Ετοιμάζεται το έδαφος για τον μεγάλο συνασπισμό;
30/06/2014 14:19
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ετοιμάζεται το έδαφος για τον μεγάλο συνασπισμό;

Πολλοί θα ήθελαν έναν μεγάλο συνασπισμό. Επιχειρηματίες, νταβατζήδες και εθνικοί προμηθευτές, πολιτικά κέντρα και παράκεντρα, εκδοτικά συμφέροντα

Πόσο τυχαίο είναι άραγε ότι την ίδια ημέρα ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Φωτεινή Πιπιλή αφήνουν ορθάνοιχτο παράθυρο για συνεργασία της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ; Πόσο τυχαίο είναι ότι τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότεροι βουλευτές και άλλοι πολιτικοί δεν αποκλείουν «συναίνεση», ή «σύγκλιση» όπως το λένε, για λόγους εθνικού συμφέροντος;

Ο υπουργός Άμυνας, μιλώντας στη Real News είπε: «Σήμερα οι πολιτικές εξελίξεις επιβάλλουν περισσότερο από ποτέ τέτοιου είδους συναινέσεις, στο μέτρο που οι αυτοδυναμίες είναι πλέον δύσκολη υπόθεση». «Είναι υποχρεωμένη για το κοινό συμφέρον να ολοκληρώσει την πορεία αυτή και αυτό είναι το διακύβευμα αυτής της προεδρικής εκλογής» τονίζει, επισημαίνοντας πως δεν θα πρέπει να πάνε χαμένες οι τεράστιες θυσίες των πολιτών.

Και έρχεται και η Φωτεινή Πιπιλή, βουλευτής της ΝΔ να πει: «Αυτό που είπε ο κ. Αβραμόπουλος, ή αυτό που σχολίασε ο κ. Παππάς, είναι προς τη θετική κατεύθυνση […] Αν κάποτε γίνουν εκλογές και κανένα κόμμα δεν κάνει αυτοδυναμία -γιατί αυτό δεν λένε και οι δύο;- λογικό δεν είναι ότι θα πάνε στον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας με τη διαδικασία των εντολών; Τι θα βγει να πει ο κ. Σαμαράς «εγώ αποκλείεται»;»

Ο Νίκος Παππάς, δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα είπε ότι σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας ο ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί «σε αναγκαστικές κεντροαριστερές συμμαχίες και οδυνηρές «δεξιές στροφές» και υποχωρήσεις».

Να θυμίσουμε ότι κατά καιρούς έχουν μιλήσει για μεγάλο συνασπισμό ο Μανόλης Γλέζος, ο Π. Τατσόπουλος, ο Θ. Πάγκαλος και πολλοί άλλοι.

Είναι τυχαία όλα αυτά ή μήπως ετοιμάζεται το έδαφος για τον μεγάλο συνασπισμό; Μήπως φτιάχνουν κάποιοι κλίμα για να προετοιμάσουν τον ελληνικό λαό στην αποδοχή της μεγάλης ανακωχής. Αν και οι σημερινές συνθήκες δεν είναι τόσο καλές αφού οι διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι χαώδεις, ωστόσο, κάτι φαίνεται να παίζεται στο παρασκήνιο. Άλλωστε, πολλοί λένε ότι είναι καλύτερη μια μεγάλη συμμαχία παρά ένα μετεκλογικό πολιτικό χάος. Βεβαίως, πολλοί θα ήθελαν έναν μεγάλο συνασπισμό. Επιχειρηματίες, νταβατζήδες και εθνικοί προμηθευτές, πολιτικά κέντρα και παράκεντρα, εκδοτικά συμφέροντα. Οι αναφορές σε μια συνεργασία για σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θα είναι όλο και περισσότερες όσο το χάος επιτείνεται. Όσο πλησιάζουμε σε εκλογές, το φθινόπωρο ή με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι αυτοδυναμία δεν μπορεί να υπάρξει ενώ ο κατακερματισμός του κέντρου (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ κ.λπ.) δεν ευνοεί ιδιαίτερα την κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με την κεντροαριστερά. Και μην ξεχνάμε τις συζητήσεις που γίνονται για αλλαγή του εκλογικού νόμου και κατάργηση του μπόνους των 50% με πιο αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων. Όλα αυτά δημιουργούν ένα σκηνικό που θα μπορούσε να καρποφορήσει ένας μεγάλος συνασπισμός. Αλλά πότε και για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί να λειτουργήσει ένα τέτοιο σχήμα; Το ’89 το έχουν ξεχάσει ορισμένοι; Οι διαχωριστικές γραμμές έχουν πέσει τόσο πολύ; Μπορεί η Αριστερά του ριζοσπαστισμού και της ανατροπής να υποχωρήσει τόσο και να προσεγγίσει τον δεξιό χώρο;

