24/12/2008 13:34
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ερωτήματα για το Ε.Τ.Α.Κ

Με την εφαρμογή του Ε.Τ.Α.Κ. αν ένας ιδιώτης έχει μια μονοκατοικία για πρώτη κατοικία πληρώνει φόρο για το οικόπεδο. Έτσι είπαν στην ΔΟΥ Κορυδαλλού σε ένα φίλο μου. Διαβάζοντας το νόμο 3634/08 στο άρθρο 9 έχουμε ότι:

Άρθρο 9 - Απαλλαγή κύριας κατοικίας

Απαλλάσσεται η κύρια κατοικία των φυσικών προσώπων εμβαδού μέχρι διακοσίων (200) τετραγωνικών μέτρων. Η αξία της κατοικίας αυτής δεν υπόκειται σε τέλος  μέχρι του ποσού των τριακοσίων χιλιάδων (300.000) ευρώ. Εάν το εμβαδόν της κατοικίας υπερβαίνει τα διακόσια (200) τετραγωνικά μέτρα ή η αξία αυτής υπερβαίνει τις τριακόσιες χιλιάδες (300.000) ευρώ, το υπερβάλλον ποσό υπόκειται στο τέλος.

Παρακάτω στον ίδιο νόμο διαβάζουμε:

Άρθρο 11- Υπολογισμός του τέλους

Η ακίνητη περιουσία κάθε προσώπου φορολογείται χωριστά.

Α. Φυσικά Πρόσωπα. Επί της συνολικής αξίας της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την αφαίρεση της αξίας της κύριας κατοικίας που προσδιορίζεται στο άρθρο 9, επιβάλλεται τέλος με συντελεστή ένα τοις χιλίοις (1‰).

Ποιος από μας και από σας κατάλαβε όταν μας ανακοίνωσαν το νόμο για το Ε.Τ.Α.Κ. ότι σαν ιδιοκτήτης μιας κύριας κατοικίας θα πληρώσει τελικά φόρο για το οικόπεδο;;;

Δηλαδή και οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων θα πληρώσουν φόρο ανάλογο με το ποσοστό συνιδιοκτησίας τους στο οικόπεδο;;;

Ερευνήστε σας παρακαλώ το θέμα.

Καλές Γιορτές

Α.Π.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. μανώλης avatar
  μανώλης 24/12/2008 17:28:02

  Σωστό μέτρο. Κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσουμε ότι δεν γίνεται να πληρώνουν μόνο οι άλλοι.
  Δεν γίνεται να πληρώνουν μονίμως οι συνεπείς φορολογούμενοι.
  Δεν γίνεται να είναι αφορολόγητος ο κάτοχος περιουσίας 300.000€ (είναι γύρω στα 100 εκατομυριάκια σε δραχμούλες) και να φορολογείται ο μισθωτός των 1500 και των 2000 €.
  Δεν είναι δυνατόν να θεωρείται παράλογη η φορολόγηση βάσει τεκμηρίων κάποιου που διαθέτει 4Χ4 των 70.000€, όταν δηλώνει εισόδημα ...10.000€.
  (τα 10.000€ δεν φτάνουν ούτε για καύσιμα).
  Δεν νοείται να πληρώνει φόρο στα τσιγάρα 2€ ο φουκαράς κάτοικος του Περάματος, για να μπορεί το κράτος να φτιάχνει τις υποδομές ...στην Εκάλη, και να είναι αφορολόγητος ο οικοπεδούχος με τις ωραίες του οφ σόρε (η κάπως έτσι).

 2. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 24/12/2008 19:01:57

  Αγαπητέ φίλε Α.Π.
  Το πραγματικό πρόβλημα του φίλου σου, είναι ότι η ιδιοκτησία του είναι στον Κορυδαλό, συνεπώς θεωρείται έχων και κατέχων.(Πραγματικά, αυτοί οι ΠΑΣΟΚοι είναι απίθανοι γλωσσοπλάστες).
  Αν η ιδιοκτησία του ήταν στην Εκάλη, ο φίλος σου θα θεωρούταν παράγων και με κάποιο μαγικό τρόπο, όχι μόνο δεν θα πλήρωνε φόρο, αλλά θα τον πληρώνανε κι απο πάνω.
  ΌΛοι οι έχοντες και κατέχοντες (του Κορυδαλού) πρέπει, δικαίως, να πληρώνουν φόρους, διότι μέχρις εκεί φτάνει το χέρι αυτου του κράτους.
  Αν πλησιάσει στην Εκάλη ή το Καστρί ,θα τους το κόψουν.

