#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
25/09/2013 11:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ευρώπη, ο ζωτικός χώρος της νικήτριας Γερμανίας

 

Θα κάνουμε ένα μικρό τεστ : θυμάστε την εποχή που ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν αποκαλείτο «Πλανητάρχης»;

Όσοι απαντούν «ναι», μπορούν να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα και να βγουν από την αίθουσα, αλλά όχι για τσιγάρο - είναι βλαβερή συνήθεια. Θα επανέλθουν μετά από τρεις-τέσσερεις παραγράφους.

Ε, λοιπόν αυτή η εποχή υπήρξε. Βεβαίως, οι αμερικανικές εκλογές αποτελούσαν πάντοτε κορυφαία είδηση στην κατηγορία «Διεθνή» της παγκόσμιας ειδησεογραφίας, αλλά δεν υπήρχε καμία σχέση με τον παροξυσμό που σήμερα προκαλούν.

Η Αμερική ήταν η μία από τις δύο μεταπολεμικές Υπερδυνάμεις. Ο πρόεδρος της βασικά ενδιέφερε την παγκόσμια κοινότητα αναφορικά με το κατά πόσον το προσωπικό του αποτύπωμα ηγεσίας θα επηρέαζε την διεθνή ισορροπία μεταξύ των Υπερδυνάμεων. Σαφώς, στον Δυτικό-Ατλαντικό κόσμο, όπου η Αμερική ήταν η ηγέτιδα, το ενδιαφέρον ήταν αυξημένο συγκριτικά με τον υπόλοιπο κόσμο. Κατά την προεκλογική περίοδο υπήρχαν ανταποκρίσεις για το κλίμα που επικρατεί και μερικές αναλύσεις. Αλλά πέραν τούτων όχι και πολλά, άλλωστε η ειδησεογραφία δεν διακινείτο με την φρενίτιδα και την ποσότητα που προκάλεσε η ραγδαία ανάπτυξη του Διαδικτύου.

Αυτό άλλαξε άρδην με την κατάρρευση και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτομάτως, ο –τότε-Πρόεδρος Μπους αναγορεύτηκε «Πλανητάρχης», ως ηγέτης της επικρατήσασας, μοναδικής Υπερδύναμης. Οι αμέσως επόμενες μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου εκλογές, το 1992, που ανέδειξαν πρόεδρο τον Μπιλ Κλίντον, υπήρξαν αφετηρία για την κατάσταση που γνωρίζουμε σήμερα. Ήταν οι πρώτες όπου ο Κόσμος όλος κράτησε την αναπνοή του για το ποιος θα εκλεγεί. Ο λόγος απλός, όλοι ένοιωθαν ότι οι αποφάσεις του θα επηρέαζαν άμεσα τη ζωή τους.

Την περίοδο που ακολούθησε το ενδιαφέρον αυτό, εκλογή με την εκλογή, αυξανόταν με γεωμετρική πρόοδο. Ενώ το πρώτο παρεπόμενο από τη δημιουργία μονοπολικού κόσμου, η Γερμανική Ενοποίηση, παρότι μείζον γεωπολιτικό γεγονός, στην αρχή τουλάχιστον σκιαζόταν από την βαρύτητα της αμερικανικής μονοκρατορίας.

Η ενιαία Γερμανία έδειξε από νωρίς τα δόντια της. Αλλά η Δύση, μέσα στην μέθη από τη νίκη της, με την νοοτροπία του πατέρα στην παραβολή του Ασώτου Υιού, της φόρεσε το δαχτυλίδι για την επιστροφή της στη διεθνή σκηνή ως ολάκερη και έσφαξε προς τιμήν της τον μόσχο το σιτευτό, τον κορμό των Βαλκανίων, τη Γιουγκοσλαβία.

Εκτός του ότι σε Αμερική και Ευρώπη, βαθμιαία, εξέλιπαν οι γενιές που γνώρισαν βιωματικά κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο την γερμανική σκληρότητα και την αντιμετώπιζαν γι’ αυτό με τη δέουσα επιφυλακτικότητα, μια Γερμανία σχεδόν άοπλη, όπως η σημερινή, δεν προκαλούσε έγνοια. Σφάλμα.