Μπορεί η ΝΔ των μεταρρυθμίσεων, του ριζοσπαστισμού στις αγορές και της ιδεολογικής τουλάχιστον μάχη κατά του κρατισμού μπορεί να προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ίσως όλα αυτά να είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Ίσως να είναι πολιτικά παιχνίδια των κομμάτων που διεκδικούν την εξουσία, δηλαδή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Να απευθύνονται στον ελληνικό λαό και να τους λένε: «Ψηφίστε με και κάντε με αυτοδύναμο, γιατί το άλλο βήμα είναι ο μεγάλος συνασπισμός». Το έχει πει και ο Σαμαράς άλλωστε όταν ξόρκιζε τη συμμαχία με τον ΠΑΣΟΚ. Όπως και να είναι θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το πολιτικό σκηνικό που σχηματίζεται στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. gnik61 avatar
  gnik61 30/06/2014 15:36:49

  Μα υπάρχει καλύτερη δικαιολογία γιά τον Σύριζα απ'αυτή? Ας μου δίνατε αυτοδυναμία - θα πει ο Αλεξάκης - να σκίσω τα μνημόνια, και να επαναδιαπραγματευτώ. Τώρα ...συγκυβερνώ και εξαρτώμαι από άλλους. (Που τόχω ξανακούσει, που τόχω ξανακούσει)!!

 2. ριζοσπάστης avatar
  ριζοσπάστης 30/06/2014 15:54:47

  η Αριστερά του "ριζοσπαστισμού" και της "ανατροπής", και η η ΝΔ των "μεταρρυθμίσεων" & του "ριζοσπαστισμού στις αγορές" μόλις ξεπεράσουν τον σκόπελο της "ιδεολογικής" και μόνο διαφοράς στη μάχη της ΝΔ κατά του κρατισμού, θα τα βρουν μια χαρά...

 3. Jimakos avatar
  Jimakos 30/06/2014 16:23:14

  Αντε μπράβο, να ηρεμήσουν οι ΔΥ και να ασχοληθούν απερίσπαστοι στο έργο τους. Ένστολοι, άστολοι, ασπόνδυλοι, όλοι γι εσάς δουλεύουν.

 4. Ο Λαός Ξεχνά Τι Σημαίνει Αριστερά avatar
  Ο Λαός Ξεχνά Τι Σημαίνει Αριστερά 30/06/2014 16:25:07

  Ο Αβραμόπουλος, αν δεν κάνω λάθος, είναι αντιπρόεδρος του κόμματος.. Αυτά τα περί συνεργασίας με το συνονθύλευμα της Κουμουνδούρου, είναι προσωπικές του απόψεις ή απηχούν και αυτές του Προέδρου..; Καλό είναι κάποια πράγματα να ξεκαθαριστούν τώρα, αλλιώς ν' αρχίσουμε να ψάχνουμε κόμμα για να ψηφίσουμε στις επόμενες εκλογές.. Και καθίστε μετά να βρείτε αν πρέπει η Ν.Δ. να κινηθεί Δεξιά ή προς το κέντρο..

 5. Επισκέπτης avatar
  Επισκέπτης 30/06/2014 17:15:33

  Εμμεσο «ναι» και από Βούλτεψη για Μεγάλο Συνασπισμό: «Οχι με τη σημερινή μορφή που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ» Πηγή: Εμμεσο «ναι» και από Βούλτεψη για Μεγάλο Συνασπισμό: «Οχι με τη σημερινή μορφή που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ» Όταν το "σύστημα" παλεύει για την επιβίωσή του, όλα είναι δυνατά. Θυμόμαστε και τον Σαμαρά τι έλεγε για την συνεργασία με το ΠαΣοΚ, όμως...

 6. Franc. avatar
  Franc. 30/06/2014 17:30:50

  Mήπως έπειξε ρόλο στην εισήγηση Αβραμόπουλου για συνεργασία, το πρωτοσέλιδο άρθρο στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία για το σκάνδαλο των εμβολίων του Αβραμό, που ο εισαγγελέας διέταξε έρευνα?

 7. sender avatar
  sender 30/06/2014 17:36:17

  Ολο ακκισμούς και τσαχπινιές τα σημερινά κόμματα.Ας βρεθεί επιτέλους ο προξενητής[φαντάζομαι ποιος είναι, αλλά δεν στο λέω],να τελειώνει η ιστορία.Οχι τίποτε άλλο,αλλά τόσον καιρό αρπαζόμαστε μεταξύ μας,αναλύσεις περί φιλελευθερισμού,σοσιαλισμού light heavy κλπ,δημοσίων κατά ελευθεροεπαγγελματιών κοκ.Κάποιοι διασκεδάζουν πάρα πολύ.Μεγάλο το δούλεμα.

