#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/01/2012 16:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ευτυχώς που ... Γερμανία και ΔΝΤ δεν άφησαν τον Παπαδήμο να κάνει το ντηλΤου Γιώργου Χαρβαλιά

Ασφαλώς το περίγραμμα του PSI που δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν προσφέρεται ούτε για πανηγύρια, ούτε για εφησυχασμούς. Στο βαθμό μάλιστα που η επιτυχία του προγράμματος εξακολουθεί να εξαρτάται από το ποσοστό συμμετοχής, η αβεβαιότητα συνεχίζεται και τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται προεξοφλημένο.

Η κατάσταση βέβαια, θα μπορούσε να είναι χειρότερη, αν είχε προχωρήσει το αρχικό deal της ελληνικής κυβέρνησης με τον εκπρόσωπο των ξένων ομολογιούχων, Τσαρλς Νταλάρα, που προέβλεπε χορήγηση μεσοσταθμικού επιτοκίου 5,2% στα νέα ομόλογα με συνέπεια να καθιστά το κούρεμα «δώρον-άδωρον». Η πρόθεση του κ. Παπαδήμου να κλείσει άρον-άρον το θέμα με αυτούς τους δυσμενείς για την Ελλάδα όρους, καταγράφηκε σε πρόσφατο δημοσίευμα των έγκυρων  «ΦαινάνσιαλΤάιμς», χωρίς να τύχει διαψεύσεως από την Αθήνα.

Κοινό μυστικό είναι ότι τόσο οι Γερμανοί, όσο και το IMF, «έπεσαν πάνω» στον Έλληνα πρωθυπουργό και απέτρεψαν το «κλείδωμα» μιας τέτοιας συμφωνίας που εξ ορισμού θα οδηγούσε σε μελλοντική αθέτηση πληρωμών, εκ μέρους της Ελλάδας.

Η ιστορία θα δείξει γιατί ο «έμπειρος τραπεζίτης και διαπραγματευτής» ετοιμαζόταν να κλείσει ένα τέτοιο, ασύμφορο για τη χώρα πακέτο. Σύμφωνα με μία εκδοχή, επειδή επιθυμούσε πάση θυσία να γίνει το «κούρεμα» ελκυστικό για τους ιδιώτες ομολογιούχους, ώστε να εξασφαλίσει την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και να αποφύγει την εφαρμογή μέτρων «υποχρεωτικής συμμόρφωσης» που θα στιγμάτιζαν την πρωθυπουργική του θητεία με την πρώτη επίσημη χρεοκοπία στην ευρωζώνη.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπαδήμος, μπήκε στην άκρη και την διαπραγμάτευση ανέλαβαν για λογαριασμό του οι ξένοι πιστωτές.

Αυτό δεν συνέβη επειδή ξαφνικά μας αγάπησαν η Μέρκελ και τα κοράκια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Απλούστατα, οι μεν Γερμανοί αποφάσισαν να «τιμωρήσουν» με ένα χαμηλότερο επιτόκιο τις τράπεζες και τα funds, στο πλαίσιο της εμμονής τους «να πληρώσει και ο ιδιωτικός τομέας το τίμημα της αλόγιστης ελληνικής δανειοδότησης». Και το IMF, που από την πλευρά του επιθυμεί διακαώς, για τους δικούς του λόγους, να συμμετάσχει στο νέο «πρόγραμμα διάσωσης» της Ελλάδας, έπρεπε να νομιμοποιήσει, βάσει του καταστατικού του, την χρηματοδότηση, ψαλιδίζοντας το κουπόνι στα νέα ομόλογα.

Χάρις σε αυτές τις «προτεραιότητες» των ξένων θεσμικών δανειστών, που ελάχιστη σχέση έχουν με τα ελληνικά συμφέροντα ή την διαπραγματευτική δεινότητα του κ. Παπαδήμου, φτάσαμε σε μία περισσότερο…εύπεπτη για την χώρα μας συμφωνία. Από κει και πέρα βέβαια, όπως προανέφερα, τα μεγάλα κεφάλαια που σχετίζονται με την μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας, παραμένουν ορθάνοιχτα.

