#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
13/07/2011 09:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιπτώσεις από την αναδιάρθρωση του χρέους

Το παράδειγμα της έκθεσης της Γερμανίας σε ΕλλάδαΗ αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αρχίζει πλέον να συζητείται στα σοβαρά ως μια πιθανή επιλογή, δεδομένου ότι λίγοι πλέον πιστεύουν ότι το πρόγραμμα που ακολουθείται  στην Ελλάδα έχει πιθανότητες επιτυχίας.

Όπως πρόσφατα δήλωσε και ο Γερμανός Υπουργός  Οικονομίας κ. Σόϊμπλε, η Γερμανία προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.

Το Antinews παρουσιάζει τα βασικά σενάρια που επεξεργάζεται η Γερμανία για τις επιπτώσεις από μια  πιθανή aναδιάρθωση του Ελληνικού Χρέους

Σενάριο Ι: Πλήρης αποπληρωμή Δανείων της ΕΕ το 2015.

Πολιτική:

- Συνεχίζεται ο δανεισμός της Ελλάδος για 5 χρόνια, με την υπόθεση ότι θα η Ελλάδα θα επιστρέψει  στις  αγορές το 2015.

Εν τω μεταξύ η Ελλάδα  θα πρέπει να προβαίνει σε αποκρατικοποιήσεις 5 δις το χρόνο για πέντε χρόνια.

- Ο  Γερμανός Φορολογούμενος θα είναι  υπόχρεος για 19.2 δις Ευρώ

Αρνητικές απόψεις

- Η κατάθεση μετρητών στον  ESM ( Ευρωπαικος Μηχανισμός Σταθερότητας), από Γερμανία  θεωρούνται "χαμένα" εάν το Μηχανισμός έχει μόνιμη ύπαρξη.

- Τα μετρητά στο ESM, θα μπορούσαν να τοκίζονται ,αλλά πρέπει να υπολογιστεί αν τα  έξοδα εκταμίευσης νέων δανείων θα  είναι λιγότερα ή περισσότερα από τον τόκο!

Σενάριο ΙΙ

Μη Πληρωμή των Δανείων της ΕΕ το 2015

- Η Ελλάδα θα μπορούσε να κάνει default στα   Δάνεια της ΕΕ το 2015, τόσο στο πρώτο δάνειο (τα 110 δις)  όσο και στο δάνειο της  αναχρηματοδότησης  ( 120δισ )

- Αυτό το σενάριο θα κοστίσει στη Γερμανία 56.1δις Ευρώ.

Σενάριο ΙΙΙ

- Ήπια αναδιάρθρωση (Soft Debt)

Σύμφωνα με το σενάριο αυτό προβλέπεται η αποπληρωμή  1/3 των Δανείων της ΕΕ μέχρι το 2015

-Αυτό το σενάριο θα κοστίσει στη Γερμανία 38δισ Ευρώ.

- Αλλά είναι πολύ αισιόδοξο, μιας και η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει τις Αποκρατικοποιήσεις χωρίς εσωτερικές αντιστάσεις.

- Επίσης η ΕΚΤ θα πρέπει να συνεχίσει να αγοράζει Ομόλογα Χώρας σε πορεία χρεοκοπίας. Γεγονός το οποίο θα βλάψει τη φήμη της ΕΚΤ και τη νομισματική της πολιτική

- Την ίδια στιγμή θα τεθούν υπό αμφισβήτηση τα προγράμματα "διάσωσης" των υπολοίπων χωρών, αλλά και το πρόγραμμα των Τραπεζών στις αφερέγγυες χώρες.

Σενάριο IV

Άμεση Αναδιάρθωση Χρέους

- Προϋπόθεση ένα κούρεμα 50%.

Η Ελλάδα δύναται να αποπληρώσει μόνο το 50% του παλαιού, αλλά και των νέων Δανείων αναχρηματοδότησης.

