#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
04/01/2010 00:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιχείρηση: Ψεύτικη Σημαία. Από το Ντιτρόιτ στην ΥεμένηΈκλεισε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Υεμένη, ύστερα από απειλές που δέχθηκε από την Αλ Κάιντα, ενώ οι Υεμενίτες υπάλληλοί της δέχθηκαν οδηγίες να προσέλθουν στην πρεσβεία μέχρι νεωτέρας, ανακοίνωσαν σήμερα Αμερικανοί και ξένοι διπλωμάτες.

Η ιστορία όμως ξεκινά στις 25 Δεκεμβρίου 2009, όταν η πτήση 253 της Northwest είναι έτοιμη να απογειωθεί από το Amsterdam στο Detroit.

Δεν είναι απαραίτητο να έχεις θητεύσει στη CIA για να αντιληφθείς πως ένας 23χρονος Νιγηριανός, χωρίς αποσκευές και χωρίς διαβατήριο, που επιβιβάζεται στο  αεροπλάνο, θα μπορούσε να αποτελεί ένα εν δυνάμει «ύποπτο» άτομο. Την ίδια μάλιστα ώρα που ο πατέρας του, τον είχε «δώσει» στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία των ΗΠΑ, ως εκπαιδευόμενο μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης

Εν τέλει ο Νιγηριανός, επιβιβάστηκε στο Αεροπλάνο, σύμφωνα με  το δίκτυο MSN BC, με τη βοήθεια ενός Ινδού, και είχαμε τη γνωστή εξέλιξη…

Η είδηση της τρομοκρατικής ενέργειας δεν άργησε να κάνει γρήγορα τον «γύρω των blogs» ανά τον κόσμο και δεκάδες bloggers, χαρακτήρισαν το γεγονός προβοκάτσια, ή όπως λένε οι ειδικοί False Flag Operation, «Επιχείρηση Ψεύτικη Σημαία».

Μακριά από εμάς οι συνομωσιολογίες…

Αλλά όπως και στην «11η Σεπτεμβρίου» ελάχιστη σημασία έχει πως και γιατί έπεσαν οι δίδυμοι πύργοι, αλλά κυρίως ποιοι είχαν όφελος από ένα τέτοιο περιστατικό.

Obama και Υεμένη

Σε αυτή τη  περίπτωση λίγες ώρες μετά την ενέργεια στο αεροπλάνο, οι Αμερικανοί Αναλυτές, έστρεψαν το δάχτυλο προς την Υεμένη.

Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που η κυβέρνηση Obama δείχνει ενδιαφέρον προς τα εκεί.

Ο Β.Obama έστειλε τον Σεπτέμβριο στην Υεμένη τόσο τον επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, όσο και τον υπεύθυνο υπηρεσιών του Πενταγώνου.

Οι βομβαρδισμοί στην Υεμένη (την 5η μουσουλμανική χώρα που βομβαρδίζουν οι ΗΠΑ) ξεκίνησαν το 2002, έπειτα διακόπηκαν για πολύ καιρό, και κορυφώθηκαν με τη κυβέρνηση Obama, την βδομάδα των Χριστουγέννων.

Ο λόγος… ποιος άλλος, από την παρουσία της Αλ Κάιντα.

Λίγες ώρες μετά την αποτυχημένη επίθεση του Νιγηριανού, η τρομοκρατική οργάνωση, έσπευσε να αναλάβει την ευθύνη. Στο κείμενο αναφέρει πως η επίθεση αποτελεί  απάντηση στους αμερικανικούς βομβαρδισμούς.

Το «σφάλμα» της Αλ Κάιντα

Όπως όμως μας ενημερώνει το δίκτυο MSN BC οι συγγραφείς της «προκήρυξης»  είχαν κάνει ένα μικρό σφάλμα.

