#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
05/01/2011 18:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιστολή Α. Σαμαρά στον Ζ. Μπαρόζο για το ευρωομόλογοΤην ανάγκη να υιοθετηθεί, το ταχύτερο δυνατό, από την Ευρωπαϊκή Ένωση το ευρωομόλογο, ως μέσο στήριξης της δημοσιονομικής ισορροπίας στις χώρες της Ευρωζώνης, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η επιστολή του κ. Σαμαρά κοινοποιείται προς τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ και προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφρεντ Μαρτένς.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Ζοζέ-Μανουέλ,

Εύχομαι να είχες ευχάριστες και ξεκούραστες διακοπές Πρωτοχρονιάς με την οικογένειά σου.

Σου γράφω σε ώρες δύσκολες για τις Οικονομίες της Ευρωζώνης και σε ώρες μεγάλης δοκιμασίας για την Ελλάδα. Ο κύριος σκοπός της επιστολής μου είναι να σου μεταφέρω την πλήρη στήριξη του Κόμματός μας, της Νέας Δημοκρατίας, στην πρόταση για τα Ευρωομόλογα.

Είχα την ευκαιρία να συζητήσω το θέμα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, Πρόεδρο του Eurogroup, κατά την τελευταία συνάντηση του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες, καθώς και με τον Πρόεδρο του ΕΛΚ Βίλφρεντ Μαρτένς, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Πιστεύω ότι η έκδοση ευρωομολόγων είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση χρέους, όχι μόνο για κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά για την Ευρωζώνη συνολικά.

Ασφαλώς, όλοι καταλαβαίνουμε ότι το μέτρο πρέπει να εφαρμοστεί με σύνεση και προσοχή. Αλλά η κεντρική ιδέα είναι ότι, χώρες πρόθυμες να θεραπεύσουν παλαιές αδυναμίες τους και να διορθώσουν προηγούμενα σφάλματά τους, πρέπει να έχουν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να το κάνουν.

Ο Μόνιμος Μηχανισμός Σωτηρίας που τώρα θεμελιώνουμε, θα προσφέρει μικρή βοήθεια σε οικονομίες που κλονίζονται από χρόνιες ανισορροπίες. Η συμμετοχή ιδιωτών στη διασπορά ρίσκου θα εκτοξεύσει τα spreads. Και αυτό αφορά όχι μόνο στις πιο υπερχρεωμένες χώρες. Όπως φαίνεται, από τη στιγμή που μια χώρα έχει πρόβλημα, τίποτε δεν θα μπορεί πια να τη σώσει από σκληρή τιμωρία Οι κερδοσκόποι της αγοράς θα τιμωρούν στο μέλλον κάθε σφάλμα του παρελθόντος. Και το κόστος δανεισμού θα ανεβαίνει για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Έτσι, ως οικονομολόγος, είμαι πεπεισμένος πλέον ότι τα Ευρωομόλογα είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε τη διασπορά των συνεπειών από τη σημερινή κρίση σε άλλα κράτη μέλη.

Για την ακρίβεια, πιστεύω ότι, έτσι κι αλλιώς - ακόμα κι αν δεν υπήρχε η κρίση χρέους - θα έπρεπε να οργανώσουμε μια υγιή αγορά Ευρωομολόγων. Ο λόγος είναι ότι αυτό θα έδινε «βάθος» στην Ευρωπαϊκή αγορά χρήματος, θα προσέλκυε ρευστότητα από άλλες περιοχές του κόσμου και θα βελτίωνε την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έναντι της Αμερικανικής (Fed).

Για όλους αυτούς τους λόγους, νομίζω ότι η πρόταση για τα Ευρωομόλογα πρέπει να επανέλθει στην ημερήσια διάταξη, το γρηγορότερο.

Η έκδοση ευρωομολόγων για συγκεκριμένα έργα, που είναι δική σου πρόταση, είναι επίσης μια εξαιρετική ιδέα, διότι θα φέρει το φρέσκο χρήμα που τόσο έχει ανάγκη η Ευρώπη. Κι όλοι γνωρίζουμε, ότι ένας αριθμός από τρέχοντα έργα που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη συνολική παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα στην Ευρώπη, έχουν σκοντάψει σήμερα.

Είμαι βέβαιος ότι πολλοί άλλοι πολιτικοί ηγέτες και διακεκριμένοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμμερίζονται τις απόψεις μας για τα ζητήματα αυτά. Και θα ήθελα να γνωρίζεις τη θέση μου σχετικώς.

Με ευχές να είναι ο νέος χρόνος ευτυχισμένος για σένα και την οικογένειά σου.

Δικός σου, Αντώνης Σαμαράς,

Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας

Κοινοποίηση: Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, Βίλφρεντ Μαρτένς»

ΣΧΟΛΙΑ

 1. sovokai avatar
  sovokai 05/01/2011 18:42:46

  εμπρός στο δρόμο που χαραξε.... ο ΓΑΠ

 2. Δεξί Εξτρέμ avatar
  Δεξί Εξτρέμ 05/01/2011 18:50:32

  Μέγα λάθος και θα αποδειχθεί όταν ο ΓΑΠ χτυπήσει την πόρτα του Σαμαρά και του πει: Αφού είσαι υπερ του Ευρωομολόγου... βάλε και μια υπογραφή στην πρότασή μου

 3. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 05/01/2011 18:59:01

  Προσωπικά διαφωνώ ΚΑΘΕΤΑ με την έκδοση ευρωομολόγου. Εύχομαι η θέση αυτή του Σαμαρά να μην αποδειχθεί λάθος και να μην του στοιχίσει.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Επώνυμος 05/01/2011 19:03:59

   Δεν χρειαζόταν αυτή η βιάση...
   Θα το πάρει το Πασοκ και θα το κάνει σημαία, θα ζητάει και υπογραφές για την καμπάνια...

   Τι να πω...

  • factorx avatar
   factorx @ Επώνυμος 05/01/2011 19:11:03

   Μπορείς να αναπτυξεις την αποψή σου να καταλάβω γιατί διαφωνείς;

   • αλλενάκι avatar
    αλλενάκι @ factorx 05/01/2011 19:17:18

    Στο θέμα της λαθρομετανάστευσης που έπρεπε και τους έπαιρνε να μιλήσουν αμέσως, υπερθεματίζοντας και ανανεώνοντας-εμπλουτίζοντας τη δέσμη προτάσεων, δεν βγήκαν.
    Αποτέλεσμα: τους τη βγαίνει το Πασοκ από δεξιά.

    Στο θέμα του ευρωομολόγου που έπρεπε να περιμένουν -και για λόγους πολιτικής τακτικής αν το θές- εφόσον έχει κηρυχθεί καμπάνια, δεν περίμεναν.
    Τώρα θα τους βγει το Πασοκ συναινετικά και εξομοιωτικά.

    Το ευρωομόλογο όπως το έχω εγώ τουλάχιστον καταλάβει, απλά θα είναι η ταχύτερη και θεσμοθετημένη ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗ των χρεών των υπερχρεωμένων κρατών, και θα ανοίγει πολύ πιο εύκολα ο δρόμος για διασφάλιση του οποιούδήποτε επενδυτή έχει αγοράσει ευρωομόλογα να απαιτήσει δημόσια περιουσία.

    Τώρα βέβαια στην περίπτωση της Ελλάδας με την υποθήκευση εξ αιτίας του Μνημονίου θα μου πεις τι με Μνημόνιο και Δανειακή Σύμβαση, τι με Ευρωομόλογο.

    • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
     ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ αλλενάκι 05/01/2011 19:19:31

     Θα εχουμε ΕυρωΜνημονιο και ΕυρωΔανειακη! τη βρηκαν τη λυση.
     Ας κυρωσουν τη Δανειακη στη Βουλη και βλεπουμε...
     ΑΟΖ δε συζηταμε? δεν θετουμε ζητημα?
     Σωστα μιλας για λαθρομεταναστευση!!!

     ΠΠ

     • αλλενάκι avatar
      αλλενάκι @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 05/01/2011 19:25:53

      Πίκρα Πίκρα...

     • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
      ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ αλλενάκι 05/01/2011 19:30:08

      Πλωτά κρατητήρια εξετάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη!!

      Πλωτα Πλωτα..

     • αλλενάκι avatar
      αλλενάκι @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 05/01/2011 19:31:51

      χα χα...

     • A.M. avatar
      A.M. @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 05/01/2011 20:22:04

      Τα .. προοδευτικά νέα μέτρα της κυρίας Νταλάρα για την λαθρομετανάστευση.

    • Orestios avatar
     Orestios @ αλλενάκι 05/01/2011 19:24:47

     Και όχι μόνο αυτό αλλενάκι, αλλά αυτοϋπονομεύτηκαν οι προτάσεις του καλοκαιριού δίνοντας νέο πάτημα σε όσους κατηγορούν τον Σαμαρά και ειρωνευόταν τον "μηδενισμό του ελλείματος σε έναν χρόνο".
     Λάθος τακτικής μέγα.

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ Orestios 05/01/2011 19:36:31

      Πολύ σωστά Ορέστιε, πολύ σωστά, δυστυχώς...

     • Orestios avatar
      Orestios @ Επώνυμος 05/01/2011 19:50:24

      έτσι εξηγούνται πολλά.

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ Orestios 05/01/2011 19:51:05

      Δηλαδή;

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ Orestios 05/01/2011 19:55:27

      Εννοείς αναστολή της αντιμνημονιακής πολιτικής της ΝΔ;

     • A.M. avatar
      A.M. @ Orestios 05/01/2011 20:31:42

      Θα .. βαράμε το κεφάλι μας στον τοίχο ΚΑΙ με τον Αντώνη;
      Μήπως τελικά εκείνη η παλιά υποψία.. ότι όλα είναι στημένα.. ότι ο Αντώνης είναι ας πούμε η βαλβίδα εκτόνωσης στα μέτρα του πασοκ.. με την έννοια που ο ΓΑΠ ήταν Η λύση για μέτρα που η Κωστας ΔΕΝ μπορούσε να πάρει με τίποτε.. ένα δίπολο ανάμεσα σε δύο κόμματα εξουσίας.. κάθε φορά που εξαντλείται το πράσινο κόμμα αναλαμβάνει το μπλέ.. και όταν το μπλέ δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα ... πάλι το πράσινο .. κ.ο.κ.;;;
      Μήπως τελικά ΌΛΟ το παιχνίδι είναι στημένο;
      Θεός φυλάξοι! χρονιάρες μέρες.
      Ούτε να το σκέφτομαι δεν θέλω.
      Αλλά να .. λίγο μούγκα στην στρούγκα με τους λαθρομετανάστες.. λίγο η τήρηση των υπογραφών με το μνημόνιο.. λίγο οι - σε σχέση με το '90 - χαμηλοί τόνοι στα εθνικά ....
      Που είσαι Θράκα;
      Μήπως είχες δίκαιο να είσαι εντελώς απογοητευμένος;

     • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
      ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Orestios 05/01/2011 20:33:41

      Φιλε Α.Μ. βλεπεις πολλους εδω μεσα τουλαχιτον να χαιρονται???

      ΠΠ

     • A.M. avatar
      A.M. @ Orestios 05/01/2011 21:43:27

      @ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ
      Όχι.
      Ευτυχώς.
      ... και αυτό είναι παρήγορο.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ factorx 05/01/2011 19:33:50

    Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι η διεθνής συμμορία του ΔΝΤ με την πρόθυμη σύμπραξη των εγχώριων γκαουλάιτερ έπεισε τους πάντες σε όλο τον πλανήτη ότι η Ελλάδα "δεν μπορεί να δανεστεί μόνη της". Διέλυσαν την πιστοληπτική μας ικανότητα. Αυτό είναι μια ΠΑΠΑΡΙΑ. Η Ελλάδα μια χαρά μπορούσε να δανειστεί από μόνη της και ακόμη μπορεί. Και με χρέος 150% το 2013 πάλι θα μπορεί (το Βέλγιο είχε τέτοιο χρέος τη δεκαετία του 1980 και δεν είχε κανένα πρόβλημα).

    Κοινώς, η κρίση που ζούμε είναι τεχνητή.

    Όταν βγαίνει τώρα ο Σαμαράς και προτείνει ευρωομόλογο:

    α) υιοθετεί εμμέσως τη βασική, τη θεμελιακή απάτη των εχθρών της χώρας ότι τάχατες "η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να δανειστεί μόνη της" (και χρειάζεται ευρωπαϊκό δεκανίκη για αυτό).

    β) σπρώχνει αρκετά κλικ προς τα εκεί την πλήρη υποταγή της χώρας στο ευρωπαϊκό οικονομικό διευθυντήριο, η οποία (φυσικά) θα συνοδεύει το ευρωομόλογο.

    γ) αθωώνει τον Παπανδρέου για την εσχάτη προδοσία που σκόπιμα διέπραξε εις βάρος της χώρας, βάζοντας στο Μνημόνιο ΧΩΡΙΣ να το χρειάζεται (η χώρα), για λόγους ιδιοτελείς (από αποφυγή του πολιτικού κόστους, μέχρι εκτέλεση εντολών ξένων αφεντικών) που τελικά δεν μας ενδιαφέρουν και τόσο.

    δ) δίνει μάχη χαρακωμάτων με τον εχθρό χωρίς να μπορεί να προσφέρει ΟΡΑΜΑ στο χειμαζόμενο πολίτη. Και το όραμα μπορεί να είναι ΜΟΝΟΝ η πίστη στις δυνατότητες της χώρας. ΟΧΙ η επαιτεία ευρωπαϊκού δεκανικίου...

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ Επώνυμος 05/01/2011 19:35:04

     Ουπς, κάμποσα ορθογραφικά κλπ. από βιασύνη.

     • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
      ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Επώνυμος 05/01/2011 19:36:28

      Μην αγχωνεσαι δε γιαβαζει το ΓΑΠ.. ο ξεπεταλωτης μονο.. χαχα

      ΠΠ

    • ο νοών...νοείτω avatar
     ο νοών...νοείτω @ Επώνυμος 05/01/2011 20:01:35

     Αυτά μου ήρθαν στο μυαλό αυτόματα και έγραψα το σχόλιο.
     Κάποιες φορές το να λες απλά τα πράγματα είναι προσόν.

 4. ο νοών...νοείτω avatar
  ο νοών...νοείτω 05/01/2011 19:12:21

  Εκτός εάν αποκλείσθηκαν οι εκλογές, άρα και η δυνατότητα εφαρμογής άλλης πολιτικής από την νέα κυβέρνηση, και συναινεί στο συνέχιση της υποθήκευσης στην ΕΚΤ αντί του ΔΝΤ.
  Διότι περί αυτού πρόκειται εάν δεν κάνω λάθος, αλλιώς διορθώστε με.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ ο νοών...νοείτω 05/01/2011 19:31:28

   Οι εκλογές μπορεί και να αποκλεισθούν οσονούπω καθόσον διαβάζουμε οτι ο Έγκριτος Συνταγματολόγος και Υπ/γός Εθνικής Άμυνας παρουσίασε πλατφόρμα αναθεώρησης του Συντάγματος που προλειαίνει το έδαφος για προσαρμογή του Συντάγματος στα μέτρα του Μνημονίου!!

   Constitutional Haircut θα το λέμε!

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ αλλενάκι 05/01/2011 19:40:03

    Χρειαζονται πολλες ψηφοι για να περασει κατι τετοιο... ελεος.. λες?? μιλαμε για πραξικοπημα!
    ο Μπεννυ εντολοδοχος του ΓΑΠ? να μ πεις ΠΑΣΟΚΟΙ ειναι ολα τα κανουν, τουρλου τουρλου.
    Υπαρχει μια αγωγη ενος γιατρου νομιζω, κατα της μνημονιου και δανειακης απο Παπακωνσταντινου... ειναι να εκδικαστει τωρα...

    ΠΠ

    • αλλενάκι avatar
     αλλενάκι @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 05/01/2011 19:43:42

     Αυτά δεν θέλουν και θέλουν να προλάβουν, περιπτώσεις όπου έστω και με μία ψήφο δικαστή, θα καταγραφεί σε δικαστικά πρακτικά έστω μειοψηφούσα η αιτιολόγηση για την αντισυνταγματικότητα του Μνημονίου.

     • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
      ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ αλλενάκι 05/01/2011 19:55:30

      Θυμασαι την εισηγηση των 2 κυριων??...
      Αναμενω σε αναμενα καρβουνα.

      ΠΠ

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 05/01/2011 19:57:49

      Εγώ θυμάμαι την ανακοίνωση του ίδιου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Από πότε ρε παιδιά τα δικαστήρια βγάζουν ανακοινώσεις για τις αποφάσεις τους; Κι ακόμη περισσότερο: Πώς βγάζει ανακοίνωση όταν ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ακόμη απόφαση, αλλά ΜΟΝΟΝ εισήγηση;;;

      Μιλημένο το πράγμα, εγώ δεν έχω καμιά αγωνία. Αν δω μόνον κανέναν δικαστή εκεί να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων να πάω να του βγάλω το καπέλο. Αν...

     • Orestios avatar
      Orestios @ Επώνυμος 05/01/2011 20:03:27

      Τώρα που τους απειλούν και οι "πυρήνες" νομίζετε πως θα είναι αδιάβλητοι?
      χαχαχαχαχαχαχαχα
      Pasok rulz

     • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
      ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Επώνυμος 05/01/2011 20:03:49

      Πυρηνες Υπογραφων....

      ΠΠ

     • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
      ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ αλλενάκι 05/01/2011 20:07:30

      Αγωγη εχει καταθεσει και η Ελληνικη Αστυνομια.. για την αντισυνταγματικοτητα των περικοπων των μισθων τους...

