10/07/2009 19:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιμένει ο ΟΤΕ για το Indymedia

Διευκρινίσεις για την απόφασή του να διακόψει την πρόσβαση που έχει αποκτήσει το Athens Indymedia στο δίκτυο οπτικών ινών του δίνει ο ΟΤΕ.

Ο Οργανισμός υπενθυμίζει ότι έχει υπογράψει σύμβαση με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας για την παροχή από τον ΟΤΕ προς την ΕΔΕΤ υπηρεσιών υλοποίησης δικτύου οπτικών ινών.

Στη σύμβαση προβλέπεται ότι η χρήση των συγκεκριμένων ινών θα αφορά αποκλειστικά και περιοριστικά την εξυπηρέτηση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών αναγκών των φορέων του Δημοσίου, που αναφέρονται ρητά και περιοριστικά σε αυτήν.

Κατά τον ΟΤΕ το γεγονός ότι η ΕΔΕΤ επιτρέπει την πρόσβαση σε τρίτο, που εμφανίζεται με την ιστοσελίδα INDYMEDIA ATHENS, μέσω των ινών αυτών για σκοπούς οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με την έρευνα και την εκπαίδευση, συνιστά παραβίαση εκ μέρους της ΕΔΕΤ των όρων της σύμβασης.

Σχετικά με την απάντηση που έλαβε από την ΕΔΕΤ για το ζήτημα, ο Οργανισμός υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί είναι τελείως αβάσιμοι και έρχονται σε πλήρη αντίθεση όχι μόνον με τους όρους της σύμβασης που έχει συνάψει με τον ΟΤΕ, αλλά και με την κείμενη νομοθεσία και ειδικότερα με το νομικό πλαίσιο που διέπει την ίδια την ΕΔΕΤ.

Ο ΟΤΕ αφήνει τέλος αιχμές για την παράλειψη της ΕΔΕΤ να ζητήσει τη συνδρομή των Αρχών προκειμένου να αποφανθούν επί του εκπαιδευτικού και ερευνητικού χαρακτήρα του περιεχομένου των ιστοσελίδων της Indymedia.«Η 'παράλειψη' αυτή της ΕΔΕΤ, καθώς και οι συνέπειές της θα κριθούν από τις αρμόδιες αυτές Δημόσιες Αρχές όταν επέμβουν έστω και αυτεπαγγέλτως» καταλήγει ο Οργανισμός.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. peripeton avatar
  peripeton 10/07/2009 20:48:20

  Οι όποιες συμβάσεις και τα όποια συμβόλαια δεν είναι υπεράνω του συντάγματος. Ό,τι και να γίνει, ό,τι και να κάνουν, όποιον νόμο κι αν περάσουν, η ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο είναι αδύνατον να χαλιναγωγηθεί, είτε γι᾽αυτούς του ίντυ, είτε για εμάς, είτε για οποιονδήποτε θέλει να εκφράσει αυτό που πιστεύει και να το συζητήσει με τον υπόλοιπο πλανήτη.

  • Χι avatar
   Χι @ peripeton 10/07/2009 20:54:20

   Μπα, μάλλον ζούμε σε διαφορετική χώρα, γιατί η δικιά μου δεν έχει Σύνταγμα που λέει "όποιος δει φως, να μπει στο ΕΜΠ για δωρεάν διαδικτυακούς πόρους"¨.

  • Περίεργος avatar
   Περίεργος @ peripeton 11/07/2009 10:45:31

   Άλλο ελευθερία έκφρασης και άλλο ελευθερία έκφρασης με τους πόρους των ΑΕΙ.
   Γιατί δηλαδή το πολυτεχνείο να μην φιλοξενεί και το antinews και την χρυσή αυγή;

 2. Χι avatar
  Χι 10/07/2009 20:52:54

  Ολόκληρη η απάντηση του ΟΤΕ, εδώ:

  www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=218113

 3. ataktos avatar
  ataktos 10/07/2009 20:56:11

  Τώρα που έχουμε δορυφορικές συνδέσεις εμείς (δηλ .τα παιδία) μας λένε για «δίκτυο οπτικών ινών» καληνύχτα τους …

