#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/04/2011 10:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ερωτηματικά για το "ελληνικό" Wikileaks«Αν οι “διαρροές” είναι ότι έχουμε δει μέχρι τώρα, όλα καλά» σχολίαζε  με καλή διάθεση ένας από τους πολιτικούς που εμφανίστηκαν να συζητούν με την αμερικανική πρεσβεία, μέσα από τα τηλεγραφήματα του wikileaks που δημοσιεύει η “Καθημερινή”.

Η αλήθεια είναι ότι  μέχρι στιγμής  όσα έχει επιλέξει να δημοσιεύσει  η δημοσιογραφική ομάδα της Καθημερινής που τα διαχειρίζεται, δεν έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.  Για την ακρίβεια το πραγματικό ενδιαφέρον περιορίζεται στο ότι επιβεβαιώνεται πως από την πρεσβεία των ΗΠΑ περνούν  σχεδόν οι πάντες για να την ενημερώσουν σχετικά με ότι συμβαίνει  στη χώρα: υπουργοί, σύμβουλοι, υπάλληλοι υπουργείων κ.α.

Θα μπορούσε να είναι μία αποστομωτική απάντηση σε όσους αγαπούν τις θεωρίες συνωμοσίας και βλέπουν παντού τη CIA. Αλήθεια,  τι χρειάζονται άραγε οι άνθρωποι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ στην Αθήνα, αφού τα πρόσωπα που ενδιαφέρουν σπεύδουν εκουσίως να ενημερώσουν;  (είναι και το παλιό εκείνο ανέκδοτο που έλεγε ότι δύο είναι οι χώρες στις οποίες η CIA καθίσταται άχρηστη εκ των πραγμάτων: η Κίνα γιατί δεν μιλάει κανείς και η Ελλάδα γιατί μιλάνε όλοι).

Ωστόσο, ο προσεκτικός αναγνώστης των τηλεγραφημάτων που δημοσιεύει η «Καθημερινή», η οποία και τα διαχειρίζεται κατά την κρίση της,  παρατηρεί  μεταξύ άλλων ότι ενώ έχουν παρελάσει όλα τ’ άλλα «επαγγέλματα» (πολιτικοί, σύμβουλοι, διπλωμάτες κ.α )  απουσιάζει ένα: αυτό των δημοσιογράφων και των opinion makers.

Είναι γνωστό ότι η πρεσβεία συνομιλεί τακτικά με μια ντουζίνα (τουλάχιστον) από αυτούς.  Είναι λογικό λοιπόν να αναρωτιέται κανείς: πως και δεν εμφανίστηκε το όνομα ούτε ενός δημοσιογράφου –συνομιλητή της πρεσβείας σε κάποιο τηλεγράφημα;

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως και το παρασκήνιο των ελληνικού ενδιαφέροντος wikileaks.  Πως και γιατί βρέθηκαν στα χέρια ενός μόνο δημοσιογραφικού συγκροτήματος; Γιατί είχαν μόνο εκείνοι την πληροφορία για το πώς μπορούν να τα πάρουν;  Γιατί κανένας άλλος δημοσιογράφος (από άλλα ΜΜΕ) δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα αρχεία αυτά;  Πως μπορούμε να ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν σημαντικού δημοσίου συμφέροντος ειδήσεις στα τηλεγραφήματα αυτά, οι οποίες ενδεχομένως δεν αξιολογούνται με τον ίδιο τρόπο που θα τα αξιολογούσε κάποιο άλλο μέσο; Τα ερωτήματα είναι πολλά. Πολύ περισσότερα από τις απαντήσεις που δίνουν τα δημοσιευμένα τηλεγραφήματα.

Αριστερόχειρ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γιώργος Π avatar
  Γιώργος Π 08/04/2011 11:13:56

  alexis leaks
  Ολα στημένα και ενορχηστρωμένα.
  wikileaks και cia είναι το ίδιο πράγμα.

  • Nick avatar
   Nick @ Γιώργος Π 08/04/2011 14:11:27

   Τελικά της CIA ή της Mossad είναι; Μήπως είναι της MI6; Μπερδεύτηκα.

 2. vapan avatar
  vapan 08/04/2011 11:16:43

  Θα απαντήσει κανείς άραγε στα ερωτήματα που θέτει ο Αριστερόχειρ;
  Περισσότερα για το τι έγινε και πώς έγινε έχουν δημοσιευτεί στο h**p://www.thepressproject.gr/cablegate/tppdetails.php?id=3951
  Οπότε κάποια πρώτα συμπεράσματα μπορούν να βγουν...

