15/05/2012 12:18
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επιβραβεύοντας τους κερδοσκόπους

Σήμερα λήγει ένα ελληνικό ομόλογο ύψους 430 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίον βρίσκεται στην κατοχή κάποιου επιθετικού Hedge Fund και όπως λέγεται αποκτήθηκε στην δευτερογενή αγορά, δηλαδή σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής του αξίας.

Ο κάτοχος του ομολόγου αυτού αρνήθηκε να ενταχθεί στη διαδικασία του PSI, άρα  απέφυγε το κούρεμα.

Όπως μεταδίδει σήμερα το πρακτορείο Reuters , επικαλούμενο αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών,  το ομόλογο αυτό «θα πληρωθεί κανονικά»!!!

Η δικαιολογία είναι πως αν δεν πληρωθεί η χώρα μας θα υποβαθμιστεί από τους Οίκους Αξιολόγησης.

Ερώτημα πρώτον: Οι κύριοι Τσίπρας, Καμμένος και το ΚΚΕ γιατί δεν εμπόδισαν την πληρωμή αυτού του ομολόγου, αφού δεν αποδέχονται τη νέα δανειακή σύμβαση;

Ερώτημα δεύτερον: Το ελληνικό κράτος γιατί επιβραβεύει τους κερδοσκόπους, ενώ υποχρέωσε σε αναγκαστικό κούρεμα τους ιδιώτες μικρο-ομολογιούχους  και τα ασφαλιστικά ταμεία;

Γιατί  τηρεί δύο μέτρα και δύο σταθμά αδικώντας  και τιμωρώντας μάλιστα  εκείνους που επένδυσαν στο ελληνικό δημόσιο και επιβραβεύοντας εκείνους που κερδοσκόπησαν;

ΚΡ

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. EYGENIOS NIKAS avatar
  EYGENIOS NIKAS 15/05/2012 12:27:18

  Η έκδοση νομίσματος συνιστά πράξη εθνικής κυριαρχίας και αποτελεί θεμελιώδες προνόμιο ενός κράτους που είναι ελεύθερο και ανεξάρτητο.
  Το δίλημμα που τίθεται για ΕΥΡΩ ή ΔΡΑΧΜΗ, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί με το ερώτημα : ΕΥΡΩ ή ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ.

  Διότι αν μιλάμε για δραχμή θα πρέπει να προσδιορίσουμε ποιος θα έχει το εκδοτικό προνόμιο, η ιδιωτική ΤτΕ - έντοκα (έχει ανώνυμη μετοχική σύνθεση και το καταστατικό της επιτρέπει μόνο μέχρι το 30% κρατικής συμμέτοχης) ή την κρατικοποιημένη ΤτΕ - άτοκα. Η διάκριση είναι σημαντική.

  Αντίστοιχα, το εκδοτικό προνόμιο του Εύρω, ανήκει στην ΕΚΤ και ως νόμισμα δεν είναι αξιόγραφο (δηλ. αποδεικτικό αξίας) αλλά χρεόγραφο (δηλ. αποδεικτικό χρέους) !!!
  Δηλαδή μπαίνει στην οικονομία μας ως ΧΡΕΟΣ (και μάλιστα έντοκα)

  Δημιουργείται και μετά δανείζεται στις εμπορικές τράπεζες με 1% και κατόπιν αυτές το δανείζουν με 4%, 5% ή και 6%, μέσω της αγοράς ομολόγων. Το ομόλογο όμως αποτελεί μια επένδυση και ως επένδυση εμπεριέχει και επενδυτικό ρίσκο. Μέχρι και το 2009 (την έναρξη της κρίσης) αποτελούσε την καλύτερη επένδυση και για αυτό έφερε την υψηλότερη διαβάθμιση ως ΑΑΑ (τώρα πια στην κατηγορία σκουπίδια –junk ).

  Τώρα μέσω μνημονίων, δανειακών συμβάσεων και με συνδυασμό άγριας λιτότητας και υψηλής φορολογίας αναγκάζουν τα κράτη (τους λαούς) να πληρώσουν την άστοχη επένδυση και την χασούρα των τραπεζών. Δηλ. κοινωνικοποίηση της ζημιάς και ιδιωτικοποίηση του κέρδους
  (ο γνωστός όρος Privatize the gains and socialize the losses)

  Όταν εκδίδεις όταν ομόλογο δημιουργείς χρέος, όταν βγαίνεις στις αγορές δημιουργείς χρέος, όταν υπογράφεις μια δανειακή σύμβαση δημιουργείς χρέος και όταν μιλάς για εύρω-ομόλογα μιλάς για χρέος με την συνολική εγγύηση όλης της ευρωζώνης.
  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ δυνατόν να λύσεις ένα πρόβλημα χρέους με ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΧΡΕΟΣ, όπως δεν είναι δυνατόν να δώσεις περισσότερο αλκοόλ σε ένα μεθυσμένο, για να τον κάνεις νηφάλιο.

