14/12/2007 23:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιτείνεται το πολιτικό αδιέξοδοΑπαισιοδοξία για το μέλλον, δυσαρέσκεια για την κατεύθυνση της χώρας, αλλά και φθορά της εικόνας των πολιτικών αρχηγών τρεις μήνες μετά τις εκλογές, καταγράφει το Βαρόμετρο του ΣΚΑΪ (βλ. εδώ). Ειδικότερα, το 69% των πολιτών εκτιμά ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος κατεύθυνση και μόνο το 20% σε σωστή, ενώ το 43% δεν αισθάνεται καθόλου σίγουρο για το μέλλον (μεταξύ αυτών των τελευταίων κι εγώ). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μεταβολές στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, όπου ο Κώστας Καραμανλής παρουσιάζει τη μεγαλύτερη φθορά, αφού συγκεντρώνει το 52% των θετικών εντυπώσεων (από 61% το Νοέμβριο).

Βέβαια, η πιο αυθεντική και έγκυρη «δημοσκόπηση» ήταν η προχθεσινή μεγάλη πορεία. Όπου εξέφρασαν τη γνώμη τους για την κυβέρνηση δεκάδες χιλιάδες πολίτες, όλων των ηλικιών και κατηγοριών και όχι μόνο ένα «δείγμα» χιλίων ή δυο χιλιάδων επιλεγέντων προσώπων. Μπορεί ένα μεγάλο τμήμα τους να συγκεντρώθηκε «περιστασιακά» (όπως πιστεύουν ορισμένοι από εμάς) και μόνο επειδή απειλήθηκαν τα ασφαλιστικά δικαιώματά τους. Μπορεί οι ενσωματωμένοι, κατά τα άλλα, «συνδικαλισταράδες» να μην εκφράζουν ακριβώς τις «προοπτικές» που ονειρεύονται άλλοι. Το μέγα πλήθος όμως και το μέγα πάθος απέδειξε ότι η κοινωνία φοβάται, ότι την φόβισε η κυβέρνηση Καραμανλή. Κι αυτό αποτελεί κατά τη γνώμη μας μια στρατηγική ήττα και της κυβέρνησης και του Κ. Καραμανλή προσωπικά. Που θα οδηγούσε σε απροσδιόριστες πολιτικές εξελίξεις, αν υπήρχε αντιπολίτευση και αν ο Γ. Παπανδρέου και το ΚΚΕ δεν ήταν τα «δεκανίκια» της ΝΔ.

Με άλλα λόγια και όπως έχουμε ήδη προβλέψει (βλ. εδώ) τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται πολύ δύσκολα για τον Κ. Καραμανλή, τρεις μόνο μήνες μετά την επανεκλογή του. Ο Β. Μαγγίνας έχει διασυρθεί, νέα σκάνδαλα προστίθενται στα προηγούμενα του υπουργείου Οικονομικών και οι αντάρτες «πληθαίνουν» μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ, που διαμαρτύρονται πάλι για την αλαζονεία των υπουργών (όπως και στην προηγούμενη τετραετία). Όλοι τώρα περιμένουν τον ανασχηματισμό. Μπορεί όμως να αλλάξει τίποτα κι αυτός; Ή θα επιταθεί το πολιτικό αδιέξοδο, μέχρι να δρομολογηθούν οι «εναλλακτικές λύσεις» που μαγειρεύονται ήδη στις κουζίνες της διαπλοκής;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Leftfoot avatar
  Leftfoot 15/12/2007 11:14:09

  Τα ΝΕΑ γράφουν σήμερα: Το ποσοστό των γυναικών που ψήφισε Ν.Δ. τον Σεπτέμβριο ήταν 42%, ενώ τον Δεκέμβριο έπεσε στο 38,6%, δηλαδή μειώθηκε κατά 3,4 ποσοστιαίες μονάδες. Την ίδια ώρα οι γυναίκες ενισχύουν το ΠΑΣΟΚ: από 37% που το είχαν ψηφίσει τον Σεπτέμβριο, στην έρευνα του Δεκεμβρίου το ποσοστό του αυξήθηκε σε 39,9%.
  Η ακρίβεια και το Ασφαλιστικό, δυο θέματα- κλειδιά για την πορεία της κυβέρνησης, στρέφουν τις γυναίκες ψηφοφόρους στο ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά έπειτα από αρκετά χρόνια. Το θεωρούν- σύμφωνα με τις μετρήσεις - πιο ικανό να λύσει τα δύο αυτά ζωτικά προβλήματα. Η καταγραφή της αλλαγής της στάσης των γυναικών έγινε στη δημοσκόπηση της Μέτρον Ανάλυσις που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη και αμέσως σήμανε συναγερμός στο επιτελείο της Ρηγίλλης. Αλλά και στη δημοσκόπηση της ΜRΒ που προηγήθηκε, οι γυναίκες εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για τις ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση.

