#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/07/2012 08:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιχειρηματικές συγκρούσεις για τις πρώτες ιδιωτικοποιήσειςΜε σύγκρουση γιγάντων του διεθνούς και του εγχώριου επιχειρηματικού κόσμου θα ανοίξει η αυλαία των ιδιωτικοποιήσεων. Μήλον της Εριδος, σε μια διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της φετινής χρονιάς, θα αποτελέσουν τα Κρατικά Λαχεία και το Διεθνούς Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC).

Τα δύο -και μοναδικά για το 2012- projects, από τα οποία αναμένεται να εισρεύσουν έσοδα για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρουν περί το 1 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το τρέχον έτος το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) θα καλύψει μόλις το 1/3 του στόχου των 3,2 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα εν εξελίξει σχέδια αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό, Αφάντου, Κασσιόπη) θα μετατεθούν για το 2013, οπότε συνολικά προβλέπεται να προχωρήσουν 23 μικρά και μεγάλα εγχειρήματα (από την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέχρι την παραχώρηση δεκάδων ακινήτων του Δημοσίου με τη μέθοδο της πώλησης και της επαναμίσθωσης).

Η ιδιωτικοποίηση των Κρατικών Λαχείων και του IBC έχει ιδιαίτερη σημασία όχι μόνο για εισπρακτικούς αλλά και για «συμβολικούς» λόγους. Αυτοί είναι: (α) το «ειδικό βάρος» των επενδυτικών σχημάτων που διεκδικούν την κατακύρωση των δύο διαγωνισμών και (β) το γεγονός ότι πρόκειται για την πρώτη διαδικασία που βαίνει προς ολοκλήρωση ύστερα από μήνες στασιμότητας στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων και έντονης αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία.

Όπως προέκυψε μετά τη σύσκεψη που είχαν την περασμένη Τετάρτη για το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Κώστας Μητρόπουλος, οι παραπάνω διαγωνισμοί βρίσκονται ήδη σε προχωρημένη φάση και αναμένεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος του έτους. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι, βεβαίως, η άμεση επιλογή νέου προέδρου στο ΤΑΙΠΕΔ, ώστε να μπορέσει να συνεδριάσει ξανά το διοικητικό συμβούλιό του και να προωθήσει σειρά σχετικών αποφάσεων που εκκρεμούν.

Επιπλέον, η κυβέρνηση πρέπει να φέρει σε πέρας το σκέλος των δικών της νομικών εκκρεμοτήτων. Για παράδειγμα, το Ταμείο έχει διαπραγματευτεί με τους ενδιαφερομένους την άδεια των Κρατικών Λαχείων, αλλά η χορήγησή της πρέπει να γίνει διά νόμου. Σημειωτέον, ότι οι τίτλοι τέλους των δύο αποκρατικοποιήσεων θα γραφούν όχι με την ανακήρυξη του πλειοδότη-νικητή του διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά με την έγκριση του αποτελέσματος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τη Βουλή.

 

Τα δύο «μπρα ντε φερ»

Οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα Κρατικά Λαχεία και το IBC βρίσκονται στη δεύτερη φάση τους (κατάθεση δεσμευτικών προσφορών), έχοντας προσελκύσει το ενδιαφέρον σημαντικών παικτών της αγοράς τυχερών παιχνιδιών και της αγοράς ακινήτων, αντιστοίχως. Αναλυτικά, οι «μνηστήρες» των δύο projects είναι:

Κρατικά Λαχεία

α) Η αυστριακή Österreichische Lotterien Gesellschaft mbH. Πρόκειται για τον αυστριακό οργανισμό λαχείων, που ελέγχεται από τράπεζες, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της χώρας.

β) Η ελληνοϊταλική σύμπραξη των εταιριών Sisal SpA - Damco Energy S.A. - Damlot Α.Ε. Η Sisal είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος «παίκτης» στην αγορά τυχερών παιγνίων της γειτονικής χώρας και ελέγχεται σήμερα από το αμερικανικό fund Apax, ενώ η Damco και η Damlot είναι δύο από τα ισχυρά μέλη του ομίλου Κοπελούζου.