      ΠΠ

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ αλλενάκι 05/01/2011 19:48:42

    Αλλενάκι,
    Αυτά τα πράγματα δεν πρόκειται να περάσουν.
    Ασκήσεις επι χάρτου είναι για να τρομοκρατήσουν τον κόσμο.

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ Κώστας Ροδινός 05/01/2011 19:59:00

     Πολύ φοβάμαι όμως ότι τα εννοούν...

     • Orestios avatar
      Orestios @ Επώνυμος 05/01/2011 20:02:17

      Oh yes.
      Επιστροφή στην αβρότητα.

     • Κώστας Ροδινός avatar
      Κώστας Ροδινός @ Επώνυμος 05/01/2011 20:09:24

      Επώνυμε,
      Δεν αμφιβάλλω οτι τα εννοούν, όμως θα μείνουν ασκήσεις επι χάρτου.

   • ο νοών...νοείτω avatar
    ο νοών...νοείτω @ αλλενάκι 05/01/2011 19:59:00

    Στις 11-1-2011, θα φανεί εάν θα σπρώξουν βίαια τα πράγματα προς αυτό που λές και συμφωνώ.
    Ρίχνουν συνεχώς δίχτυα με σάπιο δόλωμα, προσπαθώντας να ψαρέψουν σάπιες συνειδήσεις.

 5. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 05/01/2011 19:28:39

  ...

 6. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 05/01/2011 19:47:12

  Ο κ. Σαμαράς είχε τοποθετηθει υπέρ του ευρωομολόγου σε ανύπτοπτο χρόνο.
  Ομως, δεν μπορώ να αντιληφθώ τη σπουδή με την επιστολή στο Μπαρόζο.

  Για ποιό λόγο η Ν.Δ. σύρεται πίσω από μια κίνηση δημοσίων σχέσεων του κ. Παπανδρέου;

  Και αν ακόμα συλλεγούν οι υπογραφές, η τελική απόφαση για την έκδοση ή μη του ευρωομολόγου ανήκει στην Κομισιόν, η οποία μάλιστα πρέπει να αποφασίσει με ομοφωνία.

  Επομένως;

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Κώστας Ροδινός 05/01/2011 19:56:37

   επομενως.. αβυσσος στη λιμνη των στεναγμων.

   ΠΠ

  • Bodinus1576 avatar
   Bodinus1576 @ Κώστας Ροδινός 05/01/2011 20:02:19

   Δεν είναι το ίδιο πράγμα μια επιστολή στην οποία προτάσσεται η τεχνοκρατική ιδιότητα, αυτή του οικονομολόγου έναντι της πολιτικής ιδιότητας, με την άποψη του ΓΑΠ, που ομοιάζει σε κίνηση Προέδρου 15μελούς των 90'ς για να εξαναγκάσει τους καθηγητές να τους πάνε εκδρομή. Με τον τρόπο αυτό δεν πρόκειται και να αφήσει να τον εμπλέξουν στη γελιότητα του ΓΑΠ, επομένως δεν σύρεται και διαχωρίζει τη θέση του εκ των προτέρων. Θα πει: "Κύριοι στηρίζω την εθνική προσπάθεια και για το λόγο αυτό αποστέλλω ενυπόγραφη επιστολή στον Πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ, από εκεί και πέρα η βαρύτητα των απόψεων σε ζητήματα που απαιτείται ομοφωνία αξιολογείται δεν καταμετράται"

   • Κώστας Ροδινός avatar
    Κώστας Ροδινός @ Bodinus1576 05/01/2011 20:07:32

    Σωστός.
    Ετσι θα αντιμετωπιζόταν σε μια σοβαρή χώρα.
    Στην Ελλάδα των κρατικοδίαιτων ΜΜΕ θα δημιουργηθούν εντυπώσεις.

    • Bodinus1576 avatar
     Bodinus1576 @ Κώστας Ροδινός 05/01/2011 20:12:16

     Η εντύπωση είναι ότι τα επώνυμα γραπτά μένουν. Τα λόγια, ειδικά του ΓΑΠ (αφήστε το καλύτερα)

   • sawas avatar
    sawas @ Bodinus1576 05/01/2011 21:00:32

    Διακριτη η διαφορα!!!!

 7. Orestios avatar
  Orestios 05/01/2011 19:52:41

  Δηλαδή, σαν να υπάρχει κάποιου είδους αναστολή.

 8. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 05/01/2011 19:55:52

  Πρώτα απ' όλα, υπάρχουν πολλές εκδοχές και παραδοχές ευρωομολόγων. Ποιός είναι ο εκδότης; Ποιός τον εγγυάται; Αν ήμουν Γερμανός, θα έλεγα nein. Δεν είμαι Γερμανός, και ενστικτωδώς λέω "όχι ευχαριστώ", nein, danke.

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 05/01/2011 19:58:22

   Αρα συμφωνουμε οτι ειναι "ομολογο σταχτης"... να χαμε να λεγαμε. Σε 2-3 χροναι το ξανασυζηταμε, εντωμεταξυ, αλμα επι κοτνω, spread, CDS, Δανεια, αποκτατικοποιησεις κλπ..

   ΠΠ

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 05/01/2011 20:21:28

    αν είναι ομόλογο σταχτης, γιατί χάνουμε καιρό 14 μήνες τώρα...

    Ή υποτιμάται όλο το ευρώ και εγγυάται η Γερμανία και ΜΑΣ ΔΙΟΙΚΕΙ (κύριε Σαμαρά) η Γερμανία, ή είναι δραχμή βαφτισμένη ευρω, ctrl alt del, πάμε πίσω στο 1990 και ο Θεός βοηθός.

    ΔΥΟ οι αποφάσεις. Μία της Γερμανίας, μία δικιά μας.

 9. Γιάννης Φαίλτωρ avatar
  Γιάννης Φαίλτωρ 05/01/2011 20:02:45

  Αυτό το ευρωομόλογο έχει σχέση ή είναι κάτι ανάλογο των Brady Bonds των τελών της δεκαετίας του 80 μέσω των οποίων τιτλοποιήθηκαν τα χρέη αναπτυσσόμενων χωρών σε αμερικανικές τράπεζες?

 10. tiramola avatar
  tiramola 05/01/2011 20:13:32

  Κάποιοι πατάνε στη Γη και κάποιοι πετάνε στα σύνεφα.
  Δεν πρέπει ποτέ να συμφωνεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με συγκεκριμένες επιλογές της κυβέρνησης άσχετα αν και ο ίδιος πιστεύει ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, για να μην χρησιμοποιηθεί επικοινωνιακά από τον αντίπαλο...
  Λες και μείνατε από θέματα για να κάνετε αντιπολίτευση..
  που έχω μπλέξει θεέ μου....

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ tiramola 05/01/2011 20:16:10

   Αυτό έχεις να πεις μόνον; Τόσα επιχειρήματα ουσίας είπαμε παραπάνω γιατί ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ ΠΡΑΓΜΑ το ευρωομόλογο.

   Φάκτορα, και μόνον που ο τιραμόλα είναι χαρούμενος με τη θέση του Σαμαρά, μπορείς να δεις και μια πολύ σοβαρή πτυχή την οποία προσωπικά δεν άγγιξα στις αντιρρήσεις μου.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ tiramola 05/01/2011 20:18:32

   όχι πανέξυπνε, δεν είναι θέμα συμφωνίας ή διαφωνίας. Κίνηση δημοσίων σχέσεων... Πες μου ότι καταλαβαίνεις και τι είναι το ευρωομόλογο.

   Ποιός το εκδίδει
   Ποιός το εγγυάται
   Ποιός το κάνει rate
   Ποιός το αγοράζει
   Ποιός το διαπραγματεύεται

   Δεν ξέρεις. Φυσικό είναι να μην ξέρεις. Πως το ζητάς αφού δεν ξέρεις.

   • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
    ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ archaeopteryx 05/01/2011 20:23:50

    χαχαχαααααα σε παω ! αχχααα
    Ποιος θα οριζει το επιτοκιο?
    Ποιος θα αποφασιζει το "πουλα" "κρατα" ?
    Οι 3 αδερφες του ελεους, Μουντυς, Φιτς, ΣουΝπου τι ρολο θα βαρανε?
    Θα επιτρεπεται ν αγοραζει το χρεος, Κινεζος? Ιρανος? Βενεζουελανος? Σορος? Ποιος θα ελεγχει ??
    Θα εχει χρωμα Πρασιμο το ερωομολογο?

    ΠΠ

   • Bodinus1576 avatar
    Bodinus1576 @ archaeopteryx 05/01/2011 20:24:00

    Πιθανολογώ, εάν υπάτξει σιβαρή πρόθεση
    1. Τα ΚΜ της ΕΕ
    2. -ΙΙ-
    3. Η ESMA (European Securties Markets Authority from 10.01.2011)
    4. Κατά βάση Investment Funds (ΟΣΕΚΑ και εναλλακτικά)
    5. Δυνατότητα εισαγωγής σε ρυθμισμένη αγορά της ΕΕ υπάρχει

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ Bodinus1576 05/01/2011 20:42:21

     άρα μαϊμού. Σαν τα "ομόλογα" των Ελληνικών επιχειρησεων με τις Ελληνικές τράπεζες. Το ομόλογο ή είναι ομόλογο ή ας το πούμε κάτι άλλο. Μπάμια. Ευρωμπάμια. Αγορές ερζάτς δεν υπάρχουν.

   • archaeopteryx avatar
    archaeopteryx @ archaeopteryx 05/01/2011 20:25:39

    μπα, νεοταξικοί είναι με σοσιαλιστικό μανδύα για να κάνουν ζάφτι τους χαχόλους που τους ψηφίζουν. Κράτος πατερούλης με το αζημίωτο.

   • tiramola avatar
    tiramola @ archaeopteryx 05/01/2011 20:33:17

    Εγώ ζήτησα ευρωομόλογο?

    • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
     ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ tiramola 05/01/2011 20:35:38

     εε πες και κανενα ΟΧΙ. ... εχεις λιστες...
     Σε καρτα, Ευρωομολογο, Φραχτη, Παγκαλο, Τσουκρατο, ορους Δανειακης...

     ΠΠ

     • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
      ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 05/01/2011 20:37:34

      τωρα ακουω.. Παγκαλο να αποκαλει Ζωα τους δημοσιογραφους του Ελ Τυπου που τον εβγαλαν στο κλαρι....
      τι να πω???!!!! τι να πεις???!!!
      και οταν τον βριζουν ζηταει τα ip's..

      ΠΠ

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ tiramola 05/01/2011 20:37:01

     Σωστά. Αφού αυτό λέει και το ΠΑΣΟΚ. Για τα υπόλοιπα δεν σου ζήτησε ακόμη το κόμμα σου να υιοθετήσεις κάποια άποψη, οπότε λογικό είναι να μην έχεις άποψη.

 11. Armageddon avatar
  Armageddon 05/01/2011 20:21:12

  Λάθος πιστεύουμε η κίνηση Σαμαρά(http://armageddon-news.blogspot.com/2011/01/blog-post_6813.html). Μας έκανε επίσης άσχημη εντύπωση η πρόταση: "είμαι πεπεισμένος πλέον ότι τα Ευρωομόλογα είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε τη διασπορά των συνεπειών από τη σημερινή κρίση σε άλλα κράτη μέλη."

 12. Petros avatar
  Petros 05/01/2011 20:27:20

  Η έκδοση ευρωομολόγου είναι πλέον η μόνη συστημική λύση για να διασφαλίσει δανεισμό η χώρα με επιτόκια που θα επιτρέπουν στα πλαίσια της ευρωζώνης έλεγχο του χρέους και αποδέσμευση από το κατοχικό μνημόνιο.

  Η άλλη λύση που εγώ θεωρώ εθνικά προτιμότερη , είναι η έξοδος από την ευρωζώνη δραστική αναδιάρθρωση αναπτυξιακού - καταναλωτικού μοντέλου , και ταυτόχρονη επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και αναζήτηση εναλλακτικών πηγών δανεισμού ,προοπτική που ο Σαμαράς δεν φαίνεται προς το παρόν να εξετάζει.
  Αλλά και να το εξετάζει δεν προαναγγέλλεται.
  Πάντως αν δεν εγκριθούν τα ευρωομολογα η επιστροφή στην δραχμή είναι μονόδρομος κατά την άποψη μου.

 13. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 05/01/2011 20:29:16

  Ψευτοδιλήμματα ανύπαρκτα και εγκλωβισμός στους "μονοδρόμους" του Μνημονίου.

  Υπάρχει και η πολύ απλή λύση της επιστροφής σε μια (σαφώς) βελτιωμένη έκδοση της πολιτικής που ακολουθούνταν μέχρι τον Οκτώβριο του 2009. Που, κουτσά στραβά, λειτουργούσε. Πόσο μάλλον αν βελτιωθεί κιόλας.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Επώνυμος 05/01/2011 20:49:11

   Eγω συμφωνω οτι το 2009 και ισως και το 2010 η Ελλαδα μπορουσε να δανεισθει απο τις αγορες μονη της.
   Τωρα δε γινεται.Εχουμε γινει βουκινο σε ολο τον κοσμο.
   Το ευρωομολογο σημαινει ενιαιο δανεισμο δηλαδη η πιστοληπτικη ικανοτητα της Ελλαδος εξισωνεται με της Γερμανιας και προφανως γιαυτο δεν το θελουν οι Γερμανοι.
   Αν ομως η κριση φθασει στην Ιταλια ή θα το δεχθουν ή θα διαλυσουν το συστημα.
   Τωρα μερικοι δεν εχουν καταλαβει οτι ο Σαμαρας ειναι ευρωπαιστης.Ηταν παντα απο την εποχη της Πολ.Αν.
   Το ευρωομολογο ειναι οτι πιο φιλοευρωπαικο υπαρχει καθως φερνει την ενοποιηση της Ευρωπης και την ενιαια κυβερνηση πιο κοντα.
   Αντιλαμβανομαι οτι και στην Ελλαδα υπαρχει πια δεξιος ευρωσκεπτικισμος που ειναι αστεγος αλλα πιο ευκολα θα βρει στεγη στο ΛΑΟΣ παρα στη ΝΔ.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ψυχραιμια 05/01/2011 20:55:52

    Τι θα πει "φιλοευρωπαϊκή" πολιτική; Είναι το ευρωομόλογο "φιλοευρωπαϊκή" πολιτική; Και γιατί μια πολιτική εκχώρησης αρμοδιοτήτων στην Ευρώπη να είναι ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΑ καλύτερη από όταν μια πολιτική την κρατούν τα κράτη μέλη; Τι σημαίνει "φιλοευρωπαϊκό" κόμμα, να λέει τυφλά ναι σε κάθε εκχώρηση αρμοδιότητων στην Ευρώπη μόνον και μόνον επειδή είναι "Ευρώπη"; Το παν είναι η ΣΩΣΤΗ πολιτική για την Ευρώπη, όχι η τυφλή εκχώρηση αρμοδιότητων σε έναν κεντρικό φορέα. Αυτό ΠΟΤΕ δεν ήταν στόχος των πατέρων της Ενωμένης Ευρώπης. Έγινε καραμέλα στο στόμα των ευρωκρατών των Βρυξελλών, ποτέ δεν αποτέλεσε όμως μέρος του πολιτικού οράματος της φιλοευρωπαϊκής ΝΔ και των λοιπών κεντροδεξιών κομμάτων τη δεκατία του '70, ούτε παλιότερα.

    Επίσης: Είναι διαφορετικό να το κάνεις σε συνθήκες ηρεμίας και νηφάλιου προγραμματισμού (που και πάλι διαφωνώ, όμως για άλλους λόγους) και διαφορετικό να το αντιμετωπίζεις ως εργαλείο αντιμετώπισης κρίσης. Εκεί, το ευρωομόλογο είναι το μόνο βέβαιο (κατά τη γνώμη μου πάντα) ότι θα βαθύνει και θα μονιμοποιήσει την κρίση και δεν θα την επιλύσει.

    Σε αυτά όλα, έχεις να πεις κάτι;

    • ψυχραιμια avatar
     ψυχραιμια @ Επώνυμος 05/01/2011 21:00:36

     Σωστη πολιτικη θα ηταν η πολιτικη ενωση.
     Αυτο αυτη τη στιγμη δεν παιζει.Ακολουθηθηκε η παλαβομαρα της νομισματικης ενωσης χωρις πολιτικη λογω των εθνικων συμφεροντων της Γαλλιας και της Γερμανιας.
     Το ερωτημα ειναι μεσα στο πλαισιο αυτο τι ειναι κοντινοτερο στη πολιτικη ενωση;
     Ο ενιαιος δανεισμος πλουσιων και φτωχων με το ιδιο επιτοκιο ή ο ξεχωριστος.
     Και φυσικα αν παμε σε ενιαιο δανεισμο εκ των πραγματων παμε και σε καποιο ειδος οικονομικης κυβερνησης ή συντονισμου.
     Φερνει αυτο απο την πισω πορτα τη πολιτικη ενωση ή οχι;

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ ψυχραιμια 05/01/2011 21:03:58

      Αν η πολιτική ένωση δεν ταυτίζεται με τα συμφέροντα της ευρωπαϊκής ολότητας και αλλά και του κάθε ευρωπαϊκού έθνους ξεχωριστά, τότε η πολιτική ένωση δεν είναι "σωστή πολιτική", αλλά εγκληματική, αυτοκτονική πολιτική. Βλέπουμε π.χ. τι στάση κρατάει η Ευρώπη στα εθνικά μας θέματα, στο Κυπριακό, στο λαθρομεταναστευτικό κλπ. και αντιλαμβανόμαστε ότι θα μας διαλύσει και δεν θα μας βοηθήσει το να τους εκχωρήσουμε το δικαίωμα να αποφασίζουν για εμάς.