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ vapan 08/04/2011 12:01:03

   Προφανώς θα μας διαφωτίσει ο Papa-hellas

 3. man8os avatar
  man8os 08/04/2011 12:25:29

  Η ποιοτητα των τηλεγραφηματων ειναι 100% αυτουσια? Υπαρχουν ενδειξεις οτι υπαρχει καποια λαθροχειρια.
  Χαρακτηριστικο παραδειγμα τα 2 τηλεγραφηματα του Σπεκχαρτ για τον Σαμαρα, στο 1 τον λεει Αμερικανοφιλο και οτι οι Αμερικανοι τον προαιτημαζαν για Προεδρο και στο αλλο τον λεει εθνικιστη που θα προσπαθησει να καταλαβει την θεση κοντρα στην φιλη τους την Μπακογιαννη.
  Ειναι δυνατον να ειναι γραμμενα και τα 2 απο το ιδιο χερι?

 4. anonymous avatar
  anonymous 08/04/2011 13:02:25

  ομοσπονδιακο αδικημα...

  • TED avatar
   TED @ anonymous 08/04/2011 16:15:36

   Ψάχτε στο Google με τον τίτλο αυτό! Εξαιρετικό άρθρο...

 5. ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ avatar
  ΞΕΝΟΦΩΝΤΑΣ 08/04/2011 13:04:04

  ''πως από την πρεσβεία των ΗΠΑ περνούν σχεδόν οι πάντες για να την ενημερώσουν σχετικά με ότι συμβαίνει στη χώρα: υπουργοί, σύμβουλοι, υπάλληλοι υπουργείων κ.α.''
  ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ, ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΟΔΟ,
  1. ΠΑΛΑΙΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ, ΤΟ ΡΩΣΣΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΟΜΜΑ,
  2. ΜΕΤΑ, ΕΙΧΑΜΕ ΤΟ ΑΓΓΛΙΚΟ ΚΑΙ ΤΟ ΡΩΣΣΟΔΟΥΛΟ ΚΟΜΜΑ,
  3. ΤΩΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ Ή ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΖΩΗΣ, ΠΟΥ "ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΝ' ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ...
  ΕΑΝ ΟΜΩΣ
  ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΑΣ ΩΣ ΟΡΓΑΝΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ,
  ΄Ε ΑΥΤΟ ΟΧΙ ΜΟΝΟΝ ΠΡΟΟΔΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ,
  ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ ΣΕ ΜΙΑ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ,
  ΠΟΥ ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ, ΚΑΙ (ΔΕΝ ΘΑ ΑΡΓΗΣΗ ΚΑΙ) ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ !!!
  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟ ΑΥΤΟ ?
  ΔΕΝ ΘΥΜΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑ ΕΤΑΙΡΑ ΠΟΥ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΟΤΑΝ ΕΜΑΘΕ ΠΩΣ ΟΙ ΑΛΛΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ???
  ΤΙ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΑΡΑΓΕ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ?????
  ΤΙ ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΜΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΩΣ ΕΘΝΟΣ ???????
  ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΙ, ΜΙΣΘΑΡΝΑ ΟΡΓΑΝΑ, ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ,
  1. ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΡΡΙΕΡΕΣ,
  2. ΔΟΞΑ,
  3. ΧΡΗΜΑ.
  ΚΑΝΕΙΣ (ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΘΑΜΩΝΕΣ ΤΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ) ΔΕΝ ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ,
  1. ΟΥΤΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ (ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΑΝ ΣΥΜΒΑΔΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗΣ...),
  2. ΟΥΤΕ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ (ΝΑΙ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ,
  'ΤΙ ΩΦΕΛΗΣΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΝ ΕΑΝ ΚΕΡΔΙΣΗ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ ΟΛΟΝ ΚΑΙ ΖΗΜΙΩΘΗ ΤΗΝ ΨΥΧΗΝ ΑΥΤΟΥ?'').
  ΑΝΕΝΕΡΓΟΥΜΕ ΣΤΑ ΟΥΣΙΩΔΗ, ΕΥΤΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΟΘΝΗΣΚΟΥΜΕ (ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ) ΜΕ ΟΣΑ ΠΡΑΤΤΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΠΟΛΛΗΣ (ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ) ΜΑΛΑΚΙΑΣ...
  (ΣΥΓΧΩΡΕΙΣΤΕ ΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ ΕΣΤΩ ΦΙΛΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΑΝ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ).

