27/05/2010 22:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Ευθύνη δεν είναι να φυλάς τα νώτα σου στα δύσκολα»

Κατά την διάρκεια σημερινής ομιλίας του στη γενική συνέλευση της Ελληνικής Εταιρίας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) ο Αντώνης Σαμαράς είπε μεταξύ άλλων:

Στο ΝΑΙ που ψήφισαν στο Βουλή αυτοί που υπερψήφισαν τα μέτρα, περιλαμβάνεται και το θέμα των 40 ετών εργασίας προκειμένου να λάβει κάποιος πλήρη σύνταξη. Αναφερόταν, άλλωστε, ρητά στο Μνημόνιο που ήλθε σε ψηφοφορία. Ο υπουργός Εργασίας προσπαθεί να πείσει ότι διαπραγματεύεται το χαμηλότερο όριο των 37 ετών για πλήρη σύνταξη. Αλλά εφόσον ψήφισαν ήδη στο Μνημόνια τα 40 χρόνια ως όριο, ποιόν δουλεύουν;

Και πάντως, αν εκ των υστέρων επιζητούν να το αλλάξουν, είναι σαν να λένε ότι καλά έκανε η ΝΔ και το καταψήφισε τότε! Αν πάλι καταφέρει ο κύριος υπουργός και κατεβάσει το όριο των 40 στα 37 χρόνια, αυτό σημαίνει ότι καλά κάναμε και τους λέγαμε τότε, ότι έπρεπε να διαπραγματευτούν εξ αρχής το πακέτο, καλύτερα και σοβαρότερα!

Καταψηφίσαμε, λοιπόν, το φαύλο κύκλο που μας προτάθηκε και το αδιέξοδο στο οποίο μας οδηγεί, γιατί αυτό επέβαλε η ευθύνη μας ως θεσμική αντιπολίτευση.

Αν είχαμε λάθος, θα το πληρώναμε μόνο εμείς.

Αλλά αν έχουμε δίκιο, θα ωφελήσουμε ολόκληρη τη χώρα.

Κι όπως φαίνεται είχαμε δίκιο!

Διότι εκ των υστέρων, όλοι οι αναλυτές στο διεθνή τύπο επισήμαναν ακριβώς αυτό: ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα οδηγούν σε φαύλο κύκλο ύφεσης.

Ακόμα και το ίδιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογραμμίζει αυτό ακριβώς τον κίνδυνο: να δημιουργηθεί φαύλος κύκλος ύφεσης.

Γενικά με την δική μας αρχική διαπίστωση ήλθαν και συμφώνησαν σχεδόν οι πάντες. Μόνο που όλοι αυτοί δεν ψήφιζαν. Εμείς καλούμαστε να ψηφίσουμε. Και δεν θα μπορούσαμε, ασφαλώς, να υπερψηφίσουμε ένα πακέτο μέτρων κι ένα μείγμα πολιτικής που οδηγεί σε φαύλο κύκλο ύφεσης και σε πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα.

Κι όπως φάνηκε, σήμερα μόλις, στην Ισπανία η Σοσιαλιστική Κυβέρνηση Θαπατέρο έφερε για ψηφοφορία μέτρα λιτότητας, και μάλιστα πιο ήπια από τα δικά μας και η Κεντροδεξιά αντιπολίτευση του κ. Ραχόϊ τα καταψήφισε και μάλιστα πολύ πιο επιθετικά από μάς.

Γιατί ένα κόμμα αντιπολίτευσης πρέπει να διασώσει και το θεσμικό του ρόλο στο μέλλον. Όχι απλώς να διαχειριστεί ένα τρέχον πρόβλημα στιγμιαία.

Συμπέρασμα πρώτο: είτε έτσι είτε αλλιώς, μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η Πολιτική Διαχείριση απαιτεί, όπως και όλα τα σοβαρά διαχειριστικά προβλήματα, ένα αυξημένο στρατηγικό βάθος, ένα αυξημένο αίσθημα ευθύνης και μια αντίσταση σε εύκολους πειρασμούς, σε διάχυτες πιέσεις και φόβους.

Δεν μπορείς να δρας ορθολογικά, αν δεν βλέπεις μακρύτερα κι αν δεν στέκεις απερίσπαστος και ανεπηρέαστος στην υπηρεσία αυτού που τάχθηκες να υπηρετείς.

Κι αυτό, για μας τους πολιτικούς, είναι το δημόσιο συμφέρον.

Ένας σωστός manager της WorldCom ή της Enron παλαιότερα, της Bear Stearns ή της Lehman Borthers πιο πρόσφατα, είχε υποχρέωση να διαχωρίσει τη θέση του από λανθασμένες ή ολέθριες επιλογές. Και μερικοί το έκαναν και πήραν το κόστος. Άλλοι, οι περισσότεροι, όχι…

Κι ένας σωστός Πολιτικός, κατά μείζονα λόγο, οφείλει να διαχωρίσει τη θέση του από ένα μείγμα πολιτικής που οδηγεί σε φαύλο κύκλο και αδιέξοδο. Κι αυτό εμείς το κάναμε. Όχι για να διασωθούμε από τα χειρότερα. Αλλά για να βοηθήσουμε τη χώρα μας τη δύσκολη στιγμή. Και να προσφέρουμε αξιόπιστη εναλλακτική λύση.