Ο Φρανσουά Μιττεράν, «παλιά καραβάνα» και καχύποπτος απέναντι στους Γερμανούς τους οποίους γνώριζε καλά (ιστορικές άλλωστε φήμες τον ήθελαν συνεργάτη της Κυβέρνησης του Βισύ) για να συναινέσει στην ενοποίηση απαίτησε ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, νομίζοντας ότι αυτό θα μετρίαζε την από την ενοποίηση προκύπτουσα, μετέπειτα γερμανική ισχύ. Σφάλμα μεγαλύτερο.

Σήμερα, όλοι γνωρίζουμε την κατάληξη. Η Ευρωζώνη υπήρξε ο σύγχρονος «ζωτικός χώρος» για τη Γερμανία. Και οι εθνικές άρχουσες τάξεις, γιατί αυτές αποφάσισαν την παράδοση των εθνικών οικονομιών σε ένα υπερεθνικό μόρφωμα, διχοτομούνται. Υπάρχουν είτε αυτοί που ήδη καταστράφηκαν είτε αυτοί που στοιχίζονται δίπλα στα γερμανικά οικονομικοπολιτικά συμφέροντα. Την ίδια ακριβώς μοίρα ακολουθεί και η πολιτική εκπροσώπηση στις λοιπές χώρες της Ευρωζώνης, με απτό παράδειγμα τον Μπερλουσκόνι που οδηγείται στην πολιτική περιθωριοποίηση.

Διόλου λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι σε όλη την Γερμανική πλέον Ευρώπη, οι γερμανικές εκλογές είναι εδώ και μήνες πανηγυρικά το μοναδικό θέμα.
Αφού όλες οι εξελίξεις πανευρωπαϊκά παραπέμπονται στην έκβασή τους.

Κάποιοι αφελώς ομιλούν ακόμη για απόπειρα της Γερμανίας να «πάρει τη ρεβάνς». Η Γερμανία ήδη πήρε τη ρεβάνς.
Ποιος υπολογίζει τις κατά τα άλλα πυρηνικές δυνάμεις Βρετανία και Γαλλία, «τσαλακωμένες» επιπλέον, για διαφορετικούς λόγους αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα, από το «Συριακό»; Άλλωστε, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές χώρες δεν φαίνονται διατεθειμένες να πολεμήσουν μεταξύ τους, η στρατιωτική υπεροπλία είναι άχρηστη και υπερδύναμη αναδεικνύεται αυτή που διαθέτει την οικονομική υπεροπλία.

Κάπως έτσι, όπως ο αμερικανός πρόεδρος αναδείχθηκε σε «πλανητάρχη», η κ. Άνγκελα Μέρκελ αναδεικνύεται «Mutti», «Μητερούλα» όλων των Ευρωπαίων, στην Ευρωζώνη τουλάχιστον.
Βοηθά σε αυτό και η προσωπικότητά της που δεν προκαλεί τριβές στον περίγυρό της, σε αντίθεση με την Θάτσερ η οποία δημιουργούσε έντονες πολώσεις.
Η «μητερούλα» όμως είναι εξίσου «σιδηρά».

Ιδού τι μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου από την Ουάσινγκτον :
«Ο ύπουλος τρόπος με τον οποίο δρα η Γερμανία, η στενή σχέση της με τη Ρωσία του Πούτιν και η οικονομική κατάληψη της Ευρώπης, που θα καταστήσει «δούλους» τους λαούς των χωρών της ΕΕ, αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τις ΗΠΑ. Δεν πρέπει να πιστεύει κανείς τους δημόσιους λόγους. Στο παρασκήνιο διεξάγεται αδυσώπητος πόλεμος. Η Αμερική του Ομπάμα δεν εμπιστεύεται τη Γερμανία της Μέρκελ».