Η πρώτη αμερικανική επιδρομή έγινε στις 17 Δεκεμβρίου του 2009. Ο επίδοξος βομβιστής είχε αγοράσει το εισιτήριό του για το Detroit, μια μέρα νωρίτερα, στις 16/12.

Δε ξέρουμε ποιος πραγματικά οργάνωσε την επίθεση και έγραψε τη προκήρυξη, αλλά αν δεν είναι ελαφρώς ερασιτέχνης, τότε είναι αρκετά «βλάκας».

Γιατί όμως ο βραβευμένος με Nobel Ειρήνης να βομβαρδίζει Χριστουγεννιάτικα την Υεμένη. Ποια η σημασία της;

Γεωπολιτικά παιχνίδια

H Υεμένη, ήταν πεδίο αντιπαράθεσης στο Ψυχρό Πόλεμο, μεταξύ των Μαρξιστών του Νότου (επιρροής της ΕΣΣΔ) και του θεοκρατούμενου καθεστώτος του Βορρά, επιρροής της Σαουδικής Αραβίας, και συνεπώς της Δύσης.

Κάτι σαν το Βερολίνο της Αραβικής Χερσονήσου.

Στρατηγικά τοποθετημένη, μπορούσε να ελέγχει όλους τούς εμπορικούς δρόμους της περιοχής, ενώ δεν είναι τυχαίο πως η ΕΣΣΔ την είχε μετατρέψει στο μεγαλύτερο κατασκοπευτικό κέντρο της.

Η πορεία της Υεμένης μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ δεν ήταν η αναμενόμενη για τους Αμερικανούς.  Βρέθηκε για μεγάλο καιρό στη σφαίρα επιρροής της Κίνας, υπογράφοντας εμπορικές και οικονομικές συμφωνίες με έντονες γεωπολιτικές προεκτάσεις.

Η εξέγερση στην Υεμένη, απόρροια των εσωτερικών της αντιθέσεων, αποτέλεσε τη καλύτερη αφορμή για την έναρξη των βομβαρδισμών, προκειμένου να υπάρξει βοήθεια προς τη μοναρχική και συγκεντρωτική κυβέρνηση της χώρας. Σκοπός, η καταστολή της εξέγερσης.

Κάτι που προφανώς δεν έγινε στη περίπτωση του Ιράν…

Η παρουσία της Αλ Κάιντα, (που όντως είναι εκεί) εξυπηρετεί διάφορους σκοπούς. Όσοι όμως έσπευσαν να ταυτίσουν την «εξέγερση» των Χούθι (τοπικές φυλές στο βορρά που πρωτοστατούν στην εξέγερση) , με τη παρουσία της Αλ Κάιντα…απλά ξέχασαν πως οι πρώτοι είναι Σιίτες, ενώ οι τελευταίοι Σουνίτες.

Με λίγα λόγια δε μπορούν να συνυπάρχουν.

Μήπως κάποιο θέλουν να αποσπάσουν τη χώρα από τη σφαίρα επιρροής νέων αναπτυσσόμενων χωρών, όπως η Κίνα;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 04/01/2010 01:08:42

  Η Αλ Κάιντα προνοεί...ξέρει πότε γίνονται οι επίθεσεις και κλείνει από πριν θέση

 2. μαρικα avatar
  μαρικα 04/01/2010 01:48:03

  αρχισαν τα οργανα,μου θυμηζει Ιρακ

 3. Orestios avatar
  Orestios 04/01/2010 01:55:28

  Προλαβαίνει να πάρει και το Νόμπελ για το 2010? Φαίνεται ανταριασμένος και έτοιμος να κάνει ειρηνική επιδρομή. Πώς το έλεγαν παλιά? Επίθεση φιλίας. Μην πάει τζάμπα το βραβείο.