- Αναβολή περαιτέρω Αποκρατικοποιήσεων

- Με αποτέλεσμα υψηλό κόστος των Δανειστριών Χωρών

- Η Ελλάδα ωφελείται από την αναδιάρθρωση μιας και το χρέος θα μειωθεί στο μισό, και μετά από σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των "επενδυτών"

- Επιστροφή στις Αγορές στο τέλος του 2013

- Η Ελλάδα με πορεία ανάπτυξης πλέον, θα μπορέσει να αποπληρώσει και το υπόλοιπο των χρεών της.

-Με αυτή την εξέλιξη,  θα αποσυνδεθεί η "μετάδοση" σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία

- Με αυτές τις προϋποθέσεις το κόστος για τη Γερμανία θα είναι 36.9δισ Ευρώ, και δεν είναι "ανέξοδο".

- το σενάριο αυτό πρέπει να τεθεί σε άμεση εφαρμογή, παρά το γεγονός ότι θα επηρεαστεί και η ΕΚΤ καταγράφοντας άμεσα ζημιές, αλλά, μπορεί και να το ξεπεράσει επιμηκύνοντας αυτές τις ζημιές πληρώνοντας, είτε για λιγότερα χρόνια είτε χωρίς κέρδος τις κυβερνήσεις

 Σενάριο V

-Αλυσιδωτές Επιπτώσεις:

Αναδιάρθρωση χρεών σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία

- Μια αναδιάρθρωση του Ελληνικού Χρέους θα εγείρει αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα των χρεών της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

- ως αποτέλεσμα οι δύο χώρες θα μπορούσαν να επαναπρογραμματίσουν το χρέος τους.

-Σε αυτή την περίπτωση το κόστος για τη Γερμανία θα είναι 42.4δισ Ευρώ.

Σχόλια των μελετητών,

 

Στα σενάρια 4 και 5 η μελέτη αναφέρει ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αφήσει στην άκρη τις αποκρατικοποιήσεις. Αλλά ως κίνητρο για ανταγωνιστικότητα και πτώση του πληθωρισμού θα μπορούσε να μην εξαιρεθεί ( ως μέτρο )

Τα σενάρια 4-5 θα καλό θα είναι να συνοδευθούν με την έκδοση Ευρωομολόγου, ή κατά προτίμηση ( των συγγραφέων ) μια ανταλλαγή χρεών αλά Brady Bonds όπως αυτό προτάθηκε στο πλαίσιο ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Fund.

ΤΕΛΟΣ ένα πολύ σημαντικό σημείο το οποίο ελαχιστοποιεί τα νομικά προβλήματα, είναι το γεγονός ότι τα Ελληνικά Ομόλογα έχουν εκδοθεί κάτω από την Ελληνική Νομοθεσία !

ΠΠ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. BlueSky avatar
  BlueSky 13/07/2011 10:09:22

  Αγαπητέ ΠΠ, σου είναι εύκολη μια ανάλυση, για το τι θα σημάνει για μας, τους πολίτες η αναδιάρθρωση;;

  Στην πραγματική οικονομία, στην καθημερινοτητά μας;;

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ BlueSky 13/07/2011 11:19:35

   Κανείς δεν γνωρίζει με λεπτομέρειες, ΑΛΛΑ υπάρχει μια ΒΑΣΙΚΗ ΑΡΧΗ.
   Οποιος ΧΑΝΕΙ $$ από κάπου ΘΑ ΤΑ ΒΓΑΛΕΙ...!

   Ετσι έγινε και στις ΗΠΑ με τη φουσκα.. τα ελεγα τοτε με γλαφυρο τροπο να μην τρομάξει ο κοσμος. Δεν ειναι δυνατον να "χαθηκαν 1 τρις δολλ" εστω ( ακριβος ) αερας και να μην μετακυληθει η χασουρα εκτος ΗΠΑ ! Απλα δεν παιζει.. και φυσικα ετσι κ εγινε.

   Οσοι "χασουν" απο πιθανο κουρεμα, απο κάπου θα τα παρουν πισω αυξημενα και σε ανυποπτο χρονο.