γ) Η σύμπραξη των εταιριών OPAP Investment Limited - Lottomatica Giochi e Partecipazioni Srl - Intralot Lotteries Limited και Scientific Games Global Gaming Sàrl. Ο ΟΠΑΠ (μέσω της παραπάνω θυγατρικής του στην Κύπρο) συμμάχησε για τις ανάγκες του διαγωνισμού με την Intralot του Σωκράτη Κόκκαλη και ακόμα δύο ηχηρά ονόματα της διεθνούς αγοράς παιγνίων: την ιταλική Lottomatica και την αμερικανική Scientific Games, η οποία θεωρείται ηγέτιδα σε λαχεία τύπου «Ξυστό» και είχε συνεργαστεί με την Intralot για το ελληνικό «Ξυστό» τη δεκαετία του 1990. Και οι τρεις εταιρίες που συμπράττουν με τον ΟΠΑΠ έχουν πολυετή εμπειρία στη λειτουργία τυχερών παιχνιδιών και λαχείων ανά τον κόσμο, ενώ το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως Lottomatica και Intralot έχουν βρεθεί επανειλημμένα σε αντίπαλα στρατόπεδα στο παρελθόν κατά τη διεκδίκηση ανάλογων διαγωνισμών. Τόσο η Lottomatica όσο και η Scientific Games έχουν συνεργασία με ισχυρούς Ελληνες επιχειρηματίες.

 

Όποιο από τα τρία επενδυτικά σχήματα επικρατήσει, θα αποκτήσει την άδεια λειτουργίας και διαχείρισης των Κρατικών Λαχείων για 12 χρόνια. Στο πακέτο περιλαμβάνονται το Εθνικό Λαχείο, το Λαϊκό, το Ευρωπαϊκό, το Ειδικό Κρατικό (Πρωτοχρονιάτικο), το Στεγαστικό, καθώς επίσης και το «Ξυστό», το οποίο ύστερα από μία δεκαετία ζωής (1993-2003) δεν εκδόθηκε ξανά. Η άδεια δεν δίνει τη δυνατότητα διαδικτυακών κληρώσεων και η ισχύς της θα ξεκινά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου που θα προβλέπεται στη Σύμβαση Χορήγησης Αδείας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι ανάδοχοι του διαγωνισμού μπορούν να προσβλέπουν σε καθαρά κέρδη περί τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ στα τέλη του περασμένου χρόνου το Ελληνικό Δημόσιο υπολόγιζε να εισπράξει έσοδα 600-650 εκατ. ευρώ από την εν λόγω αποκρατικοποίηση. Απομένει να διαπιστωθεί στην πράξη αν ο πήχυς θα φθάσει στα ύψη αυτά.

 

Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης (IBC)

α) Η Lamda Development S.A. του ομίλου Λάτση. Η εταιρία συμμετοχών δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, στην επένδυση και τη διαχείριση ακινήτων στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η μαρίνα Φλοίσβου, τα εμπορικά κέντρα «The Mall Athens» και «Mediterranean Cosmos», αλλά και το «Golden Hall», που στεγάζεται σε τμήμα του IBC. Επιπλέον, έχει κατασκευάσει οικιστικά συγκροτήματα σε Ελλάδα-Ρουμανία και συγκροτήματα γραφείων.

β) Η Talima Ventures Inc. της οικογένειας Κωνσταντίνου, ιδιοκτήτριας του εμπορικού κέντρου «Athens Metro Mall» στον Αγιο Δημήτριο. Με καταγωγή από τη Μικρά Ασία, η οικογένεια ασχολείται επιχειρηματικά με την ανάπτυξη ακινήτων από το 1950, έχοντας ως έδρα τη Βενεζουέλα. Η δραστηριότητά της έχει επεκταθεί και στον τομέα του εμπορίου (επί ελληνικού εδάφους είναι ιδιοκτήτρια της αλυσίδας καταστημάτων οικιακού εξοπλισμού «Διάφανο» από το 2010), ενώ εκτείνεται γεωγραφικά σε Βενεζουέλα, Κόστα Ρίκα, Παναμά, Πουέρτο Ρίκο, ΗΠΑ και Ελλάδα.

γ) Η REDS Α.Ε., μέλος του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, συμφερόντων της οικογένειας Μπόμπολα. Εχει ισχυρή παρουσία στην ανάπτυξη εμπορικών και ψυχαγωγικών κέντρων και πάρκων (π.χ. Εμπορικό Πάρκο Γυαλού - «Smart Park» στα Σπάτα, «Athens Metropolitan Expo», «Veso Mare» στην Πάτρα), οικιστικών συγκροτημάτων, εκθεσιακών κέντρων και κτιρίων γραφείων στην Ελλάδα και τη Ρουμανία.

 

Τα τρία μεγάλα ονόματα του real estate διεκδικούν για 90 χρόνια την επικαρπία επί του δικαιώματος αποκλειστικής αξιοποίησης, χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του κτιρίου της λεωφόρου Κηφισίας, το οποίο στέγασε το Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004.

