#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
10/08/2011 21:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ευρωομόλογo: Τώρα!Οι εγγενείς αδυναμίες της ευρωζώνης έχουν φανερωθεί. Η προσπάθεια να υπάρξει μια κοινή νομισματική πολιτική, χωρίς κοινό ταμείο, απέτυχε. Οι επενδυτές δεν ξέρουν τι παίρνουν όταν αγοράζουν ένα ιταλικό ομόλογο (το στηρίζει η Γερμανία ή όχι;).

Σήμερα γνωρίζουμε ότι πρέπει να υπάρχουν φερέγγυες πιστωτικές εγγυήσεις που να στηρίζουν τη πίστωση των υπολοίπων, αλλιώς θα υπάρχουν διαρροές, όπως αυτές που εκτροχίασαν την Ελλάδα, την Ιρλανδία, και τη Πορτογαλία, και που απειλούν την Ιταλία και την Ισπανία. Η αμοιβαιότητα του χρέους μπορεί να μην σώσει το ευρώ, αλλά χωρίς αυτήν, η ευρωζώνη δεν θα αντέξει.

Ένα πρώτο βήμα έγινε στη Σύνοδο Κορυφής  της 21ης Ιουλίου, με τους ηγέτες να συμφωνούν στη μείωση των επιτοκίων των δανείων του EFSF, αναγνωρίζοντας ότι το ελληνικό χρέος είναι δυσβάσταχτο. Χρειάζονται όμως πολύ περισσότερα για να αποτραπεί η κρίση της ευρωζώνης.

Το κόστος δανεισμού παραμένει ιδιαίτερα υψηλό για αρκετές οικονομίες, και όχι μόνο αυτές στη περιφέρεια. Η προοπτική ανάπτυξης της Ισπανίας και της Ιταλίας κυμαίνεται σήμερα στο 1%, αλλά τα κόστη δανεισμού τους ξεπερνούν το 6%. Σε αντίθεση, τα σπρεντς των γερμανικών ομολόγων σημείωσαν κατακόρυφη πτώση, μειώνοντας το κόστος ιδιωτικού και δημόσιου δανεισμού.

Αυτή είναι μια συνταγή για οικονομική απόκλιση και αφερεγγυότητα στην ευρωζώνη. Και για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο χρειάζεται ένα επιτόκιο χωρίς ρίσκα. Οι ασθμαίνουσες οικονομίες χρειάζονται χαμηλό κόστος δανεισμού, αλλιώς κινδυνεύουν με οικονομικό στραγγαλισμό, και απώλεια της πολιτικής στήριξης για τη  συμμετοχή τους στην ευρωζώνη.

Μόνο εφόσον είναι κοινή η έκδοση δανείων θα μπορούσαν να πέσουν τα επιτόκια και να επιτραπεί στις ασθενείς οικονομίες να συμμαζέψουν τα δημοσιονομικά τους και να οδεύσουν προς ανάπτυξη. Για αυτό, όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να χρηματοδοτήσουν το χρέος, εκδίδοντας ομόλογα τα οποία θα έχουν την εγγύηση όλων των χωρών μελών.

Το μόνο πρόβλημα με τα ευρωομόλογα είναι ο ηθικός κίνδυνος: Πως δηλαδή θα αποτραπούν τα δημοσιονομικά ανεύθυνα κράτη από το να εκμεταλλευτούν αρνητικά την πιστωτική αξιοπιστία των άλλων χωρών. Αυτό είναι που φοβούνται, και δικαιολογημένα, η Γερμανία και η Ολλανδία.

Μια πιθανή λύση είναι να επιτραπεί στις χώρες μέλη να εκδίδουν ευρωομόλογα έως το 60% του ΑΕΠ, και να καθίστανται υπόλογες σε περίπτωση που ξεπεράσουν το όριο αυτό. Αυτό θα έδινε στις χώρες με υψηλό δημόσιο χρέος το κίνητρο να μαζευτούν δημοσιονομικά. Αν ένα τέτοιο σύστημα ίσχυε από την αρχή, μπορεί και να πετύχαινε. Τώρα όμως είναι αργά. Για μερικές οικονομίες της ευρωζώνης, ο επιπρόσθετος δανεισμός είναι απλά πολύ ασύμφορος.