      Οπότε, γιατί να είναι "σωστή πολιτική";

      Αυτό είναι που αποκαλώ εγώ "τυφλός φιλοευρωπαϊσμός".

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ Επώνυμος 05/01/2011 21:25:09

      Ποια μεγαλη δυναμη εχει κρατησει πιο ευνοικη θεση στα ελληνικα ζητηματα απο την ΕΕ;
      Οι Κυπριοι κομμουνιστες ειναι υπερ της ενταξης στην ΕΕ και εσυ αμφιβαλλεις οτι ηταν η βελτιστη επιλογη;
      Πηγε η Παπαρηγα εκει για να τους μεταπεισει και της ειπαν "βαζουμε το εθνικο συμφερον πανω απο το ταξικο" και τα μαζεψε και εφυγε.
      Αλλα εσυ τους θεωρεις προδοτικους.Ομως και ο ΔΗΣΥ ειναι υπερ -προδοτες και αυτοι.
      Ξερεις πως λεγεται το δεξιο απορριπτικο κομμα εκει;
      ΕΥΡΩ.ΚΟ δηλαδη Ευρωπαικο Κομμα.
      Αν μου βρεις εναν Κυπριο πολιτικο κατα της ΕΕ σφυρα μου.
      Στο μακεδονικο μονο οι χωρες της ΕΕ μιλανε για FYROM,ΗΠΑ,Ρωσια,Κινα αναγνωριζουν Μακεδονια σκετο.

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ Επώνυμος 05/01/2011 21:31:04

      Οι Κύπριοι ΝΟΜΙΖΟΥΝ ότι η Ευρώπη "αυτόματα" θα τους δώσει δίκαιη λύση. Τώρα που βλέπουν ότι και η Ευρώπη στα ίδια κινείται με τις ΗΠΑ πιθανόν να καταλάβουν κι αυτοί αυτό για το οποίο προσπαθείς εσύ να μας παραπλανήσεις: ΜΟΝΟΝ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ μπορούμε να τα καταφέρουμε και ποτέ βασιζόμενοι σε ξένες πλάτες.

      Αυτό είναι η πηγή της κακοδαιμονίας μας από την αρχή.

      Κι εσύ το παίζεις έξυπνα το παιχνίδι του "δεν μπορούμε μόνοι μας", αφού αυτή είναι και η δουλειά σου εδώ, αλλά βασικά σας έχουμε πάρει χαμπάρι.

     • Δημήτρης avatar
      Δημήτρης @ ψυχραιμια 05/01/2011 21:15:42

      δεν υπάρχει μόνο ένας τύπος πολιτικής ένωσης

 14. factorx avatar
  factorx 05/01/2011 20:38:51

  Για μια ακόμα φορά και δυστυχώς η κριτική ορισμένων είναι αποσπασματική και βιαστική.

  Θυμίζω καταρχήν την προηγουμενη ανακοινωση επι του θέματος: «Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, είχε απαντήσει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο για το θέμα του Ευρω-ομολόγου στην ομιλία του στη Βουλή, για τον Προϋπολογισμό του 2011. Απευθυνόμενος στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, είχε αναφερθεί σε «επικοινωνιακά τεχνάσματα», όπως το τελευταίο με την εξαγγελία συλλογής υπογραφών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην Ευρώπη, και είχε τονίσει:

  ‘’Δεν αρκεί ένα εκατομμύριο υπογραφές από οπουδήποτε. Πρέπει να προέρχονται από 7 χώρες μέλη, τουλάχιστον, και μάλιστα με θεσπισμένα ελάχιστα υπογραφών σε κάθε χώρα μέλος. Δεύτερον, πρέπει να περάσουν από πολλά στάδια, αλλά στο τέλος η Κομισιόν θα κληθεί να αποδεχθεί ή όχι τη σχετική πρωτοβουλία. Κι αν τη δεχθεί η Κομισιόν, πρέπει να την εγκρίνει ομόφωνα και το Συμβούλιο. Όπου υπάρχουν οι γνωστές αντιδράσεις. Και όχι μόνο από ένα κράτος…

  Συνεπώς, όλο αυτό είναι στον αέρα: Είναι μη δεσμευτικό. Και προσέξτε. Το κυριότερο: Όπως δηλώνει η ανακοίνωση της Κομισιόν, η πρωτοβουλία αυτή θα μπορέσει να ξεκινήσει από την άνοιξη του 2012 και μετά! Ενώ τα ευρωομόλογα είναι σίγουρο ότι θα τα χρειασθούμε πολύ νωρίτερα.

  Και τέλος: το εννοείτε αυτό που κάνατε ή το πετάξατε έτσι «για το θεαθήναι»; Κι αν το εννοείτε, συνεννοηθήκατε με ομολόγους σας ή με ηγέτες άλλων χωρών μελών; Κι αν το κάνατε με ξένους ηγέτες, γιατί δεν το συνεννοηθήκατε προηγουμένως μαζί μας; Αφού ξέρατε ότι από την πρώτη στιγμή εμείς ζητούσαμε ευρω-ομόλογο…’’

  Να σημειωθεί ότι, από τότε μέχρι σήμερα, κανένα από τα ερωτήματα που έθεσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς δεν απαντήθηκε από τον κ. Παπανδρέου».

  Με άλλα λογια:

  1. πρώτος ειχε ταχθει υπερ του ευρωομολόγου διευκρινιζοντας πληρως την θεση του.

  2. θα αφησει τωρα τον Παπανδρεου να σπεκουλάρει;

  3. Πολιτική κάνουμε ή ασκησεις επαναστατικής γυμναστικης επώνυμε;

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ factorx 05/01/2011 20:43:43

   Κι από την πρώτη στιγμή είχα ταχθεί κι εγώ κατά της έκδοσης ευρωομολόγου. Για τους ίδιους λόγους που σου είπα και τώρα. Και που σε όλους αυτούς δεν μου απαντάς ΟΥΤΕ ΣΕ ΕΝΑΝ.

   Εν πάση περιπτώσει, δεν μπορούμε να συμφωνούμε σε όλα. Μακάρι να κάνω εγώ λάθος. Προς το παρόν όμως, αυτά που σου είπα παραπάνω εξακολουθούν να με πείθουν.

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ factorx 05/01/2011 20:53:29

   Εγραψα πιο πανω οτι απο ολα τη μεχρι τωρα πολιτικη σταδιοδρομια του Σαμαρα προκυπτει οτι ειναι ευρωπαιστης.Ποτε δεν εδειξε κατι αλλο.
   Οι διαφωνιες και οι συγκρουσεις με αλλες μεμονωμενες ευρωπαικες χωρες που εχει ειναι παντα απο τη σκοπια της ενισχυσης της ενοποιησης.
   Φυσικα αυτο γενικα συμφερει τις αδυνατες χωρες σαν την Ελλαδα και αυτος ειναι ο κυριος λογος.
   Αυτο εχει παρεξηγηθει αλλα πρεπει να ξεκαθαρισει.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ ψυχραιμια 05/01/2011 20:59:21

    Βασικά, ο τυφλός "φιλοευρωπαϊσμός" είναι ο θάνατος της συζήτησης και των επιχειρημάτων.

    Καταρχάς δεν μας λες, γιατί να είναι "καλό" πράγμα η ενίσχυση της ενοποίησης στο συγκεκριμένο θέμα, αλλά και γενικότερα.

    Πόσο μάλλον, όταν η εκβιασμένη ενοποίηση που συντελείται έχει οδηγήσει σε κύμα αντιδράσεων σε ΟΛΕΣ τις χώρες της Ευρώπης, που στοχοποιείται παραπλανητικά ως δήθεν "ευρωσκεπτικισμός".

    • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
     ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Επώνυμος 05/01/2011 21:03:28

     απο την τυφλα μας, φτασαμε εδω σημερα!! ΟΛΟΙ !
     Μακαρι να βγαλουμε τις τσιμπλες.
     "ειμαι περηφανος που ειμαι απ τη χωρα σου Σωκρατη, κι ας εχω τσιμπλα στο ενα ματι.."

     ΠΠ

    • Δημήτρης avatar
     Δημήτρης @ Επώνυμος 05/01/2011 21:48:18

     Έχει περάσει αξιωματικά η ιδέα ότι περισσότερη ολοκλήρωση σημαίνει περισσότερη ανάπτυξη (για ποιον, αλήθεια; και με ποιο κόστος για το περιβάλλον και για την υγεία μας;) και περισσότερη ανάπτυξη δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς περισσότερη ολοκλήρωση. Και μόνο ο όρος ολοκλήρωση προϋποθέτει μια συγκεκριμένη, εξιδανικευμένη εικόνα για το μέλλον της Ευρώπη. Αυτή η εικόνα προβάλλεται ως ικανοποιητική για όλους μας χωρίς να είναι δυνατό να ελέγξουμε εμπειρικά αν η πραγματικότητα θα είναι όντως όπως την προβλέπουν. Απλά καλούμαστε να συμφωνήσουμε αλλιώς είμαστε ‘ευρωσκεπτικιστές’ ή και ‘οπισθοδρομικοί’ (λες και η ολοκλήρωση είναι σίγουρα πορεία προς τα εμπρός). Υποτίθεται δηλαδή πως τώρα που η Ευρώπη αποτελείται ακόμη από ισχυρά εθνικά κράτη, με πολλές αρμοδιότητες, είναι 'λειψή' και θα τελειωθεί στο μέλλον, όταν θα υπάρχει μια ευρωπαϊκή υπερκυβέρνηση, που θα είναι αφοσιωμένη στο να διευκολύνει την ελεύθερη λειτουργία των αγορών. Πρόκειται για δημιουργία πολιτείας από πάνω προς τα κάτω, χωρίς καμιά θεμελίωση στο δήμο, αφού υπάρχουν ευρωπαϊκοί δήμοι κι όχι ευρωπαϊκός δήμος (εφόσον βέβαια δεν αντιλαμβανόμαστε το δήμο μόνο ως μια νομική κατασκευή). Η εικόνα αυτή προβάλλεται μάλιστα ως κάτι το ιδανικό βάσει της εσφαλμένης συλλογιστικής ότι μέχρι τώρα η Ευρώπη πάει καλύτερα από παλιά (που υπήρχαν πόλεμοι, πείνα, κ.λ.π.) άρα πρέπει να συνεχίσουμε τη διαδικασία όπως την αποφασίζουν τα πολιτικά και, βασικά, τα οικονομικά κέντρα αποφάσεων (όλες οι κύριες πολιτικές προωθούν την εξάπλωση και ενδυνάμωση του διεθνούς κεφαλαίου και την εξάρτηση των κοινωνιών από αυτό). Όμως η διαδικασία της ‘ολοκλήρωσης’ είναι τελείως ανομοιογενής και απρόβλεπτη. Το ότι τα πρώτα στάδιά της υπήρξαν ευεργετικά από πολλές απόψεις δε συνεπάγεται ότι θα είναι και τα επόμενα. Γιατί αλλάζουν και η ίδια η διαδικασία (αποδυναμώνοντας όλο και περισσότερο τις πολιτείες που με τόσο κόπο έκτισαν οι ευρωπαϊκοί λαοί) και οι συνθήκες στις οποίες εφαρμόζεται. Και σίγουρα δεν εξηγεί γιατί πρέπει να συνεχιστεί η διαδικασία αυτή βάσει καθαρά νεοφιλελεύθερων αρχών και ουσιαστικά εν αγνοία των ίδιων των ευρωπαϊκών λαών για χάρη των οποίων δήθεν γίνεται.
     Γνώμη μου είναι πως οι λίγες δεκαετίες ευμάρειας και σχετικής οικονομικής ισότητας που απόλαυσαν οι Δυτικοευρωπαίοι τελείωσαν. Ο καπιταλισμός ήταν πολύ βάρβαρος με τους ευρωπαϊκούς λαούς στο 19ο αιώνα (και με τον υπόλοιπο πλανήτη συνέχεια από τότε που εμφανίστηκε) και ήρθε η ώρα να ξαναθυμηθούμε πόσο καλά περνούσε ο Όλιβερ Τουΐστ. Εκτός αν αποφασίσουμε να σταματήσουμε να δεχόμαστε αλόγιστα ό,τι μας σερβίρουν ως ‘ωφέλιμο’ και κάνουμε τον κόπο να σκεφτούμε και λίγο έξω από το πλαίσιο των καθιερωμένων αντιλήψεων. Τόσο πολύ ξεχάσαμε τη σημασία της αμφιβολίας;

  • ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ avatar
   ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ @ factorx 06/01/2011 01:22:22

   ΣΩΣΤΟΣ Ο ΦΑΚΤΟΡΑΣ.
   ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ.
   ΔΕΝ ΑΛΛΑΞΕ ΘΕΣΗ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ.
   ΑΛΛΟ ΤΟ SHOW -ΓΑΠ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΣΑΜΑΡΑ.
   ΑΝ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΜΟΙΑ , ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ .

 15. Petros avatar
  Petros 05/01/2011 20:49:57

  Επώνυμε δεν διαφωνώ επί της ουσίας αλλά ξεχνάς ότι την χρονική στιγμή που θα κληθεί ένας Ελληνας πρωθυπουργός να επανέλθει σε μια τέτοια πολιτική κανείς δεν γνωρίζει σε τι κατάσταση θα είναι η χώρα.
  Όσο πιο αργά τόσο δυσκολότερο.
  Πάντως όταν λέμε ευρωομόλογο μιλάμε για κάτι μη ορισμένο.
  Συζητιώνται πολλές εκδοχές
  Μπορεί να είναι από κάτι σε παραλλαγή του μνημονίου έως να προσφέρει πράγματι χαμηλό κόστος δανεισμού .
  Εξαρτάται από τους όρους.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ Petros 05/01/2011 20:57:35

   Το παν είναι να πιστέψει η χώρα στις δυνάμεις της. Και όταν της λες, εμμέσως πλην σαφώς ότι "χώρα, χρειάζεσαι δεκανίκια", ΔΕΝ θα πιστέψει ποτέ στις δυνάμεις της. Αφού της λες ότι "δεν θα τα καταφέρεις".

   Αυτό είναι ο πυρήνας του προβλήματος της Ελλάδας από το 1822-23 και μετέπειτα. Ότι οι πολιτικοί της της λένε "δεν θα τα καταφέρεις μόνη σου".

   Ο Σαμαράς είναι ο ΜΟΝΟΣ που μπορεί να το δει διαφορετικά και ΠΡΕΠΕΙ να το δει διαφορετικά...

   • Petros avatar
    Petros @ Επώνυμος 05/01/2011 21:12:33

    Επί της αρχής συμφωνώ απολύτως μαζί σου.
    Η θέση σου όμως αποκτά νόημα μόνο με έξοδο από την ευρωζώνη.
    Αλλιώς συμμετοχή σε ζώνη ενιαίου νομίσματος αλλά διαφορετικού κόστους δανεισμού παράγει ένα εκ προοιμίου πλαισιο διεύρυνσης των οικονομικών ανισορροπιών μεταξύ ''πλούσιων'' και ''φτωχών'' χώρών.
    Αυτή είναι η Ευρώζώνη ως σήμερα,
    Η Ευρωζώνη της Γερμανίας.

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ Petros 05/01/2011 21:16:30

     Πιστεύω βαθιά, πιστεύω ακράδαντα, ότι αυτή η διαφορά κόστους δανεισμού σήμερα είναι κάτι το προσωρινό. Διότι είναι κάτι το αφύσικο, ΤΕΤΟΙΑ διαφορά επιτοκίων, όταν τριτοκοσμικά κράτη έχουν πολύ χαμηλότερα επιτόκια...

     Όσο και να προσπάθησε η προπαγάνδα ΓΑΠ-ΔΝΤ να μας πείσει για το αντίθετο, η Ελλάδα δεν είχε (και, ακόμη, δεν έχει) δημοσιονομικά προβλήματα τέτοια που να την καθιστούν τόσο προβληματική ως χώρα.

     Σε καιρούς κρίσης που ζούμε σήμερα, ένα σπρεντ της τάξης του 150-200, δικαιολογείται. Μέσα σε μια πενταετία είναι ρεαλιστικό να πέσει κάτω από το 100 και σε μια δεκαετία-δεκαπενταετία να μηδενιστεί. Το τελευταίο, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει σοβαρή πολιτική ανασυγκρότησης.

     • ψυχραιμια avatar
      ψυχραιμια @ Επώνυμος 05/01/2011 21:29:06

      Αυτο ισχυει και για την Iσπανια και τη Πορτογαλια;
      Τα τριτιοκοσμικα κρατη εχουν χαμηλα επιτοκια αλλα και ξεχωριστα νομισματα.
      Οι αγορες ξερουν οτι εχουν το οπλο της υποτιμησης.
      Εδω υπαρχει το ιδιο νομισμα και αυτο δυσκολευει τα πραγματα.Ουσιαστικα η πιεση που υπο κανονικες συνθηκες θα ασκειτο στο νομισμα για υποτιμηση μεταφερεται στα spread των επιτοκιων.

     • Επώνυμος avatar
      Επώνυμος @ ψυχραιμια 05/01/2011 21:34:31

      Αααα, άρα "δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας".

      Λοιπόν, η υποτίμηση χρειάζεται ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΤΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΠΛΗΡΩΜΩΝ και όχι για να δημιουργήσεις δημοσιονομικά πλεονάσματα. Εκεί θέλεις (για το ισοζύγιο) μακροπρόθεσμη πολιτική, ενώ για τα δημοσιονομικά πλεονάσματα αρκεί και βραχυπρόθεσμη (σε ορίζοντα λίγων ετών). Αλλά το ισοζύγιο δεν σε βλάπτει, ακόμη, βραχυπρόθεσμα, οπότε δεν σε πειράζει το θέμα της μη υποτίμησης για να ξεπεράσεις τη σημερινή κρίση.