Άδηλη προς το παρόν η κατάληξη του ανταγωνισμού που σοβεί μεταξύ τους.

Ωστόσο, για τους ταπεινούς γεωπολιτικούς παίκτες στον ευρωπαϊκό νότο, οι οποίοι δεν διανοούνται ούτε την ενατένιση κατάματα Γερμανών αξιωματούχων, η Γερμανική υπεροχή αποτελεί νέο και καίριο βιοτικό παράγοντα.
Αυτό οδηγεί σε φαινόμενα όπως για παράδειγμα η μετάδοση δελτίου ειδήσεων από το Βερολίνο τη βραδιά των εκλογών, σύμφωνα με προαναγγελία του ΣΚΑΙ. Κατά την Δαρβινική επιταγή επιβιώνει ο πλέον ευπροσάρμοστος - μπορείτε να προσάψετε πολλά στον μονοπύθμενο αλλά όχι έλλειψη προσαρμοστικότητας.

Για άλλους, ακραία καχύποπτους απέναντι στους Γερμανούς, ίσως, προσεχώς, όλα τα δελτία ειδήσεων, για όλες τις χώρες, ενδεχομένως σε διαφορετικές ακόμα γλώσσες, να εκφωνούνται από το Βερολίνο. Καθώς εκεί –προβλέπουν- θα αποφασίζονται οι τύχες της Ευρώπης.

Διόλου απίθανο. Προς το παρόν πάντως, η Ιστορία  απάντησε στο τραγουδιστικό ερώτημα του Γιάννη Αγγελάκα:
«Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο;
Έχεις ξεχάσει πού ακριβώς θέλεις να πας…»

Προφήτης

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 25/09/2013 12:03:01

  «Λονδίνο, Άμστερνταμ ή Βερολίνο;»
  Στο βάθος βλέπω Πεκίνο !

 2. leak avatar
  leak 25/09/2013 12:25:07

  Όπως πάντα φοβερός ο Προφήτης.
  Διαφωνώ μόνο ως προ την "αναβάθμιση" της Γερμανίας στη στάθμη των ΗΠΑ.
  Ο πλανήτης έχει αφεντικό, ξεκάθαρα είναι οι ΗΠΑ.
  Η οικονομική δύναμη της Γερμανίας είναι σημαντικό πλεονέκτημα, ωστόσο η στρατιωτική υπεροχή των ΗΠΑ είναι αυτή που την καθιστά παντοδύναμη.

  Οι ΗΠΑ ως παγκόσμια ηγεμονία, παρακολουθεί τα όσα διαδραματίζονται στην Ευρώπη, και μην αμφιβάλετε ότι, όταν θιγούν τα συμφέροντά της, δεν θα διστάσει να τα βάλει με τον οποιονδήποτε.

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 25/09/2013 12:28:05

  Πλανηταρχη των προεδρο των ΗΠΑ τον αποκαλουσαν μονον οι Ελληνες οι οποιοι εδω και 40 χρονια ειναι μονιμα σε λαθος εκτιμησεις του κοσμου γυρω τους.
  Κανεις αλλος δεν πιστεψε σοβαρα οτι η Ρωσια ή η Κινα ή η Ινδια αλλά και άλλες χωρες κατευθυνονταν απο τους Αμερικανούς.
  Οσο για τη σημερινη Γερμανια η επιρροη της περιοριζεται στην Ευρωπη,σε μια ηπειρο δηλαδη που φθινει οικονομικα και θα εχει ολο και μικροτερη σημασια στο μελλον.Το οτι άλλες ευρωπαικες χωρες χανουν εδαφος πιο γρηγορα δεν αλλαζει το οτι ολη η ηπειρος χανει σε σημασια σταδιακα.Και βεβαιως τα οικονομικα μεσα δεν αντισταθμιζουν τα πυρηνικα οπλα πληρως.Αν ηταν ετσι πραγματι θα υπηρχε προ πολλου πλανηταρχης και οχι ανεξαρτητη Ρωσια.
  Εν πασει περιπτωσει οποιος θελει να "απελευθερωθεί" απο τη Γερμανια επιστρεφει στο εθνικο του νομισμα και απελευθερωνεται..