Το μέγεθος του κουρέματος που με την τεχνική εμβάθυνση, μέσω της μείωσης του επιτοκίου, ξεπερνά σημαντικά το αρχικό 50% της ονομαστικής αξίας, δεν είναι τέτοιο που να εγγυάται την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αντιθέτως πρέπει να συμβούν πολλά ακόμη(όπως να αρχίσει η χώρα να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα από φέτος)για να απομακρυνθεί η πιθανότητα μίας μελλοντικής χρεοκοπίας.

Στο σημερινό άκρως υφεσιακό περιβάλλον που επιτείνεται από την συνεχιζόμενη καταστρεπτική εφαρμογή της «συνταγής» του μνημονίου περί «αύξησης της ανταγωνιστικότητας, μέσω της μείωσης μισθών» και το συνακόλουθο γκρέμισμα του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων που ενισχύεται από την αδιάλειπτη φορο-επιδρομή, είναι πρακτικά αδύνατον να δημιουργηθούν συνθήκες ανάπτυξης και αύξησης του ΑΕΠ. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο με την επαναχάραξη της οικονομικής πολιτικής και την αποστολή αυτή μπορεί να επωμιστεί μόνον μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Μία κυβέρνηση που, με νωπή λαική εντολή, θα κληθεί να διαπραγματευτεί, όσα «ξέχασε» να διεκδικήσει από τους δανειστές ο…καλόβολος κύριος Λουκάς.

(δημοσιεύεται στον "Τύπο της Κυριακής" )

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. kakofonix avatar
  kakofonix 21/01/2012 17:46:03

  Και λίγα είπε.

  • Δήμος avatar
   Δήμος @ kakofonix 22/01/2012 00:27:20

   Δες το αλλιώς, καλός μπάτσος, κακός μπάτσος. It takes two to tango.

 2. Valkyria avatar
  Valkyria 21/01/2012 17:56:58

  Ο Σαμαράς,αν θέλει να διατηρήσει την αξιοπιστία του στον δρόμο προς τις επόμενες εκλογές,πρέπει να ρίξει την κυβέρνηση Παπαδήμου αμέσως μόλις κλειδώσει το PSI , να δεσμευθεί προγραμματικά στους στόχους της επαναδιαπραγμάτευσης και με αυτούς τους όρους να ζητήσει καθαρή αυτοδυναμία. Αν δεν το κάνει έγκαιρα,θα συνθλιβεί στις μυλόπετρες της διαπλοκής........

  • nickname@taleftaiparhoun.gap avatar
   nickname@taleftaiparhoun.gap @ Valkyria 21/01/2012 19:40:11

   να αποχωρήσει και ας μην πέσει η κυβέρνηση Παπαδήμου , ας μείνει με ΛΑΟΣ και ΠΑΣΟΚ και ας αναλάβουν αυτοί την ευθύνηΠολλά έκανε μλεχρι τώρα ο Σαμαράς ,άλλη μιά υποχώρηση ,δεν ξέρω πως θα την πάρουν οι ΝΔ κράτες.

 3. ΚΥΘΗΡΙΟΣ avatar
  ΚΥΘΗΡΙΟΣ 21/01/2012 18:11:27

  Μποροῦμε νά ἐλπίζουμε λοιπόν ὃτι μπορεῖ καί νά γίνει κάτι καί σωθοῦμε; Μπά,δέν τό νομίζω! Ἂν δέν ἀλλάξουν πάααααααααααααααρα πολλά πράγματα στό κράτος,ἂν δέν ἀλλάξουμε κιἐμεῖς οἱ πολίτες ἀρκετά καί κυρίως τρόπο σκέψης,ἂν δέν ἀποκτήσουμε λίγο περισσότερο φιλότιμο καί καταλάβουμε ὃτι τά πράγματα γυρίζουν κι ἒρχονται εὒκολα τά πάνω κάτω,γι' αὐτό νά κρατᾶμε πάντα ''μιά πισινή'',τότε φοβᾶμαι ὃτι δέν μποροῦμε νά περιμένουμε πολλά ἀπό κουρέματα,ξυρίσματα,μανικιούρ καί πεντικιούρ!

 4. k avatar
  k 21/01/2012 18:14:06

  ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΔΝΤ ΚΑΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΤΟ ΝΤΗΛ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΜΦΟΡΟ, ΔΗΛΑΔΗ ΒΛΑΠΤΙΚΟ, ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ . ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΕΤΣΙ? ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ?