 3. ΗΛΙΑΣ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΔΗΣ avatar
  ΗΛΙΑΣ ΣΙΛΒΕΣΤΡΙΔΗΣ 07/02/2009 06:36:20

  Δεν αμφισβητώ τις καλές προθέσεις όλων, αλλά όταν βλέπω στην τηλεόραση να διαμαρτύρονται για την ακρίβεια φωνάζω : "Εσύ που διαμαρτύρεσαι, τι ψήφισες;" Το ίδιο ρωτάω και όλους εμάς! Εμείς φταίμε παιδιά και μόνο εμείς!

 4. ΙΣΑΒΕΛΛΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ avatar
  ΙΣΑΒΕΛΛΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ 11/08/2009 19:15:23

  ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΣΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΔΥΟ ΤΙΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΜΕ ΕΚΑΛΗ ΟΥΤΕ ΜΕ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ
  1) ΕΙΤΕ ΚΑΚΩΣ ΕΠΛΗΡΩΣΕ ΧΩΡΙΣΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΔΙΟΤΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΤΑΙ ΑΝΗΓΜΕΝΗ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ
  2) ΕΙΤΕ ΚΑΛΩΣ ΕΠΛΗΡΩΣΕ, ΕΑΝ & ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΙ ΤΟΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΟΜΗΘΗΚΕ.

 5. ΚΑΤΕΡΙΝΑ avatar
  ΚΑΤΕΡΙΝΑ 24/01/2010 16:41:44

  ΓΙΑΤΙ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ???
  ΔΗΛΑΔΗ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΦΟΡΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ, ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΝΕΦΟΣ ΕΧΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΜΕΝΩ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ??
  ΕΓΩ ΜΕΝΩ ΣΕ ΝΟΙΚΙ, ΤΟ ΠΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥ (ΨΙΛΗ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ) 80Τ.Μ. ΣΕ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 1600Τ.Μ. ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ, ΚΑΙ ΣΤΕΙΛΑΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ 54 ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΑΛΛΑ 19ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΔΕ ΞΕΡΩ ΑΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΙ Τ'ΑΛΛΑ ΔΥΟ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ..ΣΑΝ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΕΝΑ ΠΡΑΜΑ 2ΠΛΟ ΚΑΙ 3ΠΛΟΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΚΕΡΑΤΙΑΤΙΚΑ ΑΥΤΟΥ Κ..ΟΚΡΑΤΟΥΣ.
  ΆΡΑ:
  1. ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΩ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ-ΣΠΙΤΙ ΔΙΟΤΙ ΕΙΜΑΙ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ,ΟΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΕΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΞΩΠΟΡΤΑ..
  2. ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΜΟΥ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΝΟΜΟ ΠΕΡΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΣΕ ΔΙΑΘΗΚΗ, ΦΤΙΑΞΑΝΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ ΨΙΛΕΣ ΚΥΡΙΟΤΗΤΕΣ (ΕΥΡΩΠΟΥΛΑ ΠΑΛΙ ΣΕ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ).
  3. ΚΟΠΑΝΗΣΑΝ ΕΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, ΟΠΟΥ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΤΙΣΜΑ-ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΕΠΙ 5 , ΟΣΑ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΑΣ (ΖΩΗ ΝΑ 'ΧΟΥΜΕ)
  4. ΣΑΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ 1ης ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ, ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΤΣΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΝ ΤΟΣΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ, ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝ ΤΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ!!!
  ΠΑΜΕ ΚΑΛΑ???? ΕΡΩΤΩ...ΠΑΛΙ ΣΚΥΒΩ ΚΕΦΑΛΙ???
  ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΝΑ ΞΕΖΟΥΜΙΣΟΥΝ.. ΕΩΣ ΠΟΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ??
  ΓΙΑΤΙ Ο ΓΙΩΡΙΚΑΣ ΔΕΝ "ΧΤΥΠΑΕΙ" ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΕΛΕΓΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ, ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΧΡΕΩΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ?
  'Η ΟΤΑΝ ΕΛΕΓΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ Φ.Π.Α.?
  ΝΑ ΤΙ ΑΠΟΚΟΜΙΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ 100ΗΜΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ...
  ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΑΛΕΥΩ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ? ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΩ ΜΕ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΛΙΓΟ ΛΙΓΟ..
  ΔΕΝ ΨΗΦΙΣΑ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΔΑΥΤΟΥΣ ΑΛΛΑ ΜΙΑ ΟΜΑΔΟΥΛΑ ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ, ΕΛΠΙΖΟΝΤΑΣ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΣΥΝΗΤΟΠΟΙΗΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΟΡΘΩΣΟΥΜΕ ΑΝΑΣΤΗΜΑ...ΠΟΛΥ ΘΟΛΟ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΠΑΙΔΙΑ...
  ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ, ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΙΑ ΡΕ ΓΑΜΩΤΟ!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.