06/05/2009 12:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Επιστροφή στην πολιτική του πεζοδρομίου»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 06/05/2009 13:02:18

  Διάβασα όσο άντεξα. Mιλάμε για 80 τόσες σελίδες φληναφήματα. Αν αφήσεις τους των θεωρητικών σχολών να μιλάνε θα μιλάνε αενάως για το τίποτα. Ψάξτε τη περίπτωση του Louis Althusser που τους ξεφτίλισε λίγο πριν πεθάνει. Αξίζει τον κόπο.
  Εγώ συνεισφέρω με κομμάτι που είχα γράψει εκείνη την εποχή για το ΑΝΤΙ. (Ως Eichmann τότε)

  Εξέγερση και «εξέγερση»

  Ιστορικά και μέσα στα πλαίσια της πολιτικής επιστήμης, η έννοια της εξέγερσης έχει μια ιερή αμφισημία. Είθισται οι εξεγερμένοι να εκπροσωπούν το δίκιο του αδύναμου απέναντι στην κάθε είδους κατασταλτική συμπεριφορά η οποία και εκφράζεται κυρίως από τους ελέγχοντες το εκάστοτε ισχύον πολιτικοοικονομικό καθεστώς. Ο πλέον διάσημος εκπρόσωπος των εξεγερμένων διαχρονικά είναι ο Σπάρτακος και δεν είναι τυχαίο ότι αποτελούσε και το πρότυπο του Κάρολου Μάρξ.
  Στην σύγχρονη εποχή οι γνήσιες εξεγέρσεις, είτε είναι κοινωνικές, είτε πολιτικές, είτε εθνικές χαρακτηρίζονται πάντα από την εκδήλωσή τους μέσα σε καθεστώτα απολυταρχικά και καταπιεστικά.
  Τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008 σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται ως εξέγερση καθώς τους λείπει το βασικό συστατικό που προανέφερα. Αυτό της εκδήλωσής τους δηλαδή μέσα σε καθεστώς καταπίεσης. Υπάρχει κανένας μας που να διακρίνει καταπίεση ή καταστολή σε οποιοδήποτε κομμάτι της σύγχρονης Ελληνικής κοινωνίας; Η οικονομική στενότητα και τα επαγγελματικά αδιέξοδα υπήρχαν ανέκαθεν. Ένα μεγάλο ή μικρό κομμάτι της κάθε κοινωνίας πάντα υπέφερε. Αυτό είναι και το άγος του ανθρώπου. The human condition όπως το περιέγραψε και η Hannah Arendt. Συνεπώς εξέγερση εναντίον της ανεργίας φερ`ειπείν δεν είναι εξέγερση. Είναι διαμαρτυρία. Η εξέγερση αποσκοπεί στη ρήξη και στην ανατροπή.
  Μόνο όταν η όποια εξαθλίωση γενικευτεί και αγγίξει περισσότερα κοινωνικά στρώματα και έχει σαν συνέπεια την κοινωνική και ταξική πλέον ρήξη με το ισχύον οικονομικό καθεστώς, τότε μόνο μπορούμε να μιλάμε για εξέγερση. Με απώτερο σκοπό την ανατροπή και αντικατάσταση του συστήματος ή πολιτεύματος.
  Συνεπώς η καταστροφική συμπεριφορά μερικών εκατοντάδων κουκουλοφόρων η οποία και λαμβάνει χώρα εν μέσω πλήρους δημοκρατίας δεν είναι εξέγερση. Όταν το καταστροφικό αυτό αμοκ γίνεται με εξασφαλισμένη την ατιμωρησία και με τις πλάτες των κυρίαρχων ΜΜΕ, δεν είναι εξέγερση. Όταν δεν υπάρχει σκοπός ανατροπής ή έστω σχέδιο αντικατάστασης του παρόντος πολιτικού κλπ. συστήματος δεν είναι εξέγερση. Είναι «εξέγερση».

