#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
27/06/2013 21:04
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Επενδυτές» οι καταθέτες άνω των 100.000Πανικός έχει πιάσει εκατομμύρια Ευρωπαίους καταθέτες οι οποίοι έχουν τις αποταμιεύσεις τους στις τράπεζες. Η συμφωνία της Τετάρτης των χωρών – μελών της ΕΕ για κούρεμα καταθέσεων πάνω από 100.000 ευρώ, δηλαδή για το bail in των τραπεζών, ερμηνεύεται από πολλούς ως το «παράθυρο» για να μπει ψαλίδι στο μέλλον και στις λεγόμενες εγγυημένες καταθέσεις, αυτές δηλαδή που είναι κάτω από 100.000 ευρώ.

Θέλοντας να καθησυχάσει του Έλληνες το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Οι καταθέσεις των Ελλήνων, αλλά και των άλλων πολιτών της ΕΕ στα πιστωτικά ιδρύματα, με βάση τη χθεσινή απόφαση του ECOFIN, είναι απολύτως εγγυημένες, τουλάχιστον μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ ανά άτομο και ανά τράπεζα. Επιπλέον, στην Ελλάδα, όπου για τις τράπεζες έχει ήδη διατεθεί ποσό 50 δισ. ευρώ για τη θωράκισή τους, οι καταθέσεις είναι απολύτως διασφαλισμένες στο σύνολό τους. Η περί του αντιθέτου φημολογία που αναπτύσσεται από ορισμένα ΜΜΕ, είναι απολύτως ανακριβής».

Ουσιαστικά η απόφαση του ECOFIN αφορά τις άνω των 100.000 ευρώ καταθέσεις, ωστόσο, κανείς δε μπορεί να βεβαιώσει ότι για να σωθεί μια τράπεζα δε θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα. Αν δηλαδή εκλείψουν επιλογές όπως το κούρεμα μεγάλων καταθέσεων, ομολόγων, μετόχων τραπεζών, δε θα μπει χέρι και στις εγγυημένες καταθέσεις. Άλλωστε, η απόφαση έχει στόχο μόνο να μην επιβαρύνεται το Δημόσιο, δηλαδή οι προϋπολογισμοί για τη διάσωση μιας τράπεζας. Κάθε φορά που θα τίθεται θέμα προβληματικού τραπεζικού ιδρύματος θα την πληρώνουν οι αποταμιευτές οι οποίοι πλέον αντιμετωπίζονται ως επενδυτές. Για να το καταλάβουμε καλύτερα: Πουλάει κάποιος από εμάς ένα σπίτι και παίρνει 150.000 ευρώ θέλοντας να τα βάλει στην τράπεζα και να ζει μ' αυτά. Αν η συγκεκριμένη τράπεζα αντιμετωπίσει πρόβλημα, δε θα την καλύψει το κράτος αλλά θα υπάρξει κούρεμα του κακόμοιρου «επενδυτή» ο οποίος θα χάσει τα λεφτά του προκειμένου να διασωθεί η τράπεζα. Ασχέτως αν μπορεί να έπεσε έξω επειδή η διοίκησή του ήταν για τα... μπάζα κι έδινε θαλασσοδάνεια ή έκανε λάθος επιλογές.

Κι όπως όλοι ξέρουμε καλά, εδώ στην Ελλάδα διοικητές τραπεζών και στελέχη που έπαιρναν τεράστιους μισθούς, έριξαν στα βράχια τα τραπεζικά ιδρύματα.

Η απόφαση της Ευρώπης που βάζει χέρι στις αποταμιεύσεις των πολιτών αποτελεί ουσιαστικά μια ακόμη νίκη της Γερμανίας η οποία, όλως τυχαίως, έχει τις πιο ισχυρές και διασφαλισμένες τράπεζες ή τουλάχιστον ξέρει να καλύπτει τις βρομιές της (βλέπε Deutsche Bank). Εκατομμύρια καταθέτες από τις αδύναμες χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία κ.λπ. θα υποχρεωθούν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους σε «ασφαλείς»... γερμανικές τράπεζες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία των χωρών τους.