 4. Orestiada avatar
  Orestiada 04/01/2010 02:57:10

  Ο άλλος, ο σχεδόν συνώνυμος του «ειρηνοποιού», ο Οσάμα, ακόμα να βρεθεί; Πόσα χρόνια είπαμε ότι τον κυνηγάνε;

  • Orestios avatar
   Orestios @ Orestiada 04/01/2010 03:07:31

   Και κουβαλά πάνω του όλες τις αρρώστιες όπως μας πληροφορούσαν "έγκυροι" (φτου gmt, κι εδώ έγκυροι? Τί είναι? μανταϊνοί?) φυσιογνωμιστές και λοιπές μάγες. Μα ποιός είναι αυτός ο Οσάμα? Ο MAD?

 5. Jasmin avatar
  Jasmin 04/01/2010 04:17:53

  Επιτρέψτε μου να επισημάνω μερικές ανακρίβειες με πλήρη ουδετερότητα και χωρίς να πάρω καμιά θέση. Διότι προκειμένου να «πολιτικοποιήσουμε» ένα ζήτημα, προβαίνουμε σε υπερ-απλουστεύσεις που διαστρεβλώνουν την πραγματική εικόνα.
  1) Δεν ξέρω τι ακριβώς συμφωνίες έχει κάνει η Sinopec και η Κίνα με την Υεμένη. Σίγουρα όμως εκτός από την κινεζική δίψα για πετρέλαιο, εξυπηρετείτο και η κινεζική διείσδυση στο Κέρας της Αφρικής. Και η Υεμένη είχε αναβαθμισμένη σημασία για την Κίνα διότι οι άλλες στρατηγικής θέσεως χώρες, το Σουδάν και η Κένυα ήταν πολιτικά ασταθείς και ως εκ τούτου δεν προσφέρονταν για συμφωνίες.
  2) Δυστυχώς, η Υεμένη από μόνη της είναι η πιο φτωχή χώρα στη Μέση Ανατολή, χωρίς υποδομές, με αυτονομιστικό κίνημα και στον Νότο, χωρίς νερό και κατοίκους στην πλειοψηφία τους εθισμένους σε ένα είδος ναρκωτικού (διεγερτικού μάλλον) που βγαίνει από ένα τοπικό είδος θάμνου-το όνομα του οποίου μου διαφεύγει αυτή τη στιγμή. Ως εκ τούτου αποτελεί την τέλεια υποψήφια για αποσταθεροποίηση χώρα. Ήδη, η ανθρωπιστική κρίση που έχει ήδη ξεσπάσει από το 2004 είναι τεράστια και συγκρίνεται με αυτή του Νταρφούρ: μιλάμε για χιλιάδες νεκρούς αλλά και χιλιάδες πρόσφυγες.

 6. Jasmin avatar
  Jasmin 04/01/2010 04:22:16

  2) Η Υεμένη παραδοσιακά ήταν και είναι ακόμα από τις κύριες χώρες που τροφοδοτούν με μαχητές τη Τζιχάντ, ήδη από την εποχή της σοβιετικής εισβολής στο Αφγανιστάν. Το ίδιο ισχύει και σήμερα εάν κρίνουμε από τη συμμετοχή τους και στο Ιράκ. Η Αλ-Κάιντα ως εκ τούτου, έχει βαθιές ρίζες στην Υεμένη. Και λόγω της αστάθειάς της, η χώρα αποτελεί σήμερα το ιδανικό καταφύγιο για την Αλ-Κάιντα που «στριμώχνεται» και στην Σαουδική Αραβία και στο Ιράκ. Αποδράσεις μελών της Αλ-Κάιντα από φυλακές υψίστης ασφαλείας θεωρούνται δουλειές εκ των έσω. Επίσης, ο αραβικός τύπος έχει αναφέρει την ύπαρξη δυο στρατοπέδων της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, εν γνώσει της κυβέρνησης.
  3) Γράφετε: " Όσοι όμως έσπευσαν να ταυτίσουν την «εξέγερση» των Χούθι (τοπικές φυλές στο βορρά που πρωτοστατούν στην εξέγερση) , με τη παρουσία της Αλ Κάιντα…απλά ξέχασαν πως οι πρώτοι είναι Σιίτες, ενώ οι τελευταίοι Σουνίτες. Με λίγα λόγια δε μπορούν να συνυπάρχουν"
  Η αλήθεια, όμως, είναι λίγο διαφορετική. Οι αντάρτες Houthi ανήκουν στο σιιτικό ρεύμα των Zaydis. Το οποίο όσο παράξενο και αν ακούγεται είναι πιο κοντά στους σουνίτες (ειδικά τους mutazilites) των γειτονικών κρατών. Και καθόλου κοντά στους imamites, δηλαδή στους δωδεκαδιστές πιστούς που επικρατούν στο σιιιτικό Ιράν. Επίσης, η σύγκρουση δε μπορεί να χαρακτηριστεί καθαρά θρησκευτική, αφού και ο ίδιος ο πρόεδρος Saleh της Υεμένης, αλλά και πολλοί πολιτικοί και αξιωματούχοι του στρατού είναι και οι ίδιοι Zaydi. Παρά το γεγονός ότι η Υεμένη πλειοψηφικά είναι σουνιτική χώρα.

