#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/09/2010 14:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιχείρηση «εξόρυξης δεδομένων διαδικτύου» από το αμερικανικό πεντάγωνο(Antinews). Ο αμερικανικός στρατός, θέλει να ανακτήσει, προσωπικά δεδομένα, τα οποία έχουν σβηστεί από sites που δραστηριοποιούνται στον χώρο των social media και από διάφορες άλλες βάσεις δεδομένων.

Για να τηρούνται οι σχετικοί νόμοι, τα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook ή το Twitter, οι τηλεφωνικές εταιρείες και οι τράπεζες, σβήνουν τις προσωπικές πληροφορίες από τις βάσεις δεδομένων που διατηρούν, πριν τις μοιραστούν με τρίτους, όπως την αστυνομία ή τους  διαφημιστές.

Όμως οι στατιστικολόγοι και οι τεχνικοί υπολογιστών, έχουν βρει τρόπους, για να ανακτούν, το σβησμένο υλικό. Μία ομάδα από το πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst, υποστηρίζει, ότι χρησιμοποιώντας εναλλακτικές πηγές καταγραφής, είναι πιθανή, η επανένωση κάποιων «σημείων» ενός κοινωνικού δικτύου. Με αυτόν τον τρόπο, είναι πιθανή η ανάκτηση των δεδομένων. Μία άλλη μέθοδός, συνιστά, την σύγκριση και αντιπαράθεση δεδομένων, μεταξύ διαφορετικών δικτύων.

Το 2009, χρησιμοποιώντας, «ανώνυμες» βάσεις δεδομένων, οι ερευνητές Arvind Narayanan και Vital Schmatikov, του πανεπιστημίου Austin, κατάφεραν να εντοπίσουν τα ονόματα χρηστών του Twitter, οι οποίοι, χρησιμοποιούσαν επίσης και το Flickr.

Οι παραπάνω μέθοδοι, ενδιαφέρουν ιδιαίτερα το αμερικανικό πεντάγωνο, το οποίο εντατικοποιεί τις προσπάθειες του, για εξόρυξη δεδομένων. Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Άμυνας Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA),στις 2 Σεπτεμβρίου, δημοσίευσε μία διφορούμενη αίτηση, ζητώντας  πληροφορίες.

Επισήμως ,το πρόγραμμα  προβλέπει την εξεύρεση τρόπων για να διατηρηθεί η ανωνυμία των δεδομένων που μελετήθηκαν, καθώς  και η κρυπτογράφηση τους, ώστε να προστατευθούν από «αρνητικές ερμηνείες». Αρκετές εταιρείες, στενά συνδεδεμένες, με τον χώρο των πληροφοριών, ενδιαφέρονται για το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα.

Δύο από σημαντικότερες, είναι η Visible Technologies(Seattle) και η Pikewerks(Madison, Alabama). H Visible Technologies, ειδικεύεται στην παρακολούθηση των κοινωνικών δικτύων, χρηματοδοτείται από την In-Q-Tel (capital risk fund της CIA) και την Centurion Holding, μία επενδυτική εταιρεία, με επικεφαλής τον Joseph Grano, πρώην προέδρου του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Εσωτερικής Ασφάλειας (HSAC). Η εταιρεία, ανήκει στην εταιρεία επικοινωνίας, κολοσσό, WPP. Ο Tom Perry, αρμόδιος  της Visible για τα κυβερνητικά συμβόλαια, έχει αποφοιτήσει, από το West Point.

H Pikewerks, ειδικεύεται στην ασφάλεια των υπολογιστών και έχει ιδρυθεί, από τον Sandy Ring, πρώην πράκτορα της CIA και της NSA.

(πηγή ΙΟ)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 22/09/2010 15:35:58

  To DARPA (πρώην ARPA, το D σημαίνει Defence) είναι η στρατιωτική εκείνη υπηρεσία που ουσιαστικά δημιούργηση το internet (arpanet). Δείτε στη βικιπήντια τα λήμματα DARPA, ARPA και Arpanet για περισσότερα.

  Εννοείται πως ξέρουν πως λειτουργεί το internet. Αυτοί το χτίσαν. Και όλο το stack των πρωτοκόλλων του TCP/IP. Αλλά και άλλα πολλά όπως το GPS.

  Τοχω ξαναπεί. Τα ιντερνετικά κοινωνικά δίκτυα (facebook, twitter και τα παρόμοια) είναι η παιδική χαρά των υπηρεσιών πληροφοριών.