Μάριος Ροζάκος στον Τύπο της Κυριακής

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Καλά Κρασιά avatar
  Καλά Κρασιά 15/07/2012 08:56:25

  Σήμερα το πρωί στην ΝΕΤ δημοσιογράφος ανέφερε πως από τις 43 πολυεθνικές εταιρίες που έχουμε στην χώρα μας ,καμία ,μα καμία από αυτές (Αριθμητικό-0 δηλαδή ) δεν φορολογείτε στην χώρα μας . :lol:
  Αν ισχύει αυτό τι συζητάμε και τι αποκρατικοποιήσεις -ξεπούλημα θέλετε ;
  Φτάνει η κάκιστη προπαγάνδα και πλύση εγκεφάλου πως αν γίνουν θα σωθούμε !

  Ας κοιτάξουν να τιθασεύσουν λίγο τους πραγματικούς φταίχτες για το χάλι μας και ας αφήσουν την περιουσία του Ελληνικού λαού στα χέρια του λαού ,όχι να την καταστήσουν έρμαιο των αφεντικών τους -νεοφεουδαρχών, ντόπιων και αλλοδαπών !!

  • TopGunZ avatar
   TopGunZ @ Καλά Κρασιά 15/07/2012 09:53:03

   Όταν λέτε περιουσία του λαού? Γιατί εγώ όταν έχασα το σπίτι μου δε μου είπανε να πάω να μείνω στο IBC. Επίσης, αν λαό εννοείτε τον πάσης φύσεως λαμόγιο κρατικοδίαιτο συνδικαλιστή που θα χάσει τη μαρμίτα, ε, δε θα κλάψουμε κιόλας. Για τα ακίνητα ειδικά, περιουσία που πάει ανεκμετάλλευτη δε λογάται περιουσία, ενώ για τις κρατικές επιχειρήσεις έχει μεγάλη συζήτηση από πίσω το θέμα των "κερδών" τους.

   • ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
    ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ @ TopGunZ 15/07/2012 21:33:57

    ΤΟΠ ΣΥΓΧΩΡΕΣΕ ΤΟΝ.
    Η ΕΚΦΡΑΣΗ ΤΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΑΛΗΣΤΟΥ
    ΜΝΗΜΗΣ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΣΟΒΙΕΤΙΑΣ
    ΠΟΥ ΤΑ ΠΑΠΑΓΑΛΙΖΟΥΝ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΝΟΣΤΑΛΓΟΙ,
    ΑΓΝΟΩΝΤΑΣ ΣΚΟΠΙΜΩΣ ΒΕΒΑΙΑ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΜΑ
    ΣΥΛΛΗΒΔΗΝ ΟΛΩΝ ΤΩΝ "ΠΕΡΙΟΥΣΙΩΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ".

  • Tassos avatar
   Tassos @ Καλά Κρασιά 15/07/2012 10:57:49

   Τα "οφέλη" που έχουμε είναι ένα μηδενικό (ο) καθώς σαπίζουν και ρημάζουν αναξιοποίητα ή είναι δημόσιο του τύπου ΔΕΗ που πλερώνουμε εμείς για να μπαίνει χοντρά μέσα και να γλεντάνε οι Φωτόπουλοι με 8 χιλιάρικα καθαρά τον μήνα. 10 χιλιάρικα τον μήνα καθαρά οι οδηγοί τρένων! Σπάστε την σπονδυλική στήλη του παρασιτικού κράτους, ΤΩΡΑ!

  • Σπορέας avatar
   Σπορέας @ Καλά Κρασιά 15/07/2012 11:02:07

   Αν ο Ελληνικός Λαός ήθελε να έχει και να κατέχει την περιουσία του θα είχε προσλάβει για την διαχείρισή της ανθρώπους ικανούς και τίμιους.
   Δυστυχώς εδώ και 30 χρόνια έχει προσλάβει λαμόγια.
   Το αποτέλεσμα είναι ντετερμινιστικά απλό.

 2. ΜΠΑΜΠΗΣ avatar
  ΜΠΑΜΠΗΣ 15/07/2012 10:36:06

  ΧΩΡΙΣ ΝΑΧΩ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΚΟΚΚΑΛΙΣΤΑΝ ΚΑΙ ΣΙΑ ΨΗΦΙΖΩ ΤΟΝ ΟΜΙΛΟ ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΖΙΡΟ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.
  ΜΠΟΡΕΙ ΝΑΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ (ΟΥΔΕΙΣ ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ) ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΡΙΝΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ.
  ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΣΚΕΦΘΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΙ ΕΧΟΝΤΕΣ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ....
  Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΠΑΝΤΟΥ ΓΥΡΩ ΜΑΣ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΑΚΙ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΜΑΣ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΙΔΙΟΤΕΛΕΙΑΣ....