 4. Διηνεκης avatar
  Διηνεκης 25/09/2013 12:30:21

  Απόλυτα κατατοπιστικό κ´ διαφωτιστικό άρθρο

 5. Προφήτης avatar
  Προφήτης 25/09/2013 12:38:16

  Υπάρχει μια σελίδα στον Λουκυ Λουκ, όπου οι Ντάλτον έχουν σκάψει για να δραπετεύσουν και ο Αβερελ βγαίνοντας φωνάζει έντρομος στους υπόλοιπους :
  «σας λέω βγήκαμε ΠΟΛΥ μακριά»,
  ενώ ο Κινεζούλης στην άκρη της τρύπας απαντά :
  «μα όχι καλέ μου φίλε, εγώ είμαι, ο Τσιν από το καθαριστήριο».

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Προφήτης 25/09/2013 12:38:43

   για Θείο

  • Uncle Stgm avatar
   Uncle Stgm @ Προφήτης 25/09/2013 12:49:44

   Ο "κάπταιν Γουέï" απο την COSCO !

   • ΩΡΙΩΝ avatar
    ΩΡΙΩΝ @ Uncle Stgm 25/09/2013 14:27:07

    Τώρα το κατάλαβες Θείο...Επιτυχέστατη η αναφορά του Προφήτη στους Ντάλτον όσον αφορά την Κίνα.
    Αν η Κίνα πλουτίσει, θα αντιμετωπίσει πολύ έντονο δημογραφικό πρόβλημα, όπως ΟΛΕΣ οι χώρες που πλούτισαν μέχρι σήμερα...

 6. Aggelos avatar
  Aggelos 25/09/2013 12:49:35

  η γερμανια δεν μπορει να ηγηθει,,,θα καταρρευσει η ηεγεσιας της με την πραγματικη πολιτικη ενωση της ευρωπης,,αν και οποτε γινει,,μεχρι τοτε θα παταει φρενο..

 7. George avatar
  George 25/09/2013 12:55:14

  Ωραία η Γερμανία έγινε κοινοτάρχης στην ΕΖ. Και λοιπόν? Τι σημασία έχει πιά? Ποιός ασχολείται με αυτή την χερσόνησο της Ασίας? Το πιό υγιές οικονομικά κομμάτι της ΕΖ το μόνο που ξέρει να κάνει καλά είναι να φτιάχνει....βιομηχανικά αγαθά. Τον 21 αιώνα!

 8. Δρόλαπας avatar
  Δρόλαπας 25/09/2013 13:04:00

  -Το γεγονός πως η Μεγάλη Βρετανία υιοθέτησε απέναντι στην Ευρώπη μιας πολιτική απομόνωσης ως επανάληψη της παλαιότερης πολιτικής της «Λαμπράς Απομόνωσης» η οποία και απέδιδε προτεραιότητα στην Ινδία, την Κεντρική Ασία, την Υπερπόντια Αυτοκρατορία στην οποία ο ήλιος δεν έδυε ποτέ. ,
  - το γεγονός πως η Γαλλία θεώρησε την Μεγάλη Βρετανία και δικαιολογημένα ως τον Δούρειο Ίππο των ΗΠΑ στην Ευρώπη και κατά συνέπεια δεν δέχθηκε την ένταξη της στην ΕΟΚ
  - το γεγονός πως η Γαλλία διαβλέποντας τον κίνδυνο της Γερμανικής Κυριαρχίας ζήτησε να αποτελέσει η Βρετανία τον αναγκαίο πόλο για την εξισορρόπηση της της Γερμανίας και σκόνταψε στην Θατσερική πολιτική
  - το γεγονός πως η Γαλλία πίστεψε σε μια Ευρωπαϊκή Γερμανία αρχικά και στην συνέχεια κοστολογώντας ότι το κόστος της υποταγής είναι μικρότερο και πιο διαχειρίσιμο από αυτό μιας μετωπικής σύγκρουσης.
  - το γεγονός πως οι ΗΠΑ πίστεψαν πως το δόγμα Μονρόε δεν μπορεί να αντιγραφεί απο καμιά άλλη δύναμη
  - το γεγονός πως σε κανέναν δεν έγινε αντιληπτό το τι σήμαινε η άνευ όρων ενοποίηση της Γερμανίας το 1990
  - και το γεγονός πως η Ρωσία δεν υπολόγισε την ισχύ της Γερμανίας όταν εκλείψει ο στρατιωτικός κίνδυνος συνθέτουν το πλαίσιο με τις παραλείψεις αναφορικά με τις βλέψεις της Γερμανίας για την άσκηση Ηγεμονίας.