  Ουσιαστικά δεν υπάρχει ανωνυμία στο ίντερνετ. Κάθε tcp/ip πακέτο μπορεί να αφήσει "ίχνος", και συνήθως αφήνει. Από που πέρασε.

  Αυτό το μήνυμα που γράφω τώρα, θα φύγει από τον υπολογιστή μου σαν ένα POST http command και για να φτάσει στον server που κάνει hosting το antinews.gr θα περάσει από 5-10 υπολογιστές. Και σαν http POST πληροφορία, κουβαλάει την διεύθυνση ip ΚΑΙ το e-mail μου, θέλω δεν θέλω, στο http header (δείτε h**p://en.wikipedia.org/wiki/HTTP_header).

  Οποιος ενδιάμεσος σταθμός θέλει μπορεί να κρατήσει log των tcp/ip πακέτων που περνάνε από αυτόν και τα εξυπηρετεί.

  Είπαμε: ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΩΝΥΜΙΑ

  Θραξ Αναρμόδιος

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Θραξ Αναρμόδιος 22/09/2010 15:39:28

   ΘΡΑΚΑ: Τότε πές μας ποιός είναι π Τσιλιβήθρας λοιπόν; Αληθεύει ότι είναι 70αρης;

  • anonymous avatar
   anonymous @ Θραξ Αναρμόδιος 22/09/2010 16:03:55

   Ανωνυμία γίνεται με Proxy τους οποίους αλλάζεις συχνά. Κάποια στιγμή θα σε χάσουν.
   Επίσης μετά από 6 μήνες είναι υποχρεωμένοι να σβήνουν τα δεδομένα των ΙΡ. Αυτό σημαίνει ότι αν τα έχουν σβήσει δεν ξέρουν ποιος μπήκε από το συγκεκριμένο ΙΡ.

   • Θραξ Αναρμόδιος avatar
    Θραξ Αναρμόδιος @ anonymous 22/09/2010 17:21:46

    Για τον απλό χρήστη λέω, που έχει ένα μπλογκ, σχολιάζει, και έχει έναν λογαριασμό στο twitter. Οχι για τον ειδικό.

    Ο ειδικός απλώς θα δυσκολέψει τον εντοπισμό του.

    Θραξ Αναρμόδιος

 2. καινός avatar
  καινός 22/09/2010 18:03:29

  Δώστε μου αρκετή επεξεργαστική ισχύ, αρκετό bandwidth, μια καλή φουρνιά προγραμματιστών και αναλυτών (5 άτομα, όχι πολλούς!) και ένα μήνα και μπορούμε να ανακαλύψουμε το 80% από τα ίχνη σας στο διαδίκτυο. Χωρίς IP και πρόσβαση σε Logs, χωρίς access σε servers όπως αναφέρει ο ΘΑ. Απλά με τα δεδομένα που είναι ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ διαθέσιμα (publicly available) στο internet.

  Τι να τα κάνω τα ίχνη σας στο διαδίκτυο???

  Μπορώ να σκιαγραφήσω την προσωπικότητα σας, να φτιάξω (σε συνεργασία με σωστούς επιστήμονες) ένα profile για τον καθένα σας, να αποκαλύψω σε τι σελίδες μπαίνετε, τι αγοράζετε, τι τρώτε, ποιο είναι το αγαπημένο σας παγωτό, η αγαπημένη σας μοτοσυκλέτα... Μπορώ να ξέρω ποιος είναι φίλος σας και πως συνδέεται μαζί σας, και αυτουνού τους φίλους του και τις συνήθειές του.

  Μπορώ να δω τις φωτογραφίες σας, να ξέρω πότε τραβήχτηκαν (και που), να τις αντιστοιχήσω με γεγονότα, με παρέες, με εποχές με συμβάντα. Μπορώ να ΞΕΡΩ τη φάτσα σας, αν και που έχετε τατουάζ...

  Αν υπήρχε μια μονάδα μέτρησης της χρήσιμης πληροφορίας που θα συλλέγαμε και έστω οτι λεγόταν "ρουφ", σε ένα μήνα θα μαζεύαμε 10 ρουφ, σε δύο μήνες 100 ρουφ, σε 3 μήνες 1000 ρουφ κ.ο.κ. Όσο περισσότερη πληροφορία έχει το σύστημα, τόσο περισσότερα και πιο ακριβή αποτελέσματα θα φέρνει - πάντα με την ίδια ποσότητα input!

  Τι; έχετε σβήσει κάθε πληροφορία σας από το (πχ) facebook? Λάθος εκτίμηση αγαπητοί, τίποτα δεν σβήνεται. Απλά "μαρκάρεται" ως "σβησμένο". ΥΠΑΡΧΟΥΝ.

