#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/12/2010 21:06
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ευρω-ομόλογο: η “γραμμή Μαζινό” της ΕυρώπηςΤο πρώτο βήμα για να αποφασίσει η Ευρώπη να τυπώσει χρήμα αποτελεί η απόφαση για την έκδοση ευρω-ομολόγου με στόχο τη διάσωση των άλλων χωρών που βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, δηλαδή της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και εν συνεχεία της Ιταλίας. Ουσιαστικά η ΕΕ αποφάσισε να παρέμβει πιο δυναμικά και πιο... ευρωπαϊκά βλέποντας ότι το οικοδόμημα καταρρέει. Στην ουσία του ευρω-ομολόγου, θα πρόκειται για ένα κοινό ομόλογο που θα υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, όπως το κοινό νόμισμα, και θα κυκλοφορήσει από τον Ιανουάριο. Το πρώτο θα τυπωθεί για της διάσωση της Ιρλανδίας και θα είναι της τάξης των 7-8 δισ. ευρώ, όμως θα ανοίγει το δρόμο και για άλλες εκδόσεις.

Μέσω του ευρω-ομολόγου θα προσπαθήσουν οι Βρυξέλλες να αποκομίσουν χρήματα από ταμεία της Μέσης Ανατολής, των ΗΠΑ και αλλού, που επενδύουν ήδη σε κρατικά ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών, αλλά που με το ευρω-ομόλογο θα έχουν σημαντικότερα πλεονεκτήματα. Η απόφαση αυτή ήταν η βασική αιτία για να απογειωθούν τα χρηματιστήρια και να ανέβει και πάλι το ευρώ.

Ομως, πίσω από αυτή την απόφαση κρύβεται το τελικό σχέδιο της Ευρώπης, η “γραμμή Μαζινό” για το μέλλον της ΕΕ. Πρόκειται για την απόφαση να τυπωθεί χρήμα, κάτι που κάνουν ήδη οι ΗΠΑ, με στόχο να καλυφθούν τα τεράστια ελλείμματα μιας σειρά από χώρες.

Η κίνηση αυτή, ωστόσο, θα δημιουργήσει πληθωριστικές τάσεις όχι μόνο στην καθημερινότητά μας αλλά και στις αγορές. Ουσιαστικά θα πρόκειται για ένα “κούρεμα” των χρεών, δηλαδή οι δανειστές χωρών όπως η Ελλάδα θα πάρουν στην ουσία λιγότερα χρήματα απ' ότι δάνεισαν ακριβώς γιατί το χρήμα είναι πληθωριστικό.

Επί της ουσίας θα πρόκειται για μια ύστατη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα και τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ένα ευχάριστο μήνυμα είναι η πρόθεση της ΕΚΤ να ενισχύσει περαιτέρω την αγορά κρατικών ομολόγων με την κάλυψη ακόμη περισσότερων τίτλων. Ενδέχεται δε να ανακοινώσει ο Ζ. Κ. Τρισέ ακόμη και την Πέμπτη, πρόγραμμα – μαμούθ ίσως και 2 τρισ. ευρώ.

Ομως, για την Ελλάδα που βρίσκεται στον μηχανισμό στήριξης κι έχει τα μεγαλύτερα χρέη, η παραπάνω πολιτική ουσιαστικά θα τη σώσει από την ολοκληρωτική χρεοκοπία, δηλαδή τη στάση πληρωμών. Απλά θα εξασφαλιστούν οι δανειστές μας, η χώρα δε θα πάει σε πτώχευση και όλοι θα μείνουν ευχαριστημένοι. Δε σημαίνει ωστόσο ότι δε θα τηρηθεί το σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, ότι δε θα υπογραφεί νέο Μνημόνιο μαζί με την επιμήκυνση. Η χώρα και οι πολίτες θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα τεράστια χρέη και τα δάνεια που θα πάρουμε στο μέλλον.

Ούτε βέβαια σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσει η Γερμανία να δημιουργήσει την Ευρώπη των δύο ταχυτήτων.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. nasos avatar
  nasos 01/12/2010 21:32:31

  ας μην ξεχνάμε τότε πως η Γραμμή Μαζινό αποδείχτηκε στρατηγικά αποτυχημένη,οι Γερμανοί απλώς την παρέκαμψαν και μπήκαν στην Γαλλία από το Σεντάν πιάνοντας το Γαλλικό Γενικό Επιτελείο στον ύπνο

  • JOHN avatar
   JOHN @ nasos 02/12/2010 19:43:22

   Τωρα θα πιασουν στον υπνο και τους ελαχιστους ευρωλαγνους που μετα το στραπατσο του νοτου απεμειναν στη γηραια ηπειρο!