«Δήμιος»
Αλλά υπάρχουν ακανθώδη ζητήματα, όπως το αν οι χώρες ή μια κεντρική ευρωπαϊκή αρχή θα πρέπει να έχει τον τελικό λόγο για το κλείσιμο ή την αναδιάρθρωση μιας προβληματικής τράπεζας. Σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει την πρότασή της για μια νέα υπηρεσία που θα εκτελεί καθήκοντα «δήμιου», στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
«Η πιο σημαντική συζήτηση δεν έχει ακόμη ξεκινήσει και αυτή αφορά το πώς θα ληφθούν οι αποφάσεις για την αναδιάρθρωση», δήλωσε ο Nicolas Veron, εμπειρογνώμονας χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών στο think tank Bruegel των Βρυξελλών. «Είναι πρόωρο να πούμε ότι η Ευρώπη είναι αποκτά συνοχή». Πολλοί Ευρωπαίοι παραμένουν οργισμένοι με τους τραπεζίτες και την εύκολη πίστωση που βοήθησε στη δημιουργία της φούσκας ακινήτων σε χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, η οποία στη συνέχεια έσκασε και βύθισε την Ευρώπη σε ύφεση.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο αναπληρωτής υπουργός της Ιρλανδίας επιτέθηκε στα «αλαζονικά» στελέχη μιας αποτυχημένης τράπεζας, που χλεύασαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της τραπεζικής κρίσης της χώρας. Στις συνομιλίες που δημοσίευσε μια ιρλανδική εφημερίδα, ο τότε επικεφαλής των κεφαλαιαγορών στην Anglo Irish Bank που κατέρρευσε ρωτήθηκε πώς είχε καταλήξει με ένα ποσό ύψους 7 δις ευρώ για την διάσωση των τραπεζών και απάντησε ότι το έβγαλε «από τον κώλο» του. Σε αντίθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που κινήθηκαν γρήγορα για να αντιμετωπίσουν τις προβληματικές τράπεζές τους, η Ευρώπη έχει διστάσει να κλείσει αυτές των οποίων η πίστωση είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομία και με τις οποίες οι κυβερνήσεις έχουν στενούς πολιτικούς δεσμούς. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει το συντομότερο, μόλις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναλάβει την εποπτεία των τραπεζών της ευρωζώνης από τα τέλη του επόμενου έτους, ολοκληρώνοντας τον πρώτο πυλώνα της τραπεζικής ένωσης.

Η ΕΚΤ θα κάνει ελέγχους στις τράπεζες υπό την εποπτεία της. Αυτή η νέα νομοθεσία της ΕΕ σχετικά με τις απώλειες θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρότυπο για το κλείσιμο ή την ανάσυρση αυτών των τραπεζών που διαπιστώνεται ότι είναι αδύναμες. Το δεύτερο σκέλος της τραπεζικής ένωσης θα είναι η αρχή επίλυσης που θα κλείνει ή θα αναδιαρθρώνει τις τράπεζες. Αλλά ο ρυθμός της προόδου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Γερμανία, η οποία είναι απρόθυμη να συμφωνήσει σε μια τέτοια κίνηση εν όψει των εκλογών του Σεπτεμβρίου. «Πριν από τις γερμανικές εκλογές, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν θα συμφωνήσει σε μια εκτεταμένη τραπεζική ένωση» δήλωσε ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.

Antinews με πληροφορίες  από reuters

ΣΧΟΛΙΑ

 1. dinos avatar
  dinos 27/06/2013 22:12:37

  Και μενα τι με νοιαζει εγω τα εχω στην ελβετια

 2. regeneration avatar
  regeneration 27/06/2013 22:15:27

  Λέτε να σημαίνει κάτι για το άμεσο μέλλον των καταθέσεων στη Χώρα μας;

 3. Σ.Κ.Μ. avatar
  Σ.Κ.Μ. 27/06/2013 23:17:46

  Δόξα τω Θεώ, ούτε στη Μονόπολη δεν έχουμε 100.000 !!!
  Γλιτώσαμε από του Χάρου τα δόντια !!!

  • mara M. avatar
   mara M. @ Σ.Κ.Μ. 27/06/2013 23:39:33

   Επειδή στην Ελλάδα δεν έχουν μείνει και πολλές καταθέσεις άνω των 100.000
   σύντομα θ'ανοίξει ο δρόμος και για τις υπόλοιπες.

