#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/05/2013 20:32
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ευρωπαϊκή ασπίδα προστασίας της ΑΟΖ απέσπασε ο Σαμαράς(Ανανεωμένο) Ευρωπαϊκή ασπίδα προστασίας στην ελληνική ΑΟΖ και στον φυσικό πλούτο της χώρας, κατάφερε να αποσπάσει ο Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής. Ο πρωθυπουργός πέτυχε να μπει στο κείμενο των συμπερασμάτων ρητή αναφορά για την έρευνα και εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων που βρίσκονται στα εδάφη και τις θάλασσες των χωρών της Ευρώπης.

Αυτό ουσιαστικά κάνει ευρωπαϊκό το πρόβλημα με την ελληνική ΑΟΖ και τις αντιρρήσεις που έχει η Τουρκία. Και να θυμίσουμε ότι η στρατηγική αυτή, δηλαδή να γίνει η εκμετάλλευση των πιθανών κοιτασμάτων στο Αιγαίο, ευρωπαϊκό ζήτημα, είχε προκαλέσει εμφύλιο στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτής, Γ, Σταθάκης, την είχε χαρακτηρίσει ευφυή πολιτική αλλά ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ έλεγε για ξεπούλημα και άλλα τέτοια.

Όπως ανέφερε στη δήλωσή του ο κ.Σαμαράς, είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ρητή αναφορά στην έρευνα και στην εκμετάλλευση των εγχώριων ενεργειακών πόρων της Ευρώπης, πράγμα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Το είπα ξεκάθαρα ότι υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη σοβαρών ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπως βρέθηκαν ήδη και αξιοποιούνται τέτοια κοιτάσματα στην Κυπριακή υφαλοκρηπίδα» πρόσθεσε, αναφερόμενος στην παρέμβαση που έκανε κατά τη διάρκεια της συνόδου των ευρωπαίων ηγετών.

«Είναι, λοιπόν, προς το συνολικό συμφέρον όλης της Ευρώπης να προχωρήσει η εκμετάλλευση των εγχώριων πλουτοπαραγωγικών πηγών. Μάλιστα, έγινε τελικά δεκτή η πρόταση μου στο κείμενο των συμπερασμάτων, να υπάρχει, δηλαδή, ειδική αναφορά σε εγχώριες πηγές ενέργειας, χερσαίες και θαλάσσιες, ώστε να συμπεριλαμβάνει ξεκάθαρα και το θαλάσσιο ενεργειακό πλούτο των κρατών-μελών», σημείωσε ο κ.Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλες οι υπόλοιπες οικονομικές δυνάμεις στον κόσμο, αυτή τη στιγμή κάνουν «αγώνα δρόμου» για να διευρύνουν τις δικές τους ενεργειακές πηγές και να μειώσουν την ενεργειακή τους εξάρτηση. Με κλασικότερα παραδείγματα τα μεγάλα βήματα που έκαναν τελευταία ΗΠΑ και Ιαπωνία στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων από σχιστολιθικά κοιτάσματα και τους υδρίτες.

Αυτό, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, αλλά και για την Κύπρο, διότι υπάρχουν πλέον ισχυρές ενδείξεις ότι η Ελλάδα διαθέτει - πιθανότατα σημαντικούς – ενεργειακούς πόρους. Όπως η Κύπρος, που τις έχει αποκαλύψει ήδη και προχωρά στην αξιοποίησή τους.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι προς το συμφέρον όλης της Ευρώπης, τα υπάρχοντα αποθέματα να αναζητηθούν, να ανευρεθούν και να αξιοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, καθώς μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης. Ταυτόχρονα είναι απαραίτητο να διασυνδεθούν με την ενιαία ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, τόνισε.

Όσον αφορά την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς ενέργειας, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε την έννοια της «πλήρους διασύνδεσης», με την οποία θα αρθεί η ιδιότυπη «ενεργειακή απομόνωση» απομακρυσμένων περιοχών και θα δημιουργηθούν ευκαιρίες επενδύσεων στις περιοχές αυτές.

Από την πλευρά της Ελλάδας αυτό είναι πολύ σημαντικό ιδιαίτερα για την διασύνδεση των νησιών με το ενοποιημένο ενεργειακό δίκτυο, είπε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος τόνισε ότι κατακερματισμένη αγορά δημιουργεί πολλών ειδών στρεβλώσεις και μεγάλες διαφορές στο κόστος, ακυρώνοντας την ολοκλήρωση της ενιαίας Ευρωπαϊκής αγοράς.

Όσον αφορά τις ενεργειακές επενδύσεις, τόνισε ότι πρέπει να προσέξουμε το κόστος που επηρεάζει όχι μόνο την ανταγωνιστικότητα, αλλά και την ίδια την κοινωνική συνοχή. Δηλαδή, προκαλεί και «ενεργειακή φτώχεια» και αυτά τα φαινόμενα πρέπει να τα καταπολεμήσουμε, υπογράμμισε.

«Στις ενεργειακές επενδύσεις θα υπάρχει ειδική πρόβλεψη, ώστε να πολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια. Δηλαδή, θα διευκολύνεται η πρόσβαση των πιο αδύναμων νοικοκυριών σε φτηνή ενέργεια» σημείωσε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τη «διαφοροποίηση πηγών», είπε ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση (μαζί με τις κυβερνήσεις της Ιταλίας, της Αλβανίας και των άλλων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων) πήρε τους τελευταίους μήνες πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός νέου εναλλακτικού αγωγού, που θα φέρνει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, τον αγωγό ΤΑΡ (Trans-Adriatic Pipeline).

