28/07/2009 18:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιδοτήσεις για αλλαγές σε κουφώματα και ενεργοβόρες συσκευές – ποιοι τις δικαιούνταιΜετά την απόσυρση των κλιματιστικών με επιδότηση από το υπουργείο ανάπτυξης, σειρά έχουν τα κουφώματα σε κατοικίες και μια σειρά από άλλες ενεργοβόρες συσκευές, όπως είναι οι καυστήρες.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε σήμερα το νέο πρόγραμμα Ενεργειακής Αναβάθμισης Κατοικιών «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον». Όπως είπε « το πρόγραμμα αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο από όσα έχουμε παρουσιάσει ως τώρα. Όχι μόνο επειδή αφορά περισσότερους πολίτες, αλλά και επειδή τα σπίτια στη χώρα μας αντιπροσωπεύουν πολύ μεγάλο ποσοστό, περίπου το 32%, της συνολικής τελικής ζήτησης ενέργειας. Όσον αφορά δε τη θέρμανση, στα νοικοκυριά καταναλώνεται το 60% της τελικής ζήτησης ενέργειας».

 Ποιοι δικαιούνται επιδότηση

Αν το ακίνητό σας βρίσκεται σε περιοχή όπου η τιμή ζώνης είναι χαμηλότερη των 1500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δικαιούστε επιδότησης για να αλλάξετε τα κουφώματα, να αντικαταστήσετε τον καυστήρα ή να βάλετε ηλιακό θερμοσίφωνα. Η επιδότηση μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 50% της συνολικής δαπάνης. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης παρουσιάζοντας πριν από λίγο τις λεπτομέρειες του προγράμματος για την ενεργειακή αναβάθμιση των σπιτιών.

Το πρόγραμμα αγγίζει και όσους έχουν ακίνητα σε ακριβότερες περιοχές της χώρας. Βέβαια, για τα ακίνητα με τιμή ζώνης υψηλότερη των 1500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δεν θα δίνεται επιδότηση αλλά φορολογικά κίνητρα. «Αυτά τα φορολογικά κίνητρα, θα έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα με τις επιδοτήσεις» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε ότι «συνολικά θα επωφεληθούν πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή 400.000 πολίτες».

Η δημόσια δαπάνη του προγράμματος θα ανέλθει στα 400 εκατομμύρια ευρώ ενώ αν συνυπολογιστεί και η ίδια συμμετοχή των πολιτών, συνολικά θα κινηθούν κεφάλαια ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Οι παρεμβάσεις στα κτίρια που θα επιδοτηθούν είναι οι εξής:

Θερμομόνωση στο σύνολο του κελύφους του σπιτιού και ψυχρές βαφές
Τοποθέτηση θερμομονωτικών πλαισίων κουφωμάτων και διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων.
Αντικατάσταση παλαιού συστήματος καυστήρα/λέβητα με νέο υψηλής απόδοσης ή με σύστημα φυσικού αερίου, ή με σύστημα που χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι βασικές παράμετροι του προγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, είναι οι εξής:

To πρόγραμμα αφορά σε όλα τα κτίρια κατοικίας που κατασκευάστηκαν πριν από το 1980
Η διάρκεια του προγράμματος θα είναι διετής. Ουσιαστικά, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου. Το υπουργείο Ανάπτυξης, δίνει αυτό τον χρόνο στους πολίτες ώστε να προετοιμάσουν τις εργασίας και να συνεννοηθούν με τους υπόλοιπους ενοίκους της πολυκατοικίας.
Ο ανώτατος προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ ανά κτίριο
Οι αιτήσεις των πολιτών, θα γίνουν στο ΚΕΠ της περιοχής τους. Από την επόμενη εβδομάδα, θα λειτουργήσει και γραμμή επικοινωνίας για την ενημέρωση των πολιτών
Για όλες τις εργασίες θα χρειαστεί έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Εξαιρείται η θερμομόνωση του κελύφους. Για αυτή τη διαδικασία, θα απαιτηθεί έκδοση άδειας από την πολεοδομία.
Το ποσοστό ενίσχυσης κυμαίνεται από 30% έως 50% ανάλογα με το αν το κτίριο είναι μονοκατοικία ή πολυκατοικία. Επίσης, το ποσοστό της επιδότησης εξαρτάται από το είδος της παρέμβασης. “όπου επιλέγονται ολοκληρωμένες δράσεις, το ποσοστό ανεβαίνει” σημείωσε ο κύριος Χατζηδάκης. Για το ύψος των δαπανών που θα επιχορηγηθούν, έχει καταρτιστεί κατάλογος ανάλογα με τις προδιαγραφές των υλικών.

 (πηγές: Ελευθεροτυπία, ΑΠΕ κλπ)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ataktos avatar
  ataktos 28/07/2009 18:28:44

  Καλά οι σχετική Νόμοι της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν είναι σε ισχύ …

  • Factorx avatar
   Factorx @ ataktos 28/07/2009 19:25:33

   atakte, word δεν έχεις να διορθώνεις τα γραπτά σου;. Αν δεν έχεις να σου στείλω ένα

 2. ss_sk avatar
  ss_sk 28/07/2009 21:35:46

  ''Για όλες τις εργασίες θα χρειαστεί έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Εξαιρείται η θερμομόνωση του κελύφους. Για αυτή τη διαδικασία, θα απαιτηθεί έκδοση άδειας από την πολεοδομία.''

  Και όλα αυτά προφανώς θα πληρωθούν (βλ. αμοιβές μηχανικών)! Όποιος ενδιαφέρεται να προσέξει τί ακριβώς καλύπτει η επιδότηση. Υπόψιν πως μία άδεια (μελέτη-επίβλεψη) θα κοστίσει τουλάχιστον 2.200 ευρώπουλα (ελάχιστη νόμιμη αμοιβή, χωρίς ΦΠΑ και λοιπές κρατήσεις).

  • (Α)θανάσης avatar
   (Α)θανάσης @ ss_sk 29/07/2009 10:37:52

   Όχι δεν θα πληρωθούν, θα το κάνουν οι μηχανικοί για την ψυχή της μάνας τους...

 3. ataktos avatar
  ataktos 29/07/2009 11:00:42

  Σιγά την ομελέτα ….

 4. stathis avatar
  stathis 29/07/2009 12:32:36

  Γιατί τόσο μικροψυχία;
  Δεν είναι προς όφελος του πολίτη και ιδιαίτερα των αδύνατων στρωμάτων;
  Έλεος...
  Περιμένετε θα δείτε και άλλα!
  Εσείς ασχοληθείτε με τις εκλογές, σήμερα, αύριο. σε ένα-δύο μήνες και πάει λέγοντας...!
  Αυτός είναι ο ρόλος σας...το μικροκομματικό συμφέρον!

 5. OTC avatar
  OTC 29/07/2009 16:57:39

  -Μηχανισμοί κουφωμάτων
  http://www.hotelsupplier.gr/member.php?company_id=2686

 6. ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ avatar
  ΙΠΤΑΜΕΝΟΣ 29/07/2009 20:10:24

  ουσιαστικα ειναι απλα ''ενεσεις''στην ''αγορα'' που βουλιαζει!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.