#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/05/2011 11:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιμήκυνση του επιθανάτιου ρόγχου της οικονομίαςΕπειδή από σήμερα  θα ξεκινήσει μια προσπάθεια να εμφανιστεί ως συμφωνία – ανάσα η επιμήκυνση στην επιμήκυνση που αποφασίστηκε, πιθανότατα, στο Λουξεμβούργο, νομίζουμε ότι πρέπει να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Διότι μια λύση που μεταθέτει το πρόβλημα για αργότερα, που δεν το λύνει αλλά αντιθέτως το επιτείνει και που δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, δεν είναι λύση.

Δεν ξέρουμε αν εδώ που έχουμε φτάσει υπάρχει διέξοδος στο οικονομικό πρόβλημα. Έτσι που τα σχεδίασαν η κυβέρνηση και η τρόικα ήταν σχεδόν σίγουρο ότι θα πέσουμε στο γκρεμό. Το να προσπαθούν τώρα να μας ρίξουν σχοινί είναι αν μη τι άλλο υποκριτικό, σίγουρα όμως είναι και άνευ ουσίας αφού έχουμε ήδη πιάσει πάτο.

Έχουμε και λέμε:

Η Ελλάδα πρέπει το 2012 να βρει 45,5 δις ευρώ για την αναχρηματοδότηση των δανείων της. Τα 18,5 θα τα πάρει από το ταμείο στήριξης και τα υπόλοιπα από τις… αγορές. Δηλαδή πρέπει να δανειστούμε 27 δις ευρώ και με τα σημερινά δεδομένα να πληρώσουμε με επιτόκια… πιστωτικής κάρτας. Οσο κι αν η κυβέρνηση λέει ότι θα βγούμε στις αγορές του χρόνου, αυτό είναι αδύνατο.

Αυτό το ποσό ζήτησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου προχθές. Φτάνει όμως; Για σκεφτείτε ότι ήδη το έλλειμμα του 2010 έκλεισε πολύ πάνω από τον σχεδιασμό και απαιτούνται πάνω από 4 δις για να κλείσει η μαύρη τρύπα. Επίσης, σύμφωνα με προβλέψεις της τρόικας, το έλλειμμα του 2011 αντί για 7,4% που προβλέπεται (από 10,5% πέρυσι) θα κλείσει στο 9,5%, δύο μονάδες πάνω ή πάνω από 5 δις. Σε συνδυασμό με τις αστοχίες του προϋπολογισμού μπορεί να χρειαστούν άλλα 7 δις συνολικά του χρόνου για να ισορροπηθεί η κατάσταση.

Επομένως, τι να τα κάνεις τα 27 δις αν χρειάζονται κι άλλα;

Πάμε τώρα στην αυτή καθ’ εαυτή επιμήκυνση. Όταν μεταθέτεις για αργότερα τις πληρωμές των ομολόγων που λήγουν, μπορεί να παίρνει «ανάσα» αλλά μεταθέτεις και το πρόβλημα στους κατέχοντες τα ομόλογα. Για παράδειγμα, στην Ελλάδα τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία έχουν κάποιες δεκάδες δις ευρώ σε ελληνικά ομόλογα. Πολλά από αυτά λήγουν το 2012 και 2013 και οι ιδιοκτήτες τους είχαν υπολογίσει ότι θα γεμίσουν τα ταμεία τους με τις πληρωμές που θα έκανε το κράτος. Τώρα θα αναγκαστούν να περιμένουν χρόνια να πληρωθούν. Αυτό σημαίνει άμεσο πρόβλημα ρευστότητας που θα πρέπει να καλυφθεί με κάποιο τρόπο, με κρατικές εγγυήσεις ή αυξήσεις κεφαλαίου. Σίγουρα, πάντως, κάποιες τράπεζες και ταμεία θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα με ενδεχόμενο να βάλουν και λουκέτο. Επίσης, θεωρείται δεδομένη η υποβάθμισή τους από τους ξένους οίκους.

Υποβαθμισμένα, ακόμη και κάτω από τα σκουπίδια, θα είναι γενικά τα ελληνικά ομόλογα αφού η επιμήκυνση της πληρωμής τους καθιστά αναξιόπιστη γενικά την Ελλάδα.

Άμεσο επακόλουθο είναι να υποβαθμιστεί και η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας με ότι αυτό σημαίνει για τις τράπεζες, το Χρηματιστήριο, τις επιχειρήσεις και γενικά την εικόνα της χώρας.

Θα εκτιναχθούν τα spreads, αφού πρώτα υποχωρήσουν και οι ξένοι θα βλέπουν την Ελλάδα ως μελλοντικά χρεοκοπημένη χώρα. Άλλωστε, μην ξεχνάτε ότι το 2013 ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης προβλέπει «κούρεμα» και αναδιάρθρωση σε χώρες προβληματικές όπως η Ελλάδα.