      Ένα βασικό πρόβλημα που έχω με τη σημερινή κρίση είναι ότι οι εχθροί της χώρας μπλέκουν ένα σωρό άσχετα πράγματα (π.χ.: την υποτίμηση) και θα μας κάνουν να ξεχάσουμε σε λίγο την άλφα-βήτα.

     • Δημήτρης avatar
      Δημήτρης @ ψυχραιμια 05/01/2011 22:01:23

      Και πριν δεν υπήρχε το όπλο της υποτίμησης και τα σπρεντ ήταν πολύ χαμηλότερα. Τα σπρεντ αφορούν τις συνολικές προοπτικές της οικονομίας, την αξιοπιστία, την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητά της, και αυτά δεν εξαρτώνται από το αν έχει δικό της νόμισμα, παρόλο που η υποτίμηση είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο νομισματικής πολιτικής. Τα σπρεντ ανέβηκαν όταν ο ΓΑΠ ανακοίνωσε τεράστιο έλλειμμα για το 2009 και ακολούθησαν υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας. Κι εξακολουθούν να είναι ψηλά γιατί οι αγορές βλέπουν αυτό που λέει το ίδιο το Μνημόνιο,ότι το χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται για χρόνια, άρα η οικονομία θα δυσκολεύεται όλο και περισσότερο στην εξυπηρέτησή του άρα θα είναι όλο και πιο ριψοκίνδυνο να δανείσει κάποιος λεφτά στην Ελλάδα.

 16. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 05/01/2011 21:33:13

  Εκεινο που θα υπογραψεις ειναι να εχεις ισοσκελισμενους κατα το δυνατον προυπολογισμους.Τα ορυκτα σου τα κανεις οτι θελεις.
  Δεν προκειται ομως να σου κανουν τη χαρη αν δεν κινδυνευσει ολος ο Νοτος,μην ανησυχεις.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ ψυχραιμια 05/01/2011 21:37:46

   Όοοοχι, δεν θα υπογράψεις μόνον αυτό, θα σου πουν "επειδή δεν σε εμπιστεύομαι ότι θα έχεις ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, φέρε μου και πλήρη έλεγχο".

   Πονηρούλη, λέμε και μισές αλήθειες τώρα, ε;

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ Επώνυμος 05/01/2011 21:39:25

    Ποιος θα ελεγχει και τι;Η Eυρωπαικη Επιτροπη με τον τροπο που ηλεγχε και μεχρι τωρα.

    • Επώνυμος avatar
     Επώνυμος @ ψυχραιμια 05/01/2011 21:42:16

     Όοοοχι, θα υπάρχουν πολύ πιο αποτελεσματικοί μηχανισμοί. Έγκριση του προϋπολογισμού από Ευρώπη και τέτοια ωραία πράγματα. Να μην μπορείς να ξοδεύψεις ούτε ένα ευρώ αν δεν σου πουν αυτοί "οκ".

 17. tiramola avatar
  tiramola 05/01/2011 21:33:55

  Τα πάντα είναι θέμα ψυχολογίας στην αγορά, μιάς αγοράς που χειραγωγείται από τους κερδοσκόπους που παίζουν στοίχημα όπως σε εταιρείες τύπου king-bet, football-bet κλπ.
  Επιδιώκουν ακόμα και οι πιό αισιόδοξοι να βλέπουν το ποτήρι μισοάδειο.
  Έχουν ξεσκίσει τους λαούς τους μαζεύοντας χρήμα για να πληρώσουν τα δανεικά οι κυβερνήσεις, και αυτοί εκεί, να ποντάρουν στη χρεωκοπία.
  Όταν ο Παπανδρέου έκανε λόγο για κερδοσκόπους τα think tanks της ιστοσελίδας έκαναν πλάκα.
  Τους ανακάλυψε και ο Σαμαράς.
  Όπου νάναι θα τους ανακαλύψουν και άλλοι πολιτικοί ηγέτες της ΕΕ και τότε ενδεχομένως να καταλάβουν ότι εκπροσωπούν ανθρώπους απαγορεύοντας με νόμο τα πονταρίσματα που έχουν να κάνουν με δανειακές συμβάσεις κρατών.

  • Επώνυμος avatar
   Επώνυμος @ tiramola 05/01/2011 21:35:47

   Ο βασικός που χειραγώγησε την αγορά ήταν ο ίδιος ο ΓΑΠ με τις τρομακτικές δηλώσεις του μετά τον Οκτώβριο του 2009 και τους εξωφρενικούς χειρισμούς του.

   Αλήθεια, για το σκάνδαλο Τ+10 και τα όσα έχει καταγγείλει η Βάσω Παπανδρέου δεν μας έχεις πει τίποτα εδώ μέσα.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ tiramola 05/01/2011 21:45:30

   Αγορά που χειραγωγείται από κερδοσκόπους; Δεν αναφέρεσαι σε τίποτα συντρόφους σου ελπίζω... Αυτοί είναι μανούλες σε τέτοια

  • Petros avatar
   Petros @ tiramola 05/01/2011 21:48:00

   Ο ΓΑΠ έκανε πρώτος λόγο για κερδοσκόπους γιατί εδώ και ένα χρόνο
   κερδοσκοπεί ο ίδιος και οι εντολοδόχοι του εις βάρος της Ελλάδας .
   Ο καλύτερος τρόπος να κερδοσκοπήσεις είναι να επικαλείσαι την κερδοσκοπία.

   ΦΎΓΕΤΕ ΚΑΚΟΙ ΚΕΡΔΟΣΚΌΠΟΙ ΦΥΓΕΤΕ
   Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ
   ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ ΚΑΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΜΗΝ ΤΟ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ ΥΠΟΨΗ.

   Εντάξει τιραμόλα δημοτικό τελειώσαμε.

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Petros 05/01/2011 21:48:53

    "Ο καλύτερος τρόπος να κερδοσκοπήσεις είναι να επικαλείσαι την κερδοσκοπία."

    Καταπλητικό! Και διαχρονικό, θα έλεγα!

 18. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 05/01/2011 21:49:20

  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σε δήλωσή του, εξέφρασε την ελπίδα, η σημερινή ενέργεια του Αντώνη Σαμαρά να στείλει επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάγκη έκδοσης του υρωομολόγου, να αποτελέσει πλέον πάγια θέση του κόμματος της ΝΔ «για την υποστήριξη αυτής της, εξαιρετικής σημασίας, πρότασης». !!!!!!!!!!!!

  Όπως σημείωσε ο κ. Πεταλωτής, πρόκειται για μια πρόταση «που αναπτύσσει και υποστηρίζει εδώ και πολύ καιρό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και παρά το γεγονός ότι μόλις χθες η ΝΔ χαρακτήριζε την πρότασή μας αυτή “επικοινωνιακό τέχνασμα”».

  «Ελπίζουμε ακόμα, η αξιωματική αντιπολίτευση, έστω και τώρα, να βαδίσει στο δρόμο της υπευθυνότητας, κάτι που οφείλει στον ελληνικό λαό», κατέληξε ο κ. Πεταλωτής.

  Take to have !!

  ΠΠ

 19. tiramola avatar
  tiramola 05/01/2011 22:20:30

  Σωστός ο Πεταλωτής, ο μόνος δρόμος είναι της υπευθυνότητας.
  Προσέξτε τι γράφει ο σύγχρονος Οδυσσέας.
  "Έτσι, ως οικονομολόγος, είμαι πεπεισμένος πλέον ότι τα Ευρωομόλογα είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε τη διασπορά των συνεπειών από τη σημερινή κρίση σε άλλα κράτη μέλη."
  Επίσης.."Ο Μόνιμος Μηχανισμός Σωτηρίας που τώρα θεμελιώνουμε, θα προσφέρει μικρή βοήθεια σε οικονομίες που κλονίζονται από χρόνιες ανισορροπίες. Η συμμετοχή ιδιωτών στη διασπορά ρίσκου θα εκτοξεύσει τα spreads....
  Άιντε, όλους μάγκες θα σας κάνει ο Τζέφρυ...

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ tiramola 05/01/2011 22:25:56

   Tωρα εσυ παραπληροφορεις μαζι με τον Πεταλωτη.Το ευρωομολογο ηταν αιτημα του Σαμαρα οταν ο Τζεφρυ ασχολειτο με πιστολια στο τραπεζι και εδω μεσα ΚΑΙ εσυ -και το θυμαμαι καλα- μας ελεγες ποσο εχει αλλαξει το ΔΝΤ που ειναι τωρα υπο τον ελεγχο του σοσιαλιστη Στρος Καν και δεν ειναι τοσο σκληρο οσο παλια και απειλωντας την Ευρωπη με το ΔΝΤ θα παρουμε χρηματοδοτηση κλπ.
   Εκεινο που ειπε ο Σαμαρας και ισχυει ειναι οτι η διαδικασια του δημοψηφισματος ειναι ατελεσφορη αν δεν πεισθουν οι κυβερνησεις των αλλων χωρων.

  • sawas avatar
   sawas @ tiramola 05/01/2011 22:47:46

   “…είμαι πεπεισμένος πλέον ότι τα Ευρωομόλογα είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε τη διασπορά των συνεπειών από τη σημερινή κρίση σε άλλα κράτη μέλη”

   Αυτό είναι μια πρόταση και χωρίς τεκμηρίωση

   Το γεγονός πως επικαλείται την ιδιότητα του (οικονομολόγος) δεν δικαιολογεί ταυτόχρονα και την ορθότητα της άποψης του (ad hominem)

   Περιμένω να μου εξηγήσει ο ΓΑΠ και ο ΣΑΜΑΡΑΣ γιατί είναι ο καλύτερος τρόπος να αποφύγουμε την γενίκευση των συνεπειών η έκδοση Ευρωομόλογου.

   Αντίθετα, μια ομογενοποίηση των ευρωομολόγων (αυξημένα επιτόκια) διαχέει το ρίσκο με συνέπεια τον έλεγχο χρέους και της Γερμανίας.

   Αυτήν την στιγμή, επειδή ακριβώς δεν υπάρχει τρόπος να αγγιχτεί η οικονομία της Γερμανίας (παρά μόνο με σενάρια) είναι η απόδειξη πως ΤΩΡΑ δεν υπάρχει διάδοση του ρίσκου…….
   Ο μόνος τρόπος να φτάσει το ρίσκο στην Γερμάνια είναι η μέθοδος ντόμινο που ακολουθείται.


   Τιραμολα, πριν μας κάνει μάγκες ο ΓΑΠ μας έκανε δάγκες…..

 20. factorx avatar
  factorx 05/01/2011 22:24:48

  Ευτυχώς που ο κυβερνητικός εκπροσωπος κ. Πεταλωτης διαβάζει σχόλια του antineews:
  “Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σε δήλωσή του, εξέφρασε την ελπίδα, η σημερινή ενέργεια του Αντώνη Σαμαρά να στείλει επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάγκη έκδοσης του ευρωομολόγου, να αποτελέσει πλέον πάγια θέση του κόμματος της ΝΔ «για την υποστήριξη αυτής της, εξαιρετικής σημασίας, πρότασης».

  Όπως σημείωσε ο κ. Πεταλωτής, πρόκειται για μια πρόταση «που αναπτύσσει και υποστηρίζει εδώ και πολύ καιρό, σε ευρωπαϊκό επίπεδο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου και παρά το γεγονός ότι μόλις χθες η ΝΔ χαρακτήριζε την πρότασή μας αυτή 'επικοινωνιακό τέχνασμα'». «Ελπίζουμε ακόμα, η αξιωματική αντιπολίτευση, έστω και τώρα, να βαδίσει στο δρόμο της υπευθυνότητας, κάτι που οφείλει στον ελληνικό λαό», κατέληξε ο κ. Πεταλωτής….”

  (χα χα χααααα)

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ factorx 05/01/2011 22:28:49

   Ναι αλλα το ερωτημα ειναι αν η ΝΔ και ο Σαμαρας βεβαιως ή εστω το ζευγαρι Παναγιωτοπουλος - Τζοτζολα εχουν ΣΤΟΜΑ για να απαντησουν οτι το ευρωομολογο ΗΤΑΝ παγια θεση της ΝΔ οταν ο ΓΑΠ εβγαζε πιστολια στο τραπεζι με τα οποια πυροβολησε εμας τελικα.

 21. φωτεινη avatar
  φωτεινη 05/01/2011 22:26:58

  διαβασα ολα τα σχολια και στο οικονομικο κομματι δεν καταλαβα ουτε τι λεγατε ,στο επικοινωνιακο μερος ομως συμφωνω με τον bodinus1576.ηταν ο πιο ορθος τροπος να διαχωρισει τη θεση του απο τις παλινωδιες τουπαπανδρεου.

 22. factorx avatar
  factorx 05/01/2011 22:51:58

  1. Ο Σαμαράς μίλησε πρώτος για ευρω-ομόλογο τον Μάρτιο του 2010, όταν ο Γιωργάκης και ο κ. Πεταλωτής δεν είχαν καταλάβει τι συνέβαινε και έβγαιναν υπερ της Μέρκελ και του Προσωρινου Μηχανισμου Στήριξης των 720 δις (δεν - θυμάμαι - τώρα - πόσα - ακριβώς). Αποτελεί λοιπόν πάγια θέση του.

  2. Πρέπει να καταλάβουμε οτι δίνουμε μια μάχη μέσα στην Ελλάδα και μια έξω. Η θέση για το ευρωομόλογο δεν αναιρεί το βασικό ΟΧΙ στο Μνημονιο. Βοηθά όμως στον αγωνα κατά της Μέρκελ και του Μηχανισμου Στηριξης με Ιδιωτες. Αποτελεί επίσης μια κίνηση στρατηγικής του Σαμαρά να σπάσει την απομονωση στην οποία προσπαθούν να τον θέσουν στην Ευρώπη

  3. Ο Σαμαράς λέει ναι στο Ευρω-ομόλογο τώρα που σημαίνει να δανειζόμαστε λίγο φτηνότερα. Ενω ο Γιώργος το πάει με δημοψηφίσματα και άλλα στις καλένδες της ΕΕ.

 23. tiramola avatar
  tiramola 05/01/2011 22:56:05

  Μην ανησυχείς και η Μέρκελ θα αποδεχθεί το ρίσκο και αν είναι προκατειλημένη απέναντι στους Έλληνες και διστάζει τώρα, σε λίγο θα άρει τις ενστάσεις υπό την πίεση των Γερμανικών βιομηχανιών.
  Εκτός και αν θέλουν να ψάχνουν για πελάτες στην Αφρική...

 24. ierofantis avatar
  ierofantis 05/01/2011 22:58:46

  Καλησπέρα σε όλους και όλες.

  Στο θέμα της ανάρτησης, έχω μια σκέψη που μπορεί να ακουστεί ολίγον εξωφρενική, νομίζω όμως ότι έχει μια βάση.

  Συνδέω την θέση Σαμαρά για ευρωομόλογο με τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και ειδικά στο ζήτημα καθορισμού ΑΟΖ.

  Και εξηγούμαι. Αν εκδοθεί ευρωομόλογο με άλλη, συντομότερη διαδικασία από αυτή που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε και σε άλλο πλαίσιο από αυτό που μέχρι τώρα κουβεντιάζουμε, ανεξάρτητα από τυχόν αντιρρήσεις ή επιφυλάξεις, σίγουρα θα μας εξασφαλίσει, ως χώρα, ευνοϊκότερους όρους χρηματοδότησης σε μια εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία. Βεβαίως και θα πρέπει να δώσουμε έμφαση σε αυτόνομη και δημιουργική ανάπτυξη εξ ιδίων πόρων, (κάτι που νομίζω ευαγγελίζεται ο Επώνυμος), πλην όμως έχουμε και θα εξακολουθήσουμε να έχουμε, πιεστικές ανάγκες αναχρηματοδότησης χρεών στο άμεσο μέλλον που, ακόμη και με πυραυλικές ταχύτητες να εφαρμόζαμε εθνικό οικονομικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης, αυτές οι ανάγκες θα εξακολουθούσαν να υπάρχουν.

  Άρα για εμένα η έκδοση ευρωομολόγου είναι καταρχήν θετική εξέλιξη και καλώς ο Σαμαράς το βάζει στο τραπέζι.

  Ποια είναι τώρα η συνέχεια. Ευρωομόλογο σημαίνει (όπως άλλωστε υπαινίχθησαν πολλοί σχολιαστές) υψηλότερο κόστος για τις ανεπτυγμένες οικονομίες της Ευρωζώνης οι οποίες θα επωμίζονται μέρος του κόστους δανεισμού μας. Στην περίπτωση αυτή και επειδή ζούμε σε ένα κόσμο όπου οι διπλωματικές και οικονομικές σχεσεις δεν καθορίζονται από την αγάπη των Ευρωπαίων για τον ήλιο, τη θάλασσα και το ουζάκι μας αλλά από στυγνούς οικονομικούς υπολογισμούς, θα ζητηθούν ανταλλάγματα.

  Εκεί λοιπόν είναι που πιστεύω ότι συνδέεται η πολιτική Σαμαρά για ΑΟΖ, την οποία πολύ προσεκτικά υπανίχθηκε στη ΔΕΘ και πολύ ορθά κατά τη γνώμη μου δεν "καίει" ως διαπραγματευτικό χαρτί, με δημόσιες τοποθετήσεις που μπορεί να ικανοποιήσουν το Θυμικό μας, αλλά επί της ουσίας ακυρώνουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία.