 4. Χι avatar
  Χι 10/07/2009 20:56:22

  Στο άρθρο 3 παρ. 3 του Κανονισμού Χρήσης του Ακαδημαϊκού και Ερευνητικού Δικτύου της, τον οποίο η ίδια η ΕΔΕΤ έχει θεσπίσει και έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της (https://www.grnet.gr/default.asp?pid=32&la=1) ορίζεται ότι: «3. Η ακαδημαϊκή – ερευνητική, μη εμπορική φύση του ΕΔΕΤ σημαίνει ότι επιτρέπεται η παροχή δωρεάν υπηρεσιών προς όφελος κυρίως της Ελληνικής Ακαδημαϊκής – Ερευνητικής κοινότητας και ως αποτέλεσμα όλου του Διαδικτύου. Ταυτόχρονα σημαίνει ότι: i. ……… ii. …….. iii. Δεν επιτρέπεται η χρήση του ΕΔΕΤ για άλλους σκοπούς πέρα των ερευνητικών και εκπαιδευτικών όπως προαναφέρθηκαν. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα ανωτέρω το ΕΔΕΤ έχει δικαίωμα, μετά από κατάλληλη επίσημη προειδοποίηση, να αναστείλει τη σύνδεση του παραβαίνοντος φορέα του ΕΔΕΤ έως ότου συμμορφωθεί.

 5. peripeton avatar
  peripeton 10/07/2009 20:59:07

  Οι προσωπικές σελίδες καθηγητών και φοιτητικών παρατάξεων είναι επίσης ακαδημαϊκής και ερευνητικής φύσεως;

  • Ανώνυμος avatar
   Ανώνυμος @ peripeton 10/07/2009 21:11:43

   ναι. Σχετίζονται άμεσα με την ακαδημαϊκη κοινότητα και αν μη τι άλλο είναι εκπαιδευτικές για τους φοιτητές. Όλα τα πανεπιστήμια του εξωτερικού δίνουν χώρο για μια μικρή σελίδα.

  • Περίεργος avatar
   Περίεργος @ peripeton 11/07/2009 10:47:10

   Να φύγουν και αυτές!

 6. αλλενάκι avatar
  αλλενάκι 10/07/2009 21:27:43

  διάβασα ότι έχει ζητήσει και η Χρυσή Αυγή πρόσβαση στον σέρβερ αυτόν, αν διατηρήσουν το ινδυμέδια θα πρέπει να της παραχωρήσουν γραμμές, και έτσι θα έχουμε στο πιάτο 2 σε 1 τις αντιπαραθέσεις, διάβασα εδώ τις προάλλες έναν σχολιαστή που είπε ότι η Χ.Α. κανονικά το "χρειάζεται" το ινδυμέδια γιατί από αυτό πληροφορείται βασικά

 7. redteam avatar
  redteam 10/07/2009 22:15:51

  Η πίεση του ΟΤΕ προς το ΕΔΕΤ για να διακόψει την πρόσβαση που έχει αποκτήσει το Athens Indymedia στο δίκτυο οπτικών ινών που του δίνει,εκτιμώ ότι γίνεται για άλλους λόγους. "Είναι πολλά τα λεφτά Αρη" και μέσω αυτού θέλουν να δώσουν το ΕΔΕΤ ή το δίκτυο οπτικών ινών σε ιδιώτες και να το πάρουν από την ευθύνη του ΕΜΠ. Εδώ είναι το μεγάλο κόλπο μετά και την ανακοίνωση της D.T. ότι δεν πρόκειται να κάνει επενδύσεις σε καινούργια δίκτυα.

  • foo bar avatar
   foo bar @ redteam 11/07/2009 03:17:07

   Το ΕΔΕΤ δεν είναι υπό την ευθύνη του ΕΜΠ, απλός πελάτης του ΕΔΕΤ είναι το ΕΜΠ, όπως και όλα τα άλλα ΑΕΙ, ΑΤΕΙ κλπ.

   Η παρουσία του indymedia στο ΕΜΠ είναι παραβίαση του κανονισμού χρήσης του ΕΔΕΤ, τελεία και παύλα. Δεν κάνει κανένα ίδρυμα τον μπάτσο φυσικά (με τι προσωπικό άλλωστε, ακόμη και αν το ήθελε κανείς!), αλλά εφόσον γίνει καταγγελία δεν μπορούν να σφυρίζουν αδιάφορα... οφείλουν να δράσουν... και είτε το θέλουν είτε όχι στο ΕΜΠ, το ΕΔΕΤ κλπ, οι συμβάσεις παραχώρησης χρήσης των ινών είναι για ακαδημαϊκή χρήση ΜΟΝΟ.

