#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/10/2010 09:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Εργασιακές συμβάσεις: Το θανατηφόρο κτύπημαΣτις 28 Σεπτεμβρίου το antinews είχε αναρτήσει άρθρο με τίτλο « Έρχεται εργασιακός μεσαίωνας και αναφερόταν στην πλήρη κατάρρευση των εργασιακών δικαιωμάτων και των κατακτήσεων ετών. Τα πρωτοσέλιδα της Κυριακής και της Δευτέρας έρχονται να μας επιβεβαιώσουν και δυστυχώς να επιβεβαιώσουν το σενάριο της διάλυσης των πάντων στο όνομα του Μνημονίου. Κι όταν κάποιοι λένε ότι πολύ σύντομα θα δούμε εικόνες Αποκάλυψης στο χώρο της εργασίας, δεν έχουν καθόλου άδικο. Αλλωστε, τα όσα συμβαίνουν στο χώρο του τύπου με τις δεκάδες απολύσεις και τις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων είναι ενδεικτικά του τι θα συμβεί. Όταν το Βήμα της Κυριακής μιλά για απολύσεις και άλλα προκειμένου να σωθούν οι επιχειρήσεις, κι όταν τα Νέα της Δευτέρας μιλούν για ατομικές συμβάσεις εργασίας και δουλειά α λα κάρτ, σίγουρα προαναγγέλλουν  την επόμενη ημέρα, όχι μόνο στον τύπο αλλά και παντού.

Γράφαμε στις 28 Σεπτεμβρίου:

«Ανοίγει ο δρόμος προκειμένου να γίνονται επιχειρησιακές ή τοπικές συμβάσεις εργασίας μεταξύ των εργοδοτών και των εργαζομένων, υπό την απειλή των πρώτων ότι θα διώξει εργαζόμενων και το φόβο των δεύτερων ότι θα βρεθεί χωρίς δουλειά σε μια τόσο δύσκολη εποχή. Ουσιαστικά πρόκειται για ωμό εκβιασμό που θα φέρει ουσιαστική κατάργηση των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που υπέγραφε κάθε ένα ή δύο χρόνια η ΓΣΕΕ.

Στο εξής οι εργοδότες, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης θα μπορούν να υπογράφουν συμβάσεις με ιδιαίτερα επαχθείς όρους καθώς ανοίγει διάπλατα το παράθυρο για πρωτοφανείς εργασιακές συνθήκες.

Θα είναι δυνατή για παράδειγμα η υπογραφή σύμβασης για εκ περιτροπής εργασία. Όχι δηλαδή μόνιμος κάποιος, όλο το χρόνο, αλλά διαθέσιμος όποτε τον χρειάζεται η εταιρεία. Επίσης, οι εργοδότες θα μπορούν να βάζουν σε διαθεσιμότητα τους υπαλλήλους τους, χωρίς φυσικά μισθό, επικαλούμενοι την κρίση.

Θα μπορούν να προσλαμβάνουν εργαζόμενους, όχι των 600 ευρώ, αλλά ακόμη και των 517 ευρώ καθαρά, ενώ θα έχουν την μονομερή δυνατότητα να αλλάζουν τους εργασιακούς όρους, από πλήρους απασχόλησης κάποιον υπάλληλο να τον κάνουν μερικής. Αλλά θα μπορούν να χρησιμοποιούν και εργαζόμενους για όσες ώρες θέλουν, ή όσες ημέρες της εβδομάδας».

Τα στοιχεία από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας δηλώνουν το παρόν και το μέλλον της εργασίας. Σε ότι αφορά τις προσλήψεις και τα είδη των συµβάσεων που έγιναν στο 8µηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2010. Υπεγράφησαν συνολικά 355.834 συµβάσεις και οι 190.325 από αυτές (το 53,48%) ήταν µε ευέλικτες συµβάσεις εργασίας. Τον Ιούλιο του 2009 οι ευέλικτες συµβάσεις αποτελούσαν το 33% του συνόλου των συµβάσεων εργασίας, ενώ τον ίδιο µήνα φέτος αγγίζουν το 40%. Τον Αύγουστο του 2009 αποτελούσαν το 27,9% και φέτος τον Αύγουστο ήταν στο 32%. Από τις αρχές του 2010 «µετατράπηκαν» για 12.567 εργαζοµένους σε επιχειρήσεις οι συµβάσεις πλήρους απασχόλησης σε συµβάσεις µερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία.
Και μέσα σ’ όλα αυτά έρχεται νέο πάγωμα των μισθών, μειώσεις στις αποζημιώσεις, αλλαγές στη διαιτησία, αύξηση του ορίου απολύσεων στο 5% για επιχειρήσεις με πάνω από 150 εργαζόμενους, προσλήψεις νεοεισερχόμενων με αμοιβή ίση με το 84% του κατώτερου βασικού μισθού.

Το απόλυτο χάος δηλαδή από μια κυβέρνηση παραδομένη στις επιταγές του ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 05/10/2010 10:02:43

  Η ζωή είναι ένα στοίχημα που το χάνεις
  όταν πάψεις να το διεκδικείς.

  ΠΠ

 2. ataktos avatar
  ataktos 05/10/2010 11:28:26

  http://www.booksreview.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=90:-10-2010

 3. blue nile avatar
  blue nile 05/10/2010 11:54:05

  Οι νέες εργασιακές συμβάσεις σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό που τρέχει καθιστούν πλέον τη διαβίωση ανυπόφορη.
  Τα κουκιά δεν θα βγαίνουν για πολλούς συμαθρώπους μας που επιπλέον θα αντιμετωπίζουν ανήμποροι και περιδεείς τα βίτσια του κάθε εργοδότη.
  Οι αμαρτίες που πληρώνουμε είναι πολλές, δυσανάλογες για το μερίδιο ευθύνης που μπορεί να φέρει ο καθένας από'μας για τη παρούσα κατάσταση.

 4. Αρετή avatar
  Αρετή 05/10/2010 12:38:35

  Η κατάσταση για τους εργαζόμενους είναι από χρόνια ανυπόφορη. Οι εκβιασμοί, οι συχνές απολύσεις, ο εξευτελισμός μπροστά σε αφεντικά και συναδέλφους ήταν συνήθη φαινόμενα στην ιδ. εταιρεία που δούλευα. Δεν θέλω να ξέρω τι θα γίνεται από δω και πέρα.
  Τι μας ευχήθηκε εκείνος ο καλός κύριος επίτροπος Ολι Ρεν? Καλό κουράγιο? Κάτι ήξερε.

 5. ΤΟ ΨΑΧΤΗΡΙ avatar
  ΤΟ ΨΑΧΤΗΡΙ 05/10/2010 13:53:10

  ΑΣ ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΩΣ ΚΑΤΑΚΤΗΘΗΚΑΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΙΣΟΠΕΔΩΝΟΝΤΑΙ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.