#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
08/10/2011 23:33
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επόμενος "εθνικός στόχος" του ΠΑΣΟΚ η χρεοκοπία της χώρας!του Κώστα Ροδινού

Οι πληροφορίες που έρχονται  κατατείνουν στο ίδιο γεγονός. Ο κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι έχει αποδεχθεί και συμφωνήσει σε κάποιας μορφής  συντεταγμένη χρεοκοπία της χώρας μας, εντός του ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που κατέχουν ιδιώτες ομολογιούχοι, το οποίο μπορεί ενδεχομένως να ξεπεράσει ακόμα και το 50%! Διευκρινίζεται ό,τι τα διακρατικά δάνεια, όπως και εκείνα του ΔΝΤ, παραμένουν άθικτα! Δηλαδή, τα 110 δις ευρώ του Μνημονίου θα τα αποπληρώσουμε μέχρι τέλους.

Από πού οδηγούμεθα στο συμπέρασμα αυτό:

Πρώτον, χθές ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας ανακοίνωσε  την επιστροφή της χώρας του στις αγορές το 2012.  Αλλά και για την  Πορτογαλία γίνεται μια  εργώδης προσπάθεια να πειστούν οι αγορές ο,τι όλα εξελίσσονται ομαλά, το «πρόγραμμα αποδίδει» και σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα. Ενδεχομένως, να «βγάλουν» και την Πορτογαλία στις αγορές ενωρίτερα του αναμενομένου. Με τον τρόπο αυτό, ΔΝΤ, Ε.Ε και ΕΚΤ, σώζουν τα προσχήματα.   Η αποτυχία στην Ελλάδα, οφείλεται  στους …Ελληνες  και την Κυβέρνησή τους!

Δεύτερον, η Γερμανίδα Καγκελάριος, άνοιξε θέμα αναθεώρησης όχι μόνο της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου , αλλά ακόμα και των συνθηκών που ρυθμίζουν το ευρώ, με απώτερο σκοπό να παρασχεθεί η δυνατότητα «αποβολής» των ατάκτων χωρών. Παράλληλα, υπήρξε και μια συντονισμένη ομοβροντία δηλώσεων αρμοδίων και αναρμοδίων παραγόντων, αλλά και κατευθυνομένων δημοσιευμάτων στον τύπο, που κατέληγαν στην ίδια διαπίστωση: το κούρεμα του 21% δεν επαρκεί, χρειάζεται μεγαλύτερο επειδή άλλαξαν τα θεμελιώδη επί των οποίων στηρίχθηκε η συμφωνία του Ιουλίου.

Τρίτον, η συζήτηση για την ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών που άνοιξε με πρωτοβουλία των δυο ισχυρών κυριών, της κας Λαγκάρντ και της κας Μέρκελ.

Τέταρτον, η ίδια η ελληνική κυβέρνηση, δια του επι των Οικονομικών Αντιπροέδρου, ομολόγησε και παραδέχθηκε ότι το σενάριο για μεγαλύτερο «κούρεμα» είναι στο …τραπέζι. Όταν το λέει αυτό ο καθ’ ύλην αρμόδιος, είναι πλέον τετελεσμένο γεγονός.

Πέμπτον, η συστηματική κωλυσιεργία της Τρόϊκα.  «Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι εμπειρογνώμονες της τρόικας συστηματικά κωλυσιεργούν και καθυστερούν να «κλείσουν» τον έλεγχο της ελληνικής οικονομίας. Τις τελευταίες ημέρες θέτουν συνεχώς και νέα θέματα όπως το θέμα της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων  εργασίας στον ιδιωτικό τομέα αλλά και η απαίτηση για σχηματισμό αποθεματικού ύψους 2 δισ. ευρώ (!) για το 2012 φέρνοντας σε απόγνωση την κυβέρνηση. Οι πιo υποψιασμένοι υποθέτουν ότι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο εν όψει άλλων κρίσιμων αποφάσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Κατ' ουσίαν υπερβαίνουν τον ρόλο τους και από σύμβουλοι μετατρέπονται σε «δολιοφθορείς» της ελληνικής προσπάθειας.» Είναι από το κύριο άρθρο του σημερινού ΒΗΜΑΤΟΣ! Τυχαίο;

Εκτον, χθές Παρασκευή στο Χρηματιστήριο Αθηνών έγιναν κάποιες περίεργες τοποθετήσεις με καταληκτική ημερομηνία την 21η πρώτη Οκτωβρίου. 