  Οι Αμερικάνοι δεν δίνουν τίποτα για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στο Αιγαίο. Οι Ευρωπαίοι αντιθέτως έχουν την χρησή ευκαιρία να βάλουν στο παιχνίδι της εξόρρυξης ευρωπαϊκές εταιρίες από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Νορβηγία, σε χώρους που ανήκουν ή πρόκειται σύντομα να οριοθετηθούν μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών (Κύπρος και Ελλάδα) οι οποίες άλλωστε και ανήκουν και στον σκληρό πυρήνα του Ευρώ.

  Όλοι κερδισμένοι. Οι Έλληνες γιατί πέραν της φθηνής χρηματοδότησης από το ευρωομόλογο θα πάρουν και ποσοστό από την εξόρρυξη συν τεχνολογία, τεχνογνωσία και θέσεις εργασίας. Οι Ευρωπαίοι γιατί θα βάλλουν τις εταιρίες τους σε παιχνίδι εξόρρυξης σε παρθένες περιοχές, που έχουν αποδεδειγμένα πλέον, αξιοποιήσιμες ποσότητες υδρογονανθράκων και θα εξασφαλίσουν για τις χώρες τους πρόσβαση σε πηγές ενέργειας ελεγχόμενες από Ευρωπαϊκές δυνάμεις εντός ΕΕ, χωρίς να έχουν κάθε φορά να κάνουν με αστάθμιτους παράγοντες βλέπε Ρωσία, Ουκρανία, ασφαλίζοντας έτσι τις οδούς της ενέργειας, και επιτυγχάνοντας μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια και αυτοτέλεια.

  Ποιος μένει απέξψ από αυτή τη σκέψη; Οι Αμερικάνοι. Ίσως έτσι εξηγείται η πρεμούρα του Αμερικανοτραφούς τοποτηρητή να σπεύσει στο Ερζερούμ και να διαπραγματευτεί, όχι ουσιαστικά το μέλλον των υδρογονανθράκων της Ελλάδας, αλλά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, κάτι που πολύ θα εξυπηρετούσε τους Αμερικανούς, αφού θα συνέχιζαν να έχουν τους Ευρωπαιους υπό τον δικό τους ενεργειακό μανδύα.

  Συγνώμη για το σεντόνι και ευχαριστώ για την υπομονή σας να το διαβάσετε (όσοι εν πάσει περιπτώσει...)

  • ierofantis avatar
   ierofantis @ ierofantis 05/01/2011 23:34:52

   Συμπληρώνω δε στα ανωτέρω, ως συνέχεια δύο παράμετρους που θεωρώ σημαντικούς, έστω και αν εκ πρώτης όψεως δεν συνδέονται άμεσα με το θέμα του ευρωομολόγου.

   Η πρώτη αφορά τις επίσημες επισκέψεις Γερμανίας και Γαλλίας (Μέρκελ και Σαρκιζί), Ιανουάριο και Φεβρουάριο αντίστοιχα στην Κύπρο. Αν νομίζετε ότι πάνε για να συναντηθούν εθιμοτυπικά με τον εκπρόσωπο του μεγαλύτερου κομμουνιστικού κόμματος της Ευρώπης και να κουβεντιάσουν για το σοσιαλισμό, κάνετε λάθος. Πάνε να κουβεντιάσουν ενεργειακά...

   Σύντομα, μετά την Ευρωπαϊκή Σύνοδο κορυφής, στις 17 Ιανουαρίου, κάνω την πρόβλεψη ότι ο Σαμαράς θα λάβει πρόσκληση να επιστεφτεί τις πρωτεύουσες των ανωτέρω δύο χωρών. Ευρωομόλογο θα εκδοθεί με Πρωθυπουργό τον Αντώνη, όταν και το ΔΝΤ θα πάρει τα μπογαλάκια του για να φύγει. Δηλαδή ταχέως...

 25. factorx avatar
  factorx 05/01/2011 23:01:24

  Να προσθέσω και κάτι ακόμα: Πολλές φορές εδώ μέσα και με αφορμή την προπαγάνδα των παπαγαλακίων (sic) πολλοί αμφισβητούσαν τον Σαμαρά φοβόντουσαν οτι θα πει ΝΑΙ στο μνημόνιο, ότι θα διώξει τον έναν και θα φέρει τον άλλο, οτι θα συμβιαστεί κλπ κλπ. Κάθε φορά όμως ο Σαμαράς τους διέψευεδε. Ας έχουμε λοιπόν εμπιστοσύνη. Ο προβληματισμός είναι δείγμα υγείας όλων μας και επιβεβαιώνει οτι η νέα πλειοψηφία θα αποτελείται απο προβληματισμένους Συνέλληνες και οχι απο ζωντόβολα. και όπως ξέρετε εμείς δεν σταματήσαμε ούτε στιγμή να λεμε τα σύκα- συκα και στην σκάφη - σκαφη. Όμως μην διυλίζουμε τον κώνωπα και να εχουμε εμπιστοσύνη

 26. sawas avatar
  sawas 05/01/2011 23:09:50

  Δεν ανησυχώ, η Μερκελ και κάθε άλλος στην θέση της δεν άφηνε να αγγίξουν την «ιερή αγελάδα» τους (οικονομία) που με τόσο κόπο, χρόνο και θυσίες έφτιαξαν.

  Απεναντίας ανησυχώ για την κοντόφθαλμη πολιτική . Για να είμαι σαφές και ακριβοδίκαιος

  Βραχυπρόθεσμα (1-3 έτη) έχουν δίκιο οι ΓΑΠ, ΣΑΜΑΡΑΣ
  Μακροπρόθεσμα (<3 έτη) έχει δίκιο η Μερκελ

  Lieber ein Ende mit Schrecken als ein Schrecken ohne Ende

 27. φωτεινη avatar
  φωτεινη 05/01/2011 23:10:33

  δικαιολογουνται ετσι και οι χαμηλοι τονοι του σαμαρα.

  • ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ avatar
   ΕΛΕΝΗ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ @ φωτεινη 06/01/2011 01:31:20

   ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΧΑΡΤΙΑ ΑΛΛΑ...
   ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ...

 28. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 05/01/2011 23:15:56

  Το θεμα δεν ειναι η αμφισβητηση τοσο οσο η αγνοια των θεσεων του.
  Το θεμα της Ευρωπης ειναι βασικο.Ακομη και στη μοναδικη συνεντευξη του πριν τις δημοτικες εκλογες κατηγορησε τον Παπανδρεου οτι δεν προσπαθει να αντιμετωπισει την κριση μεσω της Ευρωπης.Πριν το μνημονιο ζητουσε ευρωπαικη λυση και οχι ΔΝΤ.
  Οποτε σε καποιο ζητημα εκδηλωνεται ακριβως η φιλοευρωπαικη του κλιση απογοητευονται οσοι αλλα ηθελαν.

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ ψυχραιμια 05/01/2011 23:58:22

   δεν είναι η Ευρώπη το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Και το Μνημόνιο και το ευρωομόλογο αυτό συνεπάγονται.

   Αυτά ως προς τον Σαμαρά και καμία σχέση με ευρσκεπτικισμό. Πάμε στον Ευρωσκεπτικισμό. Τι είναι η Ευρώπη -- στην πράξη, για εμάς, από το 90 μέχρι σήμερα. Είναι το λάδωμα των πολτικών μας για να δίνουν ή να διαλύουν επιχειρήσεις που υποδεικνύει η "Ευρώπη". Είνα μηχανισμός που εμείς δανειζόμαστε, και οι Γότθοι παίρνουν τα λεφτά. Μόνο είναι σύγχρονοι Γότθοι και μετά τον Β' ΠΠ αφήνουν και πουρμπουάρ.

   Καθείστε και σκεφτείτε τι δουλειά θα κάνουμε εμείς και τα παιδιά μας στην Ευρώπη. Ψάχνουν για υδραυλικούς, σερβιτόρους και κανένα κοριτσάκι άμα λάχει. Και να είμαστε και αναταγωνιστικοί με τους Κινέζους.

   • factorx avatar
    factorx @ archaeopteryx 06/01/2011 00:03:03

    Εγω αυτό για την εκχώρηση εθνικης κυριαρχιας με το ευρωομόλογο δεν το κατάλαβα αρχαίε. Όταν θα πέσει όπου νάναι και η Πορτογαλία και τα 720 δισ του πρώτου μηχανισμού δεν θα φτάνουν τι θα λες; Το ευρωομόλογο είναι η μόνη λύση εδώ που φτάσαμε χωρίς κατακλυσμιαίες αλλαγες - ασε βεβαια που δεν θα γίνει ποτέ. Και μου αρεσει που γκρινιάζουμε όλοι για το επικοινωνιακό υστερήμα της ΝΔ , αλλά όταν βάζει γκολ ο Σαμαράς (δημοψήφισμα εσυ Γιωργάκη, άμεση λύση εγω) το παίζουμε ....Παπαρηγα

    • tiramola avatar
     tiramola @ factorx 06/01/2011 00:22:22

     Συγνώμη, άμεση λύση με μιά επιστολή προς Μπαρόζο?

     • Orestios avatar
      Orestios @ tiramola 06/01/2011 00:59:20

      Έτσι κάνουν οι ηγέτες τιραμόλα

    • archaeopteryx avatar
     archaeopteryx @ factorx 06/01/2011 01:11:49

     το ευρωομόλογο, εάν δεν είναι δραχμή με 15% επιτόκιο, αλλά ευρω με "ευρωπαϊκό επιτόκιο", θα συνεπάγεται Γερμανική διαχείριση άμεση ή έμμεση (Βελγική) στα οικονομικά μας. Αυτό θα αρεσει σε κάθε σώφρονα επιχειρηματία, αλλά θα πληρώνεις τον κάθε Παπακωνσταντίνου, για να εκτελεί πιστά τις εντολές όχι του ψηφοφόρου, αλλά του διαχειριστή. Δεν ψηφίζεις αυτόν που σε διαχειρίζεται. Αυτό είναι απώλεια κυριαρχίας και Δημοκρατίας. Ο συνετός επιχειρηματίας θα σου πει, ότι θα είναι καλύτεροι από τους καραγκιόζηδες που έχουμε από το 1981. Θα απαντήσω, και οι Φράγκοι θεωρήθηκαν καλύτεροι το 1204, και οι Τουρκοι το 1453. Με μικρη δόση υπερβολής, αλλά καταλαβαίνεις.

     Η οργή μου είναι με την αποτυχία των Ελλήνων πολιτικών και ψηφοφόρων με την ευγενή βοήθεια ενός άθλιου πολιτεύματος (έχουμε Πρόεδρο βιτρίνα, και βουλευτές της πλάκας) και του Μέγκα τσάνελ. Και πανηγύριζα για τον 9.84, ο βλαξ.

     Η μόνη λογική εξήγηση είναι του έχουν τάξει του ΓΑΠ ότι θα μας σώσουν, αλλά πρέπει να συνεργαστεί και η ΝΔ. Το ποίημα θα είναι η ανταγωνιστικόιτητα έναντι των ...Κινέζων κλπ.

     Εξ ού και το σχόλιό μου, κάπου εδώ, ότι θα είμαστε υδραυλικοί στην Γερμανία, και σερβιτόροι εδώ. (Και Πράσινοι)

     Δεν το παίζω Παπαρήγα, αυτή εκπροσωπει κάποιον.

     • archaeopteryx avatar
      archaeopteryx @ archaeopteryx 06/01/2011 01:15:28

      Δεν το παίζω Παπαρήγα, αλλά αν είχαμε Farage... χωρίς να τον ξέρω τον άνθρωπο. Ας πούμε... τον Μπαρόζο... μπλιάχ. Ποιός τον ψήφισε; Εσύ; Εγώ; Ποιός ΕΙΝΑΙ ο Μπαρόζο (για να μιμηθώ το κλιπάκι με τον Βαν ΡομπουΪ)

 29. sawas avatar
  sawas 05/01/2011 23:18:43

  Την καλυτερη απαντηση στην σαλατα του Πεταλωτη την εκανε ο bodinus1576

  h**p://www.antinews.gr/?p=78749#comment-603562

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ sawas 05/01/2011 23:54:29

   Ξέρεις τι γίνεται; Η σοβαρότητα 30 χρόνια έχει εκλείψει και παίζονται όλα σε επίπεδο εντυπώσεων, οι οποίες όμως εντυπώσεις δημιουργούν πολύ απτά αποτελέσματα. Π.χ. οι "χειρισμοί" ΓΑΠ στην κρίση ελλείμματος που παρήγαγε κρίση χρέους και νααααααα το μνημόνιο.
   Το πρώτο.

   Το δεύτερο. Η ποιότητα της πολιτικής κατάρτισης και συνείδησης των ψηφοφόρων πέφτει ραγδαία. Το αντινιουζ είναι μια εξαίρεση. Η πλειοψηφία των ψηφιζόντων αντιλαμβάνεται τον κόσμο μέσα από την τηλεόραση ή , ακόμα και σε περίπτωση "εκσυγχρονισμού", από χαζοσάϊτς. Εσύ μπορεί να βασανίζεσαι σε διάλογο εδώ, τώρα, αλλά οι περισσότεροι παίρνουν μια δανεική ρετσέτα και την κάνουν "γνώμη". Έχουν την ίδια ψήφο.

   Αυτό λοιπόν που φοβούνται οι περισσότεροι είναι η εκμετάλλευση, πάλι, μιας σοβαρής στάσης για εξαγωγή πράσινου πολιτικού οφέλους.

   • Προφήτης avatar
    Προφήτης @ Προφήτης 05/01/2011 23:55:27

    το παραπάνω προς sawas και bodinus1576

 30. loretta avatar
  loretta 05/01/2011 23:21:15

  αν και δεν ειμαι εμπειρογνώμων επι του θεματος ηθελα να πω οτι γενικως βλεπω πολυ βιαστικες κριτικες για τις κινησεις σαμαρα.

  ξερω οτι δεν εχουμε την πολυτελεια του χρονου (σαν χωρα) ....αλλα παιδια...λιγη αυτοσυγκρατηση δεν βλαπτει...

  δεν μπορει ολοι να υπερθεματιζουμε για τον πατριωτισμο του αντωνη και την ιδια στιγμη να αναθεματιζουμε την συγκεκριμενη προταση του που εχει γινει εδω και πολυ καιρο.

 31. danaos avatar
  danaos 05/01/2011 23:22:00

  Όσο ξέρω από κινέζικα άλλο τόσο ξέρω και από οικονομικά! Δεν μπορώ όμως να παραδεχτώ ότι η επιστολή του Σαμαρά για το ευρωομόλογο δεν συζητήθηκε με το οικονομικό του επιτελείο,δεν μέτρησαν τα υπέρ και τα κατά και δεν έλαβαν υπ'όψη τους τις αντιδράσεις που θα προέκυπταν απ'την επιστολή αυτή.Ούτε είναι τόσο αφελής ούτως ώστε αβίαστα να δίνει τροφή στους απέναντί του!Μάλλον κάτι άλλο έχει κατά νου!

 32. Kennan avatar
  Kennan 05/01/2011 23:22:45

  Ορισμένοι εκ των σχολιαστών ξεχνούν το ΟΧΙ του Σαμαρά στο μνημόνιο, τι στιγμή που δεχόταν αφόρητες πιέσεις από την Ευρώπη και δη από το ΕΛΚ, το ίδιο του το κόμμα δηλαδή. Ξεχνούν επίσης να αναφερθούν στην πρόσφατη δικαίωση του Σαμαρά από τον πρόεδρο του ΕΛΚ, ο οποίος τον συνεχάρη για την πολιτική του. Μέχρι στιγμής δεν είδα και καμία σοβαρή αντιπρόταση για το ευρω –ομόλογο. Οι περισσότερες απόψεις μου θυμίζουν τις θέσεις του ΚΚΕ που λέει όχι και έξω από όλα, χωρίς να προτείνει κάτι χειροπιαστό. Το πόσο πατριώτης είναι ο Σαμαράς και κατά πόσο θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας του το έχει αποδείξει με την ιστορία του.

 33. φωτεινη avatar
  φωτεινη 05/01/2011 23:27:40

  η δηλωση του πεταλωτη δηλωνει οτι καταλαβε πως απεμπλακει ο σαμαρας απο τις αηδιες των υπογραφων, δινοντας ταυτοχρονα την εντυπωση ενος σοβαρου πολιτικου στους ευρωπαιους, ο οποιος ευελπιστει να βρεθει μια λυση , σε συλλογικο επιπεδο.δειχνοντας στην ουσια ,οπως ειπε πιο πανω καποιος,και ενα φιλοευρωπαικο προφιλ ,που ο γιωργακης μεταξυ μπιστολιων γεματα στα τραπεζια,ψιλοεκβιασμων με το δντ για την επιμυκινση του δανειου,επιθεσεις ταχατες στην μερκελ ,και τωρα της συλλογης υπογραφων,συν των απειρων ψεμματων που μας εχει φλομωσει.

 34. Apollonios avatar
  Apollonios 06/01/2011 00:06:08

  Ο Σαμαράς ξέρει ότι το Ευρωομόλογο θα γίνει πραγματικότητα. Και δεν σκοπεύει να αφήσει τον ΓΑΠ να πάρει όλη τη "δόξα".
  Τώρα, για το αν είναι κάτι σωστό το Ευρωομόλογο ή όχι:
  ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ
  Πιστεύω ότι εφόσον πρόκειται (απ' οτι φαίνεται) να πάμε σε κάποιου είδους "ήπια" αναδιάρθρωση του χρέους η επόμενη κίνηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί και η μετέπειτα δυσπιστία των "αγορών" προς τις χώρες του Νότου, θα είναι το Ευρωομόλογο...
  - Εαν περάσουμε σε Ευρωομόλογο χωρίς να γίνει αναδιάρθρωση του χρέους μας, τότε το Ευρωομόλογο θα είναι περισσότερο ένα ακόμη βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την περεταίρω εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας προς τις κεντρικές ευρωπαϊκές υπερεθνικές Αρχές. Αν αυτό δεν σας αρέσει, λυπάμαι, αλλά μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου ουδέν λάθος αναγνωρίζεται.
  Θα θυμάστε φαντάζομαι και τις δηλώσεις της Μπενάκη προς τον Παπούλια, αρκετά χρονάκια πριν...