  Ομως οι εξελίξεις στην Γερμανία σε επίπεδο Πολιτικήε και σε επίπεδο Κοινωνίας είναι και ραγδαίες και καταλυτικές.Κατά συνέπεια ας περιμένουμε τον σχηματισμό Κυβέρνησης και θα επανέλθουμε

  • αντιρεαλιστής avatar
   αντιρεαλιστής @ Δρόλαπας 26/09/2013 12:55:08

   Συμφωνώ μαζί σας,ειδικά η Γαλλία έκανε πολλά λάθη για να φθάσουμε ως εδώ.Πέραν από τον σχηματισμό της κυβέρνησης στην Γερμανία θα έπρεπε να μας είχε προβληματίσει όλους ο μετα-σχηματισμός στην γερμανική κοινή γνώμη από το 2009 και μετά,το χάσμα με το πριν είναι τεράστιο και το χειρότερο που έχει να κάνει η υπόλοιποι Ευρώπη είναι να τους τονώνει το ηθικό και τον εγωισμό ακόμα περισσότερο.Ο γερμανικός τύπος έχει γίνει τρομακτικός πλέον.

 9. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 25/09/2013 13:25:08

  Προφήτη, ποτε δεν ταυτίστηκαν τα συμφέροντα της Αμερικής (κύριος γεωπολιτικός κυρίαρχος στην Μεσόγειο-μας ενδιαφέρει) και της Γερμανίας, κύριας δύναμης της κεντρικής Ευρώπης. Τα δεινά μας, έχω ισχυριστεί και στο παρελθόν, οφείλονται σε 3, κυρίως, αιτίες:
  1) Όντας χώρα μεσογειακή με την (ανισόρροπη) συμμετοχή μας στην ΕΕ και στην ένωση. Με το ανισόρροπη εννοω τις άνισες σχέσεις ισχύος (όχι υπέρ ημων) εντός της ΕΕ. Η παθητική συμμετοχή μας έιναι καταστρεπτική και έχει ενταθεί με το μνημόνιο.
  2) Στα αντιτιθέμενα συμφέροντα Αμερικής-Γερμανάις και,
  3) κατά κύριο λόγο στην ανικανότητα της ελίτ να διαμορφώσει εθνική στρατηγική με αποτέλεσμα την βαθμιαία καταστροφή της παραγωγικής βάσης της χώρας.