   • Σχετικά Ασχετος avatar
    Σχετικά Ασχετος @ mara M. 28/06/2013 11:34:49

    Αγαπητή mara M.
    Είτε διαβάζω τα σχόλιά σου,είτε ακούω την Καλογεροπούλου τα απογεύματα στον Σκάϊ....ένα και το αυτό.

 4. Κυθήριος avatar
  Κυθήριος 28/06/2013 00:09:39

  Θά τά ἐπενδύσω σέ γῆ.
  Συγκεκριμμένα κάτω ἀπ' αὐτήν..

 5. Mara(old) avatar
  Mara(old) 28/06/2013 01:03:53

  Μμμμ... καλά που το μαρτύρησες...
  Θα σε παρακολουθήσω.... για να αρπάξω τον αμύθητο θησαυρό σου χα χα!

 6. blue nile avatar
  blue nile 28/06/2013 04:00:57

  Όπως καταλαβαίνετε κάπου εδώ τελειώνει το παραμυθάκι της ενωμένης Ευρώπης...
  Η διάλυση των τραπεζικών συστημάτων των ελλειμματικών χωρών είναι πια θέμα χρόνου με τους μεγαλοκαταθέτες σε πρώτο χρόνο (και με τους υπόλοιπους σε δεύτερο) να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους σε τράπεζες πλεονασματικών χωρών που η γενικότερη οικονομική τους κατάσταση, τις επιτρέπει να σώζουν τις τράπεζες τους ακόμα και αν είναι υποψήφιες χρεωκοπήσουν.
  Σε μας οι επιπτώσεις θα είναι πολύ βαρύτερες γιατί η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών (που τελικά θα φορτώσει σαράντα και βάλε δις στις πλάτες του ήδη πτωχευμένου Έλληνα φορολογούμενου ) είχε ως βασική προυπόθεση επιτυχίας την επιστροφή καταθέσεων που τώρα θα τις βλέπουμε να πετούν προς βόρεια.
  Όσο για την κυβέρνηση που μέχρι τώρα έχει ποντάρει και τα ρέστα της προς Γερμανία μεριά τι έχει να πει ;
  Γιατί μέχρι τώρα ένα είναι το σίγουρο.
  Η κάθε γερμανόπνευστη λύση που μας επιβάλεται μας οδηγεί όλο και πιο κοντά στο να πέσουμε στο γκρεμό.
  Ακόμα και αν πάρουμε ως δεδομένο ότι μετά τις γερμανικές εκλογές θα υπάρξει κούρεμα των χρεών μας προς τις χώρες που μας δάνεισαν μέσω του μηχανισμού στήριξης ( τα χρέη προς ΔΝΤ και ΕΚΤ είναι αδύνατον να κουρευτούν) η κατάσταση στη χώρα μας και στην Ευρώπη θα είναι τέτοια που δεν θα μπορούμε να κάνουμε πολλά...
  Με τη διάλυση της ευρωζώνης να είναι πια δεδομένη προς τι οι θυσίες για να μείνουμε στο κοινό νόμισμα ;

  • Hawk avatar
   Hawk @ blue nile 28/06/2013 12:22:12

   Αυτή τελικά είναι η Ευρώπη που τοποθετήσαμε όλες μας τις ελπίδες, που ματώσαμε (για να μπούμε το ενιαίο νόμισμα) και που σήμερα μας έχει βαθύτατα διχάσει μέχρι εμφυλίου?

 7. PELIAS avatar
  PELIAS 28/06/2013 07:03:37

  Μήπως ψηφίσαμε μαρξισμό στις προηγούμενες εκλογές;

 8. χαρης avatar
  χαρης 28/06/2013 08:21:42

  Γιατι δεν το διαλύουν το μαγαζάκι αφού δεν τραβάει

 9. GT avatar
  GT 28/06/2013 08:37:26

  Επιτελους και κατι προς την σωστη κατευθυνση.

 10. Νίκος Αργεάδης avatar
  Νίκος Αργεάδης 28/06/2013 10:18:18

  Καλημέρα. Είχα προειδοποιήσει έγκαιρα για την γενική τάση που μπορεί να "έπαιρναν" τα πράγματα από τον περασμένο Μαρτη. Δείτε εδώ: (h--p://www.antinews.gr/2013/03/27/210040/).