 7. Jasmin avatar
  Jasmin 04/01/2010 04:25:53

  Οι Houthi κατηγορούνται ότι λαμβάνουν οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη από το Ιράν. Παρόλο όμως που έχει προσδιοριστεί η άμεση σύνδεση με το Ιράν, άλλων ομάδων όπως η Χεζμπολλάχ του Λιβάνου ή η σουνιτική Χαμάς,
  στην περίπτωση των Houthis, δεν τεκμηριωνόταν πρακτικά κάτι ανάλογο. Η κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ καταγγέλει δημοσίως την στρατιωτική επίθεση κατά των Houthis, αλλά μέχρι πρότινος φαινόταν ότι δεν επιθυμουσε την ανατροπή της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης, διότι και το ίδιο αντιμετωπίζει προβλήματα αυτονομιστών, με κυριότερο στις μέρες μας αυτό του Κουρδιστάν. Οπότε πέρα από την ανθρωπιστική διαμαρτυρία περί σφαγή σιιτών μουσουλμάνων από σουνίτες, δεν αναμενόταν να προχωρήσει σε περαιτέρω εμπλοκή.
  4) Και αντικειμενικά, αυτό που έχει καταστήσει την τοπική αυτή κρίση διεθνή, είναι η παρέμβαση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία με τους βομβαρδισμούς (βλ. Νοέμβριο 2009) εναντίον των Houthis, διεισδύει μέσα στα σύνορα της Υεμένης, σε βάθος δέκα χιλιομέτρων. Και προς στήριξη των σαουδαράβων, καταφθάνουν στην περιοχή μαροκινοί, αιγύπτιοι, ιορδανοί…
  Στο σημείο αυτό να θυμηθούμε ότι ο ίδιος ο επικεφαλής της Αλ-Κάιντα στην Υεμένη, Naser al-Wahishi (τη γλίτωσε τραυματισμένος από την πρόσφατη αεροπορική επιδρομή της 24ης Δεκεμβρίου) ανακοίνωσε ότι η ομάδα του συγχωνεύτηκε με την σαουδική Αλ-Κάιντα κάτω από ενιαία δράση στην αραβική χερσόνησο και ο ίδιος αναβαθμίστηκε σε επικεφαλής της Αλ-Κάιντα στην αραβική χερσόνησο…
  Η Υεμένη μετά βίας μπορεί να αντιμετωπίσει τους αντάρτες στο Βορρά. Είναι αδύνατο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και την Αλ-Κάιντα στο εσωτερικό της. Οπότε η μεγάλη απειλή μέσα στην Υεμένη ονομάζεται Αλ-Κάιντα.

