#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/08/2012 19:46
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιχείρηση βελτίωσης των σχέσεων με την ... εφορίαΜετά το μαστίγιο, με διαπόμπευση και χειροπέδες στους οφειλέτες του δημοσίου, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να ρίξει στον τραπέζι και το καρότο. Βλέποντας ότι έρχεται νέο κύμα απλήρωτων φόρων, η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει ριζικά τη σχέση του φορολογούμενου με την εφορία, προσπαθώντας με ευνοϊκές ρυθμίσεις να γεμίσει τα ταμεία φέτος και του χρόνου.

Κατάργηση των ποινικών διώξεων για ψύλλου πήδημα, «συμβόλαιο ειλικρίνειας» με τον φορολογούμενο, περισσότερο δόσεις εξόφλησης των οφειλών, γενναίες εκπτώσεις στην εφάπαξ πληρωμή των φόρων, είναι ορισμένα από τα «τυράκια» για να πιαστούν στη φάκα τα ποντίκια.

Διότι, καλά είναι τα ευνοϊκά μέτρα, όταν όμως αυτά έρχονται επειδή ο κόσμος δεν αντέχει άλλο και δεν έχει να πληρώσει τους φόρους, αυτό μάλλον μοιάζει με υποκρισία.

Από τη μια δηλαδή αυξήθηκαν τρομερά οι φόροι ενώ μειώθηκαν τα εισοδήματα κι από την άλλη υπό την απειλή νέας γενιάς ληξιπρόθεσμων οφειλών στρώνεται το κόκκινο χαλί για τους συνεπείς φορολογούμενους. Πρόκειται βέβαια για τους ίδιους, τα γνώριμα υποζύγια τα οποία δεν έχουν να πληρώσουν ούτε με χίλιες δόσεις, την ώρα που οι έχοντες και κατέχοντες με περιουσίες και μετρητά στο εξωτερικό την έχουν… γλιτώσει για ακόμη μια φορά.

Υπενθυμίζεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο δημόσιο έχουν ξεπεράσει τα 45 δις ευρώ και μέσα σε ένα χρόνο αυξήθηκαν κατά 2 δις.

Στα μέτρα προσέλκυσης φορολογούμενων περιλαμβάνονται:

1. Διαγραφή ενός μεγάλους μέρους των προσαυξήσεων μέχρι και 80% και τμηματική καταβολή του πρόσθετου φόρου ακόμα σε 40 δόσεις για τους φορολογούμενους που θα αποδεχτούν τις «φορολογικές αμαρτίες» του παρελθόντος και θα υποβάλουν νέα ή συμπληρωματική δήλωση. Το μέτρο αφορά περιπτώσεις φορολογούμενων οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει δηλώσεις ή έχουν υποβάλει ανακριβείς δηλώσεις και οι οποίοι θα υποβάλουν αρχικές, διορθωτικές ή συμπληρωματικές δηλώσεις αποδεχόμενοι τον πρόσθετο φόρο που πρέπει να καταβάλουν για τα παρελθόντα έτη (δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ, φόρου υπεραξίας, μεταβίβασης ή αυτομάτου υπερτιμήματος ή τέλος συναλλαγής ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών κ.ά.). Οι δόσεις θα είναι ανάλογες του χρόνου γέννησης της υποχρέωσης, το είδος και το ύψος του φόρου, τις οικονομικές αντοχές του φορολογούμενου και το ιστορικό του. Για οφειλές από φόρο εισοδήματος και ακινήτων που αφορούν το τρέχον έτος, οι δόσεις θα είναι λιγότερες συγκριτικά με χρέη που έχουν ήδη εδώ και πολλά χρόνια καταστεί ληξιπρόθεσμα.

2. Ακύρωση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης εσόδων, όπως κατασχέσεις εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, καθώς και των ποινικών διώξεων για όσους έλθουν σε συμφωνία διακανονισμού των υποχρεώσεών τους (οικειοθελής συμμόρφωση), με εξαίρεση προκλητικές περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ξεπλύματος «μαύρου χρήματος». Επίσης, σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του συνολικού οφειλόμενου φόρου που προκύπτει από το συμβόλαιο με την εφορία θα παρέχεται έκπτωση μέχρι και 30%.

3. Για τις επιχειρήσεις θα υπάρχει διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων για ληξιπρόθεσμα χρέη και φορολογικές παραβάσεις του παρελθόντος και τμηματική καταβολή των οφειλών σε δόσεις που ο αριθμός τους θα εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, το είδος και το ύψος του τζίρου τους.

