμοιου μεγέθους κρίσεις.

    • Agriemenos avatar
     Agriemenos @ Strange Attractor 30/09/2011 05:04:41

     Η κεϋνσινή πολιτική προϋποθέτει ότι στο μέλλον το υπόψη κράτος θα μπορέσει με πλεονασματικούς προϋπολογισμούς να καλύψει το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί για την αντιμετώπιση της ύφεσης. Στη χώρα μας αυτό (δηλαδή ο πλεονασματικός προϋπολογισμός) είναι το ζητούμενο και όχι δεδομένο (τουλάχιστον τα τελευταία 37 χρόνια). Αυτό λειτουργούσε μια χαρά στις ΗΠΑ του 1929-1930, παράλληλα ακολούθησε και ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος. Επειδή, λοιπόν, η σχολή του Κέυνς έχει περάσει ανεπιστρεπτί και επειδή η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν επιτρέπει τέτοιες κινήσεις, καλό θα ήταν να μην επιμένουμε σε μια λύση που δεν είναι εφικτή. Εκτός αν θέλουμε τα λαμόγια και τους "νταβατζήδες" κατασκευαστές-εφημερηδοπώλες να θησευρίσουν πάλι στην υγειά των κορόιδων. Από την άλλη, δε λέω πως η Σχολή του Σικάγο (Φρίντμαν, Φον Μίσενς κλπ) που εκφράζει η Τρόικα είναι η λύση. Αλλά ας μη χαϊδεύουμε τα αφτιά του κόσμου...

     • lampros avatar
      lampros @ Agriemenos 30/09/2011 14:52:36

      Στη χώρα μας αυτό (δηλαδή ο πλεονασματικός προϋπολογισμός) είναι το ζητούμενο και όχι δεδομένο (τουλάχιστον τα τελευταία 37 χρόνια).

      Ποιός το λέει αυτό; Βγάλε τόκους και κερατιάτικα και μια χαρά πλεονασματικός είναι ο προυπολογισμός μας πρωτογενός.

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Strange Attractor 29/09/2011 22:27:56

   Κέυνς αν δεν κάνω λάθος?

 5. τάσος avatar
  τάσος 29/09/2011 22:31:52

  άμα είναι έτσι ξεκινάμε άμεσα.

 6. Homo avatar
  Homo 29/09/2011 22:34:50

  Ωραία, τους χρειαζόμαστε τους Δημόσιους Υπαλλήλους, γιατί είναι καλοί και σωστοί καταναλωτές, πρέπει να έχουν εργασία, μισθό, για να χαλάνε τα χρήματά τους, να αγοράζουν προϊόντα, και να πληρώνουν φόρους. Εμείς δηλαδή οι υπόλοιποι τι είμαστε; Θα ασχοληθεί κανείς μαζί μας;

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Homo 29/09/2011 23:03:39

   Ασχολούμαστε με του Δ.Υ διότι η μοίρα τους εξαρτάται άμεσα από την κυβέρνηση, από ένα Π.Δ ή μια απόφαση του Βενιζέλου και του Ρέπα.
   Η μοίρα των υπολοίπων εξαρτάται από την ελέυθερη αγορά, όπως αυτή διαμορφώνεται ΕΜΜΕΣΩΣ από την κυβέρνηση και τις βλακείες που κάνει.
   Συνεπώς, αν δεν σωθούν οι Δ.Υ σήμερα, οι Ι.Υ θα καταλήξουν στα €300 μηνιάτικο, αν βρίσκουν εργασία.
   Αυτό είναι το θέμα.

  • Φοτις avatar
   Φοτις @ Homo 30/09/2011 00:58:23

   Να γίνεις και εσύ δημόσιος υπηρέτης, αν θέλεις να ασχολούνται μαζί σου.

 7. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 29/09/2011 23:29:55

  Σέ διπλανή ανάρτηση ο Ιθαγενής σχολίασε:
  -έχουμε 5,000 Νομικά πρόσωπα στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πάνω από 30,000 άτομα ως Προέδρους, Δ Συμβούλους και ως ΔΣ… θα γλιτώναμε πάνω από 4 δις αν γίνονταν 1,000 αλλά δεν θα είχαμε τόσους …Προέδρους και θα στεναχωριόταν κόσμος που κολλάει αφίσες και προσδοκά καρέκλες.

  -θα γλιτώναμε ακόμα περισσότερα από 4 δις αν οι επιχορηγήσεις (και τα δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου που λαμβάνουν ορισμένοι) κόβονταν κατά 30% αλλά θα ξανά στενοχωρούσαμε όσους θέλουν να είναι Πρόεδροι ΔΣ και γραφεία Τύπου.