 8. Jasmin avatar
  Jasmin 04/01/2010 04:40:44

  Και τώρα υπάρχουν τουλάχιστον δυο σενάρια για το ποιος κερδίζει κάτι:
  1) Η Σαουδική Αραβία θέλει να αυξήσει την κυριαρχία της και να επιβάλει τη Wahhabi ιδεολογία της στην Υεμένη, πολεμώντας τους Houthi. Οπότε προσπαθεί να κρατήσει τον Πρόεδρο Saleh στην εξουσία. Που μέχρι στιγμής, της έχει κάνει όλα τα χατίρια. Και ταυτόχρονα εξάγει τα δικά της προβλήματα στην Υεμένη (βλ. τρομοκρατία).
  2) Το Ιράν θα στηρίξει περισσότερο τους Ηouthi. Όπως ήδη λέγεται, Ηouthi αντάρτες εκπαιδεύονται από ιρανούς φρουρούς της επανάστασης στην Ερυθραία. Επίσης, έχουν υπάρξει καταγγελίες από αποστάτες της Αλ-Κάιντα ότι το δίκτυο της Αλ-Κάιντα στο Ιράν στηρίζει την Αλ-Κάιντα στην Υεμένη με σκοπό τον βομβαρδισμό σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων.
  Και έτσι η αποσταθεροποίηση της Υεμένης θα έχει δυο μέτωπα: τους houthi και την Αλ-Κάιντα.
  Ας ελπίσουμε ότι η Αλ-Κάιντα ούτε έχει βρει τρόπο γεφύρωσης των διαφορών των ρευμάτων του Ισλάμ ούτε έχει αρχίσει να ενοποιεί διεθνώς το ριζοσπαστικό Ισλάμ υπό την καθοδήγηση και τον έλεγχο του Ιράν.

  Τώρα για το τρομακτικό ψευδο-επιχείρημα: "Αλλά όπως και στην «11η Σεπτεμβρίου» ελάχιστη σημασία έχει πως και γιατί έπεσαν οι δίδυμοι πύργοι, αλλά κυρίως ποιοι είχαν όφελος από ένα τέτοιο περιστατικό"
  Πως θα σας φαινόταν εάν κάποιοι μας χλεύαζαν με το εξής ίδιου τύπου ψευτο-επιχείρημα;
  -Οι έλληνες επαναστάτες του 1821 πολεμούσαν κατά των Οθωμανών,
  αλλά κρυφά και συνωμοτικά, οι ίδιοι έσφαζαν συστηματικά χιλιάδες Έλληνες,
  κυρίως γυναικόπαιδα.
  Διότι με αυτόν τον τρόπο οφελήθηκαν (!) επειδή συγκίνησαν τους ευρωπαίους φιλέλληνες και τελικά κατάφεραν να κάνουν το κράτος τους... Ποιός οφελήθηκε λοιπόν από τις σφαγές: οι Οθωμανοί ή οι Έλληνες;;;

  • Gagarin avatar
   Gagarin @ Jasmin 04/01/2010 08:07:27

   Εσυ Δεν κοιμάσαι ποτέ;

  • man8os avatar
   man8os @ Jasmin 04/01/2010 12:35:35

   Παντα πιστευα οτι ειχες σχεση με μυστικες υπηρεσιες....
   Αλλα καλα τα λες.
   Μονο κατι παρελειψες. Τυχον ενοχοποιητικα στοιχεια που θα βρεθουν κατα του Ιραν θα χρησιμοποιηθουν εναντιον του.
   Το Ισραηλ, νομιζω, δεν μπορει να περιμενει.

   • Jasmin avatar
    Jasmin @ man8os 04/01/2010 13:48:25

    Αυτό με τις μυστικές υπηρεσίες, Μάνθο, πως σου ήρθε;;;
    Ό, τι λέω αποτελεί ελεύθερη γνώση. Και θεωρώ αυτονόητο ότι όταν κάποιος επιχειρεί μια προσέγγιση είναι καλό να μένει στα γεγονότα. Και μόνο στα γεγονότα.

