#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/08/2010 18:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ευρωπαϊκοί φόβοι για πλημμύρα μεταναστώνΤο ζήτημα της μετανάστευσης ήταν ανέκαθεν και παραμένει «μήλο της έριδος» για την Ευρώπη. Η σημερινή όμως οικονομική κρίση με την συνεπαγόμενη αύξηση της ανεργίας, το καθιστά ακόμη πιο καίριο. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο οι λίγες διαθέσιμες θέσεις εργασίας για τους πολίτες τους, να καταληφθούν από ξένους. Για αυτό και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός, πως πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες δυσανασχετούν βλέποντας τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ να υπόσχονται την υπηκοότητα σε σχεδόν 5 εκατομμύρια αλλοδαπούς, προερχόμενους από μη ευρωπαϊκά κράτη, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι σχετικά χαμηλές.

Πρόκειται για μια τάση που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, όταν η Ουγγαρία αποφάσισε να χορηγήσει υπηκοότητα σε Ούγγρους στη καταγωγή της Σλοβακίας, της Ουκρανίας, της Ρουμανίας, και της Σερβίας, εφόσον το επιθυμούν. Ακολούθησε μια παρόμοια κίνηση από πλευράς της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας. Όλα αυτά, μετά την προ διετίας ανακοίνωση της Ισπανίας πως στο εξής θα χορηγεί την ισπανική υπηκοότητα σε όσους αλλοδαπούς κατάγονται από Ισπανούς που έφυγαν από τη χώρα στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου ή της μετέπειτα δικτατορίας του Φράνκο. Περίπου 225.000 κάτοικοι της Κούβας, και της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, έχουν κάνει αίτηση, ενώ 117.000 έχουν ήδη αποκτήσει τη πολυπόθητη υπηκοότητα. Το σκεπτικό της Ισπανίας έχει να κάνει με την αποκατάσταση των αδικιών που συντελέστηκαν επί καθεστώτος Φράνκο. Τα κίνητρα των άλλων τριών χωρών είναι πιο σύνθετα, και σχετίζονται με τις αλλαγές των συνόρων και τις ανταλλαγές των πληθυσμών τους στο τέλος του Α`Π.Π., της διαφυγής πολλών εξαιτίας των κομμουνιστικών καθεστώτων, αλλά και τον παραδοσιακό βαλκανικό εθνικισμό που επιδεικνύουν οι πολιτικοί, αγκαλιάζοντας τους συμπατριώτες τους, που η μοίρα έδιωξε από την χώρα.

Ο συνολικός αριθμός αυτών που πιθανά να του χορηγηθεί υπηκοότητα υπολογίζεται στα 5 εκατομμύρια, αν και πολλοί από αυτούς είναι ήδη υπήκοοι της ΕΕ, όπως για παράδειγμα οι 1,4 εκατομμύρια Ούγγροι που ζουν στη Ρουμανία. Περισσότεροι όμως από τους μισούς ζουν σε χώρες εκτός της ΕΕ. Πολλοί θα δεχτούν τη νέα υπηκοότητα αλλά θα συνεχίσουν να ζουν στις χώρες τους, ενώ άλλοι μπορεί να μην κάνουν καν αίτηση.

Πάντως, το ενδεχόμενο μαζικών μεταναστευτικών κυμάτων τρομάζει αρκετούς μέσα στην ΕΕ. Τα 27 κράτη μέλη χορήγησαν συνολικά  μόλις 690.000 υπηκοότητες μέσα στο 2009. Όταν η Ένωση επεκτάθηκε συμπεριλαμβάνοντας στις τάξεις της τη Τσεχία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία το 2004, και αργότερα τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, υπήρχαν έντονοι φόβοι πως η οι πλούσιες αγορές της ΕΕ θα πλημμυρίζονταν από φθηνά εργατικά χέρια εξ ανατολών. Η απειλούμενη πλημμύρα όμως αποδείχθηκε ρυάκι,  και οι περισσότεροι από αυτούς που μετανάστευσαν έχουν ήδη επιστρέψει στις πατρίδες τους. Όμως, η σημερινή ανησυχία είναι πως το άνοιγμα της ευρωπαϊκής πόρτας από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, και την Ισπανία θα οδηγήσει σε μια νέα μαζική είσοδο μεταναστών.