Τίθενται, ορισμένα σημαντικά ερωτήματα:

Πρώτον, θα είναι αρκετό ένα τέτοιο κούρεμα; Oυδείς μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα στο ερώτημα αυτό και ούτε αποτελούν οδηγό ανάλογα ιστορικά παραδείγματα που κατά καιρούς κάποιοι επικαλούνται. Οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές. Αρα, θα πορευτούμε σε «terra incognita». Εκείνο πάντως που θεωρείται  μάλλον δεδομένο είναι ο,τι ακόμα και μ’ ένα κούρεμα της τάξεως του 50% το ελληνικό χρέος θα παραμείνει, έστω και οριακά, πάνω από το 100% του ΑΕΠ. Και αν παραταθεί η ύφεση της ελληνικής οικονομίας και συνεχίσουμε να παράγουμε πρωτογενή ελλείμματα, σύντομα θα βρεθούμε εκεί που ήμασταν!

Δεύτερον, τα μεγαλύτερα  «θύματα» αυτού του «κουρέματος», θα είναι οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά μας ταμεία, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν επενδεδυμένα τα αποθέματά τους, είτε σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, είτε σε μετοχές ελληνικών τραπεζών.  Οι άλλοι μεγάλοι κάτοχοι ομολόγων, κυρίως οι Γερμανικές τράπεζες, έχουν καταφέρει να «ξεφορτωθούν» μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων που είχαν υπό την κατοχή τους. Ενδεχομένως και για το λόγο αυτό να καθυστέρησε και η διαδικασία!

Τρίτον, θα ξεπεράσει η Ευρώπη την κρίση χρέους που την ταλανίζει το τελευταίο διάστημα; Κατά τη γνώμη μου, ακόμα και ένα κούρεμα αυτής της τάξεως, ίσως αποδειχθεί «too little and too late»!

Στα καθ΄ ημάς τώρα:

Να θεωρείται βέβαιο ότι η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζεται να μας παρουσιάσει και αυτό το γεγονός ως…..επιτυχία! Θα κορδακίζονται ότι μείωσαν το δημόσιο χρέος! Ο,τι μας έσωσαν!!!

Όπως ακριβώς έλεγαν ότι μας έσωσαν με το Μνημόνιο.

Μας ξανα έσωσαν με το Μεσοπρόθεσμο.

Και μας γλύτωσαν οριστικά από την πτώχευση με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου!

Λόγια του αέρα! Γυαλιστερές χάντρες για τους ιθαγενείς! Όπως, εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται, ο κ. Παπανδρέου αφού σε μια διετία διέσυρε διεθνώς τη χώρα, την  κατέστρεψε οικονομικά  και οδήγησε τους Ελληνες σε απόγνωση, τώρα προετοιμάζει και την τελευταία πράξη του δράματος.

Και η τραγική ειρωνεία είναι ότι αυτό μπορεί, επισήμως, να το πληροφορηθούμε στις 18 του Οκτώβρη!

Μια 18 του Οκτώβρη, πριν τριάντα χρόνια, είχε έρθει στην Ελλάδα ο Σοσιαλισμός….

«…έβγαλε βρώμα η Ιστορία ό,τι ξοφλήσαμε…»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nik Ar avatar
  Nik Ar 08/10/2011 18:02:31

  Απλά θέλω να τονίσω κάτι. Τα ασφαλιστικά μας ταμεία δεν είναι τόσο εκτεθειμένα στα ελληνικά ομόλογα. Για του λόγου του αληθές, ψάξτε τον προυπολογισμό 2011, εισηγητική έκθεση, σελίδα 112. Τα ταμεία είχαν στις 30/8/10 περί τα 6 δις σε ελληνικά ομόλογα και γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου (ούτε καν δηλαδή όλα ομόλογα).

  Αυτό σημαίνει ότι αν το κράτος διαλέξει το PSI, τότε τα ταμεία βάζουν 6 δις στον πάγο για 30 χρόνια και κρατάνε 240 εκ. ευρώ το χρόνο για τόκους. Αν γίνει κούρεμα 50%, η χασούρα θα είναι 120 εκ. ευρώ, ποσό που είναι ελάχιστο και καλύπτεται εύκολα από το κράτος αν χρειάζεται.

  Ας μην αφήνουμε τους πασοκτσήδες και τους τραπεζίτες (ειδικά οι τελευταίοι, που δεν θέλουν με τίποτα κούρεμα) να μας φοβίζουν για το κούρεμα και τα ασφαλιστικά ταμεία.

