04/06/2010 14:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον Μάιο

Μετά την προσωρινή σταθεροποίησή του τον Απρίλιο, ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα υποχώρησε και πάλι το Μάιο, όπως προκύπτει από τη μηνιαία έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

Εκτός της Ελλάδας, και σε άλλες δώδεκα χώρες της Ε.Ε. καταγράφεται υποχώρηση του οικονομικού κλίματος τον Μάιο.

Από τους επιμέρους τομείς της οικονομίας, οι Υπηρεσίες είναι ο τομέας όπου κυρίως σημειώνεται κάμψη των προσδοκιών τον Μάιο. Στην καταναλωτική εμπιστοσύνη σημειώνεται νέα πτώση, οδηγώντας το σχετικό δείκτη σε τρίτο διαδοχικό ιστορικά χαμηλό ρεκόρ, ενδεικτικό της μεγάλης ανασφάλειας των Ελλήνων καταναλωτών.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία τον Μάιο υποχωρεί ελαφρά, μετά από ένα δίμηνο ανάκαμψης, στη χαμηλότερη επίδοση του τελευταίου τριμήνου. Η νέα υποχώρηση των προσδοκιών, αν και ήπια, αντανακλά την προεξόφληση από τις επιχειρήσεις των δυσμενών επιπτώσεων, κυρίως σε σχέση με την πορεία της ζήτησης. Στην πλειονότητα των επιμέρους στοιχείων δραστηριότητας καταγράφεται εξασθένιση των όποιων θετικών εκτιμήσεων και προβλέψεων είχαν καταγραφεί. Οι τρέχουσες εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για το επίπεδο παραγγελιών και ζήτησης και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής περιορίζονται, ενώ οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα καταγράφουν μικρή άνοδο για δεύτερο συνεχή μήνα.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Κατασκευές, δεν μεταβάλλεται τον Μάιο. Οι προοπτικές του τομέα παραμένουν έντονα δυσμενείς, αφού οι διακυμάνσεις συνεχίζονται, χωρίς να παγιώνεται ακόμη κλίμα σταθεροποίησης, έστω και σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα. Οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις των επιχειρήσεων για το επίπεδο προγράμματος των εργασιών τους, αλλά και για την απασχόληση παραμένουν απαισιόδοξες. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία των εργασιών επιδεινώνονται περαιτέρω, ενώ σε σχέση με τις τιμές του τομέα, οι αποπληθωριστικές προσδοκίες υπερισχύουν των προβλέψεων ανόδου.

Σχεδόν αμετάβλητες παραμένουν οι επιχειρηματικές προσδοκίες στο Λιανικό Εμπόριο τον Μάιο, μετά την ανοδική διόρθωση του Απριλίου. Η τάση υποχώρησης των προσδοκιών δεν ανακόπτεται επομένως, με τις προσδοκίες των επιχειρήσεων να είναι χαμηλές. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται, με το σχετικό ισοζύγιο να παραμένει έντονα αρνητικό. Από την άλλη πλευρά, επιδεινώνονται οι προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων, ενώ διογκώνονται και τα αποθέματα. Σε όρους απασχόλησης, όσοι αναμένουν άνοδο σχεδόν εξισορροπούνται από όσους αναμένουν μείωση στο επόμενο διάστημα.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες, επανέρχεται στην τροχιά πτώσης των πέντε προηγούμενων μηνών, σημειώνοντας τον Μάιο νέο χαμηλό ρεκόρ. Οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την τρέχουσα δραστηριότητά τους, την τρέχουσα ζήτηση και οι προβλέψεις τους για τη ζήτηση το επόμενο τρίμηνο περιορίζονται. Οι αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση μπορεί να αμβλύνονται ελαφρά, παραμένουν όμως σε αρνητικά επίπεδα, ενώ το 45% των επιχειρήσεων αναφέρει ως βασικό πρόσκομμα της λειτουργίας του την ανεπάρκεια ζήτησης και το 21% τη γενική οικονομική κατάσταση.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχωρεί για έβδομο μήνα και διαμορφώνεται στην τρίτη διαδοχικά ιστορικά χαμηλότερη επίδοσή του. Από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, στις περισσότερες καταγράφεται μείωση τον Μάιο. Η εκτεταμένη ανασφάλεια των Ελλήνων καταναλωτών για τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης και την εντεινόμενη ανεργία, επιβαρύνεται τον Μάιο με τη σταδιακή ανάδειξη όλων των παραμέτρων του μνημονίου συνεννόησης με ΔΝΤ Οι προβλέψεις της οικονομικής κατάστασης της χώρας και των νοικοκυριών το επόμενο 12μηνο είναι σημαντικά δυσμενέστερες τον Μάιο, ενώ και οι φόβοι για όξυνση της ανεργίας εντείνονται. Η πρόθεση για αποταμίευση ενισχύεται – σαφής ένδειξη για τη συγκράτηση των καταναλωτικών δαπανών – αλλά παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

(απο τη ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)


ΣΧΟΛΙΑ

 1. Νταβέλης avatar
  Νταβέλης 04/06/2010 15:08:19

  Τι να πούμε? η κατάρρευση του Χρηματιστηρίου τα λέει όλα. Υποτίθεται ότι ο 'πάτος'- με δεδομένο ότι ξέρεις πότε τον έχεις πιάσει- είναι ευκαιρία για ραγδαία ανασυγκρότηση και βελτίωση. Αλλά μάλλον κινούμαστε στη λογική του Νόμου του Μέρφι...

  • Νταβέλης avatar
   Νταβέλης @ Νταβέλης 04/06/2010 15:52:48

   Πάνε και οι 1500... ε ρε γλέντια

 2. GSV avatar
  GSV 04/06/2010 18:21:12

  Οσο στην ελλαδα κυριαρχουν πολιτικες που λειτουργουν σαν τροχοπεδη για την αναπτυξη της χωρας δεν μπορουμε να μιλαμε για κανενα μελλον. Με το να αυξανεις μονο τη φορολογια σε πολιτες και προιοντα το μονο που καταφερνεις σε βαθος χρονου ειναι να αποδομησεις οποιοδηποτε ιχνος αναπτυξης μεσω επενδυσεων. Πολιτικες του τυπου δανειζομαστε και προκειμενου να ξεπληρωσουμε φορολογουμε και δανειζομαστε παλι απο την αρχη ειναι αποτυχημενες εκ των προτερων. Απο την στιγμη που ο ογκος των εισαγωγων της χωρας ειναι τριπλασιος απο τις εξαγωγες δεν μπορουμε να μιλαμε για οποιοδηποτε μελλον. Μεχρι και ντοματες εισαγαγουμε που δοξα το θεο λογο κλιματος παραδοσιακα παραγουμε. Με ποια λογικη λοιπον ακολουθουμε τακτικες του τυπου δανειζομαι συνεχεια για να επιβιωσω αλλα δεν παραγω τιποτα? Ας μου απαντησει καποιος εχει εφαρμοστει αυτο το μοντελο καπου αλλου στο παρελθον και πετυχε και εμεις το αντιγραφουμε?

 3. mhlo avatar
  mhlo 05/06/2010 00:58:07

  mhlo says
  ευστοχος ο GSV.
  ΚΑΛΗ ΝΥΧΤΑ ΕΛΛΑΔΑ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.