#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
26/11/2010 13:48
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιτάφιος του ημερήσιου Τύπου απο το Βήμα
Παραδοχή της ιστορικής ήττας του ημερήσιου Τύπου απο το διαδίκτυο και τα ενημερωτικά sites αποτελεί ο σημερινός "επιτάφιος" της ημερήσιας έκδοσης του ΒΗΜΑτος απο την διεύθυνση της εφημερίδας:

Χθες Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010 διάβασαν «Το Βήμα» περίπου 90.000 αναγνώστες. Εξ αυτών μόνον 8.000 διάβασαν την έντυπη έκδοση της εφημερίδας. Οι συντριπτικώς περισσότεροι, πλέον των 82.000, αναγνώστες προτίμησαν την ηλεκτρονική έκδοση.
Συμβαίνει δηλαδή και στην Ελλάδα ό,τι από ετών έγινε σε όλες τις προηγμένες δημοκρατικές χώρες. Εκατομμύρια πολίτες εγκαταλείπουν τις καθημερινές εφημερίδες και ενημερώνονται από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης μέσω του Ιnternet. Στα διάφορα sites του Διαδικτύου βρίσκουν εύκολα, άνετα, χωρίς να μετακινηθούν από το σπίτι ή το γραφείο τους, είτε και μετακινούμενοι με διάφορα μεταφορικά μέσα, όλες τις ειδήσεις και πληροφορίες που χρειάζονται για την πληροφόρησή τους αλλά και για την εργασία τους ή τη διασκέδασή τους.

Εφημερίδες με παράδοση και ιστορία βλέπουν τις κυκλοφορίες τους να καταρρέουν καθώς οι αναγνώστες τους επιζητούν την ενημέρωσή τους μέσα από τους ηλεκτρονικούς διαδόχους των, οι περισσότεροι των οποίων είναι τα sites που αυτές οι ίδιες οι εφημερίδες δημιούργησαν τα τελευταία χρόνια!..

Η μεταβολή όσο και αν τρομάζει πολλούς (με την ασύλληπτη εξέλιξη του Διαδικτύου) ήταν φυσιολογική. Ολο και περισσότερες εφημερίδες διακόπτουν τη χάρτινη έκδοσή τους και αναπτύσσουν ηλεκτρονικά συστήματα ενημέρωσης.

Ενας σκληρός αγώνας δρόμου έχει ξεκινήσει. Ποιος θα δημιουργήσει τα καλύτερα μέσα ενημέρωσης μέσα στο Ιnternet. Δημοσιογραφικοί κολοσσοί συγκρούονται, εφημερίδες -σύμβολα αλλάζουν γραμμή πλεύσεως. Και οι αναγνώστες «απολαμβάνουν» σ΄ αυτή την πρώτη φάση δωρεάν την Ενημέρωση με κάθε τρόπο. Τα άχρωμα τυπογραφικά στοιχεία του πρόσφατου ακόμη παρελθόντος παραχωρούν τη θέση τους σε πολύχρωμες φωτογραφίες, ακόμη και σε «ζωντανά» βίντεο...

«Το Βήμα» αποδέχεται την απόφαση των αναγνωστών του οι οποίοι προτιμούν την ηλεκτρονική ενημέρωση. Αλλωστε «Το Βήμα» είναι η πρώτη εφημερίδα στην Ελλάδα που εισήγαγε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στη διαδικασία της εκδόσεώς του. Τώρα, 30 σχεδόν χρόνια από τότε, «Το Βήμα» διακόπτει την έντυπη έκδοσή του ανταποκρινόμενο στο φανερό αίτημα των αναγνωστών του.....


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=369743&dt=26/11/2010#ixzz16NoxDqQh

ΣΧΟΛΙΑ

 1. etsi_kai_allios avatar
  etsi_kai_allios 26/11/2010 13:50:30

  Άντε γεια!!! Που να κλείσουν ΟΛΕΣ οι κωλοφυλλάδες

  • vonchristoforakos avatar
   vonchristoforakos @ etsi_kai_allios 26/11/2010 14:19:27

   Μείωση μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

   Κόψιμο συντάξεων.

   Νόμος για να υπερισχύουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις των κλαδικών και συλλογικών.

   Δικαίωμα απόλυσης, με τη μισή ή και 40% αποζημίωση (αν ποτέ τη δώσουν κι αυτή τα αφεντικά).