 2. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
  ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 01/12/2010 21:32:40

  Να δειτε που τα Πασοκομεσα μπορει να πουνε οτι η κινηση αυτη εγινε μετα απο πιεση του Γιωργου.

 3. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 01/12/2010 21:42:35

  Διαφωνώ κάθετα με την έκδοση ευρωομολόγου. Όλα αυτά ήταν εξαρχής τα σχέδια των εχθρών της Ελλάδας. Σκοπός είναι να φτάσουν στο global financial government και να κάνουν άλλοι κουμάντο στα λεφτά μας, στα λεφτά των φορολογουμένων.

  Και, ναι, ο ΓΑΠ ήταν ένας από αυτούς που έφτασαν το πράγμα ως εκεί.

  • sawas avatar
   sawas @ Επώνυμος 01/12/2010 22:08:56

   Η κίνηση είναι η σωστή και σήμερα απαραίτητη

   Αν δεν γίνει, θα συμπαρασύρει ΚΑΙ την Ιταλία στον γκρεμό με αποτέλεσμα όλη η Ευρώπη μηδενός εξαιρουμένου να μην μπορεί να ξελασπώσει.

   Εκεί που έχεις δίκιο είναι το μεγάλο χρέος που δημιουργείται και αυτό είναι ο στόχος όσων το ελέγχουν (κατέχουν). Τι κάνεις για αυτό?
   Συνυπολογίζεις τους ιδιώτες στο ρίσκο του δάνειου, οπότε μακροπρόθεσμα οι ίδιοι μπορεί να χρηματοδοτήσουν κατευθείαν την αγορά (παράγωγη), προσδοκώντας λιγότερα αλλά πιο σίγουρα κέρδη από εκεί . Θετικό αυτό.
   δες εδω:
   H**p://www.welt.de/print/die_welt/wirtschaft/article11227563/Die-Banken-nehmen-uns-in-Geiselhaft.html

   Τώρα, αν η χρηματοδότηση γίνει με κανόνες Ελλάδας (30ετιας), είναι όλη η Ευρώπη χαμένη από χέρι.

   Ελπίζω πως η ανασυγκρότηση της παράγωγης σε όλες τις χώρες θα είναι η κατευθυντήρια γραμμή με την παράλληλη χρηματοδότηση. (Μνημόνια δηλαδή παντού και όποιος αντέξει)

   Όλα τα άλλα σχέδια περί Ευρώπης 2 ταχυτήτων, αν υπάρχουν, μαλλον παίρνουν μακροχρόνια καθυστέρηση.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ sawas 02/12/2010 07:04:49

    Τα Μνημόνια μιλούν πουθενά για ανασυγκρότηση παραγωγής; Δεν νομίζω. Άλλος είναι ο στόχος των Μνημονίων και όχι η εξυγίανση των χωρών-θυμάτων.

    • Misha avatar
     Misha @ Επώνυμος 02/12/2010 10:21:56

     Επώνυμε

     Το αντιλαμβάνεσαι : Ο ευρωφασισμός στηνει τη νέα αποικιοκρατία.Ελλείψει νέων ηπειρων προς εξανδραποδισμό, το γυρίζει προς το παλιό δοκιμασμένο σύστημα της εσωτερικής δουλοπαροικίας, το οποίο ποτέ δεν απεμπόλησε.
     Απλώς φόρεσε φερετζέ για μερικές δεκαετίες «δια τον φόβον» των Σοβιέτ.

    • sawas avatar
     sawas @ Επώνυμος 02/12/2010 12:22:52

     Επώνυμε
     Αυτό το μνημόνιο δεν γράφει για αναδιάρθρωση παράγωγης παρά γίνονται γενικόλογες αναφορές στην ανάπτυξη. Αλλά μην μπερδεύεις το σήμερα με το αύριο.