4.Το σχέδιο προβλέπει ότι σε τακτά χρονικά διαστήματα (τρίμηνο ή εξάμηνο) θα επαναπροσδιορίζεται το καταβαλλόμενο ποσό από τον οφειλόμενο φόρο, έτσι ώστε να αντιστοιχεί σε ποσοστό των ακαθάριστων εσόδων. Ετσι, αν για παράδειγμα κάποιο μήνα τα έσοδα της επιχείρησης είναι μειωμένα, θα μειώνεται αυτόματα και το ποσό της δόσης, ενώ αν τα έσοδα είναι αυξημένα, θα αναπροσαρμόζεται.

5.Κατάργηση των αυτοτελών χρηματικών προστίμων για την πρώτη φορολογική παράβαση. Δεν θα επιβάλλεται η αυτοτελής ποινή που φθάνει σήμερα μέχρι τα 1.150 ευρώ όταν διαπιστώνεται για πρώτη φορά φορολογική παράβαση ανεξάρτητα από το είδος και την έκταση, υπό την προϋπόθεση ότι δεν στοιχειοθετείται πρόθεση για φοροδιαφυγή.

6.Κατάργηση ποινικών διώξεων και φυλακίσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη άνω των 5.000 ευρώ όπως ισχύει σήμερα. Ωστόσο, σε περιπτώσεις εκ προθέσεως φοροδιαφυγής (απόκρυψη εισοδημάτων, περιουσιακών στοιχείων όπως ακίνητα, καταθέσεις, έκδοση πλαστών και εικονικών τιμολογίων κ.ά.), θα υπάρχουν αυστηρότερες κυρώσεις σε σχέση με το ισχύον καθεστώς που

 

Το είπαμε και στην αρχή. Όσες εκπτώσεις κι αν κάνουν, όσες δόσεις και αν βάλουν, σε χρεοκοπημένους πολίτες αυτό δεν έχει καμιά σημασία. Κάποιος που δεν έχει να ζήσει την οικογένειά του, έχει χάσει τα μισά εισοδήματά του ή είναι άνεργος (η ανεργία ήδη έχει ξεπεράσει το 23%) πόσο χαρούμενος θα είναι αν του πει η εφορία να πληρώσει σε 30 ή 40 δόσεις. Εδώ δεν έχει λεφτά για ψωμί θα έχει για φόρους;

Αν θέλουν να πληρώνουν οι πολίτες φόρους και να γεμίζουν τα ταμεία ας κάνουν δύο κινήσεις:

Πρώτον να δημιουργήσουν το πλαίσιο της φορορολογικής δικαισύνης. Να πληρώνουν δηλαδή όλοι ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Να πιαστεί η φοροδιαφυγή στους κατ’ επάγγελμα φοροδιαφεύγοντες κι όχι σε εκείνους που δεν έχουν να πληρώσουν. Να επιβληθούν λιγότεροι φόροι για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Δεύτερον.Να ανοίξουν δουλειές, να υπάρξει ανάπτυξη, να αυξηθεί το εισόδημα ώστε να μπορούν να καταβάλλονται και οι φόροι. Απλά τα πράγματα.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Γραβατοφορος avatar
  Γραβατοφορος 11/08/2012 20:09:39

  Τα απλά πράγματα θέλουν και μια απλή επαφή με τη κοινωνία....που δυστυχώς δεν την εχουν...

