#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
03/05/2011 15:38
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ερωτήματα για την επαναγορά ομολόγων 2,5 δισ.Ως γνωστόν, από τον Μάιο του 2010 οι κεντρικοί τραπεζίτες εφαρμόζουν ένα πρόγραμμα στήριξης των ομολόγων της περιφέρειας της Ευρωζώνης (ελληνικών, ιρλανδικών, πορτογαλικών), στο πλαίσιο του οποίου έχουν ήδη αγοράσει ομόλογα συνολικής αξίας 75 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα περισσότερα είναι ελληνικά (η ονομαστική τους αξία φθάνει τα 50 δισ. ευρώ, αλλά η ΕΚΤ τα αγόρασε «κουρεμένα», έναντι 35 δισ. ευρώ).

Ξαφνικά, χωρίς την παραμικρή επίσημη ανακοίνωση, ή έστω «διαρροή» περί αναστολής του προγράμματος, η Κεντρική Τράπεζα «έκοψε μαχαίρι» όλες τις αγορές ομολόγων της περιφέρειας, δίνοντας στους κερδοσκόπους των αγορών το «σήμα» ότι επιτρέπει την άνοδο των spreads. Ελλείψει του μοναδικού σοβαρού αγοραστή ομολόγων, τα spreads και στις τρεις χώρες της περιφέρειας διευρύνθηκαν δραματικά, αλλά ιδιαίτερα για τα ελληνικά ομόλογα η κατάσταση έφθασε σε τραγελαφικά, προδήλως παράλογα φαινόμενα: Ακόμη και η Ελλάδα, με τα γνωστά οικονομικά της προβλήματα, είναι αδιανόητο να έχει θεωρητικό επιτόκιο μακροπρόθεσμου δανεισμού ίσο με το επιτόκιο δανεισμού του τυχαίου ιδιώτη που παίρνει μια πιστωτική κάρτα.

Για να γίνει καλύτερα αντιληπτό το παιχνίδι της ΕΚΤ, αρκεί να αναφερθεί αυτό που σημειώνουν με έμφαση τα στελέχη της τραπεζικής αγοράς: ότι, δηλαδή, η ελληνική αγορά ομολόγων είναι στην πραγματικότητα μια «νεκρή» αγορά, με ημερήσια αξία συναλλαγών που μετά βίας φθάνει τα 50 εκατ. ευρώ, ενώ στο παρελθόν η αξία των ημερήσιων συναλλαγών μετριόταν σε δισεκατομμύρια ευρώ. Αν ήθελε η Κεντρική Τράπεζα, με τη «δύναμη πυρός» που διαθέτει, θα μπορούσε με αγορές ελληνικών ομολόγων λίγων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ να σταματήσει το κακόγουστο αστείο με τα spreads. Αντί γι' αυτό, επιτρέπει σε κερδοσκόπους να πραγματοποιούν συναλλαγές αστείου ύψους, από τις οποίες καταγράφονται τα καθημερινά, εφιαλτικά υποτίθεται, ρεκόρ στα ελληνικά spreads, που για το ελληνικό Δημόσιο είναι άνευ σημασίας, αφού δεν προτίθεται να δανεισθεί φέτος ούτε σεντ από τις αγορές. Δεν παύουν όμως να δημιουργούν κλίμα απόλυτης παράλυσης στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, το οποίο φαίνεται ότι διευκολύνει τις πολιτικές επιδιώξεις των τραπεζιτών.

Στο μεταξύ, τραπεζικά στελέχη σημειώνουν άλλο ένα πρωτοφανές παράδοξο, που αντιστρατεύεται κάθε έννοια λογικής λειτουργίας μιας ανοικτής αγοράς, όπως η αγορά ομολόγων. Περιέργως πώς, ο ΟΔΔΗΧ έχει προχωρήσει τους τελευταίους μήνες σε επαναγορά ομολόγων αξίας 2,5 δισ. ευρώ, αλλά το μόνο που «κατάφερε» με αυτήν τη στήριξη των ομολόγων ήταν να φθάσουν τα spreads σε ύψη-ρεκόρ αντί να μειωθούν. Ο έμπειρος τραπεζίτης και επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου οφείλει να εξηγήσει με κάποιον τρόπο αυτό το παράδοξο: Πώς γίνεται, αλήθεια, σε μια «νεκρή» αγορά με τζίρους συνοικιακού καφενείου να «ρίχνει» το Δημόσιο 2,5 δισ. ευρώ χωρίς να μειώνονται τα spreads; Μήπως τελικά αυτά τα 2,5 δισ. ευρώ κατευθύνθηκαν με συναλλαγές εκτός επίσημης αγοράς σε ελληνικές τράπεζες για να καλυφθούν τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, χωρίς όμως να γίνει αισθητή στην ευρύτερη αγορά η ζήτηση τίτλων από το Δημόσιο, ώστε να συγκρατηθούν τα spreads;

