Ετοιμο και το σχέδιο - απάντηση των δανειστών στην Αθήνα
02/06/2015 15:20
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ετοιμο και το σχέδιο - απάντηση των δανειστών στην Αθήνα

Τις πρώτες αντιδράσεις για το σχέδιο που έστειλε η ελληνική κυβέρνηση στους θεσμούς αποκαλύπτει το Reuters. Οπως αναφέρεται, το 47 σελίδων σχέδιο το οποίο «εστάλη εγκαίρως, πριν την πενταμερή» δεν περιλαμβάνει περαιτέρω υποχωρήσεις στα ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά και το ασφαλιστικό.

Είναι μια πρώτη αντίδραση που εφόσον αντανακλά τις προθέσεις των δανειστών δείχνει οτι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού και διεξάγεται ένα σκληρό μπρα ντε φερ για τα μέτρα που θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο τελικό κείμενο της συμφωνίας.

Αλλη πηγή κοντά στις διαπραγματεύσεις υποστηρίζει πάντως πως οι δανειστές της Ελλάδας είναι κοντά στην ολοκλήρωση ενός προσχεδίου συμφωνίας προκειμένου να το παρουσιάσουν στην ελληνική κυβέρνηση.

«Αξιωματούχοι από την πλευρά των ευρωπαϊκών οργάνων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ολοκλήρωσαν το πρωί της Τρίτης το προσχέδιο μιας συμφωνίας που θα ξεκλειδώσει τη βοήθεια για την Ελλάδα, αφότου οι ηγέτες-κλειδιά από την Ευρώπη και το ΔΝΤ συναντήθηκαν στο Βερολίνο αργά τη Δευτέρα προκειμένου να ξεπεράσουν τις διαφορές, μεταξύ Ελλάδας και δανειστών» γράφει ο δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας, Wall Street Journal, Μάρκους Γουόκερ, επικαλούμενος τα λεγόμενα των δύο αξιωματούχων τους οποίους δεν κατονομάζει.

Στο άρθρο του στη Wall Street Journal τονίζει ότι «οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν να πιέσουν την Ελλάδα για να προχωρήσει σε σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ενώ σε αντάλλαγμα το ΔΝΤ έχει μαλακώσει την επιμονή του (που ήθελε) την Ευρώπη να προσφέρει ρητές δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους».
«Έχουμε σχεδόν τελειώσει», δηλώνει η πηγή, προσθέτοντας ότι ΕΕ και ΔΝΤ οριστικοποιούν αυτή τη στιγμή τις τελικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.
Το Reuters που επικαλείται πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση αναφέρει ότι η αποτυχία συμφωνίας τον Ιούνιο μπορεί να οδηγήσει σε ελληνική χρεοκοπία, περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και έξοδο από το ευρώ. Επισημαίνει δε ότι Αθήνα και πιστωτές έχουν εγκλωβιστεί σε μακρές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με τον ρεπόρτερ των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ, ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ «έχουν περιορίσει τις διαφορές τους» και το τελικό κείμενο με τις απαιτήσεις τους από την Αθήνα θα μπορούσε να είναι έτοιμο και ώς το τέλος της ημέρας.
Αξιωματούχοι που επικαλείται ο ίδιος εκφράζουν την ελπίδα ότι μια «πολιτική συμφωνία επί της αρχής» θα μπορούσε να συναφθεί ώς την Παρασκευή 5 Ιουνίου, την ημέρα δηλαδή που η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει 303 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ.
Η ολοκληρωμένη συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει ώς το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, αναφέρουν αξιωματούχοι των Βρυξελλών, σύμφωνα με τον Σπίγκελ.

Το θέμα, στο οποίο «κολλάει» η συμφωνία με την Αθήνα, λέει ο Σπίγκελ, είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ το ΔΝΤ έχει ακόμα αμφιβολίες και συνεχίζει να ζητάει διασφαλίσεις ότι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν σε μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους -το οποίο πλέον βρίσκεται κατά το μεγαλύτερό του μέρος στην κατοχή των πιστωτών της ΕΕ– εφόσον δεν συμφωνηθεί ένα αξιόπιστο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και οι στόχοι δεν εκπληρωθούν.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.