 8. πολίτης avatar
  πολίτης 30/06/2014 19:27:28

  Αν ο Σύριζα θέλει να αυτοκτονήσει, πεδίον δόξης λαμπρόν... Δεν το πιστεύω, αλλά στην απίθανη περίπτωση, Αλέκα σου ΄ρχομαι..τον Κουτσούμπα δεν μπορώ να τον συνηθίσω.

 9. Άπαντα Επιστάμενος avatar
  Άπαντα Επιστάμενος 30/06/2014 19:27:36

  Αρχίσαμε με μονοκομματικές κυβερνήσεις. Μετά το 2009 τα ποσοστά των κομμάτων κατέρρευσαν και ζήσαμε το αδιανόητο, κυβέρνηση ΝΔ + ΠΑΣΟΚ + ΔΗΜΑΡ, αλλά και τα τρία κόμματα μαζί να έχουν τα ποσοστά που είχει το ένα μεγάλο κομμα το 80'. Τι άλλο θα δούμε; ΠΑΣΟΚ + ΝΔ + ΠΟΤΑΜΙ +ΣΥΡΙΖΑ; Κι όλα αυτά με ποσοστό μόλις 50% ενώ τα "αντισυστημικά" και εγκληματικά κόμματα θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν;

 10. airman avatar
  airman 30/06/2014 19:33:58

  Κυβερνητικός "Μεγάλος Συνασπισμός" ή Κυβέρνηση με "Διπολική Διαταραχή"! Από το ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσουμε το "Συνασπισμός". Το "Μεγάλος" είναι απαραίτητο διότι εκτός από τη Ριζοσπαστική Αριστερά πρέπει να χωρέσει πολύ πράγμα! Και ο Αβραμόπουλος μπορεί να βρεθεί και σε μια θέση Αντιπροέδρου! Γιατί όχι; Από το ... τίποτα!

 11. Ιδιώτης avatar
  Ιδιώτης 30/06/2014 23:36:16

  ΣΑΜΑΡΑΣ-ΑΠΟΚΛΕΙΩ ΚΑΘΕ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
  http://www.youtube.com/watch?v=o2J3M-0iq2Q

 12. Seagull avatar
  Seagull 01/07/2014 12:14:11

  Μάλλον έχουν καταλάβει όλοι, και όταν λέμε όλοι εννοούμε όλοι οι του δημοκρατικού πολιτικού φάσματος (αφήνω έξω τους ΧΑυγίτες γιατί επί του παρόντος έχουν να λύσουν το θέμα σβάστιγκα ή μαίανδρος) ότι θα πέσει πολύ ξύλο από Βρυξέλλες και Βερολίνο μεριά γιατί στην ουσία τίποτα σημαντικό δεν έχει γίνει απλά νομίζουμε ότι τους κοροϊδεύουμε για να μασάμε το παραδάκι και να ροκανίζουμε τον χρόνο. Μας φτύνουν κατάμουτρα και λέμε ψιχαλίζει, γιατί τι άλλο είναι όταν λένε ότι οι Ελληνες πλούσιοι επενδύνουν στο σίτυ τα λεφτά τους (αυτά τα νόμιμα ντε που έχουν στην Ελβετία) και όχι στην χώρα τους, κάτι σημαίνει αυτό.... Οταν τρενάρουν την συζήτηση για το χρέος από τρίμηνο σε εξάμηνο και αυτό κάτι σημαίνει ή πολύ απλά μας λένε άντε να κουρευτείτε γιατί αρκετά μας ζαλίσατε. Οσο δε για τον Σύριζα με τις μεγάλες ιδέες ότι δήθεν θα ζητήσουν και οι δανειστές- κράτη αμέσως θα σπεύσουν να διαγράψουν το χρέος, μάλλον άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι τα ψέμματα τελείωσαν και ότι το πιθανότερο είναι να πέσουν σε τοίχο, αν και εφόσον βέβαια θα σχημάτιζαν κυβέρνηση μετά από εκλογές, γι αυτό και τα ανοιγματάκια με πηδηματάκια δεξιά, αριστερά και στο κέντρο, έτσι για να έχουν ένα άλλοθι βρε αδερφέ γι αυτά που δεν θα μπορέσουν να κάνουν και για τα οποία θα φταίνε οι συγκυβερνώντες ......

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.