 2. Μάρκος avatar
  Μάρκος 06/05/2009 13:08:11

  Strange Attractor, εσύ καλά τα λες, αλλά δυστυχώς ο "Πρώτος πολίτης" της χώρας εξήρε την "εξέγερση των νέων" με δηλώσεις του από την Φινλανδία. Μερικοί βλέπεις όσο και θέλουν, δεν ξεφεύγουν εύκολα από το ένοχο παρελθόν τους...Κι επειδή ο συγκεκριμένος άνθρωπος, πολύ για διαφθορά μιλάει τώρα τελευταία, ας μας πει ο περίφημος "δανισμός" του Ανδρέα Παπανδρέου για να χτίσει τη "ροζ βίλα", συνιστά πράξη διαφάνειας;

 3. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 06/05/2009 13:29:51

  Τα διαβασα.Ο καθενας τη δικη του οπτικη γωνια και δεν προσφεραν τιποτε καινουργιο που δεν ξεραμε.

 4. ataktos avatar
  ataktos 06/05/2009 13:37:56

  Και πάλι (ως συνήθως) χρειάστηκε “εκθέσει” ξένων για μας εξηγήσει τα κοινωνικό-οικονομικά φαινόμενα βασιζόμενη σε δημοσιεύματα του “εγκύρου” και “σοβαρού” Βήματος και Καθημερινής xaxaxa

 5. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 06/05/2009 13:38:05

  Τα Ελληνικά ονόματα που παρατίθονται ανήκουν σε γενικό πλαίσιο σε αυτό που ονομάζεται "Ομάδα Σόρος" στην Ελλάδα.

  Φάκτωρ, θέλεις να ανεβάσεις και τις απόψεις από Ιταλία-Γαλλίας?

 6. ataktos avatar
  ataktos 06/05/2009 14:24:50

  Το blog του μποτίλια είναι ποιο αξιόπιστο και έγκυρο

 7. 321 avatar
  321 06/05/2009 14:31:05

  Η έκθεση από το LSE (Ελληνικό Παρατηρητήριο) είχε τους λόγους του να προσεγγίσει το ζήτημα του Δεκεμβρίου με τον τρόπο που το έκανε.

  Σε ορισμένα κείμενα φαίνεται ότι αντιλαμβάνονται -και πολύ καλά μάλιστα- ποιές ήταν οι αιτίες για τα γεγονότα αυτά.

  Εκείνο όμως που τους ενδιαφέρει περισσότερο είναι προς τα πού θα εξελιχθούν τα πολιτικά/κοινωνικά ζητήματα στη χώρα μας.

 8. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 06/05/2009 14:54:40

  Στη μελέτη γίνονται μακροιστορικές- μακροοικονομικές προσεγγίσεις που είναι μεν ορθές αλλά δεν απαντούν στο εξής συμπέρασμα. Τι είναι αυτό που κίνησε μια ομάδα 1-2.000 ατόμων να σπάσουν επί ημέρες το κέντρο των Αθηνών?

  Για να γίνω πιο συγκεκριμένος...Έχουμε ένα έγκλημα εας πούμε.

  Κάποιος σκοτώνει κάποιον. Μετά αναλύουμε τη κατάσταση.

  Οι μελετητές του LSE πολύ σωστά θα πουν, "Ο δολοφόνος αντιμετώπιζε κοινωνικά προβλήματα, κοινωνική δυσανεξία κ.ο.κ) κατά ναλογία με τη μελέτη για τις ταραχές.

  Ένας όμως δημοσιογράφος μπορεί να πει "Οι ταραχές ξεκίνησαν όταν το κέντρο διανομής πληροφοριών των αντιεξουσιαστικών ομάδων, άδραξε την ευκαιρία και προχώρησε στην υλοποίηση των σχεδίων που είχαν τεθεί κατά τις προηγούμενες περιόδους της "επαναστατικής γυμναστικής".

  Και ένας κρατικός ερευνητής σε εντεταλμένη υπηρεσία μπορεί να συνάγει το συμπέρασμα "Οι ταρχές ξεκίνησαν όταν ο Δ. Β έλαβε εντολή από το κέντρο του και προχώρησε σε κινητοποίηση των ομάδων που ήλεγχε σε συνεργασία με τον Α.Κ , κτλ"


  Και τα τρία παραπάνω συμπεράσματα μπορεί να είναι απολύτως ορθά, αρκεί να δεις τα γεγονότα απο διαφορετικό πρίσμα.

  Όταν όμως προβάλλεται μόνο το ένα πρίσμα το οποίο στο κάτω-κάω είναι πολύ εκτός της αντιλητικής ικανότητας του "Μέσου πολίτη", τότε πρέπει ίσως να μιλάμε και για έλλειμα ανάλυσης και κριτικής σκέψης σε αυτή τη χώρα?