 10. βαγόνι avatar
  βαγόνι 25/09/2013 13:27:07

  Καλογραμμένη αφήγηση,ακριβής φωτογράφιση της συγκυρίας,όχι βέβαιο...!
  Οι Αγγλοσάξωνες,σπαρμένοι σε τρείς ηπείρους,δεν είπαν ακόμη τη
  τελευταία τους λέξη...αναδιπλώθηκαν δεν αποδέχτηκαν!
  Στα επιμέρους:
  . η γερμανο-ρωσσική προσέγγιση,πέρα απο τους υπαρκτούς γεωπολιτικούς
  λόγους,έχει να κάνει και με τη μεταφυσική της ήττας δύο ανοίκειων
  πολιτικών σχηματισμών που κουρελιάστηκαν ιστορικά.
  . κατα παράδοση,το γερμανικό lebensraum,όπως και το σταλινικό "μαξιλάρι",
  δεν μπορούν να χειριστούν πολύ μεγάλες εκτάσεις...για τη Γιουγκοσλαυία
  συνέδραμαν οι Αμερικανοί...λάθος τους!
  . οι BRICS είναι δυναμικός παράγοντας διεθνούς διαπραγμάτευσης,
  πολύ περισσότερο απο τους παλιούς αδέσμευτους!
  . ναί,ο Μιττεράν υπήρξε νεαρός vichois...τον ξέπλυναν,όμως,οι Εβραίοι φίλοι
  του και τους το ανταπέδωσε μεγαλόκαρδα...ασήμαντο θέμα!

  Τελικά,οι Ευρωπαικοί λαοί και ειδικά αυτοί του Νότου είναι σε δύσκολη
  διαπραγματευτική θέση, όχι όμως ανήμποροι απέναντι στους Γερμανούς...
  άσε που έχουν ανάγκη απο νέο κοινωνικό συμβόλαιο,γιατί σμπαραλιάζονται
  ευρύτατες κοινωνικές ομάδες...και απο ουσιαστική Δημοκρατία φαντάζομαι!

  • αντιρεαλιστής avatar
   αντιρεαλιστής @ βαγόνι 26/09/2013 13:03:11

   Αν προσέξατε οι Γερμανοί στην αρχή της κρίσης εφάρμοσαν μία έξυπνη τακτική,σε καμία περίπτωση δεν προχώρησαν σε συνολική διαπραγμάτευση για λύση του θέματος αλλά απομόνωσαν κάθε φορά το "θύμα" τους ώστε να επιβάλουν ακριβώς αυτό που ήθελαν,αφού πρόβαλαν σε κάθε περίπτωση την τύχη του προηγούμενου "θύματός" τους.Ας δούμε ακόμα τον ρόλο των γερμανικών ΜΜΕ που όλα μηδενός εξαιρουμένου στρατεύτηκαν στην προπαγάνδα της κυβέρνησης Μέρκελ προς επίτευξη των σκοπών της.
   Επίσης πέραν από τους μεσογειακούς λαούς δείτε τι έγινε στην περίπτωση της Ρουμανίας και στον εκβιασμό που έκαναν στον ρουμανικό λαό οι Γερμανοί αν δεχτεί την καθαίρεση του εκλεκτού τους προέδρου!Ήταν κάτι το απίστευτο και εντελώς ωμή παρέμβαση την οποία δεν πήραμε καν χαμπάρι.

 11. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 25/09/2013 13:41:23

  Aυτή είναι η εικόνα. Ποιός αντιλέγει?
  Αλλά στο τέλος πάντα νικάει αυτός που έχει την στρατιωτική υπεροπλία, χωρίς απαραίτητα να την χρησιμοποιήσει.
  Την ύστατη στιγμή, όταν τα πράγματα έχουν ξεκαθαριστεί, όταν δηλαδή δεν απομένει καμία αμφιβολία για τις επιδιώξεις της Γερμανίας, θα προκληθεί τεχνητά ένταση π.χ με τη Ρωσία και θα υποχρεωθεί να διαλέξει στρατόπεδο.
  Και τότε να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος.