   Η ερψωτηση ειναι μια , Εμεις τι ρολο βαραμε σε ολο αυτο το σκηνικο?

   Μεχρι σημερα, ΛΕΜΕ ΝΑΙ και "ετσι ειναι αν ετσι νομιζετε".

   ΠΠ

 2. drider avatar
  drider 13/07/2011 10:10:18

  Καλημέρα ΠΠ. Λες να δικαιωθεί ο Οικονόμου, που είπε ότι θα γίνουν πολύ λιγότερες αποκρατικοποιήσεις από αυτές που φανταζόμασταν;

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ drider 13/07/2011 11:13:38

   Καλημερα drider,
   OXI. Ο Παντελακος, μιλα απο μόνος του. Τωπα που θα δει την εν λόγω μελετη, αχχααχα θα πει.." ειδατε που σας τα ελεγα !!?'

   "Παλεύω ΠΑΣΟΚΟΥΣ" εύκολα.

   ΠΠ

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 13/07/2011 10:30:23

  Τα σενάρια αυτά ήταν ρεαλιστικά ενδεχόμενα πρίν αρχίσει το "Ιταλικό πρόβλημα". Με την προσθήκη βέβαια, ότι θα περιλαμβάνεται επίσης Ιρλανδία και Πορτογαλία (μετά τις νέες υποβαθμίσεις, το "πακέτο των 3" είναι πιά αξεχώριστο).
  Το πραγματικό πρόβλημα (επειδή είναι εντελώς άλλη τάξη μεγέθους), είναι τώρα η πιθανότητα να αποκοπουν από τις "αγορές" ομολόγων η Ιταλία ή η Ισπανία. Άν φθάσει εκεί, δεν είναι αντιμετωπίσιμο, με τα δεδομένα που υπάρχουν στην Ευρωζώνη. Και είναι υπερβολικά κοντά: Τα χθεσινά επιτόκια του δεκαετούς 6 ή 6,2 %, είναι πολύ κοντά στη dead line του 7 - 7,5 %.
  Θ' αναγκασθούν να "χτυπήσουν" με "μη συμβατικά όπλα", εκεί που φθάνει το βεληνεκές των "πυραύλων" τους: Στους 3 "μικρούς", για να "φύγει" ο εχθρός από το έδαφος των 2 μεγάλων.
  Οι πληροφορίες λένε ότι χθές η ΕΚΤ έκανε στροφή 180 μοιρών και καθώς έπεφτε απότομα το ευρώ, αγόρασε πάλι ομόλογα στη δευτερογενή: Ελληνικά, Πορτογαλικά και για πρώτη φορά Ιταλικά. Σε μεγάλη έκταση. Το ευρώ πάντως σταθεροποιήθηκε αμέσως. Σημειωτέον, η ΕΚΤ έχει την αρμοδιότητα να παρεμβαίνει αυτόματα στη δευτερογενή, χωρίς πολιτική διαβούλευση, όταν τίθεται θέμα προστασίας του ευρώ.
  Στα Ιταλικά ομόλογα "τη βοήθησε" και η γνωστή PIMCO: Θεωρεί υπερβολική και ακραία την επίθεση στην Ιταλία, και μετά την πτώση τιμής, βρίσκει "κελεπούρι" τα Ιταλικά ομόλογα. Κυκλοφορούν όμως και ακριβώς αντίθετες απόψεις, ότι η Ιταλία κινδυνεύει όντως - "ο Μπερλουσκόνι τα έκανε μπάχαλο" λένε. Και στη Γερμανία βρίσκει αυτιά η άποψη αυτή (π.χ. ο Titmayer, πρώην διοικητής της Bundesbank).
  O (υπό μελέτη ακόμα) μόνιμος Ευρωπαικος Μηχανισμός ESM δεν προλαβαίνει. Θα χρησιμοποιήσουν μάλλον τον προσωρινό (ΕFSF) που χρηματοδοτεί τώρα Ιρλανδία - Πορτογαλία, για παρέμβαση μεγάλης κλίμακας στη δευτερογενή αγορά, αφού διπλασιάσουν τις εγγυήσεις του. Μετά τη χθεσινή υποβάθμιση και του χρέους Ιρλανδίας σε "σκουπίδια", θα αναγκασθούν να πάρουν συνδυασμένα Ιρλανδικά, Ελληνικά και Πορτογαλικά ομόλογα αρχίζοντας από τις τωρινές απομειωμένες τιμές της αγοράς (50 - 70 % της ονομαστικής αξίας). Τι θα τα κάνουν μετά, είναι μια άλλη συζήτηση.
  Σημειωτέον ότι το ολικό χρέος της Ιρλανδίας (περιλαμβάνει και κρατικοποιημένο τραπεζικό σύστημα) είναι όσο το άθροισμα Πορτογαλικού και Ελληνικού. Αντιπροσωπεύει συστημικό κίνδυνο που σε λίγο μπορεί να γίνει και αυτός μη αντιμετωπίσιμος.

