#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
23/05/2010 09:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εσωκομματικές εκλογές στη Νέα ΔημοκρατίαΤην άλλη Κυριακή 30-5-2010, όλα τα μέλη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας καλούνται να ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος.

Για πρώτη φορά τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας θα έχουν το δικαίωμα της εκλογής απευθείας των Προέδρων της κάθε Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος. Επίσης απευθείας από τα μέλη εκλέγονται και οι Πρόεδροι των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων (ΔΗΜΤΟ), και φυσικά απευθείας εκλέγονται και τα μέλη τόσο των Δημοτικών Τοπικών Οργανώσεων όσο και των Διαμερισματικών Τοπικών Οργανώσεων.

Από τη Ρηγίλλης λοιπόν, καλούνται....

όλα τα μέλη του κόμματος να δώσουν το παρόν στις δημοκρατικές αυτές εσωκομματικές διαδικασίες και να μην αδιαφορήσουν. Η αδιαφορία για τη συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες στην ουσία σημαίνει παραχώρηση σε άλλους της δυνατότητας για ρύθμιση της ζωής μας.

Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του Πρόεδρου των Νομαρχιακών Επιτροπών έληξε ήδη από την περασμένη Τετάρτη, ενώ η προθεσμία για υποβολή υποψηφιοτήτων για το αξίωμα του Πρόεδρου Δημοτικών και Διαμερισματικών Επιτροπών καθώς και για μέλη των επιτροπών αυτών ενώ έληγε χθες, τελικά παρατάθηκε, λόγω και του τριημέρου, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ και η αναγκαιότητα αυτής της παράτασης θα κρίνεται από την οικεία Νομαρχιακή Εφορευτική Επιτροπή.

Βλέπουμε λοιπόν πως, μετά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, μέσα σε επτά μόλις μήνες και κάτω από την ηγεσία και την καθοδήγηση του Αντώνη Σαμαρά, το μέχρι πρότινος υπερσυντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, έκανε άλματα δημοκρατικότητας που δεν θα μπορούσε να είχε φανταστεί κανείς μόλις επτά μήνες πριν και συγκεκριμένα:

Α) Εκλέγει πλέον τον ίδιο τον Πρόεδρο του κόμματος απευθείας από τα μέλη του κόμματος (Ισχύει μόνο για Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ).

Β) Εκλέγει τον Πρόεδρο της νεολαίας του κόμματος (ΟΝΝΕΔ) απευθείας από τα μέλη της ΟΝΝΕΔ (Ισχύει μόνο για Νέα Δημοκρατία).

Γ) Εκλέγει τους Προέδρους των Νομαρχιακών Επιτροπών και τους Προέδρους των Δημοτικών Επιτροπών του κόμματος απευθείας από τα μέλη του κόμματος (Ισχύει μόνο για Νέα Δημοκρατία).

Και όλα αυτά κάτω από το βάρος μιας πρόσφατης συντριπτικής εκλογικής ήττας για την Νέα Δημοκρατία και κάτω από το βάρος μιας ασφυκτικής προπαγάνδας του ΠΑΣΟΚ και των νταβατζήδων σε βάρος της Νέας Δημοκρατίας.

Οι προσπάθειες αυτές του Αντώνη Σαμαρά, αν και συναντούν την δυστοκία ακόμα και ανάμεσα στα μέλη του κόμματος που τόσα χρόνια δεν γνώριζαν τέτοιες διαδικασίες, εντούτοις έφεραν τους πρώτους καρπούς, με την πρόσφατη νίκη και άνετη επικράτηση της φοιτητικής και σπουδαστικής νεολαίας ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, που σημαίνει ότι μέσα σ’ αυτόν τον πολιτικό χαλασμό η νέα γενιά αποδέχεται και εγκρίνει τις νέες δημοκρατικές διαδικασίες.

Εμείς περιμένουμε κάποια στιγμή από τον Αντώνη Σαμαρά να προχωρήσει και στις τελικές μεταρρυθμίσεις για να εκδημοκρατιστεί πλήρως το κόμμα και να συμμετέχει ουσιαστικά ένα τμήμα της κοινωνίας στην πολιτική.