 2. blue nile avatar
  blue nile 11/08/2012 20:25:29

  Η τελευταία πρόταση είναι όλα τα λεφτά...
  Αλλά πως θα έρθουν δουλειές, πως θα υπάρξει ανάπτυξη, πως θα αυξηθεί το εισόδημα όταν επιβάλονται διαρκώς νέα περιοριστικά μέτρα που μειώνουν την συνολική ζήτηση και θεριεύουν την ύφεση;
  Η απάντηση είναι απλή: υπ'αυτές τις συνθήκες δεν πρόκειται να δούμε τίποτα απ'αυτά.
  Προσωπική γνώμη εκφράζω αλλά είναι δυνατό ποτέ να μεγενθύνεις την οικονομία επιβάλοντας μέτρα 11,5 δις; ....Όχι βέβαια...
  Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι τελειωμένη και το γεγονός που την καταδίκασε τελεσίδικα ήταν η υπογραφή του μνημονίου ΙΙ.
  Μία ελπίδα υπάρχει. Τα παρακάτω:
  Να συνδεθεί ο ρυθμός αποπληρωμής των δικών μας χρεών με το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας μας. Να απαιτηθεί κάτι τέτοιο για όλες τις χρεωκοπημένες χώρες. (Ουσιαστικά μιλάμε για παύση της λιτότητας)
  Παρόμοιοι όροι υπάρχουν στα δάνεια επιχειρήσεων και τώρα επιβάλεται να ισχύσουν στα κρατικά δάνεια.
  Να διαφοροποιηθεί το τραπεζικό χρέος και τα ποσά της επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το κρατικό χρέος, εγγραφόμενα σε ξεχωριστό λογαριασμό της ΕΚΤ ή του ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
  Ενεργοποίηση της Ευρωπαικής Τράπεζας Επενδύσεων.
  Νέο κούρεμα που θα λύνει το πρόβλημα χρέους και δεν θα επαναλάβει το κατόρθωμα του PSI και να αποκτήσουμε την ρετσινιά του χρεωκοπημένου και να μη λύσουμε το πρόβλημα χρέους.
  Αν αυτά δεν γίνουν πολύ πολύ γρήγορα τότε η ελεύθερη πτώση είναι δεδομένη.
  Ας ελπίσουμε ότι η επαναδιαπραγμάτευση δεν θα αργήσει και θα αποφέρει τα παραπάνω.
  Η μόνη θετική είδηση των ημερών είναι το ότι τα πρωτογενή ελλείματα μειώνονται συνέχεια.
  Μακάρι να μπορέσουμε να τα εξαφανίσουμε τάχιστα έτσι ώστε να λυθούν τα χέρια του πρωθυπουργού που τότε θα ξέρει ότι ακόμα και στην πιο αποφράδα περίπτωση θα είναι εφικτή η επιβίωση της χώρας για μερικούς κρίσιμους μήνες.
  Kαι παρά τη σοβαρότητα που χειρίζεται η κυβέρνηση τη δυσκολότεηρ κατάσταση της μεταπολίτευσης θέλουμε και τη βοήθεια της Μεγαλόχαρης που γιορτάζει σε λίγες μέρες...
  Στην κατάσταση που φτάσαμε ένα τυχαίο γεγονός αρκεί για να χαθούμε...

 3. σιδεράκιας avatar
  σιδεράκιας 11/08/2012 20:49:12

  ..... και πως ακριβώς μειώνονται τα πρωτογενή ελλείματα; με την μπαταχτσίδικη συμπεριφορά του κράτους και τη διαρκή μείωση μισθών, συντάξεων, δημοσίων επενδύσεων.....

  με τέτοια λογική κάνω κι εγώ παπάδες....


  καληνύχτα Ελλάδα....

 4. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 11/08/2012 21:01:52

  Σε λίγο οι φορολογούμενοι θα χωρίζονται σε δύο μόνο κατηγορίες;
  Σε αυτούς που θέλουν να πληρώσουν τους φόρους αλλά δεν μπορούν
  Και σε αυτούς που ούτε θέλουν να πληρώσουν τους φόρους ούτε μπορούν

  • Iωάννης34 avatar
   Iωάννης34 @ Γιώργος Αχαιός 11/08/2012 23:20:50

   Σήμερα υπάρχει μια μεγάλη μερίδα πολιτών που κάνει επιλογές.
   Επιλέγει τι θα πληρώσει γιατί δεν φτάνουν για όλα.
   Ή την δόση της εφορίας,ή το χαράτσι ή την ασφάλεια ή το φροντιστήριο κτλ.Οι άλλοι θα περιμενουν τη σειρά τους ή όπως λέω εγώ ''δεν είναι αυτός ο μήνας σας''!!!

  • Θεμιστοκλής avatar
   Θεμιστοκλής @ Γιώργος Αχαιός 12/08/2012 09:57:20

   Yπάρχει όμως και μια τρίτη κατηγορία. Είναι αυτοί που μπορούν να πληρώσουν αλλά δεν πληρώνουν ποτέ !

 5. blue nile avatar
  blue nile 11/08/2012 21:31:44

  Δε μπορείνα γίνει αλλιώς.
  Αρκεί το βάρος να μη το επωμιστούν οι χαμηλομισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι.
  Αξίζει το κόπο για μια θυσία ακόμα η οποία έχει χειροπιαστό αποτέλεσμα και προσφέρει ένα σημαντικότατο διαπραγματευτικό ατού στην κυβέρνηση...

  • σιδεράκιας avatar
   σιδεράκιας @ blue nile 11/08/2012 22:46:35

   Προφανώς εννοεί μέχρι την επόμενη θυσία, και μετά μέχρι την επόμενη και πάει λέγοντας....

   Και το 2010 μετά το πρώτο μνημόνιο αυτό μας είπαν, ότι πρέπει να γίνουν οι περικοπές γιατί το κράτος είχε άμεση ανάγκη ρευστού....

   Αν αυτός ο χαβάς δεν τελειώσει σύντομα δε θα υπάρχει λαός να ζητήσουν θυσίες...

   Εύχομαι να είναι όπως λες οι τελευταίες θυσίες, διότι μετά θα μας σπρώξουν στον εμφύλιο....