  Απλά μια διαπίστωση κάνω. Με τα υπόλοιπα συμφωνώ. Και το σίγουρο είναι ότι ακόμα και με κούρεμα 50%, σε 1-2 χρόνια θα είμαστε πάλι στα 300 δις χρέος, αφού μόνο τα 200 δις αυτή τη στιγμή είναι αυτά που θα κουρευτούν. Δηλαδή κέρδος 100 δις. Εκ των οποίων κάποια θα πρέπει να δωθούν για την στήριξη των τραπεζών και άλλα για τα ελλείματα. Άρα πάνω από 60-70 δις δεν πρόκειται να κερδίσει η χώρα.

  • drider avatar
   drider @ Nik Ar 08/10/2011 18:16:49

   Νομίζω ότι έχεις δίκιο. Γκρινιάζουν οι τραπεζίτες γιατί θα χάσουν τον έλεγχο των τραπεζών τους και επίσης διαμαρτύρονται και οι εθνικοί μας εργολάβοι και προμηθευτές γιατί θα χάσουν τη πρόσβαση τους σε θαλασσοδάνεια...

 2. βουλα ελευθεριαδου avatar
  βουλα ελευθεριαδου 08/10/2011 18:05:01

  ΚΑΙ ΠΩς ΘΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΛΙΓΕς ΜΕΡΕς ΜΕΡΑ ΤΗΝ 28η ?/

 3. drider avatar
  drider 08/10/2011 18:12:25

  Γεια σας κ. Ροδινέ. Πολύ περιεκτικό το άρθρο σας και σας ευχαριστούμε για αυτό.

  Εγώ έχω δύο ερωτήματα:
  1. Τί μας ενοχλεί να περάσουν οι τράπεζες σε κρατικό έλεγχο;
  2. Ποίο είναι το πραγματικό μέγεθος του κινδύνου για τα ασφαλιστικά μας ταμεία;

  Ως προς το δεύτερο τα στοιχεία είναι ασαφή. Αλλού φαίνεται ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν έκθεση σε ελληνικά ομόλογα που δεν ξεπερνάει τα 6 δις ευρώ (εισηγητική έκθεση προϋπολογισμού 2011) ενώ άλλες πηγές αναφέρουν ότι αυτή η έκθεση μπορεί να φθάνει και τα 30 δις. Τί ισχύει τελικά;

  Χρήσιμη, αν είναι γνωστή, θα ήταν και η πληροφορία περί της μέσης διάρκειας των ομολόγων (π.χ. 5ετη διάρκεια ή ακόμα και 30ετή διάρκεια;).

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ drider 08/10/2011 18:25:01

   Στο πρώτο ερώτημα, ως έχουν τα πράγματα, το θεωρώ σχεδόν αναπόφευκτο. Και έπρεπε να είχε ήδη γίνει!
   Για τα ασφαλιστικά ταμεία, έχω την ίδια εικόνα που περιγράφεις.

   • drider avatar
    drider @ Κώστας Ροδινός 08/10/2011 18:35:42

    Achtung! Achtung!

    Υπάρχει το εξής "διαμάντι" που διάβασα στον techie:
    «Η καταβολή της απονεμηθείσης συντάξεως από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης ενεργείται κάθε μήνα, ἤ δίμηνο, ἤ τρίμηνο μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα». Ποιος το λέει αυτό? Ο νόμος του κράτους 4019 (ΦΕΚ 216Α 30/09/2011) στο άρθρο 20, υποπαράγραφος 7β. Τι μας λέει η υποπαράγραφος 7β ενός άσχετου νομοσχεδίου? ... Το κράτος θα πληρώνει συντάξεις όταν γουστάρει, σε όσους γουστάρει και μέχρι όποιο ποσό γουστάρει

    Πηγή: h**p://techiechan.com/?p=1375

    Όλα να τα περιμένουμε από μια κυβέρνηση η οποία σε κάθε δυνατή ευκαιρία εκβιάζει τον Έλληνα πολίτη. Ακόμα και σπεκουλάρισμα ως προς το χρόνο καταβολής των συντάξεων...

    • xzetta avatar
     xzetta @ drider 08/10/2011 19:48:18

     παντως συντάξεις/μισθούς τον Νοέμβριο δεν θα δουμε.