.... Όταν το Δημόσιο δίνει μέσω του περιβόητου προγράμματος «Διαύγεια» σε «ηλεκτρονική» δημοσιότητα ακόμη και δαπάνες λίγων δεκάδων ευρώ για τις πιο ασήμαντες δραστηριότητες, δεν θα πρέπει και ο ΟΔΔΗΧ να υποχρεωθεί να δίνει με τον ίδιο τρόπο (μέσω διαδικτύου, δηλαδή) όλα τα στοιχεία για τις τεράστιες συναλλαγές στις οποίες προχωρά στη δευτερογενή αγορά ομολόγων με αντισυμβαλλόμενους μεγάλες τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια; Δεν πρέπει να μάθουμε από ποιους αγόρασε, πότε και σε ποιες τιμές αυτά τα ομόλογα των 2,5 δισ. ευρώ ο κ. Χριστοδούλου; Δεν πρέπει κάπως αυτά τα στοιχεία να εκτίθενται στη δημοσιότητα και να αξιολογούνται, για να μπορούν και να κριθούν οι διαχειριστικές πράξεις του «άρχοντα του ΟΔΔΗΧ»; Το θέμα διαφάνειας και ελέγχου της διαχείρισης δισεκατομμυρίων δημοσίου χρήματος είναι πολύ σοβαρό και θα περιμένουμε από τον κ. Παπακωνσταντίνου να εξηγήσει πώς ακριβώς θα καθιερωθεί ένα καλύτερο σύστημα ενημέρωσης των «ιθαγενών» για τα πεπραγμένα του ΟΔΔΗΧ. Εκτός αν οι «ανώνυμες» διαρροές σε διεθνή πρακτορεία κρίνονται επαρκείς από τον κ. Παπακωνσταντίνου για την ενημέρωσή μας...Από το Παρόν

ΣΧΟΛΙΑ

 1. drider avatar
  drider 03/05/2011 17:01:42

  Τα spreads είναι "εικονική πραγματικότητα" ακριβώς γιατί η τιμή τους διαμορφώνεται από πολύ χαμηλού όγκου συναλλαγές. Ας σταματήσουμε να ασχολούμαστε με αυτά προς το παρόν, δεν έχει κανένα νόημα.

  Όσον αφορά τις κινήσεις του ΟΔΔΗΧ, συμφωνώ χρήζουν διερεύνησης... Σε τι ακριβώς αποσκοπούσαν;

 2. vonchristoforakos avatar
  vonchristoforakos 03/05/2011 17:03:19

  ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
  ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΠΕΙΡΑΙΑ

  ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΚΕ
  Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών
  Θέμα: Σοβαρά ερωτηματικά για τους λόγους επαναγοράς ελληνικών ομολόγων ύψους 2,3 δις. ευρώ από την κυβέρνηση
  Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι από την αρχή του έτους έχουν γίνει από την κυβέρνηση επαναγορές ομολόγων και εντόκων γραμματίων ύψους 2,3 δις.
  Επειδή οι επαναγορές αυτές ελληνικών τίτλων προκαλούν σοβαρά ερωτηματικά αφού είναι ιδιαίτερα υπερβολικές στη διάρκεια ολίγων μηνών
  Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  1. Που βρήκε το ελληνικό δημόσιο τη ρευστότητα για την επαναγορά τίτλων ύψους 2,3 δις. ευρώ από την αρχή του έτους;
  2. Ποιους τίτλους, πως, που και γιατί αγόρασε το ελληνικό δημόσιο από τις αρχές του έτους;
  3. Υπάρχει σχεδιασμός για συνέχιση αυτών των αγορών ελληνικών τίτλων και ποιος;

  Τέλος, παρακαλούμε όπως καταθέσετε στη Βουλή αναλυτικά στοιχεία για το είδος των τίτλων και την προέλευση της αγοράς τους

  Ο ερωτών Βουλευτής


  Λαφαζάνης Παναγιώτης

 3. Pilot avatar
  Pilot 03/05/2011 20:40:30

  Τι λέτε ρε παιδιά!!! Έχουμε γεμίσει λαμόγια !! Εδώ να δείτε τι γίνετε στην αγορά.
  Σήμερα το πρωί είχα συνομιλία με διευθυντή τράπεζας όπου μου ανάφερε το νέο κόλπο στον τραπεζικό τομέα.
  ΖΗΤΑΝΕ ΜΙΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΔΩΣΟΥΝ ΔΑΝΕΙΟ!!
  Προφασιζόμενες (πολλές φορές αληθινά) οι τράπεζες την κρίση, καθυστερούν να εκδώσουν δάνεια (σε ανθρώπους που δεν έχουν προβλήματα με Τειρεσία κτλ και δικαιούνται δανείου) και αφού οι πελάτες έχουν προβλήματα ρευστότητας ή πίεσης χρόνου λόγω αγοράς αγαθών……………. Ζητούν οι τραπεζίτες (στο ρισκ) ποσοστό 1% για να εκδώσουν γρήγορα το δάνειο!!
  ΗΜΑΡΤΟΝ !!!!
  ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΓΑΠ?????????????????

 4. ern avatar
  ern 03/05/2011 21:23:12

  http://www.elzoni.gr/html/ent/020/ent.9020.asp

  Διαβάστε και κλάψτε.

  Πως τα κάνουν στην Πορτογαλία και πως μας έχουν εμάς.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.