Μια καλύτερη λύση θα ήταν να συσταθεί ένα νέο δημοσιονομικό σώμα που θα καθορίζει δανειστικούς στόχους για τα κράτη, μαζί με μια ευρωπαϊκή υπηρεσία που θα εκδίδει ευρωομόλογα (μέχρι κάποιου ορίου) για λογαριασμό τους.

Ποιοι θα είναι οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες; Ένας δογματικός στόχος για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς τεσσάρων ετών, ασχέτως της θέσης της συγκεκριμένης χώρας στον κύκλο της οικονομίας, δεν θα πετύχαινε πολλά. Οι στόχοι δεν έχουν νόημα αν δεν μπορούν να επιτευχθούν. Για αυτό, οι κανόνες που θα τεθούν θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη δημοσιονομική κατάσταση της κάθε χώρας όπως αυτή προσαρμόζεται κυκλικά, και με βάση εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ.

Το νέο δημοσιονομικό σώμα θα πρέπει να επιλεγεί πολύ προσεκτικά. Ένα συμβούλιο από 17 ανθρώπους, από κάθε χώρα της ΟΝΕ, δεν θα ήταν αποτελεσματικό, και δύσκολα θα κέρδιζε την εμπιστοσύνη των μεγάλων χωρών δανειστών. Αν το συμβούλιο απαρτίζεται μόνο από μέλη των ισχυρών κρατών, δεν θα το στήριζαν οι υπόλοιποι. Μια καλή πρόταση θα ήταν ένα ΔΣ αποτελούμενο από 9 οικονομολόγους από τα μεγάλα κράτη μέλη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, και τον ΟΟΣΑ.

Η ευρωζώνη δεν έχει καλό παρελθόν όσον αφορά στην επιβολή δημοσιονομικών κανόνων, και χρειάζονται αυστηρές ποινές για τους μη συμμορφούμενους. Αν μια χώρα αποκλίνει από τους δημοσιονομικούς της στόχους, θα πρέπει να της απαγορευτεί να δανείζεται επιπλέον ποσά με χαμηλά και ασφαλή από ρίσκα επιτόκια. Θα πρέπει να δανείζεται με βάση τη δική της πιστοληπτική αξιολόγηση, η οποία θα είναι απαγορευτικά υψηλή για τα δημοσιονομικά αδύναμα κράτη. Ως ένα επιπλέον κίνητρο για συμμόρφωση, θα μπορούσε να ήταν η άρνηση της ΕΚΤ να αποδεχτεί τέτοιου είδους εθνικά χρέη ως εγγυήσεις. Εναλλακτικά, η ΕΕ θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά αυτά τα ομόλογα, αναγκάζοντας τις τράπεζες που τα έχουν στα χέρια τους  να διαθέτουν περισσότερα κεφάλαια.

Αυτού του είδους οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις και η σύσταση νέων οργάνων για την εφαρμογή τους, δεν απαιτεί αλλαγές στην ιδρυτική Συνθήκη. Και ενώ πολλές χώρες δανειστές ανησυχούν πως τα ευρωομόλογα θα αυξήσουν το κόστος του δανεισμού τους και στην ουσία θα αποτελέσουν ένα είδος δημοσιονομικής ένωσης, αργά ή γρήγορα θα αντιληφτούν ότι είναι ίσως η λιγότερο κακή λύση. Το μόνο ρίσκο είναι ότι μέχρι τότε, θα είναι ίσως πολύ αργά για να σωθεί το ευρώ από μια μερική διάσπαση. Αυτό που θα πετύχαινε σήμερα, ίσως να μην πετύχει αν εφαρμοστεί μετά από ένα εξάμηνο.

Για τις χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα, τα ευρωομόλογα θα ήταν μια  φτηνότερη επιλογή από το να εγγυώνται τα δάνεια των αδύναμων χωρών, κάτι που στη ουσία σημαίνει να ρίχνεις καλά λεφτά επάνω στα κακά. Οι απώλειές τους θα επιβαρύνουν τα δάνεια του μηχανισμού EFSF, και θα μεγεθυνθούν περαιτέρω αν κάποιες από τις χώρες που χρωστάνε φύγουν από την ευρωζώνη και κηρύξουν στάση πληρωμών στα χρέη τους.

