#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/12/2011 10:47
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιτακτική η ανάγκη λήψης μέτρων τόνωσης της πραγματικής οικονομίαςΗ κρίση στην ευρωζώνη δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μία γερμανικού τύπου δημοσιονομική πειθαρχία, όπως αυτή που αποφασίστηκε στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής (8-9 Δεκεμβρίου), αλλά χρειάζονται ταυτόχρονα η «θωράκισή» της έναντι των αγορών και κυρίως η λήψη μέτρων για την τόνωση της πραγματικής οικονομίας. Αυτή είναι η άποψη που κυριαρχεί στις Βρυξέλλες, σε επίπεδο κοινοτικών αξιωματούχων, αλλά και μεταξύ των αναλυτών, των οικονομολόγων και των οίκων αξιολόγησης, που ασκούν δριμύτατη κριτική στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης απειλώντας με ομαδικές υποβαθμίσεις τις επόμενες βδομάδες.

Το βέβαιο είναι ότι μετά την εορταστική ανάπαυλα των Χριστουγέννων και του νέου έτους, οι αγορές θα εντείνουν τις πιέσεις στα επιτόκια των κρατικών ομολόγων, προκειμένου να δοκιμάσουν τις αντοχές του συστήματος. Η ευρωζώνη δεν διαθέτει σήμερα αξιόλογο αμυντικό μηχανισμό, αφού το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν έχει τους πόρους που απαιτούνται για μια ενδεχόμενη διάσωση μεγάλης χώρας, όπως η Ιταλία ή η Ισπανία, ενώ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας που θα έχει μεγαλύτερη ρευστότητα θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2012.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αποτελεί τη μοναδική αξιόπιστη λύση, αρνείται να παρέμβει μαζικά στην αγορά ομολόγων γιατί δεν την αφήνει το Βερολίνο. Την απροθυμία αυτή επανέλαβε πάλι την προηγούμενη Τρίτη ο πρόεδρός της, Μάριο Ντράγκι, ενώπιον της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής, επικαλούμενος τη Συνθήκη που περιορίζει την ΕΚΤ στην αποστολή να διασφαλίζει σταθερότητα τιμών. Φυσικά, σε καμία περίπτωση ο ισχυρισμός αυτός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι παρέμβασης της ΕΚΤ.

Άλλωστε, η μαζική ρευστότητα που παρέχει στις ευρωπαϊκές τράπεζες η ΕΚΤ (την Τετάρτη διέθεσε 490 δισ. ευρώ υπό μορφή εγγυημένων δανείων) δεν προβλέπεται από τη Συνθήκη. Πρόκειται για ένα μη συμβατικό μέτρο, το οποίο καλώς πήρε, αλλά δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο σ’ αυτό, καθώς απαιτείται παρέμβαση και στην αγορά ομολόγων, πολύ πιο δυναμική από τη σημερινή.

Το φαινόμενο που παρατηρείται σήμερα η πλουσιότερη περιοχή του πλανήτη, η Ευρώπη, να εκλιπαρεί Αμερικανούς, Κινέζους, Ινδούς και Βραζιλιάνους να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στο ΔΝΤ, ώστε ο διεθνής οργανισμός να έχει στη διάθεση του περισσότερα χρήματα για τη διάσωση μεγαλύτερων χωρών της ευρωζώνης, είναι θλιβερό. Αλλά ακόμη κι αν κατορθώσουν να συγκεντρώσουν τα 200 δισ. ευρώ που αποφάσισαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δώσουν στο ΔΝΤ, πάλι δεν είναι αρκετά για τη διάσωση των μεγάλων χωρών της ευρωζώνης.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εμμένει προς το παρόν στη θέση ότι η έξοδος από την κρίση θα επιτευχθεί μόνο μέσω της εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών. Μια εντελώς λανθασμένη άποψη, διότι αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο εάν η ευρωπαϊκή οικονομία βρισκόταν σε φάση ανάπτυξης και όχι όπως σήμερα που οι περισσότερες χώρες αφενός μεν είναι υπερχρεωμένες και αφετέρου βρίσκονται είτε σε ύφεση είτε στα πρόθυρα. Αλλωστε, η «συνταγή Μέρκελ» δοκιμάστηκε στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία με καταστροφικά αποτελέσματα. Στην Ελλάδα η ύφεση βαθαίνει συνεχώς, στην Πορτογαλία αναθεωρούνται κάθε δίμηνο προς το χειρότερο οι προβλέψεις για την ύφεση, ενώ στην Ιρλανδία ο πρωθυπουργός Εντα Κένι, ο οποίος δεν έχει κλείσει ακόμη χρόνο, βλέπει τη στήριξη του κόσμου στο πρόσωπό του να έχει υποχωρήσει κατακόρυφα, αφού σήμερα δεν ξεπερνάει το 30%. Αλλά και στις άλλες δύο χώρες που υποχρεώθηκαν σε σκληρά μέτρα, την Ιταλία και την Ισπανία, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, αφού η πρώτη μπήκε και επίσημα σε ύφεση, ενώ στη δεύτερη όπου η ανεργία κινείται στο 23%, δηλαδή σε «αχαρτογράφητες περιοχές», η νέα κυβέρνηση υπό την πίεση των Γερμανών ετοιμάζεται για νέα μέτρα.