 5. αλλήθωρος avatar
  αλλήθωρος 21/01/2012 19:01:12

  Αν το επιτόκίο 5,2% στα νέα ομόλογα καθιστά το κούρεμα «δώρον-άδωρον» και θα οδηγούσε εξ σε μελλοντική αθέτηση πληρωμών, εκ μέρους της Ελλάδας, το επιτόκιο του μνημονίου του 2010, που είναι λίγο πιο κάτω ,είναι καλό;
  Ή μήπως επειδή εκεί συμμετέχει και η Γερμανία, δεν υπάρχει πρόβλημα.
  Εκτός και αν εκείνο το επιτόκιο κατέβει στα επίπεδα αυτού του PSI.

 6. WY avatar
  WY 21/01/2012 19:54:21

  Από σχετικό άρθρο,στήν ηλεκτρονική σελίδα τής εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ,τού τού δημοσιογράφου (???????) - κι όχι μόνον - Α.Καραγκούση/21/01/2012.

  Quote
  Οσοι έχουν αίσθηση των διεθνών και εγχώριων οικονομικών συνθηκών και είναι σε θέση να προσεγγίσουν την πολυπλοκότητα της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, για τα χρέη μας και τη μελλοντική χρηματοδότηση της Ελλάδας, μπορούν να αντιληφθούν το μέγεθος και την ένταση της προσπάθειας του πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμου.

  Αυτή τη στιγμή, στο μέσον της χειρότερης, από το 1929, διεθνούς οικονομικής κρίσης και υπό το βάρος μιας επαπειλούμενης ελληνικής κατάρρευσης, χειρίζεται με απόλυτα συστηματικό τρόπο, την μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στη σύγχρονη ιστορία.

  Οπως είπε και ένας γνώστης των περιστάσεων «είναι ο κατάλληλος άνθρωπος, στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή».

  Για να προσθέσει ότι ενεργεί «σαν να προετοιμαζόταν μια ζωή ολόκληρη γι' αυτό το τόσο σύνθετο και πολύπλοκο έργο».

  Και όντως, αν σκεφθεί κανείς σε ποιο χρονικό σημείο και κάτω από ποιες πολιτικές και οικονομικές συνθήκες ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, μπορεί να αντιληφθεί γιατί σε τούτες τις στιγμές χρειάζονταν ένα πρόσωπο με τη γνώση, τη μεθοδικότητα, τη συστηματικότητα και κυρίως την αξιοπιστία του κ. Παπαδήμου.

  Αυτή την ώρα διεξάγει σύνθετες διαπραγματεύσεις για την ρύθμιση των χρεών με τους εκπροσώπους των πιστωτών, χειρίζεται με τη δέουσα προσοχή τις αντιδράσεις της Μέρκελ, του Σαρκοζί, της Λαγκάρντ και άλλων, οργανώνει συστηματικά τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και ταυτόχρονα, στο εσωτερικό μέτωπο, διαβουλεύεται χωρίς πολλές εντάσεις με τους κοινωνικούς εταίρους και προσπαθεί να εξασφαλίσει πεδίο συναίνεσης στους κόλπους της ετερογενούς κυβέρνησης συνεργασίας.

  Μέχρι τώρα δείχνει ότι επιτυγχάνει την τέλεια ισορροπία.

  Προσεγγίζει τη χρυσή τομή στις διαπραγματεύσεις για τα χρέη και τη νέα χρηματοδότηση με τους ξένους και παλεύει την ελάχιστη συναίνεση που χρειάζεται σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο για τη σταθεροποίηση της χώρας.

  Ολα τα στοιχεία δείχνουν ότι μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας μπορεί να έχει επιτύχει μια συμφωνία που μέχρι πρότινος φαινόταν ακατόρθωτη και να θέσει τη χώρα σε τροχιά σταθεροποίησης.

  Δεν γνωρίζουμε αν ο ελληνικός λαός θα του αποδώσει τα εύσημα αν επιτύχει, αν δηλαδή καταφέρει να δημιουργήσει και πάλι περιβάλλον σταθερότητας. Η ιστορία πάντως θα του αναγνωρίσει με βεβαιότητα τα δέοντα.

  Unquote.

  Καί ό νοών νοείτω!!!!!!!!


  Meva!!