   • kakofonix avatar
    kakofonix @ Κώστας Ροδινός 08/10/2011 23:47:04

    Κρατικοποίηση τραπεζών σημαίνει κρατικοποίηση ζημιών ήτοι +100 δις στο χρέος. Είναι παγίδα. Επίσης είναι πολύ απίθανο να μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει όλο το στοκ, άρα ελοχεύει κίνδυνος και για τις καταθέσεις. Θέλει προσοχή.

 4. sitting duck avatar
  sitting duck 08/10/2011 18:13:35

  Aν δεν απαιτήσουμε να υπάρξει διαγραφή χρέους και προς τα κράτη(δηλαδή στά διακρατικά δάνεια και το πακέτο της τρόικας), τσάμπα το...κομμωτήριο, κύριε Ροδινέ. Σε κάθε περίπτωση όμως, ένα κούρεμα κάνει καλό, στον βαθμό που δεν θα υποχρεωθεί αυτή η κυβέρνηση των δωσιλόγων να δεχτεί παρανοικές γερμανικές απαιτήσεις, τύπου εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Το γεγονός ότι θα κρατικοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες, δεν το βρίσκω και τόσο κακό. Αφού αρνούνται να βάλουν το χέρι οι μεγαλμέτοχοι, ας υποστούν και τις συνέπειες. Σε επίπεδο retail δεν προβλέπεται να αλλάξει τίποτα. Στο βαθμό που οι καταθέσεις μένουν ασφαλείς, δεν με ενοχλεί η εξαφάνιση από το προσκήνιο του κάθε Σάλλα, Λάτση κλπ. Απλά θα κλάψουν κάποια εκδοτικά συγκροτήματα που θα χάσουν τις... "χορηγίες".

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ sitting duck 08/10/2011 18:22:48

   Τα δάνεια του ΔΝΤ και τα διακρατικά δεν ¨"κουρεύονται¨.
   Για το ΔΝΤ το προβλέπει το καταστατικό του, για τα διακρατικά το έχουμε συμφωνήσει.

  • drider avatar
   drider @ sitting duck 08/10/2011 18:26:02

   Δεν πιστεύω ότι το 1ο κούρεμα θα είναι και το μοναδικό. Έχουμε πολύ χρόνο να διανύσουμε μέχρι το 2013 πριν την είσοδο μας στο ESM... Θυμίζω ότι οι όροι πρόσβασης στο ESM προέβλεπαν δυνητικό κούρεμα του χρέους των χωρών που θα προσέφευγαν σε αυτό το μηχανισμό αναλόγως της δημοσιονομικής τους κατάστασης εκείνη τη στιγμή.

   Επίσης το κούρεμα των ομολόγων πλην των διακρατικών δανείων σημαίνει ότι τα δεύτερα σαν ποσοστό αυξάνονται συγκριτικά με τα υπόλοιπα. Οπότε πλέον μπορούμε να μιλάμε ότι η πλειοψηφία των εξωτερικών μας χρεών θα είναι πλέον σε χώρες της ΕΕ και όχι στα χέρια ιδιωτών επενδυτών. Έχει και αυτό τη σημασία του...

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ drider 08/10/2011 18:27:29

    και μεγάλη μάλιστα!

 5. Κρης avatar
  Κρης 08/10/2011 18:19:24

  θυμαμαι οτι πριν καμμια 10ριά χρόνια ειχε αλλαξει ενας νομος
  οπου τα ασφαλιστικα ταμεια μπορουσαν να επενδυουν σε ομολογα και μετοχες
  μεχρι ( τα νουμερα κατα προσεγγιση ) 23 % ενω πριν ηταν μεχρι 21 %

  άλλαξε κατι απο τοτε ?
  Ολα τα χρηματα των ασφαλιστικων σε ομολογα και μετοχες ειναι ?

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 08/10/2011 18:37:06

  H "υπέρ πιστωτών" χρεωκοπία. Αντι να παζαρέψει για εμάς, παζάρεψε για αυτούς. Έσωσε τον ...Κόσμο. Ο αναισθησιολόγος εκκαθαριστής που θέλει παγκόσμια διακυβέρνηση. Εβγαλε την παιδική του δυστυχία πάνω μας.

