#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/11/2011 14:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ευτελίστηκε η χώρα και… η κοινή λογικήΤου Γιώργου Χαρβαλιά*

Ανεξάρτητα από τις προοπτικές επιτυχίας στην (περιορισμένου εύρους) αποστολή που της ανατέθηκε, η κυβέρνηση του τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμου θα μείνει στην ιστορία ως απότοκος μιας εξαιρετικά άχαρης, πενθήμερης διαβούλευσης που δεν ερμηνεύεται με κανόνες συμβατικής λογικής. Ακριβώς επειδή η όλη διαδικασία αφέθηκε μέχρι τέλους στα χέρια του Γιώργου Παπανδρέου, η πολιτική συμπεριφορά του οποίου, ως γνωστόν, δεν υπακούει σε κανέναν κανόνα λογικής.

Στην προσπάθειά του να διαμορφώσει όρους πολιτικής επιβίωσης στην κοινοβουλευτική αρένα του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου «στραμπούλιξε» θεσμούς και Σύνταγμα, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό.

Επί της ουσίας, μοναδικό μέλημα του κ. Παπανδρέου στις πέντε μέρες ανορθόδοξης διαπραγμάτευσης για τη διαδοχή του, ήταν να κρατήσει σφιχτά το σκήπτρο της κομματικής αρχηγίας και των προνομίων που αυτή συνεπάγεται. Το αν θα καταφέρει μέσα από αυτό το θλιβερό «πάρε-δώσε» να πετύχει τον στόχο του είναι κάτι που θα φανεί στο άμεσο μέλλον, αλλά αφήνει παγερά αδιάφορους τους πολίτες αυτής της χώρας. Έτσι κι αλλιώς, για το ΠΑΣΟΚ με τη σημερινή του μορφή, ολοκλήρωσε τον ιστορικό του κύκλο. Και αυτή η τελευταία εβδομάδα της μοιραίας θητείας του κ. Παπανδρέου έβαλε την οριστική ταφόπλακα στις όποιες φιλοδοξίες των βουλευτών του να συντηρήσουν εικόνα εκπροσώπων κόμματος εξουσίας.

Η ανάδειξη του μεταβατικού πρωθυπουργού ήταν ασφαλώς μια υπόθεση με γνήσια χαρακτηριστικά εσωκομματικής ίντριγκας. Το έργο είχε όλα τα συστατικά που συνοδεύουν τη μεταπολιτευτική φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ. Εκβιασμούς και παραπληροφόρηση, πισώπλατα μαχαιρώματα, σπίλωση πολιτικών προσώπων και πρωτίστως συναλλαγές κάτω από το τραπέζι με κατεστημένα οικονομικά συμφέροντα.

Μέσα από ένα άγριο ξεκαθάρισμα λογαριασμών, οδηγηθήκαμε τελικά σε έναν συμβιβασμό που επιτρέπει, άγνωστο για πόσο, στον κύριο Παπανδρέου να υποδύεται τον πρωθυπουργό εν αποστρατεία και τον κυριότερο εσωκομματικό του αντίπαλο να υποδύεται τον εν αναμονή… εθνοσωτήρα.

Αυτά για το ΠΑΣΟΚ. Το εύλογο ερώτημα είναι γιατί η Νέα Δημοκρατία δέχτηκε να αποτελέσει μέρος αυτής της παράλογης κοινοβουλευτικής παρωδίας. Υπάρχουν κάποιοι που λένε πως ο Αντώνης Σαμαράς θα έπρεπε να είχε αφήσει όλη αυτή την εξευτελιστική διαδικασία στο γήπεδο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, καθιστώντας από την αρχή σαφές ότι θα δώσει «ψήφο ανοχής» (και όχι στήριξης) προκειμένου να εγκριθεί η δανειακή σύμβαση. Υπό τη ρητή προϋπόθεση πάντα, ότι ο εθνικά επικίνδυνος πρωθυπουργός θα κατέθετε άμεσα την εντολή του.

Η εμπειρία απέδειξε ότι η παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου ήταν μία εξαιρετικά πολύπλοκη υπόθεση, ακριβώς επειδή ο ίδιος δεν είχε καμία διάθεση να σεβαστεί τους κανόνες του κοινοβουλευτισμού που οριοθετούν το πρωθυπουργικό αξίωμα. Ίσως αυτό να είχε στο νου του ο Αντώνης Σαμαράς και με το αίσθημα πολιτικής ευθύνης που τον διακρίνει, δεν θέλησε να ρισκάρει την τροχοδρόμηση της χώρας σε περαιτέρω περιπέτειες.