    Αν διάβαζες πιο προσεκτικά, θα έβλεπες ότι πιο πριν από τα 2 ακραία σενάρια, δεν υποστηρίζω ότι υπήρξε μέχρι στιγμής ισχυρή σύνδεση Ιράν-Χούθι.
    Ίσα-ίσα έγραψα το αντίθετο, ότι ήταν μια "τυπική" στήριξη. Διότι και το ρεύμα του σιιτικού zaydi, είναι πιο κοντά στο σουνιτικό Ισλάμ της "γειτονιάς". Συγκεκριμένα, αναφέρεται ως η πέμπτη σχολή (αν θυμάμαι καλά) του σουνιτικού δωδεκαδιστικού Ισλάμ.
    Τώρα για το Ισραήλ, οι ισλαμοφασίστες προσπαθούν ως συνήθως να το εμπλέξουν προκειμένου να υπάρξει ξανά διεθνές αντι-σημιτικό μένος, όπως στην εποχή του Β'ΠΠ.
    Να σου θυμίσω ότι αυτό που λες περί εμπλοκή Ισραήλ, το ισχυρίστηκαν οι ίδιοι οι Χούθι (εξαιρετικά αξιόπιστοι κύριοι) χωρίς όμως κάποια απόδειξη. Το έχουμε ξαναδεί τόσες φορές το έργο.
    Και αυτά περί βιασύνης του Ισραήλ να βομβαρδίσει, τα ακούω από το 2005. Ήμουνα νια και γέρασα, δηλαδή...

    • man8os avatar
     man8os @ Jasmin 04/01/2010 18:56:19

     Εισαι νεαρη?
     Δε νομιζω οτι το Ισραηλ εχει καμια πρεμουρα να μπλεχτει στην Αραβικη χερσονησσο. Εναι πανω απο τις δυναμεις του μια τετια εμπλοκη.
     Ομως το Ισραηλ αισθανετε οτι απειλητε, και νομιζω, δε θα διστασει να δωσει ενα μαθημα στο Ιραν, το οποιο το απειλει αμεσα.
     Ταυτοχρονα, η εξουδετερωση, η εστω, η αποδυναμωση του Ιραν, συμφερει πολυ το Ισραηλ. (Και σε καποιο βαθμο την Ελλαδα, επειδη η Τουρκια θα χασει εναν πιθανο συμμαχχο στην περιοχη).

     • man8os avatar
      man8os @ man8os 04/01/2010 18:59:44

      Κια οσο ακραιο και αν φαινετε το σεναριο μου, να βρεθουν στοιχεια απο τους Αμερικανους που να ενοχοποιουν το Ιραν (για υποστηριξη στους ανταρτες), μου φαινετε αρκετα πιθανο.

  • Jasmin avatar
   Jasmin @ Jasmin 04/01/2010 13:29:04

   Gagarin,
   κάποιοι απλά ξυπνούν πολύ πρωί.
   Σέβονται δηλαδή το ενεργειακό ρολόι αυτού του τόπου.
   Για να τους "σεβαστεί" και αυτό.
   Να σου θυμίσω ότι οι αρχαίοι Αθηναίοι από το ξημέρωμα ήταν στο πόδι;
   Αλλά αυτό φαντάζομαι το ήξερες

   • Laika avatar
    Laika @ Jasmin 04/01/2010 13:41:51

    Καταναλώνεις περισσότερο ρεύμα όμως, εκτός βέβαια κι αν τρως πολλά καρότα (γουατς απ νταααακ?)

 9. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 04/01/2010 09:08:31

  βρε μπας και συννεχίζεται ο Ψυχρός σε άλλο μέτωπο;

 10. popolaros avatar
  popolaros 04/01/2010 09:41:43

  Βρε πόσο βολική είναι τελικά αυτή η 'αόρατη' Αλ-Κάιντα.
  Ακόμα και εάν δεν υπήρχε, θα έπρεπε να εφευρεθεί!