  • ataktos avatar
   ataktos @ archaeopteryx 08/10/2011 19:54:42

   +100

 7. sitting duck avatar
  sitting duck 08/10/2011 18:37:13

  Oι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται ένα "πρώτο" κούρεμα της τάξης του 30-35%, σε εθελοντική βάση, μέσω PSI, ώστε να μην αποτελέσει πιστωτικό γεγονός. Αυτό επιθυμούν σε αυτή τη φάση και οι Αμερικανοί, λόγω cds. Aυτό εύχεται και η κυβέρνηση για να επανακάμψει ο Γιωργάρας ως...σωτήρας στη φόρμουλα "21η Ιουλίου-plus". Δυστυχώς έχουμε να δούμε έργο ακόμη. Αυτός δεν εγκαταλείπει το Μαξίμου, μέχρι να τον βγάλουν...σηκωτό. Αν πάντως τον υποχρεώσουν να περάσει από κοινοβουλευτική έγκριση και τους προυπολογισμούς 2013 και 2014, μοιραία πάμε σε εκλογές, γιατί δεν θα έχει την λαική εντολή να δεσμεύσει την χώρα πλέον της προγραμματισμένης θητείας του.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ sitting duck 09/10/2011 03:02:10

   τεραστια επιτυχια haircut μονο 40% (και εθελοντικο),
   οσο δηλ. προεξοφλει και η αγορα τον τελευταιο καιρο,
   το 35% θεωρειται λίγο ..

 8. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 08/10/2011 18:41:45

  Κάθε 20 του μηνός λήγουν cds ... αναλόγως του πότε πέφτει, στις 21 έχουν εξαερωθεί αν δεν υπάρξει event.

  • rally monkey avatar
   rally monkey @ αλλενάκι 09/10/2011 02:56:29

   οχι καθε μηνα, καθε 20 Δεκ Μαρ Ιουν Σεπ

 9. ataktos avatar
  ataktos 08/10/2011 18:46:21

  αγαπητέ Κώστα ....με τόσο άχρηστο Μεχμέτ που είναι ..τι περιμένεις ...

 10. Dark Blue avatar
  Dark Blue 08/10/2011 18:48:10

  ΔΙΕΡΡΕΥΣΕ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΚΑΛΟΠ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ! ! !

  Υπάρχουν τόσοι αλήτες ακόμα ??
  Ε, ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ !

  ΔΙΕΡΡΕΥΣΕ, ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΚΑΛΟΠ ΣΤΗΝ Β' ΑΘΗΝΩΝ, ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΑ ΕΞΗΣ ΠΟΣΟΣΤΑ:..
  Ν.Δ 21,5%
  ΚΚΕ 15%
  ΠΑΣΟΚ 12,5%
  ΣΥΡΙΖΑ 12%
  ΛΑΟΣ 10%

  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΙ ΕΝΤΟΝΩΣ.
  Ε, ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΡΙΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟ ΠΑΣΟΚ!
  ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ 12,5% ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ...ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΠΑΣΟΚ;
  ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ, ΨΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΟ ΦΑΥΛΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΤΡΙΤΟ ΚΟΜΜΑ;
  ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ.
  ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΔΕΝ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΙ ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΨΗΦΟ.

  • Dee Jay Stelios avatar
   Dee Jay Stelios @ Dark Blue 08/10/2011 19:36:45

   Εύλογες οι απορίες σου και συμφωνώ απολύτως,υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που θέλουν τον ΓΑΠ και την παρέα του?Και ο λαγός 10%?Και η Ντορίτα αφαντη και από αυτή τη δημοσκόπηση?Πάει χάλασε ο κόσμος.....

  • tsiftsidis elefterios avatar
   tsiftsidis elefterios @ Dark Blue 08/10/2011 20:02:00

   12 μαλακες στους εκατο ειναι καλο ποσοστο.μια χαρα.
   στον πιο εξυπνο λαο του κοσμου αν ψαξεις υπαρχουν 12 βλακες στους εκατο.

   • rally monkey avatar
    rally monkey @ tsiftsidis elefterios 09/10/2011 03:03:53

    σωστος,
    το 21.5 θα με απασχολουσε περισσοτερο

 11. ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ avatar
  ΚΟΙΝΟΣ ΝΟΥΣ 08/10/2011 19:03:10

  Χρειαζόταν να είχε κανείς εξειδικευμένες γνώσεις περί τα οικονομικά για να προβλέψει το σενάριο της ελεγχόμενης χρεοκοπίας; Όταν ο ΓΑΠ μας έβαλε στο ΔΝΤ, με όλη αυτή τη μεθόδευση που προηγήθηκε, προσθέτοντας άλλα 110 δις στα ήδη 300 και πλέον δις που χρωστούσαμε, υπήρχε κανείς που να πίστευε ότι θα μπορούσαμε να τα αποπληρώσουμε; Μονόδρομος ήταν εξαρχής η - με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- χρεοκοπία. Φυσικά, ο ...σωτήρας του Μαξίμου επέλεξε το σενάριο που συνέφερε τους δανειστές μας και όχι την πατρίδα μας: αν είχαμε κηρύξει μόνοι μας χρεοκοπία από την αρχή, θα είχαμε γλιτώσει το ΔΝΤ ,την καταιγίδα των αντιλαικών μέτρων και το "κούρεμα" θα είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική συρρίκνωση του χρέους, αφού το δάνειο των 110 δις, που έτσι κι αλλιώς εξαιρείται από το κούρεμα, δε θα το είχαμε πάρει ποτέ.ΓΑΠ- παιντί, ζούμε να σε δούμε στο Γουδί