  Τι σημαίνει αυτή η κίνηση;

  Πραγματικό χρήμα, που σε πολλές περιπτώσεις βγήκε με κόπο και εργασία στην πραγματική οικονομία θα εισέρχεται στην σφαίρα της μόχλευσης του ακραίου χρηματοπιστωτικού Μινώταυρου.
  Δλδ επέκταση της πρακτικής οι ζημιές να είναι κοινωνικά μοιρασμένες αλλά τα κέρδη ιδιωτικά.
  Πάμε για πλήρη επικράτηση του μοχλευτικού καπιταλισμού εις βάρος της πραγματικής οικονομίας και του παραγωγικού κεφαλαίου.

  • blue nile avatar
   blue nile @ Νίκος Αργεάδης 28/06/2013 10:49:51

   Nίκο καλημέρα.
   Προς το παρόν η Γερμανία το μόνο που συνεχίζει να καταφέρνει είναι να κρύβει την χρεωκοπία των γερμανικών ιδιωτικών τραπεζών σε βάρος των τραπεζών του νότου και της Ιρλανδίας.
   Τα τελευταία τρία χρόνια δεν κάνει απολύτως τίποτα άλλο.
   Με τα μνημόνια κατάφερε να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες της με τα χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων λέγοντας του ότι με αυτά βοηθάει τους τεμπέληδες Έλληνες ενώ στην πραγματικότητα τα χρήματα έκαναν μια σύντομη στάση στην Ελλάδα και μετά κατευθύνονταν στα ταμεία των γερμανικών τραπεζών.
   Μετατρέποντας με την εγκληματική ανοχή των ΓΑΠ και Παπακωνσταντίνου το ιδιωτικό χρέος της Ελλάδας προς τράπεζες (χρέος που είναι εύκολο να κουρευτεί) σε χρέος προς τα κράτη του μηχανισμού στήριξης που δεν είναι πολύ δύσκολο να κουρευτεί.
   Η Γερμανία που ψήφισε πέρυσι τέτοιο καιρό υπέρ της ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος αλλά από την επόμενη στιγμή άρχισε να σφυρίζει κλέφτικα για να μην υλοποιηθεί.
   Ήξερε ότι σε τέτοια περίπτωση οι Γερμανοί τραπεζίτες που χρεωκόπησαν τις τράπεζες τους, θα τις έχαναν ...
   Τελικά τρία χρόνια και βάλε εξαθλιωτικών μνημονίων για να μην χάνουν οι διάφοροι Σάλλες της Γερμανίας τον έλεγχο των τραπεζών τους...
   Στην αρχή οι Γερμανοί τραπεζίτες στήριξαν τους Ελληνες συναδέλφους τους.
   Τώρα τους πετάνε στο γκρεμό...
   Εκτός και αν έχουν έτοιμο σχέδιο διάσωσης τους.
   Στις πλάτες ποιων άλλων;
   Των ήδη χρεωκοπημένων Ελλήνων φορολογούμενων.

   • Νίκος Αργεάδης avatar
    Νίκος Αργεάδης @ blue nile 28/06/2013 12:09:02

    Καλημέρα blue nile. Περιττεύει να πω πως συμφωνώ. Και φοβάμαι πως φαυλοκράτες και κλεπτοκράτες σαν τον ΓΚΑΠ και τον Παπακ. θα διαφύγουν λόγω της παραγραφής μετα τα από εκλογές. Αυτό πρέπει να είναι παγκόσμια πρωτοτυπία.

 11. Μεγαλες στιγμες avatar
  Μεγαλες στιγμες 28/06/2013 10:25:09

  Δεν μου φαινεται και πολυ παραλογο να δινει κατι ο μεγαλοκαταθετης για την λειτουργια-σωτηρια της τραπεζας.Βεβαιως αν αρχισει το οριο των 100.000 να πεφτει συνεχως τοτε θα γνωρισουμε περιεργες συνεπειες με πολυ μαυρο χρημα στο στρωμα