 11. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 04/01/2010 09:53:22

  χωρίς να βλέπω φαντάσματα, κατά μία αρκετά σοβαρά τεκημριωμένη εκδοχή, οι διάφοροι ισλαμιστές τζιχαντίστες κλπ, λίγο πριν τον Ά' ΠΠ, ήταν εφέυρεση και καλλιέργεια του Καϊζερ και των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών, εναντίον των Αγγλων (με σκοπό την απομάκρυνση των Άγγλων από το Ιράκ και τον Καύκασο). Οι Άγγλοι, σε αντίποινα έφτιαξαν τον Αραβικό εθνικισμό αλλά μετά τους έρριξαν τους φουκαράδες.

  Οι τζιχαντίστες χρησιμοποιήθηκαν, λένε τα κινηματογραφικά έργα, από τους Αμερικανούς εναντίον των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν. Ποιοί έχει συμφέρον να χάσουν οι Αμερικανοάγγλοι τον έλεγχο των πετρελαίων του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής;

  Το αέναο Μεγάλο Παιχνίδι συνεχίζεται...

 12. Σαος avatar
  Σαος 04/01/2010 13:02:03

  Πολλοί αμφισβητούν ανοιχτά την ύπαρξη της Al Qaeda. Όπως λένε, το όνομα Al Qaeda ήταν αυτό που είχε δοθεί από τις υπηρεσία εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ σε μια βάση δεδομένων η οποία συγκέντρωνε όλα τα στοιχεία επικίνδυνων για τις ΗΠΑ προσώπων από τον αραβικό κόσμο. Σε κάποιο ντοκιμαντέρ αναφέρεται πως η «Al Qaeda» μεταφράζεται ως «η Βάση» εννοώντας την βάση δεδομένων που είχαν δημιουργήσει οι ΗΠΑ.

 13. Jasmin avatar
  Jasmin 04/01/2010 13:25:53

  Επίσης, να θυμίσω τον εμφύλιο του 1994 στην Υεμένη.
  Και ότι τα πετρέλαια της Υεμένης εξαντλούνται. Φυσικά υπάρχει πάντα η πρόκληση του φυσικού αερίου και κατά πόσο θα είναι σε θέση να το εξάγει.
  Για το νερό νομίζω ότι ήδη ήμουν σαφής.