  Επί της κοινωνικής προέκτασης θα ήθελα να σημειώσω ότι, κακά τα ψέμματα, την ιδιωτικότητά μας την έχουμε απεμπολήσει οι ίδιοι, όντας καλόπιστοι ότι "τίποτα κακό δε θα συμβεί".

  Think again punk...

 3. makedonia avatar
  makedonia 22/09/2010 21:03:19

  Τα αρχικά της DARPA προέρχονται από τις λέξεις Defense Advanced Research Projects Agency (Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Αμυντικών Προγραμμάτων), υπάγεται στο Πεντάγωνο και αποτελεί την ατμομηχανή της έρευνας και ανάπτυξης «φουτουριστικών» οπλικών συστημάτων και συστημάτων ασφαλείας στις ΗΠΑ. Το δίκτυο του Total Information Awareness δεν αποσκοπεί μόνο στο να εντοπίζει τρομοκράτες αλλά πάσης φύσεως «επικίνδυνους» ανθρώπους, στους οποίους μπορεί να περιλαμβάνονται ατομικοί επιστήμονες, μηχανικοί πυραύλων κ.λπ.

  • Enzo avatar
   Enzo @ makedonia 22/09/2010 22:00:58

   εχουνε βαλει ολη την τεχνολογια στο αφγανισταν και εχουν παρει παλι το the third and longest

 4. makedonia avatar
  makedonia 22/09/2010 21:10:18

  Η νέα «οικογένεια» όπλων
  ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  Οι κατασκοπευτικοί δορυφόροι
  «Διάφανος Πλανήτης»
  Όπλα Ακαριαίας Προσβολής Ισχύος
  Νανορομπότ κατά χημικών όπλων
  Βομβαρδιστικά διαστημόπλοια
  Το Σοκ Του Μέλλοντος
  http://www.diplomatia.gr/article/731/%CE%B7-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CE%B9%CE%B1-%CF%8C%CF%80%CE%BB%CF%89%CE%BD.html

 5. tsilivithras avatar
  tsilivithras 22/09/2010 21:16:10

  ΧΑΧΑΧΑΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ...!!!!

  Ω ρε γμτ...μια ψιλή κατουρήθηκα!!!

 6. adkan adkan avatar
  adkan adkan 22/09/2010 21:46:14

  Πόσοι από εσάς αρνήθηκαν να δώσουν αντίγραφα του ΔΑΤ τους στις πολυεθνικές για την ταυτοποίηση του κινητού τους ; Οι φάτσες όλων σας συνδέονται με ένα όνομα πλέον κύριοι ..όπως και το δακτυλικό σας αποτύπωμα (στα παλαιά ΔΑΤ)..

 7. adkan adkan avatar
  adkan adkan 22/09/2010 21:52:11

  Το δακτυλικό αποτύπωμα κατασκευάζεται ως γνωστόν, όπως και τα βιολογικά ίχνη..όσο για τα στοιχεία που συνέλεξαν οι πολυεθνικές ας προσέχατε..Για την ιστορία σε τρείς μόνο Ευρωπαικές χώρες μάζεψαν δια νόμου αντίγραφα ΔΑΤ με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στο Λονδίνο με την χρήση κινητών.

 8. Enzo avatar
  Enzo 22/09/2010 22:15:09

  και τωρα που μιλαμε μας παρακολουθουνε .

 9. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 22/09/2010 22:24:35

  R U scared? Punk?

 10. rage avatar
  rage 23/09/2010 12:51:45

  1. Το να ξέρει κάποιος ότι το ιντερνετ είναι διάτρητο από πλευράς ασφάλειας, είναι ήδη ένας λόγος για να μην το χρησιμοποιεί με τρόπο που να στοιχειοθετείται κάποια ενδεχόμενη παρανομία του.
  2. Αν κάποιος είναι ικανός και αποφασισμένος, μπορεί να ξεγελάσει όποιον προσπαθεί να βασιστεί στην ιντερνετική του προσωπικότητα για να καταλάβει με ποιόν έχει να κάνει.
  3. Αυτή τη στιγμή μάλιστα βρίσκονται στα σκαριά κοινότητες χρηστών που το μόνο που κάνουν είναι απλά να ... λένε ψέματα στις δημοσκοπήσεις, να σερφάρουν συχνά με τρόπο που μπερδεύει το data mining, και να κάνουν ένα σωρό πράγματα τα οποία δύσκολα μπορουν να αποτελέσουν βάση για την εξαγωγή οποιουδήποτε αξιόπιστου συμπεράσματος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.