     Αυτό το μνημόνιο που υπογράψαμε είναι σαν το καινούργιο υποβρύχιο……γέρνει.
     Η απόφαση να διασωθούμε πάρθηκε μετά από μακροχρόνιο πήγαινε έλα του ΓΑΠ και παλινωδίες της γερμανικής κυβέρνησης. Δεν ήξεραν αν πρέπει να μας διώξουν από το ΕΥΡΩ η όχι. Ακόμα δεν το είχαν καταλάβει.
     Έτσι μας πρόεκυψε αυτό το βιαστικό κείμενο, του οποίου προτεραιότητα είναι να μεταφέρει τα ιδιωτικά δάνεια που συνάψαμε, στα χέρια των ευρωπαίων φορολογουμένων (με το αζημίωτο βέβαια) και επίσης να σου υπενθυμίσω πως διορθώθηκε, όσο αναφορά την αποπληρωμή του, διότι τα νούμερα δεν έβγαιναν.
     Αυτά όσο αναφορά το παρελθόν. Στο παρελθόν βρίσκεται και η Ιρλανδία.

     Τώρα που καταστάλαξε η σκόνη, υπάρχει, η θα υπάρξει απόφαση έκδοσης ευρωομολόγου. Χωρίς κανόνες????? Εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα. Η θα δώσεις πληθωριστικό χρήμα (κάτι σαν το «Τσοβόλα δώστα όλα») η θα το χρησιμοποιήσεις για να επιτύχεις την παραγωγική σύγκληση. Οι Γερμανοί ήθελαν, θέλουν και θα θέλουν σταθερό νόμισμα. Μεσοπρόθεσμα μπορεί να αποκλίνουν από την επιθυμία αυτή, αλλά μακροπρόθεσμα αυτή είναι η κατεύθυνση τους. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρξει παραγωγική σύγκλιση. Θα συμφωνήσω με τον Αρχαιο που θέτει (παρακάτω) το ερώτημα ΕΜΕΙΣ τι ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ??? Το ίδιο ερώτημα έχει εφαρμογή και στο σύνολο της Ευρώπης. Και αυτή είναι η απάντηση στο Ευρωομόλογο……η παραγωγή.

     Παράλληλα όμως στο άλλο σου το άρθρο h**p://www.antinews.gr/?p=74115 σωστά αναφέρεις πως η όλη προσπάθεια γίνεται για την παγκοσμία κυριαρχία και τον οικονομικό έλεγχο. Το ερώτημα είναι ποιος θα τον πραγματοποιήσει? Εξωευρωπαϊκοί παράγοντες ή οι Γερμανοί? Το θεωρώ τετελεσμένο γεγονός, εσύ πρέπει να διαλέξεις ποιον θέλεις για αφεντικό. Ο ΓΑΠ μάλλον διάλεξε τον πέρα από τον Ατλαντικό σύμμαχο του. Εμείς ποιον θέλουμε????
     Για να σε προλάβω, ούτε ο Σαμαράς μπορεί να κάνει κάτι επ αυτού…..εφ όσον το ΟΛΟ οικονομικό σύστημα λειτουργεί ΜΟΝΟ με δανεικά…..άρα με ΧΡΕΟΣ…..άρα κάποιος θα έχει τον έλεγχο μας.

     Αυτός που θα ελέγξει ο το χρέος μας (Ελληνικό-Ευρωπαϊκό) , αυτός θα ελέγξει και το παιχνίδι.

     Και κάτι τελευταίο. Σκοπός του δανειστή (τράπεζες, fonds, κτλ) είναι να σε έχει πελάτη για όσο γίνεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

     Δες εδώ: h**p://www.maxedoutmovie.com/

     Η ιδία αρχή, ισχύει και για κράτη!!!!!

 4. ταλας avatar
  ταλας 01/12/2010 21:44:46

  να θυμησουμε οτι οταν αγοραστηκαν τα δεκαετη ομολογα που ειναι να αποπληρωθουν π.χ το 2013, η αναλογια ευρω/δολλαριου ηταν περι το 1/1 ( η και χαμηλοτερα)
  Αρα δεν χανουν οι κατοχοι των ομολογων με την κοπη νεου χρηματος, απλως μειωνεται το τεραστιο κερδος τους απο την ανοδο του ευρω τα τελευταια χρονια.

 5. man8os avatar
  man8os 01/12/2010 22:04:03

  Νυν υπερ παντων αγων.
  Να κρατησει η γραμμη.
  Ακομη και αν σημαινει θυσια του μονεταρισμου.
  Ακομη και αν σημαινει να βαλλουμε μπροστα τις πρεσες.
  Ακομη και αν σημαινει να απεμπολιστει η πολιτικη ορθοτητα.

