#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
11/12/2013 19:03
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Επενδυτικό σόκ !!! Ύστερα από ενάμισυ χρόνο η κυβέρνηση ασχολείται με την γραφειοκρατίαΜια... εντυπωσιακή είδηση, η οποία δείχνει ότι η κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις «δουλεύουν» (αλλά δεν ξέρουμε ποιον), έγινε γνωστή σήμερα.

Πρόκειται για την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, κάτι σαν μίνι υπουργικό συμβούλιο στο οποίο... προήδρευσε ο Κωστής Χατζηδάκης (μιλάμε για μεγαλεία) και συμμετείχαν ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ενώ υπήρξε και συνεννόηση με τον υπουργό ΠΕΚΑ, Γ. Μανιάτη.

Ποιο ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης; Ένα... πρωτότυπο θέμα, από αυτά που βλέπουμε κάθε χρόνο, από κάθε κυβέρνηση. Η σύσκεψη λοιπόν έγινε για τη μείωση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση των επιχειρήσεων, καθώς, όπως τονίστηκε, είναι ένα θέμα που αφορά πολλά υπουργεία, και ο στόχος είναι στις αρχές του χρόνου να είναι έτοιμη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το υπουργείο στοχεύει στη μείωση του χρόνου διάρκειας που απαιτείται για την αδειοδότηση, ενώ υπενθυμίζεται ότι εκπρόσωποι του ΣΕΒ παρουσίασαν, τον Απρίλιο, στον υπουργό «οδικό χάρτη» για τη δραστική μεταρρύθμιση του συστήματος αδειοδότησης.

Η έκθεση προστέθηκε στη συζήτηση που ήδη είχε ξεκινήσει σχετικά με τα προβλήματα αδειοδότησης σε σειρά από σημαντικούς τομείς, όπως στη βιομηχανία, στις εξορυκτικές δραστηριότητες, στη διαχείριση απορριμμάτων, στα λιμενικά έργα, στις ιχθυοκαλλιέργειες κλπ.

Δηλαδή, εδώ είναι να πάρουμε ομαδικά λεξοτανίλ μπας και ηρεμήσουμε από αυτά που βλέπουμε κι ακούμε. Μα γι' αυτό το θέμα δεν συζητούσαν και τη δεκαετία του '90; Για το ίδιο θέμα δεν γίνονταν συσκέψεις και επί κυβερνήσεων Σημίτη και επί κυβερνήσεων Καραμανλή; Και τότε δεν ήταν υπουργός ο Χατζηδάκης;

Μήπως ολόκληρος γίγαντας της πολιτικής, ο Γ. Παπανδρέου με τον Παμπούκη κι ένα σωρό άλλους δεν μας είχαν πρήξει τ' αυτιά για τις... φαστ τρακ αδειοδοτήσεις και επενδύσεις;

Κι ερχόμαστε να ξαναμιλήσουμε για μείωση της γραφειοκρατίας; Έχουν τρελαθεί τελείως οι πολιτικοί; Δεν έπρεπε καν να διαρρέουν ότι έγινε τέτοια σύσκεψη διότι ο κόσμος δεν θα πει ότι... εργάζονται σκληρά αλλά ότι μας δουλεύουν ομαδικά.

Πόσα χρόνια πρέπει να περάσουν για να ανακοινωθεί ένα μέτρο που θα μειώνει τη γραφειοκρατία; Μέχρι πότε ο απλός πολίτης ή ο επιχειρηματίας θα περιμένει ατέλειωτες μέρες και μήνες και θα πληρώνει «γρηγορόσημα» για να κάνει τη δουλειά του;

Κι έρχονται οι υπουργοί να μας ξαναενημερώσουν ότι κάνουν τα πάντα για να καταπολεμήσουν τη γραφειοκρατία. Έλεος πια, η υπομονή έχει και τα όριά της. Αν όλο αυτό το κακοστημένο θεατρικό έργο δεκαετιών δεν είναι για γέλια και για κλάματα τότε ποιο είναι;