 4. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 13/07/2011 10:46:34

  "Τεχνικά", το ευρώ / δολλάριο "χτύπησε" χθές στα 1,38, στην πλαγιο-ανοδική γραμμή στήριξης ενός ετήσιου ανοδικού καναλιού, και μετά ανέκαμψε.
  h**p://boersen.manager-magazin.de/spo_mmo/kurse_einzelkurs_uebersicht.htm?u=0&p=0&k=0&s=EUR&l=276&b=691&n=EUR%2FUSD%20SPOT&chartzeit=30000
  Κατά την οικονομική ανάλυση του Spiegel: "Η νέα υποβάθμιση των ομολόγων της Ιρλανδίας σε "σκουπίδια" από την Moody's, δεν επιβαρύνει πιά το ευρώ. Στους οίκους επικρατεί αμόκ εναντίον της πολιτικής της ΕΕ, και απο αυτό παράγονται αντίστροφα όλο και μεγαλύτερες πιέσεις για ρύθμιση. Η αγορά ερμηνεύει πιά τις συνεχείς υποβαθμίσεις των χωρών της ΕΕ, ως πάλη για την εξουσία, χωρίς πραγματική αξία για τους ομολογιούχους και επενδυτές".
  Επιβεβαιώνεται επίσης η κίνηση της PIMCO για τα Ιταλικά ομόλογα.

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Ο Θείος 13/07/2011 11:15:12

   *Στα 50,2 δισ. δολάρια διαμορφώθηκε τον Μάιο το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, σημειώνοντας αύξηση 15% και φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.

   *Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας, εκτινάχθηκαν στο επίπεδο των 3,2 τρισ. δολαρίων στα τέλη Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας.

   ΠΠ

   • drider avatar
    drider @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 13/07/2011 12:04:19

    Και συμπληρώνω: Το κινεζικό κρατικό rating agency Dagong ανακοίνωσε ότι πρόκειται να υποβαθμίσει το αμερικάνικο χρέος, είτε υπάρξει συμφωνία για αναβάθμιση του πλαφόν χρέους είτε όχι.

 5. Προφήτης avatar
  Προφήτης 13/07/2011 12:11:47

  Σε περίπτωση κουρέματος, εκτιμούν τη ζημιά των εκτός Ελλάδας ομολογιούχων.
  Αλλά δεν μπορούν ή δεν θέλουν ή δεν ενδιαφέρονται, ή όλα μαζί, να αποτιμήσουν την επίπτωση στο εσωτερικό της χώρας.

  Οι ελληνικές τράπεζες, που κατέχουν ομόλογα, και που «φορτώνονται» συνεχώς αυτά που «ξεφορτώνονται» οι γαλλογερμανικές τράπεζες, θα μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν, ώστε να συνεχίζεται η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα;
  Ή θα φαλήρουν με "ξαφνικό θάνατο" παγώνοντας την οικονομία και προκαλώντας κοινωνικό χάος;

  Για να τις έσωζε το κράτος αναλαμβάνοντας αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου που θα κάλυπτε τη "χασούρα", έστω εθνικοποιώντας τες, θα έπρεπε να μπορεί είτε να "κόψει" χρήμα είτε να παράσχει εγγυήσεις.
  Το πρώτο έχει εκχωρηθεί.
  Το δεύτερο σχεδόν απίθανο - από ποιόν θα πάρει σήμερα εγγυήσεις το Ελληνικό Δημόσιο για να δώσει;
  Η ΕΚΤ δεν θα αγοράσει κουρευθέντα ομόλογα.