 

S.A.-Project Syndicate

http://www.project-syndicate.org/commentary/tilford2/English

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 10/08/2011 22:11:23

  Το άρθρο αποπνέει την καθόλου αποκρυπτόμενη αμερικανο-βρετανική επιθυμία για ευρωομόλογο. Μας δίνει όμως ορισμένες αποκαλυπτικές πληροφορίες για το τι (μπορεί να) σημαίνει ευρωομόλογο.

  α) Μιλάει καθαρά για "κοινό ταμείο". Ερώτηση: Θέλουμε κοινό ταμείο με τους λοιπούς Ευρωπαίους; Στο κοινό ταμείο θα κάνουμε τόσο κουμάντο, όσο κάνουμε σήμερα στην Ε.Ε. Το θέλουμε; Αν π.χ. αύριο μας επιτεθεί η Τουρκία και ο Ολλανδός, με τον Σουηδό και τον Άγγλο μπλοκάρουν την αμυντική μας προσπάθεια, τι θα τους απαντήσουμε; Ότι δεν το είχαμε σκεφτεί πριν αποφασίσουμε το κοινό ταμείο;

  β) Το άρθρο περιέχει μια σειρά από επιχειρήματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Π.χ. Γιατί να τίθεται θέμα εγγύησης του ιταλικού ομολόγου από τη Γερμανία; ΔΕΝ τίθεται και ποτέ δεν τέθηκε. Μια από τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί για το ευρώ ήταν να προσεγγίσουν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια. Δηλαδή: να συγκλίνει η εμπιστοσύνη προς τα κράτη που θα αποτελούσαν το ευρώ. Δούλεψαν όλα τα κράτη σκληρά και το κατάφεραν. Πρώτα πέτυχε αυτό και μετά πήγαμε στο ευρώ. Όχι αντίστροφα. Αυτή η απλή αλήθεια διαστρέφεται στο άρθρο, πιθανότατα όχι τυχαία.

  γ) Τα κλασικά οικονομικά προβλέπουν μόνον μία περίπτωση αποτυχίας του κοινού νομίσματος: Το ασυμμετρικό σοκ σε επιμέρους οικονομίες. Π.χ., μια έντονη σε οικονομικές επιπτώσεις φυσική καταστροφή (π.χ., εάν είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο με τη Φουκουσίμα). Σήμερα έχουμε ένα είδος ασυμμετρικού σοκ μέσω της επέκτασης της κρίσης σε μερικές μόνον οικονομίες, αλλά όχι όλες. Ενώ όμως οι δάσκαλοί μας στα οικονομικά μας μάθανε ότι ΑΥΤΟ θα είναι το βασικό πρόβλημα του ευρώ, κανένας δεν το αντιμετωπίζει σήμερα ως τέτοιο - ενώ είναι! (έστω και αν κατά τη γνώμη μου πρόκειται για τεχνητό ασυμμετρικό σοκ). Γιατί;;; Και μόνον που δεν τίθεται το θέμα σε αυτό το επίπεδο για να λυθεί σε αυτό το επίπεδο, είναι από μόνο του εξαιρετικά ύποπτο και δείχνει ότι κάτι άλλο συμβαίνει.

  δ) Το άρθρο λέει πολύ καθαρά ότι στα "κακά" κράτη θα πρέπει να απαγορευθεί το ευρωομόλογο και, με λίγα λόγια, θα πρέπει να είναι πολύ αυστηροί οι δημοσιονομικοί κανόνες. Εύκολα μπορεί να διαβάσει κανείς πίσω από τις γραμμές καινούργιες απρόσωπες και χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν τρόικες - μόνιμες αυτή τη φορά - καινούργια μνημόνια - μόνιμα αυτή τη φορά, καινούργιες αφόρητες πιέσεις κάθε φορά που είναι να εκδοθεί ένα ευρωομόλογο.

  ε) Πασχίζω να αντιληφθώ την οικονομολογική λογική με την οποία ο Πρόεδρος της ΝΔ υιοθέτησε την πρόταση για το ευρωομόλογο. Πολιτιά μπορώ να αντιληφθώ τη λογική του (αναζήτηση διεθνών συμμαχιών για τη χώρα). Οικονομολογικά, όμως, δεν μπορώ. Ως ικανότατος οικονομολόγος ο ίδιος, θα μπορούσε να προβληματιστεί για τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιπτώσεις του ευρωομολόγου. Τον ικανοποιούν; Αν ναι, ας συνεχίσει να το στηρίζει. Αν όχι, ίσως είναι καλύτερα να βρει έναν εύσχημο τρόπο να εγκαταλείψει τη θέση για το ευρωομόλογο και να υιοθετήσει έναν στόχο που θα μας βοηθήσει πιο ρεαλιστικά να βγούμε από το σημερινό τέλμα.