 12. Διογένης avatar
  Διογένης 08/10/2011 20:10:20

  Να δούμε μετά το κούρεμα του χρέους αν θα συνεχίσει η κυβέρνηση τον πιστωτών να επιμένει ότι τα έσοδα από την (περίφημη) αξιοποίηση τις περιουσιας του δημοσιου θα πάνε για την αποπληρωμή του χρέους όπως προβλέπει η "εθνοσωτήρια" συμφωνία του Ιουλίου. Δεν θα έπρεπε να τα χρησιμοποιήσει αυτά τα έσοδα η κυβέρνηση (αν βεβαια ήταν Ελληνική) για να "επενακεφαλαιοποιησει" τις τράπεζες και τα ταμεία;

 13. knight rider avatar
  knight rider 09/10/2011 00:53:49

  Το 50% κούρεμα θα είχε αξία προ εισόδου στο μνημόνιο. Πλέον τα οφέλη σε περίπτωση κουρέματος θα είναι της τάξης των 50 - 60 δισ. ευρώ. Οι απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων θα είναι της τάξης του 1,5 με 2 δισ. και μπορούν εύκολα να καλυφθούν απο το κράτος είτε με την εκχώρηση κρατικής περιουσίας είτε μέσω ΕΓΕΔ, ο τρόπος θα βρεθεί.
  Το μεγάλο πρόβλημα λέγεται Ελληνικές Τράπεζες. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακριβώς (πλην των ιδίων) τα πραγματικά τους ανοίγματα, εκτός απο αυτά που είναι υποχρεωμένες να εμφανίζουν στους ισολογισμούς τους.
  Και εξηγούμαι.
  Πόσες ανοιχτές θέσεις σε παράγωγα προιόντα έχουν οι Ελληνικές τράπεζες και πόσο αποτιμούνται σήμερα?
  Πόσες μικρές bad bank υπάρχουν σε εξωτικά νησιά για την μεταφορά δισεκατομμυρίων σκασμένων δανείων, και το αλάφρωμα των ισολογισμών τους?
  Ενα μικρό μέρος της αλήθειας αποκαλύπτεται από τον έλεγχο της μικρούλας μεν αλλά αμαρτωλής όσο και οι υπόλοιπες proton bank που παρουσιάζει μαύρη τρύπα ύψους 863 εκ. ευρώ (30% του ενεργητικού της). Ενας απλός πολλαπλασιασμός έστω και με 15% επί του ενεργτικού των τραπεζών μας θα προκαλέσει ανατριχίλα. Η νέα ιδιωτική υπερτράπεζα των 150 δισ. ενεργτικού ίσως μπορεί να χρειαστεί μόνη της για να σωθεί ότι θα κερδίσει η χώρα από το κούρεμα του 50%.
  Ενα θα σας πω. Εχουν ήδη ανοίξει οι πύλες της κολάσεως για το Ελληνικό αλλά και το Ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα γι΄αυτό και η σαστισμάρα όλων των πολιτικών της Ευρώπης καθώς το πρόβλημα πλέον είναι to big to baiout που λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικανοί.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ knight rider 09/10/2011 08:44:31

   Ιππότη,
   έχεις απόλυτο δίκιο σ' οτι γράφεις!
   είναι όπως ακριβώς τα περιγράφεις.

  • drider avatar
   drider @ knight rider 09/10/2011 12:28:19

   Πάντως σε αντίθεση με αυτά που λες, η κυρίαρχη αφήγηση μέχρι σήμερα ήταν πόσο υγιείς είναι οι ελληνικές τράπεζες και πόσο συντηρητικές (ευτυχώς), έχοντας αποφύγει να παίξουν σε παράγωγα και άλλα σύνθετα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Μόνο όταν κρατικοποιηθούν οι τράπεζες θα φανεί αν είχες δίκιο ή άδικο στους υπολογισμούς σου.