 6. Kαθιστός Ταύρος avatar
  Kαθιστός Ταύρος 08/04/2011 13:04:10

  "......Πως και γιατί βρέθηκαν στα χέρια ενός μόνο δημοσιογραφικού συγκροτήματος; Γιατί είχαν μόνο εκείνοι την πληροφορία για το πώς μπορούν να τα πάρουν; Γιατί κανένας άλλος δημοσιογράφος (από άλλα ΜΜΕ) δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα αρχεία αυτά; Πως μπορούμε να ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν σημαντικού δημοσίου συμφέροντος ειδήσεις στα τηλεγραφήματα αυτά, οι οποίες ενδεχομένως δεν αξιολογούνται με τον ίδιο τρόπο που θα τα αξιολογούσε κάποιο άλλο μέσο;....."

  Xμμμμμμ.....δεν αντιλαμβάνομαι τα ερωτιματικά που τιθονται εδώ !!!
  Υπάρχουν εκατοντάδες mirrors και όποιος θέλει μεταφράζει απο τα δεκάδες που υπάρχουν .

  Για παράδειγμα εδώ έχουμε της EΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ τον ανάλογο mirror

  http://wikileaks.enet.gr/Mirrors.html

 7. Τζώννυ Μπη Γκουντ avatar
  Τζώννυ Μπη Γκουντ 08/04/2011 15:07:43

  Απαντώ στο ποστ

  Το Wikileaks έχει πληθώρα εγγράφων και όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου. Η Ελλάδα είναι γι' αυτούς μία μικρή τρύπα. Επειδή για μας είναι το κέντρο της καρδιάς μας δε σημαίνει ότι ισχύει το ίδιο για όλον τον πλανήτη.

  Έψαξαν λίγο, πράγματι λίγο, και βρήκαν την αξιοπρεπέστερη ελληνική εφημερίδα, για τα δεδομένα τους. Και τους έδωσαν τα αρχεία να τα διαχειριστούν. Όπου και να τα έδιναν από ενδοελληνικές πηγές θα γινόταν η ίδια κριτική. Τι να κάνουμε τώρα; Προσοχή, δεν τους δικαιολογώ, απλά εξηγώ τη στάση τους.

  Τα αρχεία που έδωσαν στην Καθημερινή είναι ανέκδοτα. Δεν έχουν βγει από το κανονικό site του wikileaks. Αυτή η τακτική ακολουθείται με όλες σχεδόν τις χώρες. Πρώτα τα δίνουν σε μία ή δύο εφημερίδες της χώρας, εκείνη τα αξιολογεί και τα βγάζει στη δημοσιότητα και μετά από αρκετές μέρες ή εβδομάδες ή ίσως και μήνες, τα έγγραφα αυτά βγαίνουν στην ιστοσελίδα τους, και άρα στα mirrors σε όλον τον κόσμο.

  Αυτό είναι το κίνητρο για τις εφημερίδες. Για παράδειγμα επέλεξαν στην αρχή τους New York Times και τον Guardian για τα πρώτα έγγραφα. Ποιος σας είπε ότι αυτοί δεν έχουν συμφέροντα και δεν παίρνουν θέση στα εσωτερικά των χωρών τους, όπως κάνει και η Καθημερινή στην Ελλάδα;

  • Nick avatar
   Nick @ Τζώννυ Μπη Γκουντ 08/04/2011 15:15:16

   Από τη Νορβηγική Aftenposten τα "πήραν" (βασικά πήγαν Νορβηγία για να τα ερευνήσουν). Δεν νομίζω οτι ήρθαν σε συννενόηση απευθείας με τη Wikileaks όπως έκαναν, ας πούμε, η Τουρκική Taraf και μια εφημερίδα από την Ινδία.

   Δεν μιλάω για την El Pais ή το Der Spiegel που συνεργάζονταν εξ'αρχής με το Wikileaks.