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΕΛΙΑΣ avatar
  ΠΕΛΙΑΣ 11/12/2013 19:46:46

  Τα παραλές. Αυτοί που συνεδρίασαν δεν μπορούν να μοιράσουν δυό γαιδάρων άχυρο αλλά , είναι άριστοι χομπίστες πολιτικοί με πλεονέκτημα την ρουσφετική πολιτική κληρονομιά. Θα την αφήσουμε να πάει χαμένη;

 2. dioklis avatar
  dioklis 11/12/2013 19:55:12

  Στούς υπηκόους, άρχεις πάντα με την γραφειοκρατία, ενώ στους πολίτες με δημοκρατία!

 3. ΝΑΥΤΗΣ avatar
  ΝΑΥΤΗΣ 11/12/2013 20:05:56

  Κάποια παροιμία της αγοράς λέει : Οσοι δεν σκεπτονται,συσκέπτονται .
  Οι συσκεφθέντες λοιπόν , εκτος της παραπάνω αλήθειας, πρέπει να δικαιολογήσουν τους μισθούς τους και την παρουσία τους...
  Δυστυχώς !
  Δεν νομίζω ότι κόπτονται για κάτι άλλο...

 4. Γιάννης Κιαπέκος avatar
  Γιάννης Κιαπέκος 11/12/2013 20:31:50

  Κατά τη γνώμη μου η μεγαλύτερη "πληγή" της χώρας και η βασική αιτία για το κατάντημά μας είναι η ακριβώς γραφειοκρατεία. Ούτε το υπερτροφικό δημόσιο ούτε η διαφθορά ούτε τίποτα, μόνο η Γ Ρ Α Φ Ε Ι Ο Κ Ρ Α Τ Ε Ι Α !

 5. Beppe Grillo avatar
  Beppe Grillo 11/12/2013 21:26:03

  Δυστυχώς δε βλέπω σωτηρία , τουλάχιστον επί του παρόντος.
  @factorx είσαι σίγουρος ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για τη καταπολέμηση της γραφειοκρατίας ; γιατί εγώ πολύ αμφιβάλω !

 6. factorx avatar
  factorx 11/12/2013 22:03:39

  Τι συμπέρασμα βγάζεις από τον τίτλο;

  • Beppe Grillo avatar
   Beppe Grillo @ factorx 12/12/2013 08:03:03

   Δεν είναι σαφές. Μπορεί να μην κάνουν τίποτα λόγω ανικανότητας.

 7. Αγρότης avatar
  Αγρότης 11/12/2013 22:14:49

  Άντε βρε...και σ ανώτερα! Στο επόμενο μίτινγκ θα ασχοληθούν και με την ρευστότητα στην αγορά.

 8. Nik avatar
  Nik 12/12/2013 00:53:51

  Η κατάργηση της γραφειοκρατείας είναι υπόθεση δεκαπέντε λεπτών. Αν υπάρχει πρόθεση πραγματική.

  Ο τρόπος είναι απλός.

  Κάθε νομοσχέδιο συνοδεύεται υποχρεωτικά από πλάνο των διαδικασικών που απαιτεί η εφαρμογή του.

  Καταργείται η συναρμοδιότητα υπουργείων.

  Καταργείται η μετέπεια εφαρμογή μέ υπουργικές αποφάσεις. Η βγάζεις ολοκληρωμένο νόμο ή δεν βγάζεις τίποτε.

  Το κράτος θεωρείται ενιαίο, άρα καμία υπηρεσία δεν δικαιούται να ζητά έγγραφα που εκδίδει άλλη υπηρεσία.

  Ολα τα έντυπα, αιτήσεων κλπ, σχεδιάζονται από μια και μοναδική κεντρική υπηρεσία. Αυτό ως ενδιάμεσο στάδιο.

  Το σύστημα περνά σε μηχανογράφηση τάχιστα και καταργείται το ρημάδι το χαρτί.