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. B.Q avatar
  B.Q 22/05/2013 21:27:58

  h**p://www.dailymotion.com/video/x104b4d_real-gr-%CF%83%CE%B1%CE%BC%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%83_news?start=81#.UZ0Mr6JM804
  Tα λέτε τόσο ωραία, που σχεδόν....φοβάμαι να σας πιστέψω!!!! :-)
  Θα μείνει κάτι και για τον Ελληνικό λαό τελικά, ή...........
  ''Οδός Ελλήνων, οδός εκείνων,
  οδός απόντων υπευθύνων.
  Οδός του πάθους, οδός του λάθους,
  οδός του ύψους και του βάθους.
  Οδός Ελλήνων, οδός εκείνων,
  που πιάνονται αδιάβαστοι,
  που γίνονται ανάρπαστοι,
  που σκίζουν και πουλάνε,
  που δε με ξεγελάνε.
  Οδός Ελλήνων, οδός εκείνων,
  που ξέρουν να ονειρεύονται,
  που υπερηφανεύονται,
  πως είναι και οι πρώτοι,
  μακάρι να 'ναι πρώτοι.''

 2. euagelos avatar
  euagelos 22/05/2013 21:28:16

  "Ανήκομεν εις την Δύσιν"

 3. Dimitris avatar
  Dimitris 22/05/2013 21:40:41

  Σήμερα πάντως που τουρκικά επιθετικά ε/π και ΑΦΝΣ σύμφωνα με τα ΜΜΕ πέταξαν πάνω από το Καστελόριζο η ευρωπαική αυτή ασπίδα δεν συγκινήθηκε...

  Προσωπικά θεωρώ μέγιστο σφάλμα να πιστέψουμε πως οι Ευρωπαίοι θα προστρέξουν σε βοήθεια μας σε ενδεχόμενη κρίση με την Τουρκία. Από λόγια του αέρα μας έχουν χορτάσει. Για μια ακόμα φορά θα την πατήσουμε άσχημα. Μόνοι μας θα κληθούμε να βγάλουμε "το φίδι απο την τρύπα". Αλλά δυστυχώς όπως φάνηκε και από την χθεσινή συνέντευξη ναυάρχων στους Φακέλους, η πολιτική ηγεσία περί άλλων τυρβάζει.

  • leak avatar
   leak @ Dimitris 22/05/2013 23:06:10

   Θα πιστέψουμε ποτέ ότι μπορούμε και μόνοι μας? αμφιβάλλω.

 4. makis Stefanatos avatar
  makis Stefanatos 22/05/2013 21:53:26

  Εφ' όσον έχουμε, κατά τον κ. Σαμαρά, την ασπίδα της Ε.Ε, γιατί δεν την ανακηρύττει? Ιδού πεδίον της δόξης λαμπρόν...ή έστων ας ανέβει σε μία φρεγάτα κι ας κάνει μία περατζάδα γύρω από το Καστελόριζο...

 5. giorgos avatar
  giorgos 22/05/2013 23:15:13

  Δικη μας ειναι ωρε η ΑΟΖ οχι ευρωπαικη.αν δεν μπορουμε να την υπαρασπιστουμε να μην την ορισουμε.

  • tpe avatar
   tpe @ giorgos 23/05/2013 07:31:13

   Ακριβώς...

 6. ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ avatar
  ΚΥΠΡΟΓΕΝΕΙΑ 23/05/2013 09:47:21

  Mπράβο Αντώνη Σαμαρά , χρόνια πολλά με υγεία και δύναμη !!

 7. πολιτης avatar
  πολιτης 23/05/2013 15:16:18

  αν δεν μπορεις να ξυστεις μονος σου μην περιμενεις να το κανουν αλλοι για σενα.......
  αλλο να εχουμε την πολιτικη συναινεση των ευρωπαιων κι αλλο να θεωρουμε οτι για την επιλυση του θεματος της ΑΟΖ θα ερθουν σε ρηξη με την τουρκια. διοτι πολυ απλα τα κοιτασματα ειτε τα εκμεταλλευτουν τουρκοι ειτε εμεις το ιδιο τους κανει......
  επομενως αν δεν μπορουμε οι ραγιαδες να τα εκμεταλλευτουμε μονοι μας ας αφησουμε κατα μερος τις μεγαλοστομιες και τις εξυπνακιστικες δηλωσεις για επικοινωνιακους σκοπους κι ας κανουμε την παπια οπως αλλωστε καναμε επι δεκαετιες........
  νισαφι πια με τις φωτοβολιδες........
  απο οτι φαινεται δεν θα δουμε ανασταση..........

 8. billi smart avatar
  billi smart 23/05/2013 18:16:50

  εκεινη η ταρατσα με την φαλαινα μερκελ αρχιζει να αποδιδει.....

 9. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ avatar
  ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ 24/05/2013 00:50:28

  ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ!ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ ΠΟΥ ΘΑΠΡΕΠΕ ΝΑΧΑΝ ΓΙΝΕΙ ΠΡΙΝ 20 ΧΡΟΝΙΑ.ΒΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΗΝΩΝ ΤΟΥΣ,ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΟΖ ΜΕΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ!ΜΠΡΑΒΟ ΠΡΟΕΔΡΕ ΠΡΟΧΩΡΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.