   Ο,τι γίνεται παντου, ήρθε η ώρα σήμερα να κάνουν και τα αφετνικά στα ΜΜΕ.

   Τα ίδια θέλει ο "πολύς" γιαουρτάς, Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ, τα ίδια θέλουν Ψυχάρης, Μπόμπολας, Αλάφούζος,Μάνια.

   Πρόκειται για "μνημόνιο στα ΜΜΕ".

   Μην αφήσουμε όμως, τους διαπλεκόμενους εκδότες να κατευθύνουν όπου αυτοί θέλουν τα πράγματα. Να αλλάξουν δηλαδή, ό,τι θέλουν στον Τύπο, επιβάλλοντας τους δικούς τους όρους της πολιτικο-οικονομικής διαπλοκής και του αντεργατισμού. Οπως το ίδιο πρέπει να κάνουν και όλοι οι εργαζόμενοι σε οποιοδήποτε κλάδο κι αν είναι.

   Αν θέλουμε να ξαναφτιάξουμε τη δημοσιογραφία στην υπηρεσία του λαού και για τον έλεγχο της κάθε εξουσίας, δεν πρέπει να τους αφήσουμε να επιβάλλουν όποιους όρους αυτοί θέλουν.

 2. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 26/11/2010 14:04:11

  Κάνουν τώρα την ανάγκη φιλοτιμία και καμώνονται ότι "αναγνωρίζουν" την καθολική επικράτηση του διαδικτύου.

  Μόνο που, πίσω από τις μάσκες που φοράνε, φαίνεται πως όλα τα γουρούνια έχουν την ίδια μούρη: προαναγγέλλει μια "εντελώς νέα", λέει, ηλεκτρονική εφημερίδα. Κι εκεί δηλαδή, χειραγώγηση, μετασκευή του διαδικτύου κατ' εικόνα και ομοίωσή τους, ώστε να (νομίζουν ότι θα) το αλώσουν κι αυτό.

  Δεν θα τα καταφέρουν, όμως. Το πραγματικό διαδίκτυο δεν χτίζεται με τα φθαρμένα υλικά τους, και σύντομα θα ξεβράσει τις τελευταίες σανίδες σωτηρίας των δυσκίνητων κοιλαράδων μιας άλλης εποχής, που θα έχουν πάει στον πάτο σα μολύβι.

  • vonchristoforakos avatar
   vonchristoforakos @ Αυριανιστής 26/11/2010 14:21:20

   Σωστά Αυριανιστή. Αλλά, από τη στιγμή που και πάλι, αυτοί θα είναι που θα παίρνουν για τις ιντερνετικές εκδόσεις τους σχεδόν όλη τη διαφήμιση, τότε πως θα μπορέσουμε εμείς να αντιδράσουμε;

   • lampros avatar
    lampros @ vonchristoforakos 26/11/2010 20:36:11

    Η μαγκιά είναι ότι στο ίντερνετ δεν έχεις σχεδόν καθόλου υλικό κόστος παραγωγής ―χαρτί και εκτύπωση.

    Μόνο το χρόνο σου.

    Η κρατική διαφήμιση προφανώς θα πηγαίνει κυρίως στα ηλεκτρονικά μαγαζά των εργολάβων, αλλά αν σε ενδιαφέρουν οι διαφημίσεις ―ώστε να πληρώνεις φουλ-τάιμ δημοσιογράφους, πρακτορεία ειδήσεων, φωτογραφικό υλικό―, μπορείς να προσελκύσεις ιδιώτες διαφημιστές: αρκεί να καταφέρεις να σε διαβάζει ο κόσμος. Όπως π.χ το Huffington Post στις ΗΠΑ, το TPM, κλπ.

    Αλλά μπορείς να έχεις σοβαρή παρουσία και χωρίς διαφημίσεις και έσοδα, από ανθρώπους που γράφουν για το μεράκι τους ―και ζουν από άλλη δουλειά. Το να διατηρήσεις υψηλό επίπεδο είναι θέμα του πως θα οργανώσεις την σελίδα, και με ποιούς θα συνεργαστείς. Μπορείς να το κάνεις από μπλόγκ τύπου «τρωτικτό» ή σελίδα δέκα βαρεμένων έως μια σοβαρή, οργανωμένη και μελετημένη δουλειά --όπως ήταν στο παρελθόν και πολλά έντυπα μη κερδοσκοπικά (αριστερά, λογοτεχνικά, κλπ).