Το βέβαιο είναι ότι οίκοι θα εντείνουν τις πιέσεις από τις αρχές του επόμενου έτους για λήψη δραστικών μέτρων προς την κατεύθυνση της αμυντικής «θωράκισης» της ευρωζώνης, αλλά και της τόνωσης της πραγματικής οικονομίας. Μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο οίκος Fitch υποβάθμισε σε «αρνητική» την προοπτική της Γαλλίας, ενώ απείλησε ταυτόχρονα με υποβαθμίσεις μέχρι το τέλος Ιανουαρίου την προοπτική της Ισπανίας, της Κύπρου, της Ιταλίας, της Σλοβενίας και της Ιρλανδίας, ενώ ο οίκος Moody's υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες το Βέλγιο.

Είναι προφανές ότι εάν δεν βελτιωθεί το κλίμα στην ευρωζώνη, η νέα στήριξη της Ελλάδας από τους εταίρους δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Σε μια νέα αναταραχή είναι βέβαιο ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα επιδιώξουν πρωτίστως να αμυνθούν οι ίδιες και όχι να μας δανείσουν άλλα 130 δισ. ευρώ. Και χωρίς τη νέα στήριξη δεν μπορεί να υπάρξει το «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων κατά 50% που αποφασίστηκε στις 27 Οκτωβρίου.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρομπέι, συνειδητοποιώντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, συγκάλεσε για τις 30 Ιανουαρίου έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να συζητηθούν τρόποι τόνωσης της πραγματικής οικονομίας. Η Κομισιόν από την πλευρά της απηύθυνε την περασμένη Τρίτη δραματική προειδοποίηση στα κράτη-μέλη για την «έκρηξη» της ανεργίας στους νέους κάτω των 25 ετών, προειδοποιώντας ότι κινδυνεύει να χαθεί μια γενιά εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα. Σήμερα 7,5 εκατ. νέοι κάτω των 25 ετών βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, ενώ σε ορισμένες χώρες, όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, η ανεργία πλησιάζει το 50%...

Ωστόσο, το Βερολίνο συνεχίζει να αρνείται τη λήψη δραστικών μέτρων προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της κρίσης δημόσιου χρέους και εάν δεν μεσολαβήσουν σημαντικές εξελίξεις τις επόμενες βδομάδες, όπως για παράδειγμα μια ομαδική υποβάθμιση των χωρών της ευρωζώνης (την προανήγγειλε ο οίκος S&P), τότε και η νέα έκτακτη Σύνοδος θα αποδειχθεί μία από τα ίδια...

 

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να ασχοληθούν και με την ανάπτυξη»

 

 

Ενδεικτική των προθέσεων των οίκων αξιολόγησης είναι η δήλωση στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό οικονομικής επικαιρότητας BFM Business του επικεφαλής οικονομολόγου του οίκου Standard & Poor's (S&P), Ζαν-Μισέλ Σιξ, ο οποίος κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες «να μην πελαγοδρομούν και να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη να ασχοληθούν και με την ανάπτυξη, η οποία θα βοηθήσει στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών». Ο Γάλλος οικονομολόγος βλέπει περαιτέρω επιδείνωση των αρχικών προβλέψεων σχετικά με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, ανεβάζοντας σε 40% τις πιθανότητες η ευρωζώνη να μπει σε μια βαθιά ύφεση, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας θα είναι η δραματική υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας τους επόμενους μήνες. Ο κ. Σιξ κάλεσε επίσης τις κυβερνήσεις να μην αναβάλλουν συνεχώς την απόφαση για περαιτέρω ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Στο ίδιο πνεύμα και ο οίκος Fitch, ο οποίος θεωρεί ότι απαιτούνται μια πολύ μεγαλύτερη ενεργοποίηση και επίδειξη αποφασιστικότητας από την πλευρά της ΕΚΤ, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Νίκος Μπέλλος στον "Τύπο της Κυριακής"

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΑΡΙΑ avatar
  ΜΑΡΙΑ 26/12/2011 11:40:31