 35. Professor Moriarty avatar
  Professor Moriarty 06/01/2011 00:07:25

  Τι είναι "ευρω-ομόλογο"; Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι κάτι αντίστοιχο με το T-bond. Θα χρειαστεί να μετατραπεί η ECB σε μία ή περισσότερες ευρωπαϊκές FEDs, ή σε Bundesbank. Ουσιαστικά θα ζητήσουμε την Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία να εγγυηθούν για τα δάνεια της ευρωζώνης, και με τι ανταλλάγματα θα δεχθούν να το κάνουν αυτό;

  Βλέποντας το στυλ στο οποίο είναι γραμμένη η "επιστολή", αυτά με τους "κερδοσκόπους", για παράδειγμα, έτσι μούρχεται να γίνω πολύ προκλητικός:

  Αν ζητούσαμε να προσχωρήσουμε στην Γερμανική επικράτεια, λέτε να το δχόταν η Γερμανία; Πόσο θα της κοστίζαμε για να μας ενσωματώσει για να απολαμβάνουμε, βρε αδερφέ, και τα προνόμια του Γερμανού πολίτη! Λέτε να δεχόταν, ή όχι; Και γιατί;

  Και γνωρίζετε ποιές θα ήταν οι συνέπειες; (Υπενθυμίζω ότι όταν ενσωμάτωσαν την Ανατολική Γερμανία το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να καταργήσουν όλους τους δημοσίους υπαλλήλους της και να επαναπροκηρύξουν σταδιακά θέσεις για νέες προσλήψεις, χα-χαα..).

 36. φωτεινη avatar
  φωτεινη 06/01/2011 00:16:54

  οταν υπαρχει η χρηματομηχανη που μοιραζει τα δανεισμενα λεφτα ,ο κοσμος δεν πολυσπαει και το κεφαλι του για αναλυσεις.ειναι το συστημα πασοκ μεχρι τωρα.σε τετοια οικονομικη κριση τον κοσμο τον δουλευεις μεχρι που καταλαβαινει οτι στην τσεπη του ουτε υπαρχουν,ουτε προκειται να μπουν λεφτα ενω οι υποχρεωσεις τρεχουν.απο τη στιγμη που το συνηδειτοποιει αυτο σα γεγονος και αρχιζει να σκεφτεται,και αξιολογει,και δεν μασαει.κι εγω φοβαμαι αυτο που λες,αλλα πιστευω οτι γινεται δυσκολο σε στιγμες κρισεις να πουλας φουμαρα για κουμαρα .οσο για την κριση χρεους την πατησαμε στην αρχη αλλα ο κοσμος ειναι υποψιασμενος τωρα.ειδες την τελευταια δημοσκοπηση στο παρον γι αυτο το θεμα;τωρα για μια πιο δυναμικη αντιπολιτευση κι εγω συμφωνω αλλα με ορους. δηλαδη το political correct μερικοι στη ν.δ.πρεπει να το ακολουθουν,ενω αλλοι πρεπει να ειναι στο επιπεδο δεν λεω αρχικοπριτη γιατι ειναι δυσκολο,αλλα να βασιζεται στην αρχη το γαιδουρι θελει εναμισυ γαιδουρι .ετσι καλυπτουμε τους παντες,και ειδικως τους δικαιως αγανακτησμενους.

 37. Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης avatar
  Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 06/01/2011 01:27:34

  Δεν είμαι ειδικός στα θέματα αυτά αλλά ο Αντώνης΄ήταν που πρώτος μίλησε για ευρωομόλογο, όσο ο ΓΑΠ κωλοβάραγε κι εκβίαζε το λαό.
  Μέσα στην άγνοια του μαχόμενου δικηγόρου ας μου πει κάποιος: αν αυτό σημαίνει να δανειστούμε φτηνότερα και χωρίς το νταβαντζιλίκι του Μνημονίου, τότε γιατί είναι κακό;
  Παίδες, σεβαστές οι διαφωνίες (θέλω να τις κατανοήσω, γιατί κιαι πως) αλλά μιλάτε για τον Σαμαρρά που παρά τις πιέσεις ΟΟΟΟΟΟΛΗΣ της μεταπολιτευτικής παράγκας, είπε και λέει κάθε μέρα ΟΧΙ στο Μνημόνιο και συνεχώς προτείνει συγκροτημένη εναλλακτική λύση.
  Δεν είναι ο Πρόεδρος του Φαραμπούντο Μαρτί, ούτε του ΜIR, ούτε του ΠΑΜΕ, είναι ο Πρόεδρος της ΝΔ. Φυσικά και είναι ευρωπαϊστής! Μην τρελλαθούμε.
  Και γιατί η επιστολή του για κάτι που ΠΡΩΤΟΣ υποστήριξε για το καλό της χώρας, χωρίς τις επικοινωνιακές και διαδικαστικές "τρίχες¨και τα νεφελώματα του ΓΑΠ τον κάνει "συναινετικό". ΣΕ ΄'οτι ωφελεί την Πατρίδα βοηθάμε, σε ότι την βλάπτει πολεμάμε. Τόσο απλά.

  • αλλενάκι avatar
   αλλενάκι @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 06/01/2011 12:31:50

   Kαλημέρα Φαήλε.
   Η συζήτηση έχει δύο σκέλη, όπως ακροθιγώς σχολίασα.
   Το ένα σκέλος είναι η επικοινωνιακή δυσπραγία.
   Σε ένα θέμα που πρώτος είχε προτείνει ο Α.Σ. [δεν υπεισέρχομαι τώρα στην ουσία, αν είναι Καλό ή Κακό το Ευρωομόλογο] εμφανίζεται το πασοκ να σαρώνει ολη την κρέμα και να βροντούν τα ραδιόφωνα από το πρωί "η πρόταση του πρωθ/γού, και τώρα "συνεπικουρούμενου"!!! από τον Α.Σ.
   Το έθεσε και ο Ψυχραιμία παραπάνω "το ερωτημα ειναι αν η ΝΔ και ο Σαμαρας βεβαιως ή εστω το ζευγαρι Παναγιωτοπουλος – Τζοτζολα εχουν ΣΤΟΜΑ για να απαντησουν οτι το ευρωομολογο ΗΤΑΝ παγια θεση της ΝΔ οταν ο ΓΑΠ εβγαζε πιστολια στο τραπεζι με τα οποια πυροβολησε εμας τελικα."

   Για το δεύτερο και ουσιαστικότερο σκέλος, αν είναι Καλό ή Κακό το Ευρωομόλογο για μια τόσο υπερχρεωμένη χώρα, παραθέτω άρθρο του Β.Βιλιάρδου
   Το Ευρωομόλογο
   Η μορφή αυτού του δανεισμού των ευρωπαϊκών χωρών, έτσι όπως τουλάχιστον προτάθηκε από το Γερμανό και το Γάλλο οικονομολόγο που συνεργάσθηκαν για τη δημιουργία του (Weitzsaecker-Delpla), ωφελεί αφενός μεν τις δύο ηγετικές δυνάμεις της Ευρωζώνης, τις τράπεζες τους καλύτερα, αφετέρου την ελεγχόμενη χρεοκοπία κάποιων χωρών-μελών της, έτσι όπως φαίνεται να σχεδιάζεται από τη Γερμανία.
   Η αντίδραση λοιπόν της γερμανικής κυβέρνησης οφείλει να μας προβληματίσει – πόσο μάλλον αφού, κατά τη συνήθεια της χώρας, η καλύτερη μέθοδος επίτευξης ενός «κρυφού» στόχου, δεν είναι άλλη από την εν πρώτοις «στρατηγική» άρνηση του!!!
   Ειδικότερα, το μοντέλο του ευρωομολόγου που προτάθηκε, προβλέπει κατ’ αρχήν τη δημιουργία ενός μπλε ομολόγου (Blue Bond), για το οποίο θα είναι υπεύθυνοι συλλογικά οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι – με ανώτατο όριο έκδοσης ίσο με το 60% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. Για το ποσόν που θα υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, το χρέος δηλαδή που ουσιαστικά προβλέπεται, «εγκρίνεται» καλύτερα από τη συνθήκη του Μάαστριχτ, θα έπρεπε να εκδοθούν κόκκινα ευρωομόλογα (Red Bonds), τα οποία θα χαρακτηρίζονταν σαν «εθνικά χρέη». Για τα εθνικά αυτά χρέη, θα ήταν υπεύθυνοι αποκλειστικά και μόνο οι Πολίτες των εκάστοτε χωρών, οι οποίες θα εξέδιδαν αυτά τα ομόλογα – όχι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.
   Η λειτουργία των κόκκινων ευρωομολόγων, έτσι όπως προτάθηκαν, είναι παρόμοια με την «προσωπική συμμετοχή» του ασφαλισμένου (απαλλαγή από την πλευρά της ασφαλιστικής εταιρείας), στην ασφάλιση ενός αυτοκινήτου – με το ελάχιστο ποσόν που πληρώνει δηλαδή ο ασφαλισμένος υποχρεωτικά (η Ευρωζώνη εδώ, η οποία αναλαμβάνει το 60%), όταν είναι υπεύθυνος για ένα ατύχημα (η χρεοκοπία μεταφορικά είναι επίσης ένα «ατύχημα»).
   Εκτός αυτού, τα κόκκινα ευρωομόλογα, πάντοτε σύμφωνα με τους δημιουργούς τους, θα πρέπει να μην αγοράζονται από τις τράπεζες, αλλά από τους λοιπούς επενδυτές – έτσι ώστε να αποφευχθεί το γνωστό μας «συστημικό» ρίσκο (να προστατευθεί δηλαδή η κερδοσκοπία των τοκογλυφικών τραπεζών). Φυσικά θεωρείται ότι, τα επιτόκια των μπλε ευρωομολόγων θα ήταν ενδεχομένως χαμηλότερα και από τα σημερινά γερμανικά, ενώ των κόκκινων κατά πολύ υψηλότερα – με δεδομένο ότι στο εκάστοτε επιτόκιο «προσμετρείται» το αναλαμβανόμενο ρίσκο.
   Η ωφέλεια λοιπόν των χωρών με χαμηλό δημόσιο χρέος, όπως και αυτή των τραπεζών, είναι ολοφάνερη – αντίθετα, η ωφέλεια των χωρών με υψηλό δημόσιο χρέος μάλλον ανύπαρκτη. Ειδικά στο παράδειγμα της Ελλάδας, για το οποίο ρωτήθηκε ο Γερμανός δημιουργός (τοποθέτησε το δημόσιο χρέος μας στο 150% του ΑΕΠ τέλη του 2011), η απάντηση του ήταν καταλυτική:
   «Έως το ποσόν που αντιστοιχεί με το 60% του Ελληνικού ΑΕΠ θα εκδιδόταν μπλε ομόλογα. Για το επόμενο 50%, θα έπρεπε να εκδοθούν Ελληνικά κόκκινα ομόλογα, τα οποία θα ανταλλάσσονταν με τα υφιστάμενα. Το εναπομένον χρέος, ύψους 40% του ΑΕΠ, θα έπρεπε να διαγραφεί, αφού κανένας επενδυτής δεν θα αγόραζε αυτό το χρέος, ανεξαρτήτως ύψους επιτοκίων. Επειδή ορισμένες τράπεζες δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν μετά από μία τέτοια διαγραφή, θα έπρεπε να ενισχυθούν από τα κράτη. Ανάλογα επιλύθηκε η κρίση της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του ΄80, δια μέσου των εγγυημένων από τις Η.Π.Α. Brady Bonds. Στα πλαίσια αυτού του μοντέλου για τα ευρωομόλογα ήταν και η από κοινού πρόταση των κ.Juncker και κ.Tremonti - με τη διαφορά όμως ότι συμπλήρωσαν πως, σε εποχές κρίσης, τα μπλε ομόλογα θα έπρεπε να αυξάνονται στο 100% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης».
   Πρόκειται προφανώς για ένα πολύπλοκο, σκόπιμα δυσνόητο «σχήμα», υπό την «αιγίδα» των μεγάλων τραπεζών, το οποίο εξυπηρετεί μάλλον την υποδούλωση, κάποιων χωρών-μελών της Ευρωζώνης, παρά την έξοδο τους από την κρίση. Οι «αγορές» ασφαλώς το καταλαβαίνουν, ενώ αντιλαμβάνονται πλήρως τις προσπάθειες έντεχνης «συγκάλυψης», αντί επίλυσης των προβλημάτων, εκ μέρους της ΕΕ – στοιχηματίζοντας ότι είναι πλέον πιθανότερη από ποτέ, η διάλυση της ζώνης του ευρώ.
   Περαιτέρω, ο γερμανός οικονομολόγος αναφέρθηκε στο ότι, τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών-μελών θα έπρεπε κάθε χρόνο να αποφασίζουν για τη «διανομή» των μπλε ομολόγων στα κράτη της Ευρωζώνης. Επίσης ότι, η σημερινή ευθύνη των πλεονασματικών κρατών θα περιοριζόταν (αντίθετα, η αγορά ομολόγων των ελλειμματικών χωρών, εκ μέρους της ΕΚΤ, την αυξάνει), ενώ θα ήταν ευκολότερη η διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας, με τη βοήθεια των ευρωομολόγων.
   Θεωρώντας ότι είναι σκόπιμο να αναφερθούμε εδώ περιληπτικά στα Brady Bonds, έτσι ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα την περίπου «μορφή» των ευρωομολόγων (πολλοί τα θεωρούν δυστυχώς σωτήρια, μεταξύ των οποίων, ενδεχομένως καλοπροαίρετα, και ο πρωθυπουργός μας – χωρίς να γνωρίζουν καν τη μορφή τους), έτσι όπως τουλάχιστον σχεδιάζονται από το γαλλογερμανικό άξονα, τα εξής:
   Τα Brady Bonds δημιουργήθηκαν το Μάρτιο του 1989, όταν φάνηκε ότι πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων αυτές της Λατινικής Αμερικής, δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσουν τα χρέη τους – κυρίως απέναντι στις αμερικανικές τράπεζες. Ουσιαστικά επρόκειτο για «τιτλοποίηση» των χρεών αυτών των χωρών, κάτι περίπου σαν τα γνωστά μας σήμερα CDO’s, με τη βοήθεια της οποίας τότε οι Η.Π.Α., όπως και πρόσφατα, «μοιράσθηκαν» το πρόβλημα τους με τον υπόλοιπο κόσμο.
   Η δημιουργία αυτών των «τιτλοποιημένων χρεών», των ομολόγων καλύτερα, ακολούθησε με τη χρήση πόρων εκ μέρους του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας (ο συσχετισμός με το σήμερα είναι εμφανής), καθώς επίσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων των υπερχρεωμένων κρατών. Τα Brady Bonds χωρίζονταν σε διάφορες κατηγορίες, λήξεως μεταξύ 10 και 30 ετών, ενώ διακρινόταν σε δύο κυρίως τύπους:
   (α) Στα «Par Bonds», τα οποία εκδόθηκαν στην ίδια ονομαστική αξία με το πραγματικό χρέος – με επιτόκια πολύ χαμηλότερα από τα συνήθη, αλλά με εγγυημένη την πληρωμή τόσο του κεφαλαίου, όσο και των τόκων.
   (β) Στα «Discount Bonds», τα οποία εκδόθηκαν σε χαμηλότερη αξία από το πραγματικό χρέος (διαγραφή, haircut) – τοκίζονταν όμως με τα συνήθη επιτόκια, ενώ ήταν επίσης εγγυημένη η πληρωμή τους.
   Οι χώρες που χρησιμοποίησαν πρώτες τα Brady Bonds ήταν η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Βουλγαρία, η Κόστα Ρίκα, η Δομινικάνικη Δημοκρατία, το Εκουαδόρ, το Μεξικό, το Μαρόκο, η Νιγηρία, οι Φιλιππίνες, η Πολωνία και η Ουγγαρία (αργότερα ακολούθησαν και άλλες, όπως για παράδειγμα η Ρωσία). Το Εκουαδόρ ήταν η πρώτη χώρα που δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει τα Brady Bonds, ενώ το Μεξικό η πρώτη χώρα που τα ΑΠΟΠΛΗΡΩΣΕ (2003) – έχοντας ουσιαστικά εγγυηθεί με τα ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ της (όπως η Ελλάδα σήμερα, με τη δημόσια περιουσία της, βάσει των μνημονίων που υπογράφει μόνος του ο υπουργός οικονομικών).
   Όπως γνωρίζουμε, τα αποτελέσματα αυτών των προσπαθειών δεν έλυσαν τελικά τα προβλήματα, οδηγώντας πολλές χώρες εν πρώτοις στα νύχια του ΔΝΤ (Βραζιλία, Αργεντινή κλπ) και στη συνέχεια στη χρεοκοπία (άρνηση εξόφλησης των χρεών από τη Ρωσία κ.α.).
   Ελπίζοντας ότι τα ευρωομόλογα, εάν και όταν αποφασισθούν, δεν θα έχουν αυτή τη μορφή, επίσης όχι μία ανάλογη «σκοπιμότητα» (λεηλασία των ελλειμματικών κρατών, αποκρατικοποίηση των κερδοφόρων, κοινωφελών επιχειρήσεων τους, σε εξευτελιστικές τιμές, κατάλυση της μεσαίας επιχειρηματικής και λοιπής τάξης, ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΑ στη θέση εθνικών κρατών κλπ), θεωρούμε ότι, πριν ακόμη γίνουν αποδεκτά από την οποιαδήποτε κυβέρνηση, θα έπρεπε να αναλυθούν προσεκτικά – καθώς επίσης να πληροφορηθούν με κάθε λεπτομέρεια οι εκάστοτε Πολίτες των χωρών, πριν ακόμη επιλέξουν την περιπέτεια της έκδοσης ΚΟΚΚΙΝΩΝ ευρωομολόγων, πιθανότατα «εγγυημένων» με τη ΔΗΜΟΣΙΑ περιουσία τους

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης 06/01/2011 13:01:30

   Επειδη πολυ απλα το ευρωομολογο παει μαζι με την οικονομικη ευρωπαικη κυβερνηση.Δε γινεται να δανειζομαστε ολοι μαζι και ο καθενας να κανει του κεφαλιου του.
   Και ευρωπαικη κυβερνηση σημαινει βεβαια σημαινοντα ρολο στις μεγαλες χωρες.Η Ελλαδα θα εχει το υπουργειο Αλιειας ή Ναυτιλιας ή κατι παρομοιο και το Υπουργειο Οικονομιας θα το εχει καποιος Γερμανος.
   Για τους παλιους στη ΝΔ -και βεβαια και το Σαμαρα - που πιστεψαμε στην εισοδο στην ΕΟΚ και την πολιτικη του Καραμανλη Α΄δεν υπαρχει προβλημα.
   Για μερικους αλλους ισως υπαρχει.Αυτο για μενα ειναι το σημαντικοτερο που πρεπει να συμβιβασει ο Σαμαρας -τον στηριζουν ανθρωποι που εν ονοματι του εθνικου κρατους ειναι αντιθετοι απεναντι στην ευρωπαικη ενοποιηση ενω αυτος ειναι ευρωπαιστης.