   • blue nile avatar
    blue nile @ σιδεράκιας 11/08/2012 23:40:08

    Αν μηδενιστούν τα πρωτογενή ελλείματα και μετά ζητήσουν επιπρόσθετες θυσίες όπως λες , τότε μπορείς να πεις όχι χωρίς να φοβάσαι ότι αύθριο δεν θα'χεις να πληρώσεις μισθούς και συντάξεις...

 6. evola avatar
  evola 11/08/2012 23:07:42

  Και όμως κάτι κινείται ...ίσως καταλάβουν οτι οι πολίτες πέρασαν τα όρια τους!

 7. Nik avatar
  Nik 12/08/2012 01:08:36

  Ενας Αγγλος τζέντλεμαν έβαζε όλους τους λογαριασμόυς σε ένα κουτί. Την πρώτη του μήνα έβγαζε έναν λογαριασμό στην τύχη και τον πλήρωνε.

  Με τις βλακείες τους μας έκαναν όλους τζέντλεμεν!

 8. Ιπτάμενος Ολλανδός avatar
  Ιπτάμενος Ολλανδός 12/08/2012 01:53:13

  Η βελτίωση των σχέσεων με την εφορία δεν μπορεί να επιτευχθεί, κατά τη γνώμη μου, χωρίς βελτίωση των σχέσεων με τη δημόσια διοίκηση γενικότερα, δηλ. με τους πολιτικούς και το έργο τους.

  Ο μέσος πολίτης που φοροδιαφεύγει, θα πλήρωνε τους φόρους που του αναλογούν υπό δύο προυποθέσεις: να πληρώνουν και όλοι οι άλλοι αυτό που τους αναλογεί (δηλ. να μην είναι αυτός το κορόιδο) και αυτή είναι η πρώτη κίνηση που σωστά αναφέρεται στην ανάρτηση. Αλλά δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί (και συνεπώς να διευκολύνει την ανάπτυξη) αν ο πολίτης δεν πεισθεί ότι τα φορολογικά έσοδα θα πιάνουν τόπο (δηλ. θα πηγαίνουν σε βελτίωση της καθημερινότητας, παιδεία, σύστημα υγείας, δικαιοσύνη που να λειτουργεί, υποδομές και πλαίσιο για ανάπτυξη κλπ).

  Οι δύο κινήσεις που αναφέρονται στο τέλος της ανάρτησης πράγματι λοιπόν ισχύουν, αλλά μπορούν να υλοποιηθούν μόνο σε συνδυασμό με την τρίτη κίνηση: την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και τη δημόσια διοίκηση, πάνω στη βάση της σωστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος. Αν δεν γίνει αυτό, ο πολίτης που μπορεί, αιωνίως θα χρησιμοποιεί την εφευρετικότητά του για να μην πληρώνει φόρους, και με τα λεφτά που εξοικονομεί, μεταξύ άλλων, να πληρώνει από την τσέπη του τις υπηρεσίες που έπρεπε να του παρέχει το κράτος (πρωτίστως υγεία και υποδομές).

  Αυτή η αποκατάσταση σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και τη δημάσια διοίκηση (με βάση τη σωστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος), είναι κατά τη γνώμη μου το πιό σημαντικό αλλά και το πιό δύσκολο. Διότι δεν επιβάλλεται, παρά μόνο κερδίζεται.

 9. MAKAO avatar
  MAKAO 12/08/2012 07:26:00

  ''Το είπαμε και στην αρχή. Όσες εκπτώσεις κι αν κάνουν, όσες δόσεις και αν βάλουν, σε χρεοκοπημένους πολίτες αυτό δεν έχει καμιά σημασία. Κάποιος που δεν έχει να ζήσει την οικογένειά του, έχει χάσει τα μισά εισοδήματά του ή είναι άνεργος (η ανεργία ήδη έχει ξεπεράσει το 23%) πόσο χαρούμενος θα είναι αν του πει η εφορία να πληρώσει σε 30 ή 40 δόσεις. Εδώ δεν έχει λεφτά για ψωμί θα έχει για φόρους;

  Αν θέλουν να πληρώνουν οι πολίτες φόρους και να γεμίζουν τα ταμεία ας κάνουν δύο κινήσεις:

  Πρώτον να δημιουργήσουν το πλαίσιο της φορορολογικής δικαισύνης. Να πληρώνουν δηλαδή όλοι ανάλογα με τις δυνατότητές τους. Να πιαστεί η φοροδιαφυγή στους κατ’ επάγγελμα φοροδιαφεύγοντες κι όχι σε εκείνους που δεν έχουν να πληρώσουν. Να επιβληθούν λιγότεροι φόροι για τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

  Δεύτερον.Να ανοίξουν δουλειές, να υπάρξει ανάπτυξη, να αυξηθεί το εισόδημα ώστε να μπορούν να καταβάλλονται και οι φόροι. Απλά τα πράγματα.''
  ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΟΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΑΚΡΙΤΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.