  Δεν είδατε τι μπάχαλο δημιούργησαν ακόμα και με το Νόμο για τα Αυθαίρετα;
  Αφού δεν τον είπαν «νομιμοποίηση» για να μην θιγεί το Σύνταγμα που οι ίδιοι έφτιαξαν…,
  αφού ο κόσμος ακούγοντας τακτοποίηση για 20 χρόνια δεν πηγαίνει…,
  αφού όσοι αποφασίσουν να πάνε να τακτοποιούσουν , τους έβαλαν τέτοια πρόστιμα, που να μην μπορούν να τα πληρώσουν…, έκαναν και κάτι άλλο!!!!
  Όσοι είναι ¨Ανυπάκουοι¨ και επιθυμούν πάρα ταύτα να δώσουν χρήματα στο Κράτος, δηλαδή να πληρώσουν και να νομιμοποιήσουν ( συγχωρήστε μου την έκφραση –τακτοποιήσουν για κάποια χρόνια ήθελα να πω), έφτιαξαν έτσι τους συντελεστές, μπερδεύοντας μετάξι τους όλη την νομοθεσία των 50 ετών, που κανείς , μα κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια το πρόστιμο!!!!!, όταν επί Τρίτση ήταν μόνο ένας πολλαπλασιασμός ..!!!
  Σεμινάρια γίνονται!, για να μάθουν μηχανικοί και δικηγόροι να υπολογίζουν το πρόστιμο!!! και στο τέλος τσακώνονται και οι εισηγητές στα σεμινάρια!!, λόγω διαφορετικών απόψεων!!!
  Α! έβαλαν και κάτι κοπελίτσες στο Τ.Ε.Ε., να απαντούν στις εκατοντάδες χιλιάδες ερωτήσεις , όπως μπορούν και δίχως ευθύνη…, για πράγματα που αν κάποιος τα υποβάλει λάθος, κινδυνεύει να πάει φυλακή η να χάσει το πτυχίο του. ( Το ΤΕΕ ήταν πάντα υπερήφανο, αδέσμευτο , μπροστάρης και όχι υποτακτικό, κύριε κομματικέ Πρόεδρε του ΤΕΕ).
  Ρωτώ: Τα έχετε ξαναδεί όλα αυτά;
  Προχθές Τετάρτη βράδυ σε εκπομπή στη ΝΕΤ ο κ. Παπακωνσταντίνου υπερασπιζόμενος το μνημόνιο, είπε μεταξύ άλλων ότι … έχει αναπτυχτεί μια υπερβολική αντιμνημονιακή φλυαρία , την ώρα που η Ελλάδα περνά κρίσιμες στιγμές, κλπ κλπ .
  ο Νόμος που φτιάξατε κ. Παπακωνσταντίνου για τα αυθαίρετα .., δεν είναι στη σύνταξη του φλύαρος και ανεφάρμοστος; Δεν προξενεί τεράστια ζημία …σε κρίσιμες ώρες…, αφού οι πολίτες –όπως τα κάνατε- αδυνατούν να ¨τακτοποιήσουν¨ τις περιουσίες τους και το Κράτος να εισπράξει;
  Δεν είναι ένας νόμος, που μόνο αναταραχή δημιουργεί ,δίχως το Κράτος να εισπράττει τίποτα, όπως πριν εξήγησα;
  Δεν συμβάλλει και αυτός, στο να οδηγούμαστε με βεβαιότητα στη Χρεοκοπία;;;
  Πως συμβαίνει σε όποιο Υπουργείο σας στέλνει ο κ. Παπανδρέου , με τους νόμους που προωθείτε και με τον τρόπο που τους συντάσσετε, να έρχονται τα αντίθετα αποτελέσματα;
  Και για να μην είμαστε άδικοι , από τον πολύπλοκο και χαώδη υπολογισμό των προστίμων εξαιρούνται οι πισίνες !
  Αυτές υπολογίζονται εύκολα 40 ή 80 ευρώ το τετραγωνικό!!!

 2. ΝΤΙΝΟΣ avatar
  ΝΤΙΝΟΣ 26/12/2011 13:13:50

  Tο ερωτημα ειναι ,πως μπορει να επελθει αναπτυξη στην Ελλαδα; Νομιζω οτι μια ενδιαφερουσα προταση θα ηταν να εφαρμοσθει ενα προγραμμα για την Ελλαδα αντιστοιχο με το προγραμμα fare του 1991 της τοτε ΕΟΚ. Συμφωνα με αυτο οι χωρες της ΕΟΚ που θα επενδυαν σε επιχειρησεις στις χωρες του πρωην Ανατολικου συνασπισμου,( Βουλγαρια, Ρουμανια Ουγγαρια κλπ), θα επαιρναν δωρεαν επιδοτηση στο υψος του ποσου της επενδυση τους, δηλ αν επενδυε καποιος 10,000,000 τοτε θα του χορηγουσαν αλλα τοσα προς συμληρωση της επενδυσης του.
  Επι πλεον θα ειχε πληρη ασφαλεια του Κεφαλαιου του για τυχον απωλεια λογω εσωτερικων αναταραχων! Αν εφαρμοζονταν και για την Ελλαδα, τοτε θα ηταν μια πραγματικη ευκαιρια για τους ξενους επενδυτες. και αν αυτο συνοδευονταν με μια εγγυηση απο την ΕΕ των Τραπεζικων καταθεσεων , τοτε σιγουρα θα επανακτουσαμε τα διαφυγοντα στο εξωτερικο Κεφαλαια, αλλα και αυτα του Εσωτερικου που παραμενουν αδρανη στα ..σεντουκια!