   • Michal V. avatar
    Michal V. @ vonchristoforakos 26/11/2010 21:35:34

    Να μην τους δίνουμε διαφήμηση

 3. Kώστας Θ. avatar
  Kώστας Θ. 26/11/2010 14:06:20

  Να κι ένα ευχάριστο νέο. Ευτυχώς η ίδια η ζωή δίνει σιγά σιγά λύσεις σε προβλήματα που η πολιτεία στάθηκε ανίκανη να αντιμετωπίσει όπως η παντοκρατορία των διαπλεκόμενων media.
  Προτιμώ ευθείς και ειλικρινείς πασοκοφυλλάδες παρά ύπουλες και «έγκυρες» όπως το Βήμα.

  • vonchristoforakos avatar
   vonchristoforakos @ Kώστας Θ. 26/11/2010 14:26:18

   Γιατί Κώστα, χαμένος θα βγεί ο Ψυχάρης; Θα'χει καθημερινά το φερέφωνο τα Νέα και την Κυριακή τη Βήμα. Ολη την εβδομάδα, όπως γινόταν και παλιότερα, θα έχει παρουσία. Οι μόνη που θα βγούν χαμένοι είναι όσοι δημοσιογράφοι δεν έχουν μπάρμπα στην Κορώνη για γλύψιμο, και θα απολυθούν. Κάτι που θα γίνει ταυτόχρονα και σε άλλες φυλλάδες, με αποτέλεσμα να διογκωθεί ο στρατός των ανέργων (υπολογίζεται ότι θα φτάσει στους 2000 στυο σύνολο των 4-5 χιλιάδων). Αυτή η κατάσταση θα λειτουργήσει ως μοχλός τρομερής πίεσης για εκείνους που θα καταφέρουν να διατηρήσουν τη δουλειά τους. θα υποστούν έτσι μεγάλες μειώσεις μισθών και θα κάνουν ό,τι τους λένε τα αφεντκικά τους φοβούμενοι ότι θα χάσουν ακόμα και αυτή την κακοπληρωμένη απασχόλησή τους. Κοντολογίς. Αν η δημοσιογραφία ήταν μια φορά σκατά, τώρα θα γίνει δέκα.

 4. Σταύρος avatar
  Σταύρος 26/11/2010 14:08:43

  Το "Ελληνικό Βήμα" και τα "Αθηναϊκά Νέα" έπρεπε να είχαν κλείσει από το '44 και ο εκδότης τους να είχε εκτελεστεί σαν Δοσίλογος.
  Όχι που αλλάξανε τίτλο και ..."άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα αλλιώς"!

  • noldor avatar
   noldor @ Σταύρος 26/11/2010 16:11:38

   Ή έστω το '74

 5. nasos avatar
  nasos 26/11/2010 14:09:50

  οι εφημερίδες κλείνουν επειδή οι ζάμπλουτοι εκδότες τους δεν θέλουν να βάλουν ενέχυρο τις βίλες τους για νέα τραπεζικά δάνεια
  τους είναι πιο εύκολο να πετάξουν μερικούς νέγρους από την γαλέρα

 6. vonchristoforakos avatar
  vonchristoforakos 26/11/2010 14:12:44

  FactorX, δεν θα έλεγα ότι αυτό είναι παραδοχή της ήττας από το Ιντερνετ. Αν και έχει μεγάλη δόση αλήθειας. Αυτό το κείμενο είναι ο "φερετζές του πούστη" για να κλείσουν το καθημερινό Βήμα. Αλλωστε, είναι γνωστοί οι σχεδιασμοί του Βήματος για να περάσει εδώ και χρόνια στο ηλεκτρονικό. Ηταν και η πρώτη εφημερίδα που έλεγε ότι θα βάλει συνδρομή. Στην πραγματικότητα, είναι η ομολογία ότι η ελληνική κρατικοδίαιτη εκδοτική διαπλοκή, θέλει να περάσει στη νέα ηλεκτρονική εποχή με τους όρους της. Απαλλαγμένη από έμπειρους (παλιούς, άρα με υψηλότερο βασικό μισθό) δημοσιογράφους, με φτηνό εργατικό δυναμικό. Θέλει και την πίτα όλη και το σκύλο (Ψυχάρης) χορτάτο. Γιατί άραγε τόσα χρόνια δεν έχουν κάνει οι μεγάλες ελληνικές εφημερίδες ουσιαστικά βήματα για το πέρασμα στο Ιντερνετ; Γιατί άφησαν αυτό το χώρο δίχως καμμία νομική ρύθμιση για τα εργασιακά, τη διαφήμιση κ.ο.κ.; Η εκδοτική διαπλοκή είχε μάθει να συντηρείται και να αναπτύσσεται με κρατικά κονδύλια (ειδικά επί εποχής Σημίτη) και να είναι κράτος εν κράτει (βλέπε σκάνδαλο Κοσκωτά, πτώση Ανδρέα). Και το χειρότερο, όσο υπήρχε το φράγκο, άνοιγε η μια μετά την άλλη φυλλάδα, και έβαζαν έναν ολόκληρο στρατό νέων -κυρίως- ανθρώπων στη δημοσιογραφία. Μόνο που όλα αυτά τα ΜΜΕ ήταν αχρείαστα. Αντι να επενδύσουν στο μέλλον όμως, οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας, απλά ροκάνιζαν τα φράγκα (προφανώς έτσι φτιάχνει τη βίλλα τω 2500 τετραγωνικών μέτρων στον Πόρο ο Ψυχάρης).