Οι ρυθμοί της ανεργίας έχουν εκτοξευτεί στα ύψη σε ολόκληρη την Ευρώπη, λόγω της ύφεσης. Η Ισπανία έχει ποσοστό 20% σε σχέση με τον μέσο όρο του  10% της ΕΕ. Οι ειδικοί όμως δεν θεωρούν πως η μετανάστευση ή ακόμη και η επέκταση της ΕΕ έπαιξαν σημαντικό ρόλο στο πρόβλημα της ευρωπαϊκής ανεργίας. Παρόλα αυτά, τα αντιμεταναστευτικά αισθήματα κυριαρχούν σε πολλά κράτη, τροφοδοτούμενα από πολιτικούς, που θέλουν να ρίξουν το φταίξιμο για τα οικονομικά δεινά και την εγκληματικότητα στους αλλοδαπούς.

Η αλήθεια είναι πως σε κάποιες χώρες, οι λίγες θέσεις εργασίας δείχνουν να καταλαμβάνονται από ξένους. Τα τελευταία στατιστικά στοιχεία της Βρετανίας, δείχνουν πως στο διάστημα μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου του 2010, οι 4 από τους 5  νεοπροσληφθέντες ήταν ξένοι. Οι μισοί από αυτούς ήταν υπήκοοι της ΕΕ. Όμως για μια χώρα με ποσοστό ανεργίας 7.8%, το να καταλαμβάνουν ξένοι τις 3.85 εκατ. από τις συνολικές 29 εκατ.  θέσεις εργασίας, αποτελεί πεδίο σοβαρού προβληματισμού. Το ενδεχόμενο μαζικής εισόδου ξένων προς αναζήτηση εργασίας, με βάση το σχεδιασμό κάποιων κρατών μελών, οδηγεί πολλούς Ευρωπαίους στο να αναφωνήσουν: «Αρκετά. Μέχρι εδώ…». Όπως αναφέρει ο Sir Andrew Green, πρόεδρος της οργάνωσης κατά της μετανάστευσης MigrationWatch, «Είναι εκπληκτικό πως σχεδόν 1 εκατομμύριο Μολδαβοί έχουν κάνει αίτηση για να τους χορηγηθεί η ρουμανική υπηκοότητα. Η Βρετανία, μαζί με τους εταίρους της, θα πρέπει να δράσει άμεσα, αλλιώς θα έχουμε μια νέα πλημμύρα φθηνών εργατικών χεριών που δεν είναι καθόλου ευπρόσδεκτη σε περίοδο οικονομικής ύφεσης».

Στη πραγματικότητα, τα φθηνά εργατικά χέρια δεν είναι ευπρόσδεκτα ακόμη και σε περιόδους οικονομικής άνθησης. Τρία χρόνια μετά την είσοδό τους στην ΕΕ, οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι πρέπει να έχουν ειδική άδεια προκειμένου να μπορούν να εργαστούν σε δέκα τουλάχιστον χώρες  μέλη, παρά τη θεμελιώδη αρχή της ευρωπαϊκής ενοποίησης περί ελευθερίας στη διακίνηση των πολιτών. Η Γερμανία και η Αυστρία διατηρούν παρόμοιους περιορισμούς για τους πολίτες οκτώ χωρών μελών της ΕΕ. Οι περιορισμοί αυτοί ίσχυαν και πριν την οικονομική κρίση.

Όλα αυτά δείχνουν πως στο ζήτημα της εσωτερικής μετανάστευσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι και τόσο ενωμένη…

Time.com

Απόδοση: S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. donaE avatar
  donaE 14/08/2010 19:03:20

  Οι πολιτες δυσκολευονται να πληρωσουν φορους για παροχες,σε καποιους που δεν θα κανουν το ιδιο για αυτους.Η αδικη κατανομη βαρων ειναι αφορμη για αμφισβητηση και εσωστρεφεια.