  Θα μπορούσε ίσως να μιλήσει για "ευρωομόλογο με το σωστό περιεχόμενο" και να ζητήσει κάτι διαφορετικό από αυτό που προτείνει το άρθρο και που είναι ο σχεδιασμός των εμπνευστών του ευρωομολόγου. Κάτι δηλαδή που να αποτελεί ένα είδος απροϋπόθετης βοήθειας και όχι μια νέα οικονομική μέγγενη εις βάρος της χώρας.

 2. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 11/08/2011 00:29:37

  Ωφείλαμε να το περιμένουμε: Κοινά οικονομικά σύνορα και κοινό νόμισμα, με διαφορετική τσέπη δεν νοούνται. Με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσε στην προϊούσα εκμετάλλευση του πλέον επιπόλαιου και λιγότερο ανταγωνιστικού μέλους από το πλέον πειθαρχημένο και περισσότερο ανταγωνιστικό (ότι. δηλαδή, απολαμβάνει σήμερα ο "πυρήνας" και υποφέρει η "περιφέρεια"). Ακόμα και το Ευρωομόλογο είναι ημίμετρο, ίσως και δόλιο, όπως και ο Επώνυμος σχολιάζει πιό πάνω. Μόνο μια Ομοσπονδία (Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης) θα έδινε λύση.

 3. ό παγωτατζής avatar
  ό παγωτατζής 11/08/2011 00:43:34

  ......
  ¨¨Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για ένα κράτος από μια δυνατή Εθνική Οικονομία, με ένα δυνατό Εθνικό Νόμισμα. Επειδή όμως ο πεινασμένος και ο εθνικά αδύναμος καρβέλια ονειρεύονται, έγινε ξαφνικά της μόδας το ευρωομόλογο. Όλοι οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ μιλούν γι’ αυτό, αλλά κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει....
  στον κόσμο τι ακριβώς εννοεί, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος ορισμός του ερωομολόγου. Έτσι ο κάθε πολιτικάντης και το κάθε παπαγαλάκι πετάει μια πρόταση για έκδοση ευρωομολόγου με την έννοια που συμφέρει τον καθένα. Όσους ακούς και μιλάνε για ευρωομόλογο, άλλες τόσες έννοιες υπάρχουν.  Κανείς όμως δεν γνωρίζει ότι αυτή τη στιγμή εκδίδεται ερωομόλογο, αλλά είναι δομημένο. Συγκεκριμένα, τα χρήματα που δίνει το EFSF στα κράτη που προσφεύγουν στον μηχανισμό, στην πραγματικότητα αντλούνται από δάνεια από τις αγορές με την έκδοση ευρωομολόγου. Όμως αυτό το δομημένο ευρωομόλογο αποτελείται (ας το πούμε περιληπτικά) από διάφορα κομμάτια που το κάθε κομμάτι του αντιπροσωπεύει και ένα κράτος της ευρωζώνης, εκτός φυσικά αυτών που λαμβάνουν τη βοήθεια του μηχανισμού. Το κάθε κομμάτι είναι στην ουσία το διαφορετικό ποσόν που δανείζεται το κάθε κράτος υπέρ του βοηθούμενου κράτους και με διαφορετικό επίσης επιτόκιο για το κάθε κράτος. Με διαφορετικό επιτόκιο υπολογίζεται το κομμάτι που δανείζεται η Γερμανία υπέρ της Πορτογαλίας και με διαφορετικό αυτό της Ιταλίας κ.λ.π. Μετά το συνολικό ποσόν που συγκεντρώνεται δίνεται στο βοηθούμενο κράτος με το επιτόκιο που προβλέπει η δανειακή του σύμβαση.

