Ευρωπαϊκό «μέτωπο» για την οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό και τους αγωγούς ενέργειας, στήνει ο Αντώνης Σαμαράς
18/07/2014 19:22
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ευρωπαϊκό «μέτωπο» για την οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό και τους αγωγούς ενέργειας, στήνει ο Αντώνης Σαμαράς

Αντώνης Σαμαράς και Ματέο Ρέντζι γευμάτισαν μετά συζύγων για 2,5 ώρες στο κέντρο της Φλωρεντίας

Ευρωπαϊκό «μέτωπο» για την οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό και τους αγωγούς ενέργειας, στήνει ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος, μετά το τετ α τετ με την Αγκ. Μέρκελ είχε συνάντηση και με τον προεδρεύοντα στην ΕΕ, Ιταλό πρωθυπουργό, στην Φλωρεντία.

Αντώνης Σαμαράς και Ματέο Ρέντζι γευμάτισαν μετά συζύγων για 2,5 ώρες στο κέντρο της ιστορικής ιταλικής πόλης. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το κλίμα ήταν θερμό και οι δύο πρωθυπουργοί έβγαλαν πολλές αναμνηστικές φωτογραφίες. Στη συζήτησή τους επικεντρώθηκαν στις δύο προεδρίες της ΕΕ, καθώς τη σκυτάλη μετά την Ελλάδα πήρε η Ιταλία για το τρέχον εξάμηνο. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του για όλα τα θέματα της ελληνικής Προεδρίας και ο Ματέο Ρέντζι για τα θέματα που θα χειριστεί η ιταλική.

Συγκεκριμένα συζήτησαν για ευρωπαϊκά θέματα, για το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, για τον αγωγό TAP, για τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, για την ανάγκη και την προοπτική επενδύσεων στην Ελλάδα και στην Ιταλία και για τον τουρισμό.

Ο κ. Ρέντζι σημείωσε, επίσης, ότι για πρώτη φορά από το 1958 ένα ιταλικό κόμμα παίρνει πάνω από 40% και ανέλυσε στον κ. Σαμαρά τις μεταρρυθμίσεις που έχει ξεκινήσει στην Ιταλία, με έμφαση στις συνταγματικές αλλαγές και στην οικονομία.

Ο πρωθυπουργός προσκάλεσε τον Ιταλό ομόλογό του να επισκεφτεί την Ελλάδα, κάτι που θα ρυθμιστεί διά της διπλωματικής οδού.

[photo_1]

Ωστόσο, η ιταλική προεδρία είναι μια ευκαιρία να ανοίξει ακόμη περισσότερο το θέμα της παράνομης μετανάστευσης που ταλανίζει και τις δύο χώρες. Είναι επίσης μια ευκαιρία να δημιουργηθεί το μέτωπο των νότιων χωρών που δεν αντέχουν άλλο τις πολιτικές λιτότητας των χωρών του βορρά. Άλλωστε, ο Μ. Ρέντσι έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να ζητήσει αλλαγές στην εφαρμοζόμενη από τη Μέρκελ πολιτική.

Ο πρωθυπουργός από το φθινόπωρο ετοιμάζει κι άλλες συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να «πολιτικοποιήσει» τη συζήτηση για το χρέος και να ξεκινήσει μια πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτατο επίπεδο κι όχι υπό την πίεση της τρόικας και των ανθύπατων των Βρυξελλών. Άλλωστε, ο πιο κρίσιμος μήνας είναι ο Σεπτέμβριος ενόψει της τελευταίας και ίσως σημαντικότερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, οπότε θα τεθεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι σύντομα η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τα πέντε προαπαιτούμενα που απομένουν για την εκταμίευση της επόμενης, δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι το δυσκολότερο από αυτά ήταν το ζήτημα της ΔΕΗ.

Να υπογραμμίσουμε, πάντως, ότι η επίσκεψη Σαμαρά... σκιάστηκε από την επίσκεψη του Τσίπρα ο οποίος πήγε σε εκδήλωση εκείνης της «λίστας Τσίπρα» που στις ευρωεκλογές πάτωσε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. franck- avatar
  franck- 19/07/2014 09:31:30

  "Ευρωπαϊκό «μέτωπο» για την οικονομική κρίση, το μεταναστευτικό και τους αγωγούς ενέργειας, στήνει ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος, μετά το τετ α τετ με την Αγκ. Μέρκελ είχε συνάντηση και με τον προεδρεύοντα στην ΕΕ, Ιταλό πρωθυπουργό, στην Φλωρεντία." "Είναι επίσης μια ευκαιρία να δημιουργηθεί το μέτωπο των νότιων χωρών που δεν αντέχουν άλλο τις πολιτικές λιτότητας των χωρών του βορρά." Aυτή είναι η ουσία του άρθρου που προτείνει στον Σαμαρά την επιστροφή του στο αντιμνημονιακό μέτωπο κατά της οικονομικής πολιτικής λιτότητας της Μέρκελ, ήτοι πρίν την κωλοτούμπα του 2001, και την προσχώρηση και του Ρέντσι σ΄αυτό. Αυτό σημαίνει συμμαχία με τον Συριζα στην Ελλάδα, τους Podemos στην Ισπανία και τον Melanson στη Γαλλία... Θα το κάνουν, ή απλά κάνουν επικοινωνιακά τρύκ προς εξαπάτησή μας και πάλι, ως συνήθως?

  • βαγόνι avatar
   βαγόνι @ franck- 19/07/2014 17:38:25

   ...βάλε και τον beppe grillo και έπιασες διάνα...! βιάζεσαι...το "μέτωπο" των χωρών του νότου δεν γίνεται απο μονομερείς συμμαχίες περίπου εξωσυστημικών δυνάμεων...Podemos,Melenchon, (Λίστα Τσίπρα;)..... Και ο Renzi?.. Μαζί τους; τυπικός σοσιαλ-φιλελεύθερος! Η αντίθεση στην πολιτική λιτότητας,που επιβάλλουν οι Γερμανοί,δεν μπορεί να ξεφύγει απο ορισμένα πλαίσια... αυτά γίνονται μόνο όταν χάνεται τελείως ο έλεγχος... και πάντως όχι ακόμη... υπάρχουν περιθώρια χειρισμών! και κάτι ακόμη: μήν ιδεολογικοποιείς την τρέχουσα πολιτική... δεν βοηθάει...κι'άς έχεις καλές προθέσεις!

 2. Ισόνομος πολίτης avatar
  Ισόνομος πολίτης 21/07/2014 08:20:45

  Τι "στυλ Τσίπρας" και "κολοκύθια μετά ριγάνεως"? Ο άνθρωπος Ματέο Ρέντζι είναι ρεαλιστής πολιτικός χωρίς ετικέτες, κονκάρδες και φούμαρα…. Αυτό είναι και το είδος του πολιτικού που έχουμε ανάγκη σήμερα οι ευρωπαίοι πολίτες. Χαίρομαι που ο Σαμαράς αναπτύσσει μαζί του καλές και εποικοδομητικές σχέσεις. Τι να τους κάνεις τους ιδεολόγους, τους αναθεματιστές και τους ιδεοληψίες? Ομοιάζουν όλοι αυτοί σαν μια παρέα καταμεσής στην έρημο που δεν έχουνε σταλαγματιά νερού να βρέξουν τα διψασμένα χείλη τους και συζητούν για λίμνες, ποτάμια και καταρράκτες......

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.