Σε κάθε περίπτωση ο τρόπος με τον οποίο επιβλήθηκε η επιλογή Παπαδήμου ήταν επιεικώς ανορθόδοξος. Προς τιμήν του, ο νέος πρωθυπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν προέταξε κανέναν όρο στο εσωτερικό. Μένει να δούμε αν θα τολμήσει να επιβάλει κάποιους όρους στο εξωτερικό.

Για την ιστορία θυμίζω ότι ένας άλλος τραπεζίτης, που επίσης διορίστηκε πρωθυπουργός, ως λύση ανάγκης, όταν πέθανε ο Μεταξάς, είχε την ευθιξία να βάλει το περίστροφο στον κρόταφο, λίγο πριν τα γερμανικά άρματα εισβάλουν στην Αθήνα…

(*δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Απορία avatar
  Απορία 12/11/2011 15:19:40

  Είναι πολύ αργά για δάκρυα, "μάγκες", νεοδημοκράτες.

  Όταν πριν κανένα χρόνο μάλλιασε η γλώσσα μας να λέμε ότι έπρεπε ο Σαμαράς να βγει ακόμα και στο δρόμο αν χρειαστεί για να ρίξει τον Παπανδρέου, κάνατε την πάπια και περιμένατε να πέσει σαν ώριμο φρούτο αφού έπαιρνε αυτός όλα τα "αναγκαία" μέτρα.

  Αλλά οι πασόκοι, "μάγκες", δεν είναι μόνον σαλωνάτοι, είναι και του σαλονιού αλλά και του πεζοδρομίου.

  Ο Σαμαράς και οι συνεργάτες του νόμισαν ότι με το σαβουάρ βίβρ και το ...game theory θα έριχναν το Σύστημα ΠΑΣΟΚ (το 'Σ' κεφαλαίο).

  Αρχίστε να μετράτε ανάποδα λοιπόν.
  Δυστυχώς για τον Σαμαρά και ακόμα περισσότερο δυστυχώς για μας...

  • Απορία avatar
   Απορία @ Απορία 12/11/2011 15:23:46

   Αλήθεια που είναι αυτός ο ΚΡ, ο Κρανιδιώτης, ο ΝΖ κλπ.;
   Βγείτε λοιπόν να μας πείτε τι έγινε και τι μέλλει γενέσθαι...

  • ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ avatar
   ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ @ Απορία 12/11/2011 16:11:34

   Η χλιαρή αντιπολίτευση ήταν η πιο σαφής ένδειξη για το τι θα ακολουθούσε.
   Οι Μαφίες όμως δεν καθαρίζουν με διαπραγματεύσεις αλλά με "καραμπινιέροι".

  • Απροσάρμοστος avatar
   Απροσάρμοστος @ Απορία 12/11/2011 17:16:09

   Ξαφνικά όλοι βλέπω να κρίνουν τον Σαμαρά λες και είναι αυτός που κυβερνάει.Χαίρομαι που το θελουν όλοι τόσο αλλά καλύτερα να περιμένετε να κερδίσει και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να τον κρίνετε έτσι.Το ότι ο ΓΑΠ τρέναρε τις διαπραγματεύσεις γιατί έπρεπε να μείνει πρωθυπουργός μέχρι τις 11-11 για να παραταθεί η θητεία του στην προεδρεία του Πασόκ το περνάτε όλοι στο ντούκου.Όλοι έχετε φαγωθεί με τον Σαμαρά.Θες να σου πω λοιπόν τι έκανε ο Σαμαράς; Ήταν η μοναδική αντιπολίτευση στα χρόνια που θυμάμαι που δεν έμεινε στην στείρα κριτική αλλά έκανε σοβαρές προτάσεις,ολοκληρωμένες, κοστολογημένες και κατόπιν μελετών κι έλεγε στην κυβέρνηση πάρε και εφάρμοσέ το γιατί αυτά που κάνεις είναι λάθος και στα οποία δικαιώθηκε πλήρως. Είχε όλο το μιντιακό σύστημα να σχολιαζει την παραμικρή του κίνηση και να την περνάει από κόσκινο και να τον κρίνει σαν να κυβερνούσε αυτός. Και φτάσαμε στο σήμερα που μετά τα αμέτρητα λάθη του ΓΑΠ ήρθε και το ανέκδοτο με το δημοψήφισμα με όλες τις συνέπειες για την χώρα. Αλλά και πάλι το μιντιακό σύστημα δεν έστησε στον τοίχο τον ανεκδιήγητο αλλά τον Σαμαρα ότι και καλά βάζει τον εγωισμό του πανώ από το καλό της χώρας, ότι είναι τόσο αδίστακτος που δεν διστάζει να βάλει σε κίνδυνο την χώρα προκειμένου να πάρει την πρωθυπουργία. Και φυσικά ο Σαμαράς έκανε το σωστό. Έκανε τον ανεκδιήγητο να φύγει, εξασφάλισε ημερομηνία εκλογών και σε καμία περίπτωση δεν συγκυβερνάει. Απλά εξασφαλίζει ότι όταν θα γίνουν οι εκλογές δεν θα υπάρχουν γεγονότα μη αναστρέψιμα σε εθνικά θέματα. Όπως λέει και ο Sir Βασίλειος Μαρκεζίνης στο βιβλίο του για την Ελλάδα των κρίσεων τα οικονομικα προβλήματα σε πονάνε για 1-2 χρόνια αλλά αναστρέφονται σύντομα σε αντίθεση με τις απώλειες σε εθνικό επίπεδο και εξωτερική πολιτική. Κοινώς για να το πω και πιο απλά ο Σαμαράς τους δείχνει πόσο επικίνδυνους τους θεωρεί. Αυτά που θα γίνουν σε οικονομικό επίπεδο διορθωνονται με την έλευσή του στην πρωθυπουργία. Αν ο λύκος όμως δει την αναμπουμπούλα και πει να χαρεί θα είναι μη αναστρέψιμες οι καταστάσεις. Για αυτό και η ανάληψη του Υ.Ε.Θ.Α. και του Εξωτερικών