   Αυτή την στιγμή το ΕΔΕΤ διασυνδέει τα ιδρύματα μεταξύ τους και με το πανευρωπαϊκό, αμερικανικό κλπ ακαδημαϊκά δίκτυα, αλλά, τους δίνει επίσης και πρόσβαση στο λεγόμενο commodity internet, μέσω συμφωνίας που έχει με ISP του εξωτερικού και transit μέχρι εκεί γίνεται πάνω από το GEANT, δηλαδή πάλι πάνω από ίνες που δόθηκαν για ακαδημαϊκή χρήση! Παράδειγμα η τρέχουσα διασύνδεση με global exchange στην Βιέννη.

   Τι γίνεται όμως στην υπόλοιπη Ευρώπη; Στην Βρετανία πχ το αντίστοιχο του ΕΔΕΤ, το JANET, απλά τα διασυνδέει μεταξύ τους και με τα ακαδημαϊκά δίκτυα. Η διασύνδεση με το εμπορικό δίκτυο είναι θέμα του εκάστοτε ιδρύματος, μόνοι τους δηλαδή πληρώνουν κυκλώματα και ISP. Άν δεν κάνουν τίποτε απλά θα έχουν πρόσβαση μόνο στα ακαδημαϊκά δίκτυα μέσω του JANET.

   Μήπως η DT θέλει να πουλήσει commodity internet στο ΕΔΕΤ ή στα ιδρύματα; λέω μήπως; Μια τέτοια εξέλιξη βέβαια θα ήταν καταστροφική για τα ΑΕΙ/ΑΤΕΙ της χώρας τα οποία παραδοσιακά δεν έχουν φράγκο, όχι μόνο για τηλεπικοινωνίες, αλλά ούτε για άλλα βασικότερα πράγματα...

   • Χι avatar
    Χι @ foo bar 11/07/2009 03:37:34

    Βλέπεις φαντάσματα. Για να μη μασάμε τα λόγια μας, είναι απλά τα πράγματα. Από τις αρχές του χρόνου, η πρυτανεία του ΕΜΠ "δεν μπορεί" να βρει που στεγάζεται ο διακομιστής του Indymedia ή/και τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί τον δίκτυό του. Αφού "δεν μπορεί" η πρυτανεία, σκέφτηκαν έναν εύσχημο τρόπο για να τελειώσουν με το θέμα το καλοκαίρι, που είναι κλειστό το πανεπιστήμιο. Ο ΟΤΕ δεν έχει καθόλου άδικο, όπως γράφεις παρακάτω. Πουλάει ένα προϊόν, σε συγκεκριμένη τιμή, για συγκεκριμένη χρήση. Αυτό λένε και οι όροι, παντού στον κόσμο. Το ΕΔΕΤ αγόρασε με συγκεκριμένους όρους και πρέπει να διασφαλίσει πως τηρείται η συμφωνία. Τώρα, πως θα το κάνει, είναι δικό του καπέλο. Οι δικαιολογίες του για "έλεγχο περιεχομένου", είναι βλακώδεις. Δεν χρειάζεται να "ελέγξει" το περιεχόμενο. Εγώ από το σπίτι μου μπορώ να δω τι γίνεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα στο μαγαζί τους. Εκείνοι, δεν βλέπουν αν στο δίκτυό τους υπάρχει ιστότοπος που παραβιάζει τους όρους χρήσης; Παιδικές δικαιολογίες.

 8. foo bar avatar
  foo bar 11/07/2009 03:26:12

  Να προσθέσω μόνο ότι η τελευταία ανακοίνωση του ΟΤΕ λέει μπούρδες - πολύ καλά τους απάντησε το ΕΔΕΤ ότι ως εταιρία είναι ας το πούμε κάτι σαν συνεταιρισμός των Α(Τ)ΕΙ και ασχολείται μόνο με την φυσική διασύνδεση. Σαφώς και δεν είναι σε θέση να κρίνουν ή να ελέγξουν το περιεχόμενο. Εδώ ο ίδιος ο ΟΤΕ δεν μπορεί να το κάνει, αντέδρασε όπως ομολογούν σε αναφορά βουλευτή στο θέμα.