   • Δήμος avatar
    Δήμος @ Nick 08/04/2011 17:05:36

    Ακριβώς. ΔΕΝ τα έχουν στα χέρια τους, πήγαν στη Νορβηγία τρία άτομα, για λογαριασμό του Παπαχελά. Αυτά τα άτομα, ψάχνουν με διάφορα κριτήρια αναζήτησης στο αρχείο των διαρροών. Έτσι, υπάρχουν δύο θέματα:

    α) Δημοσιεύουν επιλεκτικά ό,τι θέλουν, όπως θέλουν.
    β) Υπάρχουν θέματα με ελληνικό ενδιαφέρον, που δεν εμφανίζονται στην αναζήτηση με κριτήρια όπως χώρα, πόλη, άτομο κ.α. Για να το αντιληφθεί κάποιος, χρειάζεται να δει το περιεχόμενο. Αυτό φυσικά δεν πρόκειται να συμβεί, γιατί τα έγγραφα είναι εκατοντάδες χιλιάδες και οι μεγαλύτεροι δημοσιογραφικοί οργανισμοί τα φέρνουν σκούρα. Δεν πρόκειται τρία άτομα, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, να κάνουν όλη τη δουλειά.

 8. SAVAS avatar
  SAVAS 08/04/2011 17:18:00

  Και μια ερώτηση κρίσεως:

  "Γιατί η επίσημη σελίδα του Wikileaks έχει σταματήσει μετά απο τη συγκεκριμένη στιγμή να ανεβάζει έγγραφα;"

 9. Greece Pleading avatar
  Greece Pleading 08/04/2011 17:41:58

  "Για την ακρίβεια το πραγματικό ενδιαφέρον περιορίζεται στο ότι επιβεβαιώνεται πως από την πρεσβεία των ΗΠΑ περνούν σχεδόν οι πάντες για να την ενημερώσουν σχετικά με ότι συμβαίνει στη χώρα: υπουργοί, σύμβουλοι, υπάλληλοι υπουργείων κ.α."

  Τρεις λεξεις:
  Φουλ σπεκτρουμ ντομινανς.

 10. Λάμπρος avatar
  Λάμπρος 10/04/2011 09:38:00

  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει όμως και το παρασκήνιο των ελληνικού ενδιαφέροντος wikileaks. Πως και γιατί βρέθηκαν στα χέρια ενός μόνο δημοσιογραφικού συγκροτήματος; Γιατί είχαν μόνο εκείνοι την πληροφορία για το πώς μπορούν να τα πάρουν; Γιατί κανένας άλλος δημοσιογράφος (από άλλα ΜΜΕ) δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στα αρχεία αυτά;

  ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ έχει πρόσβαση στα αρχεία. Όλα θα τα βρείτε σε μια σελίδα online, στα αγγλικά. Αυτό είναι και το όλο νόημα της Wikileaks άλλωστε...

  Καμμία αποκλειστικότητα, λοιπόν, δεν έχει η Καθημερινή.

  Απλά επειδή τα κείμενα είναι online «χύμα» (δεκάδες χιλιάδες κείμενα κάθε θέματος), η εφημερίδα αυτή απλά πλέρωσε και πήρε από ξένες εφημερίδες που κάθισαν και τα διάβασαν και τα ταξινόμησαν, τα κείμενα οργανωμένα ανα χώρα, πεδίο ενδιαφέροντος κλπ. Κουτοπόνηρα, το παρουσίασαν σαν μεγάλη τους «αποκλειστικότητα» --αηδίες για αδαείς.

  Όποιος θέλει να ψάξει μόνος του, να κάνει search για Greece κλπ μπορεί να το κάνει απευθείας στις πηγές που υπάρχουν διαθέσιμες για όλους.

  Από τη Νορβηγική Aftenposten τα “πήραν” (βασικά πήγαν Νορβηγία για να τα ερευνήσουν). Δεν νομίζω οτι ήρθαν σε συννενόηση απευθείας με τη Wikileaks όπως έκαναν, ας πούμε, η Τουρκική Taraf και μια εφημερίδα από την Ινδία.

  Δεν χρειάζεται να έρθουν σε καμμία συννενόηση με την Wikileaks για να τα «πάρουν». Η Wikileaks είναι μια σελίδα που τα δίνει όλα σε όλους --απλά πας στην σελίδα αυτή και τα διαβάζεις δεν έχει κάνα μυστήριο, ούτε πρέπει να συννενοηθείς για να στα δώσουν.

  Απλά η Καθημερινή τα πήρε «οργανωμένα» --«ορίστε, αυτά αφορούν την Ελλάδα, αυτά το τάδε θέμα» για να μην κάνει την δουλειά μόνη της. Αυτή είναι όλη και όλη η φοβερή αποκλειστικότητα.

  Επαναλαμβάνω, ό,τι βρείτε στην Καθημερινή ―ή όπου αλλού― μπορείτε να πάτε να το διαβάσετε απευθείας στην πηγή του, στην σελίδα http://mirror.wikileaks.info/ στα αγγλικά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.