  Πάμε παρακάτω. Τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία, που έχουν επενδύσει τα περισσότερα αποθεματικά τους, τις κρατήσεις μιας ζωής εκατομμυρίων Ελλήνων, κυρίως σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου, πόση ζημία θα υποστούν και κυρίως θα είναι σε θέση να εξακολουθούν να χορηγούν συντάξεις; Τα εφάπαξ βέβαια θα ξεχαστούν.

  Η λύση είναι πολιτική και όχι οικονομική.

  Τα σενάρια είναι δύο.
  1. Ή επικρατεί η πολιτική που συνεχίζει ελεύθερα, για όσο πάει, την κερδοφόρα δραστηριότητα του 1 τρις $ που κινείται παγκόσμια ημερησίως σε διάφορες μορφές χρηματοπιστωτικών προϊόντων, με αποτέλεσμα την πλήρη εξαθλίωση του μεγάλου (90-95%) ποσοστού του ελληνικού λαού.
  2. Ή, δύσκολο, οι μάζες, σε Ελλάδα αλλά και σε Ευρώπη δείχνουν ότι η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει το σενάριο 1.
  Τι θα γίνει τότε; Ε, υπάρχουν λύσεις, δεν σταμάτησε ποτέ η Ιστορία …

 6. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 13/07/2011 13:16:31

  Οταν τα CDS's εκδιδονται για 5 διαφορετικες και πιθανες περιπτωσεις τοτε το κινητρο ειναι πολυ μεγαλο για τους κατοχους.
  τι εννοω?
  Εχουμε CDS,

  1. Χρεοκοπιας ( πληρης αδυναμια πληρωμης Χρεους )
  2. Αδυναμιας Πληρωμης Τοκου ή Κεφαλάιου στις προβλεπομενες ημ/νιες
  3. Αναδιαρθρωσης Χρεους ( οποιαδηποτε αλλαγη διαμορφωσης του Χρεους η οποια επηρεαζει συσμενως τον κατοχο του Χρεους )
  4. Προεξόφληση Χρεους ( φαντάσου !!! )
  5. Αρνησης Χρεους ( Repudiation/Moratorium )

  Η Ελλαδα ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΙΣΧΥΡΟ ΟΠΛΟ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ.. μην τα ξαναλεμε...
  Οταν τα λαμογια εχουν προβλεψει και πονταρει σ(τα) παντα ολα, η Ελλαδα εχει την ευχαιρια να ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ μονη της το τι θα κανει.... Να κοιταξει το συμφερον της και συγχρονως να επιλεξει την πιο ζημιογονο λυση για τους σπεκουλαδορους ετσι ωστε το Συτστημα να δει το ΡΙΣΚΟ και το ΚΟΣΤΟΣ να ερχεται απο ΠΑΝΤΟΥ...!

  Αρκει η "Ελληνικη Επιλογη να μην εχει δωθει ως εσωτερικη πληροφορηση στους κατοχους CDS σε μια απ τις ποιο πανω κατηγοριες !!! την πιο "φορτωμενη" )
  δλδ μη μου το παιξουν Πατριωτες Αρνουμενοι το Χρεος, οταν οι φιλοι τους τα εχουν χωσει στο (5).... !!!

  γκε γκε οι 300 και οι εισαγγελεις ???

  ΠΠ

 7. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 13/07/2011 15:30:23

  ΠΠ,
  έχω την αίσθηση ότι αν παιχτεί το 4, θα χρεοκοπήσουν και οι υπόλοιπες χώρες, δηλ. δεν θα αποφευχθεί η μετάδοση...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.