 9. δημης avatar
  δημης 12/12/2013 01:10:18

  ++++++++++++
  Να μου το θυμηθείτε ότι στο εγγύς μέλλον θα ασχοληθουμε ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΘΟΡΟ-ΕΙΣΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ...

 10. Katia avatar
  Katia 12/12/2013 01:42:54

  Ας μην είμαστε άδικοι με το Σαμαρά και την κυβέρνηση. Και για τη γραφειοκρατία έχουν γίνει πολλά. Παραδείγματα:
  α)το taxis το χρησιμοποιούν περισσότεροι από ποτέ, παρά τα προβλήματα -παλιά δεν κάναμε ούτε τα μισά ηλεκτρονικώς
  β) στις εξαγωγές, όσοι έχουμε επιχειρήσεις, μετά τις απλοποιήσεις που περάσε το Ανάπτυξης, ο χρόνος έχει μειωθεί θεαματικά -μιλάμε ακόμη και για μέρες ολόκληρες σε κάποιες περιπτώσεις
  γ) οι αγορανομικές διατάξεις απλοποιήθηκαν επίσης πολύ, εξ ου και πλέον π.χ. βρίσκεις πιο εύκολα ψωμί σε πολλά μαγαζιά ή μπορείς να πάρεις γάλα για τα μωρά από το σουπερ μάρκετ
  δ) στις οικοδομικές άδειες πλέον σε καλύπτει πολύ συχνά η υπεύθυνη δήλωση του μηχανικού, το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσει μαγαζιών υγειονομικού ενδιαφέροντος που πριν ήθελε σε πολλές περιπτώσεις άδεια από την πυροσβεστική κλπ.
  Γι' αυτό λέω πως σε αυτόν τον τομέα, προχωρά το πράγμα. Όχι τόσο ακόμα για τους πολίτες, αλλά για τις επιχειρήσεις κυρίως. Όμως -κι αυτό δεν το λέω για προσωπικούς λόγους, ειλικρινά- νομίζω πως είναι πιο σημαντικές οι απλοποιήσεις στις επιχειρήσεις τώρα, γιατί θέλουμε να ανοίξουν οι δουλειές.

 11. TopGunZ avatar
  TopGunZ 12/12/2013 09:25:35

  Σόρρυ παιδιά αλλά κάρτα εδώ. Γίνονται πάρα πολλά και έχουνε γίνει ήδη αρκετά. Τρέχουνε αυτήν τη στιγμή αρκετά πρότζεκτ που μέχρι πρότινος μας φαντάζαν απλησίαστα και ουτοπικά. Υπομονή λίγους μήνες.

  Έτσι για ζέσταμα μόνο, προωθείται άμεσα η ηλεκτρονική υποβολή για τις άδειες στις πολεοδομίες...

 12. Χαρίκλεια avatar
  Χαρίκλεια 12/12/2013 09:42:47

  Μέ πᾶσα σοβαρότητα θεωρῶ ὅτι θά ἔπρεπε νά νά γίνεται ἔλεγχος IQ σέ ὅλους ὅσους ἀναλαμβάνουν ὑπουργικά καθήκοντα. Σέ μιά περίοδο πού ἡ Ἑλλάδα στενάζει δέν μπορεῖ νά ἀναλαμβάνουν νά διοθώσουνε τά πράγματα ἄνθρωποι ἄσχετοι, κουτοί, ἀγγράμματοι, ἀδούλετοι. Καί νά καταλαμβάνουν θέσεις μόνο καί μόνο γιά νά κρατοῦνται κομματικές καί ἄλλες ἰσορροπίες.
  Ὁ κ. Χατζηδάκης π.χ. τί ἔχει κάνει μέχρι στιγμῆς; Τίποτε. Καί οὔτε θά κάνει. Ἀρκεῖ νά τόν ἀκούσει κανείς νά μιλάει γιά νά καταλάβει ὅτι δέν ξέρει τί τοῦ γίνεται. Γιά νά μήν ποῦμε καί γιά τόν γόνο κ. Μητσοτάκη, ἀλλά καί γιά ἄλλους.