Δηλαδή την εκλογή απευθείας από τα μέλη του κόμματος των υποψηφίων βουλευτών και τοπικών αρχόντων καθώς και τη θέσπιση εσωκομματικών δημοψηφισμάτων. Φυσικά θα πρέπει να γίνει πρώτα, με ευθύνη του Αντώνη Σαμαρά, μια αξιολόγηση και ξεκαθάρισμα των παλιών μηχανισμών που είχαν παγιωθεί μέσα στο κόμμα και το κρατούσαν δέσμιο των προσωπικών τους συμφερόντων.

http://hassapis-peter.blogspot.com/2010/05/blog-post_3088.html

ΣΧΟΛΙΑ

 1. p_K avatar
  p_K 23/05/2010 10:38:35

  Όντας κι εγώ υποψήφιο μέλος σε μια τοπική της Βορείου Ελλάδος, καλώ τα μέλη του κόμματος να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Είναι μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία που μας αφορά όλους. Πρέπει να εκλεγούν οι έχοντες όρεξη για δουλειά, προσφορά και αγάπη προς την Πατρίδα. Το νέο ξεκίνημα με τον Αντώνη Σαμαρά, προϋποθέτει να σηκωθούμε από τον καναπέ και να δώσουμε το παρών στις εσωκομματικές εκλογές.

 2. gram avatar
  gram 23/05/2010 10:42:56

  Easier said than done... Το κόμμα δεν έχει ακόμα καταλάβει το θησαυρό των 800κ διευθύνσεων που έχει στα χέρια του και πως μέσα από την επεξεργασία τους θα μπορούσε να ταυτοποιήσει νέα άφθαρτα στελέχη και πιθανούς υποψηφίους που θα επανόρθωναν την εικόνα του κόμματος στην κοινωνία. Κοιτάξτε τι κάνει το Tea Party για τους Ρεπουμπλικάνους στην Αμερική και οι νέοι υποψήφιοι από τη Χαβάη ως τη Μασαχουσέτη. Εδώ, τίποτα συστηματικό δεν γίνεται και πάλι. Οπως ακριβώς συμβαίνει και στις αγορές όταν ένας νέος ανταγωνιστής προσπαθεί να καθιερωθεί σε μια αγορά, οι πιθανοτητες είναι ότι εκείνοι που θα πολεμήσουν πεισματικά και θα πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές που αναφερετε είναι εκείνοι που έχουν περισσότερα να χάσουν, οι σημερινοί μανδαρίνοι του κόμματος δηλαδή. Κρίμα, αλλά είναι προφανές ότι η ομάδα περί τον Αντώνη δεν ήταν έτοιμη να ή δεν ήταν αρκετά πολυπληθής για να μπορέσει να προετοιμάσει και το πως θα, κυβερνήσει.

 3. Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
  Μποτίλια στο Πέλαγος 23/05/2010 12:13:30

  Ας μην συγχέουμε την έννοια της δημοκρατίας με το σύστημα της εκλογικής ανάδειξης αντιπροσώπων, το οποίο ο Αριστοτέλης χαρακτήρισε ως ολιγαρχικό. Υπό την έννοια της αντιπροσώπευσης και οι ΗΠΑ "δημοκρατία" έχουν (που αποτελούν εδώ και ένα αιώνα δικτατορία των τραπεζών) και ο Πούτιν "δημοκρατία" έχει (που αποτελεί ανέκαθεν δικτατορία της Οχράνα-KGB-GRU και των Βογιάρων, μιας ολιγαρχίας που συνεπάγεται ποδηγέτηση και περιθωριοποίηση του λαού) και ο Ερντογκάν δημοκρατία έχει, αντί να πουλάει μαντίλες και φερετζέδες σε πανέρια στα στρατοδικεία του Κουρδιστάν.
  Η δημοκρατία δεν είναι - όπως έχω επιμείνει και άλλες φορές - το μηχανάκι της πλειοψηφίας, που μας επέβαλαν από καταβολής Ελλαδικού προτεκτοράτου οι Κουντουριώτης, Μαυροκορδάτος και λοιποί λακέδες των Άγγλων. Δεν είναι δημοκρατία το "με ψηφίσατε και θα καθαρίζω όπως γουστάρω για πάρτη σας". Δεν είναι η δι' εκλογής ανάδειξη αρχηγίσκων και δικτατορίσκων.
  Οι δημοκρατίας προϋποθέτει:
  - Δυνατότητα κοινωνίας και δραστηριοποίησης της βάσης
  - Οργανωτικές δομές που αναδεικνύουν το προηγούμενο
  - Θεσμικά πλαίσια που στηρίζονται σε αρχές ανθρωπισμού και προάσπισης της λαϊκής εξουσίας.
  Η έννοια της δημοκρατίας ξεφτιλίστηκε στα όρια του εργατικού κινήματος από τότε που οι χαφιέδες του μεγάλου κεφαλαίου Λένιν, Τρότσκι και Στάλιν στρατιωτικοποίησαν τα εργατικά συμβούλια για να ονομάσουν την δικτατορία του γενικού γραμματέα και της κλίκας ενός πολιτικού γραφείου δήθεν "δικτατορία του προλεταριάτου".
  Δεν μπορεί να υπάρξει υγιείς οργανισμός, χωρίς υγιεί κύτταρα. Αυτό σημαίνει, ότι η δραστηριοποίηση των πολιτών δεν μπορεί να λάβει χώρα σε επίπεδο οργάνωσης της βάσης, μεγαλύτερο από αυτό του κοινοτικού. Άρα το πρώτο που συνεπάγεται η δημοκρατία είναι αποκέντρωση. Μέσα στα υδροκέφαλα ζούγκλες, που δημιούργησαν οι μπουρζουά με την κεφαλαιοκρατική συγκέντρωση, και τα ονόμασαν πόλεις, ουδεμία σχέση με την εν τέλει πολιτική μπορούν αυτά να έχουν. Η δημοκρατία γεννήθηκε και οργανώθηκε σε τελείως διαφορετικό κοινωνικό περίγυρο.
  Σήμερα η ανάπτυξη της τεχνολογίας και των παραγωγικών δυνάμεων έχει φτάσει σε σημείο, που όχι μόνο επιτρέπει την άψογη απόδοση των υπαρχόντων δυνάμεων, αλλά τελικά την επιβάλει, σε αποκεντρωμένο επίπεδο, εάν θέλουμε να προσβλέπουμε σε ποιότητα ζωής, έξω από τα καταναλωτικά νάιλον και τις λαμαρίνες.