  Κανείς τους λοιπόν, δεν θέλει, ακόμα και σήμερα, να βάλει το χέρι στην τσέπη για το πέρασμα στη νέα εποχή. Ούτε καν ο Μπόμπολας που ρουφάει τρελό ρευστό από όλα τα διόδια στη χώρα. Τώρα, τα λεφτά (διαφήμιση, κρατικά και κοινοτικά κονδύλια) μειώθηκαν. Απροετοίμαστοι λοιπόν, και χωρίς να έχουν ερίσματα, αφού απαξίωσαν τη δημοσιογραφία, μετατρέποντάς την σε φτηνό προϊόν των DVD- τώρα τρέχουν για να σώσουν το παντεσπάνι τους. Ετσι, ρίχνουν το κόστος του περάσματος στο ηλεκτρονικό, στους εργαζόμενους, οι οποίοι, βέβαια, θα χάσουν τη δουλειά τους.

  • Misha avatar
   Misha @ vonchristoforakos 26/11/2010 14:29:45

   O ΔΟΛ πρωτοπόρος μαχητής...
   Αν κάποιος Σαϊνης συγκέντρωνε τα πόσα έχει εισπράξει ο όμιλος, αυτά τα 30 χρόνια, από κρατικές διαφημίσεις, την έκδοση σχολικών βιβλίων και τις άλλες κρατικές επιχορηγήσεις , νομίζω πως θα καταλαβαίναμε πάρα πολλά για τον «εθνευεργετικό» ρόλο της Χρήστου Λαδά.

   Και τώρα τι θ ΄απογίνουμε χωρίς Ιούς και Ριχάρδο;

   Ευτυχώς δε χάθηκαν τα πάντα, ο Μανώλης παραμένει σταθερός στο πλευρό της φράου Χέλγκα...

 7. NTINOS avatar
  NTINOS 26/11/2010 14:25:16

  ΔΕΝ ΧΑΣΑΜΕ ΤΙΠΟΤΕ.ΑΠΛΑ θα γλυτωσει το κράτος χρήματα.

 8. Hase avatar
  Hase 26/11/2010 14:33:59

  Ευχομαι να κλεισουν και ΤΑ ΝΕΑ. Αυτες οι κωλοφυλλαδες παντα ηταν με αυτους που τους παρηχαν τα περισσοτερα. Θυμαμαι τον πολεμο που κανανε παλιοτερα στον Παπαντρεου μπαμπα γιατι ο Κοσκωτας ηθελε να κανει εκδοτικο οικο.
  Μετα αφου εξουδετερωθηκε ο Κοσκωτας ηταν παλι με τα κατεστημενα.
  Εργα δημοσια, αεροπορικα εισητηρια, αφεντικα στις μονες της Χαλκιδικης, οπερες και τραγουδια, και φυσικα μεγαλη κρατικη διαφημηση με το αζημιωτο παντα.
  Τωρα σφιξαν και γιαυτους οι κωλοι (ασχετο, αλλα μπορει να αρεσει αυτο σε μερικους εκει ΣΤΟ ΒΗΜΑ) και ο κοσμος αδιαφορει. Και νομιζουν πως αργοτερα θα κονομησουν με συνδρομες απο το διαδυκτιο.
  Κουνια που τους κουναγε. Ουτε σεντς δεν προκειται να παρουν.