 7. sitting duck avatar
  sitting duck 21/01/2012 20:53:08

  Eπειτα και από τις σημερινές εξελίξεις, είναι φανερό ότι του Παπαδήμου του ρίχνουν φάπες. Πρόκειται περί ανδρείκειλου. Ευτυχώς που στην προκειμένη περίπτωση αποφασίζουν άλλοι. Για τους δικούς τους λόγους, που όπως σωστά αναφέρει ο Χαρβαλιάς, ουδεμία σχέση έχουν με τα ελληνικά συμφέροντα, θέλουν να μειώσουν κι άλλο τα επιτόκια. Αυτό είναι καλό, οδηγεί όμως απευθείας στο πιστωτικό γεγονός και την χρεοκοπία.

 8. akrovolistis avatar
  akrovolistis 21/01/2012 20:53:58

  Τι είχαμε, τι χάσαμε αγαπητέ...

 9. dorothea avatar
  dorothea 21/01/2012 20:56:06

  Eμετικό πράγματι το άρθρο-ύμνος του κ. Καρακούση για τον μπαρμπα-Λουκά. Τα συμφέροντα όμως είναι μεγάλα. Για δείτε μήπως αυτές τις μέρες εξασφαλίσει ο κυρ Σταύρος το πολυθρύλητο δάνειο της Εθνικής...

 10. Y. avatar
  Y. 21/01/2012 21:20:22

  Ο Μπένης να πάρει στο τιμ που διαπραγματεύεται με τον Νταλάρα, το Καραμπέρη. Τα παίζει στα δάκτυλα τα επιτόκια (..εξάλλου, οι τοκογλύφοι τα βρίσκουν μεταξύ τους)

  • ΘΟΔΩΡΟΣ Κ. avatar
   ΘΟΔΩΡΟΣ Κ. @ Y. 21/01/2012 22:00:33

   Κακέ !!! Άκου τοκογλύφος ο Μπένυ. Όσο για τον Καραμπέρη μόνο το λάος θα έβγαζε τέτοια ηλίθια ανακοίνωση- δικαιολογία για αυτόν. Όλοι στη Μακεδονία ξέραμε τι είναι.

   • Y. avatar
    Y. @ ΘΟΔΩΡΟΣ Κ. 21/01/2012 22:09:43

    Νταλάρα, όχι Μπένης

 11. Wraia ta leme avatar
  Wraia ta leme 21/01/2012 21:51:36

  Kαι τον...Πεντακαθαρίδη, του Εφραίμ, τον Κουκοβίνο. Χώρια που θα χει τον Παπαχατζή να του υπολογίζει τα "μερίσματα". Αλήθεια ποιός χρεώνεται τώρα τις φάπες που πέφτουν στο PSI. Ο χοντρούλης ή ο θείος;...

  • Y. avatar
   Y. @ Wraia ta leme 21/01/2012 22:15:07

   Το ελληνικό δημόσιο φυσικά

 12. Γιώργος Π avatar
  Γιώργος Π 21/01/2012 23:00:33

  Ο Παπαδήμος φταίει
  Όχι αυτοί που τον έκαναν πρωθυπουργό έτσι;
  Ευτυχώς που βλέπουμε την αλήθεια.
  Αντικειμενικότητα 0
  Ευτυχώς που θέλουν χαμηλό επιτόκιο οι ξένοι γιατί οι εδώ αρχηγοί λένε ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ

  • madprof avatar
   madprof @ Γιώργος Π 23/01/2012 12:18:18

   Δυστυχώς βλέπουμε το δένδρο και χάνουμε το δάσος, είμαστε για λύπηση τελικά. Χειρότερα θα υποστούμε διότι η λογική αντιμετώπιση των καταστάσεων έχει εγκαταλειφθεί προ πολλού.
   Συναισθηματικός κρετινισμός και τα μυαλά στα κόμματα!
   Τι να περιμένεις λοιπόν, αν όχι τον πλήρη εξανδραποδισμό;

 13. sitting duck avatar
  sitting duck 22/01/2012 01:18:31

  H διαδικασία του PSI απέδειξε ότι ο πολυδιαφημισμένος "τραπεζίτης με τις ισχυρές διεθνείς διασυνδέσεις" που ευαγγελιζόταν η διαπλοκή, είναι απλούστατα μία μαριονέττα, και μάλιστα δευτέρας διαλογής. Ανδρείκειλο που πρέπει να φύγει μαζί με την παρέα του(Γιαννίτσης, Καψής), εδώ και τώρα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.