 9. donaE avatar
  donaE 06/05/2009 15:05:07

  Νομιζω πως και εκ του αποτελεσματος θα κριθουν τα γεγονοτα του Δεκεμβρη.Απο την στιγμη που δεν υπηρξε συνεχεια σε κανενα επιπεδο,τα συμπερασματα ειναι πιο ευκολα.

 10. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 06/05/2009 15:15:06

  Υπήρξε συνέχεια, υπό την έννοια ότι όλως τυχαίως "ξύπνησαν" τα παλληκάρια του Ε.Α που έπεσαν πάλι για ύπνο μόλις κατέφθασαν οι αλεπούδες-λαγωνικά εκ Γηραιάς Αλβιώνας.

  Το πράγμα βγάζει μάτι για όσους έχουν ελάχιστες κριτικές ικανότητες ή μερικές πληροφοριές παραπάνω από το "μέσο πολίτη"

 11. Μάρκος avatar
  Μάρκος 06/05/2009 15:34:36

  Συμφωνώ κι εγώ, υπήρξε συνέχεια, και το βλέπουμε στην καθημερινή πρακτική αυτό: η Αστυνομία έχει αχριστευθεί, "ευαίσθητες" γυναίκες επεμβαίνουν στο έργο της Αστυνομίας με αποτέλεσμα να χαροπαλεύει αστυνομικός, ληστές δολοφονούν κι όταν αντιδράσει αστυνομικός τα "ρίχνουν" σε αυτόν. Το σχέδιο-δοκιμή πέτυχε. Ή πιστεύει κανείς ότι δεν θα υπάρξει 2ος γύρος; Ειδικά μετά τις ανεύθυνες δηλώσεις του Παπούλια περί "εξέγερσης του Δεκέμβρη".

 12. axpert avatar
  axpert 06/05/2009 15:51:57

  η αστυνομία γιατί καθόταν και κοίταζε;;;

 13. Μάρκος avatar
  Μάρκος 06/05/2009 15:57:23

  Να ρωτήσεις τα πρασινοφρουράκια που έχει γεμίσει 20 χρόνια τώρα την Αστυνομία το ΠΑΣΟΚ. Δεν χρειάζονται εντολές για να επέμβει κάποιος όταν του ρίχνουν μολότωφ. Αξιοπρέπεια χρειάζεται.

 14. axpert avatar
  axpert 06/05/2009 16:06:39

  Χρειάζεται χρονική απόσταση για να κατασταλάξουν τα συμπεράσματα.
  Το ερώτημα που πρέπει επίσης να τίθεται είναι: "γιατί 'αφέθηκε' η Αθήνα ή το κέντρο της Αθήνας να καεί".

 15. Μάρκος avatar
  Μάρκος 06/05/2009 16:16:10

  Νομίζω ότι απάντησα ήδη. Μόλις προσπαθούμε να δώσουμε εξηγήσεις, μας λένε αμέσως ότι λέμε "θεωρίες συνομοσίας". Ε, δεν είναι θεωρίες συνομοσίας όλα. Όταν το 70% των συλληφθέντων του Δεκέμβρη είναι αλλοδαποί, ε, δεν είναι θεωρίες συνομοσίας. Όταν ξεσπούν ταυτόχρονα 10 μέτωπα πυρκαγιάς, ε πως να το κάνουμε, δεν φταίει ο Πολύδωρας.

