#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/12/2009 13:28
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ερχονται λίστες φορολογουμένων στο ΔιαδίκτυοΣύμφωνα με την πρωθυπουργική αναφορά μία από τις κινήσεις-μέτρα που θα ενταχθούν στο φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι η «δημοσιοποίηση στο Διαδίκτυο των στοιχείων εισοδημάτων και φόρου από εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερα επαγγέλματα» (εφαρμογή ν. 2238/1994).

Η εκτίμηση αυτή ενισχύθηκε από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, που άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχουν κάποια εμπόδια για την εφαρμογή του νόμου του 1994, χωρίς όμως και να τα προσδιορίσει. Οι δηλώσεις του υπουργού για εμπόδια ερμηνεύτηκαν είτε ως αδυναμία του συστήματος Πληροφορικής του υπουργείου Οικονομικών να «δεχτεί» τα στοιχεία και να τα διασταυρώσει είτε ως έναρξη προσπάθειας να συγκατατεθεί η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και να δώσει την άδειά της για τη δημοσίευση των στοιχείων ή των καταλόγων.

Στον νόμο 2238/1994 που ανέφερε ο κ. Παπανδρέου (τον είχε εισαγάγει στη Βουλή ο τότε υπουργός Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλος) υπάρχουν δύο αναφορές στα σχετικά φορολογικά στοιχεία και στα ονόματα των φορολογουμένων.

Το τραπεζικό απόρρητο

* Στο άρθρο 82 § 2 αναφέρεται: «Οι δημόσιες υπηρεσίες, οι ΟΤΑ, τα Νομικά Πρόσωπα Δημόσιου και Ιδιωτικού Δικαίου, οι δημόσιες επιχειρήσεις, οργανισμοί, τράπεζες, υποχρεώνονται να υποβάλλουν στο υπουργείο Οικονομικών πληροφοριακά στοιχεία σχετικά με την άσκηση του επαγγέλματος διαφόρων επιτηδευματιών και ελεύθερων επαγγελματιών, τα οποία είναι αναγκαία για το έργο των ΔΟΥ». Εξακολουθεί να υπάρχει η επιφύλαξη του τραπεζικού απορρήτου.

* Στο άρθρο 85 § 3 και 4 (επιγράφεται: φορολογικό απόρρητο) αναφέρεται:

«3. Ο προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας συντάσσει κάθε έτος, με βάση τις δηλώσεις που του επιδίδονται, κατάλογο φορολογουμένων, ο οποίος περιέχει το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία, τον τίτλο και τα λοιπά στοιχεία τους, το καθαρό εισόδημα από τις κατηγορίες Δ' και Ζ', το συνολικό καθαρό εισόδημα το οποίο υπόκειται σε φορολογία, καθώς και τον φόρο που αναλογεί σε αυτό. Ο κατάλογος αυτός καταρτίζεται μέσα σε έξι (6) μήνες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων και συμπληρώνεται με τα αντίστοιχα στοιχεία της οριστικοποίησης της εγγραφής του υπόχρεου. Τοποθετείται σε πρόσφορη θέση στο κατάστημα της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας και των δήμων ή κοινοτήτων, όπου εδρεύει δημόσια οικονομική υπηρεσία ώστε να μπορεί να λαμβάνει γνώση αυτού οποιοσδήποτε. Επιτρέπεται η έκδοση καταλόγων των φορολογουμένων όλης της χώρας, καθώς και η δημοσίευσή τους στις εφημερίδες.

4. Τα στοιχεία που αναφέρονται στους καταλόγους των φορολογουμένων δεν αποτελούν απόρρητο και ο προϊστάμενος της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας υποχρεούται να χορηγεί, ύστερα από αίτηση, βεβαίωση για τα στοιχεία αυτά σε οποιονδήποτε τρίτο ο οποίος έχει έννομο συμφέρον και το αποδεικνύει».

Το σύστημα των φορολογικών καταλόγων εφαρμόστηκε με την επιμονή του τότε υπουργού Οικονομικών Αλ. Παπαδόπουλου και υπό την εποπτεία του τότε υφυπουργού και σήμερα γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Δημ. Γεωργακόπουλου και έγινε μπεστ σέλερ των ετών που δημοσιεύονταν οι κατάλογοι. Η σε κοινή θέα αποκάλυψη γλίσχρων εισοδημάτων -σε σχέση με τα πραγματικά- οδήγησε στα αδύτα της φοροδιαφυγής.

Οι νεότερες αντιλήψεις που επικράτησαν ενίοτε για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, σε συνδυασμό με απόψεις ότι «γίνεται διαπόμπευση», κατέστησαν τις σχετικές διατάξεις του νόμου ανενεργές.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε για τους καταλόγους: «Το εξετάζουμε. Θα δούμε και το θέμα των προσωπικών δεδομένων». *

*Την έναρξη νέων πανελλαδικών κτηνοτροφικών κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου, ημέρα εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) κατά τη συνεδρίασή του στη Λαμία. Σύμφωνα με την απόφαση, στις 3 Φεβρουαρίου οι κτηνοτρόφοι θα προχωρήσουν σε αποκλεισμούς τελωνείων και περιφερειακών κομβικών σημείων του οδικού άξονα. Λεπτομέρειες δεν αποφασίστηκαν ακόμη.

http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=115255

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΠΕΤΡΟΣ avatar
    ΠΕΤΡΟΣ 24/12/2009 18:21:23

    Τα προσωπικά δεδομένα μας μάραναν. Εγώ προσωπικά Φάκτορα με τα δικά μου δεν έχω κανένα πρόβλημα, να σου τα στείλω για δημοσίευση. Αυτοί που ενοχλούνται είναι τα πάσης φύσεως ΛΑΜΟΓΙΑ!!! Σαν αυτά της ΕΡΤ π.χ. και όχι μόνο!!!!!!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.