   Η χώρα από το κούρεμα θα κερδίσει σε χρέος 100 δις περίπου και 8-9 δις ετησίως σε τόκους. Για να σώσει το δημόσιο τις τράπεζες (άρα και τις καταθέσεις του κόσμου) θα δαπανήσει περί τα 25 δις. Άρα δημοσιονομικό όφελος περί των 70-75 δις, εφόσον δεν έχουμε άλλες εκπλήξεις και φυσικά τράπεζες σε κρατικό έλεγχο.

   Ελπίζω η μεταφορά των τραπεζών στο δημόσιο να σημάνει και την ουσιαστική αποδυνάμωση των γνωστών μέχρι σήμερα ραντιέρηδων...

   • knight rider avatar
    knight rider @ drider 09/10/2011 12:58:47

    drider, σωστά μιλάς για 25 δις κεφάλαια προκειμένου οι τράπεζες να είναι σύμφωνες με τους νέους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας. Αλλά για τους γνωρίζοντες αυτά χρειάζονται με τις υφιστάμενες συνθήκες μόχλευσης.
    Η εμπειρία έχει δείξει ότι για να σωθεί η lehman brothers χρειάζονταν 60 με 70 δις δολλάρια νέα κεφάλαια αλλά αυτά δεν δόθηκαν ποτέ. Μέχρι σήμερα οι εκκαθαριστές της έχουν ανακαλύψει τρύπα άνω των 2 τρις δολλαρίων,
    απο παράγωγα προιόντα που είχαν διατεθεί σε εκτός Αμερικής πελάτες, κυρίως ευρωπαικές τράπεζες. Αρα κάτι ήξεραν και την άφησαν.
    Οσο γι΄αυτά περί παραδοσιακής Ελληνικής τραπεζικής τα ακούω βερεσέ. Στην μανία τους για επίτευξη της μέγιστης κερδοφορίας όλοι ακούμπησαν το μέλι - ποιός άραγε πούλησε δομημένα στους αδαείς των ασφαλιστικών ταμείων - και τώρα απλά αδυνατούν να καταλάβουν τις συνέπειες.
    Μήπως άραγε είναι τυχαίο ότι τα παράγωγα δεν εμφανίζονται στους ισολογισμούς των τραπεζών της Ε.Ε.?
    Μήπως το 1,5 δις Ελληνικών ομολόγων φταίει για την τρύπα των 180 δις της DEXIA?

    • drider avatar
     drider @ knight rider 09/10/2011 13:41:30

     Οκ τότε, εκκαθάριση όπου αυτό χρειαστεί, αλλά οπωσδήποτε διάσωση των καταθέσεων (δεν ξέρω πώς θα το κάνουν με good/bad banks κτλ).

     Και φυσικά απονομή δικαιοσύνης στους ραντιέρηδες (αν και η υπόθεση Πρότον γράφει πολύ "κακό" προηγούμενο - 50 εκατ. έναντι 850 εκ και ο μεγαλοεπιχειρηματίας βγαίνει λάδι;).

     h**p://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=316307

     Ειδικά για τη Dexia δε ξέρω τι έφταιξε, αλλά ξέρω ότι οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν σήμερα...

     h**p://in.reuters.com/article/2011/10/07/dexia-idINL5E7L72P420111007

 14. Δημήτρης Ιατρόπουλος avatar
  Δημήτρης Ιατρόπουλος 09/10/2011 02:41:26

  Θα μου επιτρέψεις Κώστα μου να θυμίζω πού και πού, ότι δεν πρόκειται για χρεοκοπία της Ελλάδας, αλλά για απόπειρα χρεοκοπίας του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ.
  Κι αυτό βέβαια, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ.
  Με αγάπη,
  ο Δημήτρης.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Δημήτρης Ιατρόπουλος 09/10/2011 08:42:21

   Αγαπητή Δημήτρη,
   ευχαριστώ για την παρέμβαση.
   Περί αυτού ακριβώς πρόκειται.
   Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ και με ό,τι σηματοδοτεί ανά τους αιώνες είναι το ...πρόβλημα.
   Την καλημέρα μου.

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Κώστας Ροδινός 09/10/2011 08:43:05

    Αγαπητέ Δημήτρη..
    Ο δαίμων του πληκτρολογίου

 15. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 09/10/2011 03:54:15

  Όταν ο ΓΑΠ μας έβαλε στο ΔΝΤ, με όλη αυτή τη μεθόδευση που προηγήθηκε, προσθέτοντας άλλα 110 δις στα ήδη 300 και πλέον δις που χρωστούσαμε, υπήρχε κανείς που να πίστευε ότι θα μπορούσαμε να τα αποπληρώσουμε;

  Ακριβώς.