 6. Thanassis mylonas avatar
  Thanassis mylonas 01/12/2010 22:30:17

  Αν δεν κάνω λάθος, δεν ανακοινώθηκε. Απλά δεν αποκλείστηκε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και δεν πιστεύω να συμφωνήσει η Γερμανία. Δεν νομίζω όμως να γλυτώσουμε τελικά την αναδιανομή εισοδημάτων (http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2239.aspx ), ούτε με τον πληθωρισμό. Καλό βράδυ σε όλους.

 7. Προφήτης avatar
  Προφήτης 01/12/2010 22:32:15

  Ποτέ δεν πίστεψα ότι η Γερμανία θα αφήσει την Ευρώπη να καταρρεύσει.
  Δεν μπορώ φυσικά να είμαι απολύτως σίγουρος. Τα στοιχεία που διάβασα με οδήγησαν στο συμπέρασμα.

  Δεν προχώρησαν τόσο μακριά με κοντά πόδια.
  Χωρίς την Ευρωζώνη η Γερμανία είναι αυτό που ήταν πάντα : μια χώρα με περίσσευμα δυναμικού σε σχέση με τους γείτονές της, που ασφυκτιά στο κέντρο της Ευρώπης.

  Αυτό προσπάθησε δυο φορές να το "λύσει" με τα γνωστά αποτελέσματα.
  Σήμερα, ενδέχεται να σκέφτεται τον ίδιο τρόπο αλλά, προς το παρόν, δεν μπορεί να το κάνει. Και οι Αγγλογάλλοι έχουν πυρηνικά.

  Συνεπώς της μένει ο τρόπος της οικονομικής ηγεμονίας.
  Ουαί τοις ηττημένοις.

  **
  Για την Ελλάδα, καταστροφή ήταν η 30ετία ΠΑΣΟΚ. Μην αναζητείτε άλλους ενόχους για τα δικά μας σφάλματα.

  • Orestios avatar
   Orestios @ Προφήτης 01/12/2010 23:06:02

   +1000

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Προφήτης 02/12/2010 07:08:34

   Στο θέμα του ευρώ η Γερμανία παίζει άμυνα και όχι επίθεση. Για να πετύχει αυτό που λες, δεν της χρειάζεται το ευρώ. Δες π.χ. τη γερμανική κυριαρχία σε Τσεχία Πολωνία που δεν έχουν ευρώ. Φτιάχνεις κι ένα swap και γλιτώνεις και το συναλλαγματικό κίνδυνο.

  • Misha avatar
   Misha @ Προφήτης 02/12/2010 10:17:38

   Προφήτη

   Άντε και να παραδεχτούμε τα 30 χρόνια μάς οδηγησαν εδώ.
   Εμάς. Το τραινάκι του ΔΝΤ;
   Την Ιρλανδία; Την Πορτογαλία; Την Ισπανία; Το Βέλγιο; Την Ιταλία;
   Τα 100 δις των γερμανικών χρεων προς την Ελλάδα ποιος θα τα διεκδικήσει;

 8. Orestios avatar
  Orestios 01/12/2010 23:04:51

  Η ΕΕ τελειώνει

 9. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 02/12/2010 00:04:06

  1.χαλάρωση του ευρώ έχει ήδη προεξοφληθεί, είναι περί το 1,30; να πάει στο 1,20; Αυτό έπρεπε να είχε γίνει πιο επιθετικά, πριν 3-4 μήνες, αλλά ΔΕΝ δικαιούμστε δια έχουμε εμείς απόψη για το νόμισμά μας (και ο νοών νοείτω)

  2. Τα ευρωομόλογα, αν ερμηνεύω σωστά τις δηλώσεις, είναι σε ενιαία μεν ευρώ αλλά ΘΑ ισχύει αυτό που ήδη ισχύει. Δηλαδή ο δανειζόμενος θα δανείζεται στο επιτόκιο που αντιστοιχεί στο ρίσκο που εμπεριέχει. Και ο δανειστής θα έχει το ρίσκο του δανειζόμενου. Οι Γαλλικές και Γερμανικές (και οι Ελληνικές;) τράπεζες μέχρι τώρα ήταν καλύτερης κατηγορίας, δεν έπρεπε να χάσουν λεφτά. Αν το έχω καταλάβει σωστά, αυτό θα κάνει εμάς να δανειζόμαστε πολύ πιο ακριβά από τους Γερμανούς , όπως και τώρα. Ενώ μέχρι τώρα είμαστε Greek credit εξ ου και τα ratings, ύπήρχε η άτυπη ή λανθασμένη παραδοχή ότι δεν θα μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε και επομένως οι Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες ήταν καλυμένες. Τώρα θα ειναι ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα και όσοι πνηγυρίζουν θα ρίξουν δάκρυ πικρό επειδή το νόμισμα δεν θα είναι δικό μας.