Επομένως, μήπως αυτές οι αποφάσεις που θα «επικοινωνηθούν» ως σωτηρία της χώρας, είναι μικρή ανάσα ή επιθανάτιος ρόγχος;

Και μήπως είναι μια καλή δικαιολογία ώστε να ληφθούν πολύ σκληρά μέτρα κατά του ελληνικού λαού χωρίς ελπίδες ανάκαμψης;

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει σ’ αυτά κι αν όχι αυτή, σίγουρα η αντιπολίτευση πρέπει να εξηγήσει στον κόσμο τι τον περιμένει και να δώσει μια άλλη εναλλακτική πρόταση.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ναυσικά... avatar
  Ναυσικά... 09/05/2011 09:47:34

  Η μόνη εναλλακτική πρόταση που μπορεί να δώσει η Ν.Δ. είναι η δέσμευση, μην πω και ο όρκος ότι μόνος στόχος θα είναι η προστασία αυτού του άμοιρου λαού από τους γύπες που περιφέρονται περιμένοντας το θανατό του. Με υποσημείωση οτι ο αρχηγός πρέπει να επιλέξει τους καλύτερους και ηθικότερους για να ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ και όχι για να πουλάνε μούρη χωρίς να προσφέρουν έργο.

 2. Roter Platz avatar
  Roter Platz 09/05/2011 11:16:08

  ΤΕΤΕΛΕΣΤΑΙ!!!!
  ΘΑ ΓΕΛΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΔΑΛΟ ΚΑΤΣΙΚΙ.

 3. BΑΣΙΛΗΣ avatar
  BΑΣΙΛΗΣ 09/05/2011 13:18:36

  καλως να ορισουν οι κ.κ.Ρεγκουζας , Παπαδημητριου,Μειμαρακης,Χατζηγακης.
  Κοντος και μη ξεχασουν την κ.Φανη

 4. Ιντζεσίλογλου Λάζαρος avatar
  Ιντζεσίλογλου Λάζαρος 10/05/2011 02:27:04

  Επειδή όλες αυτές οι προβλέψεις είναι σωστές. Ποιες μπορεί να είναι οι λύσεις που μπορούν να προταθούν. Πρώτον : Επιτέλους θα πρέπει να σταματήσουμε να στηριζόμαστε για την μείωση του ελλείμματος στην αύξηση των Εσόδων αλλά στη μείωση των Δαπανών. Δεύτερον: Πρέπει να πραγματοποιήσουμε επιτέλους αυτό που λέγεται και ξαναλέγεται αλλά ποτέ δεν εφαρμόζεται Διαρθρωτικές Αλλαγές.
  Τρίτον :Προσπάθεια για αυτό που λέγεται Ανάπτυξη αλλά με πραγματικούς όρους στην πραγματική οικονομία. Πώς; μείωση των Ληστρικών Φορολογικών Συντελεστών για τις Επιχειρήσεις κυρίως αλλά και για τα Ατομικά Εισοδήματα,
  Αύξηση της Τραπεζικής πιστωτικής επέκτασης μέσο του συνεχούς ελέγχου του
  δρόμου των Κρατικών Εγγυήσεων που τους έχουν δοθεί και τα χρησιμοποιούν κατά το δοκούν,Μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α,Μείωση των Έμμεσων Φόρων.
  Οι τρόποι νομίζω ότι είναι γενικός γνωστοί. Το μεγάλο ερώτημα που πρέπει να απαντήσουμε είναι πια πολιτική δύναμη θα μπορέσει να θέσει σε εφαρμογή όλα αυτά που πρέπει να πραγματοποιηθούν στην Οικονομία αλλά και στην Κοινωνία. Αυτές οι μεγάλες αλλαγές που θα δημιουργήσουν νέα μεγαλύτερα κοινωνικοοικονομικά προβλήματα. Θυσίες όλων αυτών που έχουν βολευτεί από την Κρατικό τροφοδοτούμενη Οικονομία είναι απαραίτητη,το Μικρότερο Κράτος θα πρέπει να αποτελεί στόχος όλων μας(Με όλες τις συνέπειες που απορρέουν), Μείωση των Δημοσίων Δαπανών(όχι μείωση των Κοινωνικών Μεταβιβάσεων-όχι οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά ενέργειες
  με στόχο τις μειώσεις στα ρετιρέ αυτών ). Η Επόμενη κυβέρνηση θα΄πρέπει να εφαρμόσει όλα αυτά τα μέτρα θα είναι αυτοδύναμη ή συνεργασίας;
  Ποιο πρέπει να είναι το ιδεολογικό της υπόστρωμα; Κρατισμός ή Φιλελευθερισμός και ιδιαίτερα Κοινωνικός Φιλελευθερισμός ή Αριστερισμός; Η απάντηση προφανής .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.