Ευθύνη δεν είναι να φυλάς τα νώτα σου στα δύσκολα ή να κάνεις ό,τι σου λένε…

Ευθύνη είναι να βλέπεις το αύριο και να χτίζεις την αξιοπιστία σου απέναντι στους άλλους.

Και, ασφαλώς, απέναντι στη συνείδησή σου.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νίκος avatar
  Νίκος 27/05/2010 23:21:51

  Νομιζω οτι και εμεις εδω εχουμε μπει σε φαυλο κυκλο..ταυτολογιων. Πως μπορουμε να περιμενουμε απο ανευθυνους κλεφτες...ευθυνη; Απο απατριδες καιροσκοπους κλεπτοκρατες...να σκεφτουν την πατριδα; μα ειναι δυνατον να επαναλμαβνουμε τα ιδια και τα ιδια; κ. Σαμαρα, χρειαζεται ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΔΡΑΣΗ. Και το κυριοτερο, να προσεταιρισθειτε μερικα ΜΜΕ, ειδαλλως, θα μας παρουσιαζουν τον ΓΚΑΠ ως ...σωτηρα της πατριδας που την ...καταργει.

  • αναγνώστης avatar
   αναγνώστης @ Νίκος 28/05/2010 10:50:25

   ΕΠΙΚΡΟΤΩ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΤΩΝ ΚΑΝΑΛΙΩΝ. ΦΙΜΩΣΤΕ ΤΟΥΣ…

   • nancy avatar
    nancy @ αναγνώστης 28/05/2010 11:01:53

    Sygharitiria, stop.

 2. ΓΙΑΝΝΗΣ avatar
  ΓΙΑΝΝΗΣ 27/05/2010 23:25:30

  Οι λόγοι Σαμαρά είναι μεστοί, πυκνοί, γεμάτοι νοήματα. Δεν προβάλλονται επαρκώς από τα ΜΜΕ ,ούτε από τα blogs. Όσοι πάντως ενδιαφερόμαστε για το μέλλον της κεντροδεξιάς του Σαμαρά να ΣΗΚΩΘΟΥΜΕ από τον καναπέ την Κυριακή και να συμμετάσχουμε μαζικά στην εκλογή νέων προέδρων ΝΟΔΕ από τη βάση σε κάθε δήμο της χώρας. Επίσης σε όσους είναι μέλη του κόμματος, αυτές τις μέρες αποστέλλονται ταχυδρομικά ερωτηματολόγια για το ποιούς προτιμούμε για δημάρχους και περιφερειάρχες στην περιοχή μας. Στο χέρι μας είναι να κάνουμε πράξη την πραγματική ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ..

  • Αγανάκτηση avatar
   Αγανάκτηση @ ΓΙΑΝΝΗΣ 27/05/2010 23:31:28

   Άντε βέβαια να τον καταλάβουν οι Χανιώτες του κόμματος...

   • σερτης avatar
    σερτης @ Αγανάκτηση 28/05/2010 00:04:45

    ολοι στις εκλογές.και παρακινήστε τον καθένα.πηγαίνετε και ρίξτε και λευκό

 3. Sic transit gloria mundi avatar
  Sic transit gloria mundi 28/05/2010 10:41:04

  "Σωστός manager της Enron, της Bear Stearns ή της Lehman Borthers"! Που παίρνει και το κόστος! Ναί, όπως ο παπάς που δούλευε τη νύχτα θυρωρός σε μπουρδέ(τ)ο, δεύτερη εργασία.

  • Sic transit gloria mundi avatar
   Sic transit gloria mundi @ Sic transit gloria mundi 28/05/2010 10:50:30

   Ο παπάς που αναφέρω υπήρξε, είναι πραγματικότητα, τι ντροπή!
   Αλλά ο manager είναι μόνον ανέκδοτο.

 4. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 28/05/2010 10:45:27

  Σωστός μάνατζερ της Enron, σύντομο ανέκδοτο.
  Η Enron ήταν ο προπομπός της Lehman.
  Αν δεν είσαι πιράνχας δεν πας εκεί.
  Πολύ απλά.

 5. ΙΩΝΑΣ avatar
  ΙΩΝΑΣ 28/05/2010 11:28:13

  Υπεύθυνες πολιτικές κουβέντες,υπεύθυνου πολιτικού Ηγέτη. Και είμαστε ακόμα στην αρχή. Από τον Ιούλιο ο Αντώνης απλά δεν θα πιάνεται.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.