  Το ευρωομόλογο αυτό ωφελεί όλα τα υπόλοιπα κράτη, εφόσον δανείζονται μέσω αυτού του ευρωομολόγου από τις αγορές με μικρότερο επιτόκιο από εκείνο με το οποίο χορηγούν τη βοήθεια στο βοηθούμενο κράτος. Όπως αντιλαμβάνεστε, την μερίδα του λέοντος κερδίζει η Γερμανία με το μικρότερο επιτόκιο δανεισμού.Όμως αυτό το ευρωομόλογο έχει ήδη αποτύχει, αφού δεν προσέφερε τα αναμενόμενα στη ζώνη του ΕΥΡΩ.

  Πως φαντάζεται το ευρωομόλογο ο μέσος πολίτης. Ο μέσος πολίτης φαντάζεται είτε την ΕΚΤ είτε έναν Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαχείρισης Ευρωπαϊκού Χρέους, να εκδίδουν ένα κοινό ευρωομόλογο, το οποίο ουσιαστικά θα αντικαταστήσει τα εθνικά ομόλογα και έτσι το κάθε κράτος (π.χ. η Ελλάδα), αφενός δεν θα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις αγορές, αφετέρου θα μπορεί να λαμβάνει χρηματοδότηση με χαμηλό κόστος δανεισμού όποτε χρειάζεται.

  Όλα αυτά είναι ρόδινα σαν σκέψεις, αλλά δύσκολα στην εφαρμογή. Τι θα γίνει για παράδειγμα αν ένα κράτος αρνείται να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της ΕΕ ή δεν έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει τα ληφθέντα ποσά. Ποιοι όροι εξασφάλισης θα μπούν; Ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα;Όλοι κοιτούν την Γερμανία, όμως η Γερμανία δεν το θέλει αυτό. Κυβερνητικός αξιωματούχος της Γερμανίας πρότεινε την έκδοση τριών διαφορετικών ευρωομολόγων, κάτι που στην ουσία θα κάνει την κατάσταση, για τα αδύναμα κράτη πολύ χειρότερη απ’ ότι είναι.

  Το σάπιο και διεφθαρμένο ελληνικό πολιτικό σύστημα ονειρεύεται το ευρωομόλογο σαν το μάννα εξ ουρανού. Σαν μια νέα και απροβλημάτιστη πηγή χρηματοδότησης για νέες αρπαχτές και διατήρηση του καθεστώτος. Ακόμα και η ελληνική Αριστερά είναι υπέρ του ευρωομολόγου προκειμένου λέει να βρεθούν χρήματα για να αυξηθούν οι κρατικές δαπάνες!!!Δηλαδή κάλεσέ τους στο γάμο σου να σου πουν και του χρόνου…"""

  Είναι από άρθρο τού Πέτρου Χασάπη...
  "Κολλητός" πολιτικά τού Α.Σαμαρά δεν ήτανε (είναι ακόμη;) ή κάνω λάθος;;;
  Μόνον τό ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ έχουν πραγματικό λόγο να τό θέλουν, σύμφωνα με τά δεδομένα του αρθρογράφου.
  Την Ελλάδα ΔΕΝ τήν βοηθά.Τήν χαντακώνει...
  Και εγώ, τό προσυπογράφω...

 4. Αυτόνομος avatar
  Αυτόνομος 11/08/2011 02:01:43

  Καλά ρε Παγωτατζή; Πλάκα μας κάνεις; Ποστάρεις την άποψη ενός μπλογκερ που δεν τον ξέρει η μάνα του ως επιχείρημα σε ένα άρθρο παγκόσμιας εμβέλειας και σε ένα ζήτημα που καίει την χώρα μας και την Ευρώπη; Έλεος. έχει και η γελοιότητα τα όριά της

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Αυτόνομος 11/08/2011 08:07:35

   Επί της ουσίας έχεις να πεις τίποτα;

   Με τη λογική αυτή τα "μπλογκς που δεν τα ξέρει ούτε η μάνα τους" δεν θα έπρεπε να απειλούν στα σοβαρά τον "παγκόσμιας εμβέλειας" τύπο, όμως να που ο "παγκόσμιας εμβέλειας" τύπος νιώθει καυτή την ανάσα των μπλογκς ως υπαρξιακή απειλή! Γιατί ντε;

   Μήπως επειδή οι μεν γράφουν για συμφέροντα ενώ οι δε γράφουν αυτό που πιστεύουν;

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Επώνυμος 11/08/2011 08:08:22

    Και μπράβο στον Πέτρο Χασάπη για την καταπληκτική ανάλυσή του!