  Τελος πάντων, πολύ καλά έκανε το ΕΔΕΤ και ενημέρωσε τον ΟΤΕ ότι το κοινοποίησαν στο ΕΜΠ και πως αυτοί θα κρίνουν τι είναι και τι δεν είναι ερευνητική/ακαδημαϊκή χρήση... θα μπορούσαν πχ να επικαλεστούν ότι το indymedia είναι ένα μεγάλης κλιμάκας πείραμα ψυχολογίας φερ'ειπείν, και μετά ας πάνε στα δικαστήρια να βγάλουν άκρη.

 9. peripeton avatar
  peripeton 11/07/2009 17:02:40

  10/07/2009 Δελτίο Τύπου

  Με αφορμή την σημερινή ανακοίνωση της ΟΤΕ ΑΕ, η ΕΔΕΤ ΑΕ διευκρινίζει:

  1.Ο ισχυρισμός ότι «[Η ΕΔΕΤ ΑΕ] πιστοποιεί ότι η χρήση του συγκεκριμένου Κρατικού Δικτύου της από το INDYMEDIA ATHENS είναι νόμιμη» είναι εντελώς αυθαίρετος και εκτός πραγματικότητας.Η ΕΔΕΤ ΑΕ δεν έχει καμία απολύτως αρμοδιότητα να απονέμει «πιστοποιητικά νομιμότητας» για οτιδήποτε. Η ΕΔΕΤ ΑΕ αναμένει από το ΕΜΠ να βεβαιώσει αν η ως άνω ιστοσελίδα ανήκει σε «τρίτο φορέα» και, σε αυτήν την περίπτωση, υποχρεούται το ΕΜΠ να την αποσυνδέσει από το δίκτυο του. Παραλλήλως, οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές έχουν επιληφθεί του θέματος και οι αποφάσεις τους θα εφαρμοστούν.

  2.Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, η ελευθερία της χρήσης του Διαδικτύου από τα μέλη της εκπαιδευτικής και ερευνητικής κοινότητας πρέπει να θεωρείται πλήρως διασφαλισμένη. Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι μηχανισμοί ελέγχου του ψηφιακού περιεχομένου, ώστε να πιστοποιείται γενικά η «εκπαιδευτική και ερευνητική χρήση» του δικτύου θα προσέκρουαν σε ρητές συνταγματικές και νομικές διατάξεις οι οποίες κατοχυρώνουν την ελευθερία έκφρασης και επιστημονικής έρευνας και συνεπώς δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να εφαρμοστούν. Επομένως, η ΕΔΕΤ ΑΕ, μή έχοντας κατά το νόμο τέτοια αρμοδιότητα, δεν είναι ποτέ δυνατόν να συναινέσει σε οποιαδήποτε διαδικασία ελέγχου των δεδομένων που διακινούνται από το ακαδημαϊκό δίκτυο, χωρίς αυτό να της ζητηθεί από τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές.

  Για την ΕΔΕΤ AE

  Η ΕΔΕΤ Α.Ε. έχει ως αντικείμενο τη διαχείριση του Εθνικού Δικτύου Έρευνας & Τεχνολογίας, κατά το πρότυπο των αντίστοιχων εταιρειών των Ερευνητικών και Εκπαιδευτικών Δικτύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λειτουργεί ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής Κοινωνίας της Πληροφορίας, προωθεί την ευρυζωνικότητα στην κοινότητα των χρηστών της χώρας μας και συμβάλλει ουσιαστικά στην προώθηση του ηλεκτρονικού επιχειρείν στις Ελληνικές Μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.grnet.gr

  http://www.grnet.gr/default.asp?pid=19&la=1&nid=91&ny=2009

 10. Geist avatar
  Geist 13/07/2009 00:00:44

  διαβάστε... http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_12/07/2009_321943

 11. Νίκος avatar
  Νίκος 13/07/2009 00:13:26

  Επιτελους, θα κλεισει η διεθνοφασιστικη σφηκοφωλια των Σορογραικυλων. Αργησε, και εκανε πολυ ζημια. οσοι το υποστηριζουν για λογους " δημοκρατιας" ας συνεχισουν το υπνο τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.