 12. Hawk avatar
  Hawk 28/06/2013 11:02:16

  Είναι η απαρχή μιας σωστής απόφασης, αρκεί να ολοκληρωθεί σωστά, όλες οι τράπεζες πλέον είναι ιδιωτικές ή σχεδόν ιδιωτικές και σήμερα οι πολίτες πληρώνουν τις αμαρτίες τους και όλες τις φούσκες που δημιούργησαν το προηγούμενο διάστημα. Γιατί πρέπει οι κυβερνήσεις να σώζουν τις αμαρτωλές τράπεζες με χρήματα των φορολογουμένων? Στην Ελλάδα πήραν 47,2 δις για ανακεφαλαιοποίηση, λεφτά που θα πληρώσουν οι πολίτες τα επόμενα χρόνια και οι ίδιοι για τον εαυτό του δεν θα έχουν ούτε γάζα στα νοσοκομεία. Πιστεύω ότι εάν διασφαλιστεί το ποσόν των εκατό χιλιάδων ευρώ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, εξάλλου τα παρκαρισμένα λεφτά στις τράπεζες μόνο την οικονομία δεν βοηθάνε, το χρήμα είναι για να κυκλοφορεί, να γίνονται επενδύσεις, αγορές, να διοχετεύεται στην κατανάλωση....

 13. Nik avatar
  Nik 28/06/2013 11:36:46

  Ανω των 100 000 Ευρώ έχουν άπειρες επιχειρήσεις ως κεφάλαιο κίνησης και όχι σαν αποδοτική κατάθεση. Κούρεμα κφαλαίου κίνησης είναι καταστροφή για μια επιχείρηση.

  Οι επιπτώσεις για τις τράπεζες θα είναι ενδιαφέρουσες: μείωση καταθέσεων, διατήρηση μετρητών σε κρύπτες, άρα αύξηση συναλλαγών σε μετρητό και της φοροδιαφυγής, φυγάδευση κεφαλαίων προς χώρες με εγγύηση σε καταθέσεις, πχ ΗΠΑ, (εγγύηση σε όλους τους λογαριασμού κάτω των 10 000 δολλαρίων, και όχι έναν ανά καταθέτη ανά τράπεζα), κ.ο.κ. Οταν οι τράπεζες δεν θα μπορούν να προσελκύσουν αποταμιευτές τι λεφτά θα δανείζουν;

  Το σχέδιο μάλλον δεν θα περπατήσει.

 14. Ταμήλος avatar
  Ταμήλος 28/06/2013 16:41:45

  Παίδες μία είναι η λύση, ένα ταξιδάκι στο Χονγκ Κονγκ, μεταφορά των πάντων σε δημόσια Κινέζικη τράπεζα σε ευρώ, αναλήψεις στην Ελλάδα με κινέζικη cash card και ας τους γερμανούς να κουρεύουν τα τέτοια μας και τον στουρνάρα να φορολογεί το απαυτό μας. Μας τάχουν κάνει τούμπανα.

 15. Zame avatar
  Zame 28/06/2013 18:05:15

  Καιρος να "ξεμουχλιασει ο παρκαρισμενος πλουτος"?
  Δηλαδη "επενδυτες" που επενδυουν στους τοκους ?
  ..& εχει να κανει με την ποιότητα του πλούτου..?
  δηλαδή της σχέσης ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΛΟΥΤΟΥ..από ΤΟΚΟΥΣ
  & της πώλησης της εργασίας..?

  Ειανι μοχλευση η απο-μοχλευση του Καπιταλισμου μεσω του χρηματοπιστωτικου..κλπ?

  Ειναι τοσο πολυσυνθετο που Υποψιάζομαι πως θα φτάσουμε να έχουμε & αρνητικά επιτόκια δανεισμού πού θα τα χρεώνονται οι προσδοκώμενοι τόκοι των καταθετών..αφου στην ουσια πληρωνουμε τους καταθετες μεσω των τοκων των δανειων.

 16. Zame avatar
  Zame 29/06/2013 15:58:52

  Αν (1) Στον τζόγο έχουμε διαδικασίες μεταφοράς του πλούτου..κλπ
  & (2) με την εργασία έχουμε την παραγωγή του..
  ο πρώτος (συνεχως αναβαθμιζομενος) & με την υποστήριξη
  "εννόμων τεχνασμάτων & διαδικασιων" υποσκέλισε στην αρχή..
  & υπονομευσε στην συνεχια τον δευτερο (απαξιακη υποβαθμιση)
  ίσως & εν αγνοία του..
  έτσι βραχυκύκλωσε το σύστημα όλο..
  καλά ξεμπερδέματα -ποιοτητας του πλουτου- λοιπόν..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.