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ Δημήτρης 09/10/2011 08:45:11

   Ο ...Γιώργος!

 16. george avatar
  george 09/10/2011 07:58:25

  Εχω μία απορία: οι τόκοι των δανείων που έχει πάρει η χώρα μας δεν αποτελούν εισόδημα που παράγεται στην ελλάδα; και άρα πρέπει να φορολογείται τουλάχιστον κατά το μέρος που δεν επανα-επενδύεται στην ελλάδα;

  • Κώστας Ροδινός avatar
   Κώστας Ροδινός @ george 09/10/2011 08:40:09

   George,
   έλα μου ντε!
   Πολύ σωστά θέτεις το ερώτημα.
   Ας το θέσουν και οι αρμοδιότεροι ημών εκεί που πρέπει!

 17. gianni avatar
  gianni 09/10/2011 11:16:09

  Μου φαινετε μερικες φορες οτι βρισκεστε στην δεκαετια του 1980 αντε του 90!
  Χτες ειχατε αρθρο με τιτλο Το ΠΑΣΟΚ παρατηρητης της πτωχευσης της χωρας και σας ρωτησα ,Απο που προκυπτει οτι ειναι παρατηρητης? ΟΛΑ τα συμβαντα και τα δεδομενα αποδεικνυουν πεντακαθαρα οτι το ΠΑΣΟΚ ηταν και ειναι εκτελεστης και δημιουργος της πτωχευσης απο το 1981.
  Σημερα εχετε αρθρο με τιτλο Επομενος <> του ΠΑΣΟΚ Η χρεωκοπια της χωρας.
  Και εγω αναρωτιεμαι αν το αρθρο αυτο ειναι γραμενο το 1982 το 1983 κλπ διοτι πως να δεχτω να σκεφτω οτι το αρθρο αυτο ειναι γραμενο σημερα το 2011 Οκτωβρης χρονικη περιοδος κατα την οποια η Ελλαδα εδω και 2 χρονια εχει χρεωκοπησει και εχει προσφυγει στο ΔΝΤ. Το σχεδιο που ξεκινησε απο το 1981 επετευχθη πληρως, αυτα που μενουν ειναι λιγα αλλα σοβαρα, η μοιρασια του Αιγαιου και του πλουτου που βρισκεται εκει και η υποθηκευση ολου του πλουτου της χωρας.
  Ποσες φορες διαβασαμε το σχεδιο του υπουργειου εξωτερικων των ΗΠΑ για την Ελλαδα επι Κισινγκερ !!!!! δεν λεω κατι καινουργιο!
  Αν τωρα αναφερεστε στην ΤΥΠΙΚΗ χρεωκοπια γιατι η ουσιαστικη υφισταται εδω και 2 χρονια τοτε θελω να σας πω οτι ειναι απλως η επιφυλιδα των οσων εγιναν μεχρι τωρα, τι θα γινει? Τιποτε χειροτερο απο οτι εχει γινει μεχρι τωρα ισως και το μονο καλο, δηλαδη θα μας κοψουνε τα 200 δις απο τα 400 για να ειναι διαχειρισιμο το χρεος και θα μας εχουν υπο εποπτια τα επομενα 10 χρονια τουλαχιστον για να μην τα τρωνε παλι τα λεφτα οι ιδιοι και οι οι ιδιοι και εχουμε ελλειμματα, που ειναι το τρομερο σε σχεση με ολα αυτα που εχουν γινει στην Ελλαδα τα τελευταια 30 χρονια μπορειτε να μου πειτε για να το καταλαβω και εγω !
  Ακου ο επομενος στοχος, ποιος επομενος ανθρωπε μου ο στοχος επετευχθη!!!!!!!!!!

 18. ΝΙΚΟΣ avatar
  ΝΙΚΟΣ 09/10/2011 12:20:23

  ΟΥΔΕΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ......ΜΙΑ ΦΑΡΣΑ ΕΙΜΑΣΤΕ....ΕΝΑ ΜΙΣΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΖΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΟΥ.ΣΑΝ ΕΝΑΝ 60 ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΜΥΑΛΟ 10 ΧΡΟΝΟΥ....ΑΠΛΟ ΧΑΣΙΜΟ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΝΟΥΘΕΤΗΣΕΙΣ....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.