  • δρόμος avatar
   δρόμος @ Απορία 12/11/2011 18:06:48

   στην εξαιρετικά νηφάλια οπτική του Απροσάρμοστου θα ήθελα να προσθέσω μόνον ότι το Σύστημα ΠΑΣΟΚ θα υποχωρήσει τότε και μόνον τότε, όταν με τον καιρό θα γίνει κατανοητός ο διαχρονικός διαλυτικός -αποδομητικός του ρόλος στη συνείδηση της πλειοψηφίας των πολιτών (και των ψηφοφόρων του, βεβαίως) - δεν επαρκεί καμμία κοινοβουλευτική ή επαναστατική στιγμιαία διαδικασία προς τούτο, δυστυχώς! Πόσο μάλλον, όταν η όποια αντιπολίτευση είναι στη γωνία, χωρίς καν δημόσια έκφραση, εξ αιτίας των (πουλημένων) ΜΜΕ ...

 2. τάσος avatar
  τάσος 12/11/2011 16:43:55

  αβραμόπουλος-πάγκαλος στην ίδια κυβέρνηση; τί λε ρε αυτέ!

 3. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 12/11/2011 17:01:26

  Η ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΚΑΝΕΝΑ

 4. Nikolaos avatar
  Nikolaos 12/11/2011 17:04:09

  Κύριε Χαρβαλιά Παρακολουθώ την ιστοσελίδα αυτή πολύ καιρό και σε ορισμένες περιπτώσεις εκφράζω την άποψή μου επί των ζητημάτων που προκύπτουν, όπως κάνουν πολλοί άλλοι συμπολίτες μου που έχουν σε υψηλό επίπεδο πολιτικής σκέψης. Δεν γνωρίζω από την πολιτική των πολιτικών. Γνωρίζω, όμως την πολιτική των πολιτών. Με βάση τις γνώσεις μου αυτές και τη σχετική επαγγελματική και κοινωνική εμπειρία μου θα ήθελα να επισημάνω τα εξής σε σχέση με την ως άνω ανάρτησή σας. ΄Οσα αναφέρεται για τον απελθόντα πρωθυπουργό βρίσκουν κατά τη γνώμη μου σύμφωνο το μεγαλύτερο μέρος του λαού. Καθόσον αφορά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την πολιτική που κατά την άποψή σας θα έπρεπε να ακολουθήσει προκειμένου να αντιμετωπίσει την κακοπροαίρετη απέναντι όχθη, νομίζω ότι ο πρώτος από τους αρχικούς όρους που έθεσε και που αφορούσε την προηγούμενη παραίτηση του πρωθυπουργού προκειμένου να συνεχίσει η διαδικασία σχηματισμού νέας Κυβέρνησης δεν ήταν ορθός, γιατί ήταν ανέφικτο να γίνει δεκτός. Βασική αρχή για εκείνο που θέτει όρους περιμένοντας να γίνουν δεκτοί είναι το εφικτό της αποδοχής τους. Και δεν ήταν δυνατόν να γίνει δεκτός ο όρος αυτός, γιατί δημιουργούσε στην αντιπέρα όχθη αξεπέραστα πολιτικά εμπόδια σε συνδυασμό με τις σχετικές συνταγματικές προβλέψεις. Αυτό θα έπρεπε να είχε επισημανθεί από τους νομικούς συμβούλους του κ. Σαμαρά, που υποθέτω ότι διαθέτει. Ο δεύτερος από τους αρχικούς όρους, δηλαδή εκείνος της διενέργειας εκλογών μέσα στο Δεκέμβριο ήταν διαπραγματεύσιμος και ίσως να γινόταν δεκτός, εάν επέμενε προς τούτο. ΄Ηταν θέμα διαπραγμάτευσης. Σε κάθε περίπτωση ο λαός συμμερίζεται τη θέση του κ. Σαμαρά και πιστεύω ότι η υποχώρηση ως προς το χρόνο των εκλογών είναι κατανοητή από τους πολίτες. Ως προς το θέμα της ανοχής και όχι στήριξης της Κυβέρνησης δεν έχω άποψη, γιατί είναι θέμα στενά πολιτικής τακτικής. ΄Ομως, για το λαό (και ορθά) δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ ανοχής και στήριξης. Τέλος, ως προς τη σύνθεση της κυβέρνησης αυτής πρόκειται περί δυστυχίας. Αυτό όμως που είναι σημαντικό στο εξής είναι οι εκκολαπτόμενες ενέργειες της νέας Κυβέρνησης.