   • Misha avatar
    Misha @ ψυχραιμια 06/01/2011 13:15:11

    Θέτεις τα πράγματα όπως ακριβώς έχουν, παρότι διαφωνούμε.
    Το εθνικό κράτος , η πατρίδα, είναι πράγματι ανεπιθύμητο από τους ευρωφασίστες τωνΒρυξελλών.
    Το είπε προσφατα εκείνη η ποντικομαμή, ο Βαν Ρομπούι: τα εθνικά κράτη είναι παρελθόν , ψεύδος και παραίσθηση που δε μπορεί να σταθεί στις σημερινές συνθήκες.
    Τα λένε οι άνθρωποι φορα παρτιδα, δεν κρυβουν τους σκοπούς και τους σχεδιασμούς τους!
    Το ζήτημα είναι ΓΙΑΤΙ ΕΜΕΙΣ (όσοι τουλάχιστον πιστεύουμε και θέλουμε πατρίδα και όχι παγκοσμιοποιημένο χυλό) ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΖΩΝΤΟΒΟΛΑ ώστε παρότι τους ακούμε να τα λένε δεν αντιδρούμε.

    h--p://www.dailymail.co.uk/news/article-1328568/Nation-states-dead-EU-chief-says-belief-countries-stand-lie.html

   • Κώστας avatar
    Κώστας @ ψυχραιμια 06/01/2011 13:41:34

    Εθνικό Κράτος και Ευρωπαική Ενοποίηση δεν είναι ασύμβατα πράγματα. Αυτά τα θέματα είναι λελυμένα και απορώ γιατί μπερδευόμαστε...

    Είπε ποτέ Οχι στο Εθνικό Κράτος ο Ντε Γκωλ, ο εκ των πρωτοπόρων της Ευρωπαικής Ενοποίησης;
    Είπε ποτέ Οχι στο Εθνικό Κράτος ο Μιτεράν, ο Σμιθ ή ακόμη και ο Χ.Κολ; Γιατί πέφτουμε στην παγίδα των πολέμιων του Εθνικού Κράτους και χαρίζουμε την Ευρωπαική Ιδέα σε αυτούς; Οι εγχώριοι πολέμιοι του εθνους κράτους(ακροδεξιοί νεοφιλελεύθεροι τύπου Ντόρας και νεοαριστεροί) πολύ θα ήθελαν να είναι οι αποκλειστικοί αντιπροσωποί της ευρωπαικής ιδέας. Αλλά δυστυχώς έχουμε μνήμη... Και θυμόμαστε καλά τι πρέσβευαν οι μεγάλοι ηγέτες της ευρώπης: Μία κοινότητα εθνών-κρατών. Σε αυτή τη γραμμή κινείται απαρέγκλιτα και ο Σαμαράς. Και βέβαια τίποτα δεν μας εμποδίζει να αντιστεκόμαστε στην επιβολή της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών και στον διορισμένο Ρομπάι ακριβώς γιατί είμαστε ευρωπαιστές και θέλουμε όργανα και θεσμούς καταρχήν εκλεγμένους από τους ευρωπαικούς λαούς και δεύτερον σεβασμό στην αυτονομία των εθνών κρατών. Το πόσο μακρυά θα πάει η ενοποίηση είναι ένα θέμα που επιτρέπει στους σπεκουλαδόρους πολεμίους του έθνους-κράτους(νεοφιλελεύθερους ακροδεξιούς κυρίως)να κρύβονται και να θολώνουν τα νερά, παραπληροφορώντας πως τάχα ενοποίηση και έθνη-κράτη είναι ασύμβατα πράγματα. Ελα όμως που δεν είναι...Δυστυχώς τα γραπτά του Ντε Γκωλ, του Μιτεράν και του Ντελόρ και του Καραμανλή τους διαψεύδουν οικτρά.

    • Μisha avatar
     Μisha @ Κώστας 06/01/2011 14:03:10

     Προφανώς και είναι ασύμβατα, όπως σαφώς το διακηρύσσει ο Βαν Ρομπούι.
     Ο Ντε Γκώλ κι ο Μιττεράν είχαν τις φαντασιώσεις τους, ο Κώλ έπαιζε τα παιχνίδια του γερμανικού επεκτατισμού.
     Από ποιον λαό εξελέγησαν αλήθεια ολοι αυτοί οι τυποι, Μπαρόζοι, Βαν Ρομπούι, Σολάνες κλπ διορισμένοι ηγήτορες του ευρωφασισμού;

     • Κώστας avatar
      Κώστας @ Μisha 06/01/2011 15:21:56

      Nα με συγχωρείς Misha ,αλλά καμία φαντασίωση δεν είχαν.
      Η θεσπισμένη ομοφωνία για λήψη απόφασης είναι φαντασίωση;
      Το δικαίωμα αρνησικυρίας(veto) φαντασίωση είναι;
      Τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα(πρόσεξε, ως απόφαση της τότε ΕΟΚ, άλλο πράγμα τι διαχείριση κάναμε εμείς) φαντασίωση ήταν;
      Τα πακέτα στήριξης(πάλι άλλο πράγμα η διαχείρισή τους από τους ημέτερους χρυσοκάνθαρους) φαντασίωση είναι;

      Το να αντλείς ως επιχείρημα την άθλια στάση διορισμένων αξιωματούχων(Ρομπάι) για να υποστηρίξεις την αντίθεσή σου στην Ευρωπαική Ιδέα δεν είναι ορθό. Κάνεις το ίδιο με τους πολεμίους του έθνους κράτους που επικαλούνται τα λεγόμενα κάθε ευρωγραφειοκράτη για να θεμελιώσουν το ιδεοληπτικό φαντασιοκόπημά τους για το τέλος των εθνών κρατών. Κατ' αντιστοιχία εσύ επικαλείσαι την γραφεικρατία των Βρυξελλών για να ισχυριστείς πως εξόρισμού η Ευρώπαική Ενωση είναι ολοκληρωτικό κατασκεύασμα.
      Ο περιορισμός της εξουσίας της ευρωγραφειοκρατίας, η δημοκρατική νομιμοποιήση των ευρωπαίων αξιωματούχων είναι απλά ζήτημα πολιτικής απόφασης. Που θα ενδυναμώσει την ευρωπαική ιδέα. Αλλά η Ευρώπη ως κοινότητα(μία Ευρώπη ως τα Ουράλια έλεγε ο Ντε Γκωλ) δεν είναι φαντασίωση. Ουτε ¨φασιστικός" μηχανισμός είναι. Εχει προβλήματα ναι. Εχει και σπεκουλαδόρους που διαστρέφουν το νόημα της(νεοφιλελεύθεροι ακροδεξιοί και όψιμοι ευρωλάγνοι της νεοαριστεράς). Εχει όμως και σταθερές πυξίδες. Τη γραμμή των εμπνευστών της, που πέρα από την εξυπηρέτηση γαλλικών, γερμανικών κλπ συμφερόντων δημιουργούσαν ένα πλαίσιο θετικό και ευνοικό για την Ελλάδα. Γι' αυτό ο Γερμανός Καγκελάριος είπε στον Καραμανλή "πάνω από το πτώμα μου θα μπείτε στην ΕΟΚ". Και ο Καραμανλής τον έπιασε κυριολεκτικά από το πέτο, όπως διηγείται ο Γκένσερ.

      Και κάτι τελευταίο. Ας σκεφτούμε ποιοι υπερθεματίζουν για να πεταχθεί η Ελλάδα εκτός ΕΕ; Ποιοί σε Γερμανία. Μ. Βρετανία κλπ αρθρογραφούν με πάθος υπέρ της αποπομπής της Ελλάδας; Με αυτούς θα συνταχθούμε δια της πλαγίας οδού για να ικανοποιήσουμε ιδεολογικές αγκυλώσεις που ανάγονται στον Ψυχρό Πολέμο;

     • Προφήτης avatar
      Προφήτης @ Κώστας 06/01/2011 15:37:30

      Κώστα, γιατί δεν γράφεις ένα κείμενο για το πώς θα μπορούσε να εξουδετερωθεί
      1. Η Ευρωγραφειοκρατια
      2. Το lobbying υπέρ ΜΟΝΟ των ισχυρών συμφερόντων.

      Ενώ είναι όπως τα λες από πλευράς διακηρύξεων και εν μέρει πρακτικής, σαν αποτέλεσμα έχει λίγο η πολύ (όπως το βλέπει καθένας) εκτραπεί η ευρωπαϊκή ιδέα προς μια μονοπωλιακή κατεύθυνση.

     • Misha avatar
      Misha @ Κώστας 06/01/2011 21:09:30

      Κώστα
      η θεσπισμένη ομοφωνία ήταν το φύλλο συκής , επειδή τότε φοβοντουσαν το λαϊκό κίνημα επειδή ο κομμουνισμός ήταν ζωντανός και ως καθεστως αλλά κυρίως ως όραμα στα μυαλά εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρωπων.
      Και είπαν «εμείς δεν είμαστε απολυταρχικοί, κανουμε κι εκλογές, δινουμε και δικαίωμα βέτο». Μόλις όμως το αντιπαλο δεος του ευρωφασισμού, δλδ της ασύδοτης εταιρειοκρατίας , εξέλιπε αποκαλύφθηκε το πραγματικό προσωπο της ΕΕ που βλέπουμε τωρα να μας σφιγγει την θηλιά γυρω από τους λαιμούς μας, όλο και περισσότερο.
      «Ανεξάρτητες» αρχες που δε δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, αριθμοποίηση όλων των πολιτων λές κατά τα πρότυπα των εμπορεύσιμων ειδών, ασφυκτικός έλεγχος στα οικονομικά δεδομένα των χωρων -μελών αλλά και στα πολιτισμικά τους πρότυπα (βλ γάμοι γκέη, υιοθεσίες , εκτρώσεις κλπ).
      Κάθε νεώτερη ευρωπαϊκή συνθήκη περιορίζει ολο και πιο πολύ τις δυνατότητες των κρατων να αντισταθούν σε αποφάσεις των βρυξελλιωτων ολιγαρχών και φτάνουμε στο απίστευτο σημείο μια κυβέρνηση να θέλει να βάλει τάξη στην ασυδοσία των μεγαλοπειχειρηματιών που ελέγχουν τα ΜΜΕ και η ΕΕ να αποφασίζει υπέρ τωνοικονομικά ισχυρών , όπως έκανε με τον νόμο για τον βασικό μέτοχο.
      Σε αυτή την Ευρωπη , κατά την ταπεινη μου γνωμη, δεν έχουμε καμμία απολύτως θέση.

 38. tsouska avatar
  tsouska 06/01/2011 01:28:05

  η συζήτηση αφορά το ευρωομόλογο Γιούνκερ-Τρεμόντι (FT 5-12-2010).
  είναι εδώ : http://www.euro2day.gr/ftcom_gr/194/articles/616766/ArticleFTgr.aspx

 39. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 06/01/2011 01:50:08

  κατ αρχάς ακόμα Γιάννη δεν είδαμε, Γιάννη τον εβγάλαμε. Το Ευρωομόλογο , εάν εκδοθεί από την Ευρώπη (ποιά από όλες) τίθεται θέμα ποιος το εγγυάται. Εάν το εγγυάται η Γερμανία, θα έχει χαμηλό επιτόκιο, αλλά η Γερμανία, δεν θα το δεχτεί, εάν δεν βάλει δικό της Παπακωνσταντίνου στο ΥΠΟΙΟ. Αυτό είναι απωλεια κυριαρχία και δημοκρατίας, γινόμαστε Γερμανία. Σε μερικούς αρέσει, αλλά δεν θα το θέλει η Γερμανία

  Εάν ΔΕΝ είναι εγγυημένο από την Γερμανία, δεν θα είναι Γερμανικό το επιτόκιο. Εάν είναι καλάθι Ελλάδα, Ιταλία Πορτογαλία, Ισπανία, ο χειρότερος θα πηδάει τους άλλους -- θα μας βρίζουν οι Ιταλοί (ή θα έρθουν ΑΥΤΟΙ εδώ στην θέση του Παπακωνσταντίνου). Αν είμαστε μόνοι μας, θα πληρώνουμε (με σημερινά δεδομένα 13% επιτόκιο.) Και πιστέυω ότι ΕΚΕΙ πάει (χωρίς να ξέρω). ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ επιτόκιο καλύτερο από το αγοραίο, θα θέλει ανταλλάγματα: υποθήκες, καπέλα, κλπ

  Με 110 ήδη με υποθήκες, είμαστε ήδη λίγο δεμένοι. Αλλά μόλις καθίσει η σκόνη, εκεί θα πάει. Ή θα πληρώνουμε 13% και θα μας κοιτάνε αφ υψηλού, ή θα πληρώνουμε 7% και θα μας λένε τι να κάνουμε.

  Δυστυχώς ΦΜΚ, κανείς δεν εστιάζεται στο ότι κάποτε πρέπει να ξεπληρώσουμε 350. Θα ρυθμιστούνε έτσι ή αλλιώς (βάζω και 1 ετρώ στοίχημα -- που το έχω κερδίσει, με την επιμήκυνση). Αφού θα ρυθμιστούνε, γιατί να μην το κάνουμε εμείς, (πριν 9 ή 12) μήνες, που είχε πλειοψηφία και αέρα ο σκεπτόμενος, και να μας τον κάνουν οι άλλοι.

  Και θα στο πω πιο χυδαία. Τι την θέλω την Κυβέρνηση όταν δεν κυβερνά; Πάμε σε άλλα. Ή γιατί την πληρώνω; Πάω σε κάτι που έγραψα πριν 9 μήνες. Δεν ψήφισε ο Ελληνικός Λαός αναισθησιολόγο ή εκκαθαριστή, ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ψήφισε. Εδώ και 9-12 μήνες βρωμάει το πράγμα.

  Εγώ, όπως καταλαβαίνεις, δεν είμαι πολιτικός. Αν ήμουν, θα είχα σηκωθεί και θα είχα φύγει από την "Βουλή" με δήλωση ότι βαρέθηκα να βλέπω κοροϊδία. (Αλλά δεν είμαι πολτικός :-) )

  Ξέρω τι πίεση υφίσταται από όοοολη την παράγκα.

  • Orestios avatar
   Orestios @ archaeopteryx 06/01/2011 02:03:21

   +1000

 40. victoria avatar
  victoria 06/01/2011 01:51:50

  Για να έκανε αυτήν την κίνηση ο Σαμαράς, δεν μπορεί να μην έχει σκεφτεί αυτά που λέμε εμείς εδώ μέσα... Κι εμένα λίγο μου χτύπησε, αλλά κάτι ψήνεται και δεν ψήνεται στην Ελλάδα, οπότε...
  Όσο για τον ευρωπαϊσμό, αφού είμαστε μέσα και πάλι μας π..., και μέχρι στιγμής τελοσπάντων δεν βγαίνουμε από το ευρώ, τουλάχιστον ας καρπωθούμε κάτι, νομίζω αυτή είναι η λογική.