  Βέβαια δεν μπορεί να μην επικροτήσει κάποιος την απόφαση της ΝΔ. για εκλογή των περιφερειακών αρχόντων από την βάση. Είναι αναμφίβολα μια απόφαση στην σωστή κατεύθυνση, η οποία θα μπορέσει όμως να αποδώσει, μόνον εάν ακολουθήσουν και άλλες - ουσιαστικότερες - αλλαγές. Οι οποίες οφείλουν να έχουν και δομικό χαρακτήρα, αλλά όχι μόνο.
  Η δεδηλωμένη αντίληψη του αρχηγού, ότι "Ψηφίστηκα από 800.000 και αποφασίζω για όλα" στην ουσία αναπαράγει την μόνιμη κακοδαιμονία του Ελλαδικού πολιτικού τοπίου, που είναι σε πρώτη φάση ο αρχηγισμός, με επόμενη φάση, σε συνδυασμό με την καλλιέργεια προσωπολατρίας, τον μεσσιανισμό.
  Εάν η ΝΔ. δεν δημιουργήσει μηχανισμούς δραστηριοποίησης και ουσιαστικής έκφρασης της βάσης, εάν δεν δομήσει συνολικό τεκμηριωμένο όραμα, εάν δεν δρομολογήσει ζωντανή εκπόνηση στρατηγικής και τακτικής με συμμετοχή του κοινωνικού υποκειμένου, εάν δεν μπορέσει να εντάξει σε τέτοιου είδους διαδικασίες, όχι μόνο τα κομματικά μέλη, αλλά κάθε ενδιαφερόμενο, μέσω της ουσιαστικής αναζωογόνησης κοινωνικών φορέων, ώστε να μπορέσει να δώσει κοινωνική διάσταση στο όραμα και τις θέσεις της, εφ' όσον αυτά συγκροτηθούν, το πρόταγμα της δημοκρατίας θα παραμείνει επίφαση, τουλάχιστον για τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.
  Και αυτά δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο από δύο άτομα, ειδικά όταν το δεύτερο είναι ο κ. Αβραμόπουλος.

  • Β.Κ.Σ. avatar
   Β.Κ.Σ. @ Μποτίλια στο Πέλαγος 23/05/2010 12:27:53

   ο Πέτρος Χασάπης προτείνει την διενέργεια εσωκομματικών δημοψηφισμάτων. Εάν μετά το Συνέδριο δούμε σε αυτό το κόμμα να αξιοποιεί τις δυνατότητες του διαδικτύου, για παράδειγμα ο κάθε τομεάρχης να είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τους Πολίτες μέσω της ιστοσελίδας του κόμματος, εάν για οποιαδήποτε πρόταση νόμου υποβάλλουν ως αντιπολίτευση, εάν για οποιοδήποτε νομοσχέδιο καλούνται να ψηφίσουν ζητείται η γνώμη των μελών αλλά και των ΜΗ μελών τότε η Νέα Δημοκρατία θα έχει προχωρήσει σε διαδικασίες πρωτοφανείς για την λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα μας που ακόμα και τους αριστερούς αναλυτές θα αφήσει σύξυλους...

   • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο Πέλαγος @ Β.Κ.Σ. 23/05/2010 12:42:02

    Οπωσδήποτε το διαδίκτυο προσφέρει ποιοτικά νέες δυνατότητες για ανάπτυξη δημοκρατικών διαδικασιών. Δεν μπορούν όμως αυτές να στηρίζονται κύρια μόνο σε ένα μέτρο ή μια ρύθμιση, όσο ριζοσπαστικό και όσο αποδοτικό κι αν μπορεί αυτό να είναι.
    Όσο αφορά την αριστερά, δεν μπορεί η κριτική της να αποτελεί μέτρο αξιολόγησης της δημοκρατίας, εφ' όσον αυτή πλέον αποτελεί ένα σύνδρομο πολιτικής αρτηριοσκλήρωσης. Αυτό φαίνεται και από την υπέρμετρα υποτονική αξιοποίηση των δυνατοτήτων του διαδικτύου που έχει κάνει αυτή, καταγράφοντας και έτσι τις φοβίες της όσο αφορά την ανάπτυξη ιδεών. Σήμερα κυριαρχούν αριθμητικά στο διαδίκτυο περισσότερο οι ανεξάρτητες φωνές με κριτική διάθεση,.

  • mourinio avatar
   mourinio @ Μποτίλια στο Πέλαγος 23/05/2010 12:31:03

   >Δεν μπορεί να υπάρξει υγιείς οργανισμός, χωρίς υγιεί κύτταρα
   με λίγα μη υγιή κύτταρα θεωρείται υγιής ο οργανισμός;

   kai gam_ tous ar8rografous exei mazepsei aytos edw o istoxwros!

   • EtsiMareSei avatar
    EtsiMareSei @ mourinio 23/05/2010 15:24:36

    Καλα ρε mourinio,απο ποτε ενα ορθρογραφικο λαθος κρινει ολοκληρο το περιεχομενο ενος σχολιου??
    Αναθεμα σε αν καταλαβες εστω στο ελαχιστο τι θελει να πει ο αρθρογραφος!
    Πιστευω οτι καπου στη μεση,δεν αντεξες,υπερθερμανθηκε ο εγκεφαλος σου και αρχισες τις αναρθρες κραυγες..
    Γρηγορα..πισω στην τρυπα σου τωρα.

    ΥΓ. Μια απορια μονο,εκει στην σπηλια των "υπανθρωπων" εχετε και συνδεση ιντερνετ?.
    Α ρε θηριαα ειστε!!

   • Nancy avatar
    Nancy @ mourinio 23/05/2010 15:31:23

    Πάρε τα ιερογλυφικά σου και σε άλλο μαγαζί.

   • Μποτίλια στο Πέλαγος avatar
    Μποτίλια στο Πέλαγος @ mourinio 23/05/2010 20:15:53

    @ mourinio

    filaraki na ise kala, me ekanes ke gelasa

  • xrhxa65 avatar
   xrhxa65 @ Μποτίλια στο Πέλαγος 23/05/2010 22:09:10

   Καλησπερα φιλοι και μποτίλια ....
   "να ςντλαξει ,όχι μόνο τα κοματκά στελάχη ,αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο..." κι εγώ σαν ενδιαφερόμενος στην όλη διαδικασία ενδιαφέρθηκα , με χαρά να δώ τις διαδικάσίες ένταξης ενός μή ενταγμένου, μη φθαρμένου στελέχους , στον δήμο μου , που προοριζόταν για πρόεδρος τοπικής ΔΗΜΤΟ αλλά τελευταία στιγμή του ανακοινώσανε ΄τοι δεν μπορεί να συμμετέχει γιατί δεν είναι γαμένος στον κατάλογο του δήμου του συγκεκριμένου ,αλλά σε έναν άσχετο από λάθος.....και έτσι ο δήμος έχασε την ευκαιρία να δραστηριοποιήσει έναν άνθρωπο που σίγουρα καλό θα έκανε στην παράταξη ,αλλά και στην αλλαγή της κοματικής νοοτροπίας που επικρατεί....
   Το πόσο αληθής είναι η διακαιολογία αποκλεισμού του συγκεκριμένου ατόμου δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω....μόνο οι τοπικοί κοματικοί είναι σε θέση....ίσως και κεντρικότερα.....
   Το θέμα είναι ότι ακοόμα και στην συγκεκριμένη διαδικασία εκδημοκρατισμού ,οι παλαιοκομματικοί έχουν μηχανισμούς αποκλεισμού ατόμων που θα μπορούσαν να φέρουν έναν αέρα αλλαγής....