 12. ΩΡΙΩΝ avatar
  ΩΡΙΩΝ 25/09/2013 14:23:39

  Oσο δεν θίγονται τα συμφέροντα της Αμερικής, η Γερμανία, η Ρωσία η Γαλλία θα έχουν το ελεύθερο να παίζουν εναλλάξ τoν "ηγέτη" της Β' "υπερδύναμης"στην αυλίτσα της Ευρώπης.
  Αν πχ., λέμε τώρα, αύριο τεθεί θέμα μεταξύ ΗΠΑ και Γερμανίας για το ποιός θα πάρει τις σπάνιες γαίες της Ελλάδος, έχετε την εντύπωση οτι θα τις πάρει η Γερμανία επειδή υπέγραψε ο Σαμαράς κι ο Βενιζέλος?
  Η Γερμανία αυτή τη στιγμή είναι ολοφάνερο οτι είναι ο σφουγγοκωλάριος της Αγγλοσαξωνικής Αυτοκρατορίας του Χρήματος, διακυνδυνεύοντας να μείνει ακόμα και εκτός Ε.Ε. και να πάρει τη θέση της η Ρωσία. Το ότι εισπράττει γερή μίζα, δεν την κάνει αυτομάτως ηγέτιδα και μάλιστα "Δύναμη" έστω κι αν τσοντάρει το κατι τις της και η Ρωσία που δεν μπορεί ούτε τον Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη να φτιάξει, ούτε καν τη ΔΕΠΑ να αγοράσει, αν και διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της, όπως ισχυρίζεται. Εκτός αν της το επιτρέψει ο Ομπάμα, σε αντάλλαγμα για την "διπλωματική" εξυπηρέτηση που του πρόσφερε στη Συρία...
  Η δύναμη των ΗΠΑ δεν είναι μόνο η κατά 500 τουλάχιστο φορές μεγαλύτερη στρατιωτική της ισχύς απο την Ευρώπη συνολικά, αλλά όπως το είπε ο Πλανητάρχης," τα ερευνητικά μας κέντρα και τα Πανεπιστήμιά μας", όπου το πάνω χέρι στις χρηματοδοτήσεις έχει απ' ευθείας το Πεντάγωνο και μάλιστα σε βάθος δεκαετίας και άνω...

 13. Κόνδωρας avatar
  Κόνδωρας 25/09/2013 21:17:41

  Όπλα, ζωτικοί χώροι, χρήμα, επιρροή, γεωπολιτικός ανταγωνισμός: με αφήνουν ΟΛΑ παγερά αδιάφορο...

  Κρατήστε μερικές λέξεις που "μυρίζουν" Ελλάδα: ήλιος, γαλάζιο, ανθρωπιά, κρασί με την παρέα, ελευθερία, ευστροφία, τέχνη, συμμετοχή, Ορθοδοξία, απέραντη θάλασσα, καφενείο, θυσία, φιλότιμο... ΑΥΤΑ δεν "παράγονται" σε κανένα γερμανικό εργοστάσιο, δεν αγοράζονται με αμερικάνικα δολάρια, δεν παζαρεύονται σε Αγγλοσαξωνικά clubs, δεν μαθαίνονται σε Πανεπιστήμια.

  Αφήστε στους άλλους να παίζουν τα μάταια γεωπολιτικά παιχνίδια τους: ΟΛΑ βρωμάνε φθορά και θάνατο. Απαράλλαχτα όπως με την παιδική μας Monopoly: όλα τα σπίτια κ λεφτά μπαίνουν πάλι στο κουτί, μόλις λήξει το παιχνίδι.

  Η δική μας μυρωδιά Ελλάδας, μοσχοβολάει αθανασία και γαλήνη της ψυχής, όσες οικονομικές κρίσεις κι αν τη σκιάζουν προσωρινά...

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ Κόνδωρας 26/09/2013 00:01:07

   Ξέρεις γιατί γράφω; Επειδή όλα αυτά που αναφέρεις, με εξαίρεση τον ήλιο και το γαλάζιο (που κι αυτά γίνονται εμπορεύματα), αν δεν έχουν ήδη εξαφανιστεί είναι υπό εξαφάνιση. Η αισιοδοξία και η πραγματικότητα δεν συμβαδίζουν πάντα.

   • Κόνδωρας avatar
    Κόνδωρας @ Προφήτης 26/09/2013 09:30:21

    Δεν διαφωνώ με όσα λες στο άρθρο. Αλλά προσπαθώ να πω ότι η Ελλάδα είναι "κάτι άλλο". Ανεκτίμητο. Μή-γεωπολιτικό.

    Την Ιστορία την γράφουν οι αισιόδοξοι...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.