  Τα πατριωτικά του αισθήματα είναι εξακριβωμένα, οπότε δεν νομίζω ότι συνεισφέρει ούτε κατά διάνοια στην παραχώρηση οικονομικής διακυβέρνησης στις Βρυξέλλες. Αλλά 1) δεν πιστεύω ότι μόνοι μας μπορούμε, όχι γιατί είμαστε ηττοπαθείς, αλλά *τώρα* τουλάχιστον μας την έχουν στημένη, δεν θα τη βγάλουμε καθαρή στις αγορές μη γελιόμαστε (πού πήγαν τα spreads πάλι σήμερα) και 2) ο κρατικός προϋπολογισμός σας θυμίζω δυστυχώς ήδη εγκρίνεται από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ πολύ περισσότερο, τι είναι παρά το Παράρτημα του Μνημονίου για το 2011, οπότε έχουμε πιάσει πάτο έτσι που τα κατάφερε ο ολίγιστος.
  Πέρα όμως από τον ολίγιστο και τα κατορθώματά του, όταν μιλάς στην Ευρώπη πρέπει να θέσεις συνολικότερα το πρόβλημά σου (πέρα από το εμένα μου έτυχε ο προδότης/ άσχετος/ ολίγιστος, αλλιώς δικό σου πρόβλημα θα σου πουν κακό του κεφαλιού σου) γιαυτό και η καμπάνα του Σαμαρά για τη φράση της επέκτασης των συνεπειών, εγώ τουλάχιστον έτσι την καταλαβαίνω. Δλδ ΟΚ μπορεί εμείς να μαλ... εδώ πέρα, αλλά υπάρχει όντως και μια κρίση και κινδυνεύουν κι άλλοι.

  Τώρα για την επικοινωνιακή διαχείριση, άντε να εξηγήσεις... ότι ο ένας το μελέτησε και το λέει σοβαρά και ο άλλος είδε φως και μπήκε και έβαλε τη βασούλα να παίζει με υπογραφές για το νταβαντούρι. Δύσκολο.
  Δύσκολο δρόμο έχει διαλέξει ο Σαμαράς γενικώς. Φάκτορα, κατά τ'άλλα αναρωτιέμαι μήπως όντως δεν πρέπει άλλο να μας παγιδεύουν σε αυτό το παιχνίδι και στην κατάλληλη χρονική στιγμή, να μπει ένα τέλος στη συναίνεση, με την έννοια ότι καταψηφίζουμε πλέον κάθε νομοσχέδιο ΑΚΟΜΑ κι αν συμφωνούμε, με συνολικό επιχείρημα ότι 'δεν το εξετάζουμε γιατί η πρόθεσή σας δεν είναι ορθή' . Όχι σε όλα, λόγω συγκυρίας μνημονίου πώς να το πω. Δεν θα μπορέσουμε να εξηγούμε συνέχεια ποια άρθρα από το συρφετό ψηφίζουμε γιατί ήταν μέσα στις απόψεις μας, είναι διαρκής παγίδα. Πχ πρέπει να γίνει εξορθολογισμός των τιμολογίων της ΔΕΗ; Ναι, πρέπει αλλά όταν τα φέρναμε κατεβάζατε τους διακόπτες, ενώ τώρα κάνετε αυξήσεις ενώ ο κόσμος τώρα είναι που δεν έχει να φάει, άρα όχι στα τιμολόγια. Πρέπει να απελευθερωθεί το τάδε ή το δείνα; Ναι, πρέπει, όχι τώρα όμως που σας κάπνισε (ή καλύτερα τώρα που αποφασίσατε να ξεπουλήσετε). Η ΝΔ να πει, ποτέ αυτοί δεν υποστήριξαν αυτές τις μεταρρυθμίσεις, γιαυτό κι εμείς ακόμα και αυτές copy/paste να φέρουν, τις καταψηφίζουμε γιατί α) γίνεται προφανές ότι έλεγαν ψέμματα και ενέπαιζαν τον ελληνικό λαό και β) δεν εμπιστευόμαστε ότι θα τις εφαρμόσουν με το σωστό τρόπο και ότι δεν θα κάνουν τα πράγματα χειρότερα αντί για καλύτερα, λόγω της συγκυρίας που ζούμε. Δλδ ή ήταν ηλίθιοι πριν και δεν έβλεπαν το ορθολογικό (και πώς τώρα ωσάν ηλίθιοι θα εφαρμόσουν σωστά;), ή τώρα έχουν άλλη -ύπουλη- ατζέντα. Καταψηφίζουμε γιατί είναι ή το ένα ή το άλλο, και δεν μας καλύπτουν! Πώς σας φαίνεται; Γιατί να μη βάλουμε εμείς ένα win-win argument?

  • archaeopteryx avatar
   archaeopteryx @ victoria 06/01/2011 01:56:29

   Αχ αυτό το win win! Κλαίγομαι γιατί βλέπω lose-lose, για αυτό κλαίγομαι. Υπάρχει ράδιο αρβύλα ότι "θα μας σώσουν" εάν και η ΝΔ κλπ. Αλλά δεν ξέρω αν το πιστεύω. ΄Μία καχυποψία είναι τα επιτόκια... Τι έπαθαν και ανέβηκαν 1000 παρά κάτι... Μήπως για να μαλακώσει η ΝΔ;

   • Orestios avatar
    Orestios @ archaeopteryx 06/01/2011 02:05:00

    Στο παίγνιο αυτό όλοι μετά είναι ευχαριστημένοι.
    χιχιχιχι

    • victoria avatar
     victoria @ Orestios 06/01/2011 02:08:10

     Δεν είναι ωραίο παίγνιο; Πού είναι ο Τζων Νας να μας πει ;-)

   • victoria avatar
    victoria @ archaeopteryx 06/01/2011 02:05:58

    Μαζί σου, αν δεν κάνει ο Σαμαράς παιχνίδι με win-win, σίγουρα έρχεται το lose-lose... Γιαυτό δεν δέχομαι να σερνόμαστε πίσω τους, ας ανατρέψουμε και λίγο.
    Η επιστολή είχε φύγει φαντάζομαι πριν τα επιτόκια, δεν νομίζω πως παίζει κάτι τέτοιο, άλλωστε αυτά δουλεύουν για τον ΓΑΠ όχι τον Αντώνη, τσεκαρισμένο.

  • Λευκοθέα avatar
   Λευκοθέα @ victoria 06/01/2011 02:12:27

   Victoria, επειδή σε βλέπω ότι το κατέχεις το αντικείμενο,
   μπορείς σε παρακαλώ να ρίξεις μια ματιά στη συνέντευξη του Σόρος
   (δε θέλω να βάλω λινκ) με τίτλο:
   "Making the Euro Whole"; Πριν από 15 μέρες στο Social Europe
   Προτείνει λύση και μιλάει για ευρωομόλογο;

 41. Λευκοθέα avatar
  Λευκοθέα 06/01/2011 02:04:13

  " Π.χ. οι “χειρισμοί” ΓΑΠ στην κρίση ελλείμματος που παρήγαγε κρίση χρέους και νααααααα το μνημόνιο"

  Αυτό που γράφεις, μου θύμισε αυτό:
  "Interestingly, interest-rate differentials widened only in 2010, when the newly elected Greek government announced that the previous government had vastly understated the true fiscal deficit.
  That was the start of the euro crisis."
  Δηλαδή, όπως λες και εσύ, έτσι μας καρφώνει μέχρι και ο Σόρος!
  Αν δεν την έχεις ήδη δει, είναι πρόσφατη
  στο Social Europe Journal, με τίτλο
  "Making the Euro Whole"
  Προτείνει λύση και μιλάει και για ευρω-ομόλογο;;;
  Προφήτη, αν έχεις χρόνο και διάθεση θα μας διαφωτίσεις;
  Δυστυχώς, είμαι άσχετη στα Οικονομικά

 42. O Chazos tou Choriou avatar
  O Chazos tou Choriou 06/01/2011 02:07:21

  Αν ο Γ.Α.Π. μιλαγε για αναδιαρθρωση χρεους οταν κερδισε τις εκλογες και ΟΛΕΣ οι μεγαλες ευρωπαικες τραπεζες ηταν καραφωρτομενες ελληνικα ομολογα θα γινοταν ο γιασαν μαγκας Πρωθυπουργος !!!

  Αλλα τοτε δεν θα τις κερδιζε....Οι ανθρωποι αυτοι βαδιζουν μονο στα σιγουρα...!!!

  Και εχουν παθει τραμπακουλο με την απηχηση Μπαμπη Κωνσταντοπουλου που εχει η Dora <3

 43. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 06/01/2011 02:08:47

  δεν είμαι "μαξιμαλιστής", ξέρω ότο το win win είναι ...ουτοπία. Αλλά όχι lose-lose. Σαφώς και ο Σαμαράς ξέρει πτυχές που δεν ξέρω, που υπερβαίνουν τα ...ευρωομόλογα, και εκεί πιστεύω παίζεται παιχνίδι, αλλά δεν το ξέρω.

 44. victoria avatar
  victoria 06/01/2011 02:11:23

  Ούτε εγώ. Ας ελπίσουμε ότι ξέρει τι κάνει.

 45. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 06/01/2011 02:13:31

  Και, συγγνώμη, επανέρχομαι. Βασικά πιέζουν την Μέρκελ να ψήσει την Μπουντεσμπανκ να ρίξει το ευρώ. Περί αυτού και μόνο πρόκειται όοοολη η κουβέντα. Πάμε σε άλλα. Ξέρει κανείς εάν οι Γότθοι ή οι Βικινγκς έδιναν πιστωτικά λαχειοφόρα κουπόνια για τα λάφυρα;

  • sawas avatar
   sawas @ archaeopteryx 06/01/2011 02:29:26

   έχασα επεισόδια.....

   Πως συμπεραίνετε αυτό?

   Η μόνη σχέση της Bundesbank με το ευρω είναι ο Πρόεδρος της (Axel Weber), ενδεχομένως μελλοντικό αφεντικό (ΕCB)……

   Να ριξει το Ευρω?????
   Η αυτοχειρία δεν είναι προσόν, ελάττωμα είναι!!!!!

 46. victoria avatar
  victoria 06/01/2011 02:25:12

  Λευκοθέα, δεν είμαι ειδικός, αλλά γενικώς πιστεύω ότι η πολιτική λύση επιβάλλει την οικονομική λύση. Προφανώς αν η πολιτική δεν έχει οχυρωθεί αρκετά στις λεπτομέρειες, δλδ όπως λένε εδώ οι φίλοι μας ποιος θα εγγυάται το ευρω-ομόλογο κλπ, η οικονομία ή καλύτερα η παρα-οικονομία όπως αυτή του Σόρος μπορεί πάλι να βρει πάτημα για τα παιχνίδια της. Θα το διαβάσω αυτό που λες και εννοείται ότι αν το θέλει ο Σόρος δεν τρελαίνομαι, αλλά αυτός είναι τζογαδόρος, δεν τον χαλάει ένα ακόμα προϊόν να τζόγάρει, το θέμα είναι εμείς τι θα κερδίσουμε από αυτό.

  • Λευκοθέα avatar
   Λευκοθέα @ victoria 06/01/2011 02:34:30

   Ευχαριστώ θερμά!
   Και εμένα αυτό μου έκανε εντύπωση: το ότι ο Σόρος προτείνει λύση.
   Το ακόμα πιο γελοίο είναι το "Social" Europe-
   Σοροσοσιαλισμός

 47. Orestios avatar
  Orestios 06/01/2011 03:15:56

  Δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω. Ποιός είναι ο Μπαρόζο?

  Εκτός αν ο Σαμαράς προσπαθεί να καταδείξει την αδυναμία όλων αυτών των κοπριτών στο γελείο μόρφωμα που ονομάζεται ΕΕ.

 48. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 06/01/2011 12:38:47

  το Άγιο Πνεύμα να βάλει το χέρι του...

  :)

 49. Κώστας avatar
  Κώστας 06/01/2011 12:48:57

  Σαμαράς στις 25/3/2010(προ Μνημονίου δηλαδή):

  "Όπως στην Ελλάδα, παλεύω για μέτρα «ανάσες», για την τόνωση της Οικονομίας, έτσι εδώ πέρα, σήμερα, έδωσα τη μάχη, για τη μείωση του κόστους δανεισμού της χώρας.
  Ως πολιτικός, τους είπα, ότι ο Ελληνικός λαός πέραν των ήδη σκληρών μέτρων, που υπάρχουν, κοινωνικά δεν μπορεί να αντέξει άλλα.
  Ως οικονομολόγος, τους είπα, ότι φοβάμαι τον φαύλο κύκλο της ύφεσης.
  Δηλαδή, οι εισπράξεις να είναι λιγότερες, λόγω της κρίσης, λόγω της ύφεσης, αυτό να χρειάζεται καινούργια μέτρα, για να πετύχουμε τους στόχους και τα νέα μέτρα να φέρουν και πάλι καινούργια ύφεση.

  Τέλος, ως Ευρωπαίος, τους είπα, ότι είμαι ξεκάθαρα εναντίον της λύσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Οφείλω, όμως, να πω ότι η πλειοψηφία ήταν υπέρ. Από την τελική απόφαση, που θα κριθεί απόψε, μετά τη συνεδρίαση, θα έχουμε τα αποτελέσματα και τότε θα μπορώ να πω περισσότερα."

  Το ευρωομόλογο ξεκάθαρα μειώνει τις ανάγκες δανεισμού της χώρας. Αλήθεια, δεν λέει κάτι στους επικριτές του ευρωομολόγου πως η Μέρκελ ούτε το συζητάει; Δεν γίνεται αντιληπτό πως ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΥΡΩΟΜΟΛΟΓΟ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ-ΠΟΥ ΤΟΣΟ ΘΕΛΕΙ Η ΜΕΡΚΕΛ-ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΓΝΙΔΙΟΥ;
  Και ο ΓΑΠ πάει να ακυρώσει μια προοπτική ελπίδας, με τη δημοκοπία του και τις γελοιότητες της συλλογής υπογραφών υπό τον ....Πολυζωγόπουλο. Εδώ έχουμε μία ακόμη δικαίωση Σαμαρά και μερικοί κοιτάνε το άλογο στα δόντια.
  Για τον Πεταλωτή τι να πει κανείς;

 50. factorx avatar
  factorx 06/01/2011 13:13:49

  Τζον Πολ Ράθμποουν στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς»:

  "...Επίσης χρειάζονται και όλα τα υπόλοιπα για υγιή δημόσια οικονομικά μακροπρόθεσμα: ναι στο ευρωομόλογο, ναι στην υγιή ανάπτυξη, όχι στη μείωση των μισθών και των συντάξεων, ως μέτρο που τροφοδοτεί την ύφεση. Η ανάπτυξη (ή ο περιορισμός της συρρίκνωσης) θα τονωθεί και μέσα από μέτρα μείωσης φόρων και εισφορών..."

  Κάποιος τα λέει μήνες αυτά τα τελευταία, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί και του απαντούν με το ακλόνητο επιχείρημα ότι είναι λαϊκιστής. Τώρα ποιο θα είναι το επιχείρημα; Ότι οι Financial Times είναι …όργανο του Σαμαρά;

  http://www.antinews.gr/?p=78829#comments

 51. Κώστας avatar
  Κώστας 06/01/2011 16:11:52

  Δεν έχω τις απαραίτητες γνώσεις, Προφήτη. Υποθέτω πως μόνο αν έχει θητεύσει κανείς στο Ευρωκοινοβούλιο ή σε άλλους θεσμούς θα μπορούσε να γράψει τέτοιο άρθρο. Υποκύπτοντας όμως στον πειρασμό, θα πω πρόχειρα πως η εκλογή την ημέρα των ευρωεκλογών Επιτρόπων και λοιπών αξιωματούχων από υποψηφίους των Ευρωπαικών Κομμάτων(λχ ένας υποψήφιος του ΕΛΚ, άλλος των Σοσιαλιστών κ.ο.κ) μου φαίνεται μιά καλή αρχή.
  Αλλά μη γελιόμαστε. Στα μείζονα ζητήματα κυρίαρχο ρόλο παίζει το Συμβούλιο των Αρχηγών Κρατών. Και ευτυχώς! Εκεί λαμβάνονται οι σημαντικότερες των αποφάσεων, εκεί γίνονται οι συμμαχίες, τα παζάρια, οι συμβιβασμοί. Δεν ξεχνάμε πως τα ευρωπαικά έθνη-κράτη έχουν συχνά αποκλίνοντα συμφέροντα. Αλλά καλύτερα μέσα σε μιά Κοινότητα Εθνών-Κρατών παρά στο πουθενά.
  Από κει και πέρα συμφωνούμε στην εκτροπή υπέρ των ισχυρών. Αλλά να ρωτήσω κάτι. Για την ελληνική αποβιομηχάνιση λχ φταίει η Ευρώπη; Η Ευρώπη μας έβαλε να κλείσουμε την Πειραική-Πατραική, την Ιζόλα, την κλωστουφαντουργία μας; Η Ευρώπη ανάγκασε τον Μητσοτάκη να πουλήσει την ασύλληπτα κερδοφόρα ΑΓΕΤ στην Καλτσεστρούτσι; Η Ευρώπη ανάγκασε τον ΚΚ να πουλήσει τιν κερδοφόρο ΟΤΕ στη D.T; Ναι, άσκησαν παρασκηνιακά πιέσεις σε υψηλό επίπεδο, αλλά που ήταν οι δικοί μας να που "κύριοι, Ελλάδα δεν είναι μόνο η γη, αλλά και οι στρατηγικές κερδοφόρες(αυτό το ξεχνούν οι νεοφιλελεύθεροι ακροδεξιοί)επιχειρήσεις της";

 52. Kennan avatar
  Kennan 06/01/2011 16:15:57

  Απο την σημερινή ειδησεογραφία: " Στην ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγων επέμεινε από το Παρίσι όπου βρίσκεται ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου επιχειρηματολόγησε υπέρ της πρότασης για έκδοση ευρωομολόγων τονίζοντας ότι με τα ευρω-ομόλογα θα διορθωθούν οι αδικίες και θα υπάρξει ανάπτυξη στην Ευρώπη".

  Δηλαδή πάλι του την βγήκε ο Αντώνης.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.