 2. Leftfoot avatar
  Leftfoot 15/12/2007 11:17:57

  Ο Καραμανλής γνωρίζει ότι δεν έχει και πολλά περιθώρια πλέον. Ο εκλογικός χρόνος ήδη τρέχει και το 2008 επιφυλάσσει και άλλες δυσάρεστες εξελίξεις για την κυβερνηση στην οικονομία. Ο πληθωρισμός ανεβαίνει (το πετρέλαιο θέρμανσης πωλείται 30% ακριβότερα από πέρυσι, η βενζίνη 17%, τα ζυμαρικά 20% και τα τιμολόγια της ΔΕΗ αυξήθηκαν κατά 7% και θα αυξηθούν και πάλι κατά 7% τον Ιούλιο του 2008). Ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να υποχωρήσει με αρνητικές συνέπειες για το εισόδημα και την απασχόληση. Τα νέα φορολογικά μέτρα θα προκαλέσουν ένα ακόμη σοκ στους ιδιοκτήτες ακινήτων και η εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο θα ειναι περιοριστική, με αυξήσεις της τάξης του 3- 3,5%. Και το χειρότερο, αυτά ίσως να μην αποδειχθούν αρκετά για να κλείσουν την τρύπα του ελλείμματος και να χρειασθεί η κυβέρνηση να επαναφέρει- στα μέσα του 2008- τα σενάρια για αύξηση άλλων έμμεσων φόρων, ακόμη και του συντελεστή ΦΠΑ.
  «Επιτήρηση». Περιθώρια για καθυστέρηση δεν επιτρέπουν εξάλλου οι Βρυξέλλες και οι άλλοι διεθνείς οργανισμοί, όπως το ΔΝΤ και ο ΟΟΣΑ, που, όπως φάνηκε από τις εκθέσεις τους της περασμένης εβδομάδας, έχουν σκληρύνει αισθητά τη στάση τους απέναντι στην κυβερνηση ζητώντας εδώ και τώρα διαρθρωτικές αλλαγές.

 3. Frixos13 avatar
  Frixos13 15/12/2007 11:26:36

  Το ΒΗΜΑ γράφει σήμερα: Στην ομίχλη κινούνται τα δύο μεγάλα κόμματα, όπως δείχνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, στις οποίες καταγράφεται συρρίκνωση των ποσοστών που συγκεντρώνουν η ΝΔ και το ΠαΣοΚ, φθορά της εικόνας των κκ. Κ.Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου, άνοδος των μικρών κομμάτων και διογκούμενο κύμα δυσαρέσκειας των πολιτών κυρίως από την κυβέρνηση (για ακρίβεια, Ασφαλιστικό, Ολυμπιακή κτλ.) αλλά και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση και το ΠαΣοΚ αποφεύγουν να σχολιάσουν επί της ουσίας τα ευρήματα αυτά.

 4. Observer avatar
  Observer 15/12/2007 11:40:52

  H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει σήμερα: "Με κρυφά χαμόγελα υποδέχθηκε η πτέρυγα του κ. Ευάγγ. Βενιζέλου τον τελευταίο κύκλο δημοσκοπήσεων, παρότι οι δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της απεφεύχθησαν επιμελώς, προκειμένου να μην κατηγορηθούν από τη Χαριλάου Τρικούπη για «υπονόμευση». Συνομιλητές του Βενιζέλου υποστηρίζουν πως το συνεχιζόμενο προβάδισμα της Ν.Δ. στις δημοσκοπήσεις δείχνει ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου αδυνατεί να αρθρώσει μια ολοκληρωμένη εναλλακτική πρόταση εξουσίας, αλλά και ότι η κοινή γνώμη δεν εγκρίνει την επιλογή του να συγκροτήσει τα κορυφαία όργανα του ΠΑΣΟΚ αποκλειστικά με στελέχη που τον στήριξαν στην προ μηνός αναμέτρηση για την ηγεσία.

 5. Observer avatar
  Observer 15/12/2007 11:48:30

  Μιλάμε για χοντρό δούλεμα στον Καραμανλή. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης έδωσε ωριαία συνέντευξη στην ΕΡΤ που λέτε; Στον «Μπαϊρακτάρη». Λέτε να μπει κι αυτός σε πρόγραμμα απεξάρτησης από τους σπόνσορές του; Γιατί δεν μιλάει κανείς γι αυτούς; Μήπως επειδή, εντελώς κατά τύχη, προέρχονται από το ίδο μπλοκ υποστηρικτών και του Καραμανλή;

 6. Frixos13 avatar
  Frixos13 15/12/2007 11:51:23

  Τα πολιτικά κόμματα βρίσκονται στην κορυφή της διαφθοράς στη χώρα μας και ακολουθούν οι Εφορίες. Αυτό προκύπτει από το βαρόμετρο διαφθοράς 2007 της Διεθνούς Διαφάνειας που δημοσιεύει σήμερα το ΕΘΝΟΣ. Στην Ελλάδα, το 27% των πολιτών που είχαν δοσοληψίες με το Δημόσιο παραδέχονται ότι χρημάτισαν στελέχη του δημόσιου τομέα προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.