  • ΓΣΠΥΡΟΥ avatar
   ΓΣΠΥΡΟΥ @ EYGENIOS NIKAS 15/05/2012 19:55:52

   @EYGENIOS NIKAS: Αν το οικονομικο πρόβλημα λύνεται με την έκδοση εθνικού νομίσματος γιατί δεν έχουν λύσει το δικό τους τα Σκόπια, η Αλβανία, το Μαρόκο, το Σουδάν, η Βουλγαρία κλπ;
   Οι ελληναράδες του εθνικού νομίσματος ειμαι βέβαιος ότι εχουν έτοιμη την απάντηση: Μα αυτά δεν ειναι σοβαρά έθνη σαν εμάς!
   Το πρόβλημα της Ελλάδος δεν ειναι νομισματικό. Όποιος το βλάπει ως τέτοιο απλά αδυνατεί να το κατανοήσει. Η επαναλειτουργ'ία των μηχανών στο Χολαργό δεν θα λύσουν κανένα πρόβλημα. Το βέβαιο ειναι ότι θα τα πολλαπλασιάσουν. Εξίσου βέβαιο ειναι ότι οι σημερινοί δραχμολάγνοι θα ειναι οι αυριανοί Αγαναγκισμενοι.

 2. Σταράτα avatar
  Σταράτα 15/05/2012 12:41:13

  Tώρα γιά νά είμαστε σοβαροί ολόκληρο psi τόσες τράπεζες ,γραφεία, αγορές΄κράτοι κυβερνήσεις όλοι αυτοί πού τό έφτιαξαν αφήσανε τό ομόλογο αυτό νά είναι στήν κρίση τής ελληνικης κυβέρνησης πώς θά τό χειριστη {κατί πού δέ εχουν αφήσει γιά όλα τά υπόλοιπα πόσο δέ καί γιά εσωτερικές μας υποθέσεις} στά χέρια τού σαχινίδη καί νά τά τινάξει όλα στόν αέρα.ήμαρτον. αφήστε τό ομόλογο γιά άλλους κύκλους πού θέλουν νά παίξουν μέ αυτό .έχουμε πολλά ποιό σοβαρά πράγματα νά ασχοληθούμε

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 15/05/2012 12:50:45

  Ευρώ ή "εθνικό νόμισμα" ή άλλο τί ως νόμισμα, το θεμελιώδες είναι η σχέση ισοτιμίας με τα άλλα κυκλοφορούντα νομίσματα. Ποιός και πώς την ορίζει;
  Έχουμε βέβαια νομίσματα μετατρέψιμα με κυμαινόμενη ισοτιμία και μή μετατρέψιμα.
  Bλ. ως χαρακτηριστική περίπτωση το Κινεζικό ρενμίμπι ή γιουάν. Ήταν μή μετατρέψιμο με σταθερή ισοτιμία προσδεδεμένη στο δολλάριο ΗΠΑ μέχρι το 2005. Από τότε, επιτρέπεται η διακύμανσή του σε στενό εύρος γύρω από μια κεντρική τιμή, η οποία ορίζεται σε αναφορά με "καλάθι" άλλων νομισμάτων.
  Άν κανείς δεν ξακαθαρίσει το ζήτημα της ισοτιμίας, της διακύμανσης και της μετατρεψιμότητας, μιλά για νόμισμα νεφελοκοκκυγίας και όχι πραγματικής χώρας ή ένωσης που βρίσκεται πάνω στη γή.

 4. Ιντζεσίλογλου Λάζαρος avatar
  Ιντζεσίλογλου Λάζαρος 15/05/2012 13:46:11

  Ο λόγος που πιθανώς θα πληρωθεί το Ομόλογο αυτό είναι γιατί η έκδοσή του βασίζετε στο Αγγλικό Δίκαιο και το fund που το έχει στην κατοχή του θα προκαλέσει Συντηρητικές Κατασχέσεις της Ελληνικής Κρατικής περιουσίας στο εξωτερικό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.