   Ανεξάρτητα πάντως από τα παραπάνω και θέλοντας να απαντήσω (να συμπληρώσω ίσως) και στα γραφόμενα του μποτίλια........είναι στα χέρια των "κυτάρων" να δραστηριοποιηθούν και να "εμπλακούν" στις διαδικασίες προώθησης της κοινωνίας μας με τρόπο ΥΓΙΕΙ και να πετάξουν στον κάλαθο των αχρήστων κύταρα ΜΗ ΥΓΕΙΗ και να δώσουν την ώθηση στην ελληνική κοινωνία να ανεξαρτητοποιηθεί και να μπει σε τροχιά ανάπτυξης.......

   Αυτό που μας κρατάει αιχμάλωτους τόσα χρόνια είναι η συνενοχή με τον ένα ή τον άλλο τρόπο του πλήθους.....

   Συμετοχή για αντροπές λοιπόν είναι η λύση....και η άμυνα....

 4. Λεωνίδας avatar
  Λεωνίδας 23/05/2010 18:41:59

  Πρώτη φορά σήμερα έμαθα για αυτές τις εσωκομματικές εκλογές! Ποιος απέκλεισε ουσιαστικά τα νέα μέλη από τη διαδικασία; Όχι να βάλουν υποψηφιότητα δεν μπόρεσαν, όχι άτομα και απόψεις δεν γνωρίζουν, ούτε καν πού μπορούν να ψηφίσουν δεν ξέρουν, γιατί ως γνωστόν τη μέρα που εκλέχτηκε ο Σαμαράς αρχηγός δεν ψηφίζαμε στο Δήμο που ανήκουμε αλλά ψάχναμε να βρούμε το εκλογικό τμήμα που είχε μικρότερη ουρά. Κάτι μου λέει ότι η θητεία των νέων εκλεγμένων θα είναι πολύ βραχύβια.

  • xrhxa65 avatar
   xrhxa65 @ Λεωνίδας 23/05/2010 22:15:35

   συμφωνώ μαζί σου Λεωνίδα....
   οι όλη διαδικασία έχει έναν αέρα επείγοντος που δεν ταιριάζει στην περίσταση....
   ίσως και να είναι καλή σαν πρόταση:οι εκλεγμένοι από αυτήν την διαδικασία να έχουν σαν σκοπό να οργανώσουν σε σύντομο διάστημα πολύ περισσότερο οργανωμένες και ανοιχτές εκλογές για τοπικά συμβούλια....είναι ένας θεσμός που πρέπει να αναβαθμιστεί ,για να μπορούμε να μιλάμε για αληθινές δημοκρατικές διαδικασίες....

  • loretta avatar
   loretta @ Λεωνίδας 23/05/2010 22:50:13

   Λεωνιδα

   με απογοητευει η σταση μερικων οταν τα θελουν ολα στο πιατο...εφοσον ενδιαφερονται να συμμετεχουν να πανε στις τοπικες οργανωσεις των περιοχων τους και να παρουν πληροφοριες....ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ!!

   ελεος ρε παιδια....

 5. george karas avatar
  george karas 24/05/2010 01:49:26

  καλησπερα σας
  ξεκιναω καπως ετσι τον εκλογικο μου αγωνα
  http://georgekaras.blogspot.com
  ευχαριστω για την φιλοξενια

 6. καθρέφτης avatar
  καθρέφτης 24/05/2010 08:55:26

  Τους αξιολόγησαν πριν θέσουν υποψηφιότητα; Θού Κύριε φυλακήν τω στόματί μου. Φυσικά και θα αδιαφορήσουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.

 7. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 24/05/2010 09:18:02

  κουραμπιες ή μελομακαρονο?
  Αντιστεκομαι ! Θα διεκδικησω συνταξη Αντιστασικου κατα του Γερμανου του Αμερικανου κ του Παγκαλου. Ματωσα, ακρωτηριαστηκα, παθαινω κρισεις.
  Συλλογος Αντιστασιακων Αντινεα. Η συνταξη ανηκει στους Ελληνες.

  ΠΠ

 8. moriarty avatar
  moriarty 24/05/2010 20:09:06

  Ευτυχώς που μας ενημερώνετε εδώ.. Γράφτηκα μέλος στις πρόσφατες εκλογές για Πρόεδρο του Κόμματος αλλά έκτοτε δεν είχα ουδεμία ενημέρωση από την ΤΟ για εκλογές ή ο,τιδήποτε σχετικό (παρ΄ ότι άφησα διευθύνσεις κλπ). Αν περιμένουν να πάει έτσι μπροστά το κόμμα, ζήτω που καήκαμε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.