 16. zonitis avatar
  zonitis 06/05/2009 17:45:01

  Στις 25 Μαρτιου 2009 εγινε συζητηση στη Ζυριχη με θεμα: „Αιτια και συνεπειες της εξεγερσης το Δεκεμβρη 2008“.
  Ακολουθουν τα ονοματα των ατομων που ελαβαν μερος στη συζητηση.
  Μπαχτσετζης Σωτηριος: Ιστορικος Τεχνης. Διδασκει ιστορια της τεχνης στο πανεπιστημιο της Πατρας και της Θεσσαλιας.
  Τριανταφυλιδου Χαρις: Ζει στο Βερολινο και σπουδαζει απο το 2002 πολιτικες επιστημες. Ειναι ακτιβιστρια και μελος της οργανωσης „Πρωτοβουλια αλληλεγγυης για την κινητοποιηση στην Ελλαδα“. Κατα την διαρκεια των ταραχων του Δεκεμβρη βρισκονταν στην Αθηνα
  Βασιλης Τσιανος: Ειναι διδακτωρ κοινωνιολογίας του Πανεπιστημιου του Αμβούργου και διδασκει „μεταναστευτικη κοινωνιολογια“. Ειναι μελος του δικτυου „Κανακ Ατακ“.
  Νικόλαος Ξυδάκης: Είναι αρχισυντάκτης της αθηναϊκής αστικής εφημεριδας "Καθημερινή" Οι προτεραιοτητες του δημοσιογραφικα ειναι θεματα πολιτικης, της κοινωνίας, των νέων μέσων και της ποπ κουλτούρας. Ειναι επίσης συγγραφέας και κριτικός τέχνης.
  Μαργαρίτα Τσομου. Εκανε πολιτιστικες σπουδες, ειναι δημοσιογράφος και επαγγελματίας του θεάτρου. Σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και εκανε σπουδες Εφαρμοσμένων Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του LUENEBURG. Ως πολιτικη ακτιβιστρια ασχοληθηκε με τις ταραχες στην Ελλαδα και διοργανωσε ήδη διάφορες εκδηλώσεις για το θεμα.
  Ουτε λιγο, ουτε πολυ τα καλοπαιδα αυτα μας ειπαν οτι στην Ελλαδα ξεκινησε εμφυλιος πολεμος και ευελπιστουν μαλιστα οτι θα επεκταθει και στον υπολοιπο κοσμο. Α, και η συγκεκριμενη ημερομηνια ηταν σιγουρα σημαδιακη, το δηλωσαν τα καλοπαιδα αυτα ευθαρσως.

 17. ataktos avatar
  ataktos 06/05/2009 18:17:29

  zonitis-Και η σημερινές δηλώσεις αρμόδιων επιτρόπων της Ε.Ε. που μεταδίδουν τα ελληνικά ΜΜΕ για αυξήσει ακραίων ριζοσπαστικών κοινωνικών φαινομένων στην Ευρώπη είναι και αυτά δηλώσεις καλόπαιδων και ξεκινησε εμφυλιος ?

 18. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 06/05/2009 18:34:38

  @ataktos


  Έχει πάρει κάτι το αυτί των Επιτρόπων ότι υπάρχει ένας οικονομικός πόλεμος με στόχο το Ευρώ. Συζητάται πολύ αυτό "Στας Ευρώπας" και η Ελλάδα θεωρείται ως το τεστάρισμα για μια ολομέτωπη επίθεση στο Ευρω.

  Περιττό να σας πω ότι τυχόν πρόβλημα με το Ευρω θα στείλει την πλειονότητα των Ελλήνων να δουλεύουν στα γιαπιά του Ντουμπάι όπου και θα υποδεχθώ με ανοικτές αγγάλες...

 19. ataktos avatar
  ataktos 06/05/2009 18:47:08

  Άρα μήπως ήρθε η ώρα με παρεμβάσεις τους να μας αλλάξουν το γερασμένο πολιτικό σύστημα που είναι υπεύθυνο για αυτήν την κατάσταση,η ευκαιρία υπάρχει και είναι η ευρωεκλογές

 20. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 06/05/2009 19:55:20

  Δυστυχώς σε αυτές τις ευροεκλογές η επιλογή είναι μεταξύ των ίδιων μελων του γερασμένου πολιτικού συστήματος.

  Δεν μπορεί να αλλάξει τίποτα εάν δεν μπεί νέο αίμα στην πολιτική αγορά. Η πιο εύκολη λύση είναι να φέρουμε αυτό το νέο αίμα από την αγορά της οικονομίας, λ.χ Βγενόπουλος.

 21. Νἰκος avatar
  Νἰκος 06/05/2009 20:16:02

  Που μπορω να βρω το κειμενο αυτο;

 22. Νἰκος avatar
  Νἰκος 06/05/2009 20:16:44

  Ωωωπ ! λαθος μου.

 23. axpert avatar
  axpert 06/05/2009 20:18:27

  Απορίας άξιον πως ένα ποστ με αφορμή τα Δεκεμβριανά εξ αιτίας της δολοφονίας Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου κατέληξε στο να δοξάζονται επίδοξοι εθνοευεργέτες.