  Προβλέπω και άλλη μία συνέπεια. Οι τόκοι στα δάνειά μας θα γίνουν όλο και πιο επικίδυνοι για τους πιστωτές μας. Δεν θα είναι Γερμανοί οι πιστωτές μας. Θα είναι άλλοι. Οι Γερμανοί θα τα παίρνουν ότι πάρουν πιο σίγουρα από αλλού.

  Θερμά παρακλώ αναρωτηθείτε: Τι θα παράγουμε;;;

  Αν παράγουμε Πράσινο ρέυμα, θα είναι μια εσαεί πληρωμή σε ξένους. Ακριβό ρεύμα εμείς, φόρο κάρβουνου εμείς, πρόστιμα εμείς, απαλλαγή από φόρο κάρβουνου αυτοι που θα έχουν μετρητά να αγοράζουν τις ΑΠΕ που εμείς αγοράσαμε και εμείς βάλαμε και πληρώνουμε. Ρωτήστε τον Π-Π να σας το εξηγήσει, εγώ βαρέθηκα.

  Τι άλλο θα παράγουμε; Μα θα εισάγουμε πλακάκια και θα τα πουλάμε ο ένας στον άλλο να γίνεται τζίρος. Και τα κέρδη θα τα παίζουμε στα φρουτάκια να μας τα τρώει 20% ο ιδιώτης και 80% το Κράτος. Θα ξαναγυρίσω στο Aydin. Πιο καλή ζωή.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ archaeopteryx 02/12/2010 07:10:12

   Αν γίνει έτσι όπως το λες, ποιος ο λόγος να γίνει το ευρωομόλογο;

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ Επώνυμος 02/12/2010 08:59:56

    Παράταση της κατάστασης... "πάρε τώρα τα μετρητά και βλέπουμε". Τρόπος παροχής ρευστότητας. Τυπωμένο χρήμα (η μόνη;; λύση) και δεν ξέρω αν και πώς η Γερμανία που μάζεψε πλούτο τόσα χρόναι έχει σκοπό να προστατευθεί. Θα έχει, αλλά δεν το ξέρω.

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ archaeopteryx 02/12/2010 09:09:39

     Παράταση της κατάστασης με σκοπό 'να μην καταρρεύσουν οι αδύναμες χώρες';

    • Enzo avatar
     Enzo @ archaeopteryx 02/12/2010 09:11:13

     που πεφτει το το Aydin?

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ Enzo 02/12/2010 09:31:42

      Enzo, Ματωμένα Χώματα

      Επώνυμε, με σκοπό να καταρρεύσουν εύρυθμα και τακτικά. Ή να τους δωθεί χρόνος να ανακάμψουν. Αν η Ευρωπαϊκή οικονομία είναι ενιαία, ο πλούτος της Γερμανίας είναι τα δανεικά μας. Τον απέκτησε, εν μέρει λαδώνοντάς μας για να δανειστούμε. Αν είναι ένα κλειστό σύστημα, και νομίζω έχει τέτοια στοιχεία, σε zero sum game o πλούτος τους μειώνεται περίπου ισόποσα από το χρέος μας.

      Πρέπει να τονιστεί, ότι ή μας λάδωσαν για να δανειστουμε και να τα πάρουνε, ή έβγαλαν και βγάζουν "νόμους", για τον ίδιο σκοπό. Δες το από ψηλά. Πες ότι είσαι στο φεγγάρι και κοιτάς την Ευρώπη. Τι βλέπεις;

      Πρέπει να κοιταχτούμε και να αναρωτηθούμε "τι παράγουμε από το 74 ή το 81 και μετά". Εκεί είναι το πρόβλημα μας

     • παγωτατζής avatar
      παγωτατζής @ Enzo 02/12/2010 09:51:32

      Σωστα Αρχαίε,
      Μας πήρε 35 χρόνια να εξαθλιωθούμε,δεν ανακάμπτεις σε χρόνο dt ,έστω και άν ζείς σε τέτοιο.
      Καί εάν μια γενιά δεν περάσει ,δεν ζήσει με συνθήκες Aydin ,ανάκαμψη ουσιαστική, πραγματική δεν βλέπεις.Μόνον έτσι θα μάθεις τί πρέπει να παράγεις και τι να εκτιμάς.