  Μήπως θά πρέπει νά κάνει ὁ κ. Σαμαρᾶς τήν ὑπέρβαση καί νά τούς διώξει ὅλους αὐτούς, ὅπως καί πολλούς συμβούλους του, καί νά πάρει ἀνθρώπους
  πού ἔχουν ἀποδείξει τήν ἰκανότητά τους στό πραγματικό ἐργασιακό στίβο;
  Ἀντί νά κρέμεται ἡ τύχη μας ἀπό διάφορα άδούλευτα παλιόπαιδα τῶν μπάρ τοῦ κολωνακίου;

 13. Νώντας avatar
  Νώντας 12/12/2013 11:49:16

  Άκρως ειρωνικό το κείμενο σας. Συγκρίνετε την βούρτσα με την... μπατανόβουρτσα. Η παρούσα κυβέρνηση έχει αποδείξει και με το παραπάνω νομίζω ότι δουλεύει και έχει βούληση να λύσει παθογένειες δεκαετιών.

  • factorx avatar
   factorx @ Νώντας 12/12/2013 11:53:43

   Αλλο "η κυβερνηση δουλεύει" και άλλο "ο Σαμαράς δουλεύει". Αλλο "υπουργείο Ανάπτυξης" και άλλο "υπουργείο Υπανάπτυξης"

  • factorx avatar
   factorx @ Νώντας 12/12/2013 12:37:45

   Αποφάσισε πως θα γράφεις. Ως "Νώντας" 'η ως "Βιβή". Σε ποιο γραφείο είπαμε ότι δουλεύεις;

 14. Σωτηρία avatar
  Σωτηρία 12/12/2013 11:56:35

  Μάλλον αδικείται τα πράγματα. Το δημοσίευμα αυτό το θεωρώ άκρως κατευθυνόμενο που πιθανόν να εξυπηρετεί δικά σας συμφέροντα. Κι αυτό διότι εκ προοιμίου θεωρείτε μια προσπάθεια ως κοροιδία. Γιατί δεν κρατάτε κάποια επιφύλαξη; Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι τον τελευταίο χρόνο έχουν παράξει έργο που ποτέ υπουργοί δεν έχουν κάνει. Θεωρώ πως έχετε στο στόχαστρο της κριτικής σας ανθρώπους που δουλεύουν κι αυτό είναι παραδεκτό από όλους, με ανάλογα δημοσιεύματα τελευταία. Μόνο έτσι μπορώ να ερμηνεύσω αυτή την ανάρτηση...

 15. Βιβή avatar
  Βιβή 12/12/2013 12:05:12

  Η κυβέρνηση Σαμαρά νομίζω ότι έχει αποδείξει από τον Ιούνιο του 2012, ότι και βούληση έχει και την διάθεση να λύσει προβλήματα δεκαετιών. Πάρτε για παράδειγμα το τιτάνιο έργο με την ταυτοποίηση των συντάξεων, που θεωρώ πως είναι ακόμα πιο δύσκολο κι όμως λύθηκε σχεδόν. Δεν θα αναφέρω κι άλλα για να μην κουράσω. Ευχαριστώ!

 16. Ιασονας avatar
  Ιασονας 12/12/2013 13:44:46

  Είτε Νώντας , είτε Βιβή, ο καθένας έχει δικαίωμα στη γνώμη του. Το σωστό είναι να αντικρούεις με επιχειρήματα. Και εδώ - ας μου επιτραπεί να πω- επιχείρημα δεν είναι η ερώτηση " σε ποιό γραφείο δουλείεις"!!! Υποσημείωση: Δεν είμαι ούτε ο Νώντας, ούτε η Βιβή και προπάντων δεν δουλεύουμε στο ίδιο γραφείο! Ομως, στην προσπάθεια του Αντώνη Σαμαρά πιστεύω κι εγώ, όπως και το μεγαλύτερο ποσοστό των ελλήνων, τυχαίο; Δεν νομίζω!!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.