    • factorx avatar
     factorx @ Επώνυμος 11/08/2011 10:50:00

     Επώνυμε είναι ανάλυση αυτή που ρωτάει "πως φαντάζεται το ευροομόλογο ο άμεσος πολίτης;" και μετά απαντάει μόνος του με ερωτήσεις επιπέδου νηπιαγωγείου;

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 11/08/2011 09:05:25

  Οποιοσδηποτε παρακολουθει την αγορα ξερει οτι μια προβληματικη επιχειρηση δεν δανειζεται με τους ιδιους ορους ή δεν δανειζεται καθολου οπως μια υγιης και κερδοφορα.
  Εαν βγει ενα κοινο ομολογο και δανειζονται μαζι με το ιδιο επιτοκιο προφανως αυτο συμφερει τον προβληματικο.
  Αυτο ειναι η εξηγηση της ελληνικης επιθυμιας και της γερμανικης απροθυμιας.
  Τωρα υπαρχουν μερικοι που νομιζουν οτι η Ελλαδα δεν ειναι προβληματικη χωρα.
  Ειναι ομως γιατι εκτος απο το χρεος και το ελλειμμα εχει και το χειροτερο εμπορικο ισοζυγιο.Εαν δανειζοταν πριν αρχισει ο ΓΑΠ τα τσαλιμια ανετα ειναι επειδη τοτε οι αγορες θεωρουσαν ολες τις χωρες της ευρωζωνης καλυμμενες - αλλωστε γαλλικες και γερμανικες τραπεζες - και ελληνικες φυσικα - τη δανειζαν κατοπιν προτροπης των κυβερνησεων τους.
  Απο τοτε εχουν περασει αιωνες,η αδυναμια της Ελλαδος εχει διαλαληθει στα περατα του κοσμου και αυτη τη στιγμη συνεδριαζουν οι δανειστες για να αποδεχθουν κουρεμα "εθελοντικο" 20% για να μη χασουν και αλλα - και οι περισσοτεροι πιστευουν οτι θα χασουν και αλλα.
  Ειναι καιρος να καταλαβουν ολοι οτι ο Παπανδρεου δημιουργησε μη αντιστρεψιμες καταστασεις.Δεν μπορεις να πατησεις ενα κουμπι και να βρεθεις στο 2009.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ψυχραιμια 11/08/2011 09:59:59

   Κανένας δεν λέει ότι είναι εύκολα, Ψυχραιμία μου, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύουν οι ψευτονομοτέλειες που εσείς, οι προπαγανδιστές της Νέας Τάξης προσπαθείτε να εμφυσήσετε στον κοσμάκη ως δήθεν "αναπόφευκτες" εξελίξεις.

   Η Ελλάδα απέχει πολύ από το να είναι προβληματική χώρα. Το άρθρο προχθές στη σουηδική εφημερίδα απέδειξε την έκταση της παραπληροφόρησης που οι διάφοροι συνάδελφοί σου παραπληροφορητές διενεργούν στην υφήλιο σε σχέση με την Ελλάδα.

   Όταν αποκαλυφθεί για τα καλά το μέγεθος της σκευωρίας κατά της χώρας, τότε δεν θα έχετε που να κρυφτείτε.

   Όχι στο 2009, πολύ καλύτερα θα είμαστε όταν η χώρα αποκτήσει επιτέλους ΗΓΕΣΙΑ και διαλαλήσει την ικανότητά της να στέκεται στα πόδια της.

   Θα καταπλήξουμε εχθρούς και φίλους.

 6. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 11/08/2011 16:25:41

  Με τα σημερινά νέα που διαβάζω από τη Γερμανία, το χρεώγραφο του Ευρωομόλογου μάλλον θα είναι δίχρωμο: Στη μιά όψη κόκκινο χρώμα και στην άλλη πράσινο (όχι ΠΑΣΟΚτσίδικο πράσινο φυσικά, αλλά σκούρο - σε φύλλο ηλίανθου).
  Για να κατοχυρωθεί και η πατέντα της ΝΔ, καλό είναι να έχει μπλέ στη ούγια, με τον σχηματικό πυρσό σε watermark.
  Κι άσε τους ΠΑΣΟΚους να κάνουν ένσταση στη Δευτεροβάθμια για το κοπυράïτ, χα, χα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.