  • abc avatar
   abc @ ΜΠΑΜΠΗΣ 15/07/2012 23:05:15

   Αγαπητέ ΜΠΑΜΠΗ έχεις δίκιο.
   Ο όμιλος του Κόκκαλη είναι όντως περισσότερο Ελληνικός απο την Τράπεζα της Ελλαδος. Προεκλογικά ο Τσίπρας ζήτησε να μάθει ο λαός όπως έχει κάθε δικαίωμα, την μετοχική της σύνθεση. Ακόμα περιμένει. Μήπως πρέπει να καταθέσει καί έγγραφο ερώτημα στη βουλή?
   Επίσης να μάθουμε την μετοχική σύνθεση του Ομόλογου των 450 εκατ. από τα Κέυμαν που πληρώθηκε πριν τις εκλογές χωρίς εξήγηση. Πιστωτικό γεγονός είχαμε πολύ μεγαλύτερο για ομόλογα πάνω απο 5 δίς που δεν μπήκαν στο PSI... Oπως διάβασα πρόσφατα σε ξένο έντυπο, από εγκυρότατο Βρεττανό οικονομολόγο, με αυτά τα ομόλογα των Κέυμαν πληρώνονται πολιτικοί σε κράτη για να υπογράψουν Μνημόνια. Βεβαίως αυτά αφορούν διεφθερμένους πολιτικούς και όχι Ελληνες, αλλά δεν έχουν χρέος να μας το πούν αφού εμείς το πληρώσαμε?
   Θα μου πείς μήπως θα μάθουμε ποτέ, απ' το χρέος που πληρώνουμε, πόσο μας "φόρεσε" ο Τσοχατζόπουλος με τους Γερμανούς "συνεταίρους" του?

  • alex23 avatar
   alex23 @ ΜΠΑΜΠΗΣ 16/07/2012 10:36:25

   ο κοκκαλης ειναι στην μαυρη λιστα και στο μικροσκοπιο της ευρωπαικης ενωσης και μπορει μονο με μικρο μειοψηφικα ποσοστα να συμμετεχει σε διαγωνισμους εντος της ενωσης (και η λοκοματικα δεν ειναι σιγουρη, αφου πολλες φορες στο παρελθον εκανε πισω την τελευταια στιγμη, εβαζε θυγατρικες της μπροστα)
   την ιντρακομ την εχει πουλησει εδω και χρονια και εχει μονο την ιντασοφτ που ζει απο τον εναγγαλισμο της επι πασοκ με το δημοσιο, την στοιχηματικη που κανει δουλειες σε τριτοκοσμικες χωρες και την κατασκευαστικη που εχει την τυχη του κλαδου..
   και αγαπα τοσο την ελλαδα και επενδυει σε αυτην, που εφυγε αρων αρων απο τον ολυμπιακο για να μην πληρωνει..

 3. Kραντωρ avatar
  Kραντωρ 15/07/2012 20:38:48

  Τα Κρατικά Λαχεία πρέπει να παραμεἰνουν στο δημόσιο έλεγχο, διότι έχουν καθαρά έσοδα δεκάδων εκατομυρίων, που μπορούν να καλὐψουν ανἀγκες κοινωνικὠν σκοπών. Με τον ΟΠΑΠ , ιδρυθηκε για να χρηματοδοτήση αθλητικές υποδομές, μπορούν να συναποτελέσουν ένα ΝΠΔΔ που θα έχει αντικείμενο την χρηματοδότηση έργων στο πεδίον της Υγείας, Παιδείας και Αθλητισμού

  • gram avatar
   gram @ Kραντωρ 16/07/2012 12:35:58

   Καλα κρασιά...

 4. Χρυσόμαλλο Τέρας avatar
  Χρυσόμαλλο Τέρας 16/07/2012 19:37:23

  Αν τα καθαρά κέρδη επι 12 έτη αθροίζονται περίπου στα 1,2 δίς ευρώ, τότε για ποιόν λόγο να μην θεωρείται ξεπούλημα η μεταφορά τους στον ισολογισμό του '12 έναντι του 50% της αξίας τους;
  Επίσης τον συμβολικό χαρακτήρα των δυο ιδιωτικοποιήσεων, αδυνατώ να τον καταλάβω όπως αυτός αποδίδεται απο τον κ. Ροζάκο στο πρώτο σκέλος.Τι πάει να πεί ειδικό βάρος;;;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.