 24. Dubai Expatriate avatar
  Dubai Expatriate 06/05/2009 20:33:03

  Γιατί εξπερτ, η δολοφονία του Γρηγορόπουλου κατέδειξε ότι μια χούφτα άνρθωποι μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή ζημιά στο κοινωνικό σύνολο και ως εκ τούτου χρειάζονται σοβαρές αλλαγές στο Ελληνικό πολιτικό σύστημα.

  Η ζωή δεν είναι μόνο πλάυστάτιον, ποδήλατο και "Καθημερινή". Υπάρχει και η κοινωνία η οποία δεν ανέχεται το κάψιμο της Εθνικής βιβλιοθήκης και το πλιάτσικό σε καταστήματα.

  Με απλά λόγια-έλλειμα ηγεσίας και αναζητούμε ηγέτες. Εάν έχεις υπόψη σου κάποιον μας το λες.

 25. axpert avatar
  axpert 06/05/2009 21:09:32

  1. Η προέλευση αυτής της χούφτας ανθρώπων που έδρασαν 'παρά' είναι ζητούμενο ακόμα. Όποιος την γνωρίζει με ντοκουμέντα να την κατονομάσει στον ελληνικό λαό. Είναι καθήκον και υποχρέωσή του. Δεν μπορεί να σέρνεται ύπουλα μια κατάσταση, ούτε να σπιλώνονται πολιτικές παρατάξεις κατά περίπτωση.

  2. Ελεύθερος ο δρόμος σε οποιονδήποτε θέλει να κατέλθει ισότιμα στον πολιτικό στίβο και να θέσει υποψηφιότητα ή να δημιουργήσει φορέα.

  Δεν μπορεί όμως να διαφεύγει της προσοχής το γεγονός ότι στις περιπτώσεις των επιχειρηματιών προϋπάρχει αυτή η μαγιά των εξαρτημένων χιλιάδων εργαζόμενων και των φίλαθλων, και ο ορυμαγδός της προβολής στα διάφορα ΜΜΕ. Αυτό θα είναι εις βάρος άλλων νέων σχηματισμών ή νέων υποψήφιων που δεν θα έχουν ούτε τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους ούτε άλλη στήριξη, παρά μόνο τα επιστημονικά τους εφόδια και την επιθυμία τους να προσφέρουν.

 26. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 06/05/2009 22:52:31

  @ expert
  Mα δεν θελει κανεις να μαθει ποιοι ησαν.Οποιος θελει δεν εχει να ζητησει δικαστικη ερευνα για τους ταραξιες και οχι αμπελοφιλοσοφιες.Λοιπον κανενα κομμα δεν τη ζητει κια καμμια εφημεριδα.
  Αυτοι που θεωρουν οτι σπιλωνονται θα επρεπε να ειναι οι πρωτοι που να τη ζητησουν αλλα δε βλεπω να γινεται ισως γιατι ......δεν πιστευουν τελικα οτι σπιλωνονται και ο κοσμος τοχει τουμπανο και αυτοι κρυφο καμαρι.

 27. Μάρκος avatar
  Μάρκος 07/05/2009 14:48:23

  @aexpert, δεν νομίζω ότι είναι ζητούμενο η προέλευση αυτών που έδρασαν "παρά". Η ίδια η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ περί των συληφθέντων έλεγε πόσοι είναι αλλοδαποί και τι εθνικότητος. Και υπάρχει και το youtube, αδιάψευστος μάρτυρας, όπου με μια αναζήτηση μπορείς εύκολα να δεις αλλά και να ακούσεις τα πρόσωπα και τη γλώσσα μερικών από αυτούς.

 28. axpert avatar
  axpert 07/05/2009 15:22:16

  Τα γνωρίζουμε αυτά, αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι αν υπήρξε κάτι βαθύτερο εκτός από το πλιάτσικο του πεινασμένου, πολλά διαβάζουμε, λίγα πιστεύουμε. Θα δείξει.

 29. Μάρκος avatar
  Μάρκος 08/05/2009 09:56:06

  Συμφωνώ, αλλά δεν μπορεί να είναι τυχαίο, ακόμη και "πλιάτσικο του πεινασμένου" να έγινε, ότι συμμετείχαν σε αυτό μόνο αφγανοί και αλβανοί. Τόσοι και τόσοι αλλοδαποί εργάζονται στη χώρα μας, μόνο οι δύο συγκεκριμένες εθνότητες πεινάνε;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.