 2. Dimitris D avatar
  Dimitris D 14/08/2010 21:48:56

  Περίεργο δημοσίευμα, οι Ευρωπαϊκοί φόβοι πληρώνουν τις πρεσβείες τους και τις οργανώσεις τους να διαφημίζουν την ευρώπη ως παράδεισο εργασίας, αφού έρθουν παράνομα στην ευρώπη οι μετανάστες, τους πετάνε στον σκουπιδοτενεκέ-ελλάδα.

  Η ελλάδα είναι σκουπιδοτενεκές μεταναστών γιατί o Samuel P. Huntington στο The Clash of Civilizations(best seller με εκατομμύρια πωλήσεις), όπως και πολλοί συγγραφείς-δημοσιογράφοι στην ευρώπη θεωρούν τους ορθόδοξους και τους μουσουλμάνους το ίδιο, και θεωρούν τους έλληνες έτοιμους να σφάξουν κόσμο όπως στην Τροία(αλβανός συγγραφέας).

  Δηλαδή οι άλλοι τρελάθηκαν, δεν γνωρίζουν αν θέλουν ή δεν θέλουν ανοιχτά σύνορα ή μετανάστες και βρίσκουν τρελές δικαιολογίες για να μας φορτώσουν τις ευθύνες τους.

 3. The Saint avatar
  The Saint 15/08/2010 00:39:17

  Ενας ΓΑΠ τους χρειάζεται εκεί εις τας Ευρώπας, να δούν τι σημαίνει να ονομάζεις τους μεταναστες παλινοστούντες, και να τους βαζεις στις δημόσιες υπηρεσίες σου, αφήνοντας απ'έξω άνεργους Ελληνες...
  Γιατί σκέφτομαι ότι ΑΝ ξεκινησει η "επανάσταση" εδώ, θα μεταφερθεί αυτούσια σε πολλές χώρες της Ε.Ε?

 4. Ολντ Τραφορντ avatar
  Ολντ Τραφορντ 15/08/2010 11:54:59

  "Τρία χρόνια μετά την είσοδό τους στην ΕΕ, οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι πρέπει να έχουν ειδική άδεια προκειμένου να μπορούν να εργαστούν σε δέκα τουλάχιστον χώρες μέλη, παρά τη θεμελιώδη αρχή της ευρωπαϊκής ενοποίησης περί ελευθερίας στη διακίνηση των πολιτών. Η Γερμανία και η Αυστρία διατηρούν παρόμοιους περιορισμούς για τους πολίτες οκτώ χωρών μελών της ΕΕ. Οι περιορισμοί αυτοί ίσχυαν και πριν την οικονομική κρίση."

  Ενω εμείς φέρτε βουλγαρόγυφτους, φέρτε ρουμανόγυφτους, φέρτε πράμα! Φέρτε να μην μήνει ούτε ενας κάδος χωρίς 5 γύφτους απο πάνω του με καροτσάκια να σκοτώνονται για τα σκουπίδια.
  ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΑΣΟΚ!
  Αρε ΠΑΣΟΚ να ξερες τι σε περιμένει απ το Σεπτέμβρη. Εν αρχή Ολντ Τράφορντ θα γίνει η έκθεση, Ολντ Τράφορντ, όπως τους παλιούς καλούς καιρούς, με τους χούλιγκανς. Αντε να σε δω ρε ΓΑΠ αν τολμάς να ξεμυτίσεις. Αντε να σε δω ρε!

 5. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 16/08/2010 00:39:58

  Οι δικοί μας Γεωργιανοί, Τσετσένοι, Καζακστανοί και λοιποί συμπαθείς κακοποιοί δεν είναι μετανάστες, είναι παλινοστούντες.

 6. Στέργιος avatar
  Στέργιος 16/08/2010 13:19:50

  Ε όχι και "φόβοι".
  Αφού το σύστημα ΘΕΛΕΙ εκατομμύρια λαθρομεταναστών για να δουλεύουν τζάμπα στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες και υπηρεσίες, να συμπιέζει τους μισθούς πολιτών και νομίμων μεταναστών, και να μεγιστοποιεί τα κέρδη των μεγάλων εταιρειών σε βάρος τής κοινωνικής ειρήνης και συνοχής.
  Άκου, "φόβοι".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.