 3. Εnzo avatar
  Εnzo 26/12/2011 14:06:24

  Πρωτα απο ολα θα πρεπει να αλλαξει η ψυχολογια του κοσμου και της αγορας.
  Ολοι παραμιλανε.
  Αφου δεν υπαρχουν πλεον λεφτα στις τραπεζες για να δωσουν το μονο που μενει ειναι η ταχεια αποφορολογηση της χωρας και των πολιτων της να περισσευει και κανα φραγκο για καταναλωση και αποταμιευση.

 4. Leonidas avatar
  Leonidas 26/12/2011 14:37:35

  Πολύ λογικά αυτά που λέει το άρθρο - απαραίτητη η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, ειδικά στις χώρες με τα έντονα οικονομικά προβλήματα. Τα ίδια λένε και πλείστοι όσοι ξένοι κυρίως, οικονομολόγοι.
  Για παράδειγμα, πρόσφατο άρθρο του Bloomberg αναλύει γιατί '' η αυστηρή λιτότητα που ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ η Γερμανία θα πονέσει την Ευρώπη για πολλά χρόνια''
  http://www.bloomberg.com/news/2011-12-15/german-forced-austerity-to-hurt-for-years-commentary-by-sebastian-dullien.html

  Τελικά, για να κάνει κανείς ανάπτυξη, θα πρέπει πρώτα απ' όλα να ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
  Την θέλουν οι Γερμανοί τελικά , την περαιτέρω ανάπτυξη σε χώρες όπως Ελλάδα, αλλά και Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία?
  Πιθανώτατα όχι - τουλάχιστον όχι με όρους αυτονομίας και εθνικής κυριαρχίας των χωρών αυτών.
  Οι σκληρότατοι όροι δανεισμού της Ελλάδας, όπου η Γερμανία, μέσω ΕΚΤ, λειτουργεί σαν στυγνός τοκογλύφος ( η Γερμανία δανείζει με επιτόκιο 6%, ενώ η ίδια δανείζεται με 0.3-0.5 %!!!) και βγάζει και έναν ωραιότατο τόκο- και αν χρεωκοπήσει η Ελλάδα? Κανένα πρόβλημα - σύμφωνα με την δανειακή σύμβαση ( την προηγούμενη και αυτή που θα υπογραφεί) θα μπορεί να κατάσχει οιποιαδήποτε δημόσια περιουσία - αφήστε δε που θα έχουν στο μεσοδιάστημα την ευκαιρία Γερμανοί και άλλοι ξένοι επειχειρηματίες να αγοράζουν ελληνική γή και επιχειρήσεις σε τιμές εξευτελιστικές, και να αναπτύξουν ΑΥΤΟΙ τους τομείς που τους ενδιαφέρουν στην Ελλάδα, όπως τουρισμός, ανανεώσιμες πηγές κτλ.

  Οπότε ,ξεχάστε την ανάπτυξη με τα σημερινά δεδομένα - εκτός αν ''ανάπτυξη'' λέγεται η δημιουργία ξένων επενδύσεων, και η απόκτηση κερδών μέσω ειδικών οικονομικών ζωνών, χαμηλότατων μισθών και ,βεβαίως, εξαγωγή των κερδών στις χώρες απ' όπου προέρχονται οι εταιρείες αυτές.

  Βέβαια , η Γερμανία την δουλειά της κάνει..
  - Οι Ελληνες κυβερνώντες - εκλεγμένοι και διορισμένοι - τι κάνουν για να υπερασπίσουν τα μακροχρόνια συμφέροντα της χώρας?

  Μα, αυτό που έκαναν πάντα - εξασφαλίζουν πρώτα τα συμφέροντα των δανειστών μας, ότι έκαναν και στις προηγούμενες χρεωκοπίες της χώρας μας, το 1827, το 1843, το 1893 το 1932 και λοιπά, πληρώνοντας τα δάνεια με βαρύτερα δάνεια, υποθηκεύοντας τη γή και διατηρώντας τη χώρα μονίμως χρεωμένη,διεφθαρμένη και φτωχή!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.