  Για να μην παρεξηγηθώ, ξανα-τονίζω ότι κάνω αναφορά σε γεγονότα και καμιά προσπάθεια ερμηνείας. Ενήλικες είμαστε και ο καθένας είναι ικανός να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Με κατάπληξη, όμως, βλέπω ότι στον τομέα της ερμηνείας είμαστε προχωρημένοι. Αντίθετα, στον τομέα της αντίληψης της πραγματικότητας και της γνώσης των γεγονότων, δυστυχώς διαπιστώνω ότι χωλαίνουμε.
  Τα 60.000.000 λαθραία όπλα σε έναν πληθυσμό 22.000.000 δεν ξέρω εάν σας λένε κάτι για τα διάτρητα σύνορα και την επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή.
  Και οι ερμηνείες θα έπρεπε να δίνονται πιο υπεύθυνα, διότι υπάρχουν πάντοτε διπλές και τριπλές αναγνώσεις, όπως έγραψα και σε προηγούμενο σχόλιό μου.
  Για παράδειγμα, υπάρχουν κάποια κομβικά "σημεία" στην αμερικανική πλευρά που "επέτρεψαν" την αναζωπύρωση της Al-Qaeda στην Υεμένη. Το ένα ήταν μετά τον επιτυχημένο εντοπισμό και δολοφονία του Abu Ali al-Harishi για τα οποία συνεργάστηκαν η κυβέρνηση της Υεμένης και η CIA. Μετά την επιτυχία αυτή, υπήρξε μια διαρροή μέσα από το ίδιο το Πεντάγωνο που εξέθεσε στη δημοσιότητα τη συνεργασία αυτή. Και προκάλεσε τεράστια δυσφορία και αντίδραση στο εσωτερικό της χώρας. Και λειτούργησε ως παράγοντας ανάσχεσης επόμενων συνεργασιών.
  Το δεύτερο είναι η αναστολή του προγράμματος USAID για την Υεμένη ήδη από το 2005. Αν σκεφτούμε μια κυβέρνηση, διεφθαρμένη και ανίκανη να οργανώσει ένα οικονομικά εύρωστο κράτος, θα καταλάβουμε πόσο εκνευρίστηκε ο Πρόεδρος Saleh με τις περικοπές της εξωτερικής βοήθειας.
  Και δεν είναι αναμενόμενο ότι θα προσπαθούσε με κάθε τρόπο να συνδέσει τα εσωτερικά προβλήματα της ασταθούς χώρας με την ασφάλεια και την τρομοκρατία, που είναι ο νούμερο Ένα στόχος των ΗΠΑ; Προκειμένου να εξασφαλίσει απρόσκοπτη ροή των κεφαλαίων για τη "στήριξη της ασφάλειας και της σταθεροποίησης";
  Οπότε, ας μην είμαστε στενόμυαλοι. Τα πράγματα δεν είναι ποτέ άσπρο-μαύρο
  και πάντοτε οι κρίσεις έχουν πολλές και αστάθμητες παραμέτρους.
  Το ίδιο πάντως το αγγλόφωνο Al Jazeera ενδεικτικά μεταδίδει:
  http://www.youtube.com/watch?v=G7RElWMRdRk
  Και έπειτα για τη δική μας πνευματική υγεία είναι καλό να παραμένουμε προσγειωμένοι στην πραγματικότητα. Εκτός αν έχουμε παραδεχθεί ότι η πραγματικότητα είναι πολύ σύνθετη και ταχύτατη για τα δικά μας δεδομένα χαμηλής ευφυΐας.
  Οπότε για την ερμηνεία της, βγάζουμε από τη φορμόλη το γνώριμο και συναισθηματικά πιασάρικο δίπολο "Ψυχρός Πόλεμος" και "καθαρίσαμε".
  Αυτό στην ατομική ψυχο-παθολογία αλήθεια πως λέγεται;

  • Λάκωνας avatar
   Λάκωνας @ Jasmin 04/01/2010 13:35:33

   Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή

 14. Βανζέτι avatar
  Βανζέτι 04/01/2010 15:18:59

  Εμένα πάντως το κείμενο δε μου φάνηκε για άσπρο μάυρο...
  μάλλον για μια πιο σύνθετη πραγματικότητα μου φάνηκε...

  και μου φάνηκε ακόμα πως οι επιλεκτικές επεμβάσεις συνεχίζουν να είναι εδώ..προς υπεράσπιση των "ανθρωπίνων δικαιωμάτων" από τη μία (βλ. Κόσσοβο) και προς υπεράσπιση της νόμιμης κυβέρνησης (βλ. Υεμένη)
  Βέβαια...επειδή έδώ δεν έχουμε να κάνουμε με Διεθνές Δίκαιο..αλλα με Διεθνείς Σχέσεις..που σημαίνει Ισχύς και Συμφέρον...δεν είχαμε τις ανάλογες αντιδράσεις στη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση της Χαμάς...ούτε όταν είχαμε την εξέγερηση του κόσμου στο καθεστώς του Πακιστάν..

  Ανίκανη και διεφθερμάνη παραμένει μια κυβέρνηση που κάποιο θέλουν να παραμένει, ώστε να ανδύονται τα φυντανια της Αλ Κάιντα. Η δράση της οποίας προφανώς και κάποιους βολεύει...
  Μην έχετε όμως αυταπάτες πως στην Υεμένη απλά υπάρχει εμφύλιος...δεν είναι τόσο απλά τα πράματα...
  Και επιμένω Χούθι και Αλ Κάιντα δεν έχουν καμία σχέση...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.