  Δέν θέλω νά σχολιάσω τό ποσό τών 4 δισ., αλλά δέν πρέπει νά πέφτει καί πολύ έξω.
  Η υπερφορολόγηση, όπως σωστά επισημαίνει ο Κακοφωνίξ, δέν φέρνει περισσότερα χρήματα στά κρατικά ταμεία.
  Η εξίσωση τού φόρου τού πετρελαίου θέρμανσης μέ τό πετρέλαιο κίνησης θεωρητικά δέν είναι λάθος, άν συνδυαστεί μέ επιστροφή ενός λογικού ποσού στά χαμηλά καί μεσαία εισοδήματα.
  Ποιός όμως εχέφρων πολίτης αυτής τής χώρας πιστεύει ότι θά συμβεί; Καί η σκοπιμότητα τής εξίσωσης; Η πάταξη τής λαθρεμπορίας; Άς γελάσω.
  Τό λαθρεμπόριο καυσίμων επέφερε πρίν τήν αύξηση τών φόρων, ετησίως, μιά απώλεια τελών καί φόρων στό δημόσιο τής τάξης τών 5-7 δισ. ευρώ (τά στοχεία είναι τών αρμόδιων υπουργείων καί όχι δικά μου). Δέν μπορεί νά ελεγθεί; Άς γελάσω.
  Δώστε μου 200 "καθαρούς" τελωνειακούς καί ηλεκτρονικό εξοπλισμό 2 εκ. ευρώ καί άν ξεφύγει σταγόνα αφορολόγητη, νά μέ γ......ει τό πανελλήνιο.
  Πόσες ραφινερίες έχει πιά η Ελλάδα καί δέν μπορούν νά ελεγχθούν; πόσα σημεία εξόδου από τήν χώρα έχει γιά τά βυτιοφόρα εξαγωγών καί δέν μπορεί νά ελεγχθεί η εξαγωγή καυσίμων (καί όχι η μεταπώλησή τους στήν μαύρη εσωτερική αγορά, χωρίς φόρους καί ΦΠΑ, από άπειρα βυτιοφόρα πού έχει "επιβεβαιωθεί" η "έξοδος" τού φορτίου καί η "επαναείσοδος" τού άδειου βυτιοφόρου, από τούς "άμεμπτους" τελωνειακούς;). Τί εμποδίζει τό σύστημα νά επιβάλλει νά πληρώνονται καί τά τέλη καί ο ΦΠΑ επιτόπου μέ τήν έξοδο τού βυτιοφόρου από τό διυλιστήριο; "κυνηγάνε" γιά φοροδιαφυγή τόν πρατηριούχο, όταν μπορούν νά ελέγξουν τά πάντα στή πηγή;
  Τό σύστημα, δυστυχώς, δέν θέλει επ'ουδενί τρόπο νά χάσει τήν αρπαχτή καί τό βόλεμμα.
  Η εργασιακή εφεδρεία θά μάς σώσει; Ποιοί καί τί είδους καί πόσο βολεμένοι θά είναι οι υποψήφιοι; Υποθέτω οι τελευταίοι τής μισθολογικής κλίμακας καί οι λιγότεροι προνομιούχοι τής δημοσιοϋπαλληλικής παρέας.
  Ναί στό λιγότερο κράτος. Ναί στό λειτουργικό κράτος. Όχι στόν υπερτροφικό, παρηκμασμένο καί άκοπα μισθοδοτούμενο ΔΥ καί γιά αυτό τόν λόγο "συνένοχο" στήν μεγάλη διαπλοκή καί στά αμύθητα ποσά πού καρπώνεται η αφρόκρεμα τού συστήματος. Αυτό είναι διαρθρωτική αλλαγή. Νά κοπούν τά χέρια τών ληστών. Αρκετά αποκοιμήθηκε ο κόσμος. Βλέπει μόνο τό φακκελάκι καί τό γρηγορόσημο πού δίνει καί θεωρεί ότι αυτό είναι η διαφθορά. Αυτό είναι μόνο η απαρχή τής ύπνωσης. Ο φερετζές τού κλεπτοκρατικού συστήματος. Άν θελήσει ο Σαμαράς κάτι νά αλλάξει, πρέπει νά αρχήσει από ψηλά. Από πολύ ψηλά.
  Τό ψάρι βρωνάει από τό κεφάλι.

  • Σταύρος avatar
   Σταύρος @ Ιαπετός 30/09/2011 20:43:06

   Σωστός!!!

 8. Ιαπετός avatar
  Ιαπετός 30/09/2011 00:21:21

  Διόρθωση: βρωμάει καί όχι βρωνάει. Από τό βρώμα, μπόχα, αηδιαστική μυρωδιά, κ.λ.π.

 9. ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ avatar
  ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 30/09/2011 12:07:46

  Ξέρει κανείς τι είναι κοινωνικός αυτοματισμός;

 10. Darthiir the Abban avatar
  Darthiir the Abban 30/09/2011 16:18:37

  Μα κανένας δεν διαφώνησε με όλα αυτά. Το πρόβλημα είναι ότι του κ. Σαμαρά δεν θα του δώσουν δάνεια για να τα κάνει όλα αυτά γιατί και σε τούτους εδώ δεν δίνουν αν δεν τα κάνουν όλα αυτά. Γι' αυτό και είναι κακό να μην μπορείς να κάνεις τη δική σου νομισματική πολιτική, αλλά να είσαι δεμένος στο άρμα κρατών με διαφορετικούς αναπτυξιακούς τρόπους και στόχους!

  Ψιλά γράμματα...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.