Σ' αυτές πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή ο αρχηγός της ν.δ., τα στελέχη της, οι υπουργοί-στελέχη της που θα μετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο και στην κυβερνητική επιτροπή, καθώς και οι βουλευτές της. Πρόκειται για τις αυστηρώς καθορισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης αυτής, καθώς και για τη χρονική διάρκειά της, όπως αυτά προκύπτουν από τις δύο ανακοινώσεις της π.τ.δ..Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις αυτές το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές, ενώ η καταλληλότερη ημερομηνία είναι η 19 Φεβρουαρίου 2012. Με άλλα λόγια η κυβέρνηση Παπαδήμου έχει σαφώς καθορισμένη καθύλη και κατά χρόνο αρμοδιότητα Αυτό σημαίνει ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΜΑΜΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΚΑΝΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΘ' ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΤΩΝ ΩΣ ΑΝΩ ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΩΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ . Είναι βέβαιο ότι θα γίνουν πολλές προσπάθειες και από πολλές πλευρές να καταστρατηγηθεί ο καταστατικός χάρτης της Κυβέρνησης αυτής που είναι η συμφωνία των πολιτικών αρχηγών. Θα χρησιμοποιηθούν πολλές παλαιοκοματικές τακτικές και θα προβληθούν πολλά δικηγορίστικα και λαϊκίστικα επιχειρήματα. ΄Ομως από την εφαρμογή ή μη του καταστατικού αυτού χάρτη αυτού θα εξαρτηθεί η αξιοπιστία της ν.δ. εναντι του λαού.

 5. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΛΟΝΙΚΑ avatar
  ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΛΟΝΙΚΑ 12/11/2011 17:52:25

  ΑΥΤΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΣΕΙ

 6. sitting duck avatar
  sitting duck 12/11/2011 18:07:38

  Πολυ σωστα τα σχολια Νικολαε. Αψογη η αναλυση και οι επισημανσεις.

 7. Στάθης Σαραφόπουλος avatar
  Στάθης Σαραφόπουλος 13/11/2011 10:09:23

  Το πρόβλημά μας δεν είναι αν έχουμε μονοκομματικές ή κυβερνήσεις συνασπισμού.
  Ούτε αν ο πρωθυπουργός είναι πολιτικός, τραπεζίτης ή τεχνοκράτης.
  Δεν υπάρχουν κάθετες διαφοροποιήσεις και απλοποιήσεις στο καλό και στο κακό.
  Το ζήτημα είναι αν έχουμε στη διοίκηση και στην στρατηγική του (τέως) Έθνους εξουσιαστές ή οραματιστές - ιδεολόγους κυβερνήτες.
  ... Και το χθεσινό στριπτίζ, με τις λιμουζίνες, τα χαμόγελα και τη διάχυτη αυταρέσκεια των μέχρι προχθές διαφωνούντων, που χώρεσαν όλοι μαζί στο ίδιο υπουργικό κοστούμι για να «μας σώσουν», δείχνει ότι εξακολουθούμε να έχουμε σημαντικό ζήτημα που πρέπει να επιλύσουμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.