 9. SRL avatar
  SRL 26/11/2010 15:47:03

  Τα τελευταία χρόνια οι εφημερίδες δεν πωλούσαν ειδήσεις. Πωλούσαν CD & DVD.
  Δίνανε με λίγα λόγια καθρεπτάκια για να πάρουνε χρυσό. Ο χρυσός στην προκειμένη περίπτωση είναι η καθοδήγηση διαμόρφωσης κοινής γνώμης.
  Παλιότερα διάβαζες εφημερίδες να ανοίξουν τα μάτια σου γιατί έβλεπες πράγματα που δε μπορούσες να αντιληφθείς και να μάθεις.
  Μετά οι εφημερίδες γίνανε στάχτη στα μάτια των αναγνωστών και οι ειδήσεις τους ακολουθούσαν τις εξελίξεις, που οι ίδιες οι φυλλάδες εμφάνιζαν σαν τις μοναδικές. Ένα πράγμα... πως σπρώχνεις τα πρόβατα να μπούνε στο μαντρί...κάτι τέτοιο.
  Από τι στιγμή που κατάντησε είδηση το που θα πάει και τι θα κάνει ο κάθε δημοσιογράφος άρχισε η παρακμή. Κάτι σαν το σύνδρομο των τρελών αγελάδων.
  Σειρά τώρα έχουν μερικά κανάλια. Όταν βλέπω δημοσιογράφο να έχει στο παράθυρο δημοσιογράφο σαν τον super ειδικό επί παντός επιστητού με πιάνουν τα διαόλια μου. Λες και μετά από αυτούς το χάος.
  ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΟΥΡΑΛΙΣΜΟΣ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕ???????
  Βγάλτε το κόσμο να μιλήσει...όχι οι ίδιοι και οι ίδιοι.

 10. ΣΠΥΡΟΣ avatar
  ΣΠΥΡΟΣ 26/11/2010 15:58:23

  Εκανα σύγκριση τών Ιρλανδων δημοσιογράφων μέ τούς Ελληνες νοικιασμένους
  από τή τρόικα δημοσιογράφους,καί αμέσως κατάλαβα γιατί κλείνουν τό ένα
  μετά τό άλλο τά μμε.

 11. Orestios avatar
  Orestios 26/11/2010 16:00:27

  Να κλείσουν όλα αυτά τα παράσιτα.
  Δεν προσφέρουν σην χώρα και είναι αντιπατριωτικά.

 12. panos33 avatar
  panos33 26/11/2010 16:41:48

  δεν αλαξε και τιποτα...σε λιγο καιρο θα ανοιξει ξανα το "ΝΕΟ ΒΗΜΑ"τα"ΝΕΑ ΝΕΑ" κτλ. κτλ. κτλ.οπως νεος πανιωνιος !!! βαρεσανε ενα μεγαλοπρεπες κανονι,απαλλασσονται απο χρεη προς το δημοσιο(εφορια) και οπου αλλου(τραπεζες,δανεια), ξεφορτωνονται μισθους μεγαλυτερους των σημερινων νεων δεδομενων,και μετα πεντακαθαριδιδες τα ιδια ακριβως σκουλικια,βλ.μπομπολας ψυχαρης κ.α ξανανοιγουν τα μαγαζια τους με νεα φιρμα και νεα οικονομικα δεδομενα.σιγα τα αυγα τωρα που εκλεισαν.. και????για κανενα μηνα και αν..........

 13. Σπύρος avatar
  Σπύρος 26/11/2010 16:59:21

  Καί τώρα τί θά κάνουμε χωρίς Σωμερίτη πού χοροπηδούσε εκστασιασμένος πάνω στά πτώματα τών βομβών ουρανίου στήν Γιουγκοσλαβία?/
  Καί τώρα τί θά κάνουμε χωρίς τήν ύπαρξη τού τελευταίου υποστηρικτή τού Λογιστή Σημίτη πού πρώτος -πρώτος έβαλε τά θεμέλια γιά τόν αφανισμό τής Χώρας??

 14. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 26/11/2010 20:52:38

  Στο καλό .
  Θα μας μείνεις αλησμόνητο.
  Καλο κατευόδιο.
  Τώρα τι θα κάνουμε χωρίς εσένα λεβέντη μου?
  Πού την αφήνεις τη Ντόρα μόνη της παληκάρι μου?
  Τί θα κάνουμε χωρίς εσένα κανακάρη μου?
  Να μας φιλήσεις τον κυρ Χρήστο.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.