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ Enzo 02/12/2010 09:58:44

      Μια στιγμή, άλλο το να καταρρεύσουν 'εύρυθμα και τακτικά' και άλλο το να τους δοθεί χρονος να ανακάμψουν. Το σενάριό σου υποστηρίζεται μόνον από τη δεύτερη εκδοχή. Όμως όλα κατατείνουν ότι η δεύτερη εκδοχή είναι περίπου αδύνατη με αυτή την πολιτική. Το ευρωομόλογό είναι ένα ακόμη καίριο χτύπημα στην καρδιά της πιστοληπτικής ικανότητας των 'αδύναμων κρατών'.

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ Enzo 02/12/2010 10:13:18

      συμφωνώ, αλλά όταν το καταλάβουμε θα είναι αργά. Αν το έχω καταλάβει καλά, θα δανειζόμαστε σε ξένο νόμισμα (έστω και χαλαρότερο) με δικούς μας όρους. Τα "λεφτά που υπάρχουν" θα πρέπει να διαλέξουν μεταξύ 13% ελληνικού χαρτιού και 8% κάποιου άλλου. Και αν δεν μαζέψουμε τα λεφτά, το 13 θα γίνει 23. Και εγω ρωτάω, ΤΙ ΘΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ που θα συντηρεί το 13 ή έστω το 8.

      Τουρισμός. Θα μας πει ο ΓΑΠ και ΑΠΕ. Ο Τουρισμός, φέρνει λεφτά. Οι ΑΠΕ στελνουν λεφτά έξω (περισσότερα από ότι τα λεφτά για μόνο αέριο ή κάρβουνο).

      Τα καζίνο και τα φρουτάκια δεν "παράγουν" εκτός αν έρχονται ουκρανέζες και άραβες να παίξουν.

      Τα θεματικά πάρκα δεν παράγουν (εκτός αν έρχονται γερμανοί να τα δουν -- αυτοί θα έχρονται να δουν την Μπιρμπίλη)

      Το πως θα χρηματοδοτήσουμε εσαεί τα 330, με συρρικνούμενο ΑΕΠ είναι το πρόβλημα. Οι πολιτκοί ΔΕΝ σκέφτονται έτσι. Σκεφτονται πως θα πάρουν τώρα αυτή την δόση, και για την επόμενη, κάτι θα βρεθεί.

    • Νίκος avatar
     Νίκος @ archaeopteryx 02/12/2010 11:40:11

     ¨Τυπωμένο χρήμα"

     Μα, αυτό κάνει η Αμερική Αρχαίε. Αλλά η Αμερική έχει ένα νόμισμα αλλά με ομοσπονδιακή οικονομικη πολιτική. Βέβαια, την μετανάστευση θέσεων παραγωγικής εργασίας προς την Ασία θα την πληρώσει κατακούτελα κάποτε, εκτός και αν βρεθούν νέοι Μπίλ Γκεϊτς και Στηβ Τζιόμπς.

  • Νίκος avatar
   Νίκος @ archaeopteryx 02/12/2010 11:34:27

   Δεν εκπλήσσομαι. Ό,τι κάνουν οι ισχυροί της ευρώπης για το συμφέρον τους το κάνουν, όχι για την "Ευρώπη". Το πιο ελεεινό οικονομικό και χρηματικό σύστημα στον κόσμο, η ύπαρξη, δλδ, διαφορετικών εθνικών πολιτικών με ενιαίο νόμισμα, σε αγορά κοινή τάχα μου για όλους, γιατί δεν το κατήγγειλαν τόσα χρόνια; μα φυσικά γιατί σιτιζόντουσαν, και σιτίζονται απ' αυτό όλες οι ευρωπαϊκές ελιτ , μαζί και οι ¨δικοί" μας κλεπτοκράτες φτωχομπινέδες.

 10. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 02/12/2010 00:05:27

  Βασικά, μηχανισμός είναι να θέλουμε να βγούμε εμείς από το ευρώ και να μην το πούνε αυτοί. Έτσι το βλέπω. Το ΧΑ σήμερα διαφωνεί με την άποψή μου, ό,τι αυτό σημαίνει.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.